ΔΗΛΩΣΗ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ-ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


0
(0)

Το Κίνημα Αλλαγής, σύμφωνα πάντα με την πάγια θέση την Ελλάδας, θεωρεί την Κύπρο και το Κυπριακό ως μείζον εθνικό θέμα.

Η Κυβέρνηση μετατοπίζεται από τη θέση αυτή;

Στην έκδηλη προσπάθεια της Τουρκίας να απομονώσει την Κύπρο και να ξεκινήσει τον διάλογο με την Ελλάδα σαν να μην υπάρχει Κυπριακό, η Κυβέρνηση πώς αντιδρά;

Κρίσιμα ερωτήματα που απαιτούν σαφείς απαντήσεις.

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: «ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΩΔΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ»

Το προσχηματικό ενδιαφέρον, το άγχος του πρόσκαιρου εντυπωσιασμού και η προχειρότητα της Υπουργού Παιδείας επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μια φορά.

Αποδεχτήκαμε την πρόσκληση του Υπουργείου σε διάλογο για το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει για την Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση και τη Δια Βίου Μάθηση. Μοναδική προϋπόθεση ήταν να μας δοθεί έγκαιρα κείμενο – πλαίσιο αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας ως βάση διεξαγωγής του όποιου διαλόγου. Το Υπουργείο Παιδείας ουδέποτε απάντησε!

Η κυρία Κεραμέως από μόνη της δυναμίτισε τη δυνατότητα ενός εποικοδομητικού διαλόγου και απέκλεισε ουσιαστικά την παρουσία του Κινήματος Αλλαγής από τη διαδικασία αυτή. Σε αυτήν την παρωδία διαλόγου δεν θα συμμετάσχουμε!

ΔΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

Ως αντιπολίτευση η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την χαρακτήριζε «Εθνική ήττα».

Ως Κυβέρνηση τώρα, στο σημερινό κοινό ανακοινωθέν, την χαρακτηρίζει «ιστορική».

Ιστορική υποκρισία και λαϊκισμός.

Διπρόσωπος ο κ. Μητσοτάκης, Ιανός και μάλιστα στα Εθνικά Θέματα.

Η κολοτούμπα τελικά είναι τακτική και για τους δύο, για τον κ. Τσίπρα και για τον κ. Μητσοτάκη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ :ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΙΑΝΟ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

O Βασίλης Κεγκέρογλου Εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής κατά την τοποθέτηση του στο ν/σ του Υπ. Οικονομικών επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από τον κυκλώνα «Ιανό» και περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του GOVID-19, τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν αντιπολιτεύεται με βερμπαλισμούς αλλά με προτάσεις.

Για το μείζον δημοκρατικό θέμα του προγράμματος «ενημέρωσης» στα ΜΜΕ καταθέσαμε τροπολογία υπογεγραμμένη από την Πρόεδρο και ολόκληρη τη ΚΟ για τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κριτηρίων και όρων διαφάνειας, δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας, που είναι αντάξια σε μια σύγχρονη Δημοκρατική Πολιτεία και όχι σε μπανανίες. Συγκεκριμένα τα κριτήρια είναι ο αριθμός εργαζομένων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η αποτελεσματικότητα της ενημερωτικής εκστρατείας, η χρηματοδότηση τουλάχιστον 30% στα περιφερειακά και τοπικά μέσα όπως προβλέπεται από τον νόμο 2328/95, η αποκατάσταση σοβαρών αστοχιών της ενημερωτικής καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι», η ανάρτηση στην Διαύγεια κάθε δαπάνης καθώς και της συνολικής κατανομής της χρηματοδότησης ενώ τα συνολικά στοιχεία θα αξιολογηθούν και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Το Κίνημα Αλλαγής που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους πληγέντες και δεν αρκείται στην κριτική αλλά καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση των ελλιπών κυβερνητικών μέτρων προκειμένου να ανακουφιστούν ουσιαστικά οι πληγέντες και να ομαλοποιηθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή.

Συγκεκριμένα πρότεινε:

1. Η οριζόντια στήριξη των 5000 ευρώ και 8000 ευρώ να δοθεί άμεσα σε όλους τους πληγέντες για κατοικίες, επιχειρήσεις, κτίρια, εγκαταστάσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι αποθήκες, οι σταυλικές εγκαταστάσεις, ως πρώτη ανακούφιση και να μην συμψηφίζεται με άλλα δικαιούμενα μετά την εξατομίκευση

2. Άμεση εξατομίκευση των ζημιών για να καταβληθούν δίκαιες αποζημιώσεις με βάση το ύψος της πραγματικής ζημίας που έχει υποστεί ο κάθε πολίτης αλλά και τη φύση της απασχόλησής του.

3. Αναστολή εκτός από τους πλειστηριασμούς όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών, δημοτικών και δανειακών υποχρεώσεων και παράταση όλων των προθεσμιών που λήγουν έως το τέλος του έτους.

4. Χορήγηση των δικαιούμενων αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και λόγω ανωτέρας βίας να μην ληφθεί υπόψιν η καταστροφή της παραγωγής ή του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

5. Διασφάλιση ρευστότητας στους ιδιοκτήτες κατοικιών, στις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους αγρότες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

6. Ανάκληση όλων των απολύσεων που έγιναν από την ημέρα της θεομηνίας και καταβολή όλου του μισθού στους εργαζόμενους και όχι 534 ευρώ και διασφάλιση της εργασίας αντί της αναστολής και της καταστολής.

7. Παράταση όλων των προνοιακών προγραμμάτων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αλλά και της ισχύος των αποφάσεων ΚΕΠΠΑ για τα ΑΜΕΑ.

8. Άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης σε οικισμούς και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Επιπλέον επισήμανε ότι θα χρειαστούν στη συνέχεια και άλλα μονιμότερα μέτρα οφείλουν να είναι ενταγμένα στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό με δυο κύριους πυλώνες.

Μονιμότερα μέτρα για επιδότηση της εργασίας και της παραγωγής και όχι επιδότηση της αναστολής της εργασίας και επιπλέον φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Υλοποίηση σχεδιασμένων έργων υποδομής και νέα αναγκαία έργα με την εποπτεία και την εγγύηση του κράτους ώστε να μην ξαναζήσουμε τα ίδια.
Με βάση αυτά είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος ώστε οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε και θα αυξάνονται από εδώ και πέρα να μην αντιμετωπίζονται με adhoc πρωτοβουλίες όπως αυτή αλλά από ένα συγχρονισμένο κρατικό μηχανισμό που θα δίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής με τη νέα σοσιαλδημοκρατική μας πρόταση προτάσσουμε, μαζί με την Εθνική Συνεννόηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανθρωποκεντρική πρόοδο τοποθετώντας ξανά τον άνθρωπο, το περιβάλλον του και οι ανάγκες του στο επίκεντρο των πολιτικών αποφάσεων, απέναντι στην κλιματική κρίση και τους νέους παγκόσμιους κινδύνους που αναφύονται, όπως αυτός της πανδημίας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΓΕΦΥΡΑ». ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΟΙ ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ.

Την αναποτελεσματικότητα του προγράμματος «Γέφυρα» αναδεικνύει με ερώτηση του στην Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης. Σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη το πρόγραμμα «Γέφυρα» δεν ανταποκρίνεται στον αρχικό του στόχο που ήταν να διευκολύνει τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις δόσεις των δανείων τους και να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους μέχρι την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού.

Εν όψει της λήξης του προγράμματος, ο κύριος Κατρίνης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τον αριθμό των δανειοληπτών που κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να λάβουν την επιδότηση, σημειώνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι τράπεζες απαιτούσαν εφ’άπαξ καταβολή ποσού προκειμένου να συμφωνήσουν σε ρύθμιση, κάτι εξαιρετικά δύσκολο στη παρούσα συγκυρία.

Στην παρέμβασή του, καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους δανειολήπτες που αδυνατούν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους σε αυτές τις συνθήκες, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα» όχι μόνο δεν προστάτευσε την πρώτη κατοικία, όπως υποσχόταν η κυβέρνηση, αλλά ότι αυτό έγινε τελικά από τις τράπεζες.

ΌΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ

Μετά την αντίδραση μας η Κυβέρνηση έσπευσε να αλλάξει το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος για την “ιστορική” συμφωνία των Πρεσπών.

Ότι και να κάνουν όμως αποκαλύφθηκαν.

Η ιστορική υποκρισία και η διπροσωπία και στα εθνικά θέματα, τους χαρακτηρίζει.
Με αυτές τις δήθεν ορθές επαναλήψεις, απλά αυτογελοιοποιούνται.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 28.09.2020

Εθνικά θέματα: Διπρόσωπος Ιανός ο κ. Μητσοτάκης

Η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση είναι γεμάτη αντιφάσεις. Είδαμε, για παράδειγμα, ότι στο κοινό ανακοινωθέν Αθήνας-Ουάσιγκτον κατά την επίσκεψη Πομπέο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως “ιστορική” τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή που ως αντιπολίτευση η ΝΔ είχε χαρακτηρίζει ως “εθνική ήττα” και την είχε καταψηφίσει. Λίγο αργότερα η λέξη έχει εξαφανιστεί από το νέο ανακοινωθέν, μετά την αντίδρασή μας. Η ιστορική υποκρισία και διπροσωπία στα εθνικά θέματα τους χαρακτηρίζει.

Για πρώτη φορά Πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο Κυπριακό, στην εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Ακούσαμε ξανά γενικώς και αορίστως αναφορές στην τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διαψεύδει διά του εκπροσώπου της και του ΥΠΕΞ ότι βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος από αυτό στο οποίο εκπέμπει η Κύπρος σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που προτείνονται από πλευράς ΕΕ σε βάρος της Άγκυρας. Χρειάζεται, όμως, μια καθαρή απάντηση. Στηρίζει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τις θέσεις της Κύπρου;

Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, σύμφωνα πάντα με την πάγια θέση της Ελλάδας, θεωρούμε την Κύπρο και το Κυπριακό ως μείζον εθνικό θέμα. Η κυβέρνηση είναι αυτή που θα πρέπει ν’ απαντήσει εάν μετατοπίζεται από τη θέση αυτή, αλλά και πώς αντιδρά στην πράξη απέναντι στην προσπάθεια της Τουρκίας ν’ απομονώσει την Κύπρο και να ξεκινήσει το διάλογο με την Ελλάδα σαν να μην υπάρχει Κυπριακό, όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος. Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται διπρόσωπος. Αποδεικνύεται Ιανός και μάλιστα στα εθνικά θέματα, συνεχίζοντας την “παράδοση κωλοτούμπας” του κ. Τσίπρα

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Παιδεία: Κορώνα ή γράμματα;

Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται με το χειρότερο τρόπο η εκτίμηση της Φώφης Γεννηματά ότι η κυβέρνηση παίζει κορώνα-γράμματα υγεία και παιδεία. Επιλέγει τη σύγκρουση με τους μαθητές για να καλύψει τα δικά της λάθη και ο αυταρχισμός του Υπουργείου Παιδείας δίνει τροφή σε όσους επιθυμούν την ένταση στα σχολεία. Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, θέλουμε σχολεία ανοιχτά και ασφαλή. Και λύσεις υπάρχουν: για τα 15 παιδιά ανά τμήμα, η συνεργασία με τους δήμους για περισσότερες αίθουσες και η πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας. Επίσης, η μείωση της ύλης και η εφαρμογή εκ περιτροπής διδασκαλίας ή, επικουρικά, της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει στη λογική του προσχηματικού ενδιαφέροντος. Διακατέχεται από άγχος πρόσκαιρου εντυπωσιασμού και προχειρότητα. Απόδειξη είναι η πρόσκληση του Υπουργείου σε διάλογο για το νέο νομοσχέδιο που αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και τη Διά Βίου Μάθηση. Ως Κίνημα Αλλαγής ζητήσαμε ως μοναδική προϋπόθεση να μας δοθεί έγκαιρα το κείμενο-πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ως βάση διεξαγωγής του διαλόγου. Το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, ουδέποτε απάντησε στο αίτημά μας. Η κυρία Κεραμέως δυναμίτισε τη δυνατότητα ενός εποικοδομητικού διαλόγου, με αποτέλεσμα το Κίνημα Αλλαγής να μην συμμετέχει σ’ αυτήν την παρωδία διαλόγου.

Περισσότερα ΕΔΩ

Νέα “λίστα Πέτσα”: Οι προτάσεις μας για αξιοκρατία, διαφάνεια και λογοδοσία

Είμαστε η παράταξη που έκανε πράξη στην πολιτική και τη διακυβέρνηση της χώρας το σύνθημα “Διαφάνεια παντού!”. Δεν μπορούμε λοιπόν παρά ν΄ αντιδρούμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τα ΜΜΕ με πρόσχημα την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση ζητά για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες εν λευκώ εξουσιοδότηση για χρηματοδότηση των ΜΜΕ χωρίς κανόνες, κριτήρια, όρους και προϋποθέσεις. Χωρίς διαφάνεια, δηλαδή, για να ζήσουμε ένα νέο κύμα μονοπωλιακής ενημέρωσης και περιορισμού του αντιπολιτευτικού λόγου.

Καταθέσαμε τροπολογία στη Βουλή για τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κριτηρίων και όρων διαφάνειας, δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας για το πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών για τη δημόσια υγεία. Πρέπει να ισχύσουν κριτήρια με βάση των αριθμό των εργαζομένων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τηλεθέασης, ακροαματικότητας, επισκεψιμότητας και φυσικά ανάρτηση στην Διαύγεια των αποφάσεων. Την υπογράφουν όλοι οι βουλευτές και η Πρόεδρος και θα δώσουμε μάχη για την υιοθέτησή της, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ να την αποδεχθούν. Διότι η αντικειμενικότητα στην ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας.

Περισσότερα ΕΔΩ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.