ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΑΝΤΡΟ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

Είναι μεγάλη χαρά και για εμένα και για όλη την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, να βρισκόμαστε σήμερα στην Κύπρο, σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για τους λαούς και των δύο χωρών μας. Ιδιαίτερη χαρά γιατί είχαμε μια γόνιμη, δημιουργική, πολύ χρήσιμη συζήτηση με την αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ, στην έδρα της, στη Λευκωσία, με επικεφαλής το σ. Άντρο Κυπριανού.

Ανταλλάξαμε απόψεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον των λαών μας, σε μια περίοδο, σε μια εποχή, σε μια φάση, η οποία γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, με ένταση και της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα, το Αιγαίο, την Ανατ. Μεσόγειο, στους λαούς της Κύπρου, της Ελλάδας, όλων των λαών της περιοχής, οι οποίοι είναι απέναντι σε μια ιμπεριαλιστική πολιτική ισχυρών παικτών εδώ στην περιοχή, με ένταση των ανταγωνισμών τους γύρω από οικονομικά συμφέροντα που υπάρχουν στην Ανατ. Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη Μ. Ανατολή και στη Β. Αφρική. Και βεβαίως αυτοί οι ανταγωνισμοί πάντα οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις που την πληρώνουν πάντα οι λαοί όλης της περιοχής.

Απ’ αυτή τη σκοπιά εξετάσαμε κοινές δράσεις για την ανάπτυξη του φιλειρηνικού, του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, της αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών της περιοχής, για την ευημερία και την ανάπτυξη των λαών και των χωρών, έτσι ώστε να αποτελέσουν μια σημαντική ασπίδα απέναντι σ’ αυτή την επιθετικότητα και την προκλητικότητα όλων αυτών των αντιδραστικών δυνάμεων που δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις.

Ταυτόχρονα, μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε και να επιβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη μας προς τον κυπριακό λαό, προς τη δράση του ΑΚΕΛ και των δυνάμεων εδώ στην Κύπρο που παλεύουν για μια πραγματικά ενιαία Κύπρο, για να μην υπάρξει διχοτομική λύση, για να είναι ένα κράτος, το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι δύο κράτη, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυητές και προστάτες, χωρίς ξένες βάσεις και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, χωρίς ΝΑΤΟποίηση του νησιού, με μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Όλα αυτά τα ζητήματα τα επιβεβαιώσαμε και τα επαναλάβαμε και απ’ αυτή τη σκοπιά θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε την πάλη μας, την αλληλεγγύη μας, τη φιλία μας και μέσα από διμερείς συναντήσεις, που θα συνεχιστούν με την παραδοσιακή σχέση που έχουν για 10ετίες πλέον, έναν αιώνα κοντά τώρα τα κόμματά μας και βεβαίως με τις αντιιμπεριαλιστικές, φιλειρηνικές δυνάμεις της Κύπρου, τις μαζικές οργανώσεις, που δρούμε τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΑΚΕΛ και σε περιφερειακό και σε διεθνές επίπεδο.

ΑΘΗΝΑ 5/3/2020                                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΠΕΟ)

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Κύπρο συναντήθηκε σήμερα με πολυμελή αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Εργατικης Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον ΓΓ, Παμπη Κυρίτση.

Η συνάντηση στα γραφεία της ΠΕΟ άρχισε με επίσκεψη στο μουσείο που στεγάζεται στους χώρους της με πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα από τη ζωή, τη δουλειά και τους αγώνες της εργατικής τάξης της μεγαλονήσου, του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος και του ταξικού του πόλου. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου.

Αμέσως μετά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημερώθηκε για την ιστορία της ΠΕΟ, την κατάσταση του κινήματος στη χώρα, τις δυσκολίες της εργατικής τάξης, που δέχτηκε σφοδρή επίθεση στις κατακτήσεις της στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης. Ενημερώθηκε ακόμα για τη συμβολή της ΠΕΟ στη διατήρηση κεκτημένων, αλλά και τη μάχη που σήμερα δίνει για διεύρυνση τους με αιχμή τις ΣΣΕ, ζητήματα ασφάλισης και υγείας, προστασίας της λαϊκής κατοικίας κ.α., καθώς η επίθεση συνεχίζεται στο πλαίσιο της ενιαίας αντεργατικής στρατηγικής του κεφαλαίου που προωθείται σε όλη την ΕΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε για τις στενές σχέσεις των κομμουνιστών που δουλεύουν στα συνδικάτα σε Ελλάδα και Κύπρο, και διεθνώς στο πλαίσιο της ΠΣΟ, και την ανάγκη παραπέρα ενδυνάμωσης τους σε μια δύσκολη εποχή επίθεσης στην εργατική τάξη, στο κίνημα, στα κομμουνιστικά κόμματα. Σημείωσε τη σημασία αφενός της αντοχής σε αυτές τις συνθήκες αλλά και της διάνοιξης ενός δρόμου με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Ενημέρωσε για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας τονίζοντας ότι το ΠΑΜΕ αποτελεί μια μεγάλη παρακαταθήκη και χρειάζεται να δυναμώσει στους τόπους δουλειάς. Αναφέρθηκε ακόμη στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η διαχείριση όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων επιδείνωσε την κατάσταση για τον λαό, επιφέροντας σοβαρά χτυπήματα σε ΣΣΕ, σε μισθούς, σε κοινωνική ασφάλιση κι άλλα δικαιώματα, επίθεση που κλιμακώνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με ένταση της καταστολής στο έδαφος που καλλιέργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε εκ νέου την σπουδαιότητα της ενδυνάμωσης του ταξικού κινήματος, υπογραμμίζοντας ότι για το ΚΚΕ η δουλειά στην εργατική τάξη αποτελεί προτεραιότητα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόσφερε στην ΠΕΟ το λεύκωμα για τη Γυάρο, την επανέκδοση της καντάτας για τη Μακρόνησο και τα υλικά δύο ημερίδων του ΚΚΕ για την κοινωνική ασφάλιση και την πολιτική προστασία.

Η ΠΕΟ προσέφερε στον Δ. Κουτσούμπα ιστορικό λεύκωμα της ΠΕΟ, έκδοση με τα εκθέματα του μουσείου της ΠΕΟ, την ιστορία της ΠΣΕ και της ΠΕΟ και βιβλία και ένα ντοκιμαντέρ για τους αγώνες των μεταλλωρύχων.

ΑΘΗΝΑ 5/3/2020                                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΔΕΚ

Με τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ αποτελούμενη απ’ τον αντιπρόεδρο Λ. Ανδρέου, την β’ αντιπρόεδρο Έλ. Περικλέους, τον Μ. Σολομωνίδη γενικό διευθυντή και τη Ν. Ιωάννου από τις διεθνείς σχέσεις, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην Κύπρο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι εκ μέρους του ΚΚΕ εκφράστηκε η ανησυχία του κόμματος για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή όπου είναι πολλοί μεγάλοι οι ανταγωνισμοί καπιταλιστικών κρατών, ισχυρών δυνάμεων, περιφερειακών αλλά και άλλων διεθνών παικτών.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα με αφορμή και το προσφυγικό πρόβλημα και την πίεση που ασκείται αυτό το διάστημα ως αποτέλεσμα της μεγάλης επιθετικότητας της τούρκικης αστικής τάξης αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στη χώρα. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον κυπριακό λαό, στον αγώνα του για να έχει μία ενωμένη πατρίδα, με μία κυριαρχία, ένα κράτος, όχι δύο κράτη, με μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, μία πατρίδα Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένους προστάτες – εγγυητές, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς ΝΑΤΟποίηση του νησιού.

 

ΑΘΗΝΑ 5/3/2020                                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, επισκέπτεται την Κύπρο από 5 έως 8 Μαρτίου, μετά από πρόσκληση του ΑΚΕΛ. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης οι: Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ και Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

 

Παρασκευή 6 Μάρτη

09:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ν. Αναστασιάδη.

10:30 Συνάντηση με τον πρέσβη της Ελλάδας, κ. Θεοχάρη Λαλάκο.

13:00 Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων.

17:00 Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Νικόλα

Παπαδόπουλο.

18:30 Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών, με επικεφαλής τον

πρόεδρο κ. Γιώργο Λιλλήκα.

 

Σάββατο 7 Μάρτη

10:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, κ. Δημήτρη Συλλούρη.

10:30 Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

12:00 Επίσκεψη στην πύλη Αμμοχώστου.

12:30 Επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής “ΧΑΜΠΗ”.

 

Κυριακή 8 Μάρτη

10:00 Επίσκεψη στην Πράσινη Γραμμή, στη Λευκωσία.

13:00 Χαιρετισμός στη συνεστίαση της Κ.Ο. Κύπρου του ΚΚΕ, στο κέντρο “Ορφέας”.

 

ΑΘΗΝΑ 05/03/2020                                        ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.