ΔΗΛΩΣΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΣΙΚΑΡΕΛΗ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 14 Δεκεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής και αμέτρητοι σύντροφοι και φίλοι, αποχαιρετούμε σήμερα, με βαθιά θλίψη, έναν απ’ τους πιο ικανούς, τους πιο συνεπείς, αλλά και τους πιο σεμνούς ανθρώπους μας, τον Λευτέρη Κατσικαρέλη.

Όσοι τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του, χάνουμε έναν αγωνιστή της ζωής και της Παράταξης, έναν άνθρωπο αφοσιωμένο στις αρχές και τις ιδέες του, που τις πάλευε, ακούραστα και αταλάντευτα μέχρι τέλους, μέσα απ’ το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής.

Πάνω απ’ όλα, χάνουμε έναν ανιδιοτελή αγωνιστή και έναν σπάνιο άνθρωπο.

Ποτέ δε θα τον ξεχάσουμε.

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

«Να λειτουργήσουν οι ΚΟΜΥ με προγραμματισμό και όχι σαν «περιοδεύων θίασος» της κυβέρνησης»

Το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημένα προτείνει τη διεξαγωγή τεστ με συγκεκριμένο και στοχευμένο σχεδιασμό προς όφελος των πολιτών και της σωστής  επιδημιολογικής επιτήρησης.

Αντίθετα, μέσα στην κρίση η κυβέρνηση εκτός από τις απευθείας αναθέσεις που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και τις ευνοϊκές τοποθετήσεις ημετέρων, έχει ξεκινήσει και την τακτική διεξαγωγής τεστ σε συγκεκριμένες περιοχές κατόπιν παρεμβάσεων συγκεκριμένων Υπουργών.

Αυτή τη στιγμή ο χαρακτηρισμός «περιοδεύων θίασος» της κυβέρνησης ταιριάζει γάντι στις ΚΟΜΥ.

ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Αλλαγής, για τον Προϋπολογισμό του 2021, θα σταθώ σε δύο σημεία.

Το πρώτο σημείο σχετίζεται με κάποια θέματα του Κοινωνικού Προϋπολογισμού του επόμενου έτους και το δεύτερο με την αναντιστοιχία που εντοπίζεται πολλές φορές ενός λόγου που έχει τίτλο μεταρρυθμιστικό, περί μεταρρυθμίσεων δηλαδή, και του περιεχομένου των πολιτικών που δεν αντιστοιχούν στους τίτλους.

ΕΟΠΥΥ.

Είμαι υπερήφανος να λέω ότι πρόκειται για ένα δικό μου δημιούργημα που έγινε με αγώνες, με θυσίες, με το Υπουργείο Υγείας επί έναν και πλέον μήνα κλειστό και εμένα εργαζόμενο σε ένα αυτοκίνητο. Τώρα όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό το δημόσιο μονοψώνιο είναι το άλφα και το ωμέγα στο πεδίο της υγείας. Όταν ξεκίνησε η λειτουργία του για το έτος 2012 είχαμε ξεκινήσει με χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2013 η χρηματοδότηση έγινε 1,1 δισεκατομμύρια και σήμερα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι 300 εκατομμύρια από τα οποία τα 170 εκατομμύρια προβλέπονται για τον εθνικό εμβολιασμό από τον COVID 19.

Tι θα έλεγε άραγε ο Υπουργός Υγείας ομιλώντας επ’ αυτού του σημείου ακριβώς ;

Το δεύτερο θέμα μου, που αφορά τον κοινωνικό προϋπολογισμό, σχετίζεται με τον ΕΦΚΑ.

Έκανα μια αναφορά εχθές στον κ. Βρούτση και την κάνω με την απόλυτη τεκμηρίωση σήμερα. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 οι εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ ήταν 151.496 καθυστερούμενες κύριες συντάξεις, 91.100 καθυστερούμενες επικουρικές και περίπου 41.000 καθυστερούμενα εφάπαξ. Πέρσι τέτοιο καιρό ακριβώς! Φέτος, κύριες συντάξεις 171.500, επικουρικές συντάξεις 21.500 και περίπου 60.000 καθυστερήσεις στο εφάπαξ, δηλαδή κάποιες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι περισσότεροι έχουν προστεθεί στη λίστα αυτών που περιμένουν σύνταξη και περιμένουν και περιμένουν και δεν ξέρω πόσο ακόμη θα περιμένουν.

Δεν πήγατε καλά και εδώ.

Τώρα στα έσοδα του ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ, με δεδομένη την ύφεση με την οποία μπαίνουμε στο 2021 -πρόβλημα για οποιαδήποτε κυβέρνηση, όχι μόνο για τη δική σας, δεν πρέπει να αδικούμε κανέναν και καμιά- προβλέπετε 500 εκατομμύρια περισσότερα να αντλούνται υπέρ αυτών των τριών οργανισμών.

Νομίζω ότι ο προϋπολογισμός στο σημείο αυτό κείται εκτός της πραγματικότητας.

Κύριε Σταϊκούρα, χαίρομαι που είστε εδώ. Επειδή σέβομαι πάρα πολύ την επιμέλειά σας, κοίταξα με τους συνεργάτες μου όλους τους πίνακες που μας δώσατε χθες. Μένοντας στα θέματα του κοινωνικού προϋπολογισμού, κομμάτι του οποίου είναι και η υγεία, και μιλώντας για την υγεία εν προκειμένω, δώσατε έναν πίνακα απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ που σας έλεγε ότι είμαστε δεύτεροι από το τέλος -αναφέρομαι στον πίνακα 1,8- που σχετίζεται με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δαπανών για την υγεία σε αυτήν την τραγική περίοδο. Ο πίνακας μπορεί να απαντάει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν απαντάει στις ανάγκες.

Δείχνει ότι η Κυβέρνησή σας δεν απαντάει στις ανάγκες.Ο μέσος όρος ανά εκατό χιλιάδων κατοίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τους κάνει το κράτος τους τεστ είναι πενήντα τρεις για την Ελλάδα, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι ογδόντα έξι.Το να απαντάς στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ανάγκη δικομματικής λογικής. Το να απαντάς, όμως, στην αγωνία των πολιτών είναι ένα άλλο θέμα, όταν είσαι πίσω στον μέσο όρο σχετικά με τα τεστ.

Η δική μας Πρόεδρος, η κ. Γεννηματά, αυτό το θέμα των τεστ το έχει θέσει από τον Απρίλιο, την άνοιξη που μας πέρασε, στη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Γιατί μας τον δώσατε αυτόν τον πίνακα; Αυτός ο πίνακας διευκολύνει την κριτική απέναντι στην Κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ, και όχι εσάς που τον καταθέσατε.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη ρευστότητά στην αγορά, πάλι οι πίνακές σας.

Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ που καταθέτετε πίνακες, γιατί έχω την ευκαιρία να δω ακριβώς πού πάνε τα πράγματα και να διαφωνούμε ή να συμφωνούμε πάνω σε αριθμούς, δηλαδή στο πιο σταθερό κομμάτι ενός προϋπολογισμού και μιας πολιτικής αντιπαράθεσης για τα οικονομικά και το κοινωνικό κράτος. Δίνετε από το ΤΕΠΧ ΙΙ, από εγγυοδοσία και τα λοιπά 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά ρευστότητα. Άλλα 5,5 δισεκατομμύρια είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή. Μας κάνει κοντά στα 11 δισεκατομμύρια. Βάζετε και τα 500 εκατομμύρια από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και πάμε στα 11,5 δισεκατομμύρια. Μη σας αδικώ. Όσον αφορά στο ΕΡΓΑΝΗ, 1,9 δισεκατομμύρια είναι οι αποζημιώσεις των εργαζομένων. Ας πούμε ότι και αυτό είναι ρευστότητα που δεν είναι. Είναι κρατικός μισθός. Είναι άλλο πράγμα. Δεν είναι ρευστότητα στην αγορά. Η ρευστότητα στην αγορά είναι οι επιχειρήσεις και οι οικονομικές τους δυνατότητες. Όμως, είναι ένα μέγεθος. Για να μη σας στεναχωρώ, εγώ το προσθέτω.

Με τα 50 δισεκατομμύρια μείωση του τζίρου, που η Επιτροπή Μελετών της Εθνικής Τράπεζας έχει καταγράψει σε αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή στο φοβερό και τρομερό έτος 2020, τι γίνεται;

Πίσω από τις ανάγκες. Εγώ δεν λέω να καλύψετε όλη τη ζημία. Δεν γίνεται. Όμως, να μην έχετε έπαρση περί ρευστότητας στην αγορά, όταν τα στοιχεία είναι αυτά.

Δεύτερον, από αυτήν τη ρευστότητά το 97% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των πολύ μικρών ανάμεσα σε αυτές δεν έχουν βοηθηθεί. Το 2% ανήκουν στις μικρές, δηλαδή στο 97% της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας. Όσο κάνω λάθος τόσο ευχάριστη είναι η θέση μου. Όσο έχω δίκιο, όμως, τόσο δυσάρεστη είναι η θέση των πολιτών, κύριε Υπουργοί, και αυτό μετράει.

Τέλος, θυμάμαι τον κ. Κατρίνη χαρακτηριστικά να σας λέει εδώ -στον κ. Γεωργιάδη κυρίως, όχι σε εσάς- ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να διερευνηθεί ως προς τη βάση της και λέγατε «όχι». Τι βλέπουμε, όμως; Ότι ο τέταρτος γύρος της επιστρεπτέας έχει μέσα του τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες ΑΦΜ. Είναι καλό. Όμως, οι τρεις προηγούμενοι είχαν εκατό χιλιάδες, ενενήντα χιλιάδες και πενήντα χιλιάδες.

Είχαμε δίκιο όταν λέγαμε περισσότερη ρευστότητα στην αγορά.

Δεν έχω χρόνο για να μείνω περισσότερο στους αριθμούς που έχω συλλέξει. Θα είμαστε εδώ και σήμερα στην υπόλοιπη συνεδρίαση και αύριο και την Τρίτη. Όσο μπορώ θα προσπαθήσω να είμαι αναλυτικός.

Έρχομαι στο δεύτερο σκέλος της παρέμβασής μου, στην αναντιστοιχία τίτλων σε μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, τίτλοι μεταρρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τις πολιτικές και από την άλλη, περιεχόμενα των μεταρρυθμίσεων.

Πρώτον,

κάτι που συζητάγαμε με τον κ. Καραμανλή λίγες μέρες πριν εδώ στη Βουλή, με ευκαιρία νομοθετική του πρωτοβουλία, είναι οι συγκοινωνίες.

Οι συγκοινωνίες που προκύπτουν ως βοήθημα των πολιτών από τη συμφωνία του κράτους με τα ΚΤΕΛ είναι ανά χιλιόμετρο 1,41 ευρώ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο ΟΑΣΑ στην Αθήνα 2,9 ευρώ ανά χιλιόμετρο και ο ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη 4 ευρώ.

Αυτό τι είναι;

Είστε ενάμιση χρόνο Κυβέρνηση. Μη που πείτε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρουμε. Να δούμε τι κάνετε εσείς, ποια είναι η μεταρρυθμιστική σας παρέμβαση εδώ στο κρίσιμο για τον κόσμο και για την εθνική οικονομία τομέα των συγκοινωνιών.Εγώ να δεχθώ μια πολιτική που λέει «λιγότερο κράτος». Κομμάτι της με εκφράζει. Πιο πολύ με εκφράζει, όμως, το «λιγότερο κόστος για το κράτος», «λιγότερο κρατικό κόστος». Σε αυτό μετέχω και με την ψυχή μου. Ίδιες υπηρεσίες με λιγότερο κόστος. Όμως, εδώ είναι απαράδεκτη η κατάσταση αυτή. Τι απαντάτε;

Δεύτερος τομέας στους πολλούς που έχω να αναφέρω είναι οι επενδύσεις.

Πόσοι Βουλευτές της πλειοψηφίας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είπαν σήμερα για το νέο επενδυτικό κλίμα; Μακάρι να γίνει έτσι σε λίγο καιρό, αλλά αυτήν τη στιγμή οι πολιτικές δεν οργανώνουν κάτι τέτοιο όταν κοπάσει η πανδημία. Γιατί; Με παράδειγμα τις επενδύσεις στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, σε δεκαέξι μήνες έχετε αλλάξει τέσσερις με πέντε φορές το πλαίσιο των επενδύσεων. Μιλάτε για τη λεγόμενη αυτοπαραγωγή, όπου ο καταναλωτής παράγει την ενέργειά του. Για τους αγρότες είναι κρίσιμο μέγεθος αυτό. Τέσσερις με πέντε φορές έχετε κάνει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή ανασφάλεια δικαίου, δηλαδή ανασφάλεια επενδυτική. Το άκρον άωτον της ανασφάλειας στον τομέα των επενδύσεων είναι να αλλάζεις τις νομικές του προϋποθέσεις με αυτόν τον τρόπο. Παράλληλα, όσον αφορά το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, εγώ διάβασα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» άρθρο ενός δικού μας ανθρώπου, του Πάρη Κουκουλόπουλου. Διαβάζω: «Φτωχό στην εξοικονόμηση, ανύπαρκτο στις μεταφορές. Απουσία σχεδίου ανάπτυξης ΑΠΕ που καθιστά μοναδικό κριτήριο χωροθέτησης τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Δηλαδή, εκεί που τα βρήκαμε, εκεί θα τα κάνουμε. Να σχεδιάσουμε, δεν σχεδιάζουμε. Χρηματοδότηση της μετάβασης; Καμία. Οι Πολωνοί με τον αγώνα τους κέρδισαν. Εμείς ούτε ευρώ που λέει ο λόγος.

Στα δημοσιονομικά, κύριε Υπουργέ, έχετε ευαισθησία.

Το καταλαβαίνω. Εκ της αρμοδιότητάς σας προκύπτει η αγωνία και η ευαισθησία αυτή. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης -το έχω πει ξανά- αγγίζει τα όρια του 2009-2010, όταν μπήκαμε στο πρώτο μνημόνιο. Δεύτερον, το χρέος 205%, 207%, 210% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος δείχνει έλλειμμα των εξωτερικών συναλλαγών σε καλπασμό. Κάτι μου θυμίζουν αυτά. Δυστυχώς, κάτι μου θυμίζουν αυτά. Θα μου πείτε τώρα: «Είναι όλος ο κόσμος έτσι, είναι όλη η Ευρώπη έτσι». Σωστό. Αυτό δίνει έναν βαθμό αισιοδοξίας. Όμως, ο καθείς και τα εργαλεία του μετά την υποχώρηση της πανδημίας και εμείς κράτος δεν έχουνε. Δεν έχουμε κράτος.

Και για να κλείσω, τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για τις κρατικές δαπάνες σε ό,τι αφορά την καταβολή των εισφορών; Είπα ότι θα μείνω στα θέματα κατά βάση του κοινωνικού προϋπολογισμού.

Προβλέπει 92 εκατομμύρια παραπάνω, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Έχουν αυξηθεί οι δημόσιοι υπάλληλοι. Έχουν αυξηθεί οι απασχολούμενοι στο κράτος με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Προβλέπει 92 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019. Είναι αυτό πολιτική που συνάδει με τις εξαγγελίες σας περί επιτελικού κράτους; Ο Βασίλης Κεγκέρογλου έχει πει κάτι ωραίο. Το επαναλαμβάνω γιατί μου αρέσει. Επιτελείς βλέπουμε, επιτελικό κράτος δεν βλέπουμε. Και εδώ θέλω να πω ότι εφόσον τα πράγματα είναι έτσι, πώς έχει παραχθεί λιγότερη γραφειοκρατία που να δικαιολογεί, ρε αδερφέ, και τα 92 εκατομμύρια παραπάνω; Περισσότερη γραφειοκρατία έχει προκληθεί, ειδικά με την περίφημη υπογραφή των γενικών διευθυντών που δεν σας υπογράφουν, σας γυρίζουν τους φακέλους πίσω μετά από έναν, δύο μήνες, για να πάρετε εσείς την πολιτική απόφαση.

Εκτιμώ, λοιπόν, ότι δικαιολογημένα λέμε «όχι» στον Προϋπολογισμό του 2021, γιατί με τα δύο κριτήρια που ανέφερα αφενός με τα στοιχεία του Κοινωνικού Προϋπολογισμού και αφετέρου με την αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και μεταρρυθμιστικών πράξεων, μας επιβάλλει να κάνουμε κάτι τέτοιο.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ, Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ CLICK AWAY ΕΥΝΟΕΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννήματα, είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της εστίασης και του εμπορίου, με αντικείμενο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Γ.Καβαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ.Καρανίκας, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ.Χατζηθεοδοσιου, οι Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Σ. Καφούνης (Αθηνών), Π.Φιλιππιδης (Θεσσαλονίκης), Ν.Κουμεντάκης (Ηρακλείου Κρήτης), Χ.Παπαδόπουλος (Λάρισας), Η. Ξανθουλης (Πύργου) και οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Δ. Δημητρίου (Ιωαννίνων) και Φ. Δαμουλοs (Αργολίδας ).

Επίσης συμμετείχαν οι βουλευτές Β. Κεγκέρογλου (Γραμματέας ΚΟ) και Μ. Κατρίνης και οι Γραμματείς των Τομέων Ανάπτυξης και Μικρομεσαίων Α. Πόντας και Σ. Κομνηνός.

Αμέσως μετά η Φώφη Γεννηματά, έκανε την ακόλουθη δήλωση

Η Κυβέρνηση καταδικάζει το λιανεμπόριο και χρησιμοποιεί την κρίση για να στηρίξει τους λίγους και μεγάλους. Η μέθοδος του click away εκ των πραγμάτων ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρείες.

Επί μήνες δεν έκανε τίποτα για να δώσει την δυνατότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να προετοιμαστούν, μέσω ενός ειδικού προγράμματος του ΕΣΠΑ. Αδιαφόρησε και για την πρόταση μας για ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές.

Το Κίνημα Αλλαγής σταθερά στο πλευρό της ελληνικής Μικρής και μεσαίας επιχείρησης, προτείνει ένα Ειδικό Πρόγραμμα στήριξης του λιανεμπορίου και της εστίασης με 7 στοχευμένα μέτρα:

 • Νέο Πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής για το 2021 αντίστοιχου ύψους με το 2020, με κύριο κριτήριο την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Ρύθμιση ώστε να επιστραφεί μόνο το 50% από τις παλαιότερες δόσεις και το 30% από τις καινούργιες.
 • Ρύθμιση σε 120 δόσεις των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που επληγησαν.
  Κούρεμα κατά 30% των υποχρεώσεων για όσους αποπληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους.
 • Επιδότηση κατά 100% των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που επληγησαν ως τις 30/4.
 • Καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού
 • Νέο πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας με εγγύηση του κράτους αποκλειστικά για πολύ μικρές επιχειρήσεις
 • Επιδότηση κατά 4Ο% των ενοικίων ως 30/4
 • Πάγωμα του πτωχευτικού κώδικα και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ (08.45)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στην εκπομπή “Από τις έξι” με τους δημοσιογράφους Γ. Πιτταρά και Δ. Κοτταρίδη αύριο Τρίτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 08:45.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 14.12.2020

Φ. Γεννηματά: “Το clickaway ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρείες”

Η κυβέρνηση καταδικάζει το λιανεμπόριο και χρησιμοποιεί την κρίση για να στηρίξει τους λίγους και μεγάλους, διότι η μέθοδος του “click away” εκ των πραγμάτων ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρείες, επισήμανε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της εστίασης και του εμπορίου. Όπως πρόσθεσε, το Κίνημα Αλλαγής στέκεται στο πλευρό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και γι’ αυτό προτείνει ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης του λιανεμπορίου και της εστίασης, με επτά στοχευμένα μέτρα:

 • Νέο Πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής για το 2021, αντίστοιχου ύψους με το 2020, με κύριο κριτήριο την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων και επιστροφή μόνο του 50% από τις παλαιότερες δόσεις και του 30% από τις καινούργιες.
 • Ρύθμιση σε 120 δόσεις των υποχρεώσεων των πληττόμενων επιχειρήσεων και «κούρεμα» κατά 30% των υποχρεώσεων για όσους αποπληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους.
 • Επιδότηση κατά 100% των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που επλήγησαν ως τις 30/4.
 • Καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
 • Νέο πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας, με εγγύηση του κράτους, αποκλειστικά για πολύ μικρές επιχειρήσεις.
 • Επιδότηση κατά 40% των ενοικίων ως 30/4.
 • Πάγωμα του πτωχευτικού κώδικα και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

 

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση, αφού έκλεισε το μάτι στον κόσμο της αγοράς πολλάκις για άνοιγμα το Δεκέμβριο – αγνοώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα – τελικά αποφάσισε να κλείσει κάθε χαραμάδα ελπίδας για την επιβίωση του εμπορικού κόσμου μέσω του “click away”. Αποφάσισε αντί του σταδιακού ανοίγματος να ευνοήσει τις μεγάλες αλυσίδες και οδηγεί τους μικρομεσαίους – την πλειονότητα, δηλαδή, των λιανεμπόρων – να χάσουν σχεδόν το 1/4 του ετήσιου τζίρου τους, καθώς δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα. Μάλιστα, χρειάστηκε να περάσουν εννέα μήνες από το πρώτο lockdown για να εξαγγείλει τώρα η κυβέρνηση πρόγραμμα επιδότησης για τη δημιουργία e-shop!

Όπως, άλλωστε, έχει επισημάνει προ καιρού το Κίνημα Αλλαγής, οι μικρές επιχειρήσεις έχουν φτάσει στα όριά τους λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Γι’ αυτό το λόγο, με ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης τονίζει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά για ν’ ανακουφίσουν τους επαγγελματίες από τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις και ζητάει απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με την υλοποίηση από την κυβέρνηση νέων προγραμμάτων ενίσχυσης για αυτοαπασχολούμενους και μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ή την ενεργοποίηση νέων εργαλείων ρευστότητας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι με άλλη ερώτησή τους προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής προτείνουν πρόσληψη ανέργων με επιδότηση εργασίας στις εταιρείες ταχυμεταφορών και υπηρεσιών delivery ή στις επιχειρήσεις με e-shop που θέλουν να λειτουργήσουν δικό τους σύστημα ταχυμεταφορών ή ακόμη και την επιχορήγηση ΚΟΙΝΣΕΠ και ΙΚΕ για την άμεση δημιουργία τοπικών δικτύων (city courier) με προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού και οχημάτων. Επίσης, ζητούν απαντήσεις για την απουσία ρυθμιστικής παρέμβασης της ΕΕΤΤ στην αγορά ταχυμεταφορών, αλλά και για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών, προς όφελος των καταναλωτών και την προστασία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό: Να κάνουν Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους και να στηριχθούν από την κυβέρνηση

Να μεριμνήσει άμεσα για την ενίσχυση των 85.000 εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό, τουλάχιστον για το μήνα Δεκέμβριο, καλεί την κυβέρνηση η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Όπως τονίζει σε δήλωσή της, οι 85.000 εργαζόμενοι, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης και αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534€) μέχρι και τον Οκτώβριο. Με απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, η ρύθμιση διεκόπη και με εγκύκλιο του ΟΑΕΔ παραπέμπονται στο Ταμείο Ανεργίας των εποχικών (400€ τον μήνα για τρεις μήνες). Αυτό σημαίνει ότι, πέρα από την μείωση της οικονομικής βοήθειας, δεν θα πληρωθούν μέσα στον Δεκέμβριο, αφού αυτή την εποχή ο ΟΑΕΔ χρειάζεται 40-60 ημέρες για να αρχίσει να πληρώνει.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, όμως, όπως και οι οικογένειές τους πρέπει να κάνουν Χριστούγεννα! Περισσότερα ΕΔΩ

Κορονοϊός: Έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και διεξαγωγή τεστ από τις Κινητές Μονάδες «κατόπιν ενεργειών» υπουργών!

Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει επανειλημμένα τη διεξαγωγή τεστ με συγκεκριμένο και στοχευμένο σχεδιασμό, προς όφελος των πολιτών, αλλά και της ορθής επιτήρησης των επιδημιολογικών δεδομένων. Όμως, όπως καταγγέλλει το Κίνημα Αλλαγής, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή τεστ με τις Κινητές Μονάδες σε συγκεκριμένες περιοχές, κατόπιν παρεμβάσεων συγκεκριμένων υπουργών. Για το ζήτημα, μάλιστα, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, ζητώντας από τον κ. Κικίλια απαντήσεις σχετικά με το αν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για τη μαζική διενέργεια τεστ στον πληθυσμό.

Ανακοίνωση Τομέα Αθλητισμού Κινήματος Αλλαγής

Κάθε τρεις και λίγο ο Υφυπουργός φέρνει μια τροπολογία για τον Αθλητισμό, σε άσχετα Νομοσχέδια, συνεχίζοντας την τραγωδία που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο Σωματεία, Ενώσεις και Ομοσπονδίες, με την έγκριση Μητσοτάκη.

Το αδιέξοδο επιβεβαιώνεται από την εξέλιξη του «πολυδιαφημισμένου» Μητρώου της Γ.Γ.Α., με αριθμούς, που μέχρι σήμερα έχουν ως εξής:

 • Προεγγεγραμμένα Σωματεία: 5.274
 • Αιτήσεις που έχουν ελεγχθεί: 3.403
 • Εγγεγραμμένα στο Μητρώο: 1.997

Δηλαδή το 38% των προεγγεγραμμένων Αθλητικών Σωματείων μπορούν να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές των Αθλητικών Ομοσπονδιών.

Το Μητρώο παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζόμενων στην Γ.Γ.Α. αλλά και με εξωτερική «προσφιλή» εταιρεία, που προσέλαβε με απευθείας ανάθεση ο Υφυπουργός και αμοιβή 40.000€. (όπως ειπώθηκε στη Βουλή), βαδίζει πολύ αργά!

Σα να μη φτάνει αυτό, έχουν προστεθεί στην ταλαιπωρία των Σωματείων, για να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία της Γ.Γ.Α. και άλλα εμπόδια, όπως ο αποκλεισμός όσων προσπαθήσουν και δεύτερη φορά να διορθώσουν τα έγγραφα που υποβάλλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όποιος κάνει λάθος στην επανυποβολή, αποβάλλεται μέχρι νεωτέρας από το Μητρώο και μάλιστα με ιδιαίτερα τονισμένη παρατήρηση μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Εν μέσω κορωνοΐού, τα Σωματεία οφείλουν να απευθύνονται σε Δημόσιους Φορείς, όπως Δ.Ο.Υ., Πρωτοδικεία, Περιφέρειες, Δήμους κ.λπ., για να συμπληρώσουν τις παράλογες γραφειοκρατικές απαιτήσεις του Μητρώου της Γ.Γ.Α., για να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους.

Ακόμη, μέχρι πριν από λίγο, τα Σωματεία μπορούσαν να δουν τις ελλείψεις τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και με παρέμβαση της εξωτερικής «προσφιλούς» εταιρείας που προσλήφθηκε καταργήθηκε και αυτή η ενημέρωση.

Τα Σωματεία ταλαιπωρούνται και αιμορραγούν οικονομικά, προστρέχοντας σε βοήθεια νομικών γραφείων, λογιστών κ.λπ., συν ότι έχουν ξοδέψει στη πολύμηνη γραφειοκρατική διαδικασία, για να λάβουν την επιχορήγηση των 2.500€ που έχει υποσχεθεί ο Υφυπουργός.

Μετά τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί πολλά Σωματεία εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια εγγραφής τους στο Μητρώο, διοικήσεις εγκαταλείπουν απογοητευμένες τα Σωματεία και αποψιλώνεται ο Αθλητισμός από εθελοντές, κυρίως από την ακριτική και νησιωτική περιφέρεια.

Το Μητρώο ξεκίνησε για να ενισχυθούν οικονομικά τα Αθλητικά Σωματεία και έχει μετατραπεί σε «καρμανιόλα», για να χειραγωγήσει ο Υφυπουργός και η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές των Αθλητικών Ομοσπονδιών.

Αντί να δώσει παράταση του Μητρώου μέχρι την 31.12.2021, να απλοποιήσει τις διαδικασίες και να δώσει ανάσα στα Σωματεία, το περιορίζει και κάνει ακατόρθωτη την εγγραφή των Σωματείων στο Μητρώο.

Ο λόγος προφανής! Φαίνεται ότι, είναι άσχετος και με εκλογικές διαδικασίες, γιατί από ότι φαίνεται δεν θα κερδίσει καμιά μεγάλη Ομοσπονδία ακόμη και με τα τερτίπια του. Με την τακτική του τιμωρεί τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες.

Μέσα στην «αλυσίδα» των νομοθετημάτων που έφερε και ψηφίστηκαν μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, έλεγε ότι οι εκλογές των Ομοσπονδιών θα μπορούν να γίνουν από 1ηΝοεμβρίου 2020 έως 31η Δεκεμβρίου 2020, στη συνέχεια το έκανε από 1η Νοεμβρίου 2020 έως 15η Φεβρουαρίου 2021 και τώρα με την τελευταία τροπολογία λέει ότι όποια Ομοσπονδία προκηρύξει εκλογές πριν την 1η Ιανουαρίου 2021, αυτόματα εκπίπτει, φωτογραφίζοντας τον ΣΕΓΑΣ.

Διορίστε τις διοικήσεις που επιθυμείτε με τους αρεστούς σας!

Όσο για τις επιχορηγήσεις των Σωματείων, σύρθηκε να ανακοινώσει ότι, όλα τα προεγγεγραμμένα Σωματεία θα λάβουν την επιχορήγηση και τώρα τα γυρίζει ανακοινώνοντας πως την επιχορήγηση θα λάβουν μόνο τα ήδη εγγεγραμμένα στο Μητρώο.

Δηλαδή… «Με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω»!

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Βασίλη Κεγκέρογλου και τον Εισηγητή Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, άσκησε δριμύτατη κριτική προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού και την Κυβέρνηση για την εργαλειοποίηση του Μητρώου με στόχο τη χειραγώγηση του Αθλητικού Κινήματος.

Καταλήγοντας, ήρθε η ώρα να μπει «φρένο» στο παραλήρημα νομοθετικού έργου, με τη Βουλή να σύρεται τόσες φορές σε ψήφιση κατακερματισμένων διατάξεων για τον Αθλητισμό.

Αφήστε τα Σωματεία ήσυχα στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε όλοι και αφήστε τις Ομοσπονδίες να κάνουν εκλογές με την αθλητική δραστηριότητα και την αθλητική αναγνώριση, όπως ομόφωνα ζήτησε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Σταματήστε να ανακοινώνετε σε κομματικές εκδηλώσεις της Ν.Δ. υποψηφίους της αρεσκείας σας, με «σκονάκια» του Πρωθυπουργού και αντιληφθείτε επιτέλους ότι είστε θεσμικό όργανο.

Απόσπασμα από την ομιλία του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής

Απόσπασμα από την ομιλία του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Ν/Σ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Ολοκληρώνοντας, να αναφερθώ στην τροπολογία του Υφυπουργού Αθλητισμού, σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών των αθλητικών Ομοσπονδιών για το έτος 2020.

Εκλογές που συνδέονται ευθέως με την εγγραφή των αθλητικών σωματείων στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού μέχρι 31/12/2020.

 

Κυρία Υπουργέ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κανείς δε διαφωνεί με την ύπαρξη Μητρώου, ώστε να καταγραφούν τα ενεργά σωματεία και να εξαλειφθεί το φαινόμενο των σωματείων σφραγίδων.

Ωστόσο, σήμερα κινδυνεύουμε να φτάσουμε στην αντίπερα όχθη.

Το Μητρώο επιβάλλεται να είναι ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς κι όχι να εργαλειοποιείται για να ελεγχθεί το εκλογικό σώμα.

Ακόμα δε και πρακτικά μιλώντας, το Μητρώο έχει εξελιχθεί σε μια χρονοβόρα διαδικασία που εξελίσσεται μετ’εμποδίων.

Χιλιάδες σωματεία αναμένουν την ολοκλήρωση της εγγραφής τους και βρίσκονται αντιμέτωπα με γραφειοκρατικά αδιέξοδα, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας!

Πολύ αμφιβάλλω αν τα σωματεία θα προλάβουν να εγγραφούν στο Μητρώο.

Και ο αποκλεισμός τους από τις εκλογές και από τη χρήση δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων για το λόγο αυτό, είναι ανεπίτρεπτος.

Τέλος, στο θέμα του ποδοσφαίρου αναμένουμε από τον κ. Υφυπουργό να καταθέσει στη Βουλή την ολιστική μελέτη της FIFA και UEFA για τη βελτίωση και αναβάθμιση του ελληνικού Ποδοσφαίρου καθώς και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη στις 25 Φεβρουαρίου μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της FIFA και UEFA.

Οι πολίτες και οι φίλαθλοι δικαιούνται να γνωρίζουν τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.»

Σχετικό απόσπασμα από την ομιλία στην Ολομέλεια:

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.