ΔΗΛΩΣΗ Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΑΟΤ ΣΤΗΝ Γ’ ΕΘΝΙΚΗ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 6 Ιουνίου 2022 by manos (seo)-admin

Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ Βασίλης Κεγκέρογλου, για την επιτυχία του ΑΟΤ να ανέλθει στην Γ΄ Εθνική, δήλωσε τα παρακάτω:
« Ο Α.Ο Τυμπακίου έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και στη νέα ποδοσφαιρική περίοδο θα συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Γ΄ Εθνική.
Οι ποδοσφαιριστές, ο προπονητής και οι συνεργάτες του,ο Πρόεδρος και όλη η διοίκηση μα πάνω απ΄ όλα ο κόσμος που στήριξε την ομάδα σ΄ όλη αυτή τη προσπάθεια αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
Ο ΑΟΤ αποτελεί πλέον παράδειγμα «Συνόλου» που θέτει στόχους, υλοποιεί πρόγραμμα και τους πετυχαίνει.
Εύχομαι Καλή συνέχεια».

Δεσμεύσεις Υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης

 

Το κρίσιμο θέμα της έλλειψης εργατών γης, συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια  της Βουλής ύστερα από την επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του Βουλευτή κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου ανέπτυξε το πρόβλημα αναφέροντας ότι:

Εντείνονται ανά την επικράτεια οι συνέπειες από την έλλειψη εργατών γης, που επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον αγροτικό κόσμο, καθώς καθιστά ανέφικτη την εκτέλεση των αναγκαίων καθημερινών εργασιών στις καλλιέργειες, με ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην οικονομική επιβίωση του πρωτογενούς τομέα και των τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια.

Το εργατικό δυναμικό στα χωράφια βαίνει σταδιακά μειούμενο, δημιουργώντας δυσεπίλυτες δυσχέρειες συρρίκνωσης της παραγωγής και μείωσης των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών από τη Χώρα μας.

Μεγάλο μέρος των εργατών γης επιλέγουν να μεταβούν σε άλλες χώρες, όπως ενδεικτικά στην Ιταλία ή την Ισπανία, προκειμένου να ωφεληθούν απλούστερων και ταχύτερων διαδικασιών, ευνοϊκότερου θεσμικού πλαισίου, πληρέστερων εργασιακών δικαιωμάτων και υψηλότερων αποδοχών.   Αντιθέτως, στην Ελλάδα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, οδηγώντας τελικώς πολύτιμα εργατικά χέρια σε φυγή, με συνέπεια την εγκατάλειψη και αναγκαστική αγρανάπαυση καλλιεργειών.

Δεδομένου ότι ο αγροδιατροφικός κλάδος της πατρίδας μας, έχει υποστεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από την υγειονομική, κλιματική, οικονομική και ενεργειακή κρίση, και βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια της επιβίωσης, όπως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει αναδείξει σε σειρά παρεμβάσεων.

Δεδομένου ότι οι εργάτες γης από τρίτες χώρες αποτελούν αναπόσπαστο και πολύτιμο “κρίκο” της παραγωγικής αλυσίδας, που πρέπει να διαφυλαχθεί, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση σε ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, καθώς και της αξιοπρεπούς και ασφαλούς εργασίας και διαβίωσής αυτών.

Kαι απευθυνόμενος στον Υπουργό, έθεσε δύο (2) κρίσιμα ερωτήματα

  1. Τι θα πράξετε ώστε να καταγραφούν και να αποκτήσουν δικαίωμα εργασίας με ασφάλιση οι ήδη εργαζόμενοι μετανάστες στον αγροτικό τομέα της χώρας μας για να ανακοπεί η φυγή τους προς χώρες όπως Ιταλία και Ισπανία που προσφέρουν ευνοϊκότερο καθεστώς;
  2. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε άμεσα να αναλάβετε για τη βελτίωση και απλοποίηση των διαδικασιών μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες με δυνατότητα ασφάλισης με εργόσημο;

Ο Υφυπουργός Εργασίας αφού αναγνώρισε το πρόβλημα ανέφερε ότι πολλά από τα ζητήματα αφορούν τα συναρμόδια Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και  Αγροτικής Ανάπτυξης και δεσμεύτηκε ότι μέχρι τα μέσα του μήνα γίνεται προσπάθεια να είναι έτοιμο το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ)  που αφορά τη διαδικασία, την αποτύπωση και την κάλυψη των αναγκών στον πρωτογενή τομέα. Το σχέδιο της ΚΥΑ όπως ανέφερε, θα δοθεί για διαβούλευση προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή.

Ταυτόχρονα ο Υφυπουργός, υποστήριξε ότι τα περισσότερα θέματα που θίγονται στην ερώτηση έχουν ήδη αντιμετωπιστεί με αποφάσεις του Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα ότι δίνεται η δυνατότητα για έκδοση άδειας εργασίας στους ήδη εργαζόμενους στη χώρα μας που δεν την έχουν λάβει, εφόσον υποβληθεί αίτημα από τους παράγωγους μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Υποστήριξε επίσης ότι δίνεται η δυνατότητα ασφάλισης με εργόσημο και ότι το διάστημα των 9 μηνών θεωρείται επαρκές για την κάλυψη των αναγκών.

Ο Βουλευτής κ. Βασίλης Κεγκέρογλου στη δευτερομιλία του επεσήμανε ότι:

1ον πρέπει να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες για εργατικά χέρια στον πρωτογενή τομέα και εκεί χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή των εκπροσώπων των αγροτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

2ον η ασφάλιση με εργόσημο πρέπει να αφόρα τον πρωτογενή τομέα ανεξάρτητα από τη νομική μορφή του φορέα απασχόλησης

3ον  το διάστημα της μετάκλησης να είναι τουλάχιστον ετήσιο και να δίνεται δυνατότητα στους μετακληθέντες εργάτες να επισκεφτούν για ένα διάστημα την πατρίδα τους και να μπορούν να επιστρέφουν  για να συνεχίσουν την εργασία τους.

4ον  η αδειοδότηση των νυν εργαζομένων, η βελτίωση των κανόνων και η απλοποίηση των διαδικασιών μετάκλησης θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας για τους εργαζόμενους ώστε να μην φεύγουν για άλλες χώρες και ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς, να δηλώνουν τα έξοδα τους, σύμφωνα με τα ισχύοντα στο φορολογικό σύστημα .

 

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/sqPfKO0fOe0

Ασφαλή αποκατάσταση και βελτίωση του δρόμου Ηράκλειο-Μεσαρά καθώς και κατασκευή του εκκρεμούς τμήματος πριν την Αγία Βαρβάρα

Το θέμα της ασφαλούς αποκατάστασης και βελτίωσης του δρόμου Ηράκλειο-Μεσαρά καθώς και η κατασκευή του εκκρεμούς τμήματος πριν την Αγία Βαρβάρα,  συζητήθηκε σήμερα στην Βουλή ύστερα από ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου.

Η ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου έχει ως έξης:

«Η εκτεταμένη κατολίσθηση που πραγματοποιήθηκε στο δρόμο Ηράκλειο-Μεσαρά, στο ύψος του υπό κατασκευή ανισόπεδου κόμβου Πανασού έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του δρόμου και την ταλαιπωρία χιλιάδων διερχόμενων επιβατών, εργαζόμενων και αγροτών που μεταφέρουν τα προϊόντα τους, οι οποίοι αναγκάζονται πλέον (τουλάχιστον μέχρι 15 Μαρτίου) να διασχίζουν το παλιό δρόμο μέσω Αγίας Βαρβάρας.

Οργή και αγανάκτηση νιώθουν οι πολίτες ενώ από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.

Ο εν λόγω δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία μόλις πριν από τρία χρόνια  και ύστερα από απίστευτες δυσκολίες- καθυστερήσεις και ολιγωρίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες μελέτες και έρευνες για την αποκατάσταση του δρόμου και της ασφαλούς κυκλοφορίας του.

Επειδή πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί μετά την απόδοση σε κυκλοφορία του συγκεκριμένου δρόμου και

επειδή δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί ένα τμήμα πριν την Αγία-Βαρβάρα αλλά και η οριστική σύνδεση με την Αγία-Βαρβάρα

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε  για την άμεση αποκατάσταση του δρόμου Ηράκλειο-Μεσαρά,  στο ύψος του υπό κατασκευή ανισόπεδου κόμβου Πανασού, ο οποίος σήμερα είναι κλειστός ύστερα από εκτεταμένες κατολισθήσεις;

2.Τι προτίθεστε να πράξετε για την γενικότερη μελέτη της βελτίωσης και της ασφάλειας του δρόμου Ηράκλειο-Μεσαρά;

3.Πότε θα ολοκληρωθεί η σύνδεση με Αγία Βαρβάρα και η κατασκευή του τμήματος που εκκρεμούσε και συνδέει το τμήμα Ηράκλειο-Αγία Βαρβάρα με το τμήμα Αγ.Βαρβάρα-Μεσαρά;»

 

Ο  Υφυπουργός Υποδομών κ. Καραγιάννης απαντώντας στον κ. Κεγκέρογλου μεταξύ άλλων τόνισε ότι:

1ον  Έχουν εξασφαλιστεί εννέα (9) εκατομμύρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και την κατασκευή του εκκρεμούς οδικού τμήματος πριν το σημερινό κυκλικό κόμβο στην Αγία Βαρβάρα

2ον Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου θα είναι οκτώ (8) μήνες από την ανάθεση του.

3ον Ο δρόμος θα δοθεί στην κυκλοφορία ύστερα από εργασίες που θα απαιτήσουν χρονικό διάστημα τριών (3) περίπου μηνών και

4ον  Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάθεση του έργου

Ο Βουλευτής κ. Βασίλης Κεγκέρογλου στη δευτερολογία του αναφέρθηκε στην ανάγκη για το συντομότερο δυνατό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι χιλιάδες πολίτες που εξυπηρετούνται από αυτό το δρόμο και ζήτησε από τον υφυπουργό γενικότερη αρχική μελέτη για όλο το δρόμο από το Ηράκλειο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί και να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια του.

 

Βίντεο από όλη τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/w4WZTbwoscU

 

 

 

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.