ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


0
(0)

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας περιοδεύει από το πρωί στις πυρόπληκτες περιοχές του Νομού Ηλείας. Μετά τη συνάντηση του με τον δήμαρχο Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:“Επειδή μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, απ’ όλες αυτές τις καταστροφές που έγιναν με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στον Πύργο, στην Ηλεία, όχι απλά για να δούμε και να καταγράψουμε τις μεγάλες καταστροφές που είναι γνωστές στο πανελλήνιο, αλλά για να δώσουμε το στίγμα της συνέχισης του αγώνα, και του ΚΚΕ, μέσα στη Βουλή ή έξω απ’ αυτήν, αλλά και του ίδιου του λαού μέσα απ’ τις επιτροπές αγώνα, τους συλλόγους, την τοπική διοίκηση, όλους τους φορείς που μπορούν να συμβάλλουν, έτσι ώστε να πιέσουν, να διεκδικήσουν για να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές. Για να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% σε όλους τους πληγέντες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να γίνουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα, και βεβαίως για να ανοίξει ένας καλύτερος δρόμος, για να μη θρηνούμε ζωές, να μη θρηνούμε χάσιμο περιουσιών, να μη θρηνούμε καταστροφή του περιβάλλοντος και των δασών και τα επόμενα χρόνια”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι πυρκαγιές επηρέασαν την κυβέρνηση  – σύμφωνα και με τελευταία δημοσκόπηση –  ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε:

“Το πρόβλημα δεν είναι να επηρεάσει μόνο την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά να επηρεάσει συνολικά όλο το αστικό πολιτικό σύστημα, που υπηρετεί ξένα συμφέροντα προς το λαό, και οδηγεί σ’ αυτές τις καταστροφές, αυτό είναι το ζητούμενο. Απ’ αυτήν τη σκοπιά το ΚΚΕ έχει σταθερό μέτωπο ενάντια σε όλα αυτά και βάζει την ουσία του προβλήματος, που βρίσκεται στο ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές, εκ βάθρων, σ’ αυτό το σάπιο σύστημα που δεν έχει ούτε σχέδιο για τη ζωή των ανθρώπων και την προστασία τους, δεν έχει σχέδιο για την προστασία των δασών, δεν έχει σχέδιο συνολικά για την οικονομική ανάπτυξη, ακόμα και για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού”.

Σε ερώτηση αν το ΚΚΕ θα στηρίξει στη Βουλή ένα σχέδιο ανασυγκρότησης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε:

“Το ΚΚΕ έχει προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης. Αυτό το σχέδιο είναι το μόνο ρεαλιστικό και αυτό πρέπει να υλοποιηθεί. Άρα, καλούμε όλο το λαό, τους εργαζόμενους, τους πληγέντες να συσπειρωθούν γύρω απ’ αυτό το σχέδιο, γύρω απ’ αυτό το πρόγραμμα. Όλα τα υπόλοιπα σχέδια, των υπολοίπων κομμάτων που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, είναι κυριολεκτικά για τα σκουπίδια, γιατί φέρνουν καταστροφές και εγκλήματα”.

ΑΘΗΝΑ 30/08/2021                                        ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο πλαίσιο της περιοδείας του στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας παραβρέθηκε σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της επιτροπής πυρόπληκτων, φορέων και συλλόγων των πληγέντων περιοχών στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Στη σύσκεψη πήραν το λόγο οι Θ. Βομπίρης πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Ν. Παναγιωτάρα πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Γ.  Ρηγόπουλος πρόεδρος τοπικής κοινότητας Καυκανιάς, Ευγ. Φωτοπούλου πρόεδρος τοπικής κοινότητας Κλαδαίου, Ανδ. Μαραγκός πρόεδρος τοπικής κοινότητας Πεύκιες, Κ.  Χρονόπουλος πρόεδρος τοπικής Κοινότητας Μουριάς, Γ. Αντωνόπουλος προϊστάμενος Επιμελητήριου Ηλείας, Γ. Κωνσταντόπουλος μέλος ΔΣ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, Δ. Θεοδωρόπουλος πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, Τ. Μυλωνόπουλος γραμματέας Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, Ν. Ζαρόκωστας πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, Δ. Γεννηματά εκπρόσωπος 15μελους γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας, Σ. Αβραμοπούλου αγρότισσα, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος, Κ.  Μουλαγιάννης πρώην δημοτικός σύμβουλος Φολόης

Συμμετείχαν ακόμα: ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αρχαίας Πίσας Σ. Σοφιανόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Ήλιδας Αγ. Κολόσακας, Πύργου Χρ. Γιάνναρος, περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Τρ. Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Γεωργούλης, Κρεστένων – Ανδρίτσαινας Ν. Γκότσης, ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων Ηλείας Αλ. Τσαουσάκης, εκπρόσωποι του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Καυκανιάς, εκπρόσωποι επιτροπών αγώνα Χελιδονίου και Καυκανιάς, παρών ήταν ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γιωργιόπουλος.

Στο χωριό Λάλα ο Δημήτρης Κουτσούμπας  συνάντησε και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Νίκο Νικολακόπουλο και τον αντιδήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας. Επισκέφθηκε, επίσης και το χωριό Φολόη.

 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας παίρνοντας το λόγο μετά τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των φορέων τόνισε: “τα δύσκολα αρχίζουν από τώρα, δεν τέλειωσαν με το σβήσιμο της πυρκαγιάς στην Ηλεία, στην Αρχαία Ολυμπία, στα χωριά σας, στα υπόλοιπα χωριά της πατρίδας μας. Άρα, λοιπόν, σωστά λέτε ότι “πρέπει να είμαστε ενωμένοι”, γιατί όλοι είμαστε εργαζόμενοι, εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, μαθητές, φοιτητές, λαϊκές οικογένειες. Γιατί εμείς έχουμε τελικά έναν κοινό αντίπαλο και πρέπει να κρατήσουμε την ενότητά μας, αλλά και την αγωνιστική μας διάθεση σαν λαός και ο κάθε τόπος ξεχωριστά.

Γιατί μόνο με τον αγώνα -σωστά πάλι το επισημάνατε- μπορεί να πιέσουμε κι αυτές τελικά οι διεκδικήσεις να έχουν αποτελέσματα. Γιατί τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα, τα ζήσατε, τα ζούμε χρόνια, δεκαετίες τώρα. Τα ίδια λένε όλοι οι κυβερνώντες και τελικά, μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, μόλις τελειώσουν οι πυρκαγιές και μόλις τελειώσουν οι μεγάλες υποσχέσεις, όλα αυτά πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων ή στην καλύτερη περίπτωση μένουν στα συρτάρια των υπουργών και των κυβερνώντων.

Θα μας ακούσατε από την πρώτη μέρα και εμένα προσωπικά και όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα στελέχη του Κόμματος, να λέμε ότι “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό”. Δεν περιμένουμε ούτε “μεσσίες”, ούτε “φωστήρες”, δεν υπάρχουν τέτοιοι. Γιατί δυστυχώς αυτοί που έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα, αυτοί που εξακολουθούν να κυβερνάνε, αυτοί που έχουν την εξουσία, είναι σε αντίθετη ρότα από τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι σε αντίθετη γραμμή και από τον λαό της Ηλείας και από τους κατοίκους των χωριών. Και γι’ αυτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο. Μόνο που δεν είναι απλό λάθος, είναι στρατηγική επιλογή. Το σχέδιο τους συνολικά είναι λάθος, οι προτάσεις, τα μέτρα που παίρνουν είναι λάθος.”

 

100% αποζημιώσεις

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας για τα μέτρα αποκατάστασης τόνισε:

“Να υλοποιηθεί η πρόταση του ΚΚΕ για 100% αποζημιώσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όλους τους πληγέντες, σε όλους τους πυρόπληκτους. Είτε έχουν κατοικία, είτε έχουν ελιές, είτε μελίσσια, είτε έχουν ρετσίνι όπως στην Εύβοια, είτε έχουν αμπέλια, σταφίδα όπως εδώ. Για ο,τιδήποτε έχει καταστραφεί από καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σπίτια, από την παραγωγή, από το ίδιο εισόδημα, η αποζημίωση δεν μπορεί να είναι κάτω από το 100%. Γιατί, άμα αρχίσουν οι εκπτώσεις θα δείτε πού θα φτάσουν τελικά. Λένε “για δυο χρόνια θα σου δώσω ένα επίδομα εσένα που έχεις τις ελιές και σου κάηκαν, για να μπορέσεις να τις αποκαταστήσεις”. Μα ποιον κοροϊδεύουν; Δεν ξέρουν δηλαδή ότι ούτε σε δύο ούτε σε τέσσερα χρόνια μπορείς να έχεις ξανά ελιά που να καρπίσει και να σου βγάλει και ελιά, για να έχεις και λάδι; Γίνονται αυτά τα πράγματα; Όταν σου λένε “τον ΕΝΦΙΑ με καταγραμμένη καταστροφή στην πρώτη κατοικία να μην τον πληρώσεις”, τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή αυτός που δεν κάηκε το σπίτι του γιατί το έσωσε ο ίδιος διακινδυνεύοντας τη ζωή του, αλλά κάηκε η ελιά από την οποία ζούσε ή κάηκαν τα στρέμματα που είχε, δίπλα το δάσος από το οποίο επίσης ζούσε πώς θα μπορέσει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, από πού θα έχει εισόδημα;

Εμείς κρατάμε μικρό “καλάθι” και γι’ αυτά που λένε οι σημερινοί κυβερνώντες, αλλά και γιατί έχουμε την πείρα του παρελθόντος. Αν ρωτήσετε τους πληγέντες πριν δύο,  χρόνια, δέκα χρόνια το τι τελικά πήραν για να αποκατασταθούν, όχι μόνο είναι ψίχουλα, αλλά πολλούς τους πετάξαν και εκτός ακόμα και από αυτά τα μικρά τα ψίχουλα.

Άρα, λοιπόν, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Οι αποζημιώσεις δεν μπορεί να είναι λιγότερο από το 100% για όλες τις ζημιές που έγιναν και χωρίς αστερίσκους και “ναι μεν, αλλά…”. Χρειάζεται άμεση αποζημίωση, έκτακτο επίδομα για να μπορέσουν όλοι να ορθοποδήσουν αυτή τη στιγμή και να γίνει στοιχειώδης αποκατάσταση. Και βεβαίως χρειάζεται για αρκετά χρόνια απαλλαγές από ΕΝΦΙΑ, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, και όχι να ζουν με τη θηλιά των τραπεζών, της ΔΕΗ, να τους κόβουν το ρεύμα, ή να τους κόβουν το νερό ή να τους κυνηγά η τράπεζα και με απειλή φυλάκισης.

 

Δεν υπάρχει ενιαίο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε για τις ευθύνες των κυβερνήσεων λέγοντας πως: “πρέπει να δούμε την ουσία των προβλημάτων, γιατί φτάνουμε ως εδώ. Θα μας έχετε ακούσει να λέμε ότι το σημερινό σχέδιο είναι λάθος συνολικά, από όλες τις κυβερνήσεις. Περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε μετά το 1998, τότε ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη. Ακολούθησαν η ΝΔ, κυβερνήσεις συνεργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, διάφοροι άλλοι, σήμερα ξανά η ΝΔ. Τότε διαχωρίστηκε από το ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης η πρόληψη -δηλαδή αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος πριν ξεσπάσει οποιαδήποτε πυρκαγιά κλπ– από την καταστολή της πυρκαγιάς. Πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο. Ξέροντας ότι το 65% της ελληνικής γης είναι δάσος, είναι δασικές εκτάσεις, εκτός από τις καλλιεργήσιμες και δίνεις μόνο το 0.04% του προϋπολογισμού γι’ αυτό το δάσος, είναι φυσικό κι επόμενο η πρόληψη να είναι μηδέν εις το πηλίκον.

Άρα, λοιπόν, δεν έχεις ούτε επαρκή πυροσβεστικά μέσα, δεν έχεις πυροσβεστικό σώμα επαρκές, δηλαδή πυροσβέστες αρκετούς, μόνιμους, οι οποίοι να δουλεύουν τον χειμώνα για να προετοιμάζουν το έδαφος και σε αντιπλημμυρικά έργα και σε δασοπροστασία, στην πρόληψη, στο άνοιγμα δρόμων κλπ και το καλοκαίρι να τους καλείς να σβήνουν τις φωτιές. Δεν έχεις εναέρια μέσα αρκετά, έτσι ώστε να είναι stand by, έτοιμα για να δράσουν και να επιδράσουν αμέσως πάνω στη φωτιά. Δεν έχεις στελεχωμένες δασικές υπηρεσίες κλπ.

Άρα, λοιπόν, δεν κάνεις πρόληψη. Μετά πάμε στην αντιμετώπιση. Αν δεν έχεις αυτά τα μέσα, καθυστερείς. Όταν δεν έχεις οργανωμένο σχέδιο, τη μια αφήνεις τον κόσμο να καίγεται, την άλλη του λες “τρεχάτε να σωθείτε”. Μπορεί δηλαδή σήμερα να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης, ότι δεν είχαμε παρά μόνο έναν νεκρό το φετινό καλοκαίρι από τις πυρκαγιές, τον άτυχο συνάνθρωπο μας, τον δασοπυροσβέστη που σκοτώθηκε στην ώρα του καθήκοντος; Αν δεν καθόταν οι άνθρωποι να σώσουν τα σπίτια τους, τα χωράφια τους, την κτηνοτροφική μονάδα, τον στάβλο, την αποθήκη, ο,τιδήποτε μπορούσε να σώσει με τη βοήθεια των γειτόνων του, άλλων ανθρώπων που έτρεξαν εκείνη την κρίσιμη ώρα, θα είχαν καεί πολύ περισσότερα σπίτια. Γιατί η οριζόντια εκκένωση δεν γίνεται έτσι, θέλει σχέδιο.

Φυσικά είμαστε ικανοποιημένοι που δε θρηνήσαμε ζωές, αυτό εξυπακούεται! Όταν όμως όλη η ζωή του ανθρώπου, που είναι το σπίτι του, είναι το εισόδημα του, είναι η περιουσία του, φτάνει σ’ αυτό το σημείο, καταλαβαίνεται που μπορεί να οδηγηθεί. Αυτός είναι που δεν έχει πλέον πως να ζήσει, να σπουδάσει το παιδί του, να πληρώσει το ενοίκιο. Συμφωνούμε απολύτως με τα αιτήματα των νέων ανθρώπων, των μαθητών, των φοιτητών για ειδικό φοιτητικό επίδομα για όσους σπουδάζουν, να εξασφαλιστούν τα αναλώσιμα υλικά, τα βιβλία τους κλπ,

 

Όπως και στην πανδημία, η ευθύνη είναι πρώτα απ’ όλα κρατική

Αναφερόμενος στις ευθύνες του κράτους, τόνισε: “Για μας η ευθύνη, πρώτα απ’ όλα  πρέπει να είναι κρατική. Βεβαίως, ο καθένας έχει τη δική του ατομική ευθύνη, όπως για την πανδημία, να φοράει τη μάσκα, να προστατεύεται, να κάνει αυτά που πρέπει, να παίρνει κάποια μέτρα.  Αλλά το κράτος έχει την κύρια ευθύνη και για να φτιάξει νοσοκομεία, να έχει ΜΕΘ, γιατρούς, νοσηλευτές που λείπουν, να πάρει μέτρα στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στις σχολές, για να ανοίξουν κανονικά, όπως και στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Έτσι και στις πυρκαγιές, στις πυρόπληκτες περιοχές, πρέπει να έχει την ευθύνη το κράτος. Και για το πως θα προετοιμάσει την κατάσταση ώστε να μη θρηνούμε χαμένες ζωές, περιουσίες, αλλά και πως θα μπορούμε να σβήνουμε έγκαιρα τη φωτιά κι όχι να περιμένουμε και να γίνεται αυτό το αλαλούμ με αποτέλεσμα να θρηνούμε τις ίδιες τις ζωές των συνανθρώπων μας. Και λέω τις πραγματικές ζωές, αυτό που είναι το σπίτι που μένω, οι αναμνήσεις που έχω, αλλά και η δουλειά που κάνω, το εισόδημα που έχω κλπ.

Αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα κι απ’ αυτήν την άποψη θεωρούμε ότι στην προμετωπίδα των αγώνων, των κινητοποιήσεων και των αιτημάτων πρέπει να είναι το κεντρικό σχέδιο με ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης, δεν είναι σχέδιο που θα έχει ένας σύλλογος, μια κοινότητα. Ούτε ο τοπικός δήμος μπορεί να λύσει όλα αυτά τα ζητήματα,  βοηθητικά θα είναι ο Δήμος, η κοινότητα και τα εργατικά σωματεία, οι φορείς, οι σύλλογοι  θα πρωτοστατούν σ’ αυτά. Αλλά το κράτος πρέπει να επιλύσει τα ζητήματα με γενναία χρηματοδότηση, με πρόσληψη ανθρώπων, με μέσα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αλλιώς, είναι λόγια του αέρα. Τα λένε μόνο για να καθησυχάσουν όσο το πρόβλημα είναι στην επικαιρότητα και μιλούν γι’ αυτό τα ΜΜΕ. Έχει σημασία η σημερινή συνάντηση τώρα που πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας, κι αρχίζουν να ξεχνάνε.

 

Για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό

Μιλώντας για τον ανασχηματισμό τόνισε: “Σήμερα, αν κάνει ανασχηματισμό κι αλλάξει μερικούς υπουργούς ο κος Μητσοτάκης στη κυβέρνηση του όλοι θα λένε “να τους άλλαξε, να τιμώρησε κάποιους, να έδειξε τους υπεύθυνους”, αλλά υπεύθυνοι είναι όλοι τους. Δεν μπορεί να βλέπουμε μόνο το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Οι πολιτικές τους είναι υπεύθυνες γι’ αυτά.”

 

Η κλιματική αλλαγή ως άλλοθι 

Για την κλιματική αλλαγή, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε: “Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή ως άλλοθι των ευθυνών τους. Πριν είχαμε το “στρατηγό άνεμο”, μετά είχαμε τον καύσωνα που έκαιγε το περιβάλλον χωρίς να έχουμε μποφόρ, μετά ήρθε η κλιματική αλλαγή και η κλιματική κρίση. Μα η κλιματική αλλαγή υπήρχε και θα υπάρχει. Και πριν 33 χρόνια γίνανε καταστροφές, κάηκε 1,5 εκατ. στρέμματα δάσους. Και πριν 15 χρόνια, εδώ στην Ηλεία το 2007 με τις τεράστιες καταστροφές. Γιατί μιλάνε μερικοί μόνο για φέτος, για 120 χιλιάδες στρέμματα μόνο. Αν προσθέσεις κι όλα τα προηγούμενα, δεν έχει καταστραφεί η Ηλεία, η Αρχαία Ολυμπία, όλη αυτή η περιοχή; Βεβαίως, έχουν σημασία και οι αρχαιολογικοί τόποι, η ιστορική σημασία που έχει εδώ η περιοχή, βεβαίως χρειάζεται να τα προστατεύσουμε. Αλλά πρέπει πρώτα απ’ όλα να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, τις περιουσίες τους, το εισόδημα τους απ’ αυτό που ζουν, για να μπορεί να ζει και αυτός ο τόπος. Γιατί ένας τόπος, όπως εδώ, δεν είναι μόνο αρχαιολογικοί χώροι, είναι και οι ζωντανοί άνθρωποι, αυτοί που μένουν κι αγωνίζονται για το μεροκάματο, για να ζήσουν τις οικογένειες τους, για να αναδείξουν τον τόπο τους. Εδώ πρέπει να ζήσουμε, ο καθένας στον τόπο του, δεν μπορεί να γυρνάει από δω κι από κει ψάχνοντας δουλειά, επειδή τον καίνε κάποιοι για τα δικά τους συμφέροντα, ή επειδή δεν παίρνουν έγκαιρα τα μέτρα που χρειάζεται.

Ο λαϊκός αγώνας θα δώσει λύσεις

“Όλα αυτά δε λύνονται αν βαρέσω το χέρι παραπάνω στη Βουλή, μη νομίζετε ότι θα στεναχωρηθούν και πολύ. Δεν λύνονται αυτά τα ζητήματα έτσι. Ο λαϊκός αγώνας θα τα λύσει, η λαϊκή ενότητα, η πάλη, η διεκδίκηση. Γι αυτό πρέπει να είμαστε επί ποδός πολέμου, πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, ετοιμότητα, γιατί αυτοί για άλλα στοχεύουν.

Η εμπορευματοποίηση της γης, η ιδιωτικοποίηση κι όλα αυτά είναι αυτά που μας έφτασαν και σε αυτή την κατάντια εκτός των άλλων. Γιατί αν δίνεις σε ιδιώτες επενδυτές, αυτοί δε θα κοιτάξουν να φτιάξουν την ελιά, τη σταφίδα, τα μελίσσια, το δάσος, τα σπίτια, τις άλλες καλλιέργειες. Θα κοιτάξουν να φτιάξουν καμιά μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, να φέρουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εν ονόματι της πράσινης ανάπτυξης πάνω στα καμμένα δηλαδή να φτιάξουν δρόμους για να περνάνε οι ανεμογεννήτριες και πάει λέγοντας. Αλλά αυτό δεν είναι ανάπτυξη για τον λαό, αυτό είναι ανάπτυξη για τα μονοπώλια, για να κλείνουν οι έμποροι τα μαγαζιά τους, για να μην έχει δουλειά ο εργάτης, να μην έχει εισόδημα και βιος ο αγρότης. Αυτό είναι το ζήτημα. Και όλα αυτά ενιαία πρέπει να τα δούμε, ενιαία να τα αντιμετωπίσουμε.”

 

Προτεραιότητα η αντιπλημμυρική προστασία

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε και την ανάγκη των αντιπλημμυρικών έργων: “Προειδοποιούμε για μία ακόμη φορά, η προτεραιότητα πρέπει να είναι η αντιπλημμυρική προστασία, τα αντιδιαβρωτικά έργα, γιατί έρχεται φθινόπωρο, χειμώνας και θα έχουμε νέες καταστροφές. Χωρίς δάσος ξέρετε ότι είναι πιο εύκολα τα πλημμυρικά φαινόμενα. Εδώ έχει ποταμούς, ρέματα, δεν έχουν παρθεί μέτρα εδώ και πολλά χρόνια και πρέπει πάλι να είμαστε σε ετοιμότητα, για να επιλυθούν τέτοια ζητήματα. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή. Αλλά ξέρετε ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, αυτά που λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι δε θεωρεί επιλέξιμα έργα τα αντιπυρικά, τη δασοπροστασία, τα αντιπλημμυρικά έργα, την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Δεν τα θεωρούν επιλέξιμα, γιατί πρέπει να είναι ανταποδοτικά, γιατί είναι στη λογική του “κόστους-οφέλους”. Έχει κόστος ένα έργο και δεν θα φέρει άμεσα κέρδη στον επενδυτή.

Πολλοί, μερικές φορές μας λένε: “Μα τώρα τι θέλετε πάλι με την ΕΕ τα βάζετε, μόνο η κυβέρνηση φταίει και η κεντρική εξουσία, δεν φταίνε οι άνθρωποι”; Όλα έχουν μία συνέχεια, η πολιτική που ασκεί ο καθένας που παίρνει την εξουσία σε αυτή εδώ τη χώρα έχει να κάνει και με την ΕΕ και με τι του λένε οι “μεγάλοι” εδώ του τόπου, δηλαδή, τα μονοπώλια, οι όμιλοι που έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Σε αυτούς πειθαρχεί αντί να πειθαρχήσει στο λαϊκό συμφέρον, όπως έχει υποχρέωση και όπως λέει προεκλογικά υποσχόμενος στους πολίτες να τους ψηφίζουν. Αυτή είναι η όλη ιστορία.

 

ΑΘΗΝΑ 30/8/2021                                                     ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός δε συνιστά κάποιου είδους “επανεκκίνηση”, αλλά “επιτάχυνση” του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου, με τη “θυσία” κάποιων υπουργών που συνδέθηκαν με τις πρόσφατες καταστροφές και με σκοπό να κρυφτούν οι συνολικές πολιτικές ευθύνες.

Την ίδια στιγμή είτε παραμένουν ακλόνητοι είτε εντάσσονται στο κυβερνητικό σχήμα υπουργοί (εργασία, παιδεία, υγεία κλπ) που με συνέπεια και πάθος υπηρετούν όλες τις αντιλαϊκές επιλογές.

Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική πολιτική δεν είναι κυρίως θέμα “δομών” ή “προσώπων”, είναι θέμα στρατηγικής κι αυτή είναι σταθερά προσανατολισμένη στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Πάντως, σ’ αυτόν τον ανασχηματισμό έγινε δεκτό και ένα πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για “υπουργούς κοινής αποδοχής”, με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του κ. Αποστολάκη, πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει τη δική του πολιτική σημασία, αφού αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η κοινή στρατηγική επιτρέπει άνετα τη μετακίνηση προσώπων κι υπουργών από τον έναν στον άλλον.

ΑΘΗΝΑ 31/08/2021                                                   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΣΗ” ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Έκτακτες έρευνες πραγματοποιήθηκαν πρωινές ώρες σήμερα, Τρίτη 31 Αυγούστου 2021, από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, σε κοινόχρηστους χώρους των Καταστημάτων Κράτησης Χανίων και Τρικάλων.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Στο Κατάστημα Κράτησης Χανιών, 50 λίτρα αυτοσχέδιου αλκοολούχου παρασκευάσματος.

Στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων, 3 λάμες, 2 μαχαίρια και κινητό τηλέφωνο.

Ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιοι Εισαγγελείς και οι τοπικές αστυνομικές Αρχές, που διενεργούν σχετικές προανακρίσεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο προβλεπόμενος πειθαρχικός έλεγχος.

Ο ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στη συγκέντρωση ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που διοργανώνουν  Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία της Αττικής, αύριο Τετάρτη, στις 8μ.μ. στο Σύνταγμα.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *