
ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Τελευταία ενημέρωση 16 Μαρτίου 2023 by manos (ceo)-admin
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταφέρεται για την επόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρξουν “βελτιώσεις”.
Όμως, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνιστά ένα μνημείο πολύ κακής νομοθέτησης.
Έτυχε προσχηματικής διαβούλευσης, μόλις τεσσάρων ημερών, εν μέσω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.
Στη συνέχεια, τα 140 άρθρα της διαβούλευσης αυξήθηκαν σε πάνω από 260.
Πάρα πολλές από τις διατάξεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο είναι φωτογραφικές και ρουσφετολογικές, αρκετές ελέγχονται για τη συνταγματικότητά τους και πολλές για την τήρηση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια σειρά αποσπασματικών πολεοδομικών ρυθμίσεων, με ακραία παραδείγματα, όπως η χωροθέτηση εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στην καλντέρα της Σαντορίνης.
Είναι μεγάλο λάθος να υποχρεωθεί η Βουλή των Ελλήνων να συζητήσει εν Ολομέλεια ένα τέτοιο νομοσχέδιο.
Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες – παραγωγοί πατάτας της χώρας μας.
Συγκεκριμένα:
Η αύξηση του κόστους παραγωγής σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπερβαίνει το 22% σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο (αυξήθηκαν τα λιπάσματα και αγροτικά εφόδια, η ενέργεια και τα καύσιμα).
Η τιμή πώλησης από τον παραγωγό της πατάτας, έχει συμπιεστεί κάτω από 50λεπτά /κιλό.
Η αθρόες εισαγωγές πατάτας αμφιβόλου ποιότητας και οι «ελληνοποιήσεις» αυξάνουν τον όγκο της αδιάθετης Ελληνικής πατάτας και προκαλούν με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς παραπλανώντας τους καταναλωτές.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτείνει:
Εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας (λιμάνια, συνοριακούς σταθμούς), στα συσκευαστήρια, στους χώρους αποθήκευσης, στις λαχαναγορές στα σημεία λιανικής πώλησης.
Συστηματική παρακολούθηση για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων με τον αποτελεσματικό έλεγχο όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών.
Διενέργεια ελέγχων ιχνηλασιμότητας.
Πραγματοποίηση αυστηρών φυτοϋγειονομικών ελέγχων, μακροσκοπικά και εργαστηριακά, για κάθε εισαγόμενο φορτίο πατάτας.
Αύξηση των ελέγχων στα σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης για ψευδείς και παραπλανητικές ενδείξεις όσον αφορά τη χώρα προέλευσης και την αναγραφή σημάτων ΠΟΠ / ΠΓΕ (πατάτα κ. Νευροκοπίου ΠΓΕ, πατάτα ΠΓΕ Νάξου).
Αυστηροποίηση του πλαισίου των διοικητικών κυρώσεων και προστίμων σε όσους επιχειρούν «ελληνοποιήσεις» προϊόντων και παραβιάζουν τη νομοθεσία περί ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Ειδικότερα για τις περιοχές του Νευροκοπίου, Άνω Βροντού και Ορεινή Σερρών όπου υπάρχουν αδιάθετες στις αποθήκες 10.000 τόνοι πατάτες προτείνουμε να διατεθούν για επισιτιστική βοήθεια.
Άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταγραφή των εκτάσεων καλλιέργειας και των παραγόμενων ποσοτήτων πατάτας ώστε να γνωρίζουμε κάθε έτος τις διαθέσιμες ποσότητες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΟΥΔΩΝΗΣ: «Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΑΡΧΗ;»
Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 και τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου μίλησε σήμερα ο Παναγιώτης Δουδωνής, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Αναφέρθηκε στις «ιδιαιτερότητες του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Λάρισας», οι οποίες καταγράφονται και στη σελίδα 7 του παραρτήματος 2, που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Γεραπετρίτης. «Αυτό είναι το “πάμε κι όπου βγει” σε νομική μορφή, από τη Διοίκηση του ΟΣΕ. Σημείωσαν τις ιδιαιτερότητες αυτές, για να μην βρουν το μπελά τους, γιατί ήξεραν ότι θα γίνει ζημιά. Η στάμνα πάει πολλές φορές στη βρύση, αλλά μία φορά σπάει. Αυτή είναι η πραγματικότητα», σημείωσε ο Παναγιώτης Δουδωνής.
Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ανέδειξε τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τη μετάταξη του Σταθμάρχη στο δυστύχημα των Τεμπών, ο οποίος δεν πληρούσε το όριο ηλικίας για την προκήρυξη.
«Στις 7 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα της κινητικότητας, όπου αναφέρεται ως όριο ηλικίας τα 48 έτη. Στις 13 Απριλίου ο εν λόγω Σταθμάρχης έκανε αίτηση, ενώ ήταν 59 ετών, δηλαδή υπερέβαινε την ηλικία. Πώς έκανε την αίτηση; Προφανώς θα του είπε κάποιος: “Κάνε την αίτηση και μην ασχολείσαι με την ηλικία”. Στις 17 Απριλίου κλείνει η πλατφόρμα της κινητικότητας. Στις 25 Μαΐου απαντάει η Υπηρεσία του και λέει ότι είναι όλα καλά και μετατάσσεται. Στις 30 Μαΐου, ο Υπουργός αλλάζει τον κανονισμό στον ΟΣΕ και ορίζει ότι το όριο ηλικίας δεν ισχύει για τις μετατάξεις. Ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει αναρωτηθεί ποιο είναι το στέλεχος του κόμματος του, που έκανε το ρουσφέτι; Ο Πρωθυπουργός είναι ο ίδιος το βαθύ αναχρονιστικό κράτος».
Ο κ. Δουδωνής υπογράμμισε ότι κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατία βρέθηκαν στο τιμόνι της ΕΡΓΟΣΕ τα τελευταία χρόνια και σημείωσε τις παθογένειες που υπάρχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης στο Δημόσιο.
«Στην ΕΡΓΟΣΕ όλο το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Στην αρχή, αναλαμβάνει επικεφαλής ο κ. Ακριτίδης, ο οποίος ήταν πρώτος επιλαχών στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στην Κοζάνη. Μετά πάει ο κ. Βίνης, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι της ΕΡΓΟΣΕ, όταν έγινε και το δυστύχημα. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό του κ. Βίνη; Είχε υπογράψει στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη, ως στέλεχος της ΟΝΝΕΔ. Και τώρα αναλαμβάνει ο κ.Παληός, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στο ΤΕΕ. Πώς μιλάμε μετά για αξιολόγηση;Το ξέρετε ότι πάρα πολλοί Προϊστάμενοι στο Δημόσιο έχουν τοποθετηθεί με ανάθεση ή είναι μετακλητοί του Υπουργού; Και θα βάλουν τον μετακλητό να αξιολογήσει τον Υπάλληλο; Βέβαια, ο Πρωθυπουργός δεν ήξερε για τον ΟΣΕ, αλλά είχε “επιτελικό κράτος”…», κατέληξε ο Παναγιώτης Δουδωνής.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες – παραγωγοί πατάτας της χώρας μας.
Συγκεκριμένα:
Η αύξηση του κόστους παραγωγής σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπερβαίνει το 22% σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο (αυξήθηκαν τα λιπάσματα και αγροτικά εφόδια, η ενέργεια και τα καύσιμα).
Η τιμή πώλησης από τον παραγωγό της πατάτας, έχει συμπιεστεί κάτω από 50λεπτά /κιλό.
Οι αθρόες εισαγωγές πατάτας αμφιβόλου ποιότητας και οι «ελληνοποιήσεις» αυξάνουν τον όγκο της αδιάθετης Ελληνικής πατάτας και προκαλούν με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς παραπλανώντας τους καταναλωτές.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτείνει:
- Εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας (λιμάνια, συνοριακούς σταθμούς), στα συσκευαστήρια, στους χώρους αποθήκευσης, στις λαχαναγορές στα σημεία λιανικής πώλησης.
- Συστηματική παρακολούθηση για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων με τον αποτελεσματικό έλεγχο όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών.
- Διενέργεια ελέγχων ιχνηλασιμότητας.
- Πραγματοποίηση αυστηρών φυτοϋγειονομικών ελέγχων, μακροσκοπικά και εργαστηριακά, για κάθε εισαγόμενο φορτίο πατάτας.
- Αύξηση των ελέγχων στα σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης για ψευδείς και παραπλανητικές ενδείξεις όσον αφορά τη χώρα προέλευσης και την αναγραφή σημάτων ΠΟΠ / ΠΓΕ (πατάτα κ. Νευροκοπίου ΠΓΕ, πατάτα ΠΓΕ Νάξου).
- Αυστηροποίηση του πλαισίου των διοικητικών κυρώσεων και προστίμων σε όσους επιχειρούν «ελληνοποιήσεις» προϊόντων και παραβιάζουν τη νομοθεσία περί ΠΟΠ και ΠΓΕ.
- Ειδικότερα για τις περιοχές του Νευροκοπίου, Άνω Βροντού και Ορεινή Σερρών όπου υπάρχουν αδιάθετες στις αποθήκες 10.000 τόνοι πατάτες προτείνουμε να διατεθούν για επισιτιστική βοήθεια.
- Άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταγραφή των εκτάσεων καλλιέργειας και των παραγόμενων ποσοτήτων πατάτας ώστε να γνωρίζουμε κάθε έτος τις διαθέσιμες ποσότητες.
ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ & ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Όλες αυτές τις μέρες οι πολίτες ζητούν δικαιοσύνη.
Τις επόμενες εβδομάδες αποφασίζουμε ποια Ελλάδα θέλουμε.
Τι κράτος μας αξίζει.
Θέλουμε ένα κράτος λάφυρο των εκάστοτε κυβερνώντων ή ένα κράτος, που θα έχει δικαιοσύνη, ασφάλεια, αξιοκρατία για όλους τους πολίτες;
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ»
Βασικά σημεία συνέντευξης του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στο OPEN TV και στην ενημερωτική εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη.
Αναφερόμενος στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και την ανάγκη ταχείας απόδοσης ευθυνών, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δήλωσε:
Εύχομαι και ελπίζω να αποδοθεί ταχύτατα δικαιοσύνη, γιατί αυτό επιθυμεί και ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή.
Η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κινηθεί με πραγματικά ταχείς ρυθμούς, γιατί κάτι τέτοιο δεν συνέβη π.χ. στην υπόθεση των υποκλοπών.
Μια πολύ σοβαρή υπόθεση, όπου παρότι έχουν περάσει 7,5 μήνες, ακόμη δεν γνωρίζουμε τίποτα για την πρόοδο των ερευνών και για την οποία δεν θυμάμαι τον πρωθυπουργό να έχει στείλει επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Σε σχέση με το τραγικό δυστύχημα, η κυβέρνηση αρχικά χρέωνε όλη την ευθύνη στον σταθμάρχη. Μετά, ισχυρίστηκε ότι η ευθύνη έπρεπε να επιμεριστεί και σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς να προσδιορίσει μέχρι που φτάνουν αυτές.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση μας λέει ότι φταίνε όλοι οι άλλοι, πλην του “επιτελικού κράτους” και του κ. Μητσοτάκη.
Δε μπορεί, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης που καλλιέργησε προσδοκίες για ριζική αλλαγή της λειτουργίας του κράτους και των «κακώς κειμένων», να κρύβεται πίσω από την ευθύνη που έχει ένας υπάλληλος.
Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης που ανέλαβε το πόστο του υπουργού Μεταφορών, αποτελεί βασικό “γρανάζι” του “επιτελικού κράτους” και θα πρέπει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο το “επιτελικό κράτος” εδώ και 4 χρόνια, δεν έκανε τα στοιχειώδη για την ασφάλεια των πολιτών.
Η κυβερνητική επικοινωνιακή “γραμμή” ότι δήθεν φταίνε όλοι οι άλλοι πλην του Πρωθυπουργού δεν πείθει κανέναν, αλλά αντίθετα γιγαντώνει την οργή των πολιτών.
Για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού που διαψεύδονται η μία μετά την άλλη, ο κ. Κατρίνης σημείωσε:
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν ήταν που εξήγγειλε πριν από 14 μήνες, ότι όσοι ταλαιπωρήθηκαν στην “Αττική Οδό” από την κακοκαιρία θα αποζημιώνονταν με 2.000 ευρώ, αλλά κανείς δεν ξέρει σε πόσους έχει δοθεί η συγκεκριμένη αποζημίωση.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν ήταν που πριν από τέσσερις μήνες δήλωσε ότι θα στηρίξει τους συνεπείς δανειολήπτες λόγω αύξησης της δόσης του δανείου τους, από την αύξηση των επιτοκίων; Μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί μόλις 840 δανειολήπτες από τους συνολικά πάνω από 400.000 συνεπείς δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση της δόσης του δανείου τους.
Συνεπώς, οι «εξαγγελίες» του πρωθυπουργού διαψεύδονται καθημερινά και ο κ. Μητσοτάκης επανειλημμένα εμφανίζεται ανακόλουθος απέναντι στους πολίτες.
Για τις ραγδαίες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό μέτωπο μετά την κατάρρευση της Credit Suisse, την αποτυχία του κυβερνητικού σχεδίου «Ηρακλής» και τις επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:
Είναι ανησυχητικό ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να δούμε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων που θα επιβαρύνει και άλλο τους δανειολήπτες.
Στη χώρα μας, δυστυχώς, γι’ αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική μέριμνα για τους πολίτες, αφού μόλις 840 -μέχρι στιγμής- θα επιδοτηθούν για την αυξημένη δόση ούτε από την κυβέρνηση, και εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες θα προσπαθούν αβοήθητοι να πληρώσουν την αυξημένη-κατά 30%- μηνιαία δόση του δανείου τους.
Σχετικά με το πρόγραμμα «Ηρακλής», το οποίο θα απάλλασσε τις τράπεζες από τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια, αυτό θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος με 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα και με την πρόταση της κυβέρνησης για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Άρα, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ: «ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΟΛΙΓΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ»
Σημεία Ομιλίας Χρήστου Γκόκα, Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Μεταφορών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατά την Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, από τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη, σύμφωνα με το άρθρο 36§5 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών
Είναι ακόμη βαρύ το κλίμα. Η ελληνική κοινωνία είναι σοκαρισμένη. Πέρασαν δύο εβδομάδες αφότου δεκάδες συνάνθρωποί μας, σε αυτή την εθνική τραγωδία, στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, έχασαν τη ζωή τους. Και από αυτήν τη συνεδρίαση, η οποία αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, εκφράζω, για άλλη μια φορά, τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες βιώνουν την οδύνη αυτής της απώλειας.
Είναι, απαίτηση της κοινωνίας και είναι υποχρέωσή μας και το ελάχιστο χρέος μας, με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων, να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες συνέβη αυτό το τραγικότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα μας και να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Όπως, επίσης, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποδοθούν το δίκαιο, η δικαιοσύνη και οι ευθύνες, σε κάθε επίπεδο, αλλά και να γίνουν αυτά που πρέπει για να μην συμβεί ποτέ ξανά τίποτα.Η όξυνση είναι το χειρότερο μήνυμα. Όμως θα πρέπει να μιλήσουμε, δεν θα πρέπει να σωπάσουμε και, κυρίως, δεν θα πρέπει να αδρανήσουμε.
Η διαχείριση από την πλευρά της Κυβέρνησης να πάψει να είναι επικοινωνιακή, και πρέπει να σταματήσουν οι υποδείξεις προς τις Επιτροπές ή προς τη δικαιοσύνη για το ποια πορίσματα οφείλουν να λάβουν υπόψη ή όχι. Για να μην υπάρχει καμία σκιά. Να δούμε πραγματικά τα αίτια και τις συνθήκες αυτού του τρομερού δυστυχήματος, χωρίς να επικαλούμαστε αόριστες γενικές παθογένειες ή να ζητάμε μια συγγνώμη για όλο το πολιτικό σύστημα ή να αποπροσανατολίζουμε, με διάφορους τέτοιους τρόπους μικροπολιτικής διαχείρισης. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, ολιγωρίες και αδράνειες, σε συγκεκριμένη χρονική διακυβέρνηση της χώρας, που είναι μια τετραετής θητεία -δεν είναι ένας μήνας, ένας χρόνος.
Ούτε μπορούμε να μιλάμε για άγνοια του Πρωθυπουργού, για τόσο σοβαρά ζητήματα που είχαν αυτά τα τραγικά αποτελέσματα, όσον αφορά στην ασφάλεια των μεταφορών, όταν αυτά έχουν τεθεί σε Ερωτήσεις, σε συζητήσεις στην Επιτροπή, στην Ολομέλεια, σε δημοσιεύματα και σε επιστολές των Σωματείων των εργαζομένων. Έχουν επισημανθεί πάρα πολλές φορές και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν ήταν με αδιαφορία, με αγνόηση και με ψόγο, μερικές φορές, από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών.
Οι προσλήψεις του 2021, που αναφέρθηκαν, αφορούν στην προκήρυξη του Δεκεμβρίου του 2022, για τις 117 θέσεις – από τις οποίες 36 θέσεις σταθμαρχών που ακόμα δεν έχουν επιλεγεί- αλλά και οι 200 αναθέσεις Συμβάσεων, που επίσης αναφέρθηκαν, με «μπλοκάκι» -μεταξύ των οποίων και 73 σταθμάρχες – προφανώς και δεν επαρκούν.
Υπάρχει υποστελέχωση, ελλιπής εκπαίδευση και έλλειψη τεχνογνωσίας. Ζητήσαμε να προχωρήσετε σε προσλήψεις προσωπικού, με εξειδίκευση, σταθμάρχες, κλειδούχους κ.λπ, και να έχουν τον κατάλληλο χρόνο εκπαίδευσης.
Πέρασαν τέσσερα χρόνια και δεν κάνατε τίποτα για το Προσωπικό, όπως επίσης τέσσερα χρόνια μιλάγαμε για τα θέματα ασφάλειας, μιλάγαμε για τα θέματα των δικτύων που έχουν να κάνουν με τη σηματοδότηση, με την τηλεδιοίκηση, το ETCS. Έχουμε συνολικά, σε περίοδο εννέα χρόνων- δηλαδή,4,5 χρόνια, με την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και 4 χρόνια με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- να μην καταφέρνουν να ολοκληρώσουν μια σύμβαση 41 εκατομμύρια ευρώ, την 717, που αφορά την ανάταξη του δικτύου με την σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση Αθήνα-Θεσσαλονίκη, πλην του τιμήματος της Τιθορέας του Δομοκού και τη συμπληρωματική σύμβαση, 13 εκατ. Ευρώ,που όπως ανέπτυξε ο κ. Υπουργός, υπογράφηκε το 2021, ενώ είχε διαπιστωθεί η ανάγκη της υπογραφής της και αφού βεβαίως πρώτα είχε συμφωνηθεί, όσον αφορά στο περιεχόμενό της, από το 2016-2017.
Εμείς από την πλευρά μας είμαστε διατεθειμένοι πάντα, μέσα από κλίμα και διαδικασίες συνεννόησης, να συμβάλλουμε να βρεθούν λύσεις για αυτά τα θέματα. Όλη αυτή η δουλειά πρέπει να γίνεται στη Βουλή με συζήτηση, δεν πρέπει να αποφεύγει η Κυβέρνηση, όπως έκανε μέχρι σήμερα, την συζήτηση επί της ουσίας σε αυτά τα σοβαρά ζητήματα. Πρέπει από δω και πέρα να είναι διαρκής η ενημέρωση της Βουλής, όσον αφορά στην πορεία όλων των έργων και των υποδομών σηματοδότησης,τηλεδιοίκησης και της ασφάλειας γενικότερα του σιδηροδρομικού δικτύου.
Δεν γίνεται ούτε να φταίμε όλοι, ούτε να μη φταίει κανένας. Αυτό οδηγεί σε μια προσπάθεια να κρύψουμε ευθύνες και συγκεκριμένα, να φύγει από τις ευθύνες η σημερινή Κυβέρνηση, με διάχυση των ευθυνών σε όλους.
Οι αξιολογήσεις δεν είναι θετικές για τους σιδηροδρόμους στη χώρα μας.
Με την παραπομπή της χώρας μας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της βάσει της Οδηγίας 2014/34/ΕΕ.
Με τις Εκθέσεις 2020,2022 του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια και διαλειτουργικότητα των σιδηροδρόμων και την πρώτη θέση στο δείκτη θνησιμότητας ανά σιδηροδρομικά χιλιόμετρα.
Το άρθρο του Bloomberg για τον υψηλότερο κίνδυνο για τους επιβάτες.
Το πρόστιμο της ΡΑΣ, ύψους 300.000 ευρώ προς τη Hellenic Train.
Επίσης μεταξύ των αιτίων που μας οδήγησαν σ’ αυτό το σημείο είναι οι συνηθισμένες καταστάσεις στις κατασκευές σιδηροδρομικών έργων. Η ολιγωρία σε αποφάσεις, οι καθυστερήσεις και οι παρατάσεις στην εκτέλεση των έργων, οι διενέξεις μεταξύ εταιρειών και οι δικαστικές προσφυγές. Και αυτά δεν έχουν αντιμετωπισθεί με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.
Για το σύστημα ETCS , όπως γνωρίζουμε, αυτό το σύστημα ξεκινά από το 2007,αλλά αυτό το σύστημα ακολουθεί και έρχεται να λειτουργήσει πάνω στα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, αλλά και στο σύστημα GSM-R. Όσον αφορά στα επίπεδα ασφάλειας, υπάρχει και το ERTMS.Εμείς ακόμη, δεν έχουμε εξασφαλίσει τη σηματοδότηση, δεν έχουμε εξασφαλίσει την τηλεδιοίκηση, δεν έχουμε ούτε μια απλή φωτοσήμανση και ειδικά στο συγκεκριμένο τμήμα που έγινε το δυστύχημα, πέρα από την ακτίνα των 5 χιλιομέτρων του τοπικού συστήματος τηλεδιοίκησης, για το οποίο περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών για να μάθουμε αν τελικά λειτουργεί, αφού είναι αντιφατικές οι απόψεις που υπάρχουν.
Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των πραγματογνωμόνων, των εμπειρογνωμόνων, τα πορίσματα της δικαιοσύνης, διότι και η δικαιοσύνη χρησιμοποιεί πραγματογνώμονες και κάνει όποιες έρευνες θεωρήσει ότι είναι σκόπιμες.
Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε αυτό το σύστημα, το οποίο έπρεπε να έχουμε εδώ και χρόνια και προφανώς, αυτά τα συστήματα όταν τοποθετούνται, έχουν σαν σκοπό και αυτό πετυχαίνουν, να αποφεύγονται τέτοιου είδους ατυχήματα.Μια μετωπική σύγκρουση τρένων. Όμως, όταν δεν έχουμε καταφέρει να θέσουμε σε λειτουργία τα συστήματα που η τεχνολογία προσφέρει, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε ένα εναλλακτικό πρωτόκολλο ασφάλειας. Aκούσαμε για περισσότερους σταθμάρχες, για δύο σταθμάρχες. Σωστό, αλλά δεν αρκεί. Θα πρέπει να τοποθετηθεί, άμεσα, ένα απλό σύστημα φωτοσήμανσης. Να μειωθούν οι ταχύτητες.
Δεν μπορεί να έχουμε ανταγωνισμό και φιέστες για την ταχύτητα. Τη μία φορά με το ασημένιο βέλος από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τώρα, κατ’ επανάληψη, μας έλεγε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της σημερινής κυβέρνησης – ο προηγούμενος,όχι ο κ.Γεραπετρίτης- ότι θα πετύχουμε αυτούς και αυτούς τους χρόνους. Σε ποιο δίκτυο, σε ποια υποδομή και με ποιο σύστημα ασφαλείας;
Όσον αφορά στη σύμβαση 717. Η ουσία του προβλήματος είναι ότι δεν έπρεπε να φτάσουμε στα εννέα χρόνια υλοποίησης αυτού του έργου και εκεί υπάρχουν ευθύνες και εκεί θα πρέπει να δούμε τα στοιχεία αναλυτικά και κυρίως θα πρέπει να ξέρουμε ότι τώρα είμαστε σε μια πορεία του να ολοκληρωθεί το έργο.
Θα αναφέρω δυο τρία στοιχεία ακόμα. Αναφερθήκατε κύριε Υπουργέ στον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων. Δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα γι΄ αυτό πήγαμε σε τριμελή επιτροπή. Όταν συζητήθηκε όμως είχαμε πει ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί στη βάση μιας ανεξάρτητης αρχής σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι σαν μια υπηρεσία στην ουσία του Υπουργείου, όπως υπηρεσία του Υπουργείου έγινε και η ΕΡΓΟΣΕ.
Σε σχέση με το θέμα τηςTrenitalia και της νέας σύμβασης. Είχαμε καταθέσει τα στοιχεία για τη σύμβαση στην Ολομέλεια που αφορούσαν στη μείωση του ποσού για επενδύσεις από τα 650 έως 800 εκατομμύρια, στα 77,5 εκατομμύρια, όπου από αυτά τα χρήματα, μόλις 15 εκατομμύρια θα αφορούσαν τις νέες τεχνολογίες, αντί των 100 έως 150 εκατομμυριων που ήταν και στο μνημόνιο που είχε υπογραφεί το 2019 αλλά και στο πρακτικό του διοικητικού συμβουλίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με το οποίο προσήλθε στη συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο το 2020.
Ήταν μια σκανδαλώδης σύμβαση, όπως χαρακτηρίστηκε από την πλευρά μας. Και γιατί ήταν μία απευθείας ανάθεση και για τον τρόπο με τον οποίο μείωσε στο 10% τις επενδύσεις, και γι΄ αυτό δεν την ψηφίσαμε.Ζητήσαμε με γραπτή ερώτηση να μας δοθούν στοιχεία, τι επενδύσεις έγιναν από την πλευρά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην προηγούμενη πενταετία και μέχρι ποιο ύψος, για να δούμε τι τύχη θα έχει και η νέα σύμβαση και απάντηση δεν έχουμε πάρει.
Στο θέμα της εκπαίδευσης και της πιστοποίησης, της εκπαίδευσης και της ικανότητας για το προσωπικό, ρωτάμε αν είναι επαρκής η εκπαίδευση και αξιόπιστη η πιστοποίηση και αν υπάρχει πράγματι από την πλευρά της ΡΑΣ έγγραφο με το οποίο αμφισβητείται αυτή η διαδικασία. Διότι όπως αναφέρατε είναι υπό τον έλεγχο της ΡΑΣ.Η ίδια η ΡΑΣ που ελέγχει, όπως εσείς αναφέρατε, και έχει συμφωνήσει για αυτό το πλαίσιο φέρεται ότι με ένα τελευταίο έγγραφο το αμφισβητεί.
Εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για το χρόνο ολοκλήρωσης των συμβάσεων 717 και 717/1 που εσείς προσδιορίζετε για τον Οκτώβριο του 2023, παρ’ ότι ευχόμαστε να τελειώσουν ακόμα νωρίτερα.
ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΣΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023
Προς
Τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Κο Αθανάσιο Μπούρα
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, καλούνται προς ακρόαση στην επικείμενη συνεδρίαση (20/3/2023) της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας μόνον οι διατελέσαντες υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, που σχετίζονται με την υπογραφή και εκτέλεση της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση των σιδηροδρόμων, καθώς και ο μεταβατικός σήμερα υπουργός.
Η πρόσκληση είναι, περιέργως πως, εξαιρετικά περιοριστική και δεν συμβάλλει στην ενδελεχή έρευνα και αποκάλυψη της αλήθειας. Κρίσιμα πρόσωπα και θεσμοί, που λόγω της θέσης τους και της ευθύνης τους στη διαχείριση των σιδηροδρόμων οφείλουν να προσέλθουν και να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής, δεν καλούνται.
Κατόπιν αυτών, κρίνουμε επιβεβλημένη την πρόσκληση και ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατά τη συνεδρίαση της 20ης Μαρτίου 2023, πλην των ήδη κληθέντων και των παρακάτω:
Το σύνολο της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Την επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.
Τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, παραιτηθέντες και ορισθέντες μεταβατικούς.
Τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της HellenicTrain.
Τους εκπροσώπους του Σωματείου Μηχανοδηγών ΟΣΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ.
Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ευαγγελία Λιακούλη
Γραμματέας της Κ.Ο.
Χάρης Καστανίδης
Μέλος της Επιτροπής
Θεσμών και Διαφάνειας
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΣΤΟ REGIONAL GROWTH CONGRESS
Εκ μέρους του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κ. Νίκου Ανδρουλάκη, επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές για την πρόσκληση σε ένα συνέδριο που τείνει να αποκτήσει πλέον χαρακτηριστικά θεσμού για την Πάτρα, τη Δυτική Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι ανειλημμένες πολιτικές υποχρεώσεις τον εμποδίζουν από την άμεση συμμετοχή του στο συνέδριο, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος όσο και οι βουλευτές και τα στελέχη του Κινήματός μας αποδίδουν και αποδίδουμε ιδιαίτερη με προσοχή στα στοιχεία, τα δεδομένα και ιδίως τα συμπεράσματα συνεδρίων ανάλογου βεληνεκούς με αυτό που σήμερα σηκώνει αυλαία, εδώ στον φιλόξενο και συμβολικά φορτισμένο χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Συγχαρητήρια λοιπόν ξανά σε όλους όσοι εργάστηκαν για το φετινό συνέδριο. Το οποίο, βεβαίως, όπως είναι φυσικό, πραγματοποιείται -όπως κάθε τι στη χώρα μας τις τελευταίες δέκα έξι ημέρες- στη βαριά σκιά της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, κυρίως νέους σε ηλικία. Μιας τραγωδίας της οποίας η εις βάθος διερεύνηση ευθυνών και υπευθύνων ανάγεται σε πρόκληση για το κράτος δικαίου αλλά και την ίδια την κοινωνική μας συμβίωση, το κοινωνικό συμβόλαιο σε αυτόν τον τόπο. Η δικαιοσύνη, η ειλικρίνεια και η αλήθεια είναι οι συγκολλητικές ουσίες που κρατούν συνεκτικό το κοινωνικό σύνολο και εμπεδώνουν την εμπιστοσύνη και εν τέλει την ηθική νομιμοποίηση των οργάνων της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες. Στους πολίτες που ζητούν απαντήσεις.
Σήμερα, σε μία ακόμη ημέρα απεργίας, κινητοποίησης και διαμαρτυρίας, η κοινωνία εκφράζει την οδύνη, τον θυμό για το τραγικό δυστύχημα και την αγωνία και την προσμονή για το συλλογικό μας μέλλον. Διότι, τελικά, το συλλογικό μας μέλλον δίνει και το μέτρο της ατομικής ευθύνης καθεμίας και καθενός από εμάς. Μια αγωνία, ένα αίτημα που συμπυκνώνεται και καταλήγει σε μία ερώτηση – θέση «σε τι χώρα θέλουμε να ζούμε;».
Είναι μια ερώτηση που, ασφαλώς, δεν μπορεί να έχει ούτε στοιχεία ευχής ούτε επιτρέπεται να θεωρείται μεταφυσική. Είναι χειροπιαστή, με υλικές διαστάσεις και απολύτως μετρήσιμη στην επιδίωξη και στην επίτευξή της. Ειδικά στη σημερινή συγκυρία, η ερώτηση αποκτά και στοιχεία βαθύτερα πολιτικά -με την έννοια της συμμετοχής των πολιτών σε αυτό. Κεφαλαιοποιείται και μετουσιώνεται σε αίτημα για αλλαγή. Αποφασίζουμε και αλλάζουμε.
Και αυτό το διακύβευμα είναι τελικά το κυρίαρχο στη δημόσια σφαίρα τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι το διακύβευμα, θα τολμήσω να πω, των ερχόμενων εθνικών εκλογών, των όσων εβδομάδων μας χωρίζουν από αυτές αλλά και των πολλών μηνών που θα τις διαδεχτούν. Το διακύβευμα που διατρέχει και ορίζει κάθε συζήτηση που γίνεται για τις δημόσιες πολιτικές, σε κεντρικό και αποκεντρωμένο επίπεδο, σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, όπως και αυτή που αρχίζει σήμερα εδώ.
Κατά τη γνώμη μας, που είναι κατατεθειμένη στον δημόσιο διάλογο πολλούς μήνες πριν την τραγωδία, κάθε πολιτική δύναμη οφείλει να διατυπώσει και να εκθέσει τις δικές της θέσεις, το δικό της πρόγραμμα για το αύριο αυτού του τόπου. Και έτσι να αξιολογηθεί από τους πολίτες. Όχι για τα όμορφα συνθήματα και λόγια που χαϊδεύουν τα αυτιά, αλλά για τις προτεινόμενες λύσεις που οφείλουν να είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες αλλά και τολμηρές, με στόχο την αξιοπρέπεια των πολιτών και την εθνική αυτοπεποίθηση. Τη μείωση των ανισοτήτων, την ισόρροπη ανάπτυξη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Δικαιοσύνης οριζόντιας, διαγενεακής αλλά και περιφερειακής. Ανάπτυξης που όχι μόνο δεν θα αποκλείει, αλλά, αντιθέτως, θα περιλαμβάνει ενεργητικά κάθε καμία περιοχή της χώρας.
Η Περιφερειακή Ανάπτυξη δεν είναι μία χίμαιρα. Αρκεί να υπάρξει όραμα, μεταρρυθμιστική πνοή και ορθή στόχευση: ένα νέο αναπτυξιακό αφήγημα, όχι με έναν ή λίγους πόλους -γύρω από την Αθήνα ή γύρω από συγκεκριμένους οικονομικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός- αλλά πολυπολικό. Με έμφαση στην ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική κάθε περιοχής.
Ο χώρος που έχω την τιμή να εκπροσωπώ έχει συνδεθεί ιστορικά με την αποκέντρωση και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της αυτοδιοίκησης. Έχει άρρηκτη, γενετική σχέση με την περιφερειακή ανάπτυξη, που αποτέλεσε και αποτελεί ως σήμερα γενική αρχή σε κάθε προγραμματική μας επεξεργασία. Μάλιστα, η Δυτική Ελλάδα υπήρξε το πεδίο ειδικής πρότασής μας για αναπτυξιακό μοντέλο, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία και την παγκόσμια πολιτισμική της ακτινοβολία.
Η συζήτηση για την ανάπτυξη δεν είναι, ασφαλώς, νέα. Είναι, όμως, πάντα επίκαιρη, ειδικά σε μια χώρα που βγαίνει δειλά από τη στενωπό μιας σφοδρής κρίσης, με τον φόβο της επόμενης. Η υπερδεκεατής διαδοχή κρίσεων, αυτή η «κανονικότητα της κρίσης», τελικά, παρέχει και τα σημαντικότερα διδάγματα για τα επόμενα βήματα, «οδηγίες προς ναυτιλλομένους» για το μέλλον. Είναι αυτή ακριβώς η ιστορική εμπειρία που υποδεικνύει τις αναγκαίες μεγάλες αλλαγές.
Πρώτα απ’ όλα για το ίδιο το Κράτος. Η οριστική εγκατάλειψη συγκεντρωτικών μοντέλων εξουσίας είναι μονόδρομος. Κανένα Κράτος δεν γίνεται «επιτελικό» με τελετή ονοματοδοσίας. Αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά του στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Με διαφάνεια και λογοδοσία στη λειτουργία του. Με σεβασμό στο κράτος δικαίου, στην ανεξαρτησία του ελέγχου, στα θεσμικά αντίβαρα της δημοκρατίας μας. Ένα αποτελεσματικό κράτος που δεν θυσιάζει τίποτα από τον φιλελεύθερο χαρακτήρα του. Περιφρουρεί τις ελευθερίες και εγγυάται τη μείωση των ανισοτήτων. Ένα Κράτος που προλαμβάνει, σχεδιάζει, μεταρρυθμίζει. Δεν διαχειρίζεται ούτε αναπαράγει στρεβλές πρακτικές αναξιοκρατίας, ευνοιοκρατίας και αδιαφάνειας.
Η ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με διάχυτη διαφάνεια και λογοδοσία, αποτελεί ένα ισχυρό, αποτελεσματικό αντίβαρο σε κάθε συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας. Ιδίως στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας.
Φυσικά, με τα μάτια στο μέλλον, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η όποια ανάπτυξη δεν θα είναι για λίγους, αλλά θα αποβαίνει ωφέλιμη για όλους. Γι’ αυτό απαιτούνται ισχυρές και σταθερές δομές κοινωνικού κράτους, που θα διασφαλίζουν ότι η ανάπτυξη. Με δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, ώστε να μη μείνει κανείς πίσω. Με ρύθμιση της αγοράς εργασίας, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Εφαρμοσμένη κοινωνική συνοχή, μακριά από τα πειράματα της απόλυτης αυτορρύθμισης των αγορών, που κόστισαν στο ίδιο το οικοδόμημα της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης -όπως δείχνει η τρέχουσα κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών και όπως απέδειξε και η υγειονομική κρίση, με την ανάγκη ενάρετης κρατικής παρέμβασης.
Κι αυτό μας οδηγεί στο ερώτημα: Τι ανάπτυξη θέλουμε; Μια ανάπτυξη που θα μετράται μόνο στατιστικά σε άμεσες ξένες επενδύσεις ή θα έχει κοινωνικό αποτύπωμα; Μια ανάπτυξη που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, κινητοποιώντας δημιουργικές δυνάμεις. Όχι επενδύσεις αντιπαραγωγικές -σε χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων- project κερδοσκοπικού οπορτουνισμού, με μεγάλο περιθώριο κέρδους και μηδενικό προϊόν για τη χώρα. Όχι μόνο επενδύσεις σε ακίνητα που εξ αιτίας του ρυθμιστικού κενού προκαλούν στρέβλωση στις τιμές της αγοράς. Επενδύσεις που όχι μόνο δεν αφήνουν προστιθέμενη αξία, αλλά νοθεύουν τον ανταγωνισμό και συμβάλλουν σε αυτό που ονομάζεται «αφελληνισμός» της οικονομίας -κίνδυνος που έχει εντοπισθεί και αντιμετωπίζεται ήδη και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία.
Θέλουμε, λοιπόν, επενδύσεις ξένες και εγχώριες, με παραγωγικό πρόσημο και περιεχόμενο. Θέλουμε μια ανάπτυξη συμπεριληπτική. Που θα συνταιριάζει την επενδυτική πρωτοβουλία, την καινοτομία, την έρευνα, με την κοινωνική δικαιοσύνη, την εργασιακή ασφάλεια, την προοπτική των νέων.
Και εδώ αναδεικνύεται κρίσιμος ο ρόλος της υγιούς εγχώριας επιχειρηματικότητας αλλά και των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Που, σε πείσμα πολλών, διατηρεί τη σπουδαιότητα και την εξωστρέφειά του. Και αποδεικνύει ότι μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου επιστημονικού δυναμικού και στην ανάπτυξη συνεργειών και συστάδων νεοφυών επιχειρήσεων.
Οφείλουμε να προχωρήσουμε στην ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης στο εκπαιδευτικό σύστημα. Και φυσικά στην έμπρακτη στήριξη της νέας γενιάς, με αναβάθμιση της πανεπιστημιακής στέγασης και με προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, στα πρότυπα άλλων κρατών.
Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να έχουμε περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει πρώτα να έχουμε και περιφέρειες που προσφέρουν στους κατοίκους τους συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας. Στις δημόσιες υποδομές, στην υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη. Η τραγική υστέρηση στις μεταφορές, τα διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο σύνολο της χώρας, οι υψηλοί ρυθμοί ανεργίας σε περιοχές της χώρας και εν τέλει η δημογραφική αφαίμαξη ολόκληρων περιφερειών δείχνουν πως έχουμε πολλά ακόμη βήματα να διατρέξουμε.
Στο δρόμο προς εκεί, η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει στο έπακρο τους διαθέσιμους εθνικούς -και κυρίως- ευρωπαϊκούς πόρους. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν αποτελεί μόνο μια ιστορικών διαστάσεων κατάκτηση της ΕΕ, αλλά και μια σπάνια αναπτυξιακή ευκαιρία για την πατρίδα μας. Οφείλουμε, λοιπόν, να το εκμεταλλευτούμε, με γνώση, σχέδιο και στα πρότυπα βέλτιστων πρακτικών άλλων κρατών – μελών, που έχουν πολύ αυξημένο κοινωνικό προϋπολογισμό σε σχέση με την Ελλάδα.
Έτσι μπορούμε να μιλάμε και κυρίως να δουλεύουμε προς την κατεύθυνση μιας ισόρροπης, βιώσιμης, εξωστρεφούς και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης, με περισσότερους πόλους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σε ένα αναπτυξιακό αφήγημα ενιαίο στη σύλληψη και φιλοσοφία, αλλά πολυποίκιλο στην εφαρμογή και το ανά την Ελλάδα παραγόμενο προϊόν: ψηφιακός μετασχηματισμός, ενεργειακά δίκτυα, διασύνδεση αγροτικού τομέα με τουρισμό, προϊόντα Made in Greece, με ανταγωνιστική διεθνή αξία.
Γιατί, τελικά, αυτό σημαίνει «Περιφερειακή Ανάπτυξη»: ανάπτυξη των Περιφερειών, ως οργανικών πολιτικών και οικονομικών μονάδων. Αλλά κυρίως η ανάπτυξη στις Περιφέρειες: των δημιουργικών και εξωστρεφών δυνάμεων που επιμένουν και ευημερούν στον τόπο τους, απ’ άκρη σε άκρη της εδαφικής επικράτειας της χώρας. Αυτή είναι, αναμφίβολα, μια εθνική προσπάθεια, από την οποία κανείς πολιτικός φορέας, κανείς ενεργός πολίτης, δεν δικαιούται να μείνει έξω και μακριά.
Με αυτές τις σύντομες, αλλά ελπίζω περιεκτικές εναρκτήριες παρατηρήσεις, σε επίπεδο πολιτικής αρχιτεκτονικής, θα ήθελα να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά για την πρόσκληση και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας. Είναι βέβαιο ότι το πλήθος, το εύρος πεδίου και το κύρος των προσκεκλημένων ομιλητών δημιουργεί τις συνθήκες αλλά και τις προσδοκίες για παραγωγικές συζητήσεις και συμπεράσματα, που αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/3/2023
Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα βρίσκεται στο Λασίθι:
-Στις 10.30 θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας (Καλημεράκη 6, Ιεράπετρα)
-Στις 13.30 την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (Λατούς 25, Άγιος Νικόλαος)
-Στις 18.00 θα έχει συνάντηση με παραγωγικούς φορείς στον Άγιο Νικόλαο στην αίθουσα συσκέψεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου (Κούνδουρου 17, Άγιος Νικόλαος)
ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΙΝΑΙ: Ή ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΛΑΦΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ Η ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΕΓΓΥΗΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ»
Μιλώντας στη θεματική εκδήλωση «Ανθεκτική Οικονομία – Δίκαιη Κοινωνία – Ισχυρή Ελλάδα» στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα και τα αποκαλυπτήρια της αποτυχίας του “επιτελικού κράτους”.
«Μετά από αυτή την τραγωδία άνοιξε η κουρτίνα της αποκάλυψης για δεύτερη φορά. Τι είναι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη; Τι είναι αυτό το σύστημα εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου; Το δήθεν σύστημα των “αρίστων”. Ένα σύστημα που όταν όλα πάνε καλά γίνονται με εντολή Μητσοτάκη. Όταν τίποτα δεν πάει καλά, ο Μητσοτάκης δεν ξέρει τίποτα. Αυτή, λοιπόν, η απόλυτη ανευθυνότητα, θα κριθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αλλά θα κριθεί μέσα από μια αλληλουχία τραυματικών εμπειριών για τον ελληνικό λαό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «έχουμε χρέος να αγκαλιάσουμε τους νέους ανθρώπους, που βλέπουν πελατειακά συστήματα εξουσίας να έχουν μόνο ένα ενδιαφέρον: Πως θα κρατήσουν την καρέκλα της εξουσίας. Το δίλημμα, λοιπόν, των εθνικών εκλογών που έρχονται, δεν είναι “Τσίπρας ή Μητσοτάκης”. Δεν είναι “Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ”. Το πραγματικό δίλημμα είναι: Ή ένα κράτος λάφυρο των εκάστοτε κυβερνώντων για να το αξιοποιούν με μόνο στόχο το πελατειακό κράτος και την ενίσχυση της εξουσίας τους ή ένα κράτος εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος που θα δώσει προοπτική σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες».
Περιγράφοντας τα παρωχημένα μοντέλα διακυβέρνησης των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, επισήμανε πως οι δυο τους «έχουν μόνο μία αρχή: Είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα μόνο για τη θέση της εξουσίας. Εργαλειοποιούν τις καταστάσεις. Ο ένας έλεγε ότι θα αλλάξει την Ελλάδα και θα φέρει ισχυρούς θεσμούς και ο άλλος έλεγε ότι θα φέρει κοινωνική δικαιοσύνη. Τα αποτελέσματα τα βιώνετε στο πετσί σας».
Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποδείχτηκε αποτυχημένη.
«Η εταιρία δεν έχει εμπειρία μεταφοράς εμπορικών φορτίων. Άρα, πως θα εκμεταλλευόμασταν τη γεωπολιτική θέση της χώρας, κάνοντας την κόμβο εμπορίου και μεταφορών μετά τις επενδύσεις στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά; Πως θα έφερνε το «Ασημένιο Βέλος» ο κ. Τσίπρας σε αυτά τα δίκτυα των λιγοστών επενδύσεων και πως θα ενέτασσε στο Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Μητσοτάκης τα τρένα υδρογόνου, όπως μας έλεγε;» αναρωτήθηκε.
«Στελέχωσαν τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με ανθρώπους που γνωρίζουν τι σημαίνει τρένο ή με κομματικά ρουσφέτια; Με κομματικά ρουσφέτια γιατί σε άλλη περίπτωση θα είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους» παρατήρησε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Πολλές φορές γίνονται ανθρώπινα λάθη αλλά υπάρχει η τεχνολογία όπως σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή απ’ το ανθρώπινο λάθος. Και όχι να είναι στο χέρι ενός ρουσφετιού της Νέας Δημοκρατίας, τόσες δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Που έχουν το θράσος να διαχύσουν τις ευθύνες στα προηγούμενα 20 και 30 χρόνια, αντί να απαντήσουν πως είναι δυνατόν ενώ το όριο ηλικίας για μετάταξη είναι τα 48 έτη, να βρεθεί σε αυτή τη θέση ένας άνθρωπος δέκα χρόνια μεγαλύτερος, μόνος του και με ελάχιστη εμπειρία» ανέφερε.
Σχετικά με την σύμβαση 717 για την εγκατάσταση συστήματος τηλεδιοίκησης, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «η σύμβαση ανέφερε ότι θα υλοποιηθεί σε δύο χρόνια. Το 2016 δεν έγινε τίποτα. Από το 2017 μέχρι σήμερα πήρε επτά παρατάσεις. Και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Νέας Δημοκρατίας. Υποστηρίζουν τώρα ότι το έργο θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Θέλω να γνωρίζετε το εξής: Ακόμη και αν υλοποιηθεί, η κατηγορία προστασίας θα είναι επίπεδο 1 στην Ελλάδα, όταν σε όλη την Ευρώπη είναι πια επίπεδο 2. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε λίγα χρόνια θα ψάχνουμε ανταλλακτικά και δεν θα βρίσκουμε».
«Η Ελλάδα ζει τεράστιες ανισότητες, έχει χαμένες ευκαιρίες με τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Για πρώτη φορά μπαίνει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα δημοκρατίας. Όπως είχε μπει για θέματα οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει αυτό το μέλλον στον ελληνικό λαό; Πρέπει να δώσουμε έναν αγώνα για να δείξουμε ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος. Ένας δρόμος αξιοπρέπειας. Δεν πρόκειται να εργαλειοποιήσω ούτε την οργή ούτε την αγανάκτηση. Αγωνιώ, όμως, για να ανοίξουμε όλοι μαζί ένα νέο δρόμο προοπτικής για όλους τους Έλληνες. Ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, καλών θέσεων εργασίας που θα κάνει τα παιδιά σας να μείνουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν και να φτιάξουν την ισχυρή Ελλάδα του μέλλοντος» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
Παρουσιάζοντας τον πυρήνα της οικονομικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης υπεραμύνθηκε της διαφορετικής φιλοσοφίας αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και της κατεύθυνσης τους όχι για την εξυπηρέτηση συμφερόντων αλλά για την ενίσχυση των υποδομών, του κοινωνικού κράτους και της ενεργειακής δημοκρατίας. Διαθέτοντας το 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναγέννηση του ΕΣΥ. Με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την παροχή κινήτρων για ειδικότητες, που λείπουν από το σύστημα. Τη δημιουργία δημόσιας δεξαμενής άνω 100 χιλιάδων κατοικιών, που θα διατίθενται προς ενοικίαση σε προσιτές τιμές με κοινωνικά κριτήρια.
«Μέχρι το τέλος του 2022, μόλις 68 εταιρείες έλαβαν δάνεια 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 1,2% για 11 έτη, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από την τράπεζα» και έφερε το διαφορετικό παράδειγμα της Πορτογαλίας που δημιούργησε ειδικό χρηματοδοτικό φορέα, ο οποίος με κριτήρια συνεργασιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας χρηματοδότησε χαμηλότοκα τους μικρομεσαίους.
«Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε αυτές τις στρεβλώσεις. Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με όλα εκείνα τα συμφέροντα, που θέλουν να παίρνουν στα χέρια τους οποιαδήποτε ευκαιρία στον τόπο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη Made in Greece. Έναν νέο οικονομικό πατριωτισμό, που βάζει φραγμό στον αφελληνισμό της οικονομίας.
Παρουσίασε, δε, τη συνεκτική δέσμη προτάσεων για το ιδιωτικό χρέος, προτείνοντας μεταξύ άλλων:
– Επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με βάση τον Νόμο 3869 και επικαιροποιημένα κριτήρια.
– Προστασία της αγροτικής γης, ώστε να διαφυλαχθεί η περιουσία των αγροτών μας
-Πίεση προς τις τράπεζες για να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους για τους συνεπείς δανειολήπτες .
-Ρύθμιση σε 120 δόσειs των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή προσαυξήσεων και κούρεμα για τους συνεπείς .
-Καθιέρωση του δικαιώματος προαίρεσης των δανειοληπτών για την αγορά του δανείου τους πριν την μεταβίβαση στα funds και
-προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, με τον περιορισμό στο ένα τρίτο της ευθύνης τους από την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Την παραμονή των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να υιοθετήσει την πρόταση των εργαζομένων και να μην ανακοινώσει ούτε ευρώ λιγότερο από την πρόταση της ΓΣΕΕ. Δεν αρκεί όμως ούτε αυτό. Οφείλει να απελευθερώσει τις τριετίες, ώστε οι αμειβόμενοι με τις κατώτερες αποδοχές να εξελίσσονται μισθολογικά. Οφείλει να κηρύξει επιτέλους ως υποχρεωτικές τις κλαδικές συμβάσεις, που έχουν υπογράφει, με πρώτη αυτή των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που για την Κρήτη αφορά πολλές χιλιάδες εργαζόμενους. Αυτή πρέπει να είναι η τελευταία κρατική παρέμβαση στον κατώτατο μισθό. Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».
«Έδειξε την ίδια ευαισθησία ο κ. Μητσοτάκης για τον ανιψιό του ή έκανε ότι μπορούσε για να προστατεύσει τον ίδιο και τις εμπλεκόμενες εταιρείες; Έκανε το ίδιο ο κ. Τσίπρας με τον κολλητό του, που καταδικάστηκε 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο; Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη για όλους, είναι δικαιοσύνη για όλους εμάς, αλλά όχι για τον κ. Τσίπρα, τον κ. Μητσοτάκη και την παρέα τους. Έχουμε άλλο ήθος, έχουμε άλλες αρχές και αξίες. Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα, που πληγώνουν τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα την εμπιστοσύνη των νεότερων γενεών» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αντιπαραβάλλοντας το διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα που πρεσβεύει το Κίνημα.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ» ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ο επικεφαλής του InSocial και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης επεσήμανε τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χαρακτηρίζοντάς το ως «το μοναδικό αξιόπιστο και διαχρονικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας. Πρέπει να το προσέξουμε σαν κόρη οφθαλμού και ο κύριος κορμός του να πάει σε παραγωγικές επενδύσεις στους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, εφαρμόζοντας την πολιτική την οποία πρεσβεύουμε».
Τόνισε, παράλληλα, ότι «σκοπός της σοσιαλδημοκρατίας είναι η ανακατανομή του πλούτου και του εισοδήματος με φορολογική δικαιοσύνη, η παροχή ενισχυμένων και αξιόπιστων υπηρεσιών παιδείας, υγείας, ασφάλειας και μεταφορών και η δημιουργία ευκαιριών και προοπτικής για τους νέους, μέσα από μία πολιτική παραγωγικής ανάπτυξης».
Από την πλευρά του, ο Γραμματέας Τομέα Ιδιωτικού Χρέους και Προστασίας των Δανειοληπτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Σπυράκος, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του νόμου ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «αντιμετώπισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ως πρόβλημα των τραπεζών και όχι των δανειοληπτών, θυσιάζοντας κάθε κοινωνικό δείκτη προστασίας τους».
«Πρέπει να επανέλθει επικαιροποιημένη η προστασία της πρώτης κατοικίας, να αποκτήσουμε έναν πτωχευτικό νόμο με έμφαση στην εξυγίανση των επιχειρήσεων, να προφυλάξουμε την περιουσία των αγροτών και να αναμορφώσουμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης δανείων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυράκος.
Κλείνοντας, ο αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Ιδιωτικού Χρέους και Προστασίας των Δανειοληπτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Αναστασόπουλος, έκανε λόγο για αποτυχία του μηχανισμού εξωδικαστικής ρύθμισης των δανειοληπτών, ο οποίος «πρέπει να βελτιωθεί ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι στις περιπτώσεις που μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις αυτές να υλοποιούνται και να μην καταφεύγουν εύκολα σε πλειστηριασμούς οι εταιρείες διαχείρισης».
«Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ένας κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος θα ελέγχει τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης και θα προσφέρει ένα μίνιμουμ διαφάνειας ως προς τον τρόπο και τα κριτήρια που ακολουθούνται στις αξιολογήσεις των ρυθμίσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων.