ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΡΑΣ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ KOIΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 10 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

ΥΠΕΥΘΥΝΗ KOIΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΕΠΙ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Από την Δευτέρα που αρχίζουν τα μαθήματα στην Γ’ Λυκείου θα ξεκινήσει η αναμετάδοση μαθημάτων σε πραγματικό χρόνο μετά την χθεσινή ψήφιση της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας.

Αυτή η απόφαση είναι ιδιαίτερα προβληματική τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας.

Το Υπουργείο λέει ότι “διαβουλεύθηκε” με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αλλά στη Βουλή δεν ήρθε καμία επίσημη έγγραφη γνωμοδότηση για τις προϋποθέσεις – περιορισμούς με τους οποίους μπορεί να προχωρήσει.

Με τι διαδικασία, τι τεχνικές παραμέτρους, ποια διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανήλικων μαθητών. Πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τηρούνται οι αναγκαίες προδιαγραφές; Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και δεν μπορεί να ευλογήσει τις παραλήψεις του Υπουργείου.

Κανείς μας δε θέλει να μείνει πίσω ούτε ένας μαθητής. Η δημιουργία μαθητών διαφορετικών ταχυτήτων θα έχει επιπτώσεις που θα τους ακολουθούν και την επόμενη χρονιά.

Συνεπώς, αναζητούμε τον πλέον πρόσφορο τρόπο ώστε τα παιδιά που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο μάθημα στην τάξη, να μην μείνουν πίσω.

Η επιλογή της όποιας λύσης όμως οφείλει να βρίσκεται εντός πλαισίου νομιμότητας και παιδαγωγικής κανονικότητας .

Η ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος και της εικόνας των μαθητών(;) ή μόνο των καθηγητών- δεν διευκρινίζεται στη κατατεθείσα τροπολογία -και δη χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των γονέων αγγίζει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ανήλικων παιδιών και προσβάλλει το αγαθό της ανηλικότητας που προστατεύεται σε συνταγματικό και νομοθετικό επίπεδο.

Αποτελεί άλλο ένα δείγμα πρόχειρης και βεβιασμένης νομοθέτησης. Αγνοεί:

*την διαδραστική σχέση της διδασκαλίας, όπου ο εκπαιδευτικός δεν διδάσκει από καθέδρας,

*την πραγματική εικόνα σε υποδομές και κατάλληλο εξοπλισμό για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία και στο οικιακό περιβάλλον των παιδιών

*την διαφορά της σύγχρονης ή ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τον εκπαιδευτικό και τα παιδιά σε μια ζωντανή τάξη που λύνει ασκήσεις απαντά σωστά ή λάθος ο μαθητής

*τα παιδιά της ειδικής αγωγής που έρχονται στο γενικό σχολείο.

Η στάση μας δεν μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να είναι θετική κυρίως για λόγους αρχής. Οι νόμιμες διαδικασίες υπάρχουν για να τηρούνται όχι για να παρακάμπτονται. Λύσεις υπάρχουν.

Άλλωστε, το Ψηφιακό Σχολείο, ως ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής, που το ΠΑΣΟΚ είχε θεσμοθετήσει σε ανύποπτο χρόνο, παρείχε κάθε αναγκαία διαδικασία και διασφάλιση για τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Στην εβδομάδα που ξεκινά περιμένουμε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να καλύψει τις νομικές παραλήψεις και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ

Μετά τις διασταυρωμένες πληροφορίες για υπέρμετρη αστυνομική βία την Παρασκευή το βράδυ στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, η Ελληνική Αστυνομία και η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οφείλουν να αποδείξουν στην κοινή γνώμη ότι οι ενέργειές τους στηρίζονται σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνωστισμού στις πλατείες και τους άλλους δημόσιους χώρους. Οι καταγγελίες έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις διαβεβαιώσεις, την ίδια μέρα μάλιστα, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για μια αστυνομία με “φιλική διάθεση, με σεβασμό, με συμβουλές¨.

Είναι προφανές ότι οι κοινωνικές συναθροίσεις πρέπει να τηρούν τους κανόνες που έχουν θέσει οι ειδικοί επιστήμονες. Είναι επίσης προφανές ότι ειδικά οι μεγάλες συναθροίσεις πρέπει να αποφεύγονται. Υπερβολικές αστυνομικές αντιδράσεις, όμως, όπως της Παρασκευής, επιτυγχάνουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: δημιουργούν περιττές εστίες έντασης και νομοτελειακά οδηγούν σε περαιτέρω αντιδράσεις. Οι χθεσινές απερίσκεπτες μαζικές συναθροίσεις και η καταστροφική μανία που εκδηλώθηκε στην Κυψέλη αποτελούν δυστυχώς μια απολύτως προβλέψιμη εξέλιξη, άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια τάξη.

Θα ήταν ανεπίτρεπτο, η κοινωνική συναίνεση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που επετεύχθη το προηγούμενο διάστημα και για την οποία είμαστε όλοι περήφανοι, να υπονομευθεί λόγω του υπέρμετρου ζήλου κάποιων αστυνομικών. Η αστυνομία οφείλει να είναι παρούσα με επαγγελματισμό, σχέδιο και μέτρο.

“ΠΑΝΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”: ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Π.ΒΛΑΧΟΥ ΣΤΟ “ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

Η πανδημία αφήνει το αποτύπωμα της στις εθνικές δημοκρατίες. Λίγο – πολύ, το δίκαιο της ανάγκης μεταβάλλει τη λειτουργία των θεσμών και δοκιμάζει τις δικλείδες ασφαλείας κάθε πολιτεύματος. Σύμφωνα με το Κέντρο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, που εδρεύει στη Γενεύη, 84 χώρες έχουν κηρύξει βασικές δημοκρατικές τους λειτουργίες σε κατάσταση ανάγκης.

Η πρόκληση δεν αφορά μόνο τα ημιδικτατορικά ή ψευδο-δημοκρατικα καθεστώτα, όπου οι εξουσίες βρίσκουν ευκαιρία να καταπιέσουν ή να στοχοποιήσουν μειονότητες (Ινδία), να μεταφέρουν υπερεξουσίες στον Πρόεδρο (Σερβία, Τόγκο), να στήσουν μηχανισμούς παρακολούθησης των πολιτών (Ρωσία, Κίνα, Καμπότζη) ή εξόφθαλμης προπαγάνδας (Τουρκία, Μεξικό, Τουρκμενιστάν, Βραζιλία).

Στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Τραμπ έδειξε – ευτυχώς μόνο ρητορικά – την περιφρόνησή του στο αμερικανικό Σύνταγμα θεωρώντας ότι έχει απόλυτη εξουσία εις βάρος των κυβερνητών. Όμως η στοχοποίηση της Κίνας και η συνωμοσιολογία καλλιεργείται συστηματικά ως προεκλογική τακτική. Στην καρδιά της Ευρώπης ο Βίκτορ Όρμπαν εκμεταλλεύτηκε την κρίση για να εγκαθιδρύσει συνταγματική μοναρχία. Στην Πολωνία η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει κάλπες “στο πόδι” αρχές Μαΐου και χωρίς προεκλογική συζήτηση, ενώ τα πρώτα μέτρα απο-καραντινοποίησης θα αρχίσουν στις 20 Απριλίου.

Στις υπόλοιπες “ώριμες δημοκρατίες” τα συνταγματικά αντίβαρα και οι εγγυήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εξόφθαλμη κατάχρηση εξουσίας. Όμως η υπολειτουργία των Κοινοβουλίων, η υποχώρηση του κοινωνικού διαλόγου, η έλλειψη διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, η απουσία διαβούλευσης, η έκτακτη νομοθέτηση, ο περιορισμός της πολιτικής πολυφωνίας στην ενημέρωση είναι φαινόμενα ανησυχητικά. Είδαμε και στην Ελλάδα σημαντικά νομοσχέδια να παρακάμπτουν την διαβούλευση, να ψηφίζονται από “κολοβές” Ολομέλειες στη Βουλή και να εξοβελίζονται κόμματα αντιπολίτευσης από την τηλεοπτική ενημέρωση.

Όσοι ανησυχούν για ένα “πανοπτικό” ή αυταρχικό κράτος επισημαίνουν ότι κυβερνήσεις και ειδικοί καλούνται να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία με τη χρήση της τεχνολογίας, χωρίς να παραβιάσουν την ιδιωτικότητα, την πληροφόρηση, την ελεύθερη κυκλοφορία, το δικαίωμα στην εργασία, την απονομή δικαιοσύνης και την κοινωνική προστασία.

Εκ των πραγμάτων, τα κράτη θα συνεχίσουν να αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενών και ανθρωποδικτύων που σχετίζονται με αυτούς. Θα παρακολουθεί όσους μπήκαν σε καραντίνα, θα καταγράφει όσους κάνουν τεστ, θα παρέχει πιστοποιητικά υγείας, ενώ νέα κρούσματα θα απομακρύνονται από τους χώρους δουλειάς και συνάθροισης. Η προστασία της ιδιωτικότητας από την εμπορική εκμετάλλευση ή την κρατική αυθαιρεσία είναι αναγκαία. Στη Silicon Valley, οι τεχνο-γίγαντες Google και Apple ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα, που θα ειδοποιούν πρόσωπα και Αρχές για πιθανά κρούσματα.

Νέες ανισότητες είναι ante portas, που μπορούν να περιοριστούν με την ενίσχυση της τηλεϊατρικής, της τηλε-εργασίας, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την παροχή ιατρικής βοήθειας και φροντίδας στο σπίτι, ώστε κανείς να μην μείνει πίσω ή στο περιθώριο εξαιτίας της ατυχίας του να νοσήσει, ιδιαίτερα αν ανήκει σε κάποια ευάλωτη ή ευπαθή κοινωνική ομάδα.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η επιστήμη και η αποτελεσματικότητα υπερτερούν της δημοκρατίας. Κάνουν λάθος. Κάθε βήμα για την προστασία της υγείας απαιτεί κοινωνική συνεργασία, πολυφωνία, διάλογο, τεκμηρίωση αλλά και πολιτικό αντίλογο. Φανταστείτε πόσο καλύτερη θα ήταν η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας, αν η Κίνα δεν έκρυβε τον ιό στα πρώτα στάδια εκδήλωσής του. Χωρίς ανεξάρτητη, ερευνητική και αξιόπιστη δημοσιογραφία η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα θα παράγουν δοξασίες, στερεότυπα, διαιρέσεις.

Ας θυμόμαστε ότι επιστήμη και πολιτική δεν συγκρούονται, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται. Μαζί χτίζουν κοινωνική εμπιστοσύνη, ισχυρούς θεσμούς, αξιόπιστες δημοκρατικές πολιτικές. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή, από αυτό που προσδοκούν οι αυταρχικοί ακροδεξιοί ηγέτες από την κρίση: την ιδανική ευκαιρία να αμφισβητήσουν τις φιλελεύθερες δημοκρατίες, τη γνώση, τα δημοκρατικά δικαιώματα, την προστασία των μειονοτήτων, την ανοιχτή κοινωνία.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Το πρώτο τηλεφώνημα που πήρα σήμερα ήταν από την αδελφή μου, «πόσο μου λείπει» μου λέει. 56 χρόνια πριν σαν σήμερα παντρεύτηκαν ο Γιώργος και η Κάκια, οι γονείς μας. Μια σύμπτωση γεμάτη σημασία, 10.5.1964. Κάπως έτσι ξεκίνησε ένα ταξίδι που έμελλε να μην είναι πολύ μακρύ, αλλά ήταν όμορφο, έντονο, συναρπαστικό, με απροσδόκητη πορεία , δυνατά συναισθήματα και σίγουρα πολύ αγάπη. Στο κέντρο, στήριγμα, πηγή ζωής και αισιοδοξίας η μητέρα μας η Κάκια.

Τώρα που μεγαλώνουμε τα δικά μας παιδιά, χωρίς εκείνη, πόσες φορές έχω αναρωτηθεί είμαι τόσο καλή μητέρα όσο εκείνη; Τι θα έκανε, τι θα μου έλεγε; Νομίζω πως ξέρω, αγάπη χωρίς όρια. Να τη νιώθουν στο χάδι σου να τη βλέπουν στα μάτια σου, να την ακούν στα λόγια σου, στον τόνο της φωνής σου ακόμα κι αν πρέπει να είναι αυστηρός καμιά φορά. Να γραφτεί στην ψυχή τους και να τους συντροφεύει για πάντα στη δική τους ζωή. Να γίνει δύναμή τους.

Χρόνια πολλά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Η Κυβέρνηση να δώσει στις Σχολικές Επιτροπής της χώρας τις δυνατότητες για να μπορούν να προστατεύσουν τους μαθητές

Είδαμε μια απόφαση η οποία ελήφθη από την κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων. Αν είναι οι επιστήμονες, οι ειδικοί αυτοί που έχουν πει ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν πια με συγκεκριμένες συνθήκες, η κυβέρνηση αυτό το οποίο οφείλει να κάνει δώσει στις σχολικές επιτροπές όλης της χώρας, τις δυνατότητες να προστατεύσουν τα παιδιά. Μέχρι στιγμής η υπερπροσπάθεια η οποία γίνεται έχει να κάνει μόνο με τους πόρους τους οποίους διαθέτει η ίδια η αυτοδιοίκηση.

Οι κάμερες κατά τη διάρκεια του μαθήματος δεν είναι χρήσιμες, γι’ αυτό δεν ψηφίσαμε τη σχετική τροπολογία

Όλοι πιστεύουμε στην τεχνολογική εξέλιξη και στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και σε αυτά τα πλαίσια πρέπει και η Ευρώπη και ο κόσμος να κινηθούν, αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα καταστρέψουμε και την παιδαγωγική διαδικασία, σε κανονικές συνθήκες, η οποία πρέπει να γίνεται με πολύ συγκεκριμένους τρόπους. Υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναπτύξει τη σχέση ο δάσκαλος με το μαθητή και τί σημαίνει αυτό. Επομένως, οι κάμερες κατά τη διάρκεια του μαθήματος, δεν είναι χρήσιμες. Διαφωνούμε, γι αυτό και δεν ψηφίσαμε την τροπολογία της κας Κεραμέως.

Είναι απαράδεκτο να μπαίνουμε σε μία συζήτηση που κομματικοποιεί τη MARFIN

Θα ήθελα να δω, όλους τους πολιτικούς αρχηγούς χθες να τιμούν τη μνήμη των θυμάτων της MARFIN μαζί. Έχουμε εκατοντάδες λόγους να τσακωθούμε με επιχειρήματα, να ανταλλάξουμε ακόμα και σκληρούς χαρακτηρισμούς, αλλά μπροστά σε 4 χαμένες ζωές, δεν χωρά να έχουμε τέτοιες συμπεριφορές οι οποίες δεν βοηθούν την Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά ενωμένη παρά τις όποιες απόψεις.

Το να μπαίνουμε σε μια συζήτηση η οποία κομματικοποιεί ακόμα και το γεγονός της MARFIN είναι απαράδεκτο. Απαιτείται να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί εκείνης της μέρας που οδήγησε στην τραγωδία της MARFIN και σε αυτό οι αρμόδιες αρχές να κάνουν ότι περισσότερο γίνεται. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια τη βία, τη ρητορική του διχασμού, τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες μπήκαν στη λογική του μνημονίου και αντιμνημονίου, με τη ΝΔ παρούσα στις πλατείες, είναι κάτι το οποίο κρίνεται. Και η στάση της αντιπολίτευσης σήμερα κρίνεται από όλους τους πολίτες. Η παρουσία χθες της Φώφης Γεννηματά δίνει το στίγμα μας και κρίνεται από τους πολίτες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινείται η αντιπολίτευση απέναντι στη βία, το διχασμό.

Η Κυβέρνηση να ασκήσει πολιτική και να αφήσει στην άκρη την επικοινωνία και τα σενάρια εκλογών που η ίδια τροφοδοτεί

Τα σενάρια των εκλογών πηγάζουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Αν η ΝΔ έχει πάρει απόφαση ότι, με τον κόσμο να φορά μάσκες και γάντια και με αντισηπτικά στα παραβάν πρέπει να πάει σε εκλογές επειδή με αυτές τις συνθήκες ενισχύεται η λογοδοσία και η δημοκρατία, θα κριθεί από αυτή της την αντίληψη. Αν λοιπόν, τις προκαλέσουν, θα μείνουν στην ιστορία.

Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν ανάγκες για να αντιμετωπιστεί η τεράστια οικονομική κρίση που έρχεται. Αν για τον κ. Μητσοτάκη η απάντηση σε αυτό είναι οι εκλογές ας κάνει εκλογές και θα κριθεί από τους πολίτες και τώρα και στην συνέχεια. Βλέπουμε μια σειρά υπουργών οι οποίοι δίνουν δεκάδες συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια της μέρας και όταν έρχεται η ώρα να δούμε το τί αποτέλεσμα έχουν στα υπουργεία τους βλέπουμε ότι είναι πολύ πίσω και αυτό στερεί στους Έλληνες ευκαιρίες και δυνατότητες. Η ουσία του ζητήματος είναι ότι από μέρους της κυβέρνησης χρειάζεται περισσότερη πολιτική και πράξη και λιγότερα λόγια και επικοινωνία.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.