ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 7 Δεκεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Δήλωση Γιώργου Καμίνη, Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής

Η σημερινή επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου “διανθίστηκε” με ντροπιαστικές εικόνες, στις οποίες αστυνομικοί φτάνουν στο σημείο να καταστρέφουν, χάριν αστεϊσμού, ακόμα και τις ανθοδέσμες που είχαν αφήσει στο σημείο της δολοφονίας απλοί πολίτες. Τίποτα το αστείο δεν υπάρχει στη βεβήλωση της μνήμης ενός νεκρού παιδιού και την ταπείνωση όσων θέλουν να την τιμήσουν.

Όσοι ενεργούν στο όνομα της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να λειτουργούν σαν κοινοί χούλιγκαν, είτε δέρνοντας, είτε εξαντλώντας την αυστηρότητά τους με προσαγωγές όσων δικηγόρων, συνδικαλιστών ή απλών πολιτών ήθελαν να αφήσουν ένα λουλούδι στο σημείο ή ακόμη βγάζοντας το μένος τους σε ανθοδέσμες. Θα πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι δεν λαμβάνουν μέρος σε κάποια άτυπη “βεντέτα” με ιδεολογικούς αντιπάλους, αλλά έχουν συγκεκριμένη αποστολή και καθήκοντα. Το Υπουργείο οφείλει να αντιληφθεί πού έχει οδηγήσει η διαχρονική και συστηματική ατιμωρησία των πρωταγωνιστών παρόμοιων περιστατικών. Ας μην εξελιχθεί και η σημερινή αποτρόπαιη αυθαιρεσία σε άλλη μία ανολοκλήρωτη ΕΔΕ.

Η Ελληνική Αστυνομία θα όφειλε, πρώτη αυτή από όλους τους κρατικούς φορείς, να αποτίει, κάθε 6η Δεκεμβρίου, φόρο τιμής στη σημερινή επέτειο. Θα αποδείκνυε έτσι, τουλάχιστον συμβολικά, τη διάθεση της ηγεσίας της να αποδεχθεί πως η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποτελεί ένα πραγματικό στίγμα στην ιστορία της, ταυτόχρονα όμως και μια ευκαιρία να αποσυνδεθεί πλήρως από αντίστοιχες πρακτικές.

Επαναλαμβάνουμε την προ μηνός επίσημη πρότασή μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για μια ολοκληρωμένη συζήτηση επί των συμπερασμάτων της έκθεσης Αλιβιζάτου για την αστυνομική αυθαιρεσία. Με απαραίτητη βεβαίως την παρουσία τόσο του ίδιου του κ. Ν. Αλιβιζάτου όσο και του αρμόδιου υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ REAL FM ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΑΥΡΙΟ 07/12 ΚΑΙ ΩΡΑ 11:15)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα παραχωρήσει συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου αύριο Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και ώρα 11:15.

«ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ». ΤΗΛΕΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Το Κίνημα Αλλαγής διοργανώνει τηλεσυζήτηση με θέμα «Πράσινη Ανάπτυξη με παραγωγή τον τόπο μας» στο πλαίσιο του διαλόγου για τις προτάσεις μας που αφορούν την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και ώρα 6:30μ.μ., και θα μεταδοθεί από τις σελίδες του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ, και της Φώφης Γεννηματά στο Facebook.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Εισαγωγική Παρέμβαση: Πρόεδρος Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά

Ομιλητές

 • Νίκος Χριστοδουλάκης Καθηγητής, πρώην Υπουργός
 • Παντελής Κάπρος Καθηγητής ΕΜΠ
 • Κώστας Τραβασάρος Πρόεδρος Solar Heat Europe/European Solar Thermal Industry Federation
 • Νίκος Βασιλάκος Πρ. Πρόεδρος ΡΑΕ, Ενεργειακός Εμπειρογνώμονας Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 • Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ)
 • Γιώργος Αρβανιτίδης Βουλευτής, Υπεύθυνος Κ.Ο. για θέματα ενέργειας.

Συντονιστής: Χάρης Δούκας, Γραμματέας Τομέα Ενέργειας Κινήματος Αλλαγής

«ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ». ΤΗΛΕΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Το Κίνημα Αλλαγής διοργανώνει τηλεσυζήτηση με θέμα «Πράσινη Ανάπτυξη με παραγωγή στον τόπο μας» στο πλαίσιο του διαλόγου για τις προτάσεις μας που αφορούν την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και ώρα 6:30μ.μ., και θα μεταδοθεί από τις σελίδες του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ, και της Φώφης Γεννηματά στο Facebook.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Εισαγωγική Παρέμβαση: Πρόεδρος Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά

Ομιλητές

 • Νίκος Χριστοδουλάκης Καθηγητής, πρώην Υπουργός
 • Παντελής Κάπρος Καθηγητής ΕΜΠ
 • Κώστας Τραβασάρος Πρόεδρος Solar Heat Europe/European Solar Thermal Industry Federation
 • Νίκος Βασιλάκος Πρ. Πρόεδρος ΡΑΕ, Ενεργειακός Εμπειρογνώμονας Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 • Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ)
 • Γιώργος Αρβανιτίδης Βουλευτής, Υπεύθυνος Κ.Ο. για θέματα ενέργειας.

Συντονιστής: Χάρης Δούκας, Γραμματέας Τομέα Ενέργειας Κινήματος Αλλαγής

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΟΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Πριν από ένα μήνα παρουσιάσαμε στοιχεία από τις εμφανίσεις πολιτικών στελεχών στις πρωϊνές ενημερωτικές εκπομπές των καναλιών εθνικής εμβέλειας, αποδεικνύοντας ότι η υπερεκπροσώπηση της Νέας Δημοκρατίας συμβαίνει εις βάρος της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του Κινήματος Αλλαγής. Τονίσαμε ότι με αυτές τις πρακτικές περιορίζεται το δικαίωμα των πολιτών στην πολυφωνία και στην αντικειμενική ενημέρωση και επιφυλαχθήκαμε να επανέλθουμε με νεότερα δεδομένα.

Δυστυχώς, για το διάστημα 8.11 – 2.12.2020, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: 229 εμφανίσεις στελεχών της ΝΔ, 93 του ΣΥΡΙΖΑ και 24 για το Κίνημα Αλλαγής. Με τον μανδύα του “ειδικού” η του “σχολιαστή”, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος παρελαύνουν στα τηλεοπτικά πάνελ, προπαγανδίζοντας την κυβερνητική γραμμή, εργαλειοποιώντας την ενημέρωση, φιμώνοντας την αναγκαία κριτική.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τα πρόσφατα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για το 2019 επιβεβαιώνουν την γενικότερη αίσθηση, ότι από τον Ιούλιο του 2019 μπήκε μπροστά η “γαλάζια” προπαγάνδα, εκτοξεύοντας την εκπροσώπηση της Νέας Δημοκρατίας και περιορίζοντας δραστικά της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του Κινήματος Αλλαγής στο 5.6%, ποσοστού αρκετά μικρότερου της εκλογικής μας δύναμης.

Επιμένοντας στη θέση μας να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα νέα στοιχεία, ενημερώνουμε τους πολίτες με νέο βίντεο και δημιουργούμε παρατηρητήριο δημοσιότητας, που θα μετρά και θα αξιολογεί την πολιτική πολυφωνία και θα δημοσιεύει σε τακτική βάση στοιχεία από τις εμφανίσεις πολιτικών στελεχών στα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν διεκδικούμε ειδική μεταχείριση, δεν διαπραγματευόμαστε απολύτως τίποτα, δεν διαμαρτυρόμαστε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε αποσιώπηση και διαστρέβλωση των θέσεων μας. Απαιτούμε να ακούγεται η φωνή όλων. Είναι συνταγματικό δικαίωμά μας, δικαίωμα των πολιτών είτε αρέσει στον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία είτε όχι.

Δείτε το βίντεο

Δείτε τους σχετικούς πίνακες

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΧΩΡΙΣ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ, ΘΑ ΜΕΤΡΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ. ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Χωρίς οδικό χάρτη δράσης και απλά περιμένοντας το εμβόλιο, θα μετράμε για πολλούς μήνες απώλειες. Σε ανθρώπους, επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας

Τώρα πρέπει να δράσουμε γι’ αυτό ακριβώς αναδεικνύουμε την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου οδικού χάρτη, για να για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας, τις ανάσες που χρειάζεται η κοινωνία, αλλά και για να οργανωθεί σωστά η διαχείριση του εμβολίου που είναι η μεγάλη μας ελπίδα. Χωρίς οδικό χάρτη δράσης και απλά περιμένοντας το εμβόλιο θα μετράμε, δυστυχώς για πολλούς μήνες, απώλειες. Σε ανθρώπινες ζωές που θα είναι το χειρότερο απ’ όλα αλλά και απώλειες σε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.

Με μαζικά τεστ μπορούμε να «ανοίξουμε», σταδιακά και με ασφάλεια, περιοχές της χώρας

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση πως μπορούμε να ανοίξουμε σταδιακά και με ασφάλεια, περιοχές της χώρας. Το κλειδί για να λειτουργήσει η πρόταση αυτή είναι τα μαζικά τεστ έτσι ώστε να έχουμε αξιόπιστα επιδημιολογικά στοιχεία, έτσι ώστε να στεγανοποιούμε περιοχές και να μπορούμε να δίνουμε ανάσα και οξυγόνο και στην κοινωνία και στην οικονομία και σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και που δεν είναι φορτωμένο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γιατί δεν είναι το επιδημιολογικό φορτίο και τα κρούσματα ίδια σε όλες τις περιοχές της χώρας. Με μαζικά τεστ, στη σωστή ιχνηλάτηση και στον έγκαιρο περιορισμό των κρουσμάτων, μπορούμε να έχουμε μέτρα που δεν θα είναι οριζόντια σε όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση τα βασικά μέτρα προστασίας (μάσκα, τηλεργασία, κλπ) που πρέπει να διατηρηθούν παντού. Αφού αποτυπώσουμε λοιπόν αξιόπιστα την επιδημιολογική εικόνα κάθε νομού με μαζικά τεστ και τακτική επανάληψη τους, προχωράμε σε σταδιακό άνοιγμα στις περιοχές που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Στεγανοποιούμε αυτές τις περιοχές, με προϋπόθεση αρνητικών τεστ 48ώρου για μετακίνηση από και προς τις «κόκκινες» περιοχές που τα μέτρα αλλά και η εφαρμογή τους πρέπει να αυστηροποιηθούν.

Οι θέσεις για κρίσιμα κενά και ειδικότητες γιατρών δυστυχώς προκηρύχθηκαν μόλις το Νοέμβριο

Για το ΕΣΥ εξαρχής είχαμε επισημάνει την κρισιμότητα ενός αξιόπιστου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας, με κινητά συνεργεία σε όλη τη χώρα. Για να παρακολουθούν και να φροντίζουν τους ανθρώπους, οι οποίοι νοσούν και βρίσκονται στο σπίτι τους, με αξιόπιστες οδηγίες και συμβουλές. Με τον τρόπο αυτό και μεγαλύτερη ασφάλεια θα νιώθουν όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό και αξιολόγηση των περιστατικών για το αν και πότε θα πρέπει να φτάσουν στο νοσοκομείο. Δυστυχώς δεν έγινε ουσιαστικά τίποτα στην κατεύθυνση αυτή αν και η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι έχουμε δίκιο και θα υιοθετήσει αυτή την πρόταση μας. Πολύ λίγες μονάδες βγήκαν στο δρόμο και σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν. Το δίκτυο ΠΦΥ και η ενίσχυση των νοσοκομείων με άμεσες προλήψεις θα θωράκιζαν υγειονομικά τη χώρα. Όμως και στην στήριξη των νοσοκομείων οι θέσεις για κρίσιμα κενά και ειδικότητες δυστυχώς προκηρύχθηκαν μόλις το Νοέμβριο, αντί να έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία από το Μάρτιο. Χρειάζεται επίσης μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και αναγνώριση των ανθρώπων που δουλεύουν στις υγειονομικές μονάδες και στην πρώτη γραμμή με ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και δώρο Χριστουγέννων για όλους αυτούς.

Ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα, προϋπόθεση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος, τους επιστήμονες, την κοινωνία

Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα τα ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα. Υπάρχει μία αμφισβήτηση για το αν είναι αξιόπιστα τα δεδομένα στα οποία στηριζόμαστε σε όλο αυτό το διάστημα για να παίρνουμε αποφάσεις. Έχουν γίνει καταγγελίες ότι υπήρχαν δύο μητρώα ασθενών και κρουσμάτων με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για να παίρνονται τελικώς οι σωστές αποφάσεις. Ελπίζω και πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα κάνει το έργο της και θα ελέγξει σε βάθος την υπόθεση αυτή. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα αυτά. Είναι θέμα δημοκρατίας και προϋπόθεση για την αξιοπιστία και τη σχέση εμπιστοσύνης που χρειάζεται ανάμεσα στο κράτος, τους επιστήμονες, την κοινωνία. Εμείς, λοιπόν, ζητούμε ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα και ένα αξιόπιστο σοβαρό μητρώο για να μπορούμε να ξέρουμε το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής και να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις από εδώ και πέρα.

Δομές αποκατάσταση για ανθρώπους που νοσηλεύθηκαν και ξεπέρασαν την περιπέτεια με τον ιό αλλά εξακολουθούν να έχουν προβλήματα.

Υπάρχει σοβαρό ζήτημα για πάρα πολλούς ανθρώπους που νοσηλεύθηκαν και ξεπέρασαν την περιπέτεια με τον ιό αλλά εξακολουθούν να έχουν παρεπόμενα προβλήματα. Ανοίγουμε εμείς πρώτοι αυτή τη συζήτηση, όπως κάνουμε όλη αυτή την περίοδο να παρεμβαίνουμε έγκαιρα με τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Γιατί τώρα πρέπει να σχεδιασθούν ειδικές δομές αποκατάστασης μέσα και έξω από τα νοσοκομεία με εκπαίδευση και επιμόρφωση των γενικών γιατρών, όπου οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να βρουν περίθαλψη και φροντίδα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να βρουν πουθενά μία οργανωμένη μονάδα για να αντιμετωπίσει τα θέματά τους και είναι μόνοι τους.

Να μπούμε μπροστά να πειστεί όλη η κοινωνία για το εμβόλιο.

Ο εμβολιασμός είναι μία σύνθετη διαδικασία και γι’ αυτό εμείς έχουμε μία ειδική ομάδα που θα την παρακολουθεί στενά. Γιατί έχουμε το παράδειγμα ότι η κυβέρνηση μας διαβεβαίωνε πως θα ενίσχυε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τελικώς οι μόνες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που τέθηκαν σε λειτουργία ήταν αυτές από τη δωρεές και μάλιστα με αποσπασμένο προσωπικό από άλλες δομές. Επομένως πέρα από τα λόγια εμείς θα παρακολουθούμε στην πράξη τη σωστή οργάνωση του εμβολιασμού. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στο θέμα αυτό και φυσικά πρέπει να υπάρξει μία καμπάνια και η συμβολή όλων μας και των πολιτικών αλλά και των ανθρώπων των μέσων ενημέρωσης Για να φύγει ο φόβος και η ανασφάλεια από τους πολίτες. Έχουμε προηγούμενη εμπειρία για το πώς λειτούργησε η κυβέρνηση με τις καμπάνιες στα ΜΜΕ, γι’ αυτό όλη αυτή η ενημέρωση πρέπει να γίνει με απόλυτη διαφάνεια και σίγουρα με τη συμβολή των κομμάτων της Βουλής. Μπορούμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Η διακομματική συνεννόηση και ενιαία στάση είναι μια πρότασή που είχαμε διατυπώσει και τότε που εμφανίστηκαν οι αρνητές της μάσκας. Τώρα πρέπει να μπούμε μπροστά να πειστεί όλη η κοινωνία για το εμβόλιο.

Η στείρα αντιπαράθεση και οι κοκορομαχίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ακόμα και μέσα στην πανδημία, έχει κουράσει τον ελληνικό λαό.

Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή προέχει η ζωή των ανθρώπων. Όλα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος, θα πρέπει να τα ερευνήσει η δικαιοσύνη για να υπάρξουν σοβαρά και αξιόπιστα στοιχεία. Δεν είναι όμως η ώρα των ευθυνών. Προφανώς υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο στη δεύτερη φάση της πανδημίας, με αυτή την ένταση και ιδιαίτερα με αυτές τις επιπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά είμαστε ακόμα στη μάχη για τις ζωές των ανθρώπων και εκεί να δώσουμε το βάρος. Όταν θα έρθει η ώρα των ευθυνών θα πρέπει να υπάρχουν σοβαρά στοιχεία. Δεν είναι κινήσεις που πρέπει να εξαντλούνται σε πυροτεχνήματα και επικοινωνιακή διαχείριση και κομματικούς ανταγωνισμούς. Αυτή η ιστορία της στείρας αντιπαράθεσης και της κοκορομαχίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ακόμα και μέσα στην πανδημία, έχει κουράσει τον ελληνικό λαό.

Αύξηση επιστρεπτέας προκαταβολής, παράταση αναστολής οφειλών για ένα εξάμηνο

Η κυβέρνηση έχει στηρίξει τους πολύ μεγάλους, τους λίγους και τους ισχυρούς. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι είναι εκτός κυβερνητικής στήριξης. Η ρευστότητα δεν έφτασε ποτέ σε αυτούς που την είχαν ανάγκη. Οι τράπεζες την κατηύθυναν στους καλούς της πελάτες με την ανοχή της Κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι έφτιαξαν πριν από λίγες ημέρες ένα παρατηρητήριο για την ρευστότητα, το οποίο είχαν ανακοινώσει από το Μάιο, όταν ήδη έχουν τελειώσει με τους όρους και τις προϋποθέσεις και έχει κατανεμηθεί η πρώτη δόση του ΤΕΠΙΧ. Η μόνη λύση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η άμεση αύξηση του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής στα τέσσερα δις ευρώ. Αυξάνουν τους δικαιούχους- και καλώς τους αυξάνουν – χωρίς να αυξάνουν το ποσό. Και επειδή είναι βέβαιο ότι θα δώσουν και άλλα χρήματα να τα δώσουν τώρα και εγκαίρως πριν από το να έχουμε περισσότερα λουκέτα, έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να έχουν ρευστότητα για να κάνουν τους σχεδιασμούς τους. Να υπάρξει παράταση αναστολή των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. Όχι μήνα, μήνα, γιατί δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδάκι που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ενώ είναι κλειστές. Άρα θα πρέπει να υπάρξει σοβαρός ορίζοντας εξαμήνου και να συζητήσουμε ακόμα και για κούρεμα των υποχρεώσεων και βιώσιμες ρυθμίσεις για να μην αντιμετωπίσουμε σωρεία νέων λουκέτων.

Αυτό που χρειάζεται για τους εργαζόμενους σήμερα είναι αξιοπρέπεια.

Για τους εργαζόμενους χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ αξιοπρέπεια. Υπάρχουν εργαζόμενοι, όπως π.χ ξενοδοχοϋπάλληλοι, που έχουν να δουν περισσότερο από ένα χρόνο κανονικό μισθό στα σπίτια τους. Δεν είναι εκτός εργασίας με δική τους ευθύνη, επομένως πρέπει να κάνουμε ότι κάνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, που αξιοποιούν το πρόγραμμα SURE για 100% αναπλήρωση του μισθού με όριο τα 1000 € για μηνιαίο εισόδημα. Αντί για αυτό έχουμε πραγματικά εξαθλίωση. Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ξανά 534€ από τον Δεκέμβριο για την αναστολή. Τα 800 ήταν μόνο για ένα μήνα και αποδείχθηκε στην πράξη ότι είναι 640. Πριν από λίγο είχα καταγγελίες από την ομοσπονδία των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό ότι τους σταματούν και τα 534€, τους ζητούν να κάνουν αίτημα για επίδομα εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν πάνω από 40 μέρες διασταύρωσης στοιχείων στον ΟΑΕΔ. Δηλαδή τους αφήνουν στις γιορτές χωρίς χρήματα. Αυτά τα πράγματα είναι ανεπίτρεπτα. Δεν μπορούν να ζουν στην εξαθλίωση οικογένειες ολόκληρες, που τόσο καιρό ταλαιπωρούνται, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση με την ανοχή της επιτρέπει τη συζήτηση με τους ξενοδόχους που ζητούν 20% μείωση στους μισθούς, αλλά και να μην κηρύσσεται πια υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση εργασίας. Αυτά τα πράγματα οδηγούν σε ζούγκλα. Δεν οδηγούν σε ανάπτυξη. Ο εργαζόμενος πρέπει να έχει και ο ίδιος μια ελπίδα για να μπορεί να είναι παραγωγικός και ασφαλής. Είμαστε απόλυτα αντίθετοι με αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης. Θα αναδεικνύουμε διαρκώς αυτό το θέμα και μέσα στη Βουλή, όπου διαρκώς καταθέτουμε προτάσεις αλλά και στο δημόσιο διάλογο.

Η πολιτική της ανοχής και του κατευνασμού της κυβέρνησης διευκόλυνε την ανοχή και την αδράνεια τη Ε.Ε προς την Τουρκία.

Η εικόνα που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα δούμε αυστηρές κυρώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ ότι σε αυτό έχει ευθύνη η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της απέναντι κ στην Τουρκία, αλλά και απέναντι στους εταίρους μας όλο αυτό το διάστημα. Η πολιτική της ανοχής και του κατευνασμού από τη μία πλευρά οδήγησε στο να αυξηθεί η προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας. Από την άλλη πλευρά οδήγησε σε μία αδράνεια στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η ανοχή αυτή πέρα από την ανοχή της κυβέρνησης έγινε και ανοχή των εταίρων μας συνολικότερα. Θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλη ευθύνη ο κύριος Μητσοτάκης με τους χειρισμούς του όλο αυτό το διάστημα. Φωνάζαμε εδώ και περίπου ένα χρόνο, ζητώντας να υπάρξει σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να συζητήσουμε ακριβώς για την αλλαγή της στρατηγικής της Τουρκίας και το πώς θα την αντιμετωπίσουμε και πώς εγκαίρως θα έπρεπε να ενημερώσουμε και να πείσουμε και τους Ευρωπαίους εταίρους μας για αυτή την αλλαγή, που είναι μία αλλαγή που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας αλλά και συνολικότερα τη σχέση Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς δεν ακουστήκαμε και σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του. Από τη μεριά μου έκανα ότι πραγματικά μπορούσα. Έστειλα και προσωπική επιστολή προς τους πρωθυπουργούς και τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει μία αντίστοιχη κινητικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη. Δεν αρκούν οι δηλώσεις, χρειάζονται κυρώσεις και όχι απλώς κυρώσεις, αλλά αυστηρές κυρώσεις, οικονομικές κυρώσεις και επιπλέον -αν και δεν είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά του κάθε κράτους μέλους χωριστά- θα μπορούσε να παρθεί μία απόφαση να υπάρξει ένα εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Διότι είναι αδιανόητο να πωλούνται οπλικά συστήματα αυτή τη στιγμή από Ευρωπαϊκές χώρες προς την Τουρκία και τα χρησιμοποιεί η Τουρκία για να δημιουργεί προβλήματα σε κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης για να αλλάξει το status στη ΝΑ Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Είμαστε εδώ για να βάλουμε φραγμό, φρένο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση

Είναι θέμα χρόνου να αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις η φθορά της κυβέρνησης, διότι πια οι Έλληνες πολίτες ζουν στην καθημερινότητά τους τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης και στην υγεία και στην οικονομία αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών. Εμείς έχουμε χαράξει ένα δρόμο αυτόνομο, έχουμε πάρει καθαρή θέση απέναντι σε λαϊκισμούς. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία να αυξηθεί η δύναμη του Κινήματος Αλλαγής. Όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει σήμερα και έλλειμμά διακυβέρνησης αλλά και απουσία αξιόπιστης προοδευτικής αξιωματικής αντιπολίτευση. Χωρίς κραυγές αλλά με προτάσεις, με τεκμηρίωση, με πρόγραμμα. Είναι πολλές φορές μέχρι σήμερα, που δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει σωσίβιο στην κυβέρνηση με τις επιλογές του. Το ένα χέρι νίβει το άλλο θα έλεγα. Όταν το πολιτικό σκηνικό θα αναδιαταχθεί, γιατί είναι βέβαιο ότι θα γίνει και αυτό, τότε θα υπάρχει ανάγκη για μία αποτελεσματική προοδευτική κυβέρνηση. Και αυτός είναι ο ρόλος μας στο Κίνημα Αλλαγής, να διεκδικήσουμε αυτό τον πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά. Αυτή η προοπτική ενοχλεί προφανώς, αλλά θα συνεχίσουμε ακριβώς τον ίδιο δρόμο. Εμείς είμαστε εδώ για να βάλουμε φραγμό, φρένο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση που επιδιώκει στη σκιά της πανδημίας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που κάθε μέρα που περνάει, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Το πραγματικό πρόσωπο της δεξιάς που η Ελλάδα γνώρισε από το παρελθόν και δυστυχώς γνωρίζει κάτω από δύσκολες συνθήκες σήμερα. Της δεξιάς που ήταν και παραμένει ο βασικός πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, σήμερα του Κινήματος Αλλαγής, δηλαδή της Προοδευτικής Παράταξης.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ

Σημεία παρέμβασης της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στην τηλεδιάσκεψη με 200 στελέχη από τον πρωτογενή τομέα

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Καλωσορίσατε στην τηλεδιάσκεψη για τη δημιουργία του δικτύου μας στον αγροτικό χώρο.

Η πανδημία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με επιπτώσεις για τις ζωές των ανθρώπων και την οικονομία.

Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες της Κυβέρνησης αλλά δεν είναι ώρα γι’ αυτό. Είμαστε σε ώρα μάχης, έχουμε δρόμο μπροστά μας γι’ αυτό πρότεινα οδικό χάρτη για το ασφαλές άνοιγμα.

Έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος για να μείνει όρθια η κοινωνία, ζωντανή η οικονομία και αυτό αφορά και τον πρωτογενή τομέα

Φίλες και Φίλοι,

Η υγειονομική κρίση ανέδειξε την τελευταία χρονιά πόσο σημαντικός παραμένει ο πρωτογενής τομέας και για την διατροφική ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας.

Η πανδημία έδειξε όμως και ότι η αλυσίδα του αγροτοδιατροφικού τομέα και η απρόσκοπτη προμήθεια τροφίμων και πρώτων υλών, όπως την ξέραμε μέσα στην παγκοσμιοποίηση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Για την Ελλάδα, κάθε σοβαρή μελέτη περιλαμβάνει στο συμπέρασμά της ότι η παραγωγική ανάταξη του πρωτογενή τομέα μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην έξοδο από την κρίση.

Το Κίνημά μας από την ίδρυση του και μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, έχει την άποψη ότι ο αγροδιατροφικός τομέας δεν αποτελεί διαρθρωτικό μειονέκτημα της χώρας. Αποτελεί κατ’ εξοχήν παραγωγικό πυλώνα που μπορεί να πατήσει η ανάπτυξη του τόπου.

Γιατί ήταν το ΠΑΣΟΚ εκείνο που έφερε στην πρώτη γραμμή την αγρότισσα και τον αγρότη, που πίστεψε στην σημασία του πρωτογενή τομέα.

Ουσιαστικά άλλαξε την ύπαιθρο και γι’ αυτό η σχέση του ΠΑΣΟΚ μαζί σας είναι στέρεη, μακροχρόνια και δημιουργική που συνοδεύτηκε με πολλά έργα.

Όμως ο πρωτογενής τομέας, η ύπαιθρος, η παραγωγή τροφίμων όπως τα γνωρίσαμε είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρχει αύριο.

Νέοι κρίσιμοι και εξωγενείς προς την παραγωγή παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη.

 • Η κλιματική αλλαγή, η περιβαλλοντική κρίση και ταυτόχρονα η μεγάλη αύξηση της ζήτησης τροφίμων κατά 70% μέχρι ο 2050
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εντάξει και την γεωργία στην Πράσινη Συμφωνία “Green Deal” για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ολόκληρης της οικονομίας μέχρι το 2050 για να μηδενίσει τις εκπομπές του CO2. Όταν μιλάμε για 2050 εννοούμε ότι αυτά θα συμβούν όταν οι σημερινοί νέοι αγρότες 25-35 ετών θα βρίσκονται στην πλήρη παραγωγική τους δραστηριοποίηση. Δηλαδή τα πράγματα είναι επείγοντα, δεν αφορούν το απώτερο ή μακρινό μέλλον
 • Χρειάζεται λοιπόν προετοιμασία για το μέλλον, ώστε να πετύχουμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που έχουμε σήμερα
 • και να εφαρμόσουμε μια νέα στρατηγική βιώσιμης και φιλικής με το περιβάλλον γεωργίας
 • Ταυτόχρονα όμως πρέπει να δράσουμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τώρα, για να αντιστρέψουμε τις ζημιές από την κρίση της πανδημίας.

Αυτά όλα μαζί, δηλαδή οι μεγάλες αλλαγές, οι αυξημένες απαιτήσεις και οι επείγουσες ανάγκες συνιστούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο πρέπει να δράσουμε.

Οι αγρότες βλέπουν την αδράνεια και την επιδεικτική αδιαφορία της Κυβέρνησης απέναντί τους, που προστίθεται στην αντιαγροτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Ενέργειες και παραλείψεις που οδηγούν τον πρωτογενή τομέα και το εισόδημα των αγροτών σε αδιέξοδα σε όλη τη χώρα από την Κρήτη έως τον Έβρο.

Απαριθμώ τα σοβαρότερα που πρέπει άμεσα να βρουν λύση.

 • το υψηλό κόστος παραγωγής και ειδικά της ενέργειας,
 • τις δυσκολίες στην παραγωγή, μεταποίηση και εξαγωγές και τα αδιάθετα προϊόντα λόγω της κρίσης της πανδημίας με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων που τα συνοδεύουν αυτή την περίοδο.
 • την ανυπαρξία ρευστότητας,
 • την αδυναμία ελέγχου της αγοράς με αποτέλεσμα οι παραγωγοί γάλακτος, ελαιόλαδου, βάμβακος και άλλων προϊόντων να είναι έρμαια εναρμονισμένων πρακτικών που συνοδεύονται και από πολύ μεγάλο χρόνο για την εξόφληση των τιμολογίων πώλησης των προϊόντων τους,
 • την στοχοποίηση της κτηνοτροφίας και την έξαρση των ελληνοποιήσεων,
 • την μη προσαρμογή του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και την ανυπαρξία στοιχειώδους προετοιμασίας για τις αυξανόμενες ζημιές από την κλιματική αλλαγή ενώ έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο χρόνος πληρωμής των αποζημιώσεων. Δεν μπορεί να λαμβάνονται κάθε φορά έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης όπως με τον Ιανό. Χρειάζεται νέα θεσμική και συστηματική αντιμετώπιση.
 • την μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή και αποτυχία της δακοκτονίας τα τελευταία χρόνια,
 • την καθυστέρηση αξιοποίησης των πόρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα.

Δεν υπάρχουν μέτρα και προετοιμασία από την πλευρά της Κυβέρνησης για να αλλάξει έστω και λίγο το αυτό το κλίμα. Ο κ. Μητσοτάκης να καταλάβει ότι στον πρωτογενή τομέα η προπαγάνδα δεν πιάνει.

Και στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωτογενής τομέας είναι φτωχός συγγενής.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε επεξεργαστεί και καταθέσει αναλυτικές προτάσεις.

Πρώτα για την άμεση στήριξη του Έλληνα αγρότη.

Μιλώντας στην Βουλή κατά την πρόσφατη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ζήτησα άμεσα μέτρα όπως:

*την ένταξη των αγροτών-κτηνοτρόφων-αλιέων που πλήττονται στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής (με αύξησή της στα 4 δις ευρώ) και την αναστολή των υποχρεώσεών τους για όσο διαρκεί η πανδημία

**την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών τον χειμώνα

***την άμεση αποπληρωμή των οφειλόμενων ενισχύσεων και αποζημιώσεων στον αγροτικό κόσμο

****την αγορά από το κράτος και δωρεάν διάθεση σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ποσοτήτων των προϊόντων που δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά

Συντρόφισσες, Σύντροφοι

Φίλες και Φίλοι,

Θα μου επιτρέψετε όμως εδώ να επικεντρωθώ λίγο περισσότερο στην νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 και την Κλιματική Αλλαγή.

Δεν αρκεί για την αλλαγή και την προσαρμογή του αγροδιατροφικού τομέα πλέον, η συνέχιση στα ίδια περίπου επίπεδα της κοινοτικής χρηματοδότησης ύψους περίπου 19,6 δις ευρώ.

Απαιτείται ένα σύγχρονο εφαρμόσιμο ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ τόσο για την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας «Green Deal» όσο και της Πολιτικής από το Χωράφι στο Πιάτο “From Farm to Fork” που θα λαμβάνει υπόψη τα πλεονεκτήματα, τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες της χώρας.

Για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την αγροτική παραγωγή έχουμε ήδη παρουσιάσει κατά την ομιλία μου τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, ορισμένες προτάσεις μας.

Δ1) Σε κάθε Περιφέρεια χωροθετούνται και επιδοτούνται οι υποδομές ενός τουλάχιστον ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ και δημιουργείται ο αντίστοιχος φορέας εξαγωγών.

Συμμετέχουν συνεταιρισμοί και μικτές επιχειρήσεις που οργανώνονται ως δίκτυο, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερη χρηματοδότηση, προμήθεια εφοδίων, συμβουλευτικές υπηρεσίες και συνεργασίες με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Τα δίκτυα συγκεντρώνουν, μεταποιούν και συσκευάζουν ποιοτικά (και βιολογικά) αγροτικά προϊόντα και μέσω του φορέα ενισχύουν τις εξαγωγές τους δημιουργώντας και το κατάλληλο διεθνές brand.

Ανάλογες κινήσεις και για την Κτηνοτροφική Παραγωγή.

Επισήμανση: Επιβάλλεται να δημιουργηθούν νέα σύγχρονα συλλογικά σχήματα αγροτών-παραγωγών σε επίπεδο νομού-περιφέρειας-χώρας, αλλά και ανά προϊόν.

Δ2) Με ισχυρά οικονομικά κίνητρα αναπτύσσονται ενεργειακές Αγροτικές Κοινότητες. Ενισχύεται η διείσδυση των ΑΠΕ στη γεωργία, με παράλληλη αξιοποίηση των υπολειμμάτων βιομάζας για παραγωγή ενέργειας.

Έτσι επιτυγχάνεται και η μείωση του κόστους ενέργειας για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Δ3) Γεωργία που βασίζεται στη γνώση.

Εκπαίδευση των αγροτών και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εφαρμογή των καινοτομιών στην αγροτική παραγωγή.

Δ4) Κίνητρα για την απασχόληση νέων ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή.

 • Με μείωση της φορολογίας των αγροτών στο 13% για εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ.
 • Με καθιέρωση ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων.
 • Με παραχωρήσεις δημόσιας γης για την αξιοποίηση της από νέες παραγωγικές δραστηριότητες και συλλογικούς παραγωγούς.

Δ5) Αλλάζει ριζικά ο τρόπος διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων που χρησιμοποιούνται στην άρδευση. Το παραδοσιακό αποτυχημένο μοντέλο διοίκησης των ΤΟΕΒ δίνει τη θέση του σε σύγχρονες μορφές μάνατζμεντ. Οι νέοι αυτοί Οργανισμοί διασφαλίζουν την ορθολογική χρήση των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών αποθεμάτων με ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Δ6) Δίνονται κίνητρα (οικονομικά, συμβουλευτικά, δικτύωσης, κλπ.) για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών χαμηλής απόδοσης από υφιστάμενους αγρότες καθώς και την είσοδο νέων επενδυτών στον αγροτικό τομέα (και με τη μορφή συμπράξεων με υφιστάμενους αγρότες) σε δυναμικές καλλιέργειες (π.χ. θερμοκήπια, δενδροκομία, κλπ) και εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Δημιουργούμε το δίκτυο για να μείνει. Να αναλάβει τον ανοιχτό διάλογο, την συμπόρευση και τον κοινό αγώνα με τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Στόχος μας είναι να βάλουμε φρένο στην συντηρητική οπισθοδρόμηση που οδηγεί στο περιθώριο τους αγρότες και τον αγροτικό τομέα.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν καλύπτει μόνο το κενό αξιόπιστης αξιωματικής αντιπολίτευσης που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προβάλλει πλέον προτάσεις αξιόπιστης διακυβέρνησης.

Όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη προοδευτική Αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό θα αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική Κυβέρνηση.

Σε αυτόν τον κοινό και εφικτό στόχο σας καλώ να στρατευτείτε.

Ανοίγουμε την περπατησιά μας για να διεκδικήσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 07.12.2020

Φ. Γεννηματά στον Real FM: Οδικός χάρτης εξόδου από την πανδημία

Άνοιγμα με ασφάλεια: Οδικός χάρτης μέχρι το εμβόλιο
Είναι ώρα για δράση, προκειμένου να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος οδικός χάρτης και να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως είπε στη συνέντευξή της στον Real FM η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, χωρίς οδικό χάρτη δράσης και απλά περιμένοντας το εμβόλιο, θα μετράμε, δυστυχώς για πολλούς μήνες, απώλειες. Επίσης, με μαζικά τεστ, όπως προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, μπορούμε να «ανοίξουμε», σταδιακά και με ασφάλεια, περιοχές της χώρας. Γιατί δεν είναι το επιδημιολογικό φορτίο και τα κρούσματα ίδια σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ίδια στιγμή απαιτείται η λειτουργία ενός αξιόπιστου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας, με κινητά συνεργεία σε όλη τη χώρα. Επίσης, χρειάζεται μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και αναγνώριση των ανθρώπων που δουλεύουν στις υγειονομικές μονάδες και στην πρώτη γραμμή με ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και Δώρο Χριστουγέννων για όλους αυτούς. Για το εμβόλιο, το Κίνημα Αλλαγής θα παρακολουθεί στην πράξη τη σωστή οργάνωση του εμβολιασμού. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στο θέμα αυτό και φυσικά πρέπει να υπάρξει μία καμπάνια και η συμβολή και των πολιτικών, αλλά και των ανθρώπων των ΜΜΕ, για να φύγει ο φόβος και η ανασφάλεια από τους πολίτες.

2. Η πολιτική του κατευνασμού οδήγησε στην παρεκτροπή της Τουρκίας

Όλα δείχνουν ότι μάλλον δεν θα δούμε αυστηρές κυρώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία και, όπως τόνισε στη συνέντευξή της στον Real FM η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σ’ αυτό έχει ευθύνη και η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της. Διότι η πολιτική της ανοχής και του κατευνασμού οδήγησε στο να αυξηθεί η προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας. Επίσης, οδήγησε σε αδράνεια στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Κίνημα Αλλαγής ζητούσε σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να συζητήσουμε ακριβώς για την αλλαγή της στρατηγικής της Τουρκίας και το πώς θα την αντιμετωπίσουμε και πώς εγκαίρως θα έπρεπε να ενημερώσουμε και να πείσουμε και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Δεν εισακουστήκαμε και σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

3. Στήριξη επιχειρήσεων και επιδότηση εργασίας

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι είναι εκτός κυβερνητικής στήριξης. Η ρευστότητα δεν έφτασε ποτέ σε αυτούς που την είχαν ανάγκη. Όπως τόνισε στη συνέντευξή της στον Real FM η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η μόνη λύση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η άμεση αύξηση του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής στα τέσσερα δις ευρώ, ενώ θα πρέπει να συζητήσουμε και το κούρεμα των υποχρεώσεων και βιώσιμες ρυθμίσεις, για να μην αντιμετωπίσουμε σωρεία νέων λουκέτων. Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, αναζητείται αξιοπρέπεια, αφού π.χ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, που έχουν να δουν περισσότερο από ένα χρόνο κανονικό μισθό στα σπίτια τους, όχι με δική τους ευθύνη. Να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα SURE για 100% αναπλήρωση του μισθού με όριο τα 1.000€ για μηνιαίο εισόδημα.

4. Δυνατό Κίνημα Αλλαγής – φρένο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση

Είναι θέμα χρόνου να αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις η φθορά της κυβέρνησης, διότι πια οι Έλληνες πολίτες ζουν στην καθημερινότητά τους τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης και στην υγεία και στην οικονομία αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών. Εμείς έχουμε χαράξει ένα δρόμο αυτόνομο, έχουμε πάρει καθαρή θέση απέναντι σε λαϊκισμούς. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός είναι ο ρόλος μας στο Κίνημα Αλλαγής, να διεκδικήσουμε αυτό τον πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά.

Νέα στοιχεία: Η κυβερνητική μονοφωνία συνεχίζεται!

Παρουσιάζουμε σήμερα ξανά στοιχεία για τις εμφανίσεις πολιτικών στελεχών στις πρωϊνές ενημερωτικές εκπομπές των καναλιών εθνικής εμβέλειας, αποδεικνύοντας ότι η υπερεκπροσώπηση της ΝΔ συμβαίνει εις βάρος της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του Κινήματος Αλλαγής. Με αυτές τις πρακτικές, περιορίζεται το δικαίωμα των πολιτών στην πολυφωνία και στην αντικειμενική ενημέρωση και επιφυλαχθήκαμε να επανέλθουμε με νεότερα δεδομένα. Έτσι, για το διάστημα 8.11 – 2.12.2020, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: 229 εμφανίσεις στελεχών της ΝΔ, 93 του ΣΥΡΙΖΑ και 24 για το Κίνημα Αλλαγής.

Με τον μανδύα του “ειδικού” η του “σχολιαστή”, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος παρελαύνουν στα τηλεοπτικά πάνελ, προπαγανδίζοντας την κυβερνητική γραμμή, εργαλειοποιώντας την ενημέρωση, φιμώνοντας την αναγκαία κριτική. Συστήνουμε εσωτερικά ένα Παρατηρητήριο Πολιτικής Πολυφωνίας με μέριμνα της Γραμματείας Επικοινωνίας και του Γραφείου Τύπου του Κινήματος, που θα καταγράφει και θα δημοσιεύει αντίστοιχα στοιχεία κάθε μήνα, ώστε να γνωρίζουν όλοι κατά πόσο γίνεται σεβαστή η φωνή του πολίτη. Είτε αρέσει στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ είτε όχι.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Περισσότερα στοιχεία ΕΔΩ

Ποδήλατα και εξοχικά: ας επιλέξουν άλλο πεδίο αντιπαράθεσης

Οι “κοκορομαχίες” γύρω από ποδήλατα και εξοχικά είναι αναντίστοιχη με αυτά που συμβαίνουν και απασχολούν τους πολίτες. Ξανά, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στήνουν το δικό τους άγονο και ανώφελο σκηνικό αντιπαράθεσης. Εμείς επιλέγουμε να συνεχίσουμε τον δρόμο της μαχητικής αλλά αξιόπιστης αντιπολίτευσης με προτάσεις και διεξόδους από τη μεγάλη δοκιμασία που περνάμε. Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικοί οφείλουν να δίνουν απαντήσεις και όχι να σιωπούν.

Βουλή: Θωράκιση των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων από τον κορωνοϊό

Άμεσα μέτρα για τη θωράκιση των μονάδων κλειστής φροντίδας ηλικιωμένων και των γηροκομείων από τον κορονοϊό ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή από τους αρμόδιους υπουργούς βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, απαιτείται ολοκληρωμένη προσέγγιση με δέσμη μέτρων, όπως η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στο σύνολο των δομών, για την κάλυψη των δαπανών εφαρμογής των έκτακτων υγειονομικών πρωτοκόλλων, η αναστολή ή απαλλαγή των υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο και ελάφρυνση του μισθολογικού κόστους, η επιδότηση ή ευνοϊκή δανειοδότηση για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους, η άμεση πρόσληψη προσωπικού, όπου οι μονάδες ανήκουν στο Δημόσιο, περιφέρειες, δήμους και ένταξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε επιδοτούμενα προγράμματα πρόσληψης προσωπικού (προγράμματα SURE, ΟΑΕΔ, κλπ).

Περισσότερα ΕΔΩ

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.