ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 18 Μαρτίου 2022 by manos (seo)-admin

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα Ιωάννινα, επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο,  όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση του, την Επιτροπή Αγώνα των Συμβασιούχων, και πήρε μέρος σε σύσκεψη με τα υγειονομικά σωματεία (σύλλογος εργαζομένων ΠΓΝΙ, σύλλογος εργαζομένων «Χατζηκώστα», ΕΙΝΗ) και άλλους εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων της πόλης. Κατά την επίσκεψή του έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Επισκεπτόμαστε σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας μας. Εκτός από τα γενικά, δηλαδή την ανάγκη ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, τη γενναία χρηματοδότηση, που απαιτείται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, με την πανδημία και την τεράστια ταλαιπωρία που βιώνει ο εργαζόμενος λαός, θα ήθελα να επισημάνω δύο ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν εδώ το συγκεκριμένο νοσοκομείο στα Γιάννενα.

Το πρώτο: η ανάγκη να προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου όλοι οι συμβασιούχοι που έχουν βρεθεί στο δρόμο. Πρέπει να διορθωθεί αμέσως μία αδικία από την κυβέρνηση, γιατί οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες.        Το δεύτερο: χρειάζονται πολύ περισσότεροι γιατροί, πολύ περισσότεροι νοσηλευτές. Υπάρχουν εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας.

Και βεβαίως εκτός από την πανδημία, που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους, υπάρχουν και όλες οι άλλες ασθένειες που έχουν πάει πίσω αυτά τα δύο χρόνια, όπως και χειρουργεία, αποκαταστάσεις και πρόληψη, γιατί οι ασθένειες υπάρχουν, ταλαιπωρούν και τις εργατικές λαϊκές οικογένειες του νομού των Ιωαννίνων. Και μάλιστα σε ένα νοσοκομείο που δεν καλύπτει μόνο τα Γιάννενα, καλύπτει όλη την Ήπειρό, τα νησιά, τη Δυτική Μακεδονία, ακόμη και την Αλβανία. Και όταν έχουμε κέντρα Υγείας που απαξιώνονται, που κλείνουν και δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πρωτοβάθμια περίθαλψη, είναι λογικό και επόμενο όλος αυτός ο πληθυσμός να έρχεται εδώ.

Μόνο με την ηρωική προσπάθεια των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζομένων βγαίνει αυτός ο τεράστιος όγκος δουλειάς. Αλλά μέχρι πότε;

Άρα η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, ειδικά εδώ στο νομό των Ιωαννίνων, και όχι να μας κουνάει συνεχώς το δάχτυλο για την ατομική ευθύνη του καθένα μας.”

 

ΑΘΗΝΑ 18/3/2022                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δελτίο Τύπου από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με εκπροσώπους αιρετών του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου – Ταύρου

Ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΚΚΕ και επικεφαλής της Διατμηματικής Επιτροπής Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης Χρήστος Κατσώτης, συναντήθηκε σήμερα, στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ στη βουλή, με αντιπροσωπεία εκπροσώπων αιρετών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ανδρέα Ευθυμίου, σχετικά με το ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ.

Ο Δήμαρχος, καθώς και άλλα μέλη της αντιπροσωπείας, ανέπτυξαν την ομόφωνη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου να σταματήσει η εκποίηση του ακινήτου του ΕΟΜΜΕΧ και να παραχωρηθεί στο Δήμο, καθώς έχει ήδη χαρακτηρισθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ ως νεότερο μνημείο, ως μνημείο ιστορίας της περιοχής και αποτυπώνει την 100χρονη ιστορία του ως χώρος εγκατάστασης προσφύγων από τη Μικρά Ασία το 1922, στέγασης υπηρεσιών σχετικά με τη διαβίωσή τους και στη συνέχεια ως έδρα της εθνικής αλληλεγγύης την περίοδο της κατοχής.

Η ομόφωνη απόφαση αφορά την παραχώρησή του στο Δήμο, για να ικανοποιήσει ανάγκες του λαού του Δήμου, να στεγάσει το Μουσείο Εθνικής Αλληλεγγύης, να λειτουργήσει ως Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών, να αποτελέσει δημόσιο χώρο, χωρίς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο Χρήστος Κατσώτης ανέδειξε τις ευθύνες τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που ενέταξε το κτίριο στο ΤΑΙΠΕΔ, όσο και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία προχωρά στον πλειστηριασμό με τον διαγωνισμό στις 31 Μαρτίου. Εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του Κόμματος στη διεκδίκηση του Δήμου. Το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει Ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς και  θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του για την απόδοση του χώρου στο Δήμο, την ακύρωση του πλειστηριασμού και θα συμμετέχει και θα στηρίξει τη συγκέντρωση την Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 17.30, στον χώρο του κτηρίου του ΕΟΜΜΕΧ και κάθε άλλη ενέργεια διεκδίκησης του χώρου.

ΑΘΗΝΑ 18/3/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες όπως και οι οικογένειές τους έχουν “χορτάσει” χρόνια τώρα από διακηρύξεις περί “κοσμογονικών αλλαγών”, που αναπαράγει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και η κ. Κεραμέως με τον τίτλο “αλλάζουν όλα στα ΑΕΙ”.

Στα πανεπιστήμια που δήθεν “όλα αλλάζουν”, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες συναντούν καθημερινά τείχος στην προσπάθεια τους να μορφωθούν ολόπλευρα στο επιστημονικό τους αντικείμενο, να βρουν δουλειά σε αυτό που σπούδασαν. Το “τείχος” αυτό, που ονομάζεται: “επιχειρηματικό πανεπιστήμιο”, έχει τις δικές του προτεραιότητες και ιεραρχήσεις και είναι απέναντι στις ανάγκες των φοιτητών.

Γι’ αυτό βλέπουμε να δίνονται 607 εκατ. ευρώ για την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης, αλλά ελάχιστα χρήματα για να πραγματοποιούνται τα εργαστήρια, ώστε να μην στοιβάζονται οι νέοι σαν σαρδέλες στα αμφιθέατρα!

Γι’ αυτό προωθούνται ευέλικτα προγράμματα σπουδών και δήθεν “ελεύθερες” επιλογές μαθημάτων, αλλά χρόνια τώρα τα πτυχία αποτελούν ένα προσόν ανάμεσα στα πολλά, που αναγκάζονται να μαζέψουν οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων από την αγορά προσόντων που – ως “μαγαζί” – έχει στηθεί μέσα κι έξω από τα ΑΕΙ.

Γι’ αυτό η αξιολόγηση που ζει και βασιλεύει χρόνια τώρα στα ΑΕΙ, έχει οδηγήσει σε παραπέρα κατηγοριοποίηση πτυχίων και τμημάτων. Τελικά, οι νέοι που σπουδάζουν γίνονται πειραματόζωα στις συνεχόμενες αλλαγές που αποφασίζονται λόγω ακριβώς της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά, δηλαδή με την εργασιακή ζούγκλα που διαμορφώνεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις.

Η ίδια η πορεία των συνεχόμενων αλλαγών στα πανεπιστήμια, αποδεικνύει ότι ο δρόμος που τα έφερε ως εδώ, δηλαδή η στρατηγική της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικότητας, δεν αποτελεί συνταγή αναβάθμισης των σπουδών για τους πολλούς.

Το ΚΚΕ καλεί τους πανεπιστημιακούς, τους ερευνητές, τους υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές, τους φοιτητές να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στα νέα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια.

Να παλέψουμε μαζί για τα σύγχρονα κριτήρια ανάπτυξης της επιστήμης και των σπουδών, που θα ανταποκρίνονται στην απαίτηση για ολόπλευρη επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση στις προπτυχιακές σπουδές με το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Για να απελευθερωθούν τελικά τα ΑΕΙ από το βραχνά του κέρδους και της αγοράς και να συμβάλλουν από τη μεριά τους στην υπόθεση της απελευθέρωσης της ανθρωπότητας από την βαρβαρότητα.

 

 ΑΘΗΝΑ 18/3/2022                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, συμμετείχε σε σύσκεψη με τα Υγειονομικά Σωματεία (Σύλλογος Εργαζομένων ΠΓΝΙ, Σύλλογος Εργαζομένων «Χατζηκώστα», ΕΙΝΗ) και άλλους εργαζομένους των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην τοποθέτησή του στη σύσκεψη τόνισε μεταξύ άλλων ότι το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να προφυλάσσεται σαν κόρη οφθαλμού, αλλά δυστυχώς οι κυβερνήσεις ως σήμερα το απαξίωσαν, ακόμα και κατά την πανδημία, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αφορμή για την ενίσχυσή του.

Αντιθέτως αυτά τα δύο χρόνια θησαύρισαν οι ιδιωτικοί όμιλοι στην υγεία πάνω στον θάνατο, την αρρώστια, τον κορονοϊο και σ’ αυτό έβαλαν πλάτη οι κυβερνήσεις, ο κρατικός μηχανισμός.

“Το ΚΚΕ είχε πει και επιμένει ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας υγείας. Με μαθηματική ακρίβεια αυτή η συνύπαρξη θα γέρνει υπέρ του ιδιωτικού τομέα και σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας. Ας μη λένε διάφοροι ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια συνύπαρξη, δε γίνεται, το κέρδος είναι άπληστο, είναι αδηφάγο. Δεν έγινε καν επίταξη του ιδιωτικού τομέα για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, οι προτάσεις του ΚΚΕ απορρίφθηκαν και η κατάσταση χειροτερεύει.

Το δημόσιο σύστημα υγείας χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση, ιδίως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων που είναι απ’ τα μεγαλύτερα της χώρας και καλύπτει μια τεράστια περιοχή. Χρειάζεται να στελεχωθεί, με προσλήψεις γιατρών, βοηθητικού προσωπικού, να γίνουν αορίστου χρόνου οι συμβασιούχοι, να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές και ο απαραίτητος εξοπλισμός για να μπορεί να λειτουργήσει. Η ένταξη στα ΒΑΕ είναι επίσης κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία η οποία απορρίφθηκε από τα άλλα κόμματα. Επίσης, οι μισθοί, η απληρωσιά, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι ζητήματα που πρέπει να αλλάξουν άρδην”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπογραμμίζοντας ότι αυτό επιδεινώνει παραπέρα την άσχημη κατάσταση στα νοσοκομεία.

“Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα παλέψουμε σαν ένας άνθρωπος αφού τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας και των εργαζομένων σε αυτό είναι ένα συνολικό ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά σαν κοινωνία. Εμείς ως Κόμμα πιέζουμε και στη Βουλή και θα επιμείνουμε να ενοχλούμε και τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό και τα άλλα κόμματα. Ξέρετε ότι είμαστε μπροστά στους αγώνες σας, στο κίνημα και προσπαθούμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε και για να αποκαλυφθούν τα ζητήματα και για να επιλυθούν”.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα τονίζοντας πως οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους. “Η πολιτική της δήθεν ‘πράσινης μετάβασης’ που επιλέγει η ΕΕ και οι ΗΠΑ και συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, σημαίνει απολιγνιτοποίηση, σημαίνει ότι κλείνουν παραγωγικές μονάδες για ένα ορυκτό που το έχει η Ελλάδα και μπορεί για πολλά χρόνια να δίνει φτηνή ενέργεια και να εξασφαλίζει και τη δουλειά ανθρώπων που τώρα πετιούνται στο δρόμο” σημείωσε, στηλιτεύοντας την υποκρισία όσων υποστήριζαν ότι ο λιγνίτης είναι ακριβός και μολύνει το περιβάλλον, αφού όπως σημείωσε ο λιγνίτης έγινε ακριβός λόγω της απόφασης της ΕΕ να κάνει εμπόριο ρύπων, ενώ τώρα που το φυσικό αέριο ακρίβυνε λόγω της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία η ΕΕ λέει “δεν πειράζει η επίπτωση στο περιβάλλον, κράτα λίγο τον λιγνίτη γιατί είναι φτηνότερος και γιατί δεν θα έχουμε φυσικό αέριο”.

Επεσήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει όλο τον πλούτο της και τις μορφές ενέργειας που διαθέτει προκειμένου και ο λαός να μη βιώνει ενεργειακή φτώχεια και η χώρα να μην έχει ενεργειακή εξάρτηση, αλλά και να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, αφού η άνοδος των τιμών της ενέργειας συμπαρασύρει όλες τις τιμές σε όλα τα εμπορεύματα.

Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφερόμενος στον πόλεμο σημείωσε πως απ’ τη μια έχουμε τη μια ομάδα ληστών ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ και από την άλλη την άλλη ομάδα ληστών Ρωσία και συμμάχους που έχει οι οποίοι θέλουν για τα δικά τους μονοπώλια να εξασφαλίσουν αγορές και στην Ουκρανία και στις γύρω χώρες, στις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης. Όπως σημείωσε “αυτό σκέφτονται όλοι και υπάρχει ανταγωνισμός  γιατί οι ενεργειακοί δρόμοι, ο ορυκτός πλούτος και οι δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων είναι τα κρίσιμα ζητήματα για τα οποία γίνεται ξανά η μοιρασιά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Γι’ αυτό και διαστρεβλώνουν τη θέση του ΚΚΕ. Αν είναι δυνατόν να είναι το ΚΚΕ με τον Πούτιν, δικός τους άνθρωπος ήταν, τον είχαν στα ώπα ώπα όταν μαζί διέλυαν τη Σοβιετική Ένωση… Λένε μόνο για τον Πούτιν, ανταγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο σύστημα και δεν θέλουν να τους λέμε ότι ο Πούτιν έκανε αυτή την απαράδεκτη επέμβαση επειδή το εύφλεκτο υλικό μαζευόταν για χρόνια. Έτσι, ο λαός της Ουκρανίας έγινε σάκος του μποξ… Μην μας κρύβουν τη μισή αλήθεια, εμείς δεν θα βάλουμε τελεία καταδικάζοντας τη ρωσική επέμβαση. Δηλαδή οι Αμερικάνοι, το ΝΑΤΟ έχουν δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν, όπου θέλουν, με γκαγκστερικό τρόπο, ενώ τώρα τα βάζουν με τον άλλον γκάγκστερ που αυτοί έφτιαξαν”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας καταλήγοντας τόνισε: “Όλα τα ζητήματα συνδέονται και καλό είναι να τα συζητάμε καθαρά κι εδώ μέσα στο χώρο δουλειάς. Βέβαια εδώ πρωταρχικό είναι το ζήτημα της υγείας, όμως τελικά καταλήγουν όλα στο βασικό ερώτημα: Ποιο είναι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, τι σύστημα θέλουμε, είτε πολιτικό, είτε αφορά το κράτος, είτε αφορά τη δημοκρατία, τη συμμετοχή του λαού, με ποια οικονομία, ποιος να έχει την ιδιοκτησία και τι θέση έχει σ’ αυτό ο εργαζόμενος λαός, η εργατική τάξη, ο επιστήμονας, τα άλλα λαϊκά στρώματα”.

 

ΑΘΗΝΑ 18/03/2022                                                   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Εδώ δίπλα στο ΚΚΕ είναι η θέση όλων όσοι, παρά τον πόλεμο της προπαγάνδας, επιλέγουν το στρατόπεδο των λαών απέναντι στα δύο στρατόπεδα των ληστών είτε της Ρωσίας, είτε του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ που λύνουν τις διαφορές τους πάνω στις πλάτες του Ουκρανικού λαού.

Κι αυτές οι διαφορές, οι ανταγωνισμοί, οξύνονται εδώ και χρόνια και αφορούν στο ποιο στρατόπεδο ληστών, για λογαριασμό ποιων μονοπωλιακών συμφερόντων, θα βάλει στο χέρι τον ορυκτό πλούτο, την ενέργεια, τα εδάφη και το εργατικό δυναμικό, των αγωγούς και τα δίκτυα μεταφοράς εμπορευμάτων, τις αγορές. Αυτούς τους ανταγωνισμούς πληρώνει εδώ και μια δεκαετία ο λαός της Ουκρανίας.

Κι ας κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμα τα αστικά επιτελεία, που τώρα φόρεσαν υποκριτικά τις μαύρες πλερέζες για να θρηνήσουν τα θύματα του ουκρανικού λαού.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που παρακολουθούμε σε ζωντανή σύνδεση δεν προέκυψε πριν μερικές βδομάδες, με την απαράδεκτη και καταδικαστέα ρώσικη εισβολή, με τους βομβαρδισμούς, τους νεκρούς, τους ξεριζωμένους, αλλά προετοιμάζεται χρόνια τώρα και με το σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας.

Ένα σχέδιο που εδώ και χρόνια έχει μπει σε εφαρμογή, με μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων, με προσέλκυση χωρών στο ΝΑΤΟ, με το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 και τη στήριξη φασιστικών οργανώσεων.

Ας μην κάνουν λοιπόν τους ανήξερους!!! Αυτά τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια έχουν τη στήριξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων!

Σήμερα η επιλογή δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η επιλογή είναι να σταθούμε στο πλευρό των λαών, κι αυτό δεν είναι κάτι γενικό κι αφηρημένο, παίρνει σάρκα και οστά μέσα στην πάλη για να σταματήσει η συμμετοχή και οποιαδήποτε εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Για να μη χρησιμοποιείται το ελληνικό έδαφος, η θάλασσα και ο αέρας, ως πολεμικά ορμητήρια.

Για να μη συμμετέχουν ελληνικές ένοπλες δυνάμεων σε αποστολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με κανένα τρόπο ή πρόσχημα.

Κι αυτή είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε σήμερα να προσφέρουμε στον Ουκρανικό λαό. Αυτή είναι η μόνη συνεπής πατριωτική στάση υπέρ του ελληνικού λαού και η αληθινή αλληλεγγύη στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, των άλλων γειτονικών λαών.

Όλα τα υπόλοιπα που επιστρατεύουν η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και οι κολαούζοι του συστήματος, είναι για να αποσπάσουν τη συμφωνία του λαού στην εμπλοκή της χώρας βαθύτερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να τον κάνουν συνένοχο στο έγκλημα.

Και καταλαβαίνουν πολύ καλά, πως αυτό δεν είναι κι εύκολη υπόθεση.

Γιατί όταν η χώρα σου γίνεται θύτης άλλων λαών, πολύ εύκολα εσύ ως λαός μπορείς να γίνεις το θύμα.

Μόνο για το καλό του λαού, για την ειρήνη και την ασφάλεια, δεν μπορεί να είναι η μετατροπή της χώρας σε απέραντη βάση, δηλαδή σε στόχο πιθανών αντιποίνων, όπως είναι και αυτή που υπάρχει στη γειτονιά των Ιωαννίνων, δηλαδή η βάση των ραντάρ στο Άκτιο.

Μόνο «αντιπολεμική» βόλτα δεν μπορεί να έκανε το κομβόι με τα ΝΑΤΟϊκα ελικόπτερα που πέρασε από την πόλη σας τις προηγούμενες μέρες με κατεύθυνση την Πολωνία, δήθεν για προγραμματισμένη συντήρηση.

Μόνο ειρήνη και ασφάλεια δεν μπορεί να περιμένει κανείς όταν οι ιμπεριαλιστές υποδαυλίζουν τα εθνικιστικά μίση, αξιοποιούν μειονότητες για να δρομολογήσουν και δικαιολογήσουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Για παράδειγμα, δεν μπορεί και ο λαός των Ιωαννίνων να μην επαγρυπνεί για τέτοια φαινόμενα, με δεδομένες τις πολιτικές για τη «Μεγάλη Αλβανία», την πείρα από το χάραγμα νέων συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή που δεν έχει πάψει ούτε στιγμή με ευθύνη των ιμπεριαλιστών να είναι μια “πυριτιδαποθήκη”.

Τις επιπτώσεις του πολέμου έχουν ζήσει και οι χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν ήδη στα Γιάννενα και αγκαλιάστηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία το λαού.

Προκαλεί μεγάλο θυμό η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία που πρόκειται να υποδεχτούν και τα Γιάννενα.

Πού είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, όταν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα με την εμπλοκή της χώρας και τη στήριξη των σχεδίων ΝΑΤΟ και ΕΕ στηρίζουν την αδικία, βάφουν τα χέρια τους στο αίμα;

Αυτή είναι η ευαισθησία τους;

Όταν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά, όπως λέγεται, όπου ζουν σήμερα εκατοντάδες πρόσφυγες σχεδιάζεται η μετατροπή του σε «φυλακή», με το χτίσιμο τσιμεντένιου τείχους 3 μέτρων, λες και πρόκειται για εγκληματίες και όχι για τα θύματα των ΝΑΤΟϊκών πολέμων;

Σήμερα που θερίζουν το λαϊκό εισόδημα οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, το ρεύμα, το πετρέλαιο και κατά συνέπεια στα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο ότι οι λαϊκές οικογένειες και στα Γιάννενα, πληρώνουν ήδη ακριβά το όραμα της περίφημης πράσινης μετάβασης, δηλαδή τα «πράσινα» κέρδη των μονοπωλίων .

Πληρώνουν όχι μόνο με την λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, αλλά με την καταστροφή του περιβάλλοντος, άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων, την ανεργία, τους κινδύνους του πολέμου.

Σε όλα τα Γιάννενα και στην Ήπειρο ακόμη και σε περιοχές Natura έχουν εγκατασταθεί ή εγκρίνονται συνεχώς άδειες για όλων των ειδών τις ΑΠΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο δήμο Ζίτσας η ΡΑΕ έχει εγκρίνει άδειες για 9 φωτοβολταϊκούς σταθμούς και εκκρεμούν και άλλες δύο που αντιστοιχούν συνολικά σε μία έκταση πάνω από 4.300 στρέμματα, δεσμεύοντας τους χώρους εγκατάστασης σε βάθος 25ετίας.

Η εγκατάσταση αυτών των ΑΠΕ θα επιφέρει μεταβολές στο μικροκλίμα της περιοχής, τουλάχιστον αύξηση της θερμοκρασίας.

Αντίστοιχα θα εκτοπιστούν βίαια αγροτοκτηνοτρόφοι που βλέπουν βοσκοτόπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις να χάνονται, με συνέπεια να αυξάνεται και άλλο το κόστος παραγωγής, να υποβαθμίζεται η παραγωγή τους, να κινδυνεύουν και με αυτό τον τρόπο να εκτοπιστούν από την παραγωγή.

Μόνο στον κάμπο της Ζίτσας δεσμεύονται 600 με 900 από τα 3000 στρέμματα υψηλής παραγωγικότητας.

Γι’ αυτό έχουν δίκαιο οι κάτοικοι της περιοχής που διαμαρτύρονται ενάντια στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, που προφανώς δεν εξασφαλίζουν ούτε επαρκές, ούτε φθηνό ρεύμα.

Από την άλλη, μόνο υποκρισία μπορούν να θεωρηθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους, να φτιάξουν ενεργειακές κοινότητες με ΑΠΕ, για να μειώσουν δήθεν το ενεργειακό κόστος.

Σε τελική ανάλυση, είναι παραλογισμός να ζουν οι λαϊκές οικογένειες σήμερα στα Γιάννενα μέσα στο ψύχος και στην ενεργειακή φτώχεια, αλλά και την αιθαλομίχλη που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν συνδυασμένα πολλές μορφές ενέργειας, π.χ. τα ποτάμια, πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ΑΠΕ και άλλα.

Την πράσινη, κυκλική οικονομία πληρώνουν επιπλέον πολύ ακριβά οι Γιαννιώτες και όλοι οι Ηπειρώτες, για να μπορεί να εμπορεύεται η ΤΕΡΝΑ και το κεφάλαιο τα στερεά απορρίμματα.

Μέσα από τα δημοτικά τέλη, μέσα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο, με τις ληστρικές συμβάσεις και τις ΣΔΙΤ, το αστικό κράτος, η Τοπική Διοίκηση, εγγυώνται στο εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων, σταθερές, υπέρογκες πληρωμές και μάλιστα, ανεξάρτητα από την ποσότητα των σκουπιδιών που επεξεργάζεται, ύψους 5 εκατομμυρίων το χρόνο.

Σπουδαία επιχειρηματικότητα!!!

Κέρδη χωρίς καν κάποιο «επιχειρηματικό ρίσκο», το οποίο συνέχεια επικαλούνται οι καπιταλιστές, για να δικαιολογήσουν την εκμετάλλευση των εργατών και των λαϊκών οικογενειών.

Και από την άλλη, μόνο πιο “πράσινα” δεν θα γίνουν τα Γιάννενα, αφού η ανακύκλωση στην πραγματικότητα δεν προχωρά.

Απέναντι σε όλες τις κάλπικες υποσχέσεις, αλλά και στις νουθεσίες «να κάτσουμε ήσυχα», «να μη ζητάμε πολλά», «γιατί τώρα ο πόλεμος έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα», αναδεικνύεται η ανάγκη να ανέβει η οργάνωση και η αγωνιστική δράση.

Για να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις, να ανέβει ο πήχης των απαιτήσεων για σταθερή δουλειά και σταθερό εργάσιμο χρόνο.

Αυτή την ώρα που μιλάμε, ο αγώνας για να σταματήσει η συμμετοχή, η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, συναντιέται με τον αγώνα του λαού ενάντια στα μέτρα που του ετοιμάζονται στο όνομα των έκτακτων αναγκών.

Συναντιέται με τον αγώνα για:

  • Άμεσα μέτρα υπεράσπισης του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.
  • Για κατάργηση φόρων στα καύσιμα και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Για αυξήσεις των μισθών, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων του.
  • Για μέτρα προστασίας για τους συνταξιούχους και τους ανέργους.
  • Για να παρθούν μέτρα ενάντια στις συνέπειες από τις κυρώσεις στη Ρωσία, που θα υποστούν πρώτα απ’ όλα αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι.
  • Για να αξιοποιηθεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών (λιγνίτη, υδρογονανθράκων, γεωθερμίας, ΑΠΕ), με σκοπό τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών, με μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, με εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας, με προστασία του περιβάλλοντος.
  • Για να δυναμώσει ο συνολικός αγώνας, για να πάψουν η Ενέργεια, τα τρόφιμα και η ίδια η εργατική δύναμη να αποτελούν «εμπορεύματα».

Μέσα στον αγώνα, στην πάλη και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να αποκτά εμπιστοσύνη στη δύναμη της λαϊκής οργάνωσης.

Να απορρίπτει τα ψεύτικα διλήμματα και τις τρικλοποδιές που του βάζουν κυβερνήσεις, συνολικά τα αστικά κόμματα.

Μπορεί να δει την πραγματική και μοναδική διέξοδο για το λαό που δεν βρίσκεται στους παλιούς ή νέους σωτήρες αλλά στο δρόμο της ανατροπής.

Ελάτε να βαδίσουμε μαζί σε αυτό το δρόμο.

 

ΑΘΗΝΑ 18/03/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

6

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.