ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΓΙΔΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΤΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


Reading time: 7 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 23 Νοεμβρίου 2021 by energinews (admin)

Ο νέος Υπουργός Τουρισμού σε χθεσινή δήλωσή του, σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος περί αύξησης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου του Σεπτεμβρίου 2021 σε σχέση με εκείνο του Σεπτεμβρίου 2020, προσπάθησε να αποκομίσει επικοινωνιακό όφελος αποδίδοντας την καλή επίδοση του ελληνικού τουρισμού τον συγκεκριμένο μήνα σε ενέργειες της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά «επενδύουμε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν».

Δύο ατοπήματα μαζί. Αφενός, ο Σεπτέμβριος εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται μήνας με υψηλές πληρότητες. Αφετέρου, ποιες ακριβώς ενέργειες της κυβέρνησης θεωρεί ότι οδήγησαν στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων τον μήνα Σεπτέμβριο 2021; Ας μας διαφωτίσει.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ, ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

στον Τ/Σ ΕΡΤ και την εκπομπή «ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΙ»

με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά

Πριν ξεκινήσω, μία παρατήρηση για την πανδημία, γιατί άκουσα μία διατύπωση (σσ. από τον εκπρόσωπο τη ΔΝ) για την κανονικότητα στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε ως κοινωνία την κανονικότητα των 100 νεκρών την ημέρα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί στο πώς τοποθετούμαστε.

*Για το κύμα ακρίβειας και την οικονομική κρίση:

Στην χθεσινή συζήτηση στη Βουλή είδαμε από την κυβέρνηση μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, στοχεύοντας σε δυνητικά εκλογικά ακροατήρια, με όρους επιδοματικής εξάρτησης, που θύμισαν τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ που η ίδια η ΝΔ κατήγγειλε.

Εμείς τα μέτρα θα τα ψηφίσουμε, όπως και ό,τι, έστω και λίγο, μπορεί να ανακουφίσει αυτούς που το έχουν ανάγκη. Όμως διεκδικούμε αυτά να έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα.

Πιο συγκεκριμένα, προφανώς όλοι μας θέλουμε να στηρίξουμε τους υγειονομικούς. Αλλά η στήριξη αυτή πρέπει να έχει μόνιμη και ουσιαστική μορφή. Είναι αδιανόητο ένα χρόνο τώρα, να μην έχουν ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Για τους συνταξιούχους, εφόσον υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε είτε για 13η σύνταξη είτε για ένα επίδομα όπως το ΕΚΑΣ, που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και το οποίο έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η στήριξη τους να αποκτήσει επίσης πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.

Η ενεργειακή κρίση που έχουμε μπροστά μας, σε συνδυασμό με την πανδημία, οδηγεί σε αύξηση του ενεργειακού κόστους και κατ’ επέκταση και βασικών αγαθών. Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, όχι να πανηγυρίζουμε για αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 2% όταν ο πληθωρισμός φτάνει το 4% και οι ρυθμοί ανάπτυξης υποτίθεται πως θα είναι ακόμα μεγαλύτεροι. Όμως, δεν αρκούν μόνο αυτά. Έχουμε ήδη μιλήσει για την ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθώς και ο φόρος κατανάλωσης. Ακόμα, δεν είδαμε τίποτα.

Επιπλέον, αναφορικά με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες, έχουμε νέα αύξηση των φόρων, που φτάνει συνολικά στα 3.5 δις, καθώς και μείωση των δαπανών για την υγεία και για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Και επίσης, εξακολουθεί να παραμένει πολύ υψηλή η σχέση μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων που πλήττει τους ασθενέστερους.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ για τον Νοέμβρη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο και κυρίως η εστίαση, αντιμετωπίζουν μια τεράστια μείωση του τζίρου τους, γύρω στο 30-50%. Αντί η κυβέρνηση να σταθεί δίπλα σε όλους αυτούς που δοκιμάζονται σήμερα, όπως με μέτρα που αφορούν την μη επιστροφή της επιστρεπτέας καταβολής, την ρύθμιση των οφειλών τους με 120 δόσεις και ουσιαστικό κούρεμα για τους συνεπείς δανειολήπτες, και μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την εστίαση, αντ’ αυτού επιλέγει για άλλη μια φορά την σιωπή.

Είναι πολύ σημαντικό να αναρωτηθούμε όλοι εμείς που συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο το πώς ακουγόμαστε στον κόσμο απ’ έξω. Δυστυχώς, εκτός όλων των άλλων, και η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή απέκτησε έναν χαρακτήρα τεχνητά πολωτικό που δεν επικεντρώνεται στα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας.

Από την μία, έχουμε το συντηρητικό πρόσημο διακυβέρνησης της ΝΔ, που φάνηκε με το εργασιακό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό και την υπονόμευση του αναδιανεμητικού του χαρακτήρα, την απαξίωση του ΕΣΥ, τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και την αδιαφορία της για αποτελεσματικά μέτρα μπροστά στην αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών.

Από την άλλη, έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση απαξιωμένη από την κοινωνία, η οποία, υπό το βάρος της δικής της διακυβέρνησης, αδυνατεί να πείσει πως έχει ρεαλιστική αντιπρόταση διακυβέρνησης.

Οι διαμάχες τους δεν αφορούν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Ήρθε η ώρα να καλύψουμε το πολιτικό κενό που υπάρχει, της έκφρασης και της εκπροσώπησης των προοδευτικών δημοκρατικών πολιτών. Φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις ότι μέσα από την σκληρή δουλειά του Κινήματος Αλλαγής, την υπεύθυνη στάση μας, τον τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο, τις προτάσεις μας και το θάρρος να συμφωνούμε στα δύσκολα προς όφελος του ελληνικού λαού, ο κόσμος αντιλαμβάνεται την αξία του να μπορεί κάποιος να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Υπάρχει αυτό το ευρύ κοινωνικό προοδευτικό μέτωπο, το οποίο μπορεί να μην εκφράστηκε ή να αναζήτησε την ελπίδα αλλού και να απογοητεύτηκε. Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, μπορούμε και θα αποτελέσουμε την διέξοδο τους.

ΔΗΛΩΣΗ Α.ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΖΕΪΜΠΕΚ

Δήλωση Α.Λοβέρδου, Τομεάρχη Εξωτερικών Κινήματος Αλλαγής για τους ισχυρισμούς Ζεϊμπέκ

Ήταν απολύτως δεδομένο ότι εκεί θα καταλήγαμε. Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως σε τέτοιου είδους θέματα που χειρίζεται η αρμόδια πολιτεία, η Βουλή να μην επιχειρήσει διαβήματα που θα προκαλέσουν διχασμό. Στέκομαστε πάνω απ’ όλα αυτά, όπως στάθηκαμε τα τελευταία δύο χρόνια.

ΜΕ ΑΝΤΙΔΩΡΟ 250€ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Με αυταρέσκεια και αλαζονεία, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε το εφάπαξ βοήθημα 250 ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Για άλλη μια φορά τους εμπαίζει κατάφωρα.

Αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους –κυρίως κάτω των 500 ευρώ το μήνα- που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους κατάργησε το ΕΚΑΣ που είχε χορηγηθεί από το ΠΑΣΟΚ και παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επανέφερε.

Αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους που η κυβέρνηση Μητσοτάκη με ερμηνευτικά τερτίπια της απόφασης του ΣΤΕ, εξαίρεσε από τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών του 11μηνου 2015-2016.

Αφορά αυτούς που βιώνουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, που η καλπάζουσα ακρίβεια σε ενέργεια, τρόφιμα, φάρμακα καθημερινά τους συνθλίβει.

Το χαρτζιλίκι των 250 ευρώ εφάπαξ τους λοιδορεί, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει τον πυρήνα της όλο και εντεινόμενης συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης, που συμπυκνώνεται στα λίγα ψίχουλα στους πολλούς και δεινοπαθούντες και πολλά στους λίγους.

Κύριε Πρωθυπουργέ, οι συνταξιούχοι δεν είναι ζητιάνοι, έχουν αξιοπρέπεια, απαιτούν σεβασμό, απαιτούν αξιοπρεπή σύνταξη για να επιβιώσουν, είναι μάρτυρες των απαράδεκτων πολιτικών και έχουν μνήμες που σύντομα και έμπρακτα θα εκφράσουν.

Μ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Την επιφύλαξη του Κινήματος Αλλαγής, σε σχέση με το ν/σ του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις «Στρατηγικές επενδύσεις και τη δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς», εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αφού όπως είπε «για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση προκρίνει περισσότερο την επικοινωνία και την ενίσχυση του υποτιθέμενα ‘’φιλοεπενδυτικού’’ προφίλ της, παρά εστιάζει στο αναπτυξιακό αποτέλεσμα».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και του εσφαλμένου μηνύματος που εκπέμπει στους υποψήφιους επενδυτές είναι ότι 2 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου ‘’Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις’’ δεν έχουν εκδοθεί ακόμα όλες οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονταν!

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε τα πενιχρά έως τώρα αποτελέσματα των κινήτρων που θέσπισε η κυβέρνηση για όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως μόνιμη φορολογική έδρα ή για τους απόδημους ερευνητές, επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν να επαναπατριστούν σε μια προσπάθεια αντιστροφής του brain drain, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 9,4 εκ. ευρώ και περίπου 1000 άτομα, αντιστοίχως.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε ακόμη πως ούτε οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) αποτελούν δυνατό σημείο της κυβέρνησης, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της, από τη στιγμή που το 2020 η χώρα μας ήταν 23η στην Ευρώπη, προσελκύοντας μόλις το 0,7% των ευρωπαϊκών ΑΞΕ.

«Παρά τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, που θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα προνομιακή ως προς τις επενδύσεις, η Νέα Δημοκρατία, πάνω από δυόμιση χρόνια δεν κάνει τίποτα άλλο από το να δίνει ΄΄γη και ύδωρ’’, με αποτέλεσμα η ‘’βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος’’ να έχει ταυτιστεί με την απορρύθμιση του χωρικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον, που αποτελεί τον σημαντικότερο τουριστικό και πλουτοπαραγωγικό πόρο της χώρας μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως το αρμόδιο παρατηρητήριο της Ε.Ε. για τη φορολογία χαρακτήρισε το ελληνικό πρόγραμμα προσέλκυσης φορολογουμένων με υψηλά εισοδήματα ως «ιδιαίτερα επιβλαβή μορφή φορολογικού ανταγωνισμού», αφού απευθύνεται ευθέως μόνο σε άτομα μεγάλης περιουσίας, μη θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση για την παροχή των προνομίων, την οικονομική δραστηριότητα στην εγχώρια οικονομία.

Επιπλέον, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε πως το νσχ χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία, αφού ενώ μεν για πρώτη φορά παρουσιάζονται πολλά καθεστώτα χορήγησης ενισχύσεων, ωστόσο απαιτούνται σαφή χρονοδιαγράμματα, όπως και διευκρινήσεις για το αν αυτά θα λειτουργούν μεμονωμένα ή παράλληλα, καθώς και τι θα συμβεί σε περίπτωση εξάντλησης πόρων σε κάποιο από αυτά.

«Η κυβέρνηση για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στο λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο, δεν θα πάψουμε να τονίζουμε πως ο αποκλεισμός σε μεγάλο βαθμό των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη χρήση των πόρων του, υπονομεύει εξ αρχής τη γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική και στόχευση του Ταμείου», πρόσθεσε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Καταλήγοντας, επανέλαβε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της χώρας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και έχουν να κάνουν με την:

– υποστήριξη των κλάδων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας σε τομείς, όπως η υγεία, τα logistics, τα έξυπνα δίκτυα, κ.λπ.,

– περαιτέρω μείωση του φορολογικού κόστους, – δυναμική ενθάρρυνση δραστηριοτήτων που δημιουργούν προστιθέμενη αξία, είναι εξωστρεφείς και συνεισφέρουν στις θέσεις εργασίας,

– άρση γραφειοκρατικών αντικινήτρων, κυρίως μέσα από την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και των εφοριών, για την επίλυση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων,

– ενδυνάμωση μέτρων και ελέγχων για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.