ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΙΝΤΙΚΗΣ


Reading time: 29 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 8 Δεκεμβρίου 2021 by energinews (admin)

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στις Σέρρες. Στο πλαίσιο αυτής συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Σιντικής Φ. Δομουχτσίδη. Μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση από τον δήμαρχο Σιντικής για τα προβλήματα που επιλύει ο Δήμος και τα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο και την περιοχή. Βεβαίως το ΚΚΕ πρωτοστατεί στον αγώνα για τη χρηματοδότηση των Δήμων, και του Δήμου Σιντικής. Αυτό θα κάνουμε και στη Βουλή, γιατί δυστυχώς πάνω από 200 αρμοδιότητες έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια στην Τοπική Διοίκηση, όμως η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται, και όχι μόνο στις συνθήκες των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, αλλά και στις συνθήκες της μικρής αυτής ανάπτυξης που υπάρχει. Χρειάζεται γερή χρηματοδότηση, χρειάζεται να γίνουν έργα -από αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά, μέχρι άλλα έργα που αφορούν την αγροτική παραγωγή, την προστασία του περιβάλλοντος, που αφορούν την υγεία, τον εξοπλισμό της σε συνθήκες πανδημίας και βεβαίως την παιδεία, την μόρφωση των παιδιών- έτσι ώστε να μένει ο κόσμος, η νεολαία στον τόπο τους, να μπορεί να παράγει, να δουλεύει, να αθλείται, να μορφώνεται και να περιθάλπεται επαρκώς, για να μη φεύγει και να έχουμε το φαινόμενο να πηγαίνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και να ερημώνουν οι περιοχές”.

Αμέσως μετά ακολούθησε συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα, με φορείς και κατοίκους που αντιδρούν στη δημιουργία λατομείου στο Λαιλιά, στο Δημαρχείο Σιντικής.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα συνεχιστεί ως εξής:

  • Στις 13.00, θα συναντηθεί με το Δήμαρχο Σερρών, στο Δημαρχείο.
  • Στις 13.30, θα συναντηθεί με το ΔΣ του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Σερρών, στο Δημαρχείο Σερρών.
  • Στις 14:00, θα συναντηθεί με τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Σερρών, στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας Σερρών.
  • Στις 17.45, θα συναντηθεί με το ΔΣ του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Σερρών.
  • Στις 18.30, θα μιλήσει στον κινηματογράφο Κρόνιο (Κωστοπούλου 2, Σέρρες)

 

ΑΘΗΝΑ 08/12/2021                                               ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για τις τρομαχτικές και επικίνδυνες προσεγγίσεις των πλοίων στα μικρά νησιά δεν ευθύνονται τα καιρικά φαινόμενα, άλλα η έλλειψη σύγχρονων και ασφαλών λιμενικών εγκαταστάσεων

 

Ήταν κυριολεκτικά τρομαχτική η προσέγγιση που έκανε, σε συνθήκες κακοκαιρίας, το πλοίο “Εξπρές Σκοπελίτης” στο λιμάνι της Σχοινούσας και η αποβίβαση ενός μέρους των επιβατών, που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα (26/11/2021). Από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί και θύματα.

Δυστυχώς, αυτό το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Ανάλογο συμβάν συνέβη και τα ξημερώματα της Τρίτης (7/12/2021), καθώς το Blue Star Naxos προσπάθησε να δέσει με θυελλώδεις ανέμους στο λιμάνι της Δονούσας.

Πολύ συχνά οι νησιώτες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των πιο μικρών νησιών του Αιγαίου, καθώς και όσοι εργάζονται στα πλοία, αντιμετωπίζουν, κατά τη χειμερινή περίοδο, μεγάλη ταλαιπωρία κι επικίνδυνες καταστάσεις, προκειμένου να καταφέρουν να μετακινηθούν από και προς το νησί τους, ακόμα και για επείγουσες ανάγκες, π.χ. τις ιατρικές.

Δεκάδες μικρά νησιά μένουν για μέρες αποκλεισμένα και αποκομμένα ακόμα και από τα διπλανά νησιά, αφού τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών γραμμών σπανίζουν (είναι ένα ή δύο την βδομάδα) και τα οποία σε συνθήκες κακοκαιρίας είτε δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε -εάν πραγματοποιηθούν- οι επιβάτες και εργαζόμενοι στα πλοία θα υποστούν σκληρή δοκιμασία με μεγάλους κινδύνους.

Έχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις -και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- γιατί έχουν αφήσει τα νησιά χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, χωρίς ασφαλείς και σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις, ενώ επιτρέπουν στους εφοπλιστές να δρομολογούν στις λεγόμενες άγονες γραμμές γερασμένα πλοία, τα οποία έπρεπε να έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια. Επίσης ευθύνονται για τις υπέρογκες αυξήσεις των εισιτηρίων και των ναύλων.

Αποδεικνύεται συνεχώς ότι είναι απαράδεκτη κι επικίνδυνη για τους νησιώτες η πολιτική που έχει ως κριτήριο τη διασφάλιση των κερδών και των προκλητικών προνομίων και φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για να αποκτήσουν τόσο τα μικρά, όσο και τα μεγάλα νησιά, σύγχρονες ασφαλείς συχνές συγκοινωνίες, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ηπειρωτική χώρα, με φθηνό εισιτήριο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών και με γενναίες εκπτώσεις για τις ευπαθείς ομάδες, για όσους χρειάζονται να μετακινηθούν για λόγους υγείας.

Το ΚΚΕ με ευθύνη στέκεται δίπλα στους κάτοικους των μικρών νησιών που δοκιμάζονται σκληρά από μεγάλες ελλείψεις κρίσιμων και αναγκαίων υποδομών στη συγκοινωνία, από τραγικές ελλείψεις σε εξοπλισμό και σε αναγκαίο προσωπικό στα σχολεία, στα κέντρα υγείας, από τη μεγάλη ακρίβεια στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε βασικά προϊόντα Το ΚΚΕ σταθερά διεκδικεί μέσα και έξω από τη βουλή την επίλυση των προβλημάτων τους.

ΑΘΗΝΑ 8/12/2021 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΛΑΙΛΙΑ ΣΕΡΡΩΝ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Σέρρες, συναντήθηκε με φορείς και κατοίκους που αντιδρούν στη δημιουργία Λατομείου στο Λαιλιά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των φορέων, τόνισε πως “είναι πολύ σημαντικό οι εργαζόμενοι, οι πολίτες αυτού του δήμου, όπως και όλης της χώρας, να είναι δραστήριοι, μάχιμοι, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπρος, να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε. Μόνο με τον αγώνα και με την ενότητά μας. Είναι πάρα πολύ σημαντική η πείρα που βγαίνει τα τελευταία χρόνια, ιδίως τον τελευταίο χρόνο, μέσα σε συνθήκες και κρίσης και μιας ασθενικής ανάκαμψης που υπάρχει, παρότι είναι η πανδημία, ότι συντονίζονται οι αγώνες, γιατί οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι τα προβλήματα είναι ενιαία.

Δεν είναι ένα πρόβλημα το λατομείο, ξεχωριστό πρόβλημα το Κέντρο Υγείας ή η έλλειψη αγροτικού γιατρού, ξεχωριστό πρόβλημα το σχολείο και οι καθηγητές ή οι δάσκαλοι που λείπουν, η γέφυρα που χρειάζονται οι αγρότες για να περνάνε τα κοπάδια τους στο Στρυμόνα. Όλα αυτά τα προβλήματα είναι ενιαία κι αδιαίρετα γιατί έχουν την ίδια αιτία και είναι αυτό το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε, αυτό το κράτος, το οποίο είναι άδικο και αντιλαϊκό. Όλες οι υπηρεσίες του, ο τρόπος που λειτουργεί, τα μέτρα που παίρνει δεν έχουν σκοπό να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού, του εργάτη, του υπάλληλου, του αγρότη, του μικροεπαγγελματία, του επιστήμονα, του νέου και της νέας, αλλά τα συμφέροντα των λίγων, αυτών που έχουν συμφέροντα από τις εξορύξεις, τα λατομεία ή τις ανεμογεννήτριες. Πρόκειται για μεγάλα ιδιωτικά μονοπωλιακά συμφέροντα που έχουν διασυνδέσεις, είναι και εγχώριες, ντόπιες, αλλά και ξένες πολυεθνικές που συνεργάζονται μεταξύ τους και σκοπό έχουν μόνο το κέρδος, το καπιταλιστικό κέρδος. Προκειμένου να έχουν περισσότερα κέρδη ξεζουμίζουν συνέχεια τον ελληνικό λαό, εσάς, όλους μας, με φόρους, με μειώσεις μισθών, εκμετάλλευση και βεβαίως ξεζουμίζουν τη γη μας, το περιβάλλον, τον αέρα που αναπνέουμε.

Δυστυχώς τα προβλήματα δεν εμφανίζονται μόνο την περίοδο των μνημονίων, της μεγάλης οικονομικής κρίσης, αλλά και σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης εξακολουθούν να υπάρχουν και οι εργαζόμενοι να υποφέρουν. Για παράδειγμα τα τελευταία δύο χρόνια, όπως λέει και η κυβέρνηση, με βάση και τα στατιστικά στοιχεία, “έχουμε μια μικρή ανάκαμψη στο ΑΕΠ”, “δεν είμαστε σε βαθιά οικονομική κρίση”. Ακολουθείται μια όχι περιοριστική πολιτική, που έκοβε με το τσεκούρι μισθούς, συντάξεις ή κοινωνικές παροχές, τώρα -όπως λένε- ακολουθείται “επεκτατική πολιτική”, δηλαδή δίνονται κάποιες παροχές, κάποια κονδύλια, τα οποία παίρνουν απ’ την ΕΕ. Όμως, ενώ οι μεγάλοι όμιλοι έχουν κέρδη, στην τσέπη του εργαζόμενου λαού, του εργάτη, του αγρότη δεν μπαίνει τίποτα, έστω ως αυξήσεις μισθών ή επαναφορά των συντάξεων. Ακόμα και αν δίνουν κάποιες μικρές ανάσες, το κάνουν για να έχουν κομματικό ακροατήριο, να εξασφαλίζουν ψήφους οι κυβερνήσεις και τα διάφορα αστικά πολιτικά κόμματα. Όμως, αυτές εξανεμίζονται απ’ την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις, γιατί η πολιτική που ακολουθούν δημιουργεί πληθωρισμό, πληθωριστικές τάσεις, γίνονται ανατιμήσεις, ακριβαίνουν τα προϊόντα. Μπαίνει ένα ευρώ απ’ τη μία τσέπη και σου παίρνουν δύο από την άλλη, πηγαίνοντας να ψωνίσεις στο σούπερ μάρκετ ή όταν ο αγρότης παίρνει τα εφόδιά του, τα φυτοφάρμακα ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για να αναπτύξει την παραγωγή του και ακριβώς επειδή η αιτία βρίσκεται σε αυτό το σύστημα, σε αυτό το κράτος και αυτούς που διαχειρίζονται το κράτος και το σύστημα, που είναι οι εκάστοτε κυβερνήσεις, εκεί πρέπει να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε όλοι”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε πως “ξέρετε ότι η θέση μας για το λατομείο είναι κάθετη, λέμε “όχι”, αλλά ταυτόχρονα σας λέμε να δείτε ποιοι έχουν και την πλειοψηφία στη Βουλή. Εμείς 15 βουλευτές έχουμε, αλλά το θέμα είναι τι κάνουν οι υπόλοιποι 285. Διότι αυτό το πρόβλημα με το λατομείο, με την εξόρυξη, με την καταστροφή του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις που θα έχει εδώ στον τόπο, ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κάποιες δεκαετίες πριν, έκτοτε μεσολάβησαν κυβερνήσεις της ΝΔ, άλλες κυβερνήσεις συνεργασίας και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κι άλλων μικρότερων κομμάτων, μεσολάβησε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η κατάσταση παραμένει ίδια, επανέρχεται το πρόβλημα. Για την ιστορία, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ψήφισε τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο που επιτρέπει εξορύξεις και τέτοιες εργασίες λατομείων κλπ σε περιοχές προστατευόμενες που έχουν φυσικό κάλλος, περιοχές natura κλπ. Επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε ο νόμος που επεκτείνει τη δυνατότητα να γίνονται εξορύξεις και πάνω εδώ στηρίζονται οι καινούργιοι μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν το λατομείο, παρότι υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες του ΙΓΜΕ, άλλων επιστημονικών φορέων, οι οποίοι λένε ότι το υλικό του γρανίτη είναι ραδιενεργό, ότι έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον υδροφόρο ορίζοντα. Η μία μελέτη βρήκε και δείγματα ουρανίου. Άρα, λοιπόν, υπάρχει ζήτημα και πρέπει να ανατραπούν όλες αυτές οι εργασίες που έχουν γίνει και επιτρέπουν να γίνει το λατομείο και σ’ αυτή την κατεύθυνση εμείς είμαστε στο πλευρό σας.

Άλλο ζήτημα, που ουσιαστικά είναι το ίδιο πρόβλημα, οι ΑΠΕ που τις πολυδιαφημίζουν και είναι και της “μόδας” τώρα σε όλη την Ευρώπη, γιατί έχουν πολλά κέρδη για  επιχειρηματίες που ασχολούνται με αυτές. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ότι δεν προστατεύεται το περιβάλλον με τις ανεμογεννήτριες ή με τις ΑΠΕ, είναι ότι ουσιαστικά οδηγούν σε ενεργειακή φτώχεια. Το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται. Μπορεί ως ένα βαθμό να βοηθάει, να παράγεται κάποια ενέργεια, όμως το πρόβλημα της ενέργειας δεν λύνεται, πολύ περισσότερο το πρόβλημα του να μην πληρώνει ακριβά το ρεύμα, την ενέργεια, ο ελληνικός λαός, η εργατική, αγροτική οικογένεια. Γιατί θα μεγαλώσει το κόστος και με τις ανεμογεννήτριες και θα επιβληθούν και νέοι φόροι, νέα τέλη τα οποία θα τα πληρώνει πάλι ο εργαζόμενος. Αυτή είναι η ουσία και γι’ αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι, όχι για τη μορφή της ενέργειας που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, αλλά μέσα από ποιες προϋποθέσεις, ποιο κράτος, ποια εξουσία, μέσα σε ποιο σύστημα!”.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε επίσης πως -πέρα από το ζήτημα του λατομείου, το οποίο το ΚΚΕ θα προωθήσει στη Βουλή με Ερώτηση- σημαντικό ζήτημα είναι κι αυτό της κατασκευής της γέφυρας που αφορά τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους κατοίκους της περιοχής. “Το έργο αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, μαζί με τα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα, που λείπουν σε όλο το νομό. Πλημμυρίζει το ποτάμι καταστρέφεται η παραγωγή και ο κόσμος δεν αποζημιώνεται μετά. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα έργα πολιτικής προστασίας, όπως είναι η αντιπυρική, η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, έργα που δεν χρηματοδοτούνται, ενώ έπρεπε να είναι προτεραιότητα”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στα ζητήματα της πανδημίας και στην ανάγκη του εμβολιασμού, τόνισε όμως “πως δεν μπορεί να τα ρίχνουμε όλα στην ατομική ευθύνη, γιατί την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και ο κύριος Μητσοτάκης δείχνει με το δάχτυλο τον κάθε εργαζόμενο, τον οικογενειάρχη, το ερώτημα είναι: “εσείς ως κράτος τι κάνετε; Γιατί δεν λύνετε το πρόβλημα των υποδομών; Γιατί δεν προσλαμβάνετε γιατρούς; Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν, έχουν γίνει νοσοκομεία μιας νόσου, τώρα ούτε τον covid δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Ασθενείς διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους. Λείπουν γιατροί, κρεβάτια, λείπουν ΜΕΘ, νοσηλευτές. Αυτά τα ζητήματα είναι ενιαία, αφορούν το πρώτο πρόβλημα που λέγεται κρατική, κυβερνητική ευθύνη. Χρειάζεται ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της υγείας και όχι “επίταξη”, όπως λέει η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή να πληρώνει τον μεγαλοκλινικάρχη για ένα κρεβάτι που διαθέτει ή για μια ΜΕΘ ή για ένα γιατρό. Είμαστε σε κατάσταση πολέμου, να το πω έτσι, γιατί πόλεμος είναι η πανδημία. Και μέσα στην πανδημία οι μεγάλοι όμιλοι στον τομέα της υγείας που ο κόσμος πεθαίνει, υποφέρει, είχαν τεράστια κέρδη.

Μια, λοιπόν, είναι η αιτία και να το συνειδητοποιήσουμε, να καταλάβουμε ότι η δύναμή μας είναι η ενότητά μας στη βάση κάτω. Το κύριο είναι ο λαός να ενωθεί, γιατί δεν  μας χωρίζουν ούτε τα κόμματα ούτε ιδεολογίες. Το κριτήριό μας είναι κοινωνικό, ταξικό. Δεν μας ενδιαφέρει αν ο άλλος ψήφιζε ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ ή ΚΚΕ, μας ενδιαφέρει αν είναι εργάτης, άνεργος, αγρότης, επαγγελματίας και δεν ανήκει στην ολιγαρχία του πλούτου, σ’ αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία και καθορίζουν τις κυβερνήσεις, τις πολιτικές των κομμάτων τους. Εμείς δεν έχουμε καμία εξάρτηση απ’ όλους αυτούς, τέτοιες εξαρτήσεις έχουν τα άλλα κόμματα και γι’ αυτό υπηρετούν αυτές τις πολιτικές. Αν, λοιπόν, συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι ο ένοχος, ποια είναι η αιτία, θα βρούμε και τις λύσεις, σε ποια κατεύθυνση πρέπει να παλέψουμε και τι πολιτικές επιλογές πρέπει να κάνουμε και πως πρέπει να αλλάξουμε αυτή την κοινωνία, το σύστημα, το κράτος και όσους το υπηρετούν”.

Τέλος ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για να επανέλθουν οι μισθοί, οι συντάξεις, ο 13ος – 14ος μισθός και οι αντίστοιχες συντάξεις που έχουν κοπεί τα χρόνια των μνημονίων και την απέρριψαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, λέγοντας πως “αυτή είναι μια ακόμα απόδειξη για να μην ταυτίζετε όλους τους βουλευτές, τους πολιτικούς ή τα κόμματα. Δεν είμαστε ίδιοι. Υπάρχει το ΚΚΕ που βλέπει διαφορετικά τα πράγματα, απ’ τη σκοπιά των εργαζομένων και του λαού μας  και σε αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε και θέλουμε να γίνουμε όσο γίνεται καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί”.

ΑΘΗΝΑ 03/12/2021                                               ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τοποθέτηση του Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ, στη συζήτηση στη Βουλή

επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Νοσοκομείο Σερρών και τη συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Σερρών

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις Σέρρες, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Σερρών, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και συμμετείχε σε σύσκεψη με τα σωματεία και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου.

Παίρνοντας το λόγο στη σύσκεψη, τόνισε πως “είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να επισκεπτόμαστε τους χώρους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπου οι υγειονομικοί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα. Αλλιώς είναι να βλέπεις από κοντά την κατάσταση κι αλλιώς να στην περιγράφει κάποιος άλλος”. Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού και στην ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, με δεδομένο τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις Σέρρες, επεσήμανε πως: “Το ΚΚΕ απ’ την πρώτη στιγμή έχει πει ότι πρέπει να ακούμε την επιστημονική κοινότητα, να ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών και των επιστημονικών ομάδων, ελέγχοντας φυσικά όλα τα ζητήματα. Ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, θα πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα τεστ, να παίρνουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας, όμως αυτό δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση, απ’ τις ευθύνες που έχει για την άσκηση της εξουσίας στον τομέα της δημόσιας υγείας, οι οποίες είναι εγκληματικές.

Όλα αυτά τα χρόνια θα έπρεπε να ενισχυθεί κι όχι να απαξιωθεί παραπέρα το δημόσιο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία, γιατί η βασική γραμμή, η στρατηγική της κυβέρνησης, αλλά και των υπολοίπων αστικών κομμάτων είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας, απαξιώνοντας σταδιακά το δημόσιο σύστημα υγείας. Έτσι εξηγείται γιατί μπαίνουν εργολαβίες στα νοσοκομεία, γιατί δεν γίνονται προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, άλλου διοικητικού προσωπικού όπως και εδώ στις Σέρρες.

Δεν δικαιολογείται δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας αντί να έχεις περισσότερους γιατρούς και όχι τους 163, όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών, πριν την πανδημία, να έχεις λιγότερους, ενώ θα έπρεπε να έχεις τουλάχιστον τους διπλάσιους. Δεν γίνεται να είχες περισσότερους νοσηλευτές πριν και τώρα λιγότερους. Δεν γίνεται να μην έχεις διοικητικό προσωπικό, γιατί ένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να έχει καθαριότητα, σίτιση. Δεν μπορεί να λείπουν ειδικευμένοι γιατροί και να κλείνουν κλινικές.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να καταλήξουμε τί θέλουμε και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να παλέψουμε, αφού δούμε τις αιτίες του προβλήματος. Κι αν συμφωνήσουμε στις αιτίες πρέπει να ενώσουμε τη γροθιά, την πάλη μας, τις σκέψεις και προτάσεις μας, όλοι εμείς απ’ τα κάτω κι όχι κάποιες κορυφές πάνω. Δεν γίνεται, διότι άμα υπηρετείς διαφορετικά συμφέροντα πρέπει να επιλέξεις και το δρόμο σου. Έχεις διαφορετικό δρόμο να ακολουθήσεις, άμα υπηρετείς τα συμφέροντα των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζομένων στην υγεία ή γενικότερα των εργαζομένων σε άλλους κλάδους, πρέπει να αντιταχθείς στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, να πατήσεις το πόδι και στην ΕΕ, και να αλλάξεις ριζικά το κράτος. Τέτοια πρόθεση δεν έχουν τα άλλα κόμματα και το είδαμε κατά την περίοδο της διακυβέρνησής τους.

Ενιαία είναι τα προβλήματα και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και να οδηγούμαστε στο ότι αυτό το σάπιο σύστημα πρέπει να αλλάξει. Αυτή είναι η πρότασή μας, χωρίς να σημαίνει ότι παραιτούμαστε απ’ τη διεκδίκηση, τον αγώνα, την άσκηση πίεσης, ώστε να επιλυθεί το παραμικρό πρόβλημα. Ό,τι μπορεί να μας πάει μπροστά εμείς το παλεύουμε, αλλά έχουμε στο μυαλό μας ότι χρειάζονται αλλαγές εκ βάθρων σε αυτό το κράτος. Χρειάζεται να αναπτύξεις το δημόσιο σύστημα υγείας, να επιτάξεις τον ιδιωτικό τομέα, αλλά όχι με την “επίταξη” που λέει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα -να τους δίνουμε λεφτά, να τους πληρώνουμε για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είτε σε κρεβάτια είτε σε προσωπικό- αλλά επίταξη κανονική. Απ’ αυτή τη σκοπιά εμείς παλεύουμε για προσλήψεις με σταθερές σχέσεις εργασίας, συμφωνούμε οι συμβάσεις να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, όπως και με τις υπόλοιπες προτάσεις που κάνατε, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι τις αντίστοιχες προτάσεις νόμου  που έχουμε χρησιμοποιήσει, καταθέτοντας στη βουλή για να ψηφιστούν, τα άλλα κόμματα αρνούνται. Τί πρέπει να γίνει για να υλοποιηθούν οι προτάσεις μας; Πρέπει να έρθει ο σοσιαλισμός για να γίνει αυτό; Τελικά έτσι είναι. Μάλλον πρέπει να έρθει η εργατική τάξη, ο λαός στην εξουσία για να τα κάνει αυτά, με άλλη κοινωνική οργάνωση, με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, με άλλες δομές, με επιστημονικό κεντρικό σχέδιο για όλη τη χώρα και στον τομέα της υγείας κλπ.

Τελικά, καταλήγουμε πάλι στο πολιτικό πρόβλημα που έχει η χώρα και πρέπει όλους να μας προβληματίσει και να αρχίσουμε την κουβέντα μεταξύ μας για το που πρέπει να πάμε και ποιες πολιτικές επιλογές πρέπει να αφήσουμε πίσω, για να ανοίξει ένας δρόμος για την κοινωνία, τον λαό μας”.

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων Σερρών, όπου τόνισε πως “θεωρούμε ότι έχουν τεράστιες ευθύνες όσοι κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες του κράτους και των ανθρώπων του λαού μας και ιδιαίτερα των ανθρώπων με αναπηρία, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, που χρειάζονται ιδιαίτερη κοινωνική φροντίδα. Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, έχουν βελτιωθεί θεραπείες, φάρμακα και τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρία να ξεπεράσουν προβλήματα, αλλά δυστυχώς αυτά δεν μπαίνουν στη ζωή, δεν γίνονται πράξη, γιατί έχουν τεράστιο κόστος και δεν υπάρχει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν υπάρχει μέριμνα. Εμείς θεωρούμε ότι τα φάρμακα, οι θεραπείες ακόμα και οι προληπτικές εξετάσεις που χρειάζονται, αλλά και η αποκατάσταση -όπως είναι οι φυσικοθεραπείες ή άλλες θεραπείες- πρέπει να είναι δωρεάν, να ανήκουν στο δημόσιο σύστημα υγείας και όχι στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στους ιδιώτες, οι οποίοι έχουν για “θεό” τους μόνο το κέρδος, κοιτάνε να ξεζουμίζουν και τα άτομα με αναπηρία, όπως και όλο τον εργαζόμενο λαό”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε, επίσης, “πως πρέπει να λυθούν τα τεράστια προβλήματα της προσβασιμότητας για τα άτομα με κινητικά προβλήματα σε δημόσιες υπηρεσίες, άλλους χώρους, όπως είναι οι χώροι για αναψυχή, για τον ελεύθερο χρόνο που θέλει να περάσει κάποιος με την οικογένειά του”. “Ξέρετε ότι είμαστε με το αναπηρικό κίνημα, με το κίνημα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στους δρόμους και προσπαθούμε να παλέψουμε και να πιέσουμε, ώστε να λυθούν προβλήματα. Άρα, το οποιοδήποτε μέτρο ανακούφισης εμείς το στηρίζουμε, μόνο που δεν λύνει το πρόβλημα, χρειάζεται μία συνολική πολιτική σε όλα τα ζητήματα και στα ζητήματα της επιμόρφωσης, της αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, της εργασίας, της βοήθειας για ανθρώπους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και δεν έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον ανθρώπους που μπορούν να τους βοηθήσουν, αλλά αυτό πρέπει να είναι κρατική ευθύνη, κοινωνική μέριμνα, πρέπει να εξασφαλίζεται από το κράτος”.

ΑΘΗΝΑ 8/12/2021 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Εδώ στην πόλη των Σερρών, στη Βόρεια Ελλάδα το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ απευθύνεται σε κάθε εργάτη, άνεργο, βιοπαλαιστή αγρότη και επαγγελματία, σε κάθε νέο παιδί και γυναίκα της λαϊκής οικογένειας. Απευθύνεται σε όλους όσοι ανησυχούν, αγανακτούν και προβληματίζονται για το τι πρέπει να γίνει για να μπει τέλος στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, για να αλλάξει επιτέλους αυτή η κατάσταση.

Ξέρουμε πως δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως δεν πάει άλλο, πως κάτι πρέπει να γίνει και προβληματίζονται για το αν υπάρχει και ποια είναι η διέξοδος. Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε ανεξάρτητα τι επιλογές έκαναν μέχρι χτες, ποια κόμματα ψήφισαν.

Τώρα είναι η ώρα να σκεφτούν ότι έχουν τη δυνατότητα μιας διαφορετικής επιλογής, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ.

Αυτή η διαφορετική επιλογή σήμερα, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στο να δυναμώσει η συλλογική οργάνωση, ο αγώνας, η συσπείρωση δυνάμεων, ο συντονισμός της πάλης, για όλα τα καυτά κι επείγοντα προβλήματα.

Αυτή η διαφορετική επιλογή, μπορεί να ενισχύσει την καθημερινή, βασανιστική και επίμονη προσπάθεια που ξεδιπλώνεται παντού, σε όλους τους χώρους από τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές, για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες της αντίστασης, για να αδρανοποιηθούν οι αντεργατικοί, οι αντιλαϊκοί νόμοι, όπως είναι ο νόμος – έκτρωμα του Χατζηδάκη, ακόμα και παλιότεροι νόμοι που παραμένουν σε ισχύ.

Αυτή η διαφορετική επιλογή, της συμπόρευσης με τους κομμουνιστές, μπορεί να δυναμώσει τη συζήτηση για τη διέξοδο, την προοπτική για το λαό. Κι αυτή δεν είναι, οι νέες γενιές να ζουν χειρότερα από τις προηγούμενες, να δουλεύουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι τον 21ο αιώνα, αλλά να δουλεύουν λιγότερο και με δικαιώματα, ικανοποιώντας σύγχρονες ανάγκες στη μόρφωση, στην υγεία, στον πολιτισμό, στην ίδια τους τη ζωή.

Κι αυτό σήμερα δεν συμβαίνει, παρότι είμαστε  στην εποχή της ονομαζόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της “ψηφιακής οικονομίας”, που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει τεράστια άλματα και συνεχίζουν. Δεν συμβαίνει, όχι γιατί φταίει «η κακιά μας η μοίρα», αλλά επειδή ζούμε μέσα σε ένα κοινωνικό σύστημα, μια κρατική εξουσία, που θυσιάζει τα δικαιώματά μας στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Αυτό το εμπόδιο, το κέρδος των λίγων καπιταλιστών, που ορθώνεται σε κάθε πτυχή της ζωής μας, πρέπει να φύγει από τη μέση, για να ανοίξει επιτέλους ο ελπιδοφόρος δρόμος για την πραγματική ικανοποίησή των σύγχρονων αναγκών μας.

Το κάλεσμα μας, λοιπόν, απευθύνεται στον καθένα και στην καθεμιά, για να πάρει μαζί με εμάς, τη θέση του δίπλα μας: Στο εργατικό σωματείο, στην επιτροπή αγώνα, στον αγροτικό σύλλογο, στο σύλλογο των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών και επιστημόνων, στο μαζικό φορέα της γειτονιάς, του χωριού.

Εκεί μπορεί πιο εύκολα ο καθένας με την πείρα του, μέσα και από την οργάνωση του αγώνα, να κατανοήσει ότι η διέξοδος για το λαό, δε βρίσκεται ούτε έξω, ούτε πάνω, ούτε μακριά από το λαό, αλλά στον ίδιο το λαό και τους αγώνες του.

Είναι με δυο λόγια, αυτό που πολύ εύστοχα λέμε, με το σύνθημα: “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”!

Δείτε, για παράδειγμα, πως εξελίσσεται η πορεία της πανδημίας. Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κανείς σε μια κυβέρνηση που εξακολουθεί να κουνάει το δάχτυλο στο λαό, τη μια για τα μέτρα προστασίας, την άλλη για τον εμβολιασμό, ο οποίος πράγματι είναι αναγκαίος, ενώ εξακολουθεί να αρνείται να πάρει τα αυτονόητα μέτρα προστασίας στους κρίσιμους χώρους όπως είναι οι χώροι εργασίας, τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς; Όταν αρνείται να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας με το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό;

Δεν είμαστε στην αρχή αυτής της περιπέτειας, κοντεύουμε δυο χρόνια. Υπάρχει πλέον, συσσωρευμένη πείρα και επιστημονική γνώση κι όμως είμαστε σε χειρότερη κατάσταση. Και βέβαια το εμβόλιο είναι πολύτιμο όπλο, που πρέπει να αξιοποιηθεί αμέσως από όλους και όλες, από μόνο του όμως, δεν είναι αρκετό. Πόσο μάλλον, όταν το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι ανεπαρκέστατο και δε στηρίζεται σε ένα ενισχυμένο σύστημα υγείας με αναπτυγμένη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Θα ήταν ίδια για παράδειγμα, ίδια η κατάσταση κι εδώ στις Σέρρες, αν υπήρχε μια σοβαρή ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβολιασμό, κι όχι απλά μια διαφημιστική καμπάνια; Αλλά, μια εμβολιαστική εκστρατεία με ευθύνη του κράτους, εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα ερωτήματα, με ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού. Σίγουρα όχι. Θα ήταν πολύ καλύτερη.

Θα ήταν ίδια η κατάσταση, αν αυτή η ενημερωτική εκστρατεία  ακουμπούσε στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή σε Κέντρα Υγείας στις γειτονιές, Πολυϊατρεία, Αποκεντρωμένα Ιατρεία στα χωριά, τα οποία με σύγχρονες υποδομές και όλο το απαραίτητο προσωπικό θα διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που τυχόν υπάρχουν;

Η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική και εδώ στις Σέρρες, που υπάρχει μεγάλος αριθμός θανάτων, αν η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιούσε τις προτάσεις των υγειονομικών, των συλλόγων τους.

Αν είχε επεξεργαστεί ένα καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων, με δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό, εφαρμογή της φαρμακοεπαγρύπνησης, με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες, με επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.

Αν, για παράδειγμα, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ως βασικό στοιχείο στη σύνθεση του επιστημονικού προσωπικού των Κέντρων Υγείας, είχε ουσιαστικό ρόλο. Αλλά αυτά θα μας πουν «δεν γίνονται, είναι πολυτέλεια». Αυτή είναι η μόνιμη απάντησή τους.

«Δεν κάνουμε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, δεν εξασφαλίζουμε περισσότερες ΜΕΘ, κι ας διασωληνώνουμε εκτός ΜΕΘ, γιατί μετά θα μας μείνει ένα πολυτελές σύστημα υγείας», λένε, χωρίς να ντρέπονται, οι κυβερνητικοί παράγοντες.       Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, το νοσοκομείο λειτουργεί εκτός ορίων ασφαλείας και στέλνει ασθενείς σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, με ότι σημαίνει αυτό για την πορεία της υγείας τους. Από πού κι ως πού λοιπόν, είναι πολυτέλεια να ενισχυθεί με τις απαιτούμενες υποδομές και το αναγκαίο προσωπικό;

Προφανώς, ό, τι αφορά την κάλυψη των αναγκών του λαού, είναι πολυτέλεια, ενώ ό, τι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της υγείας, όπως και σε άλλους τομείς, είναι εφικτό και αναγκαίο! Γι’ αυτό όλοι τους αποθέωσαν με την πολιτική τους την εμπορευματοποίηση της υγείας.

Το πρόστιμο – ποινή των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, πέρα από το ότι αποθεώνει την ατομική ευθύνη, τον κοινωνικό αυτοματισμό και συγκαλύπτει τις κυβερνητικές ευθύνες, υπηρετεί αυτή ακριβώς την πολιτική της εμπορευματοποίησης.

Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την καθιέρωση κι άλλων αντίστοιχων χαρατσιών και για άλλες παθήσεις με προκάλυμμα την ευθύνη των ασθενών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι ονομάστηκε «αντίτιμο υγείας».

Αντί η κυβέρνηση της ΝΔ, να πάρει μέτρα πρόληψης και θεραπείας με ευθύνη του κράτους, με αυτό το μέτρο, στρώνει το έδαφος στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση κι ανταποδοτικότητα, όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα υγείας για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων που θα θεωρούνται ότι “δεν τηρούν υπεύθυνη στάση”.

Κι όμως στο χέρι μας είναι να εμποδίσουμε τέτοια επικίνδυνα για τη ζωή του λαού σχέδια, συνολικά την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ με το «νέο ΕΣΥ». Να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.

 

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

 

Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχουν οι εργαζόμενοι, και εδώ στις Σέρρες, στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια; Εργάτες, οι οποίοι δουλεύουν σε μεγάλες βιομηχανίες, βιοτεχνίες αλλά και στις μικρές επιχειρήσεις;

Ποια εμπιστοσύνη μπορούν να έχουν ότι θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής τους, όταν όλες οι κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη,  έχτιζαν το αντεργατικό οικοδόμημα που αφαιρούσε από τους εργαζόμενους κατακτήσεις και δικαιώματα και διαμόρφωνε τη σημερινή ζούγκλα;

Σ’ αυτή τη ζούγκλα ήθελε δήθεν να βάλει κανόνες η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο Χατζηδάκη, με τη δεκάωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες αλλά και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης. Στην πραγματικότητα ήθελε να νομιμοποιήσει τη ζούγκλα παρέχοντας στο κεφάλαιο κι άλλα εργαλεία μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργατών.

Τέτοιοι εμβληματικοί, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, νόμοι, δεν καταργούνται από τις αστικές κυβερνήσεις. Αδρανοποιούνται από τους ίδιους τους εργαζόμενους με τον ενωμένο, ανυποχώρητο αγώνα τους. Αυτό απέδειξαν οι εργαζόμενοι της e-food σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Αλλά και σε άλλους χώρους οι οποίοι – αν σήμερα περίμεναν τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση για να καταργήσει τον νόμο Χατζηδάκη -που ο ίδιος νομιμοποίησε ψηφίζοντας τα μισά άρθρα του- θα είχαν οι ίδιοι περάσει τη θηλιά στο λαιμό τους.

Δεν το έκαναν όμως. Εργαζόμενοι σε πολλούς χώρους δουλειάς, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές δίνουν μια σκληρή μάχη για να αχρηστεύσουν το νόμο Χατζηδάκη, βάζουν στο κέντρο της διεκδίκησης τα δικαιώματα, τις ανάγκες τους.

Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να τους έχουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και δω στο νομό των Σερρών, έναν κατά βάση, αγροτικό νομό, όταν τα προβλήματα τους πολλαπλασιάζονται και οξύνονται τόσο από τη μεγάλη φορολογία, την καθυστέρηση της αποπληρωμής τους από τους εμπόρους, την πτώση της τιμής των προϊόντων τους, προβλήματα που δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο την επιβίωση τους;

Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχουν στην κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ οι εργάτες, οι άνθρωποι του μόχθου, σε ένα νομό όπως οι Σέρρες, που παρά το ότι δεν είμαστε στα χρόνια της κρίσης, υπάρχει μεγάλη αύξηση του ποσοστού φτώχειας;

Πολλοί πλέον βλέπουν ακόμα κι αυτό το πενιχρό εισόδημά τους τώρα να εξανεμίζεται από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Μάλιστα  η κυβέρνηση της ΝΔ κοροϊδεύει διπλά το λαό, όταν του λέει πως δήθεν θα τον ανακουφίσει από το κύμα της ακρίβειας, όταν ο προϋπολογισμός που έχει καταθέσει, εκτός ότι συνεχίζει κατά 95% να φορτώνει τη φορολογία στα λαϊκά στρώματα, απαλλάσσοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις, προβλέπει και αύξηση των έμμεσων φόρων, αυτών που κατά κύριο λόγο πλήττουν τις λαϊκές οικογένειες.

Εδώ όμως, σ’ αυτή την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας που περίσσεψαν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα περί ανάπτυξης, με αφορμή την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, χρειάζεται να βγουν και ορισμένα συμπεράσματα και οι εργαζόμενοι να κάνουν λογαριασμό ποιος κέρδισε τελικά.

Όταν λοιπόν, τότε, πριν μερικά χρόνια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά και η ΝΔ διαφήμιζε τα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού, το ΚΚΕ επέμενε πως αυτή η «ανάπτυξη» δεν θα φέρει οφέλη στο λαό ευρύτερα, μιας και το φυσικό αέριο δεν προβλέπεται να είναι φτηνό για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες.

Λέγαμε τότε, κι ας μας έλεγαν ορισμένοι πως καταστροφολογούμε, πως η κατασκευή και λειτουργία του αγωγού δεν πρόκειται να αντιστρέψει ούτε τις συνθήκες «ενεργειακής φτώχειας», στις οποίες διαβιούν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, που και σήμερα αρκετά χρόνια μετά, αδυνατούν να πληρώσουν για τα στοιχειώδη.

Και είχαμε δίκιο. Υπάρχει έστω και μία περιοχή απ’ αυτές που περνάνε οι αγωγοί ενέργειας που να έχουν πρόσβαση σε φτηνή ενέργεια; Καμιά.

Παντού, κι εδώ αλλά και σε όλη τη χώρα, οι εργατικές λαϊκές οικογένειες πληρώνουν πλέον πανάκριβο το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα ενώ ωφελημένες βγήκαν ξανά οι μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις, καθώς το φυσικό αέριο αξιοποιείται για τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους.

Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κανείς στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ και στο κράτος τους, που όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής του λαού είναι ανήμπορο, γυμνό, δυσκίνητο όταν όμως πρόκειται για τα κέρδη των μεγάλων ομίλων είναι ταχύτατο, ευέλικτο και αποτελεσματικό;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Μια ματιά να ρίξει κανείς στο χάρτη της Ελλάδας,  θα δει ότι χρόνο με το χρόνο, πληθαίνουν οι πληγέντες από κάθε είδους φυσικές καταστροφές. Γιατί αυτά τα έργα, έργα κρίσιμα για τη ζωή του λαού, δεν αποτελούν προτεραιότητα του αστικού κράτους, γιατί δεν αποφέρουν κέρδη στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Προτιμούν, όπως λένε τα φιρμάνια της ΕΕ, να δίνουν κάποιες πενιχρές αποζημιώσεις, παρά να κάνουν τα απαραίτητα έργα. Αυτός είναι ο λόγος που κι εδώ στο νομό των Σερρών, είχαν καθυστερήσει για δεκαετίες ολόκληρες τα αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ποσότητες νερού που εισέρχονται από τη Βουλγαρία μέσω του Στρυμόνα, σε συνδυασμό με το νερό που πέφτει στην περιοχή. Ακόμα και τώρα, που κάποια μπορεί να ξεκίνησαν, είναι όμως πολύ πίσω από τις ανάγκες.

Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες, από τις από τις πλημμύρες της άνοιξης του 2015, όταν τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα πλημμύρισαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, πνίγηκαν κοπάδια, καταστράφηκαν αγροτικά μηχανήματα, υποδομές. Δύο κυβερνήσεις, μία του ΣΥΡΙΖΑ και μία της ΝΔ πέρασαν, και ακόμη δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τα αναγκαία για την περιοχή, έργα.

 

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

 

Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχει ο λαός μας στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στα άλλα κόμματα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ που μοιράζονται τις ίδιες ευθύνες διαχρονικά, γιατί η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό  στρατόπεδο από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη, με νέες βάσεις και στρατιωτικές υποδομές που εξυπηρετούν τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας;

Η γιγαντιαία απόβαση των αμερικάνικων δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, ούτε την ασφάλεια ούτε την ειρήνη στην περιοχή μας εξυπηρετεί! Το αντίθετο. Ας αφήσουν την κοροϊδία τα κυβερνητικά επιτελεία, οι υπουργοί και τα παπαγαλάκια τους!

Ποια ασφάλεια και ειρήνη υπερασπίζουν τα πάνω από 70 επιθετικά ελικόπτερα και σχεδόν 1.000 κομμάτια εξοπλισμού των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ που θα μετακινηθούν από το αμερικανικό πλοίο που έδεσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μόνο τις προηγούμενες μέρες; Οι πάνω από 600 ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στρατιωτικοί που κατακλύζουν την πόλη της Αλεξανδρούπολης;

Για πού θα μετακινηθούν; Για την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, όπου ξεδιπλώνονται τα ΝΑΤΟικά σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών που καίει στην περιοχή και απειλεί τους λαούς.

Ποια ασφάλεια και ειρήνη θα υπερασπίσει η αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης, λίγο πιο κάτω, στη Λάρισα, όπου οι Αμερικάνοι ετοιμάζονται να την αναβαθμίσουν με νέα υπόστεγα και κτίρια υποστήριξης, όπως προβλέπει η πρόσφατη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία;

Στη Λάρισα δημιουργείται μια γιγαντιαία βάση για τις ανάγκες του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού. Λίγο πιο δίπλα, στο Στεφανοβίκειο Βόλου, για μία ακόμα χρονιά πάνω από 400 στελέχη της αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού και δεκάδες ελικόπτερα έχουν σταθμεύσει και θα παραμείνουν εκεί για μήνες, έτοιμα να αναπτυχθούν σε όλα τα Βαλκάνια.

Αυτή την απαράδεκτη εικόνα μετατροπής της χώρας σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, την παρουσιάζουν ως «τείχος ασφάλειας» για τον λαό και αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στη «συλλογική ασφάλεια».

Το μόνο «τείχος ασφαλείας» που πρέπει να δει ο λαός μας, είναι αυτό των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ απέναντι στους ανταγωνιστές τους, που βάζουν την Ελλάδα στο επίκεντρο του επιθετικού σχεδιασμού, ειδικά σε ό,τι αφορά τη χερσαία και θαλάσσια συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Σε πόσο επικίνδυνα μονοπάτια, βάζει το λαό και τη χώρα μας η αστική τάξη και τα κόμματά της, αποδεικνύεται και από τις αντιδράσεις των ανταγωνιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, που προειδοποιούν για «ανάλογα αντίμετρα» όσο οι ΝΑΤΟικοί σφίγγουν τον κλοιό από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα αλλά μιλούν και για αντίποινα, σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής, εναντίον χωρών που φιλοξενούν ΝΑΤΟικές υποδομές με τις κάννες στραμμένες προς τη Ρωσία.

Ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για τον λαό είναι να δυναμώσει την πάλη για να κλείσουν όλες οι βάσεις, να γυρίσουν τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων, να απεμπλακεί η χώρα από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να βάλει ο λαός στο «κέντρο» της πάλης του την επικίνδυνη στρατηγική του κεφαλαίου και όλες τις συμμαχίες του.

 

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

 

Οι εργάτες, οι άνεργοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, τα νέα παιδιά και οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στις δικές τους δυνάμεις. Αυτές οι δυνάμεις, μπορούν να πολλαπλασιαστούν, εάν κατατεθούν στον αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα, για να ανοίξει η ελπιδοφόρα προοπτική, ο λαός να κάνει κουμάντο στην κοινωνία και την οικονομία.

Ακόμα κι αν, αυτή η προοπτική, σε πολλούς φαίνεται μακρινή, τους λέμε «βοηθήστε να τη φέρουμε πιο κοντά», με τη συμμετοχή, τη δράση, τη συμπόρευσή σας στους αγώνες με το ΚΚΕ.

Κι αυτό το λέμε και στους εργάτες που στήριξαν τη ΝΔ και τώρα αγανακτούν και σε όσους σκέφτονται να στηρίξουν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ ή τρέφουν προσδοκίες πως το ΚΙΝΑΛ θα ξαναγίνει έστω το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ‘70 και του ‘80.

Σε όλους λέμε να εμπιστευτούν το ταξικό τους ένστικτο και κριτήριο. Να σκεφτούν ποιος είναι δίπλα τους, με ποιον πρέπει να πάνε και ποιον να αφήσουν.

Λέμε λοιπόν, σε όλους όσοι στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, και τώρα σκέφτονται να του δώσουν «άφεση αμαρτιών» γιατί όπως λέει “έμαθε, ξέρει και τώρα μπορεί τάχα να τα κάνει καλύτερα, γιατί είναι δήθεν απαλλαγμένος από μνημόνια και δεσμεύσεις”.

Για ποια απαλλαγή από δεσμεύσεις και μνημόνια μιλάει; Τι έχει καταργηθεί από τους μνημονιακούς νόμους που παρέλαβε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και απ’ αυτούς που ο ίδιος ψήφισε; Κι αφού είναι απαλλαγμένος από μνημόνια, γιατί δεν ψήφισε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης; Για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751;

Είναι τόσο απαλλαγμένος από τα μνημόνια που στηρίζει με «χέρια και με πόδια» το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτό το νέο υπερμνημόνιο που δένει χειροπόδαρα το λαό μας και τα παιδιά του για τα επόμενα χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο απαλλαγμένος από δεσμεύσεις, που μοιράζεται το ίδιο όραμα με τη ΝΔ, αυτό της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», για να κάνουν χρυσές δουλειές τα μονοπώλια, με πρόσχημα μάλιστα την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται από τη στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ την οποία μοιράζεται με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Κι αυτή η στρατηγική, ό,τι και να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να είναι προοδευτική, είναι βαθιά αντιλαϊκή, αντιδραστική.

Κριτήριο όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μόνο το τι λέει ότι είναι, όπως και το τι κάνει, ακόμα και τώρα που είναι στην αντιπολίτευση, απέναντι σε μια κυβέρνηση όπως η ΝΔ. Εδώ και 1,5 χρόνο ζητάει υπουργό υγείας κοινής αποδοχής, εκλιπαρεί τη ΝΔ για συναίνεση, μη τυχόν και διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή.

Ακόμα και τώρα που η αγανάκτηση απέναντι στη κυβέρνηση μεγαλώνει, ο ΣΥΡΙΖΑ της προσφέρει σανίδα σωτηρίας, τη συναίνεση. Σανίδα σωτηρίας στη μεγάλη εργοδοσία προσφέρουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο εργατικό κίνημα όταν σε κρίσιμους χώρους συνεργάζονται, ψηφίζουν από κοινού ή κατεβαίνουν στα ίδια ψηφοδέλτια με τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στις ταξικές δυνάμεις.  Όπως συνέβη στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, στον ΕΔΟΕΑΠ, στην ΕΣΗΕΑ και αλλού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με τις κυβερνητικές δυνάμεις και μάλιστα για να εφαρμοστούν διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη, όπως οι ηλεκτρονικές διαδικασίες, τον οποίο, κατά τα άλλα, θα καταργήσει όταν γίνει κυβέρνηση.

Λέμε και σε όσους μπροστά στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ αναπτερώθηκαν οι ελπίδες τους, ότι το κόμμα αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά, να μεταλλαχτεί. Αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί η στρατηγική που υπηρετεί το ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ είναι η ίδια που μας έφερε ως εδώ και αυτή δεν μεταλλάσσεται. Παραμένει αντιλαϊκή, αντεργατική.

 

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

 

Το κάλεσμά μας απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα από ποια πολιτική αφετηρία μας προσεγγίζει, ανεξάρτητα πού ο ίδιος τοποθετεί πολιτικά τον εαυτό του. Μέσα απ’ αυτούς τους καθημερινούς αγώνες, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, ριζωμένο παντού, με πρωτοπόρες εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε περιοχή. Με ενιαία αιτήματα και στόχους που ανοίγουν τον δρόμο με κατεύθυνση πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.

Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε όλοι και όλες σε όλα. Ακόμα και στις λεπτομέρειες. Μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να έχει τις επιμέρους δικές του σκέψεις και προβληματισμούς.

Σας καλούμε να στηρίξετε με τη δράση σας αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία που παίρνει το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματικά ελπιδοφόρα διέξοδο, για το σήμερα και το αύριο. Για τις εξεγέρσεις του μέλλοντός μας, το σοσιαλισμό!

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες!

ΑΘΗΝΑ 8/12/2021                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.