ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «ΑΛΑΖΟΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΤΕ»


Reading time: 25 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 23 Μαρτίου 2023 by manos (ceo)-admin

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του τηλεοπτικού σταθμού Action24 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Αννα Λιβαθηνού ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχολιάζοντας για τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ, ο Δ. Μάντζος έκανε λόγο για «επανάληψη και εμπέδωση όλων των θέσεων που τους τελευταίους μήνες έχουμε διατυπώσει στο δημόσιο λόγο. Είναι οι δικές μας απόψεις, όχι μόνο για τις εκλογές, αλλά για το μέλλον της χώρας. Όλες οι κρίσεις, με κορωνίδα το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, έρχονται να υπογραμμίσουν την ανάγκη για μία αλλαγή πολιτικών και πολιτικού παραδείγματος».

Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εκτίμησε ότι «μία συζήτηση με ερωτήματα όπως “γιατί το ΠΑΣΟΚ το λέει αυτό;” είναι προκλητική και προσβλητική για τους πολίτες. Είναι η αντιστροφή της συνταγματικής μηχανικής. Δεν θα έρθει κανένα πολιτικό κόμμα να πει στους πολίτες τι θα κάνουν. Θα έρθουν οι πολίτες να πουν στα πολιτικά κόμματα τι θα κάνουν.

Είναι… συγκινητικό πώς συμφωνούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε μία ερμηνεία του Συντάγματος την οποία έκανε ο κ. Μητσοτάκης προχθές, υποδυόμενος τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ότι στις εκλογές ψηφίζουμε πρωθυπουργό και, άμα βγει και καμιά Βουλή που τον στηρίζει, είμαστε εντάξει. Όχι, δεν είναι έτσι. Ψηφίζουμε Βουλή που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Εμείς λέμε ως κόμμα τι θέλουμε να συμβεί στη χώρα μας. Θέλουμε τα δύο μοντέλα εξουσίας που απέτυχαν να αποδοκιμαστούν στην κάλπη. Τόσο η “Κυβέρνηση του κολλητού” με τις επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και τη Δικαιοσύνη, με την αβελτηρία, την αναποτελεσματικότητα, την αδιαφάνεια, όσο και η “Κυβέρνηση του ανιψιού”, με την παραβίαση του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την αδιαφάνεια, τη άρνηση λογοδοσίας, την ευνοιοκρατία και την κομματοκρατία στο δημόσιο και στη διαχείριση των ευρωπαϊκών και των εθνικών πόρων. Διότι εμείς πρεσβεύουμε ένα άλλο πολιτικό ήθος και ένα άλλο πολιτικό παράδειγμα».

«Τα κόμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φτάσουν όσο πίσω θέλουν την πολιτική ανάλυση για να σωθούν. Κάθε πολιτική δύναμη θα αναμετρηθεί με το ύψος της ευθύνης της σε αυτές τις εκλογές. Είναι κρίσιμο ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών και τον θυμό που υπάρχει εκεί έξω, όλο αυτό το συναίσθημα να μην κεφαλαιοποιηθεί σε ακραίες ψήφους και μηδενισμό, αλλά να πάει σε θετικά κανάλια ανατροπής. Και αυτό θέλουμε εμείς να είμαστε. Μια θετική δύναμη ανατροπής των αδιεξόδων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη στην πιθανότητα συνεργασίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Δημήτρης Μάντζος σημείωσε ότι «η προοδευτικότητα μίας διακυβέρνησης δεν αποδεικνύεται από τις ετικέτες που τα κόμματα επιλέγουν για τους εαυτούς τους, αλλά από τις πολιτικές. Πολιτικές οι οποίες έχουν παίξει στα ζάρια την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τη νομισματική μας πολιτική και το καλό αυτού του τόπου, δεν είναι προοδευτικές».

«Το ισχυρό διψήφιο ποσοστό δεν είναι φετίχ ούτε καπρίτσιο. Είναι εγγύηση. Αν δεν το πάρεις, δεν έχεις και την εντολή να επιβάλεις τις πολιτικές τις οποίες εσύ πρεσβεύεις», ξεκαθάρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Απευθυνόμενος, στη συνέχεια στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, που έκανε λόγο για «κάψιμο» της πρώτης εκλογικής διαδικασίας, ο κ. Μάντζος έκανε λόγο για «κυνισμό της ΝΔ. Και το λέω εγώ ως εκπρόσωπος ενός κόμματος που δεν ψήφισε αυτό το εκλογικό σύστημα. Το σεβόμαστε, όμως, και περιμένουμε από τους πολίτες να μας πουν αν και μέσα από αυτό το σύστημα μπορούν να διαμορφωθούν οι συσχετισμοί».

Με αφορμή, τέλος, τον χαρακτηρισμό του υπουργού ως αλαζόνα για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Δημήτρης Μάντζος ανέφερε: «Είναι αλαζόνας ο αρχηγός ενός κόμματος που ξεδιπλώνει την ατζέντα και το πρόγραμμά του; Την αλαζονεία την επιστρέφω στη ΝΔ και σε έναν πρωθυπουργό ο οποίος εμφανίστηκε ότι δεν φταίει για τίποτα, ενώ φταίνε οι γύρω-τριγύρω. Ας αλλάξουν μέχρι και οι υπουργοί και η κυβέρνηση, όχι ο Κυβερνήτης.

Είναι ένας αλαζόνας πρωθυπουργός ο οποίος, όταν αναφέρθηκε στον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, μίλησε για κάποιες συναντήσεις τις οποίες εκείνος θυμάται ως προσκλήσεις και δεν βρήκε μισή κουβέντα να πει για τις υποκλοπές που έχουν συμβεί εις βάρος αυτού του ανθρώπου από την ΕΥΠ της οποίας ο ίδιος προΐσταται.

Έχω βρει, μάλιστα, τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, την επομένη της εκλογής του κ. Ανδρουλάκη, που λέει “όχι, δεν έχει κανονιστεί κάποιο ραντεβού. Δεν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού σήμερα που μιλάμε”.

Ειδικά για το τηλεφώνημα, επειδή δεν θυμόμαστε ακριβώς τι του είπε, δεν βρίσκετε από το καταγραφικό της ΕΥΠ το αρχείο, να το βγάλετε, να δούμε τι είπαν, να είμαστε καθαροί; Υπάρχουν πρακτικά, υπάρχουν λύσεις και τις έχετε στα χέρια σας» κατέληξε ο Δ. Μάντζος.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΛΑΟΥΣ»

Στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) συμμετείχε το πρωί της Τετάρτης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο περιθώριο της προσυνόδου συνεχάρη και δια ζώσης τη νέα Γραμματέα του ιταλικού σοσιαλιστικού κόμματος, Partito Democratico, Έλλυ Σλέιν, και συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα.

Συνομίλησε επίσης με τη Σάνα Μαρίν, Πρωθυπουργό της Φινλανδίας και τον Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Προσερχόμενος ο κ. Ανδρουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το σημερινό συμβούλιο δεν μπορεί να είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν χρέος να υποστηρίξουν ένα Ταμείο Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας, που θα στηρίξει με αλληλεγγύη τους ευρωπαϊκούς λαούς. Για καλύτερες υποδομές, για ισχυρότερο κοινωνικό κράτος , για δίκαιη πράσινη μετάβαση και μια ανταγωνιστική παραγωγική βάση.

Η χώρα μας οφείλει να δώσει χώρο και να στηρίξει ένα πρόγραμμα, που θα ενισχύει τα διασυνοριακά δίκτυα ενέργειας, ώστε όλη η Ευρώπη να πάει σε μια ενεργειακή ένωση.

Όμως, είναι αντιφατικό να το ζητάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο , αλλά να μην το υλοποιούμε σε εθνικό.

Στην Ελλάδα πρέπει να δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας ώστε η εποχή της πράσινης ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών, να μην είναι ένα παιχνίδι λίγων ολιγαρχών αλλά μια ευκαιρία για όλους τους Έλληνες ώστε να τους θωρακίσουμε μπροστά σε ενδεχόμενη ενεργειακή φτώχεια και νέες ανισότητες.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΕ ΟΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΑΛΩΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Κύριοι Υπουργοί, μας καταθέσατε χθες το βράδυ μια τροπολογία δεκατεσσάρων άρθρων, άσχετων μεταξύ τους, κατά τη συνήθη σας πρακτική.

Στο πρώτο άρθρο είναι η ιδιαίτερα σημαντική ρύθμιση για τη φορολόγηση των Ευρωβουλευτών από το 2022 και μετά και έρχεται να καλύψει ένα κενό που επισήμανε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κατά την άποψή μας, οι Ευρωβουλευτές έπρεπε να φορολογούνται και θέλουμε, κατά συνέπεια, να το ψηφίσουμε.

Το θέμα είναι πώς θα τοποθετηθούμε σε μερικά από τα υπόλοιπα άρθρα με τα οποία διαφωνούμε. Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της κακής νομοθέτησης, που το έχουμε θέσει επανειλημμένα στη Διάσκεψη των Προέδρων, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται είστε αμετανόητοι.

Με την ευκαιρία που μιλάμε για τις τροπολογίες, σας καλώ να δείτε με θετικό τρόπο τις τροπολογίες που έχουμε καταθέσει για πολύ σημαντικά θέματα, όπως για τη μείωση εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ στις συντάξεις, για την προσωπική διαφορά των νέων εργαζόμενων στο Υπουργείο Οικονομικών, για την προστασία των δανειοληπτών με ελβετικό φράγκο.

Τέλος, σας καλούμε να αποδεχτείτε την τροπολογία του κ. Τζαβάρα και να περιέλθει το Camping της Κουρούτας στον Δήμο Ηλείας.

Το νομοσχέδιο υλοποιεί την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για ρύθμιση οφειλών με δόσεις, αλλά και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την προστασία των συντάξεων και της επιχειρηματικότητας. Εντάσσεται στον εκλογικό σας σχεδιασμό για να δημιουργήσει θετική εικόνα. Είναι στη σειρά αθρόας παραγωγής νόμων, όπου η παροχολογία «χτυπάει ταβάνι». Ήδη πριν τα Τέμπη, όπου το επιτελικό σας κράτος έδειξε την απόλυτη χρεοκοπία του, οι πολίτες είχαν απομυθοποιήσει την πρακτική σας, γιατί επιπλέον δεν μπορούσε να ανακουφίσει την ανέχεια, τη φτώχεια και την ανασφάλειά τους. Τώρα επιχειρείται η πολιτική κατευνασμού απέναντι στην οργή που δικαιολογημένα πήρε τη θέση της μετά το τραγικό δυστύχημα.

Εμείς σε αυτή τη ρύθμιση που επιχειρείτε θα ακολουθήσουμε τη σταθερή μας κατεύθυνση. Θα ψηφίσουμε όσες διατάξεις έχουν έστω και μικρό και ατελέσφορο θετικό πρόσημο για τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού. Κάθε φορά μας ρωτάτε «γιατί το ψηφίζετε;» κι εμείς κάθε φορά θα επαναλαμβάνουμε την ίδια θέση.

Η συνολική μας άποψη για την πολιτική σας εξακολουθεί να είναι αυτόχρημα αρνητική, γιατί πιστεύουμε –και κάθε φορά το τεκμηριώνουμε με στοιχεία- ότι το συνολικό μείγμα της πολιτικής σας, είτε πρόκειται για τα δημοσιονομικά, είτε πρόκειται για τις επενδύσεις, είτε πρόκειται για την πολιτική εποπτείας και ρύθμισης των αγορών, ουσιαστικά μεταφέρει εισόδημα από τα μικρομεσαία και ευάλωτα νοικοκυριά στις τάξεις των εχόντων και των κατεχόντων.

Εν τέλει, είναι μια πολιτική αναδιανομής του πλούτου και του εισοδήματος που οξύνει και πολλαπλασιάζει τις κραυγαλέες οικονομικές και εισοδηματικές ανισότητες.

Και εξηγούμαι. Το νομοσχέδιο που συζητούμε προβλέπει πολλές ρυθμίσεις, τροποποιήσεις και εξυπηρετήσεις. Σε ενενήντα δύο άρθρα, αντικείμενο διαφόρων Υπουργείων, επιχειρεί να τακτοποιήσει επιμέρους υποθέσεις. Και αναλογίζομαι: Στις λίγες εβδομάδες που απομένουν για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών πόσα ακόμη παρόμοια νομοσχέδια μπορούν να χωρέσουν; Νομοσχέδιο, λοιπόν, πολλών ρυθμίσεων, τροποποιήσεων και εξυπηρετήσεων.

Το ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, που είναι και ο σκοπός του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 1, προφανώς και δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του διογκωμένου ιδιωτικού χρέους. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το χρέος προς τη φορολογική διοίκηση εκτινάχτηκε στα 113,7 δισεκατομμύρια τον Δεκέμβριο του ’22 με νέα ληξιπρόθεσμα 7,96 δις μέσα στο 2022, ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία έφτασε τα 45,6 δις, με 5,6 δις πρόσθετα μέσα στο ’22.

Παράλληλα, η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού που έχει θεσπίσει η Κυβέρνηση και η πολιτική της επιλογή να αφήσει απροστάτευτη την πρώτη κατοικία και τους ευάλωτους δανειολήπτες-θύματα των τραπεζών και των funds συνθέτουν ένα ζοφερό τοπίο που, μαζί με τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά κυρίως λόγω της ακρίβειας, των χαμηλών αμοιβών και της ανεργίας, κάνει για πολλούς συμπολίτες μας τον βίο αβίωτο.

Αντί, λοιπόν, η Κυβέρνηση να φέρει μια εξαρχής ρύθμιση 120 δόσεων, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ, για τα χρέη προς το δημόσιο, με γενναία περικοπή προστίμων και προσαυξήσεων, εισηγείται με το νομοσχέδιο την αναβίωση των παλαιότερων ρυθμίσεων για τις 120 και τις 72 δόσεις. Αφήνει έτσι εκτός ρύθμισης νέα χρέη και οφειλές και επαναλαμβάνει διατάξεις που ως εκ του αποτελέσματος δεν απέδωσαν, είτε γιατί δεν μπορούσαν να την ακολουθήσουν οι οφειλέτες είτε γιατί δεν είχαν πραγματικά κίνητρα. Υπενθυμίζω ότι, παρότι ψηφίσαμε στο παρελθόν και του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας σχετικές διατάξεις, πάντα υπογραμμίζαμε το ατελέσφορο των σχετικών ρυθμίσεων και επανειλημμένα έχουμε καταθέσει τις δικές μας προτάσεις για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Στο άλλο αφήγημα της Κυβέρνησης ότι με το επίδομα των 200-300 ευρώ που θεσπίζει προστατεύει τους συνταξιούχους απαντάμε ότι, πρώτον, έτσι επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας ότι πάνω από 900.000 συνταξιούχοι δεν έλαβαν την αύξηση του 7,75% και, δεύτερον, ότι αυτές οι αυξήσεις των συντάξεων δεν αναπληρώνουν την απώλεια από τον πληθωρισμό που έκλεισε με μέσο όρο 9,6% για το 2022, όταν μάλιστα τα χαμηλά εισοδήματα αναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους για τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, για τα οποία ο πληθωρισμός τρέχει με 15%. Η θέσπιση δε των επιδομάτων αυτών για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά λόγω του νόμου Κατρούγκαλου αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η Κυβέρνησή σας αποδέχεται πλήρως τη λογική του νόμου που έλεγε ότι θα καταργήσει -και μάλιστα ως πρώτη πράξη της- όταν θα αναλάμβανε την κυβέρνηση.

Για το πλήθος των διατάξεων που περιέχουν διαφόρων ειδών εξυπηρετήσεις οφείλουμε να επισημάνουμε για μια ακόμα φορά τη μείωση στο 5% στη φορολογία των μερισμάτων από εκμετάλλευση πλοίων που έρχεται να συμπληρώσει τη σκανδαλώδη προνομιακή μεταχείριση φορολογίας των διανεμόμενων κερδών που από το 15% ο ΣΥΡΙΖΑ τη μείωσε στο 10% και εσείς στο 5%. Να σημειώσουμε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο υλοποιεί τον νόμο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη δημόσια περιουσία στους δανειστές για εκατό χρόνια, αλλά τον συμπληρώνει τόσο με τις πρόσθετες αρμοδιότητες για μελέτες-αμοιβές που δίνει το ΤΑΙΠΕΔ, την ενοικίαση εργαζομένων από τις θυγατρικές του Υπερταμείου, αλλά και την εκχώρηση όποιας περιουσίας είχε απομείνει ακόμα στο δημόσιο -στην προκειμένη περίπτωση δημόσιων τουριστικών κτημάτων- στο Υπερταμείο μέσω της ΕΤΑΔ που είναι θυγατρική του.

Σε ό,τι αφορά την παράταση του μειωμένου και υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένα είδη, συμφωνούμε και θα ψηφίσουμε. Πρέπει, όμως, να επαναλάβω για μια ακόμη φορά την πρότασή μας για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που, όπως είπα, ο πληθωρισμός τρέχει με 15% και εκτός από τους κερδοσκόπους της αγοράς, κερδοσκοπεί και το κράτος με τους αυξημένους φόρους που εισπράττει και τροφοδοτεί έτσι την ακρίβεια. Θέλω ακόμη εδώ να θυμίσω την πάγια θέση μας για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.

Σε ό,τι αφορά μια σειρά εύλογων ρυθμίσεων για απάλειψη προστίμων, ηλεκτρονικές δηλώσεις και διευκολύνσεις σε φορολογούμενους, προφανώς και είμαστε θετικοί. Όμως, όλες αυτές οι δεκάδες των ρυθμίσεων αποτελούν τροποποιήσεις πρόσφατα ψηφισμένων νόμων και μάλιστα με τη μορφή κωδίκων, όπως ο κώδικας φορολογικής διαδικασίας, κάτι που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι το λεγόμενο επιτελικό κράτος, εκτός από αναποτελεσματικό, συγκεντρωτικό, αυταρχικό και αδιαφανές στη διοίκηση, είναι και εντελώς απαράδεκτο σε σχέση με τις αρχές της καλής νομοθέτησης.

Μεταξύ άλλων, λειψές και άδικες είναι οι ρυθμίσεις για το προσωπικό των εθελοντών μακράς θητείας, για τους οπλίτες βραχείας ανακατάταξης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ προς άρση των αδικιών έπρεπε να έχουν αναδρομική ισχύ από το 2019. Η μισθολογική τους αποκατάσταση είναι επιβεβλημένη. Το άρθρο 91 πρέπει να διορθωθεί όπως επίσης και η αντίστοιχη αναδρομικότητα στο άρθρο 92.

Η δική μας προγραμματική πρόταση δεν ακολουθεί την πεπατημένη του «βλέποντας και κάνοντας» που είναι το αγαπημένο σπορ της οικονομικής διαχείρισης από μια βαθιά συντηρητική κυβέρνηση όπως αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Προβάλλει ένα συνολικό προγραμματικό πλαίσιο, στέκεται σε θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν ορίζοντα και αλλάζουν πραγματικά τα δεδομένα. Παρεμβάσεις που προστατεύουν τόσο την ανθεκτικότητα της κοινωνίας όσο και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Απέναντι στην πολιτική που περιέγραψα, εμείς κινούμαστε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Θα αναφερθώ μόνο για τους δανειολήπτες και τα εργασιακά, γιατί μόλις πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρός μας ο Νίκος Ανδρουλάκης από το Ηράκλειο κατέθεσε εκ νέου τις θέσεις μας για το ιδιωτικό χρέος. Εμείς μιλάμε για επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με βάση τον ν. 3869 και τα επικαιροποιημένα κριτήρια. Μιλάμε για προστασία της αγροτικής γης ώστε να διαφυλαχθεί η περιουσία των αγροτών μας. Μιλάμε για πίεση προς τις τράπεζες για να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους για τους συνεπείς δανειολήπτες. Μιλάμε για ρύθμιση στις 120 δόσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με διαγραφή προσαυξήσεων και κούρεμα για τους συνεπείς. Μιλάμε για καθιέρωση του δικαιώματος προαίρεσης των δανειοληπτών για την αγορά του δανείου τους πριν τη μεταβίβαση στα funds. Και μιλάμε για την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο με τον περιορισμό στο ένα τρίτο της ευθύνης τους από την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ζητάμε πρωτίστως να υιοθετηθεί η πρόταση της ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό, να απελευθερωθούν οι τριετίες ώστε οι αμειβόμενοι με τις κατώτερες αποδοχές να εξελίσσονται μισθολογικά, να κηρυχθούν υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει με πρώτη αυτή των ξενοδοχοϋπαλλήλων και στη συνέχεια να μειωθεί η κρατική παρέμβαση στον κατώτατο μισθό με την επαναφορά του καθορισμού από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Επιπλέον, προτεραιότητά μας είναι η κοινωνική στέγη για τους νέους, τους φοιτητές, τις ευάλωτες οικογένειες και την καθιέρωση ενός νέου ΕΚΑΣ για τους τριακόσιους πενήντα χιλιάδες συνταξιούχους.

Τελειώνοντας, θέλω να κάνω μια τελευταία επισήμανση. Ήδη μπήκαμε στην προεκλογική αρένα. Καθώς τα Τέμπη ρευστοποίησαν το πολιτικό κλίμα και ανακατανέμουν τις εκλογικές επιρροές, η στρατηγική τόσο του Πρωθυπουργού –κυρίως- όσο και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κλονίζονται. Η παραλυτική αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δεν διασφαλίζει καμία πολιτική σταθερότητα και το μοντέλο διακυβέρνησης έδειξε το πόσο «δημοκρατικό» και «αποτελεσματικό» -σε εισαγωγικά- ήταν το επιτελικό κράτος που έχτισε. Όπως ο Καραμανλής ο νεότερος ως Πρωθυπουργός ήθελε να το επανιδρύσει και το χρεοκόπησε, έτσι και η νεότερη εκδοχή του αποδεικνύεται μια φενάκη. Και προφανώς δεν οραματίζεται ο Έλληνας πολίτης την επαναφορά στο κράτος και τη διακυβέρνηση της προηγούμενης τετραετίας, δηλαδή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το υπόδειγμα του αδιεξόδου είναι ο τραγικός συμψηφισμός ευθυνών που επιχειρείται πάνω στους νεκρούς του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Τελειώνοντας, λοιπόν, θέλω να πω για μια ακόμα φορά ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι η χρήσιμη ψήφος για την Ελλάδα και τους Έλληνες γιατί εγγυάται ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο κυβέρνησης, μια άλλη σελίδα να ανοίξει για την πορεία της χώρας.

«Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ, ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ»

Η χθεσινή συνάντηση του κ. Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών για την εξεύρεση μέτρων ανακούφισης των δανειοληπτών λόγω της αύξησης των επιτοκίων γεννά ένα κρίσιμο ερώτημα: Γιατί τόσους μήνες ο Υπουργός Οικονομικών αναλωνόταν σε επικοινωνιακές φιοριτούρες και «μπινελίκια» κατά δήλωσή του, ενώ θα έπρεπε να έχει λάβει έγκαιρα μέτρα για τους δανειολήπτες;

Σήμερα, με το επιτόκιο χορηγήσεων να έχει διπλασιαστεί μέσα σε λίγους μόνο μήνες ενώ τα επιτόκια καταθέσεων βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα και με τον κίνδυνο μιας νέας μεγάλης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης να είναι ορατός, οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζονται.

Καλούμε την κυβέρνηση να εξετάσει άμεσα τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, καθώς έχουμε παρουσιάσει έγκαιρα μια αξιόπιστη και δίκαιη δέσμη μέτρων τόσο για την ανακούφιση των δανειοληπτών που πλήττονται από την αύξηση των επιτοκίων όσο και για τη συνολική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ, Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, Α. ΣΚΕΡΤΣΟΥ

Το σύστημα Μητσοτάκη αντιδρά λυσσαλέα, γιατί μοναδικός του στόχος είναι η διατήρηση της εξουσίας.

Είναι το ίδιο σύστημα που έχει τις καθοριστικές ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών.

Είναι το σύστημα Μητσοτάκη, που οργάνωσε το παρακράτος των υποκλοπών και τη συγκάλυψη των υπευθύνων στιγματίζοντας τη χώρα διεθνώς.

Είναι το σύστημα ,που έχει ταυτιστεί με το πελατειακό και βαθύ κράτος του αναχρονισμού διορίζοντας σχεδόν παντού κομματικά στελέχη χωρίς ίχνος αξιοκρατίας.

Είναι το σύστημα, που επί των ημερών του, διευρύνθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες γιατί στηρίχθηκαν προνομιακά και συνειδητά τα μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα. Ακόμη και με τους πολύτιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Προφανώς στις κυβερνήσεις συνεργασίας τόσο το πρόσωπο του Πρωθυπουργού όσο και η σύγκλιση σε προγραμματικές θέσεις, είναι θέμα συζήτησης μεταξύ των κομμάτων, που προτίθενται να συμφωνήσουν.

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι σε σαφή αντιστοιχία με το διογκούμενο ρεύμα των πολιτών, που έχει ως αίτημα το: “Αρκετά ως εδώ, τώρα είναι η ώρα για αλλαγή σελίδας”. Να διασφαλίζουν τις προοπτικές της χώρας και του λαού.

Αυτό οφείλουν να το καταλάβουν όλοι.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «ΟΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΑΠΕΤΥΧΑΝ. Η ΧΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ»

«Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις τελείωσαν και απέτυχαν. Η χώρα πρέπει να μπει σε μια νέα εποχή»

Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Το δήθεν επιτελικό κράτος και η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενισχύουν την αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες.

Την ακυβερνησία που κάποιοι χρησιμοποιούν ως απειλή, την βιώνουμε, τη ζούμε σήμερα.

Η μετωπική σύγκρουση δύο τρένων, παραπέμπει σε συνθήκες ακυβερνησίας.

Η λειτουργία παρακρατικών μηχανισμών, παραπέμπει σε μια ακυβέρνητη χώρα.

Η ακρίβεια που προελαύνει ακάθεκτη και χωρίς κανένα σοβαρό μέτρο αντιμετώπισης, παραπέμπει σε μια χώρα χωρίς κυβέρνηση, όπου η αισχροκέρδεια βασιλεύει’’ τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης.

Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να εγγυηθεί ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση την επόμενη μέρα, θέτοντας 4 προϋποθέσεις:

1ον) Δικαιοσύνη, αποκατάσταση του κράτους δικαίου και ισχυρούς θεσμούς.

2ον) Επανασχεδιασμό και ενίσχυση όλων των δημόσιων υποδομών όχι μόνο στις μεταφορές αλλά και στην υγεία και την παιδεία.

3ον) Σαφές και συγκεκριμένο πλαίσιο με προαπαιτούμενα πολιτικών συγκλίσεων και προγραμματικών συμφωνιών που θα κατατεθούν ανοιχτά και δημόσια από το ΠΑΣΟΚ.

4ον) Πρόσωπα με αξιοπιστία. Αυτοί που παρακολουθούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και όχι μόνο, δεν διαθέτουν αξιοπιστία. Όπως και αυτοί που εμφορούνται από λογικές ελέγχου των αρμών της εξουσίας, από διχαστικές και ακραίες συμπεριφορές και αντιλήψεις.

Ο κ.Κατρίνης αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στο ιδιωτικό χρέους, τονίζοντας ότι απειλεί την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα και συνοχή ενώ η διαχείριση και η αντιμετώπιση του αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος αυτής της αποτυχίας σύμφωνα με τα οποία:

-Μέσα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν γίνει μόνο 4000 ρυθμίσεις, όταν το σύνολο των οφειλετών σε εφορία-ΕΦΚΑ-τράπεζες-funds ξεπερνούν τα 7.000.000. Δηλαδή έχει ρυθμίσει τις οφειλές του, μόνο το 0,05% των οφειλετών με τον πτωχευτικό και εξωδικαστικό Μητσοτάκη-Σταϊκούρα.

-4 εκατομμύρια ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία. Πάνω από 2 εκατομμύρια ΑΦΜ βρίσκονται αντιμέτωπα με κατασχέσεις, με 1.412.000 να υφίστανται ήδη κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

-Η ΑΑΔΕ επιβάλλει κάθε μήνα 6700 νέες κατασχέσεις κατά μέσο όρο σε οφειλέτες. Οι κατασχέσεις το 2022 υπερδιπλασιάστηκαν.

-9001 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έγιναν το 2022, ο μεγαλύτερος αριθμός ακινήτων που άλλαξαν χέρια μετά την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που δημιουργείται μετά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυξήσεις που συνεπάγονται δυσανάλογη επιβάρυνση των δανειοληπτών και αυξήσεις δόσεων που υπερβαίνουν το 30%, με προφανή τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Οι πολίτες είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στα funds που απορρίπτουν κάθε πρόταση που κατατίθεται από τους πολίτες και απαιτούν τη συνολική αποπληρωμή της οφειλής, με δυσβάσταχτους όρους, με απειλή τον πλειστηριασμό ακόμα και της κύριας κατοικίας.

Ο Μιχάλης Κατρίνης έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας:

“Το πρωθυπουργικό μοντέλο του μεσσία Πρωθυπουργού είναι αναχρονιστικό. Δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς. Όπως απέτυχαν και οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα απαιτούν ένα νέο μοντέλο, ένα νέο περιεχόμενο διακυβέρνησης.

Με συγκλίσεις, με συνεργασίες, με προτεραιότητα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος, την εμπέδωση της δικαιοσύνης, η έννοια της οποίας πρέπει να είναι απόλυτη στην εφαρμογή της.

Πρέπει να ανοίξει μια νέα σελίδα, να ξεκινήσει μια νέα εποχή για τη χώρα.”

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΩΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:

«ΠΛΑΙΣΙΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στις τελευταίες ημέρες του πολιτικού της βίου η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, που επί των ημερών της σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και απειλεί τα θεμέλια της κοινωνίας μας.

Αδυνατεί να προσφέρει διέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, των οποίων η θέση δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και την καλπάζουσα ακρίβεια.

Αντί γι’ αυτό, κύριοι της κυβέρνησης, με το παρόν νομοσχέδιο φέρνετε ατελέσφορες ρυθμίσεις για οφειλές προς το δημόσιο και τον ΕΦΚΑ τη στιγμή που, σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου του 2022, το χρέος προς τη φορολογική διοίκηση έχει εκτιναχθεί στα 13,7 δις, ενώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία έχει φτάσει στα 45,6 δις.

Παράλληλα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να αφήσει απροστάτευτους τους ευάλωτους δανειολήπτες, την πρώτη κατοικία και την αγροτική γη, αφού ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει σχεδιαστεί στα μέτρα των τραπεζών και των funds.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει ρύθμιση σε 120 δόσειs των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή προσαυξήσεων και κούρεμα για τους συνεπείς.

Η κυβέρνηση δεν υιοθετεί αυτή τη λύση, αλλά εισηγείται την αναβίωση των παλαιότερων ρυθμίσεων για τις 120 και τις 72 δόσεις. Με τον τρόπο αφήνει εκτός ρύθμισης τα νέα χρέη και οφειλές και επαναλαμβάνει διατάξεις που δεν απέδωσαν, είτε γιατί δεν μπορούσαν να τις ακολουθήσουν οι οφειλέτες, είτε γιατί δεν είχαν ουσιαστικά κίνητρα.

Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Το είπαν και οι φορείς, οι οποίοι ουσιαστικά έκαναν την ίδια πρόταση με τη δική μας.

Κι ενώ συνεχίζετε να υπερφορολογείτε μέσω του ΦΠΑ τα καλάθια των μικρομεσαίων νοικοκυριών, την ώρα που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει πολύ υψηλός σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη Τιμών, για το εφοπλιστικό κεφάλαιο φέρνετε ένα ακόμη φορολογικό δωράκι, με μείωση του συντελεστή μερισμάτων από 10% σε 5%.

Δηλαδή,

9% φορολογία του εισοδήματος του χαμηλόμισθου
5% του μερίσματος του ναυλομεσίτη!
Κι έρχομαι τώρα σε μια σειρά άλλων διατάξεων του νομοσχεδίου. Τα έχουμε ξαναπεί αλλά εσείς συνεχίζετε ακάθεκτοι.

Πρώτον: Συνεχίζετε τις εγκληματικές σας επιλογές για τη ΛΑΡΚΟ, που προφανώς και έχει προστιθέμενη αξία, την οποία εξαφανίσατε με την παράταση της ειδικής διαχείρισης.

Δεύτερον: Ορίζετε το Υπουργείο Οικονομικών ως αναθέτουσα αρχή του έργου «Μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων ΕΑΣ Υμηττού» και το αναθέτετε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σας θέσαμε κ. Υπουργέ,συγκεκριμένα ερωτήματα για το θέμα της μετεγκατάστασης των ΕΑΣ, πριν από ένα μήνα με ερώτηση που υπέγραψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, η οποία παραμένει αναπάντητη.

Γνωρίζετε ότι εμείς δεν απορρίπτουμε τη μετεγκατάσταση, αλλά σας ζητήσαμε να διασφαλίσετε ότι θα συνδυαστεί και με αναβάθμιση του ρόλου και του έργου τους προς όφελος της Εθνικής Άμυνας της χώρας.

Εσείς δεν απαντήσατε και όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή είναι μια ένοχη σιωπή.

Τρίτον: Συνεχίζετε να φέρνετε ad hoc διατάξεις για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του και κυρίως το ΤΑΙΠΕΔ,που το έχετε αναγάγει σε μηχανισμό ανάθεσης έργων χαμηλής λογοδοσίας και διαφάνειας.

Και τώρα μεταφέρετε σε αυτό μέσω της ΕΤΑΔ και τη διαχείριση του αιγιαλού μπροστά από τα τουριστικά ακίνητα.

Τέταρτον: Ενώ δε στέγνωσε ακόμα το μελάνι του ν.5024 για τα καταπατημένα και ξεκίνησαν τα μπαλώματα. Κάποιοι στο Υπουργείο Οικονομικών ξέχασαν πως για να υπάρξει υπαγωγή στο ν.5024 χρειάζεται υπαγωγή στον ν.4495/2017, για τον οποίο χρειάζεται τίτλος κυριότητας. Θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα το θέμα.

Πέμπτον: Δεν μπορώ να μη σχολιάσω και κάτι που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του κ. Σκυλακάκη.

Συστήνει Τμήμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την παρακολούθηση της σύναψης και εκτέλεσης των δανειακών συμβάσεων και συμβάσεων που συνάπτονται στο πλαίσιο αξιοποίησης των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κι αυτό γίνεται, αφού έχουν υπογραφεί 3,22 δισ. Ευρώ, από τα οποία 1,2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

Πάλι καλά που δεν το συστήσατε στο τέλος της προγραμματικής περιόδου.

Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια είναι εν δυνάμει βάρος για το δημόσιο χρέος και χρειάζεται σοβαρή παρακολούθησή τους από το ΓΛΚ ή μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση όπως προτείνουμε εμείς στο Πρόγραμμά μας.

Το νομοσχέδιο όμως περιέχει και εύλογες διατάξεις, τι οποίες και θα ψηφίσουμε, όχι όμως χωρίς κριτική.

Οφείλουμε δηλαδή να υπενθυμίσουμε, ότι το εφάπαξ ποσό 200-300 ευρώ στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελήθηκαν ή ωφελήθηκαν λίγο από την αύξηση 7,75%, είναι ένα ακόμα προεκλογικό επίδομα, σαν αυτά που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ στα τελευταία του προσπαθώντας να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών.

Εσείς υποσχεθήκατε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά καταλήξατε να επαναλαμβάνετε τα ίδια λάθη.

Έστω και τώρα δώστε μόνιμες αναπνοές στους συνταξιούχους. Υιοθετείστε την προτεινόμενη τροπολογία μας για μείωση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ επί των κύριων συντάξεων από 6% σε 4%, δηλαδή για επαναφορά της εισφοράς στα προ του τρίτου μνημονίου επίπεδα.

Κλείνω με άλλες δύο προτάσεις που καταθέσαμε ως τροπολογίες κ. Υπουργέ.

Η μια είναι η γνωστή λύση που έχουμε προτείνει για τα δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο. Είναι μείζον θέμα, αφορά πάνω 85.000 οικογένειες και πρέπει επιτέλους να ασχοληθείτε και να εξετάσετε την τεκμηριωμένη πρότασή μας.

Η άλλη αφορά την Προσωπική Διαφορά των περίπου διακοσίων νέων υπαλλήλων σε υπηρεσίες και εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Είναι ώριμο το αίτημά τους να μην πληρώνονται διαφορετικά από τους συναδέλφους με τους οποίους μοιράζονται ίδια καθήκοντα.

Το ξέρετε ως θέμα και δική μας πρόθεση είναι να συμβάλλουμε στη λύση του.

Γιατί εμείς δεν ήμασταν ποτέ δύναμη στείρας αντιπολίτευσης, αλλά η κύρια πολιτική δύναμη της υπευθυνότητας, των προτάσεων και των λύσεων.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΛΛΑ ΠΗΓΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΙΣΩ»

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος μίλησε στον Τ/Σ ΟΝΕ, στην εκπομπή Evening Report με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πολίτη.

Αναφερόμενος στις συνέπειες του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, επισήμανε ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος. Ειδικότερα για την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής επισήμανε: «Ακούσαμε τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σπίρτζη και πραγματικά αναρωτιόμασταν πως γνώριζαν όλοι τις τεράστιες ελλείψεις που υπήρχαν και δεν προστάτευσαν τους πολίτες. Αντί να επιβλέπουν την υλοποίηση της Σύμβασης 717, που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί από το 2016-2017, έρχονται τώρα ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τσακώνονται εάν η επίμαχη Σύμβαση υλοποιήθηκε κατά 70% ή 75%.»

Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε και την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τις Ανεξάρτητες Αρχές τονίζοντας: «Ποια είναι η διασφάλιση απέναντι σε μία κακή κυβέρνηση και σε έναν κακό Υπουργό; Είναι οι ανεξάρτητες αρχές τις οποίες θέσπισε το ΠΑΣΟΚ . Η ΡΑΣ έβγαλε πόρισμα μετά την τραγωδία. Η επικεφαλής της ΡΑΣ που διορίστηκε στη θέση αυτή με κομματικά κριτήρια του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν άλλαξε τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;»

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ανέδειξε τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους, σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση που βρίσκεται τέσσερα χρόνια στην εξουσία έχει τεράστιες ευθύνες. Ο πρωθυπουργός λέει ότι μέχρι τέλη Σεπτέμβρη θα ολοκληρώσουν την επίμαχη Σύμβαση 717. Θα ολοκληρώσουν μέσα σε τρεις μήνες όσα δεν έκαναν σε τέσσερα χρόνια; Αυτό σημαίνει ή ότι είναι ανίκανοι ή ότι δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τις μεταφορές. Η συνέντευξη του πρωθυπουργού είναι η παραδοχή ότι στον τομέα των μεταφορών δεν έκαναν απολύτως τίποτα.» Για την τοποθέτηση του κ. Καραμανλή στα ψηφοδέλτια είπε: «Είναι συνυπεύθυνος και έχει την κυριότερη ευθύνη ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη».

Απαντώντας στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας τόνισε ότι όποια συζήτηση θα γίνει με βάση το ανανεωμένο Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και τόνισε: «Για εμάς η απόλυτη προτεραιότητα της επόμενης ημέρας των εκλογών είναι να σχηματιστεί μία κυβέρνηση και να υπάρχει σταθερότητα στην χώρα. Εμείς θέλουμε να υπάρχουν σημαντικές προοδευτικές αλλαγές αλλά θέτουμε και προτεραιότητα ποιες πρέπει να είναι αυτές. Για εμάς το κοινωνικό κράτος, η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλεια και αλληλεγγύη είναι βασικές τομές.»

Ο Γραμματέας της ΚΠΕ παρουσίασε τις βασικές προτάσεις διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος αλλαγής: «Αναδείξαμε πρώτοι το πιο σοβαρό πρόβλημα στα μεγάλα αστικά κέντρα, την κοινωνική κατοικία. Είδαμε νέα αύξηση των ενοικίων μέσα στον χρόνο κατά 12%. Δεν ασχολήθηκε κανείς με αυτό, ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε ο κ. Τσίπρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας, είναι η υπογεννητικότητα. Δεν μπορεί ένα νέο ζευγάρι να νοικιάσει ένα σπίτι για να κάνει οικογένεια και παιδιά. Πρέπει αυτή να είναι προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, μία νέα οικονομική κρίση είναι προ των πυλών, αφού το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών είναι πάλι αρνητικό. Η ελληνική οικονομία δεν είναι ανθεκτική, παραγωγική και εξωστρεφής».

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος διέψευσε και τους ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού περί δήθεν άρνησης του Νίκου Ανδρουλάκη να τον συναντήσει: «Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε απόλυτο πανικό. Εάν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε πραγματικά να συναντήσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, υπάρχει επίσημη διαδικασία πρόσκλησης. Αυτό δεν έγινε ποτέ».

Υπογράμμισε δε ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, μετά τα σκάνδαλα των υποκλοπών και τις απόπειρες χειραγώγησης των θεσμών: «Ο κ. Μητσοτάκης μέσα στην τετραετία έχει ζητήσει 4 μεγάλες συγγνώμες, για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια, για την παράλυση του επιτελικού κράτους με τις χιονοπτώσεις, για το σκάνδαλο των υποκλοπών και για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Σε όλες αυτές τις συγγνώμες, δεν ακολούθησε η κάθαρση και η δικαιοσύνη. Ακόμα και σήμερα προσπαθούν να μην μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια, να μην τιμωρηθούν όσοι έφταιγαν και να μην γίνουν πραγματικές τομές στο κράτος. Για ποια εμπιστοσύνη να μιλήσουμε; Ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει την αξιοπιστία του απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Ισχυρίστηκε ότι θα δημιουργήσει ένα επιτελικό κράτος με επάρκεια, σε αντίθεση με την παρέα του κ. Τσίπρα, που έκανε παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Όμως, εφήρμοσε τα ίδια ακριβώς, με τον ανιψιό του πρωταγωνιστή στο παρακράτος που είχε δημιουργήσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως αποδεικνύεται και στην τραγωδία των Τεμπών, σε όλους τους Οργανισμούς, αντί για τους εκλεκτούς είχαν κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς ικανότητες και εμπειρία».

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος για τη συμμετοχή σε μία κυβέρνηση με επικεφαλής τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, ξεκαθάρισε: «Εμείς θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τις πολιτικές δυνάμεις που νομίζουμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε το πρόγραμμά μας, γιατί προέχει το καλό του ελληνικού λαού. Το ΠΑΣΟΚ έχει την εμπειρία και τα νέα πρόσωπα να αναλάβουν αυτή τη μεγάλη ευθύνη. Μόνο εάν ο ελληνικός λαός μας δώσει τη δύναμη, με ένα μεγάλο διψήφιο ποσοστό. Και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ήταν δύο κυβερνήσεις που πήγαν την Ελλάδα πίσω. Και οι δύο απογοήτευσαν τους Έλληνες πολίτες. Αν μας ζητάτε να τους επαναφέρουμε εμείς από το παράθυρο, δεν θα το κάνουμε».

ΟΜΙΛΙΑ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΟΥΛΗΣ

Βασικά σημεία της παρέμβασης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής στην Ολομέλεια αναφορικά με τη φορολογία των ευρωβουλευτών

Με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ η Κυβέρνηση νομοθετεί τη φορολόγηση των αποζημιώσεων και των συντάξεων των Ελλήνων ευρωβουλευτών από το 2022 και μετά. Ουσιαστικά, αν και είναι θετικό μέτρο, δικαιώνονται όσοι δεν έχουν πληρώσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ως κυβέρνηση- έλεγε ότι οι ευρωβουλευτές πρέπει να πληρώσουν επίσημα τους φόρους τους. Αναρωτιέμαι γιατί η σημερινή κυβέρνηση δε νομοθέτησε νωρίτερα ενώ η ΑΑΔΕ και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητούσαν από τους Ευρωβουλευτές να πληρωθούν οι φόροι και γιατί δεν πλήρωναν φόρους οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το ζητούσε;

Επίσης, υπάρχει και ένα ηθικό ζήτημα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι ευρωβουλευτές μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε πληρώσει τους φόρους και την εισφορά αλληλεγγύης. Καλούμε τα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους διαφάνειας να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των ευρωβουλευτών τους που δεν πλήρωναν τους φόρους. Είναι πάρα πολλοί. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι τελικά. Οι ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κατά πλειοψηφία δεν πλήρωσαν φόρους και εισφορά αλληλεγγύης. Περιμένουμε από τα κόμματα να μας ενημερώσουν.

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.