ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ


0
(0)

«Στην Εύβοια για άλλη μια φορά διαπράχθηκε ένα έγκλημα για το οποίο ευθύνονται: Η κυβέρνηση της ΝΔ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ίδιου κόμματος, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η διοίκηση που έχει αυτά τα χρόνια την ευθύνη στην Περιφέρεια και τους δήμους.

Ναι! Μιλάμε για έγκλημα με επτά (7) νεκρούς, με αγνοούμενους, με δεκάδες που γλίτωσαν την τελευταία στιγμή, με εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια και άλλα περιουσιακά στοιχεία λαϊκών οικογενειών που τα πλάκωσε η λάσπη.

Μιλάμε για έγκλημα γιατί ήταν γνωστό ότι ο ποταμός Λήλας είχε πλημμυρίσει ξανά το 2009, προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές και κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, αλλά δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες. Όλες οι κυβερνήσεις σφύριζαν τόσα χρόνια αδιάφορα και έπαιξαν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής του Ληλάντιου Πεδίου “στα ζάρια”. Γνώριζαν ότι ο Λήλας ήταν ανοχύρωτος και σε μια βαριά νεροποντή θα έσκαγε το νερό στο Μπούρτζι και θα έπνιγε την περιοχή.

Μιλάμε για έγκλημα γιατί ήταν γνωστό ότι η περιοχή του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων έχει καεί από τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, ότι δεν δημιουργήθηκε κατάλληλη αντιπλημμυρική υποδομή και δεν θωρακίστηκε η περιοχή. Ήξεραν ότι ο ποταμός Μεσσάπιος και οι χείμαρροι θα φούσκωναν και θα παρέσερναν τα πάντα στο διάβα του. Γνώριζαν ότι η κατάσταση που διαμόρφωσε η αντιλαϊκή τους πολιτική θα έπνιγε τα Ψαχνά, τα Πολιτικά, την Καστέλα, αλλά κι εδώ έπαιξαν τη ζωή των κατοίκων “στα ζάρια”.

Τώρα, τα κυβερνητικά επιτελεία προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό από τις πραγματικές αιτίες, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Όπως έγινε στην πλημμύρα της Μάνδρας και τη φωτιά στο Μάτι.

Τώρα προσπαθούν να αθωώσουν την αντιλαϊκή πολιτική που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τη ζωή του λαού και την περιουσία των λαϊκών νοικοκυριών.

Προσπαθούν να κρύψουν πίσω από το δάκτυλό τους τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, του συστήματος που υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων και θυσιάζει τις ανάγκες, ακόμα και τη ζωή των πολλών. Γιατί μέσα σ’ αυτό το σύστημα και την πολιτική που το υπηρετεί, το κριτήριο είναι ότι τα ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας ή ακόμα αντισεισμικής θωράκισης, είναι “κόστος”, στοιχίζουν ακριβά.

Οι εγκληματικές τους ευθύνες για τη νέα αυτή τραγωδία στα Πολιτικά και το Μπούρτζι δεν μπορούν να διαγραφούν με την υποκριτική έκφραση συμπάθειας στα θύματα. Δεν μπορούν να διαγραφούν με τα “λόγια παρηγοριάς” του πρωθυπουργού στο Τwitter, τις απαράδεκτες δηλώσεις σκοπιμότητας του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά και των άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις φιλότιμες προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης, των πυροσβεστών και των πιλότων των ελικοπτέρων, ούτε αναμασώντας τις γνωστές προκλητικές ψευτοδικαιολογίες περί “ακραίων φυσικών φαινομένων” και της “κλιματικής αλλαγής”.

Τι να πει ο κ. Μητσοτάκης στις οικογένειες των νεκρών και τους πληγέντες που πληρώνουν ακριβά τις οδυνηρές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής;

Το ερώτημα είναι αδυσώπητο: Γιατί δεν έγιναν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα τόσα χρόνια, γιατί μια αναμενόμενη νεροποντή οδήγησε σε 7 νεκρούς και τόσες καταστροφές;

Όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου διαμόρφωσαν τις αιτίες και αυτής της τραγωδίας.

Πριν λίγα χρόνια πνίγηκε το Μαντούδι, φούσκωσε ο Κηρέας και ο Νηλέας γιατί δεν είχαν παρθεί μέτρα πρόληψης. Κάθε χρόνο καίγονται τα δάση στη Βόρεια Εύβοια, αλλά τα μέτρα πρόληψης και ενίσχυσης της Πυροσβεστικής είναι ανεπαρκέστατα και οι κίνδυνοι μεγάλοι.

Οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας και στα Κέντρα Υγείας είναι τεράστιες και διαιωνίζονται χρόνο με το χρόνο, το οδικό δίκτυο πεπαλαιωμένο και πολύ επικίνδυνο, αλλά καρφί δεν τους καίγεται!

Μένουμε σ’ αυτά που είναι ένα μέρος από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες της Εύβοιας.

Το ΚΚΕ είναι κοντά στο λαό του νησιού και παλεύει με συνέπεια. Οι παρεμβάσεις του αυτά τα χρόνια είναι εκατοντάδες, μέσα και έξω από τη Βουλή, με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, για τα προβλήματα της Υγείας, για κάθε πρόβλημα.

Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των λαϊκών οικογενειών και των θυμάτων της νέας τραγωδίας και θα πρωτοστατήσει για να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% των ζημιών, να εκτελεστούν άμεσα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στο Ληλάντιο Πεδίο, στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων , σε όλη την Εύβοια.

Ο λαός έχει υποχρέωση να καταλογίσει τις βαριές ευθύνες που έχουν η κυβέρνηση της ΝΔ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση και να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική. Η δύναμη που θα δώσει αποτελέσματα είναι η λαϊκή κινητοποίηση, η λαϊκή διεκδίκηση και η συνάντηση των εργαζομένων της περιοχής με το ΚΚΕ».

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, απέναντι στην επιθετική αμφισβήτησή τους από την τουρκική κυβέρνηση, όπως και την ειρήνη στην περιοχή δεν μπορούν να τα προστατέψουν ούτε η ΕΕ και οι δυνάμεις της, όπως η Γερμανία, ούτε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, αυτοί δηλαδή που σπρώχνουν τα επικίνδυνα παζάρια ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας – Τουρκίας και που θέλουν να βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο όλης της περιοχής.

 

ΑΘΗΝΑ 10/8/2020                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφθεί τις πληγείσες – από τις πλημμύρες – περιοχές της Εύβοιας, την Τετάρτη 12 Αυγούστου.

Το πρόγραμμά του θα είναι ως εξής:

  • Στις 00, στο Μπούρτζι του Δήμου Χαλκίδας
  • Στις 30, στα Πολιτικά και στα Ψαχνά του Δήμου Διρφύων- Μεσσαπίων.

 

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.