ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΗΜΕΝΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΟ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 9 Αυγούστου 2021 by energinews (admin)

Πολλά συγχαρητήρια σε αυτή την μεγάλη ομάδα, στα παιδιά του πόλο, για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αποτελούν παράδειγμα ομαδικότητας, ψυχής και δύναμης.

Συγχαρητήρια και στον προπονητή της Εθνικής ομάδας, κ. Θοδωρή  Βλάχο, και σε όλους τους συντελεστές για τη διαχρονική πορεία στην κορυφή του παγκόσμιου πόλο.

Κατεπείγουσα Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικης Ομάδας του ΚΚΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις καταστροφικές πυρκαγιές & την άμεση ανάγκη πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων.

Κατεπείγουσα Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ  απαιτεί την άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις.

Στην παρέμβαση της η Ε.Ο του ΚΚΕ σημειώνει τα εξής:

Μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές έχουν σημειωθεί σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Βορειοανατολική Αττική, στην Βορειο-Κεντρική Εύβοια, την Αχαΐα, την Ηλεία, τη Λακωνία, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα, τη Θεσσαλία, τα Γρεβενά, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη κ.α. Ιδιαίτερα στην Εύβοια, η οποία καίγεται για μια ολόκληρη εβδομάδα, η καταστροφή εκτείνεται τουλάχιστον στο ένα τρίτο του νησιού, ως αποτέλεσμα της μεγάλης καθυστέρησης στην αντιμετώπιση και της ανεπαρκούς χρησιμοποίησης εναέριων μέσων.

Από τις πυρκαγιές καταγράφονται 2 νεκροί και πολλοί τραυματίες, εγκαυματίες, καθώς και πολλά περιστατικά πνευμονοπάθειας από την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Χιλιάδες άνθρωποι  είναι πλέον άστεγοι, άνεργοι με άμεσες πιεστικές ανάγκες για τροφή, νερό, στέγη και άμεση, πλήρη αποζημίωση καθώς και μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης. Ολόκληρες συνοικίες και χωριά έγιναν στάχτη, εκατοντάδες σπίτια κι αυτοκίνητα κάηκαν, αγροτικές και κτηνοτροφικές καλλιέργειες καταστράφηκαν, ανάμεσα τους κι αυτές των ρητινοκαλλιεργητών που εκείνοι κι οικογένειές τους βρίσκονται σε απόγνωση, περιουσίες και κόποι μιας ζωής χάθηκαν, νοικοκυριά έμειναν χωρίς νερό και ρεύμα με την διαρκή απειλή γενικευμένου μπλακαουτ.

Είναι παλικαρίσιες οι προσπάθειες των πυροσβεστών, των εθελοντών διασωστών, της πυρασφάλειας με δεδομένο το διαχρονικό καθεστώς προσλήψεων ελάχιστων συμβασιούχων πυροσβεστών που αποτελεί «βέλτιστη πρακτική της ΕΕ» κι οδηγεί σε εξοντωτική εργασία των πυροσβεστών πέραν των ανθρώπινων ορίων.

Η δε συγκινητική λαϊκή πρωτοβουλία που αναπτύσσεται βοηθώντας με όποιο δυνατό τρόπο στη διάσωση ζωών, στην προστασία σπιτιών και περιουσιών, δασών και καλλιεργειών φανερώνει τη δύναμη της λαϊκής παρέμβασης.

Οι ευθύνες για την τεράστια καταστροφή ανήκουν ακέραιες στην σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, σε εκείνες προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και στην ΕΕ, που μεθοδεύουν διαχρονικά την επιχειρηματική εκμετάλλευση των δασών στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης, της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας. Ιδιαίτερα σήμερα με τον πακτωλό δις του «Ταμείου Ανάκαμψης» που προορίζεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους σχεδιασμούς τους σε «πράσινη ενέργεια»,  εγκατάσταση πάρκων ανεμογεννητριών, τουρισμό κ.α δίνεται νέα ώθηση στην υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος.

ΕΕ και κυβερνήσεις απορρίπτουν συνολικά ως κοστοβόρο ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών σε κάθε χώρα με τις μικρότερες δυνατές ζημιές και απώλειες. Αντίθετα, μετατρέπουν την όποια επιπρόσθετη συνδρομή από άλλες χώρες σε παντελώς ανεπαρκή βασικό σχεδιασμό. Μέσω του ευρωενωσιακού μηχανισμού RescEU, ανακυκλώνονται από χώρα σε χώρα οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα κι υποδομές, που συχνά καταφθάνουν στις πληγείσες περιοχές «κατόπιν εορτής» και όταν ήδη έχει συντελεστεί η μεγάλη καταστροφή.

Αυτή η αντιλαϊκή στρατηγική κυβερνήσεων κι ΕΕ κάνει απαγορευτική κάθε αποτελεσματική ολοκληρωμένη επιχείρηση διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, συντήρησης δασικών δρόμων, απομάκρυνσης των ξερών πεύκων από τον χιονιά, όλων των απαραίτητων εργασιών πρόληψης τέτοιων καταστροφών, καθώς και της εκτέλεσης όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

Οι  παραπάνω υπεύθυνοι κι αιτίες δεν μπορούν να συγκαλυφθούν πίσω από την επίκληση του κατά πόσο υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες ως αποκλειστικό κριτήριο της διαχείρισης μιας καταστροφής τέτοιου μεγέθους. Το ίδιο ισχύει και για τα περί «κλιματικής αλλαγής» και «άσχημων καιρικών συνθηκών» που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ ως βολικές δικαιολογίες.

Με βάση τα παραπάνω η Ε.Ο του ΚΚΕ κατέθεσε στην Ευρ Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

Πώς τοποθετείται η Ευρ. Επιτροπή:

– στο κατεπείγον αίτημα για άμεση και πλήρη αποζημίωση στο 100% των ζημιών, που πρέπει να δοθεί χωρίς εξαιρέσεις και προαπαιτούμενα στους πληγέντες, με πλήρη στήριξη τους κι άμεση ανακούφισή τους προσφέροντας σίτιση στέγαση, πλήρη απαλλαγή από υποχρεώσεις σε εφορία, τράπεζες κλπ. Για ενεργοποίηση του «Ταμείου Αλληλεγγύης» με πλήρεις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, χωρίς τους απαράδεκτους όρους και προϋποθέσεις που απορρίπτουν τη στήριξη των ίδιων των πληγέντων;

– στο αίτημα για την κάλυψη με όλα τα αναγκαία κονδύλια των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, μέσα και υποδομές δασοπυρόσβεσης, δασοπροστασίας καθώς και για άλλα απαραίτητα αντιπυρικά κι αντιπλημμυρικά έργα με την ευθύνη του κράτους;

– στο γεγονός ότι η ίδια η Κομισιόν επικύρωσε από το 2009 τους προϋπολογισμούς όλων των ελληνικών κυβερνήσεων οι οποίοι μεταξύ άλλων προέβλεπαν για το πυροσβεστικό σώμα περικοπές που συνολικά ανέρχονται πάνω από  1.2 δις ευρώ ενώ στον τελευταίο προϋπολογισμό από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν φέτος τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση της ΝΔ πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ;

 

09/08/2021                                    Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

ΑΘΗΝΑ 9/8/2021  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ & ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ “MEGA”

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από το κράτος και την κυβέρνηση. Ο λαός της βορειοκεντρικής Εύβοιας έζησε κόλαση και ζει μεγάλη τραγωδία. Επτά μέρες καίγεται χωρίς την απαιτούμενη κρατική και κυβερνητική βοήθεια, χωρίς σχέδιο και συντονισμό κατάσβεσης της φωτιάς, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εσείς και μέσα από τα ρεπορτάζ σας, ξέρετε καλά ότι από τον Ευβοϊκό κόλπο, η φωτιά έφτασε στο Αιγαίο. Κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πολύτιμου πευκοδάσους, ελαιώνων, άλλων καλλιεργειών, εκατοντάδες σπίτια, στάβλοι, αποθήκες, λαϊκές περιουσίες. Έχουμε, και αυτό πρέπει να το προσέξουμε πολύ καλά, ολική καταστροφή των ρητινοκαλλιεργητών, και θέλουν μεγάλη στήριξη, των μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων. Μιλάμε για χιλιάδες οικογένειες.          Είχαμε επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ρητινοκαλλιεργητών, τον Βασίλη Γεωργατσή, που μας έδωσε την πραγματική εικόνα.

Και θέλω να σας πω ότι η φωτιά πήρε τεράστιες διαστάσεις, γιατί η κυβέρνηση -την ώρα που έπρεπε- δεν χρησιμοποίησε έγκαιρα και σε επαρκή αριθμό εναέρια αλλά και επίγεια μέσα και η φωτιά ξέφυγε.

Και να σκεφτούμε καλά, επειδή έχουμε ζήσει τις πυρκαγιές στην Εύβοια -όπως και τις πλημμύρες- για πολλά χρόνια, για τουλάχιστον δύο δεκαετίες και έχουμε ακριβέστατη εικόνα.             Υπάρχει υπεύθυνος, υπάρχουν αιτίες, υπάρχει εμπρηστής. Εμπρηστής είναι αυτή η ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων. Η λογική που θεωρεί τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος, όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Για ποιό λόγο; Γιατί με την συνευθύνη της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Αυτό είναι πολύ βασικό θέμα. Η πρόληψη είναι η λέξη κλειδί. Το ζήσαμε τώρα. Έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, δεξαμενών νερού, κρουνών, έλλειψη δασικών δρόμων. Όλα  αυτά λειτούργησαν, για να φτάσει η πυρκαγιά εκεί που έφτασε και να γίνουν αυτές καταστροφές.

Εμείς θέλουμε να καλέσουμε τον λαό της βορειοκεντρικής Εύβοιας, και σε όλες τις περιοχές, να μην επιδείξει καμία εμπιστοσύνη στις ψευτοϋποσχέσεις. Τα έχουμε ζήσει επανειλημμένα. Άμεσα, τώρα, εξασφάλιση ουσιαστικής στέγασης και σίτισης των πυρόπληκτων, αποζημίωση στο 100% των ζημιών. Όλες οι καταστροφές πρέπει να αποζημιωθούν. Να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο. Επειγόντως αντιπλημμυρικά έργα.

ΑΘΗΝΑ 9/8/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Η μάχη δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται στην πολύπαθη Εύβοια, στους νομούς της Πελοποννήσου και στις άλλες περιοχές της χώρας, εκεί όπου κάτοικοι μαζί με τους λίγους πυροσβέστες με αυτοθυσία παλεύουν, για να σώσουν ότι σώζεται. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό τους και απαιτεί από την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να διαθέσει όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα για να τελειώσει επιτέλους η πύρινη κόλαση.

Η μάχη όμως συνεχίζεται παντού, σε όλη τη χώρα, γιατί παραμονεύει ο πύρινος εφιάλτης, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Συνεχίζεται γιατί χιλιάδες λαϊκές οικογένειες έχασαν το σπίτι τους, την περιουσία τους, το εισόδημά τους. Συνεχίζεται γιατί η επόμενη μέρα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την ολόπλευρη στήριξη των πληγέντων, την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Καλούμε τον λαό να δυναμώσει ακόμα περισσότερο την πρωτοβουλία που αυτές τις μέρες ξεδιπλώνεται στα μέτωπα των πυρκαγιών, να πρωτοστατήσει στη δημιουργία επιτροπών αγώνα σε όλες τις πόλεις, τις γειτονιές και τα χωριά με πανελλαδικό συντονισμό και ενιαία δράση.

  1. Να συγκροτηθούν ομάδες πυροπροστασίας και περιφρούρησης των δασών, για να προστατευτεί ο φυσικός πλούτος της χώρας μας με την ταυτόχρονη διεκδίκηση των αναγκαίων υποδομών και μέσων – έστω και τώρα – για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα. Η αποτροπή νέων πυρκαγιών δεν μπορεί να αφεθεί στα εγκληματικά χέρια της κυβέρνησης, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που έχουν “λερωμένη τη φωλιά τους” και έτοιμα τα επενδυτικά σχέδια της περιβόητης “πράσινης ανάπτυξης”, που επιδιώκουν να μετατρέψουν τα βουνά σε αιολικά πάρκα. Να γίνει απαίτηση του λαού να μην προχωρήσουν αυτά τα σχέδια!
  2. Να προχωρήσουν τα κρίσιμα και αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα ιδιαίτερα στις περιοχές της Εύβοιας, της Ηλείας, της Αττικής, σε όλες τις πληγείσες περιοχές, για να μη θρηνήσουμε νεκρούς! Ο λαός να αντιπαλέψει την πολιτική των κυβερνήσεων που θεωρεί “κόστος” την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
  3. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στις λαϊκές οικογένειες που δοκιμάζονται με συλλογή απαραίτητων μέσων διαβίωσης, αλλά και η διεκδίκηση μέτρων στήριξης των πληγέντων. Να παρθούν άμεσα μέτρα για να σωθεί ο εργατικός λαϊκός κόσμος που καταστράφηκε! Να εξασφαλιστεί άμεσα η στέγαση, η σίτιση, η διαβίωση των πυρόπληκτων οικογενειών.
  4. Να προχωρήσει η άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών με αποζημίωση στο 100% των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών που έχασαν το σπίτι τους, τις καλλιέργειες τους για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις, τα ζώα τους. Να εξασφαλιστεί το εισόδημα ιδιαίτερα για καλλιεργητές όπως οι ρητινοκαλλιεργητές, οι ελαιοπαραγωγοί, οι μελισσοκόμοι αλλά και οι κτηνοτρόφοι. Να αποκατασταθούν όλες οι υποδομές ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Όλοι στο πόδι! Καμιά επανάπαυση! Αυτή τη φορά ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες της σημερινής  αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

ΑΘΗΝΑ 9/8/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΓ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ

Η επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χωριό Αβγαριά και τα άλλα χωριά της Β. Εύβοιας, που παραμένουν μέσα στις φλόγες, απαιτεί τώρα την άμεση αποστολή εναέριων μέσων. Κάθε καθυστέρηση προκαλεί μεγάλους κινδύνους!

ΑΘΗΝΑ 09/08/2021                                        ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Αυτή η τεράστια καταστροφή που βιώνουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές, δεν είναι προϊόν αστοχίας, είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση και που έχει στο επίκεντρο της την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας. Αυτή την πολιτική πληρώνουν σήμερα όσοι έχουν πληγεί, όσοι συνεχίζουν να δίνουν μια τιτάνια μάχη για να σώσουν ότι σώζεται, στους οποίους ο πρωθυπουργός έχει το θράσος να απευθύνεται και να τους προκαλεί όταν επικαλείται τη λαϊκή αλληλεγγύη που δυναμώνει λόγω της έλλειψης κρατικής στήριξης στους πληγέντες.

Τις συγνώμες και τα λόγια ευγνωμοσύνης τις “ακούνε βερεσέ” όλοι όσοι έχουν καταστραφεί, στους οποίους ο πρωθυπουργός προσπαθεί κι από πάνω να τους “ρίξει στάχτη στα μάτια” με τα περί δήθεν αποζημιώσεων και γρήγορων αποκαταστάσεων.

Για τις λαϊκές οικογένειες που έχασαν το σπίτι τους, την περιουσία τους, το εισόδημά τους τίποτα λιγότερο, από την άμεση καταγραφή των ζημιών με αποζημίωση στο 100%, από την αποκατάσταση όλων των υποδομών, από την επίσπευση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές και από την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Όσο για τη διακομματική συναίνεση που ζητάει ο κ. Μητσοτάκης, όταν  βρίσκεται στα δύσκολα, αυτή μπορεί να την αναζητήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στα κόμματα δηλαδή με τα οποία μοιράζεται τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες για την έλλειψη αντιπυρικής προστασίας αλλά και την ίδια αγωνία για να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια της περιβόητης “πράσινης ανάπτυξης” για τα κέρδη των μονοπωλίων.

ΑΘΗΝΑ 09/08/2021                                        ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.