ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ


0
(0)

Δήλωση Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, για το δημοσίευμα του δημοσιογράφου Στέφανου Κασιμάτη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Η “Πανδώρα”, του “γνωστού και μη εξαιρετέου” κ. Κασιμάτη, στη στήλη του στα ΝΕΑ, ξαναχτύπησε σήμερα τη Φώφη Γεννηματά με άθλιο τρόπο που ντράπηκε μέχρι και η ντροπή.

Η απάντηση μας είναι η ίδια που τόσα χρόνια η ίδια έδινε σε συστηματικά και λυσσαλέα χτυπήματα, που όχι μόνο με δημοσιογραφία, αλλά ούτε με το περιθώριο δεν συνάδουν:

Περιφρόνηση και Απαξίωση.

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΟΘΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ…. 40 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 50

Αγαπημένη μου Πρόεδρε, ξέρω ότι μας ακούς, για αυτό θα απευθυνθώ σήμερα σε σένα.

Σαράντα μέρες μετά τον αποχωρισμό μας, με την πληγή ακόμη να αιμορραγεί….

Θυμάμαι τις τελευταίες μας κουβέντες …

Όχι μόνο ήξερες αλλά και ήθελες τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους.

«Η ζωή σπρώχνει τα πράγματα βίαια προς τα εμπρός Μανώλη» μου είπες,

«Όλα θα πάρουν το δρόμο τους και έτσι πρέπει να γίνει».

Για αυτό ακόμα και όσοι με σπαραγμό και οδύνη αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την απώλεια σου, οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά.

Με το κενό της απουσίας σου να γεμίζει η διαρκής παρουσία της παρακαταθήκης όσων, ως Άνθρωπος και ως Πολιτικός, χάραξες ανεξίτηλα στην συλλογική συνείδηση ενός ολόκληρου λαού.

Υπηρετώντας ένα μια στάση ζωής αλλά και ένα πλαίσιο αρχών και αξιών στην Πολιτική για το οποίο η ίδια αγωνίστηκες με τόσο πάθος, αγέρωχη, απτόητη, χαμογελαστή, μοναδική και συχνά τόσο μόνη.

Κανείς δεν θα μπορέσει να παραδώσει στη λήθη όσα κατάφερες να εγγράψεις ως υποθήκη για τη χώρα, την Πολιτική και την παράταξή μας.

Αυτό – καλό για τους ίδιους θα είναι – να το αποδεχθούν έστω και τώρα όσοι συστηματικά σε στοχοποιούσαν και επιχειρούσαν να σε απαξιώσουν. Γιατί για όσοι επιμένουν ακόμα και μετά το θάνατο σου, απλά φαίνονται τόσο μικροί απέναντι στο δικό σου μεγαλείο.

Παρ’ ότι αρκετοί προσπάθησαν να αφήσουν στη σκιά την πολιτική σου παρουσία, υπερτονίζοντας το ανθρώπινο δράμα σου, η πολιτική σου προσφορά στη χώρα και στη παράταξη, ούτε διαγράφεται, ούτε παραγράφεται.

 

  • Γιατί μόνη μέσα στην πολιτική αντιπαράθεση, απέναντι σε κραυγές, στην πόλωση, στο διχασμό ακόμα και στις ύβρεις, μπόρεσες να αντιτάξεις την ευγένεια και την διαλλακτικότητα όχι από αδυναμία αλλά από επιλογή.
  • Γιατί πάντα κράτησες ψηλά την σημαία της Ηθικής στην Πολιτική
  • Γιατί είχες ως διαρκή επιδίωξη την Εθνική Συνεννόηση και την διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής ως αναγκαία συνθήκη για να πορευτεί ο Ελληνισμός με ασφάλεια στο μέλλον.
  • Γιατί ποτέ δεν κουράστηκες να προσπαθείς να διαμορφώνεις συναινέσεις και συνθέσεις, χωρίς να ξεθωριάζεις τις κόκκινες γραμμές του αξιακού και ιδεολογικού σου κώδικα.
  • Γιατί επαναχάραξες και υπηρέτησες τις αξίες μιας σύγχρονης προοδευτικής παράταξης χωρίς να συμβιβαστείς ούτε στιγμή με το λαϊκισμό και τις ψευδεπίγραφες απομιμήσεις αλλά ούτε βέβαια και με όσους θεωρούν το προοδευτικό πρόσημο παρωχημένο και τοξικό για να καλύψουν τη δική τους συντηρητική μετάλλαξη.
  • Γιατί πίστευες ότι η υπέρτερη προτεραιότητα της Πολιτικής είναι να υπηρετεί τον Άνθρωπο, τις αγωνίες, τις ανάγκες, τα προβλήματα αλλά και τα όνειρα του.

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα, ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος θα διαβεί το κατώφλι αυτού του ιστορικού κτιρίου, πηγαίνοντας στο γραφείο σου. Το βάρος της ευθύνης του προσδιορίζεται από το ηθικό και πολίτικό ανάστημα σου, το ανάστημα μιας γυναίκας που ανέλαβε να μετρήσει βήμα- βήμα τον ανήφορο ενός πολιτικού Γολγοθά για να αναστήσει μια παράταξη. Να της δώσει ξανά αξιοπρέπεια, φωνή και να ανοίξει τον κύκλο μιας νέας εποχής.

Σήμερα πια, όλοι συμφωνούν με αυτό που πίστευες και διακήρυττες μέχρι και την τελευταία σου μέρα. Ότι τώρα διαμορφώνονται οι κοινωνικές συνθήκες και οι πολιτικές προϋποθέσεις για το μεγάλο άλμα της παράταξης. Και βέβαια αναγνωρίζουν ότι η Φώφη Γεννηματά παρέλαβε αυτήν την Παράταξη, απαξιωμένη και κατακερματισμένη και δημοσκοπικά στο 2,8% τον Ιούνιο του 2015. Ο επόμενος Πρόεδρος θα το την παραλάβει πάνω από το 10%. Μια Παράταξη που έχει ξανά καθαρή πολιτική ταυτότητα σε προοδευτική κατεύθυνση, με σημαντικά ανανεωμένο στελεχιακό δυναμικό και ολοκληρωμένη πρόταση για την επόμενη μέρα της χώρας. Όλα αυτά δεν έγιναν στον αυτόματο πιλότο αλλά με πολιτικό σχέδιο, πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις αυτής της παράταξης και προσήλωση στο στόχο. Παίρνοντας εσύ το ρίσκο, αναλαμβάνοντας εσύ το βάρος και το κόστος για τις αναγκαίες υπερβάσεις. Με σεβασμό στο ΠΑΣΟΚ όχι με εύκολα λόγια αλλά με δύσκολες αποφάσεις. Το κράτησες ζωντανό, υπερασπίστηκες το έργο και την προσφορά του στον τόπο σε όλη του την διαδρομή, αναγνωρίζοντας την θετική συμβολή όλων των προκατόχων της. Συνολικά, ενιαία, χωρίς επιλεκτικές και αποσπασματικές κατατμήσεις όπως γινόταν δυστυχώς συστηματικά μέχρι τότε. Κράτησες τον ήλιο φωτεινό και ψηλά στα ψηφοδέλτια μας και δημιούργησες το χώρο δημιουργικής συνύπαρξης όλων των πολιτικών ρευμάτων και συλλογικοτήτων της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης με το Κίνημα Αλλαγής. Χωρίς το οποίο δεν θα είμαστε σήμερα εδώ, ούτε θα υπήρχε χώρος εκπλήρωσης συλλογικών και προσωπικών φιλοδοξιών.

Αγαπημένη μας Πρόεδρε,

Είμαστε σήμερα εδώ για να δούμε την αισθητική αναβάθμιση της πρόσοψης του κτιρίου μας με τους υψηλούς συμβολισμούς που εσύ επέλεξες με τόσο μεράκι και κέφι, όπως έκανες πάντα και για όλα.

Και να σου πούμε ότι η Χ. Τρικούπη 50, το δεύτερο σπίτι σου, θα είναι πάντα γεμάτο από σένα.

Τις αρχές, τις αξίες, την παρακαταθήκη σου. Τη δέσμευση για ενότητα, ασυμβίβαστη αυτόνομη πορεία με σύγχρονη προοδευτική ταυτότητα, ως όρο και προϋπόθεση για την επανάκτηση ενός πρωταγωνιστικού ρόλου αντάξιου όσων πίστευες ότι μπορούμε να κάνουμε ξανά για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Σε αυτό το χρέος εμείς θα μείνουμε πιστοί.

Για να μας κοιτάς από εκεί ψηλά με το φωτεινό χαμόγελο σου.

Γιατί αυτό το χαμόγελο θα είναι πάντα για εμάς πηγή έμπνευσης, αισιοδοξίας και ανεξάντλητης δύναμης.

ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ: ” Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΈΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 50″

Ομιλία Νίκου Σαλαγιάννη, Διευθυντή του Κινήματος Αλλαγής, στην παρουσίαση της αναμορφωμένης πρόσοψης και εισόδου του κτηρίου, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά

Είμαστε εδώ σήμερα, στη Χαρ. Τρικούπη 50, στο κοινό μας σπίτι, στο σπίτι όλων μας …

Εδώ, που από μια σκοπιά ιστορική, πολιτική και συναισθηματική, είναι το ” πατρικό ” μας σπίτι- το “πατρικό” σπίτι όλων όσων συνδεθήκαμε και συνεχίζουμε με το ΠΑΣΟΚ στη μεγάλη ιστορική του διαδρομή .

Έγινε, όμως, το σπίτι και όσων φίλων και συναγωνιστών συμπορευτήκαμε στο Κίνημα Αλλαγής, που με τόση πίστη και επιμονή προώθησε η Φώφη Γεννηματά.

Το Κίνημα Αλλαγής, που ως συνασπισμός κομμάτων και πολιτικών κινήσεων, με πυρήνα πάντα το ΠΑΣΟΚ, ήταν στρατηγική επιλογή για την ενότητα του κατακερματισμένου χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Ήταν, όμως, και τέκνο της ανάγκης στα χρόνια τα δίσεκτα για το κόμμα μας..

Εδώ είμαστε , λοιπόν, σήμερα , στην ιστορική Χαρ. Τρικούπη 50 .

Ένα τοπόσημο, που συμπυκνώνει μνήμες, συναισθήματα, συμβολισμούς και σύμβολα .

Μας λένε πολλοί :

” Καλά, εσείς μείνατε στις αναμνήσεις του ένδοξου παρελθόντος…”

Τους απαντάμε :

Οχι! Εμείς παλεύουμε στο σήμερα και ονειρευόμαστε και διεκδικούμε το μέλλον.

Αλλά, Ναι! Έχουμε και μνήμες και αναμνήσεις .

Μνήμες ζωντανές και αναμνήσεις φλογισμένες, απ’ τη συγκλονιστική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, που έφερε τη μεγάλη Αλλαγή στη Χώρα, που έδωσε φωνή ,δύναμη και αυτοπεποίθηση στους αδύναμους ,τους παραγκωνισμένους και τους αποκλεισμένους .

Αλλά οι μνήμες και οι αναμνήσεις μας δεν είναι παρηγορητικές. Αντίθετα , είναι μνήμες εγερτήριες, μνήμες τροφοδότριες των προσδοκιών μας, μνήμες προωθητικές των διεκδικήσεων μας για ένα καλύτερο μέλλον .

Και κάτι ακόμη: οι μνήμες μας είναι ζωντανές και για να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας που δεν πρέπει να επαναληφθούν .

Είναι ακριβώς αυτές οι μνήμες και είναι η βαθειά μας ενσυναίσθηση και είναι η κοινωνική μας ευαισθησία και είναι ο ρεαλισμός μας και η ισχυρή μας βούληση – αυτά είναι που δε μας αφήνουν να λιποψυχίσουμε στα δύσκολα, που δε μας επιτρέπουν να συμβιβαστούμε με τη λογική ότι δεν αλλάζουν τα πράγματα, οτι τάχα οι ανισότητες και αδικίες δεδομένες και φυσιολογικές.

Είναι ακριβώς αυτά που μας ωθούν να διεκδικούμε αταλάντευτα τη ρεαλιστική ουτοπία μιας κοινωνίας, που θα σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, με όλα όσα την ορίζουν και τη συναπαρτίζουν.

Είναι αυτά που μας κάνουν αυτό που είμαστε , είναι αυτά που μας οριοθετούν ως δημοκράτες σοσιαλιστές…

Μας λένε : ” έχετε εμμονές με τα σύμβολα και τους συμβολισμούς”

Τους απαντάμε :

Όχι! Δεν έχουμε εμμονές. Όχι, δεν είμαστε όμηροι των συμβόλων και των συμβολισμών.

Αλλά, ναί! Έχουμε επίγνωση της σημασίας που έχουν τα σύμβολα και οι συμβολισμοί στο συλλογικό φαντασιακό κάθε ομάδας και κάθε συλλογικότητας.

Γιατί συνδέουν τους ανθρώπους, αποτελούν κοινά σημεία αναφοράς ,δημιουργούν ένα ισχυρό πλέγμα επικοινωνίας, συνάφειας και συνοχής, ριζώνουν στις συνειδήσεις, δίνουν ταυτότητα και βάθος Ιστορικό.

Κι εμείς, στο μισό αιώνα της παρουσίας μας, έχουμε συγκροτήσει δυνατά σύμβολα και ισχυρούς συμβολισμούς.

Ιδεολογικά και πολιτικά : τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ!

Χρονικά : την 3η του Σεπτέμβρη!

Τοπικά : την Χαρ. Τρικούπη 50!

Εδώ είμαστε, λοιπόν, σήμερα,: στην ιστορική Χαρ. Τρικούπη 50.

Απ’ το 1976 ήμαστε εδώ. Σαρανταπέντε ολόκληρα χρόνια .Σχεδόν μισό αιώνα..

Εδώ, απ’ όπου αναδύονταν, αναδύεται και θα αναδύεται ο ήλιος μας, ο ήλιος της αλλαγής, ο ήλιος της ελπίδας

Ο τότε ιδιοκτήτης Παναγιώτης Λαζόπουλος, σ’ ένα ρεπορτάζ περιοδικού πριν 15 περίπου χρόνια, έκανε την εξής περιγραφή: είχαμε δεί αρκετές φορές ένα νεαρό με μακρυά μαλλιά να περνάει και να περιεργάζεται με ενδιαφέρον την οικοδομή καθώς κτιζόταν και απορούσαμε.

Μια μέρα, όταν την τελειώσαμε, ήρθε και μου είπε: είμαι ο Κώστας Λαλιώτης. Θα θέλαμε το κτίριο για τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι έγινε.

Η σύμβαση υπογράφτηκε το Σεπτέμβρη του 1976 και η μετακόμιση έγινε το Νοέμβριο.

Ο Κώστας, έψαχνε κτίριο στη Χαριλάου Τρικούπη. Οχι στη Μαυρομιχάλη ή στην Κωλέττη. Γιατί όλα έχουν τη σημασία τους, όταν μιλάμε για σύμβολα και συμβολισμούς, που αγκυρώνονται στην ιστορία ..

Εδώ, στα κεντρικά μας γραφεία.

Εδώ, που ήταν τα γραφεία όλων των Προέδρων μας.

Εδώ, που ήταν τα γραφεία των ιστορικών στελεχών μας .

Εδώ , που χιλιάδες στελέχη έχουν δώσει εθελοντικά τον καλύτερο εαυτό τους.

Εδώ, που εκατοντάδες εργαζόμενοι πρόσφεραν με κέφι τις υπηρεσίες τους. Τα τελευταία δύσκολα χρόνια ,πολύ απ’ αυτούς εξαναγκάστηκαν να φύγουν με λειψή αποζημίωση .

Και οι λιγότερο που έμειναν δούλεψαν για χρόνια με λειψούς μισθούς. Εκ μέρους όλων μας, τους ευχαριστώ για την ανοχή και την αντοχή τους.

Εδώ, όπου γράφτηκαν λαμπρές σελίδες και συναρπαστικά κεφάλαια στο βιβλίο της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ .

Και επειδή αυτό το βιβλίο είναι πάντα ανοικτό, ζωντανό και γράφεται διαρκώς , είμαστε σίγουροι ότι θα γραφτούν και νέα συναρπαστικά κεφάλαια στο μέλλον ..

Σαράντα πέντε χρόνια, είναι πολλά . Κι ο χρόνος είναι πανδαμάτωρ για όλους και για όλα .

Με την Πρόεδρο τη Φώφη Γεννηματά, είχαμε επισημάνει την ανάγκη να περιποιηθούμε λίγο το σπίτι μας

Απ’ τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς είχαμε αναθέσει, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, σε δυό φίλους αρχιτέκτονες να μας κάνουν προτάσεις .

Τις προτάσεις αυτές τις συζητήσαμε με την Πρόεδρο, είχαμε κάπως προσεγγίσει στις επιλογές μας , αλλά δεν προχωρήσαμε . Ήταν, βλέπετε, πάντα και τα οικονομικά μας ένα ζήτημα ..

Στις αρχες της Άνοιξης, κάναμε μια συζήτηση με την αρχιτέκτονα

Νίκη Φούντα, μέλος της ΚΠΕ και πρ. βουλευτή, που ανέλαβε, πάντα αφιλοκερδώς, να μας κάνει μια πρόταση συνολικής αναμόρφωσης της εισόδου και της πρόσοψης .

Την πρότασή της τη συζητήσαμε διεξοδικά και σε διάφορες εναλλακτικές εκδοχές με τον Μανώλη Όθωνα και τον Παναγιώτη Βλάχο και τη μεταφέραμε στην Πρόεδρο.

Με τις παρατηρήσεις, τις επισημάνσεις και τις αλλαγές που επέφερε, καταλήξαμε στο τελικό μας σχέδιο.

Στις αρχές του Σεπτέμβρη ξεκινήσαμε, με στόχο μέχρι τέλους Οκτωβρίου να είμαστε έτοιμοι.

Ήθελε να το αποκαλύψει η ίδια , ως μια μικρή έκπληξη, αφιερωμένη σε όλα τα μέλη και τους φίλους της Παράταξης μας ..

Αλλά μας πρόλαβαν τα απροσδόκητα γεγονότα.

Η Φώφη Γεννηματά δε θα’ ρθει σήμερα. Δε είναι μαζί μας.

Δεν πρόλαβε .Έφυγε ..

Μετά από κάποια καθυστέρηση, συνεχίσαμε και ολοκληρώσαμε .

Είμαστε εδώ σήμερα, για να αποκαλύψουμε αυτή τη μικρή έκπληξη που είχε αποφασίσει Εκείνη .

Αφιερωμένη σε όλα τα μέλη και τους φίλους μας, όπως το ήθελε.

Εμείς όλοι, όμως, την αφιερώνουμε σήμερα και στη μνήμη της.

Κι από δω, απ’ τη Χαρ. Τρικούπη, στέλνουμε σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και της αποφασιστικότητας για την ανασυγκρότηση, την ανανέωση ,την αναγέννηση της Παράταξης και τη δυναμική διεκδίκηση της θέσης και το ρόλου που μας αξίζει.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΟΨΗΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)