ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ


Reading time: 6 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 5 Νοεμβρίου 2021 by manos (ceo)-admin

Πάνω από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις σήμερα βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, συντονίζουν τη δράση τους, κλιμακώνουν την πάλη τους για να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού από την πανδημία, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για αυξήσεις, για σύγχρονα δικαιώματα, για να ακυρωθούν στην πράξη όλοι οι αντεργατικοί νόμοι.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης του Κόμματος για την Πολιτική Προστασία, την Τετάρτη 10 Νοέμβρη και ώρα 19:00, στο ξενοδοχείο Novotel (Μιχαήλ Βόδα 4-6 στην Αθήνα).

Την παρουσίαση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου Για τις δηλώσεις Σταϊκούρα – Λιβανού σχετικά με τα μέτρα για τους αγρότες

Μπροστά στις μαζικές κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών,  ως αποτέλεσμα της όξυνσης των προβλημάτων που βιώνουν (ακρίβεια, εκτόξευση κόστους παραγωγής, περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις, καθίζηση στην τιμή της σταφίδας, αποζημιώσεις – “ψίχουλα” για τις φυσικές καταστροφές κ.ά), η κυβέρνηση καταφεύγει σε ελιγμούς εξαπάτησης, αναμασώντας μέτρα που ήδη εφαρμόζονται και τα οποία απέχουν έτη φωτός από τα όσα απαιτούνται για την πραγματική ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών. Το δε μέτρο για αφορολόγητο πετρέλαιο, που ήταν προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ, θα εφαρμοστεί από του χρόνου “κουτσουρεμένο” και αφορά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό αγροτών (κάτω από 20% του συνόλου).

Την ώρα που η κυβέρνηση μπουκώνει με δισεκατομμύρια τους μονοπωλιακούς ομίλους, σερβίρει ξαναζεσταμένη σούπα και νέα ψίχουλα στους βιοπαλαιστές αγρότες.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι μόνη διέξοδος για τη μικρομεσαία αγροτιά αποτελεί η οργάνωσή της, η αγωνιστική συμπόρευσή της με τα άλλα πληττόμενα λαϊκά στρώματα, σε σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

ΑΘΗΝΑ 5/11/2021                       ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΗΣ COSCO

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην COSCO που, μετά από 7 ημέρες κινητοποιήσεων κι απεργιών, εξανάγκασαν την εργοδοσία να δεχτεί τα βασικά αιτήματά τους.

Αυτός ο αγώνας ήταν αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης, γιατί έφερε στο προσκήνιο την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη μέτρων ασφάλειας κι υγιεινής στους χώρους δουλειάς. Άρα και η επιτυχία τους σημαίνει πολλά για όλους τους εργάτες και εργάτριες. Γι’ αυτό άλλωστε και η αλληλεγγύη προς τους απεργούς της COSCO εκδηλώθηκε σε πανεργατικό, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο. Φανέρωσε, επίσης, το χαρακτήρα των δήθεν “λαμπερών” επενδύσεων και συνολικά της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που έχουν κάνει σημαία τους η κυβέρνηση, αλλά και τα αλλά κόμματα. Από τη μια υπέρογκα κέρδη και από την άλλη τσακισμένα δικαιώματα, εκμετάλλευση, εργατικά ατυχήματα κλπ.

Ο αγώνας τους, όπως και ο θάνατος του συναδέλφου τους, αποσιωπήθηκε. Δεν βρήκε θέση στα ΜΜΕ. Δεν έγινε σημείο αντιπαράθεσης στους μικροκομματικούς καβγάδες, αφού άλλωστε το εργασιακό γκέτο στο λιμάνι φτιάχτηκε με τη στήριξη όλων των άλλων κομμάτων. Κι αν γινόταν καμία αναφορά, αυτή ήταν για να συκοφαντηθεί ότι δήθεν «στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου, γιατί παρακωλύει την οικονομία και την αγορά». Όμως, οι εργατικοί αγώνες μπορούν να διαμορφώσουν τη δική τους δυναμική, να ξεπεράσουν εμπόδια, να αναδείξουν τη φωνή των αδικημένων και καταπιεσμένων

Το πιο σημαντικό ήταν ότι αυτή η μάχη, όπως και οι αντίστοιχες των εργαζομένων στην e-food, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σε άλλους χώρους δουλειάς και κλάδους, απέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι μόνο με τον αγώνα και την οργάνωση τους, την αλληλεγγύη μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους, να αχρηστεύσουν τις απειλές και την τρομοκρατία, τους αντεργατικούς νόμους, τις δικαστικές αποφάσεις που -στηριγμένες σ’ αυτούς τους νόμους- επιχειρούν να “βάλουν στο γύψο” την εργατική λαϊκή πάλη. Απέδειξαν τη σημασία που έχει να γίνονται αυτοί οι αγώνες κέντρα αλληλεγγύης και συντονισμού όλων των εργαζομένων που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Ό,τι κέρδισαν, το κέρδισαν επειδή ακολούθησαν αυτό το δρόμο, κόντρα σε κυβερνήσεις κι εργοδοσία. Το κέρδισαν μετά από πολλές προσπάθειες και προηγούμενους αγώνες που μπορεί να μην είχαν άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, η ταξική πάλη δεν προχωράει ευθύγραμμα, αλλά μέσα από καμπές και στροφές, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, πολύ περισσότερο που ο συσχετισμός παραμένει εξαιρετικά αρνητικός.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Αν πολλαπλασιαστούν οι εστίες της αντίστασης και του αγώνα στους χώρους δουλειάς, αν δυναμώσει η οργάνωση στα σωματεία, αν ηττηθούν οι λογικές της ανάθεσης και των “σωτήριων λύσεων” απ’ τα πάνω, τότε οι εργαζόμενοι μπορούν να επιβάλλουν το δίκιο τους. Κι αν σήμερα παλεύουν για τα αυτονόητα, το μεροκάματο, τη ζωή, την υγεία τους κλπ, αύριο μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, να βάλουν στο επίκεντρο όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους, τη ζωή που μπορούν να ζήσουν στον 21ο αιώνα.

Το ΚΚΕ δίνει και θα δίνει σ’ αυτήν την υπόθεση όλες του τις δυνάμεις.

Για ενημέρωση – Εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής: “Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Πολιτική Προστασία”

Οι πρόσφατες μεγάλες καταστροφές και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Β. Εύβοια και αλλού, τους σεισμούς στην Κρήτη, τις πλημμύρες στην Αττική κ.α, ανέδειξαν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, την παντελή έλλειψη σχεδιασμού, υποδομών και προσωπικού, το διαρκή κίνδυνο “κάθε καλοκαίρι να καιγόμαστε και κάθε χειμώνα να πνιγόμαστε”.

Περισσότερο, όμως, ανέδειξαν την αναγκαιότητα για έναν σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, με βάση τις σύγχρονες συνθήκες και δυνατότητες, που θα υπηρετεί την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και δεν θα αντιμετωπίζει ως “κόστος” τα επείγοντα κι απαραίτητα αντιπυρικά – αντιπλημμυρικά – αντισεισμικά και άλλα έργα, όπως γίνεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των θέσεων του Κόμματος για την Πολιτική Προστασία (Τετάρτη 10/11, 19.00, Novotel).

Την παρουσίαση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμα σύντομες θεματικές παρεμβάσεις επιστημόνων, καθηγητών, στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος και φορέων πληγέντων.

Συγκεκριμένα θα μιλήσουν:

Δημήτρης Κουτζής, Πολιτικός Μηχανικός, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ,  και της ΔΕ του ΤΕΕ, με θέμα: «Αντισεισμική προστασία: Εμπόρευμα ή δικαίωμα;».

Βασίλης Μπέλλος, Πολιτικός Μηχανικός, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης Δημοκρίτειου  Πανεπιστήμιου Θράκης, με θέμα: «Για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία».

Εύη Γεωργιάδου, Δρ Χημικός Μηχανικός, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ,  και της ΕΠ της ΚΟΑ, με θέμα: «Οι πραγματικοί ένοχοι για τα Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ)».

Αντώνης Ραλλάτος, Δασολόγος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕΟΕ, με θέμα: «Οι βαθύτεροι στόχοι του νέου αστικού σχεδίου για τη δασοπροστασία».

Δημήτρης Βλάχος, Αρχιπυροσβέστης,  μέλος του ΔΣ Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου, με θέμα: «Η υπονόμευση των δυνατοτήτων της Πυρόσβεσης από την αστική  πολιτική».

Καράμπελας Πέτρος, εκ μέρους της Επιτροπής Κάτοικων Βαρυμπόμπης – Θρακομακεδόνων, με θέμα: «Η πρωτοβουλία των κατοίκων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στον αντίποδα της κρατικής απουσίας».

–Θα παρέμβει, επίσης, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας.

 

Σημειώνουμε ακόμα ότι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις, το Σάββατο 6 Νοέμβρη και ώρα 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν Επιτροπές και Φορείς των πληγέντων από διάφορες φυσικές καταστροφές, από όλη την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση των πυροσβεστών, χτύπησε αυτούς που όλο το καλοκαίρι, με αυτοθυσία, σβήνανε τις φωτιές, εργαζόμενοι με 6μηνες συμβάσεις και τους οποίους στα τέλη του Οκτώβρη απέλυσε, όπως κάνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Κι όλα αυτά τη στιγμή που είναι πασίγνωστο ότι η πρόσληψη τους είναι άκρως απαραίτητη στο Πυροσβεστικό Σώμα. Γι’ αυτό και το αίτημα τους για μονιμοποίηση είναι δίκαιο. Αυτό το αίτημα, που έθεσε ξανά το ΚΚΕ μέσω τροπολογίας, απέρριψε μόλις πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα σιωπούσαν.

Σήμερα, η κυβέρνηση προχώρησε ακόμα παραπέρα χτυπώντας την κινητοποίηση των πυροσβεστών. Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα τους και τους καλεί να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για όλους εκείνους που, ενώ το καλοκαίρι υποκριτικά τους χτυπάνε την πλάτη, μόλις διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, τους αντιμετωπίζουν με καταστολή. Μόνο ο διαρκής μαζικός αγώνας, μαζί με το λαό, μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα τους και να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα για μονιμοποίηση.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η ανάγκη για μέτρα προστασίας σε χώρους διασποράς του ιού αφορά αυτονόητα και τις εκκλησίες, αφορά όμως και εκείνους τους χώρους -Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχολεία, χώρους δουλειάς- που μένουν απροστάτευτοι με κυβερνητική ευθύνη.

Ακόμη και τώρα με τα καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων, η κυβέρνηση αρνείται να πάρει συστηματικά προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του συγχρωτισμού στους παραπάνω χώρους, να εξασφαλίσει δωρεάν διάθεση των μέσων προστασίας, όπως μάσκες και αντισηπτικά, δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

 

 ΑΘΗΝΑ 5/11/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.