ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «ΑΛΛΟ ΑΛΛΑΓΗ, ΑΛΛΟ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ»


Reading time: 41 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 6 Μαΐου 2023 by energinews (admin)

Καλεσμένος στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Δ. Μάντζος επισήμανε την ευδιάκριτη τάση ενίσχυσης του Κινήματος ενώ επέστησε την προσοχή στη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου, καθώς «μετά από τόσες επάλληλες κρίσεις και ιδίως μετά την τραγωδία των Τεμπών, ο θυμός και η απογοήτευση των πολιτών δεν πρέπει να προσεγγιστεί με όρους παραπολιτικούς ή τοξικούς, αλλά με όρους πολιτικούς, με σχέδιο και πολιτικό πρόγραμμα. Γιατί αυτός ο θυμός πρέπει να γίνει δημιουργική διάθεση ανατροπής».

Επανέλαβε την ανάγκη να «μην δώσει ο λαός δήθεν αντισυστημικές ψήφους σε δήθεν αντισυστημικά κόμματα», τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής «έχει προβάλει ένα πρόγραμμα πολιτικού αντισυστημικού ρεαλισμού. Αντισυστημικός ρεαλισμός σημαίνει ότι παίρνω τις δύσκολες αποφάσεις, προτείνω τις δύσκολες παρεμβάσεις-μεταρρυθμίσεις, εκείνες που δεν θέλουν τα κατεστημένα συμφέροντα του τόπου. Είμαστε κατά των κατεστημένων που δεν επιθυμούν τις μεταρρυθμίσεις, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, τη δικαιοσύνη, την ενεργειακή δημοκρατία, στη διανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

«Κυβερνησιμότητα της χώρας δεν σημαίνει ακινησία, σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα. Εμείς αυτές τις έννοιες αντιπαλεύουμε, εκφράζοντας ένα συνολικό αίτημα για αλλαγή. Η αλλαγή δεν είναι μόνο ένα σύνθημα του ’81. Είναι πραγματική κοινωνική συνθήκη. Είναι συλλογικό αίτημα για αλλαγή δημόσιων πολιτικών, αλλαγή στα πρόσωπα που θα τις εφαρμόσουν και αλλαγή πολιτικού παραδείγματος. Να μη βλέπουμε πια το κράτος ως λάφυρο ή ιδιοκτησία, αλλά την πολιτική εξουσία ως μία πράξη ευθύνης. Απέναντι στην αγωνία του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα για την προσωπική πολιτική τους επιβίωση», υπογράμμισε ο Δημήτρης Μάντζος.

Ως προς τα συνθήματα «αλλαγής» του Αλέξη Τσίπρα, ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι στη Χαριλάου Τρικούπη «μεταφράζουμε την “αλλαγή” του κ. Τσίπρα ως απλή “εναλλαγή ρόλων”. Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς συνθήματα του 1981 και να κάνεις τυμβωρυχία και βουτιά στο παρελθόν, αδιαφορώντας για τις συνθήκες του 2023. Είναι, άλλωστε, άτεχνο και εντελώς εσφαλμένο να μιλάς για ιδιοκτησία ανθρώπων και ανθρώπινης μνήμης.

Όμως, αν κάποιος οφείλει και δικαιούται να υπερασπιστεί την τιμή και την ιστορική μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, είναι αν μη τι άλλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, δεν μπορεί να το κάνει και να το επικαλείται ο πρόεδρος του κόμματος που έσυρε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, ο πρόεδρος του κόμματος που σε κάθε κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας αντιπάλεψε τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος που σήμερα καπηλεύεται τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ την ώρα που στις τάξεις του υπάρχουν τα ορφανά των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμένου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Κώστα Καραμανλή. Αυτό το κόμμα δεν δικαιούται ούτε να επικαλείται το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου ούτε τις πολιτικές του».

«Η αλλαγή πολιτικού παραδείγματος για εμάς εκφράζεται μέσα από τον οδικό χάρτη που έχουμε χαράξει. Ισχυρό διψήφιο ποσοστό για ισχυρή λαϊκή νομιμοποιητική εντολή σε εμάς, ώστε να περάσουμε στα επόμενα δύο βήματα που το Σύνταγμα επιβάλει και ο λαός θα μας έχει δώσει εντολή να πράξουμε: προγραμματικές συγκλίσεις πάνω σε πρόγραμμα που εμείς έχουμε προτείνει και πρόσωπα κοινής αποδοχής», επεσήμανε ο Δημήτρης Μάντζος και κατέληξε:

«Ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης μπορούν να είναι πρωταγωνιστές σε αυτήν τη νέα εποχή. Δεν είναι προσωπική εμμονή. Είναι πολιτική αντιπαράθεση με όρους και επιχειρήματα. Τίποτα δεν είναι προσωπικό στην πολιτική, όσο και αν προσπαθούν οι άλλοι να το κάνουν».

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΔΕΝ ΜΕΤΡΗΣΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΜΕΤΡΑΩ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ»

Συνέντευξη στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη στο πλαίσιο της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού ΟΡΕΝ, παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε τις χθεσινές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου, σημειώνοντας: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου καταρχάς είναι ο πιο γνωστός Έλληνας πολιτικός μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι γνωστός, αλλά στις δυτικές χώρες. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, όμως, είχε μία παγκόσμια εμβέλεια. Μπορεί να βρεις ανθρώπους που τον έχουν τιμήσει και τον γνωρίζουν από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική ως την Ασία. Ναι, ανήκει στη δημοκρατική, προοδευτική ιστορία του ελληνικού λαού. Αλλά, από αυτό το να πηγαίνουμε στην πλαστογράφηση της σύγχρονης ιστορίας, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας, πραγματικά καταντάει γραφικό. Ηγούμαι του κόμματος, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο κ. Τσίπρας ηγείται του κόμματος, που πήγε να βάλει φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτή είναι η νεότερη Ιστορία. Να μιλήσουμε και πολιτικά, γιατί είπε ότι έχει οπαδούς του Ανδρέα Παπανδρέου στο κόμμα του. Ανδρέας Παπανδρέου και “Πρέσπες του Αιγαίου” δεν πάνε μαζί. Ο θυμόσοφος λαός λέει για περιπτώσεις όπως του κ. Τσίπρα το γνωστό: “Με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω”. Τον Γιώργο Παπανδρέου τον χαρακτήριζε δικτάτορα Πινοσέτ και πριν από κάποιους μήνες έλεγε τα καλύτερα. Τον Ευάγγελο Βενιζέλο πήγε να τον βάλει φυλακή και το καλοκαίρι με τις υποκλοπές σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του, έλεγε τα καλύτερα και για εκείνον. Όλα αυτά είναι για να διασκεδάζουμε, αλλά υπάρχει και μία πολιτική ουσία που δείχνει το ήθος και τη συνέπεια των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων. Δήλωσε χθες ο κ. Τσίπρας: «Έχω καταθέσει μία πρόταση για τα “κόκκινα δάνεια”, αλλά δεν είναι και σεισάχθεια». Τι υπονοεί με αυτό; Έρχεται πέντε χρόνια μετά και λέει προς τον ελληνικό λαό ότι ενέπαιζε εκατομμύρια δανειολήπτες από το 2012 μέχρι το 2015. Δεν υπάρχει όριο στην ασυνέπεια και στο λαϊκισμό του κ. Τσίπρα. Πήρε κάποιους από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, πήρε όμως και το μισό κόμμα του κ. Καμμένου. Πήρε και τον Εκπρόσωπο της διακυβέρνησης της χρεοκοπίας του κ. Καραμανλή. Θέλετε να τα βάλουμε όλα αυτά στη συζήτηση; Δεν καταλήγουμε πουθενά. Το μόνο συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Τσίπρας, χωρίς αρχές και χωρίς αξίες, προσπαθεί να κατακτήσει την εξουσία εμπαίζοντας για άλλη μία φορά τον ελληνικό λαό».

Απευθύνθηκε στους προοδευτικούς πολίτες. «Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ διότι έχουμε μία γενιά αξιόπιστη και προοδευτική, ένα σύγχρονο πολιτικό πρόγραμμα, δεν έχουμε στελέχη της ΝΔ και της Ακροδεξιάς στο κόμμα μας, έχουμε συνεπή και αξιακή στάση για τη Χρυσή Αυγή. Ελάτε να δημιουργήσουμε το νέο προοδευτικό σπίτι για να κάνουμε γενναίες αλλαγές» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφερόμενος στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για “Πρέσπες του Αιγαίου”, ο κ. Ανδρουλάκης αναρωτήθηκε: «Με ποιον συνομιλητή κ. Τσίπρα; Με τον Ερντογάν ή με τον Κιλιντσντάρογλου; Που ο ένας “κοκκινίζει” τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου στα σποτ του και ο άλλος μιλάει για νησιά που ανήκουν στην Τουρκία;»

Ερωτηθείς αν έχει προσωπικό πρόβλημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι είμαι εμμονικός. Δεν έβαλα τον ανιψιό μου να τον παρακολουθεί. Δεν έχω στο κόμμα μου Εκπρόσωπο Τύπου που τη Μεγάλη Παρασκευή χυδαιολογούσε κατά του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχω διευθυντή Επικοινωνίας άνθρωπο που στοχοποίησε την οικογένειά μου και την προσωπική μου ζωή. Είμαι ένας πολιτικός ο οποίος κινείται στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο. Δεν έχω κανένα προσωπικό θέμα. Έχω ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωταγωνιστής ενός σκανδάλου που συγκάλυψε έναν παρακρατικό μηχανισμό, έχοντας το θράσος να παρακολουθεί εμένα, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργούς της ίδιας του της κυβέρνησης και δεν έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και στις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται. Ο κ. Μητσοτάκης γυρίζει στα κανάλια και αρθρώνει ένα επιχείρημα: «Του είπα να με δει και δεν με είδε». Πραγματικά, μου κάνει τεράστια εντύπωση. Δεν έχω ξανασυναντήσει πρωθυπουργό σε ευρωπαϊκή χώρα να γυρνάει τα κανάλια και να λέει τέτοια παιδικά επιχειρήματα. Μου ζήτησε ποτέ να με συναντήσει για ένα εθνικό και σοβαρό, κοινωνικό ζήτημα βάσει πρωτοκόλλου και αρνήθηκα; Τι είμαστε; Γείτονες να πάμε να πιούμε καφέ να γνωριστούμε;»

«Θα ήθελα να αξιολογήσει ο ελληνικός λαός ότι δεν είναι μόνο οι υποκλοπές με το παρακράτος που έστησε, που απογυμνώνουν κάθε στοιχείο φιλελευθερισμού πάνω στον κ. Μητσοτάκη, αλλά είναι και το θέμα της Χρυσής Αυγής. Όσο η Χρυσή Αυγή ήταν κάτω από το 3% πονηρά σκεπτόμενοι στο Μαξίμου έλεγαν «μεγαλύτερο υπόλοιπο, ευκολότερη αυτοδυναμία». Μόλις, άρχισε να “φουσκώνει” η Χρυσή Αυγή, φοβήθηκαν ότι θα μπει στη Βουλή και θα αυξηθεί ο πήχης αυτοδυναμίας. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά μας» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Ό,τι έχω πει θα ισχύσει στο έπακρο. Παίρνουμε ένα ισχυρό ποσοστό; Είναι ένα μήνυμα σταθερότητας και ισχύος για προοδευτική κατεύθυνση στις διαπραγματεύσεις μας. Προγραμματική κατεύθυνση είναι οι προγραμματικές μας προτεραιότητες. Αν τις δείτε, όλες έχουν τον χαρακτήρα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που φτιάχνει μια βιώσιμη ανταγωνιστική οικονομία με καλές θέσεις εργασίας κι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες. Βάσει αυτών των προτεραιοτήτων θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Εάν καταλήξουμε σε συγκλίσεις, θα πάμε στα πρόσωπα. Δεν θα πω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός, γιατί αυτό πάνε να μου χρεώσουν, ότι τάχα θέλει το 12-13-14% να πει ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Όχι, δεν θα πω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Θα είναι πρόσωπα κοινής αποδοχής. Και ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής θα πρέπει να μπορεί και να έχει την κουλτούρα των κυβερνήσεων συνεργασίας».

«Δεν μπορεί να είναι σε ομηρία η χώρα επειδή έχουμε δύο ηγετικές ομάδες που δεν σέβονται τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Πείτε μου μια ευρωπαϊκή χώρα που καταδικάζει το Ειδικό Δικαστήριο 13-0 τον στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα και αυτός αντί να τον στείλει σπίτι του, τον έχει δίπλα του στα ψηφοδέλτιά του. Πείτε μου μια ευρωπαϊκή χώρα που ο ανιψιός του πρωθυπουργού, του φιλελεύθερου πρωθυπουργού που έβαλε όλη του την οικογένεια σε θέσεις, γίνεται Νο2 της χώρας. Βλέπουμε ότι έχει στήσει ένα παρακράτος και δεν μιλά κανείς; Έχουμε ξεχάσει το όνομα του Δημητριάδη; Έρχομαι εδώ όχι για να συμβιβαστώ και να πάρω καρέκλες. Ήρθα στα πολιτικά πράγμα για να αγωνιστώ, να συγκρουστώ για να αλλάξω το πολιτικό σύστημα, να βελτιώσω το κράτος, να βελτιώσω την οικονομία και να έχει δικαίωμα η νέα γενιά στην ευτυχία και την ευημερία» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, σημείωσε: «Πάρτε όλους αυτούς που είναι σε κρίσιμες θέσεις. Όλοι κομματικά παιδιά της Νέας Δημοκρατίας, άσχετοι με τα τραίνα, με τον ΟΣΕ, με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Εγώ τι λέω; Με κάνετε ισχυρό; Μέσα σε δύο μήνες, με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, θα στελεχωθούν όλα τα διοικητικά συμβούλια, όλοι οι οργανισμοί, όλα τα νοσοκομεία».

Σχετικά με θέματα Παιδείας, υπογράμμισε: «Πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις; Βέβαια πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν κάποιες εξετάσεις. Τι λέει όμως το ΠΑΣΟΚ; Δεν μπορεί να κρίνεται το μέλλον ενός μαθητή σε μια εξέταση, όπως κρίθηκε και το μέλλον των δικών μας γενεών. Η πρότασή μας είναι εθνικό απολυτήριο, με εξετάσεις τα δύο τελευταία χρόνια γιατί πρέπει να υπάρχουν κάποιες εξετάσεις. Θα είναι στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου και του γαλλικού μοντέλου. Θα επιλέξεις κάποιες σχολές βάσει του βαθμού σου. Και αυτό τι δίνει στο σχολείο, στο γυμνάσιο και στο λύκειο; Σταματάει να είναι πάρεργο. Σήμερα το σχολείο είναι πάρεργο γι’ αυτό έχει καταρρεύσει η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

«Αν έρθουν κάποιοι επιχειρηματίες και φέρουν μια επιχειρηματική πρόταση για ένα μη κρατικό – μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο, το οποίο θα έχει campus στα πρότυπα άλλων πανεπιστημίων και εργαστήρια, προφανώς είμαστε υπέρ. Λευκή επιταγή για να κάνει την παιδεία όπως θέλει ο επόμενος πρωθυπουργός, που φιλοδοξώ να μην είναι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος από τους σημερινούς πρωταγωνιστές, δεν θα δώσουμε, παρά μόνο αν υπάρχει συνολική συμφωνία και για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και για τον τρόπο ενίσχυσης του δημοσίου πανεπιστημίου» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης κληθείς να τοποθετηθεί για τη συζήτηση γύρω από την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Αναλύοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το φορολογικό, σημείωσε: «Προοδευτική κλίμακα στη φορολόγηση. Για την περίοδο της κρίσης μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Μείωση του φόρου για τη μισθωτή εργασία. Αλλά αύξηση των φόρων για θέματα που αφορούν τις γονικές παροχές. Δηλαδή δεν μπορώ εγώ να βγω πως είμαι Σοσιαλδημοκράτης και να έχω μέχρι 4,8 εκατ. αφορολόγητο, σε μια χώρα που χρεοκόπησε. Μέχρι 400.000 ευρώ το αφορολόγητο. Με ενδιαφέρει ο αδύναμος και η μεσαία τάξη. Ο αδύναμος Έλληνας που μας ακούει, έχει να δώσει πάνω από 400.000 -και αφορολόγητα – στα παιδιά του; Που ο Μητσοτάκης το έκανε 800.000 και φτάνει μέχρι τα 4,8 εκατ. ευρώ. Δεν είναι περιφρόνηση της λογικής;».

«Έχω μια πορεία συγκεκριμένη. Δεν είμαι γόνος ούτε ανέβηκα από κανένα ασανσέρ ούτε με έχει χαϊδέψει η εγχώρια ολιγαρχία στην πορεία μου. Αυτό που λέω, είναι συμβόλαιο με τον λαό. Και όταν λέω συμβόλαιο με τον λαό, το λέω με τους όρους της αξιοπιστίας μου. Και όχι σαν εκείνους που υπόσχονταν “συμβόλαιο με τον λαό” και ότι “θα σκίσουν το μνημόνιο” και έφεραν χειρότερο μνημόνιο, την ακροδεξιά στην κυβέρνηση. Και σε δεύτερο χρόνο, όταν ο κ. Μητσοτάκης υποστήριζε ό,τι κι εμείς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την στάση τους εις βάρος των θεσμών, αλλά μετά έκανε τα ίδια που έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτιθέμενος στις Ανεξάρτητες Αρχές» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΎΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ (Π.Ο.Ε. – Δ.Ε.Υ.Α)

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, αποτελούμενο από την Διευθύντρια του Προέδρου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ελένη Αναστασίου, τον Γραμματέα του Τομέα Εργασίας Μιχάλη Καλαντζόπουλο και την Αν. Γραμματέα του Τομέα Εργασίας Μαριζέττα Αντωνοπούλου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Π.Ο.Ε. – Δ.Ε.Υ.Α) Παύλο Δραγκόλα και τον νομικό Σύμβουλο αυτής Σπύρο Μπαλατσούκα.

Oι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα διατήρησης του νερού ως δημόσιου αγαθού και στους αγώνες που πραγματοποίησαν για αυτό, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις Δ.Ε.Υ.Α, την υποστελέχωση αυτών και την ουσιαστική κατάργηση μέχρι και σήμερα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επιπροσθέτως αναφέρθηκαν στο υψηλό ενεργειακό κόστος που έχουν, καθώς μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει αποδεκτό το πάγιο αίτημα των ΔΕΥΑ περί μεταβολής του τιμολογίου παροχής ρεύματος σε βιομηχανικό. Τέλος αναφέρθηκαν στο κίνδυνο μετά την πρόσφατη μεταστροφή της Νομολογίας του Αρείου Πάγου σχετικά με την περικοπή του 25% στις αποδοχές τους, χιλιάδες εργαζόμενοι να κληθούν να καταβάλουν σημαντικά χρηματικά ποσά άμεσα, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ενημέρωσαν για την πάγια θέση τους κινήματος για το δημόσιο χαρακτήρα του νερού και την ρητή και εκπεφρασμένη αντίθεσή του σε οιαδήποτε άμεση ή έμμεση προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του.

Επιπροσθέτως δεσμεύτηκαν ότι με τη συγκρότηση της νέας Βουλής θα λάβουν άμεσα χώρα σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στις ΔΕΥΑ, να ενισχυθεί η λειτουργία τους, αλλά και να μην κινδυνεύσουν οι εργαζόμενοι με εξοντωτικές περικοπές των αποδοχών τους.

Η ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας και λήψης πρωτοβουλιών προς το σκοπό της διατήρησης τόσο του δημοσίου χαρακτήρα του νερού, παρά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο και η ουσιαστική ενίσχυση των ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτεραιότητα.

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Φίλες και φίλοι

Μια ισχυρή Ελλάδα, με αξιοπρέπεια, αυτοπεποίθηση και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτό είναι το δικό μας Προοδευτικό Όραμα για το Μέλλον.

Πιστοί πάντα στις διαχρονικές αξίες και αρχές της παράταξης μας.

Αλλά με σύγχρονες πειστικές απαντήσεις στις διαφορετικές συνθήκες που δημιουργούν οι ραγδαίες αλλαγές, που συντελούνται γύρω μας.

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να πορευτεί με ψηλά το κεφάλι στην Ευρώπη και τον κόσμο,

να διαμορφώσει το νέο μοντέλο ευημερίας για τον λαό μας.

Όμως, αυτό απαιτεί να υπερβούμε τις πολιτικές της συντηρητικής διαχείρισης.

Γι’ αυτό προτείνουμε μια σειρά τολμηρών Αλλαγών, που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια και σταθερότητα στο μέλλον.

Σπάζοντας τα δεσμά που καθηλώνουν την χώρα στο χθες.

Οι καιροί αλλάζουν και απαιτούν προσαρμογές.

Αυτές όμως θα γίνουν με σεβασμό στις δικές μας αξίες:

Αυτές της πλήρους και ποιοτικής απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας, της ισότητας, του σεβασμού των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων .

Θα γίνουν μαζί με την κοινωνία.

Δεν θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσει ο φόβος και η ανασφάλεια για το αύριο, που δημιουργούν το έδαφος για συντηρητικές και αυταρχικές πολιτικές.

Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε μια ανθεκτική, βιώσιμη και ελληνική ανάπτυξη,

με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια,

με αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς της παραγωγής,

με σεβασμό στο περιβάλλον.

Όπου τα οφέλη θα διαχέονται σε όλους και δεν θα αφορούν μόνο τους λίγους και ισχυρούς.

Με ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα, που εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους για τη μείωση των ανισοτήτων και την καταπολέμηση της φτώχειας.

Ανάπτυξη που συνδέεται με τις ανάγκες του ανθρώπου,

εγγυάται μια καλύτερη ζωή για τον εργαζόμενο ,ώστε να ζει σε ένα σπίτι που μπορεί να πληρώσει,

να πάρει μετά από πολλά χρόνια δουλειάς μια αξιοπρεπή σύνταξη,

να αισθάνεται ασφάλεια με ένα σύστημα υγείας που τον στηρίζει στα δύσκολα.

Με πολιτικές που στηρίζουν την ελληνική οικογένεια για να μπορεί να τα βγάλει πέρα,

με κοινωνικές δομές και ποιοτικό δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης για τα παιδιά της.

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους νέους ανθρώπους δίκαιες και ίσες ευκαιρίες για να ζήσουν και να εξελιχθούν στον τόπο τους, να μορφωθούν, να δουλέψουν με αξιοπρεπείς μισθούς, να επιχειρήσουν.

Στόχος μας είναι να αλλάξουμε το κράτος,

ώστε να εξυπηρετεί και να χειραφετεί τον πολίτη, λειτουργώντας με διαφάνεια, αξιοκρατία, με λογοδοσία , αποκεντρωμένο και μακριά από πελατειακές λογικές .

Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των θεσμών, ανακτώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Στόχος μας είναι η ανοιχτή κοινωνία χωρίς διακρίσεις, χωρίς τον εφιάλτη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας .

Στόχος μας είναι βέβαια να συμβάλουμε και στην αλλαγή που χρειάζεται όσο ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μην εγκλωβιστεί και πάλι στις συντηρητικές πολιτικές της λιτότητας .

Ώστε να υλοποιηθεί η πρόταση μας για την δημιουργία του Ταμείου Ευρωπαϊκής κυριαρχίας,

με πρόσθετη χρηματοδότηση για την στήριξη της παραγωγικής βάσης ιδιαίτερα των χωρών του Νότου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα παρουσιάζουμε συνολικά τις 12 ενότητες των προτεραιοτήτων του προγράμματος μας.

Με αυτές πορευόμαστε τώρα προς τις εκλογές,

Με αυτές ζητούμε την ισχυρή εντολή των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Αυτές αποτελούν τη δέσμευση τιμής και ευθύνης απέναντι στον λαό μας.

Αυτές θα είναι μεταξύ άλλων η βάση για την προγραμματική σύγκλιση που θα επιδιώξουμε και τον σχηματισμό Κυβέρνησης με λαϊκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Γιατί η συμμετοχή στην Κυβέρνηση έχει αξία όταν εγγυάται τις αλλαγές,

όταν διασφαλίζει ότι οδηγός είναι το δημόσιο συμφέρον,

το συμφέρον των πολλών και όχι η διατήρηση των προνομίων των ελίτ και των κατεστημένων συμφερόντων.

Όταν δεν εξαντλείται σε ένα ανούσιο και απεχθές στους πολίτες μοίρασμα καρεκλών εξουσίας.

Δεν θα μπω σε έναν ανταγωνισμό παροχών ,όπως κάνουν οι κ. κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας.

Δεν τάζουμε ανέξοδα τα πάντα στους πάντες.

Δεν θα μιμηθούμε ούτε τα “Ζάππεια” ούτε τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης.

Δημιουργούμε μια νέα κοινωνική συμμαχία για την Αλλαγή.

* Με τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

*Με την υγιή επιχειρηματικότητα, τους μικρομεσαίους και τους αγρότες, που θέλουν να σταθούν ανταγωνιστικά και με ψηλά το κεφάλι στις νέες συνθήκες.

Μακριά από κρατικοδίαιτες πρακτικές, διαπλοκή και διαφθορά.

*Με τους πολίτες που θέλουν ένα κράτος που παρέχει προστασία, ασφάλεια και πρόσβαση για όλους σε ποιοτικά δημόσια αγαθά.

*Με αυτούς που καλούνται σε εκβιαστικές διαπραγματεύσεις από τα funds χωρίς κριτήρια και κανόνες.

Έχουμε χρέος να τους δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας στη ζωή τους.

*Με αυτούς που έχουν ανάγκη την στήριξη ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού ,κοινωνικού κράτους , που οδηγεί στην χειραφέτηση, στην ένταξη και όχι στην εξάρτηση από προσωρινά επιδόματα.

*Με τους νέους που θέλουν να σπάσουν την ομηρεία των πελατειακών σχέσεων και της λογικής των κολλητών.

Που οφείλουμε να τους εγγυηθούμε ότι θα έχουν την δυνατότητα να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους.

Αυτή είναι οι σύμμαχοι μας. Σε αυτούς αναφερόμαστε .

Αυτούς θέλουμε να εκφράσουμε.

Παίρνοντας ισχυρή εντολή και απόφαση αλλαγής στις 21 Μαΐου

Φίλες και φίλοι

Πρώτη προτεραιότητα μου είναι ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, κράτος με διαφάνεια, αξιοκρατία, λογοδοσία, αποκέντρωση.

*Καμία απόφαση δεν νομιμοποιείται χωρίς δημοσίευση στην διαύγεια. Τέλος στις απευθείας αναθέσεις.

*Αξιολόγηση παντού. Δημοσίων λειτουργών και υπηρεσιών. Δραστικός περιορισμός των μετακλητών στα Υπουργεία

*Καμία πρόσληψη στο Δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ. Η επιλογή των ανώτερων στελεχών της Διοίκησης από το ΑΣΕΠ

*Αποκομματικοποίηση του κράτους. Διοικητές Οργανισμών και Νοσοκομείων θα επιλέγονται με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό,5ετη θητεία και ανάλογες οικονομικές αμοιβές.

*Αποκέντρωση με τόλμη. Μεταφορά όλων των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων και των αντίστοιχων πόρων στην Αυτοδιοίκηση.

*Ψηφιακή αλλαγή στο κράτος για την εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και για την λογοδοσία της Διοίκησης .Αξιολόγηση από τους πολίτες των υπηρεσιών του κράτους μέσω ψηφιακών εφαρμογών

Ένα σύγχρονο κράτος πρέπει επίσης να προστατεύει αποτελεσματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε

*Αναβάθμιση του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών για ελέγχους, επιβολή των κανόνων στις αγορές.

*Κατάργηση των διατάξεων Νόμου της ΝΔ για την συγκάλυψη των υποκλοπών. Ουσιαστικός ρόλος της ΑΔΑΕ στις αποφάσεις για τις νόμιμες επισυνδέσεις.

* Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Επιλογή της ανώτατης ηγεσίας της από την Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία, όπως προτείνουν θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Θέλουμε μία κοινωνία ανοικτή, χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού

Εργασία με κανόνες και αξιοπρέπεια

*Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ξεπαγώνουν άμεσα οι τριετίες,

Καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων

*Κατάργηση των διατάξεων Νόμων της Νέας Δημοκρατίας, που αφαιρούν εργασιακά δικαιώματα για το ωράριο εργασίας και την προστασία από παράνομες απολύσεις ή αποδυναμώνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

*Οι νέες μορφές εργασίας ρυθμίζονται με κανόνες και ασφάλεια για τον εργαζόμενο. Τεκμήριο μισθωτής εργασίας για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες και διανομή αγαθών.

*Νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους, με αυξήσεις στα κλιμάκια που καλύπτουν τις απώλειες από τον πληθωρισμό.

Δημιουργία αξιοκρατικού συστήματος επιβράβευσης της προσπάθειας τους.

Βασική μας προτεραιότητα είναι επίσης η Αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

*Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ενίσχυση των υποδομών του με το 8- 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

* Κατάργηση του άρθρου 10 του πρόσφατου νόμου της Νέας Δημοκρατίας, που υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

*Ισχυρό και ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία.

Με κέντρα Υγείας σε κάθε Δήμο και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής παντού.

*Σύγχρονα Δημόσια Νοσοκομεία με αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις, αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων και ολοήμερη λειτουργία ιδιαίτερα στον επεμβατικό και χειρουργικό τομέα.

Νέος χάρτης υγείας για την κάλυψη με νοσοκομειακή περίθαλψη πολυπληθών περιοχών, όπως η Αν. Αττική

*Δημιουργία καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσοκομείων, για χρόνιες παθήσεις και ημερήσια νοσηλεία

Ενίσχυση των δημοσίων κέντρων αποκατάστασης και δημιουργία νέων.

*Κάλυψη όλων των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και διαφανείς διαδικασίες.

Αύξηση των αμοιβών για προσέλκυση προσωπικού υψηλών προσόντων.

Ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ριζική αναμόρφωση του συστήματος για την απόκτηση ειδικότητας και αύξηση των αποδοχών των ειδικευόμενων.

*Πλήρως στελεχωμένα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στα νησιά.

Οικονομικά κίνητρα, κάλυψη κόστους στέγασης και αυξημένη μοριοδότηση για προσέλκυση επιστημονικού δυναμικού.

*Στήριξη και αύξηση των δομών ψυχικής υγείας και ενσωμάτωση τους στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

*Δωρεάν φάρμακα για τις ευάλωτες ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους.

*Κανείς μόνος του στο περιθώριο.

Αύξηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης ,καθολικές υπηρεσίες φροντίδας για παιδιά, ηλικιωμένους ,άστεγους, μονογονεϊκές οικογένειες

Διάσταση της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές και δράσεις του κράτους.

Τα επιδόματα αναπηρίας ακολουθούν τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.

Ζωτική προτεραιότητα μας είναι η Επένδυση στην Δημόσια Εκπαίδευση

*Προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας για την κάλυψη των μαθησιακών κενών και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων

*Αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων. Ένας υπολογιστής για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό και ένας διαδραστικός πίνακας με υπολογιστή σε κάθε τάξη.

*Εφαρμογή των ευρωπαϊκών δεικτών ποιότητας και άνοιγμα του σχολείου στην Περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη Τέχνη, στην αγωγή υγείας.

*Στήριξη του ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

*Πιστοποίηση ξένης γλώσσας και υπολογιστή ως την Γ’ Γυμνασίου

*Αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Δια βίου μάθησης. Κατοχύρωση επαγγελμάτων και καθορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων.

*Ολόπλευρη στήριξη της Ειδικής Αγωγής και των δομών της

*Ασφαλές σχολικό περιβάλλον και υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης ,για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία

*Καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ ,κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ώστε να απαλλαγούν σταδιακά οι οικογένειες από την επιβάρυνση των φροντιστηρίων.

*Εξωστρεφή Πανεπιστήμια με σύνδεση με την παραγωγή και την τοπική ανάπτυξη ,με χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας.

Με αξιοκρατία στην ακαδημαϊκή εξέλιξη.

*Αναβάθμιση και οικονομική στήριξη των εκπαιδευτικών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των συντελεστών του.

Βασική προγραμματική στόχευση: Αξιοπρεπείς συντάξεις

*Καθιέρωση νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους

*Αλλαγή των νόμων ΣΥΡΙΖΑ/ΝΔ και ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των συντάξεων

*Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2024

*Προώθηση των επαγγελματικών Ταμείων

Βασική στόχευση του προγράμματός μας είναι να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στους αδύναμους δανειολήπτες και να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία των πολιτών

*Επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας του Ν.3869/2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια.

*120 δόσεις για την ρύθμιση οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία και «κούρεμα» κατά 30 % για τους συνεπείς

* Κανόνες για την λειτουργία των funds .

Χαμηλότερες δόσεις, σταθερό επιτόκιο και βιώσιμες ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες.

*Προστασία της αγροτικής γης

*Λύση για τους δανειολήπτες με ρήτρα ελβετικού φράγκου ,με δίκαιη κατανομή του συναλλαγματικού κινδύνου. Το 1/3 θα αναλαμβάνει ο δανειολήπτης και τα 2/3 οι τράπεζες.

Είναι εθνική ανάγκη η αντιμετώπιση του δημογραφικού και να μπει ξανά η Νέα Γενιά στην πρώτη γραμμή.

*Δημιουργία δεξαμενής 150.000 κατοικιών ,με κατασκευή νέων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες παλαιών για ανακαινίσεις.

Αυτές θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο και κοινωνικά κριτήρια ,σε νέους.

*Προσλήψεις 50.000 νέων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, με πρόγραμμα 4ετουs επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών. Σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

*Φορολογικά κίνητρα σε νέους που ξεκινούν επιχειρηματική η επαγγελματική δραστηριότητα

*Κατασκευή νέων ποιοτικών φοιτητικών εστιών.

Επαναφορά της έκπτωσης φόρου για παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.

*Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών ή κέντρων δημιουργικής απασχόλησης

*Χορήγηση επιπλέον μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, ως την ηλικία των 3 ετών βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Θέλουμε ένα Δίκαιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα

*Μείωση των φόρων στην εργασία

*Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής .Ουσιαστικοί έλεγχοι για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

*Πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας .

*Μείωση κατά 50% του απαράδεκτα υψηλού ορίου αφορολόγητων γονικών παροχών

*Κλιμακωτή -προοδευτική αύξηση του συντελεστή φορολογίας των διανεμομένων μερισμάτων, που είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη

*Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων ,σε μονοπωλιακούς τομείς της Οικονομίας

Ανάπτυξη ανθεκτική, βιώσιμη, Made in Greece

* Εθνική γραμμή για ήπια πρωτογενή πλεονάσματα για ευρωπαϊκές οικονομίες με σταθερότητα εξωστρέφεια και ανθεκτικότητα.

*Εθνικό Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχέδιο ,με αλλαγή των προτεραιοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης για την στήριξη της εγχώριας παραγωγής και τη δημιουργία ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας

Περιφερειακή ανάπτυξη και διασύνδεση του Τουρισμού με όλους τους κλάδους της οικονομίας

*Τριετής απαλλαγή από τον φόρο πραγματοποιούμενων κερδών, για τα νέα σχήματα που θα προκύπτουν από συνεργασίες και δικτυώσεις Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, για επενδύσεις μικρομεσαίων στην καινοτομία, την ενεργειακή προσαρμογή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Δημιουργία κέντρων ανάπτυξης στις Περιφέρειες για παροχή τεχνικής βοήθειας σε σχεδιασμό, τυποποίηση, ανάπτυξη νέων προϊόντων και δικτύων διανομής τους.

Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την μετεγκατάσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ,σε οργανωμένα βιοτεχνικά πάρκα.

*Σύνδεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με την στήριξη της αμυντικής και ναυπηγοεπισκευαστικής μας οικονομίας

*Επαναφορά σε Εθνικό έλεγχο του Υπερταμείου και μετατροπή του σε Ταμείο Αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας

Η προστασία του περιβάλλοντος και η μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών ρύπων με ένα δίκαιο τρόπο είναι απαραίτητη

*Πρόσβαση όλων των πολιτών και της Αυτοδιοίκησης στην παραγωγή ΑΠΕ (ενεργειακή δημοκρατία),για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Επιδότηση φωτοβολταϊκών στην στέγη, για τους οικιακούς καταναλωτές.

Επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς, διανομής, αποθήκευσης ενέργειας.

Δίκαιη μετάβαση για τις λιγνιτικές περιοχές,

*Εφαρμογή της πράσινης ευρωπαϊκής συμφωνίας με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου, ενίσχυση της βιολογικής αγροτικής παραγωγής, αναβάθμιση των δομών ανακύκλωσης.

Η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ραγδαία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Για αυτό το λόγο χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο μηχανισμό πολιτικής προστασίας όπου η πυροσβεστική θα είναι ο κύριος βραχίονάς του, αξιοκρατία στις προσλήψεις, ενίσχυση με σύγχρονα εναέρια μέσα και εκσυγχρονισμένα σχέδια πρόσληψης.

Προστασία του υδάτινου δυναμικού με νέες υποδομές και δίκτυα,

Καμιά συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και των ανθρώπων της

* μέτρα μείωσης του κόστους των αγροτικών εφοδίων, ζωοτροφών και καυσίμων.

Μηδενισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για την περίοδο της κρίσης.

*Στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων μεταξύ αγροτών για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, με προτεραιότητα οργανισμούς άρδευσης, ομάδες παραγωγών, νησιωτικές και ορεινές περιοχές,

*Καθιέρωση του αφορολόγητου και ακατάσχετου των επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και ενισχύσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων

*Επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ,για κάλυψη καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή

*Επιτάχυνση των επενδύσεων από τα προγράμματα της νέας ΚΑΠ.

Κατάργηση της πολιτικής του επιλαχόντα δικαιούχου, μέσα από σωστό προγραμματισμό των πόρων.

*Πρόνοια για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και στέγασης των ξένων εργατών γης.

Επέκταση των προξενείων στις χώρες προέλευσης τους.

*Αύξηση των ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης που διατίθενται στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής και την αναδιάρθρωση καλλιεργειών χαμηλής απόδοσης

*Δημιουργία Γεωργικών Σχολών, μετά το Λύκειο, για την σύγχρονη εκπαίδευση των αγροτών

*Κίνητρα για την απασχόληση νέων ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή. Με μείωση της φορολογίας τους και δωρεάν παραχώρηση δημόσιας γης.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ

Η συζήτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη με πολίτες στο πλαίσιο της παρουσίασης των προγραμματικών προτεραιοτήτων του κόμματος, ξεκίνησε με το μήνυμα που έστειλε η Μαρίνα Αυγουστάκη μαθήτρια από το Ρέθυμνο Κρήτης που πάσχει από σπαστική τετραπληγία στα άνω – κάτω άκρα.

«Φέτος θα ψηφίσω για πρώτη φορά. Εξηγήστε μου, αν μπορείτε, έστω έναν λόγο για να σας δώσω ψήφο εμπιστοσύνης» ήταν το ερώτημα που υπέβαλε γραπτώς.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε: «Καταρχάς είναι μεγάλη μας τιμή, που η Μαρίνα η συντοπίτισσα μου από την Κρήτη, μας έστειλε αυτό το πολύ γλυκό μήνυμα. Και απ’ ότι έχω μάθει έχει σταλεί και στα υπόλοιπα κόμματα. Όπως είπα και στην ομιλία μου, σε αυτόν τον τομέα είμαστε πραγματικά χρόνια πίσω. Πρέπει η ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας να γίνει σε όλες τις πολιτικές και δράσεις του κράτους.

Βέβαια, μετά πρέπει να συζητήσουμε για τη γενναία αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων και των συντάξεων. Η παροχή από το κράτος βοηθού ή φροντιστή για όλα τα άτομα με αναπηρία που είναι με 67% και άνω και όχι μόνο για λίγους όπως είναι σήμερα. Η αναβάθμιση, όπως είπα στην ομιλία μου, των δομών ειδικής αγωγής για να έχουμε πραγματικά μια συμπεριληπτική παιδεία.

Θέλω να σας πω ότι πρόσφατα, είχαμε πάει σε μια δομή. Η αγωνία των γονιών καταλήγει στο ‘’τι θα κάνουν τα παιδιά μου, όταν θα φύγω από τη ζωή’’. Και είναι τραγικό αυτό να το ακούμε από ανθρώπους 45 και 50 ετών. Δείχνει την πραγματική και καθολική αδυναμία του κράτους».

Ο Στέφανος Βλάχος ειδικευόμενος γιατρός στο «Αττικό» έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

«Πέρα από την χρηματοδότηση, τις καλύτερες υποδομές, την κάλυψη των κενών με μόνιμες προσλήψεις – που φάνηκε το πρόβλημα με την εγκύκλιο της κυρίας Γκάγκα τη μέρα που ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όλα πάνε καλά, αλλά έκανε εγκύκλιο για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στις εφημερίες- εμείς δεσμευόμαστε ότι πρέπει να υπάρχει μια ριζική αλλαγή του συστήματος εκπαίδευσης για τους ειδικευόμενους. Με σωστές εργασιακές σχέσεις, με ωράρια. Να μαθαίνουν με πληρότητα όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στις ειδικότητές τους. Γενναία αύξηση των αμοιβών. Γνωρίζεις πάρα πολύ καλά από τα παιδιά της γενιάς σου ότι δεν συζητούν πια να μείνουν στην Ελλάδα. Πτυχίο και αεροπλάνο. Και βέβαια συζητάμε για θέσεις σε μονάδες οικογενειακής ιατρικής, για νέους ανθρώπους που δουλεύουν σήμερα στο εξωτερικό και μπορούν μέσα από αυτόν τον δρόμο να τους δώσουμε ένα κίνητρο επιστροφής» απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης.

Η Δήμητρα Φραγκισκάκη δικηγόρος και μητέρα δύο παιδιών έδωσε έμφαση στη δύσκολη εξίσωση για πολλές νέες μητέρες, αυτοαπασχολούμενες, οι οποίες να εναρμονίσουν την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή.

«Θέλω να σας πω ότι το θέμα της θέσης της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, είναι ένα θέμα που ξυπνά μνήμες ΠΑΣΟΚ, διότι αυτό ήταν το κόμμα που δημιούργησε το πλαίσιο σεβασμού της Ελληνίδας, από τη δεκαετία του ’80, στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι νέες και σύγχρονες ανάγκες ζωής έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλες αδυναμίες, συμβιβασμούς που θα μπορούσαμε να έχουμε ξεπεράσει αν είχαμε υπηρεσίες. Γι’ αυτό λοιπόν λέμε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι κάθε παιδί να έχει δωρεάν θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Καθολικά. Είναι μια πολιτική που αφορά και εσάς και το εθνικό ζήτημα του δημογραφικού. Ολοήμερα σχολεία παντού με αναμορφωμένο πρόγραμμα. Όχι για να παρκάρουμε τα παιδιά μας, γιατί ακούμε για ολοήμερο σχολείο, αλλά να υπάρχει και περιεχόμενο υπηρεσιών στο ολοήμερο σχολείο. Βέβαια, είχαμε πάρει νομοθετική πρωτοβουλία – αν θυμάστε – πριν από μερικούς μήνες, ειδικά για τις μητέρες – ελεύθερες επαγγελματίες και επιμένουμε να υπάρχει το επίδομα μητρότητας (τετράμηνο λόγω κυοφορίας και λοχείας), που έχουμε χρέος να το εξομοιώσουμε με εκείνο των μισθωτών ασφαλισμένων ώστε να είναι ίσο με τον νομοθετημένο ισχύοντα κατώτατο μισθό ώστε να βοηθάει εσάς να μένετε σπίτι με το παιδί χωρίς να βιάζεστε να επιστρέψετε γρηγορότερα απ’ όσο πρέπει στην εργασία σας. Δεσμευόμαστε ότι αυτή την τροπολογία θα την επαναφέρουμε και αμέσως μετά τις εκλογές. Ευελπιστούμε ως κυβέρνηση στη χώρα» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Πέτρος Λάλος, αγρότης έθεσε ως μείζον πρόβλημα, το κόστος παραγωγής.

«Οι νέοι αγρότες είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Πολλά παιδιά όπως ο Πέτρος επέστρεψαν στις αγροτικές εργασίες, που τα χρόνια της οικονομικής ευμάρειας θεωρούσαμε ότι μπορούσαμε εύκολα να γυρνάμε στην πλάτη στην προσωπική περιουσία του καθενός, αν υπήρχε αυτή. Τώρα, όμως, υπάρχουν επιστροφές. Και γίνονται γενναίες προσπάθειες και στην αγροδιατροφή και στη μεταποίηση. Το θέμα είναι πώς στηρίζονται αυτές οι προσπάθειες. Δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι έκανε ο κ. Τσίπρας, να βλέπει όλο αυτό το ρεύμα επιστροφής και να βάζει φόρο στο κρασί την ώρα που πάμε να φτάσουμε 10-15% εξαγωγές στο κρασί μας. Αυτές είναι παράλογες επιλογές. Εμείς λέμε, στήριξη της παραγωγής των αγροτών με χαμηλό κόστος. Για αυτό λέμε ΑΠΕ και υδάτινους πόρους, με προτεραιοποίηση με όρους σύνδεσης για τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς, για να γνωρίζεις ότι τα αστρονομικά ποσά που είπες δεν θα υπάρχουν τα επόμενα χρόνια. Εμείς θέλουμε η ενέργεια που χρησιμοποιεί ο παραγωγός μας να είναι εγχώριας παραγωγής. Όσο μεγαλύτερη είναι στο μείγμα η εγχώρια παραγωγή, τόσο λιγότερο θα είμαστε εκβιαζόμενοι γεωπολιτικά και ανθεκτικοί οικονομικά» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Χρήστος Τζερεμές, ιδιωτικός υπάλληλος, μίλησε για την εργασιακή επισφάλεια.

«Υπάρχει μία αγορά εργασίας-ζούγκλα χωρίς κανόνες. Δεν υπάρχουν κανόνες διότι πολύ απλά δεν υπάρχουν ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Εμείς λέμε: Επαναφορά του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που θα είναι στον έλεγχο του Υπουργείου και την πλήρη στελέχωση του. Η κάρτα εργασίας, θα εφαρμοστεί όχι μόνο πιλοτικά αλλά καθολικά για το σύνολο των επιχειρήσεων. Οι διατάξεις νόμου της ΝΔ που αφαιρούν εργασιακά δικαιώματα να καταργηθούν. Χρειάζονται καλύτεροι μισθοί. Φυσικά, ο κ. Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με τον ΟΟΣΑ. Άμα δεν συμφωνεί με κάτι ο κ. Μητσοτάκης, χειρότερα είναι αυτό για τους θεσμούς, αλλά δεν βλέπω να ενδιαφέρει τα εγχώρια ΜΜΕ» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Βασίλης Στεφανάκης, νέος επιχειρηματίας, παρενέβη ως προς τα εμπόδια στο επιχειρείν.

«Για τη μικρομεσαία επιχείρηση. Ρευστότητα. Το πρώτο πράγμα που σου λένε οι μικρομεσαίοι. Μα για αυτό έδωσε το Ταμείο Ανάκαμψης τα 11 δισεκ. ευρώ δάνεια. Για ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν δείτε τα στοιχεία, τα πρώτα 1,1 δισεκ. τα πήραν με 1,2% επιτόκιο ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις. Άρα, χρειάζεται αναπροσαρμογή του Ταμείο Ανάκαμψης στο πεδίο των δανείων. Έχει μία πολύ σοβαρή πρόταση ο Νίκος Χριστοδουλάκης στις αξιολογήσεις των επιχειρηματικών σχεδίων να παίρνει μέρος και το κράτος. Δεν μπορεί να κάνουν οι τράπεζες όλο τον σχεδιασμό της σύγχρονης επιχειρηματικότητας χωρίς να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός για το πού θέλουμε να πάμε σε επίπεδο ανάπτυξης, παραγωγής, κλιματικής αλλαγής, ψηφιακής σύγκλισης».

Τέλος, τρεις μαθητές του 5ου Λυκείου Ηλιούπολης ηλικίας 17 ετών ρώτησαν τον κ. Ανδρουλάκη: «Καθημερινά στις παρέες μας αναρωτιόμαστε ποιο κόμμα να ψηφίσουμε, μιας και είναι η πρώτη φορά που ψηφίζουμε»

«Στο θέμα της συμμετοχής, η απάντηση είναι γνωστή: η αποχή είναι δύναμη για τους ισχυρούς εις βάρος της Δημοκρατίας και προς όφελος του παρασκηνίου. Όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή ενός λαού στις δημοκρατικές διαδικασίες, τόσο ισχυρός είναι ο λαός, τόσο ισχυρό είναι ο κράτος, τόσο αδύναμοι είναι οι ισχυροί να κάνουν παιχνίδια εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Δύναμη του λαού είναι η συμμετοχή. Γιατί ΠΑΣΟΚ; Γιατί έχω δεσμευτεί προσωπικά ότι έχουμε χρέος σε αυτήν τη νέα σχέση αξιοπιστίας που θα οικοδομήσουμε με τη νέα γενιά να περπατήσουμε μαζί τον μεγάλο δρόμο των αλλαγών που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Γιατί ΠΑΣΟΚ για ένα παιδί 17-18 χρονών; Γιατί θα φτιάξουμε μία νέα Ελλάδα με το κεφάλι ψηλά, με αξιοπρέπεια, με φιλοδοξία, με προοπτική, με πραγματική ελπίδα. Χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς φθηνά λόγια, σας δεσμεύομαι σε όλη μου τη διαδρομή, όσο αγωνίζομαι, ότι δεν θα απογοητεύσω τα νέα αυτά παιδιά. Η πολιτική θα είναι δύναμη συνεννόησης, σύνθεσης, που θα αγκαλιάσει κατά προτεραιότητα τις αγωνίες των νεότερων γενιών» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Δουδωνής, Δημήτρης Μάντζος και Ελένη Χρονοπούλου άφησαν λουλούδια στο μνημείο για τους νεκρούς της MARFIN τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων δεκατρία χρόνια μετά.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 στις 11:00 η Ελένη Χρονοπούλου, υποψήφια βουλευτής Επικρατείας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και ο Νίκος Μήλης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου θα μιλήσουν σε εκδήλωση στον Πολυχώρο “Μάνος Λοΐζος” (Θηβών 245 Νίκαια).

Την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 στις 11:00 ο Κώστας Χρυσόγονος, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Πιερία (Πολιτιστικό Κέντρο Εκάβη).

Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 στις 19:00 ο Παναγιώτης Δουδωνής, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας και Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού θα μιλήσει σε εκδήλωση στη Φλώρινα (Lithea Resorts).

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΣΤΙΣ 21 ΜΑΪΟΥ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΑΒΡΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

Στην Καλαμάτα μίλησε απόψε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Στις 21 Μαΐου το διακύβευμα δεν είναι αν το ΠΑΣΟΚ γίνει ένα μεγαλύτερο κόμμα, αλλά αν κάθε δημοκράτης και προοδευτικός πολίτης ξαναβρεί το σπίτι του. Το σπίτι της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ευημερίας και της προόδου του ελληνικού λαού. Αυτό το σπίτι σφράγισε τα χρόνια της μεταπολίτευσης, που έφτιαξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την ισχυρή δημόσια Παιδεία, που έδωσε δυνατότητες στο παιδί του αγρότη και του κτηνοτρόφου και ένωσε τους Έλληνες» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί συνεργασιών, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως στο 85% των ευρωπαϊκών χωρών υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. «Κυβερνήσεις συνεργασίας δεν είναι να μοιράσουμε τα υπουργεία, τους γενικούς γραμματείς και τους διοικητές οργανισμών. Πρόκειται για προγραμματικές συγκλίσεις, πρόσωπα κοινής αποδοχής, πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν αυτές τις συνεργασίες. Ως Ευρωπαίος Σοσιαλδημοκράτης, πιστεύω ότι αυτός ο τρόπος άσκησης της εξουσίας βοηθάει τη διαφάνεια και δημιουργεί θεσμικά αντίβαρα. Δεν έχουμε έναν πρωθυπουργό που είναι ικανός για όλα. Από το να στείλει τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι να στήσει παρακράτος υποκλοπών, να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη, να μοιράσει τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στους ολιγάρχες. Υπάρχουν εσωτερικά αντίβαρα λόγω των προγραμματικών συγκλίσεων και των προσώπων» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά, μένουν μόνο στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Και γιατί μένουν μόνο εκεί; Διότι αυτή είναι η προσωπική τους αγωνία. Δεν ενδιαφέρει το μέλλον της Ελλάδας ούτε τον κ. Τσίπρα ούτε τον κ. Μητσοτάκη. Το μέλλον της καρέκλας τους ενδιαφέρει. Προφανώς δεν θα επιβάλει ένα κόμμα τα πρόσωπα. Θα είναι κοινής αποδοχής. Δεν φιλοδοξώ εγώ να επιβάλω κανένα πρόσωπο. Κι αν θέλουν μια αιτιολογία γιατί δεν προτείνουμε αυτούς, είναι γιατί κρίθηκαν. Είναι οι πρωταγωνιστές των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα από τη χρεοκοπία του Καραμανλή και μετά. Ποτέ δεν έδωσαν συναίνεση, ποτέ δεν έδωσαν χέρι βοήθειας. Ποτέ δεν μίλησαν τον λόγο του ρεαλισμού, της συνέπειας, της ευθύνης. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να κατακτήσουν την εξουσία με τα “Ζάππεια”, με τα “προγράμματα Θεσσαλονίκης” και όλες αυτές τις απίστευτες κοροϊδίες που μετά τις βάφτιζαν αυταπάτες για να πετάξουν από πάνω τους τις ευθύνες των προβλημάτων».

«Εδώ ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με το ίδιο του το κόμμα, θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ; Ας είμαστε επιτέλους ειλικρινείς. Ο κ. Μητσοτάκης δεν συγκυβερνά με τη ΝΔ. Έχει φτιάξει μια παρέα στο Μαξίμου, έχει δώσει και τα πιο κρίσιμα υπουργεία στα “ορφανά” του Καρατζαφέρη – αλλά κατά τ’ άλλα είναι δήθεν φιλελεύθερος – και διοικεί όλο το κράτος μόνος του με τον ανιψιό του μέχρι πρότινος. Και αυτός ο άνθρωπος έχει την κουλτούρα της συνεργασίας; Καμία κουλτούρα. Θέλω να το καταλάβει αυτό ο κεντρώος ψηφοφόρος. Με ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα έχουμε σταθερότητα. Με ισχυρή δεξιά θα έχουμε μια αυταρχική αντίληψη εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος που θα κάνει το κράτος λάφυρο της εξουσίας για τους κολλητούς του κ. Μητσοτάκη, όπως το έκανε κι ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν με τον Καμμένο» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Ο κ. Τσίπρας πάει στη Γερμανία και μιλά στον Καγκελάριο Σολτς για τις “Πρέσπες του Αιγαίου”. Οφείλει ο κ. Τσίπρας, πριν τις 21 Μαΐου, να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι εννοεί με τις “Πρέσπες του Αιγαίου”. Γιατί, Ανδρέας Παπανδρέου και “Πρέσπες του Αιγαίου” δεν γίνεται. Ειδικά όταν έχουμε τις επιλογές Ερντογάν-Κιλιντσντάρογλου για την τουρκική ηγεσία, δεν μπορώ να καταλάβω ούτε τι εννοεί ούτε πως θα γίνει η οποιαδήποτε σύγκλιση. Εμείς προφανέστατα θέλουμε μία Τουρκία, η οποία θα σέβεται τον λαό της και τους γείτονές της. Γι’ αυτό, προτεραιότητά μας είναι, όταν βρισκόμαστε σε τέτοιου επιπέδου συναντήσεις με αρχηγούς ξένων κρατών, να μιλούμε για την ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική που στέλνει μηνύματα καθαρά στην Τουρκία, και για τον ευρωστρατό» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης ως προς τις εν λόγω θέσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για τον ιστορικό Ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ας πούμε την αλήθεια. Ποιος είναι πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου; Ο αρχηγός του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου ή ο αρχηγός του κόμματος που τον οδήγησε στο Ειδικό Δικαστήριο και προσπάθησε να τον κλείσει φυλακή; Που οργάνωσε την προσωπική του εξόντωση μαζί με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας έχει ταλέντο στην παραχάραξη, στη διαστρέβλωση. Τα κριτήρια και το επίπεδο του πολιτικού ήθους τα μετράμε πολύ διαφορετικά».

Λίγες ώρες μετά την παρουσίαση των 12 προγραμματικών προτεραιοτήτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Νίκος Ανδρουλάκης στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στο σχέδιο του κόμματος για την αναγέννηση του ΕΣΥ, την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και την επένδυση στην παιδεία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΧΩΡΑ ΣΕΛΙΔΑ. ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ»

O Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, εμφανίστηκε σήμερα στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε ότι «σε εμάς δεν έκανε τίποτα ο κ. Τσίπρας, στον ελληνικό λαό έχει κάνει. Εξήγγειλε προεκλογικά το 2015 ότι θα κάνει σεισάχθεια, θα καταργήσει το μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο. Χρέωσε τον ελληνικό λαό 100 δισεκατομμύρια και στο τέλος τα υπέγραψε όλα. Έτσι συνεχίζει και τώρα, προσπαθεί να εξαπατήσει ξανά τον ελληνικό λαό».

Παράλληλα, ο Γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «η ιστορία δεν παραχαράσσεται. Η παράταξη του κ. Τσίπρα ήταν αυτή που οδήγησε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Η παράταξη του κ. Τσίπρα και ο ίδιος προσωπικά χαρακτήριζαν “Πινοσέτ” και “γερμανοτσολιά” τον Γιώργο Παπανδρέου κατά την περίοδο 2009-2012. Τα θυμάται πολύ καλά ο ελληνικός λαός όσα ειπώθηκαν εκείνη την περίοδο, κατά την οποία η πάνω και η κάτω πλατεία οδήγησαν στο να γεννηθεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς στη χώρα μας, που ακόμα και σήμερα μας ταλαιπωρεί».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σπυρόπουλος επέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ 25 να μην ψηφίσουν την τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές, λέγοντας ότι «την πιο κρίσιμη στιγμή, που έπρεπε να ψηφίσουν την τροπολογία, -έστω με τα προβλήματα που είχε λόγω της Νέας Δημοκρατίας και τις τεράστιες ευθύνες που είχε η Νέα Δημοκρατία αφήνοντας επί 3,5 χρόνια τον Κασιδιάρη να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή-, να μη δώσουν ούτε ένα υπόμνημα, ώστε να μην κατέβει ο καταδικασμένος φονιάς Κασιδιάρης στις εθνικές εκλογές, για να ψαρεύουν σε θολά νερά. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με ό,τι προοδευτικό και αριστερό και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου για την Ελλάδα και για τους Έλληνες».

Σχετικά με την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να εντάξει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σε μία συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, ο κ. Σπυρόπουλος ξεκαθάρισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπήκε ποτέ σε καμία συζήτηση με το κόμμα του κυρίου Βαρουφάκη, που έπαιξε την τύχη της χώρας στα ζάρια, για το σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτά είναι “μπαμπούλες” που προσπαθούσε ο κ. Μητσοτάκης να βάλει στον πολιτικό διάλογο. Δεν ξέρω τι φαντάζεται ο κ. Τσίπρας. Εμείς δεν διανοηθήκαμε ποτέ να ξεκινήσουμε διάλογο με τον άνθρωπο, που ακόμα και σήμερα μιλάει για άλλα νομίσματα και παίζει το μέλλον των Ελλήνων και της νέας γενιάς. Δεν έχουμε καμία σχέση, πόσο μάλλον μετά τις δηλώσεις του ΜέΡΑ25 για το κόμμα Κασιδιάρη. Είναι θέμα δημοκρατίας».

Ο κ. Σπυρόπουλος κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και το πρόγραμμά του, επισημαίνοντας πως «εμείς θέλουμε ψήφο και στήριξη στο ΠΑΣΟΚ, για ένα πρόγραμμα 12 προτεραιοτήτων που παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, για να αλλάξει η χώρα σελίδα, να υπάρξει ένα κράτος δίπλα στον πολίτη με αξιοκρατία και διαφάνεια, υγεία και παιδεία στην πρώτη γραμμή, κοινωνική κατοικία για να μπορούμε να βρούμε ένα φτηνό σπίτι και προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πιο ευάλωτους».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ»

Στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 με τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, ο Δ. Μάντζος υπενθύμισε ότι «δεν είναι δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές για να είναι διπλές. Έχουμε μία εκλογική αναμέτρηση», τονίζοντας πως πλανάται «όποιος βιάζεται να διαμορφώσει από τώρα συσχετισμούς, να αθροίσει πολιτικές δυνάμεις και να βαφτίσει πολιτικά πρόσωπα πρωθυπουργούς και υπουργούς πριν εκφράσει ο λαός τη βούλησή του».

Επανέλαβε ότι μήνυμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «είναι ξεκάθαρο. Δώστε μας την εντολή μέσα από ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό να προσπαθήσουμε και να πετύχουμε προγραμματικές συγκλίσεις πάνω σε προγραμματικές θέσεις πραγματικά προοδευτικές και πρόσωπα κοινής αποδοχής» και εξήγησε πως «κανένας δεν μπορεί να επιβάλει ούτε πολιτικές ούτε πρόσωπα. Στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που θα έχουμε εμείς στα χέρια μας, θα ανοίξουμε τον πραγματικό ειλικρινή διάλογο για συνεργασία.

Αυτός είναι ένας ευρωπαϊκός τρόπος πολιτικής. Και αυτό δεν είναι απλά αλλαγή δημοσίων πολιτικών και προσώπων, αλλά αλλαγή παραδείγματος. Να πάψουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να θεωρούν το κράτος ιδιοκτησία τους. Οι συνεργασίες υπάρχουν στο 85% των ευρωπαϊκών κρατών και δεν είναι όλα με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος».

«Έχουμε μάθει να έχουμε ένα πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο με πρωθυπουργό παντοδύναμο όπως φάνηκε τα τελευταία χρόνια, με τις εξελίξεις στο κράτος δικαίου και στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος τα παντοδύναμα πρωθυπουργοκεντρικά μοντέλα χωρίς έλεγχο.

Η συνεργασία δεν είναι απλό άθροισμα βουλευτικών εδρών, ούτε μοίρασμα υπουργείων. Είναι συμφωνία προγραμμάτων και προσώπων. Δεν μπορεί καμία κυβέρνηση συνεργασίας να είναι πλατφόρμα πολιτικής επιβίωσης αποτυχημένων πρωθυπουργών», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και κατέληξε:

«Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πριν από πολλά χρόνια ως ένας νέος πολιτικός επαναστάτης που θα άλλαζε την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τελικά αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να αλλάξει, άτεχνα και αναποτελεσματικά, το κόμμα του σε ΠΑΣΟΚ. Ε, τι να κάνουμε, το ΠΑΣΟΚ δεν αντιγράφεται. Λυπάμαι πολύ».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ «ZOUGLA.GR»

Αντιλαμβανόμαστε την απέλπιδα προσπάθεια κάποιων να στοχοποιήσουν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής παραμονές των εθνικών εκλογών.

Δεν μας εκπλήσσουν οι βρώμικες πρακτικές τους όπως η ανάρτηση εκβιαστικών μεταμεσονύκτιων tweet για δήθεν «αποκαλύψεις».

Ας γνωρίζουν, όμως, καλά ότι δεν εκβιαζόμαστε και δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βασίζεται στη στήριξη των μελών και των στελεχών του. Πορεύεται με εντιμότητα, ήθος και διαφάνεια.

Όση λάσπη και αν ρίξουν, την απάντηση θα τη λάβουν από τον ελληνικό λαό.

Επί του προκειμένου:

Στο email, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «zougla.gr», ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας εμφανίζεται να ζητά από τα 15 εκλεγμένα μέλη της επιτροπής οικονομική στήριξη για το εκλογικό τους κέντρο.

Δεν απευθύνεται ούτε σε επιχειρηματίες ούτε… σε δυνάμεις ξένων χωρών.

Ο ρεφενές μεταξύ των 15 μελών της Ν.Ε. είναι το μέγα σκάνδαλο του «zougla.gr» και μάλιστα για ένα εκλογικό κέντρο, που δεν υπάρχει.

Είναι προφανές ότι οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν απόδειξη για το σύνολο των δαπανών τους. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν αποδέχεται και δεν επικροτεί άλλες πρακτικές.

Το μόνο επίσημο αίτημα, που έχει καταθέσει το κόμμα μας, είναι προς τον Δήμο Πατρέων στις 2-5-2023 και με αρ. πρωτ. 39611 για την απόδοση χώρου για εκλογικό κέντρο επί της πλατείας Γεωργίου.

Η ιστοσελίδα καλύτερα να αναζητήσει και να ενημερώσει, αν μπορεί, το αναγνωστικό της κοινό για το πώς χρηματοδοτούνται οι πολυδάπανες προεκλογικές καμπάνιες εκείνων τους οποίους εξυπηρετούν οι κατάφωρα συκοφαντικές κατηγορίες της με τα χυδαία υπονοούμενα, τα οποία αν είχαν έστω και ένα ψήγμα αλήθειας, τα μέλη της Ν.Ε. δεν θα αναγκάζονταν να κάνουν ρεφενέ.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΡΩΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΓΥΡΟ ΣΑΣ ΠΟΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΧΑΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΣΕ ΤΙ ΒΑΘΜΟ ΣΑΣ ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ»

Σε φίλους και στελέχη του Κινήματος στη Νέα Σμύρνη μίλησε το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Αναφορικά με το διακύβευμα των επερχόμενων εθνικών εκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «προτεραιότητα της δημοκρατικής παράταξης είναι ο λαός ενωμένος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα, όχι με φτηνά δίπολα, ψευτοεκβιασμούς και θεωρίες συνωμοσίας», τονίζοντας την ανάγκη να γίνει «μία ουσιώδης συζήτηση για το που πάει η πατρίδα. Τι πρέπει να κάνουμε για να δημιουργήσουμε μια ανθεκτική οικονομία, ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα μειώσει τις ανισότητες και θα δημιουργήσει τις συνθήκες μιας βιώσιμης ανάπτυξης στην οικονομία, δίνοντας ευκαιρίες σε όλα τα ελληνόπουλα; Αυτή τη συζήτηση αποφεύγουν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, οι οποίοι έλεγαν ότι δεν έχουμε θέσεις, αλλά αποδεικνύεται ότι οι δικές τους θέσεις είναι μόνο οι καρέκλες για τις οποίες αγωνιούν. Έχουμε, λοιπόν, άλλες προτεραιότητες».

Υπογράμμισε την ανάγκη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η υγεία μας είναι από τις ακριβότερες σε όλη την Ευρώπη, όντας τρίτοι σε δαπάνες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν ένας λαός έχει φτωχοποιηθεί και δημογραφικά καταγράφεται μεγάλη γήρανση, αυξάνονται οι ανάγκες υπηρεσιών υγείας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ καταρρέει στα χέρια του κ. Μητσοτάκη. Έχουμε χρέος εμείς που το κάναμε, να το αναγεννήσουμε. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε στους πολίτες ότι θα πάρουμε, όχι 2-4% από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως η Νέα Δημοκρατία, αλλά 8-10% για να κάνουμε ένα ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Να δώσουμε σοβαρά οικονομικά κίνητρα στους υγειονομικούς για να μείνουν στην Ελλάδα και να σταματήσουν οι γιατροί μας να φεύγουν στο εξωτερικό».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε, στη συνέχεια, το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, διερωτώμενος «πού είναι σήμερα η καινοτομία που ήθελε να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης; Πληρώσαμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τα ρουσφέτια του κ. Μητσοτάκη και πανεπιστημιακή αστυνομία δεν υπάρχει πουθενά, γιατί αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία. Αντί να κάνει το προφανές, στήνει τοξικές αντιπαραθέσεις, για να κάνει αυτό που τη βολεύει και να διορίσει μερικούς περισσότερους».

Παράλληλα, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανέφερε πως «δεν μπορεί να κρίνεται η ζωή του νέου σε μια εξέταση, κορώνα – γράμματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του, για την προοπτική του. Εμείς μιλάμε για εθνικό απολυτήριο. Το εθνικό απολυτήριο υπάρχει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Σταματάει το σχολείο να γίνεται πάρεργο και να πέφτει το βάρος μόνο στα φροντιστήρια και το σχολείο αποκτά έτσι τον χαρακτήρα που του αξίζει».

«Άκουσα προχθές την κ. Κεραμέως να λέει πως για τη σχολική βία “έχουμε 3.000 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς”. Δεν μας είπε, όμως, πόσα σχολεία έχουμε. Έχουμε γύρω στα 23.500 σχολεία. Άρα, περισσότερα από 20.000 δεν έχουν την κάλυψη που χρειάζονται. Γι’ αυτό, λοιπόν, ας σταματήσουμε τις κοροϊδίες και τις συζητήσεις άνευ ουσίας και aς μιλήσουμε για την πραγματική δημόσια παιδεία, που θα είναι μοχλός κινητικότητας προς τα πάνω για όλα τα ελληνόπουλα. Αυτό είναι το όραμά μας. Μια πραγματικά δημόσια παιδεία όλων των βαθμίδων», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθιξε το φλέγον ζήτημα του κόστους στέγασης κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ασκεί πολιτική για πολίτες-πελάτες και όχι κοινωνική πολιτική με κοινωνικά κριτήρια» και επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για «κατασκευή νέων κατοικιών και κίνητρα ανακατασκευής παλαιότερων κτηρίων, με στόχο μία δεξαμενή 150.000 κατοικιών που θα στεγάσει με χαμηλό ενοίκιο χιλιάδες νέα ζευγάρια. Είναι κρίσιμο για το δημογραφικό μας, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Μιλάμε για ένα άλλο μοντέλο κοινωνικής στέγασης, ακολουθώντας ώριμα παραδείγματα της Αυστρίας, της Γερμανίας και χωρών του νότου».

Ως προς το ιδιωτικό χρέος, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για την ανάγκη και το καθήκον «να έχουμε λυτρωτικές λύσεις και δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας, με ρυθμίσεις και διαπραγματεύσεις με τα funds, όχι εκβιαστικές, αλλά στο προσκήνιο. Εμείς έχουμε χρέος ως κίνημα πατριωτικό να μην επιτρέψουμε την κερδοσκοπία και τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με τις 120 δόσεις προς ΕΦΚΑ και εφορία προτείνουμε μείωση 30% του αρχικού ποσού όταν αυτές τηρούνται. Βγαίνει η Νέα Δημοκρατία και λέει ότι το έκανε. Ρωτήστε στον περίγυρό σας πόσοι άνθρωποι είχαν δυνατότητα να ενταχθούν στις 120 δόσεις και θα καταλάβετε σε τι βαθμό σας περιφρονεί ο κ. Μητσοτάκης. Έχουμε, παράλληλα, 80.000 οικογένειες σε δεινή κατάσταση από την αλλαγή της ισοτιμίας με το ελβετικό φράγκο, και λέμε ότι δεν μπορεί όλο το ποσό της αύξησης του επιτοκίου να το πληρώσουν οι δανειολήπτες, αλλά τα 2/3 να επιβαρύνουν τα τραπεζικά ιδρύματα για να υπάρχει μία δίκαιη λύση ρύθμισης. Εμείς θέλουμε ρυθμίσεις και όχι ξαφνικό θάνατο της ελληνικής οικονομίας που θα οδηγήσει σε κατάρρευση τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους Έλληνες».

«Ποιο είναι, λοιπόν, το ζήτημα; Ποιος είναι πιο ωραίος; Ποιος κάνει το καλύτερο TikTok με τη γυναίκα του και το σκυλάκι του; Ή ποιος δίνει λύσεις για τον ελληνικό λαό στα κοινωνικά αδιέξοδα; Δεν θα μπω στο παιχνίδι της πόλωσης και της φθηνής επικοινωνίας. Έχω χρέος να μιλήσω με ευθύτητα, με ρεαλισμό, με μόνο κίνητρο μία καλύτερη ζωή για όλους τους Έλληνες. Αυτή είναι η αξία της πολιτικής και όχι να κάνουμε επικοινωνία για την επικοινωνία», επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε τη σημασία του πολιτικού ήθους και σημείωσε:

«Δεν ακούω να ρωτάει κανείς δημοσιογράφος τον κ. Μητσοτάκη αν συμφωνεί μαζί μου για το θέμα της αξιοκρατίας. Εμείς λέμε ότι, αν είμαστε κυβέρνηση, σε δύο μήνες, σε ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, θα στελεχωθούν όλοι οι οργανισμοί και όλα τα νοσοκομεία με αύξηση οικονομικών κινήτρων με τους καλύτερους Έλληνες με τα καλύτερα βιογραφικά. Και όχι να έχουμε την τραγωδία των Τεμπών και οι πρωταγωνιστές να είναι κομματικά παιδιά της ΟΝΝΕΔ και του κ. Μητσοτάκη και να μη βάζουμε μυαλό. Εμείς θέλουμε νέα αλλαγή, αξιοκρατία, διαφάνεια και πραγματικά θέλω να απαντήσουν: Δεσμεύονται σε αυτό μετά τις 21 Μαΐου ή θα συνεχίσουν να έχουν το κράτος ως λάφυρο για να στήνουν παιχνίδια εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος;»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, υπογράμμισε ότι «σταματήσαμε ως δια μαγείας να το συζητάμε, αλλά έχει χαραχτεί στη συλλογική μνήμη και στην ψυχή κάθε Έλληνα πολίτη. Ήταν νόμιμη η μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη, όπως μας ενημέρωνε ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης περιφρονώντας τον πόνο των οικογενειών λίγες ώρες μετά το δυστύχημα; Μα η επιτροπή που διόρισε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, λέει ότι ήταν παράνομη και έχουν χρέος να μας πουν τίνος βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτό το ρουσφέτι; Το κράτος του ρουσφετιού, το κράτος-λάφυρο του εκάστοτε πρωθυπουργού είναι η κακοδαιμονία μας που έχουμε χρέος να σταματήσουμε στις 21 Μαΐου. Γιατί εμείς δεν είμαστε αμετανόητοι. Μάθαμε, αλλάξαμε, ανανεωθήκαμε και υπηρετούμε τον πολίτη, την πατρίδα και το δημόσιο συμφέρον».

Κλείνοντας, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στα εθνικά ζητήματα, τα οποία «δεν πρέπει να μας διαιρούν, ωστόσο απαιτούνται απαντήσεις. Ρωτώ τον κ. Τσίπρα τι εννοεί λέγοντας Πρέσπες του Αιγαίου; Τόσο επιτυχημένη θεωρεί τη συμφωνία του που είναι το παγκόσμιο μοναδικό παράδειγμα, που αλλιώς λένε τη μία χώρα και αλλιώς το λαό της; Υπάρχει άλλη χώρα που τη λένε Βόρεια Μακεδονία και Μακεδόνες το λαό; Και θέλει να τη μιμηθεί και στο Αιγαίο, όταν απέναντί μας και ο Ερντογάν και ο Κιλιντσντάρογλου καθημερινά προκαλούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και καταπατούν το διεθνές δίκαιο;»

«Ας σταματήσουμε τους θεατρινισμούς και τα μεγάλα λόγια. Γιατί αυτό το κίνημα, που ιδρύθηκε το 1974, οικοδόμησε ό,τι σωστό υπάρχει σε αυτήν την πατρίδα, σε επίπεδο κοινωνικού κράτους, αξιοκρατίας, διαφάνειας, ΑΣΕΠ, Διαύγεια, ΕΣΥ, δημόσια πανεπιστήμια, υποδομές, μετρό, αεροδρόμια. Εμπιστευθείτε μας διότι έχουμε υψηλό δείκτη και αξιοπιστίας και γνώσης για να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του πραγματικού 21ου αιώνα και όχι την Ελλάδα του παρακράτους, των υποκλοπών, του ρουσφετιού, της διχόνοιας, της τοξικότητας, των παρακρατικών μηχανισμών στα social media που ισοπεδώνουν προσωπικότητες, ανθρώπινα δικαιώματα και διάκριση εξουσιών», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.