ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 20 Ιουνίου 2022 by manos (seo)-admin

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής τον Γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλο, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την αγορά του Χαλανδρίου, όπου συνομίλησαν με καταστηματάρχες για το κύμα ανατιμήσεων και τις επιπτώσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Σπυρόπουλος στη συνέχεια έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το κύμα της ακρίβειας και της αύξησης στην τιμή των λογαριασμών στην ενέργεια ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών.

Βρισκόμαστε στη γειτονιά του Χαλανδρίου και συνεχίζουμε την καμπάνια που κάνουμε σε όλη τη χώρα και προσπαθούμε να πείσουμε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να στηρίξει το εισόδημα των πολιτών, να υπάρξουν άμεσα λύσεις για να μπορέσουν οι πολίτες να ανακουφιστούν. Συνεχίζουμε όλη αυτήν την προσπάθεια με συγκεκριμένες προτάσεις όπως, το πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας, τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και όλα αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν στο κομμάτι της ενεργειακής κρίσης για να μπορέσει η χώρα μας να προχωρήσει μπροστά, να βρει λύσεις και να μειωθούν άμεσα οι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Γ.ΚΑΜΙΝΗ ΚΑΙ Β. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Κοινή δήλωση κοινοβουλευτικού υπευθύνου Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Καμίνη και Γραμματέα του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Βασίλη Χρονόπουλου

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έρχεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι σχεδόν οκτώ εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, και οι επίσης οκτώ εκατομμύρια εκτοπισμένοι μέσα στην ίδια την Ουκρανία, έχουν ανάγκη τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Δεν είναι όμως οι μόνοι: Πάνω από 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι σήμερα πρόσφυγες, εκτοπισμένοι, αιτούντες άσυλο.

Οι συγκλονιστικές ιστορίες τους μας διδάσκουν πως ο καθένας μας, ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε στον κόσμο, μπορεί να αναγκαστεί να να ζητήσει προστασία και ασφάλεια μακριά από το σπίτι του. Η απόλυτη και χωρίς εκπτώσεις προστασία αυτού του κορυφαίου ανθρώπινου δικαιώματος δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση: αποτελεί και μια συλλογική ασφαλιστική δικλείδα απέναντι στις σκοτεινότερες πλευρές της ανθρώπινης εμπειρίας: τον πόλεμο, τη βία, τις διώξεις με βάση την εθνικότητα, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές ή κοινωνικές πεποιθήσεις.

Μας διδάσκει επίσης πως η προσφυγιά είναι μία πρόκληση που απαιτεί συλλογική, παγκοσμιοποιημένη απάντηση: καμία χώρα δεν μπορεί ή δεν θα πρέπει να αφήνεται μόνη της να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των προσφυγικών κρίσεων. Είναι ένα μάθημα που η χώρα μας έχει διδαχθεί με τον πιο πικρό τρόπο. Ξεκινώντας από τη δική μας πολιτική οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγιά με ουσιαστική αλληλεγγύη: ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά και ανάμεσα στα κράτη.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ:« ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία, κατόπιν πρωτοβουλίας της, κατέθεσε σύσσωμη η Κ.Ο.

Ακολουθούν τα βασικότερα αποσπάσματα από τις ομιλίες της Λαρισαίας Βουλευτή:

« Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Θα μου επιτρέψετε, να ταξιδέψουμε για λίγο, πίσω στο χρόνο. Στον Απρίλιο του 2018 και σε μια σημαντική ημέρα για την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν διεξήχθη το μοναδικό κοινό Συνέδριο του Α’ και του Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης, που πραγματοποίησαν μαζί η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ.

Ήταν εκείνη την ημέρα που ο νυν Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα τότε με τον αέρα του νεοεκλεγέντος Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, ανέλαβε ενώπιον των Αιρετών, αλλά και όλων των εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις, στη βάση των οποίων εν συνεχεία διεκδίκησε και έλαβε την ψήφο του Ελληνικού Λαού.

Ανακοίνωσε, λοιπόν, «άμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις».Στις «βραχυπρόθεσμες» (σας διαβάζω εντός εισαγωγικών και καταθέτω το σχετικό με ολόκληρη την Ομιλία στα Πρακτικά), μιλώντας για «ζούγκλα αρμοδιοτήτων» δεσμεύτηκε ως εξής:

« Να σταθώ λίγο περισσότερο στις βραχυπρόθεσμες ενέργειες, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα εντός τριών έως έξι μηνών. Επισημαίνω δύο βασικά βήματα. Βήμα πρώτο: Είναι, νομίζω, περιττό να περιγράψω σε σας τον ανορθολογισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου με τον κατακερματισμό, τις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, τη νοσηρή γραφειοκρατία, την πολυνομία. Είστε και εσείς θύματα αυτού του τερατουργήματος.Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, την κατάσταση αρχίζοντας από τον αποτελεσματικό αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτωνΤι κάνει το κεντρικό Κράτος, τι κάνουν οι αποκεντρωμένες, τι κάνουν οι Περιφέρειες, τι κάνουν οι Δήμοι.Επανεξετάζουμε συνολικά τη λειτουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων, αλλά και τη μεταφορά από το κεντρικό Κράτος ζωτικών αρμοδιοτήτων, όπως -ενδεικτικά αναφέρω- του πολεοδομικού σχεδιασμού. (…) Εμείς θα προχωρήσουμε στη σύσταση του Ταμείου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με θεσμοθετημένους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Σε μια κίνηση εμπιστοσύνης προς την Αυτοδιοίκηση, αναθεωρούμε το μηχανισμό χορήγησης των Κ.Α.Π. Όπου – γνωρίζετε πολύ καλά – υπάρχουν στρεβλώσεις και αδικίες. (…) Θέλουμε επίσης, να ενισχύουμε τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης και στην κοινωνική πολιτική. Και θα είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε πιλοτική μεταφορά των Κέντρων Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ενίσχυση του ρόλου της στην κοινωνική πρόνοια. (…) Αυτές οι παρεμβάσεις που σας περιέγραψα μπορούν να γίνουν άμεσα, μέσα στους πρώτους έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας. »

Κύριοι της Κυβέρνησης,

Είναι περιττό να σας θυμίσω ότι βρισκόμαστε στον Ιούνιο του 2022.Οι «τρεις έως έξι μήνες» της θητείας σας, έληξαν εδώ και χρόνια. Χωρίς τότε να υπάρχει ούτε πανδημία, ούτε πόλεμος, ούτε καμία αντικειμενική δικαιολογία που να σας εμπόδιζε.Είδε κανείς τον «αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων»;Έγινε πράξη η «σύσταση του Ταμείου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»;Μήπως αναθεωρήθηκε ο μηχανισμός χορήγησης των Κ.Α.Π. και δεν υπάρχουν πια «στρεβλώσεις και αδικίες»;Έγινε μεταφορά των Κέντρων Υγείας στους Δήμους και δεν το καταλάβαμε;

Τα παραδείγματα που αναφέρω είναι ενδεικτικάελάχιστα, από τη μακρά λίστα με αντίστοιχες εξαγγελίες σας.Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Θεοδωρικάκος, ο κ. Λιβάνιος, ο κ. Βορίδης, ο κ. Πέτσας, έχουν ανακοινώσει πολλά.Θα μπορούσαμε να αναλώσουμε πολλές ώρες, για να επαναλάβουμε δεσμεύσεις που ξέμειναν στα λόγια, χρονοδιαγράμματα που δεν τηρήθηκαν, επικοινωνιακά “πυροτεχνήματα” που γρήγορα έσβησαν.

Αλλά η πραγματικότητα είναι μία:Τρία χρόνια, μηδέν εις το αυτοδιοικητικό πηλίκον.Τρία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο ιδιοτελών κυβερνητικών επιθέσεων, με αλλεπάλληλες απόπειρες χειραγώγησης της τοπικής δημοκρατίας και καθυπόταξης του θεσμού στις μικροκομματικές ορέξεις σας.

Τώρα πια, “ο κόμπος έχει πια φθάσει στο χτένι”.

– Τώρα, που η Δικαιοσύνη σας ξεμπροστιάζει, γιατί δεν διστάσατε να κάνετε το Σύνταγμα κουρελόχαρτο. Καταθέτω στα Πρακτικά τις τρεις Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα

– Τώρα, που η θηλειά της οικονομικής ασφυξίας σφίγγει όλο και περισσότερο στο λαιμό Δήμων και Περιφερειών, με εσάς να σφυρίζετε αδιάφορα.

– Τώρα, που η καθημερινότητα στους ΟΤΑ θυμίζει “Γολγοθά” για Αιρετούς και Εργαζομένους, οι οποίοι φορτώνονται με το βάρος των επιπτώσεων από τις δικές σας μοιραίες επιλογές.

– Τώρα, που ενόψει βουλευτικών εκλογών, “δίνετε τα ρέστα σας” για να επιβιώσετε πολιτικά, εντείνοντας τις παλαιοκομματικές σας μεθοδεύσεις.

Οι παρεμβάσεις σας είναι ακόμα πιο ωμέςπιο ακραίες από ποτέ.

Αναφέρομαι, για παράδειγμα, στην αδιανόητη διάταξη που έχετε συμπεριλάβει στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών (καταθέτω στα Πρακτικά το σχετικό Άρθρο), με την οποία φιμώνετε τις Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, αφαιρώντας -εάν είναι δυνατόν- το δικαίωμα που έχουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων να θέτουν κατεπείγοντα θέματα προ Ημερησίας Διάταξης στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Η μεθόδευση να επιβάλετε δια Νόμου σιωπητήριο σε Αιρετούς με άμεση λαϊκή νομιμοποίηση, με την επίκληση μάλιστα λόγων «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου», είναι τόσο αυταρχική, που θέλω να πιστεύω ότι δεν θα μολύνετε το Ελληνικό Κοινοβούλιο με την κατάθεση ενός τόσο αντιδημοκρατικού ανοσιουργήματος.

Αν και από αυτή την Κυβέρνηση, έχουμε δει τα πάντα.Όπως τη θέσπιση του ονείδους, των συνεδριάσεων «δια περιφοράς», που όχι μόνο τις νομιμοποιήσατε αναδρομικά, αλλά τις μετατρέψατε σε πάγια διαδικασία και εμμένετε να τις διατηρείτε σε ισχύ.

Σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στέκεται μπροστά σας και να σας εγκαλεί για τους κινδύνους και τα αδιέξοδα που σκόπιμα έχετε διαμορφώσει στην Αυτοδιοίκηση.

Η κίνησή μας αποτελεί αυτονόητο καθήκον, σύμφωνο με τις αρχές και τις αξίες της δικής μας Παράταξης, συνεπές στα ιστορικά μας πεπραγμένα.

Σας εγκαλούμε:

– Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά ταυτισμένο με την Αυτοδιοίκηση, ως η Παράταξη που έκανε πράξη τις πιο ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις και έβαλε τη σφραγίδα της στο σύγχρονο περιεχόμενο του θεσμού, έχοντας τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις απέναντι να καταψηφίζουν.

– Γιατί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έδωσε υπεράνθρωπες μάχες στα μαύρα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στηρίζοντας τους Δήμους και τις Περιφέρειες ενάντια στο θεσμικό χάος και στον ανηλεή πόλεμο που τους είχε εξαπολύσει η συγκυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα – Καμμένου, με αποκορύφωμα το δόλιο “έκτρωμα” του «Κλεισθένη Ι», με το οποίο τίναξαν στον αέρα τη λειτουργία της τοπικής δημοκρατίας.

– Γιατί στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αταλάντευτα και σθεναρά, εδώ και τρία χρόνια δεν σταματήσαμε να φέρνουμε στο φως τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, εξαντλώντας κάθε θεσμικό μέσο για να προστατεύσουμε τους ΟΤΑ.

– Γιατί στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, για όσα συμβαίνουν σήμερα, σας προειδοποιούσαμε από το 1ο λεπτό, από το καλοκαίρι του 2019.

Όσα υπογραμμίζουμε στην Επίκαιρη Επερώτηση, δεν αποτελούν “κεραυνό εν αιθρία”, αλλά προδιαγεγραμμένες συνέπειες, για τις οποίες εγκαίρως “είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου”.

– Σταθήκαμε απέναντι στις ανατροπές που επιφέρατε στο σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ, ενώ είχαν προηγηθεί οι εκλογές, αυτές που τώρα η Δικαιοσύνη κρίνει αντισυνταγματικές.

– Καταψηφίσαμε τη σωρεία ρυθμίσεων για αποψίλωση των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων από αρμοδιότητες, αυτές που επίσης καταπίπτουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

– Αντιταχθήκαμε στις αλλεπάλληλες διατάξεις που δεσμεύουν τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

– Δεν συναινέσαμε, από το 1ο λεπτό, στις αλλεπάλληλες διατάξεις για τη γαλάζια επινόηση των περίφημων «Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», το «Δούρειο Ίππο» άλωσης των Δημοτικών Υπηρεσιών, όπως τον περιγράφει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου “βάζει φρένο” και σε αυτό το κατασκεύασμά σας, στα Πρακτικά η Απόφαση.

– Ασκήσαμε κριτική στις παρεκκλίσεις, τις θεσμικές αλλοιώσεις, τις φωτογραφικές διατάξεις, τη νομοθέτηση στο πόδι, τις νυχτερινές αιφνιδιαστικές πολύ-Τροπολογίες, τις αέναες παρατάσεις, το ράβε-ξήλωνε επί των ίδιων και των ίδιων.

– Καταγγείλαμετο νέο γαλάζιο εκλογικό σύστημα για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Κάλπες, (πλέον ν.4804/2021).

Οι εξελίξεις σταδιακά μας δικαίωνουν.Όπως, αντιστοίχως, οι εξελίξεις είχαν δικαιώσει τον αγώνα μας εναντίον των αντι-αυτοδιοικητικών τερατουργημάτων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αλλά όχι, δεν επιχαίρουμε για το θεσμικό, οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο που έχει πλέον διαμορφωθεί. Γιατί σε αυτή την Παράταξη, η αγάπη μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπερβαίνει την ιδιοτέλεια και αυτό το έχουμε αποδείξει.Γιατί για εμάς, για τον Πρόεδρό μας, Νίκο Ανδρουλάκη, η Αποκέντρωση παραμένει ύψιστη προτεραιότητα.Γι’ αυτό και σήμερα, σας καλούμε, έστω και αργά, να δράσετε.

(…)

Ηδιάρρηξη εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Κεντρικό Κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η θεσμική αλλοίωση δημοκρατικών λειτουργιών και διαδικασιών, η υποδούλωση του θεσμικού «πρέπει» στα μικροκομματικά «θέλω», αποτελεί τον πυρήνα του αυτοδιοικητικού “ολέθρου” που έχετε “διασπείρει” ανά την επικράτεια.

Αυτό το Συμβόλαιο Εμπιστοσύνης έχουμε ως προτεραιότητα να αποκαταστήσουμε.

Το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής πρεσβεύει μια διαφορετική πρόταση συνολικά για το Κράτος.Μια πρόταση όπου οι ΟΤΑ δεν αποτελούν κομματικό λάφυρο κανενός.Ένα σχέδιο εμπιστοσύνηςαξιοπρέπειας και σεβασμού, όπου δεν υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια της Δημοκρατίας.

Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε:Για εμάς, το αύριο της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να χτιστεί με “μερεμέτια”.Προϋποθέτει μια γενναία, τολμηρή, ριζική ανατροπή στο Κράτος με αποκέντρωση βάσει των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας, πάντοτε ταυτόχρονα με τους αντίστοιχους πόρους και όλα τα αναγκαία μέσα για την άσκησή τους.

Κεντρικός αδιαπραγμάτευτος άξονας της δικής μας πρότασης είναι η ενίσχυση και θωράκιση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων και των Περιφερειών.Έχουμε χρέος να γκρεμίσουμε το λαβύρινθο του υπερσυγκεντρωτισμού και της γραφειοκρατίας. Να αφήσουμε την Αυτοδιοίκηση “να αναπνεύσει”.Με συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές τομές σε ένα ευρύτατο πεδίο αρμοδιοτήτων που θα ασκούνται αποτελεσματικότερα στο εγγύτερο στον πολίτη επίπεδο.

Εμείς προτάσσουμε τη δημοσιονομική αποκέντρωση, στα όρια βεβαίως που επιτρέπει το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτήν, η οικονομική αυτοτέλεια θα παραμένει κενό ευχολόγιο. Δημοσιονομική αποκέντρωση με διασφάλιση βασικών προϋποθέσεων, όπως τη μη επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών και την ύπαρξη μηχανισμού άμβλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πιστεύει στη χειραφέτηση των ΟΤΑ, με δυνατότητα να προσδιορίζουν “τα του οίκου τους”, σε ένα ανεξάρτητο και αντικειμενικό πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας, που δεν θα αποτελεί τροχοπέδη αλλά θα επιταχύνει τις πρωτοβουλίες τους.

Αυτό το Πρόγραμμα θα αγωνιστούμε να κάνουμε πραγματικότητα, στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης, με τη στήριξη του Ελληνικού Λαού.

Γιατί η Αυτοδιοίκηση είναι το πραγματικό μας σπίτι.

Δεσμευόμαστε ότι θα ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει, γιατί για το ΠΑΣΟΚ η Αυτοδιοίκηση είναι σάρκα από τη σάρκα μας και βασικός λόγος ύπαρξής μας.

Θα ξαναδώσουμε δύναμη και αξιοπρέπεια στην Αυτοδιοίκηση.

Γιατί και μπορούμε, αλλά κυρίως γιατί εμείς ΘΕΛΟΥΜΕ »

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Για τις μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση: Οι συνάδερφοι αναφέρθηκαν στις θέσεις της παράταξης αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά είναι σημαντικό να σταθούμε σε ένα ακόμα ζήτημα. Τον τελευταίο καιρό κάποιοι προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία. Η πληροφορία κινείται γρήγορα και ορισμένοι επιχειρούν να προσπεράσουν την πραγματικότητα: το ΠΑΣΟΚ έκανε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε όλα τα επίπεδα. Σε πολλές από αυτές τα υπόλοιπα κόμματα ήταν απέναντι. Το ΠΑΣΟΚ επέμεινε, μπορεί να συγκρούστηκε κάποιες φορές με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά στο τέλος οι μεταρρυθμίσεις του σε πρώτο και δεύτερο βαθμό στην τοπική αυτοδιοίκηση αγκαλιάστηκαν από τους πολίτες.

Για τις εκλογές στη Γαλλία: Είμαστε μια μέρα μετά τις εκλογές στη Γαλλία και για αυτό πρέπει να αξιολογήσουμε κάποια πράγματα. Ο Εμ. Μακρόν βρέθηκε χωρίς πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαίρεται με την επικράτηση του Ζ.Λ. Μελανσόν, αν και ο ίδιος έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τον κ. Τσίπρα. Επίσης, η Μ. Λεπέν που χρηματοδοτείται με τα δάνεια από τη Ρωσία επιβίωσε και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι εμφανές ότι δεν μπαίνουν στην κυβέρνηση. Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι το χτύπημα στη δημοκρατία, αφού ένας στους δύο Γάλλους δεν πήγε να ψηφίσει. Είναι πλέον εμφανές ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης στην Ευρώπη, ικανό να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν.

Για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το σύμφωνο συμβίωσης: Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα παραχάραξης της ιστορίας από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το σύμφωνο συμβίωσης και την προστασία των δικαιωμάτων. Το 2013, κατά τη διάρκεια συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ, κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ τροπολογία για το σύμφωνο συμβίωσης, στην οποία ήμουν εισηγητής. Η Νέα Δημοκρατία τότε την απέρριψε. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το θέμα στην ολομέλεια. Όμως, ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε αλλαγές στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου, προκειμένου να πείσει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ να το ψηφίσουν. Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και πάλι το καταψήφισαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δημιούργησε έναν λειψό νόμο εξαιτίας των ακροδεξιών συνέταιρών του, των ΑΝΕΛ. Σήμερα ρωτά εμάς αν θα ψηφίσουμε την πρόταση νόμου που κατέθεσε. Αυτό είναι ειρωνεία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι νυν ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, που το 2015 ήταν βουλευτής των ΑΝΕΛ, καταψήφισε το τότε σχέδιο νόμου λέγοντας ότι «σέβεται τα ήθη και τα έθιμα». Αυτό είναι ντροπή. Δείτε τα πρακτικά των συνεδριάσεων για να καταλάβετε πως ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το νόμο προκειμένου να τον ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ και η Νέα Δημοκρατία.

Ο τρόπος που στήνεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση ευνοεί την παραχάραξη, αλλά δεν θα σας αφήσουμε. Δεν μπορείτε να αλλάξετε την πραγματικότητα. Ο νυν βουλευτής σας, Βασίλης Κόκκαλης, έλεγε ότι το άρθρο 12 του τότε νόμου ήταν αντισυνταγματικό και ότι με την εφαρμογή του δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί το έθνος – κράτος. Αυτός είναι βουλευτής του κόμματός σας σήμερα. Όταν έχετε τέτοιους βουλευτές και τέτοιο παρελθόν δεν μπορείτε να καρπώνεστε υποκριτικά την προοδευτική ατζέντα λες και είμαστε αμνήμονες. Προοδευτική ατζέντα εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ με τον πολιτικό γάμο και την συνέχισε με πολλές πολιτικές τομές, όπως η πρόταση για το σύμφωνο συμβίωσης. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στην επόμενη φάση, δε θα παίξετε άλλο με όρους τηλεμαχίας. Οι προοδευτικές πολιτικές έχουν το όνομα του ΠΑΣΟΚ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΑΠΕ ΚΑΘΕ ΚΛΙΜΑΚΑΣ

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μίλησε ως ειδικός αγορητής του κινήματος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα τον Εκσυγχρονισμό της Αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο κ.Αρβανιτίδης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στους τομείς της κρατικής λειτουργίας που τα αποτελέσματά τους παραμένουν διαρκώς απογοητευτικά, τηναπονομή της δικαιοσύνης και τις αδειοδοτήσειςτων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.Οι καθυστερήσεις στα έργα Α.Π.Ε. εκτινάσσουν πλέον τον ενεργειακό κόστος για όλους τους καταναλωτές και οδηγούν σε πολλά ενεργειακά αδιέξοδα.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ είχε δεσμευθεί στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ότι τα σχετικά μέτρα θα γίνουν νόμος του Κράτους έως τον Ιούνιο του 2022.Τη στιγμή που το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί δραματικά, τη στιγμή που δεν έχει εκδοθεί ακόμα ηΥπουργική Απόφαση για τις προϋποθέσεις απελευθέρωσης ηλεκτρικού χώρου στις περιοχές με κορεσμένο δίκτυο και τη στιγμή που η Κομισιόν θέλει να επιταχύνει και να απλοποιήσει ακόμα πιο πολύ τα έργα Α.Π.Ε., να αναπτύξει σε ευρεία κλίμακα την ηλιακή ενέργεια και να ανοικοδομήσει την ευρωπαϊκή ηλιακή βιομηχανία, στην προσπάθεια της Ε.Ε. για απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες,

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης στη συνέχεια της ομιλίας του πρότεινε την ύπαρξη μιας συνδυαστικής μελέτης τουΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ στην οποία θα αποτυπώνεται η τρέχουσα ικανότητα του Συστήματος και του Δικτύου Ηλεκτρισμού για το τι μπορεί να απορροφήσει σε ενέργεια από κυμαινόμενες ΑΠΕ και θα επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ενώ, επέκρινε την απόφαση της Κυβέρνησης να αναθέσει σε εταιρεία συμβούλων την ενσωμάτωση σχολίων από τη διαβούλευση, τη σύνταξη της αιτιολογικής έκθεσης και τη σύνταξη των μετέπειτα υπουργικών αποφάσεων. Η δε Ρήτρα Αναπροσαρμογής θα ανασταλεί για έναν χρόνο από την 1η Ιουλίου, οι λεπτομέρειες του νέου μηχανισμού όμως, θα ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει.

Η ΝΔ με τις επιλογές της δημιουργεί «κλειστά συστήματα» διανομής της εξουσίας, διαμοιράζοντας μάλιστα δημόσιους πόρους. Τινάζει στον αέρα προγραμματισμούς και επιχειρηματικά σχέδια μικρών παραγωγών. Θέτει εμπόδια στην ομότιμη συμμετοχή στις χρηματοδοτήσεις και τις διασυνδέσεις μικρών και μεσαίων έργων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας

Ο κ.Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει κάνει σημαία του την ενεργειακή δημοκρατία. Δίνει προτεραιότητα στην αποκεντρωμένη παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας και τονίζει την ανάγκη διάχυσης των πόρων σε περισσότερους.

Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η προώθηση των ΑΠΕ απαιτεί ένα άλλο υπόδειγμα ανάπτυξης. Το ζητούμενο για αυτό είναι η Βιώσιμη και Ισόρροπη Ανάπτυξη με αποκεντρωμένη παραγωγή από ΑΠΕ κάθε κλίμακας. Είναι υπέρ της μεγάλης ενίσχυσης των ΑΠΕ, με σχέδιο για τη χωροθέτηση τους και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Συνεχίζονται οι δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κατά της ακρίβειας. Κλιμάκια αποτελούμενα από Βουλευτές και στελέχη του Κινήματος, επισκέφθηκαν λαϊκές αγορές περιοχών της Αττικής.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 18-06-2022, επισκέφθηκαν τις λαϊκές αγορές των οδών Κλεισθένους και Ηρακλείου στη Μεταμόρφωση, της οδού Καλλιδρομίου στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Γούναρη στο Καματερό, στη λαϊκή αγορά της Χαραυγής στο Κερατσίνι και στη λαϊκή αγορά στο περιβολάκι της Νίκαιας. Ενώ σήμερα Δευτέρα 20-06-2022 επισκέφθηκαν τη λαϊκή αγορά αγορά Αιακού στο Ίλιον.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΤΕΛΜΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ομιλία Κώστα Σκανδαλίδη Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Επίκαιρη Επερώτηση Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, με θέμα: «Οι αντοχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαντλήθηκαν, απαιτούνται λύσεις τώρα».

ΤΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΤΕΛΜΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή την τοποθέτηση του κυρίου Υπουργού και θα ήθελα πριν μπω στην ευρύτερη αντιπαράθεση γύρω από την πορεία του θεσμού και την πολιτική της Κυβέρνησης -γιατί υπήρξε εδώ μια τοποθέτηση πολύ σημαντική από όλους τους Βουλευτές του κινήματός μας, που τα επιμέρους θέματα τα κάλυψαν με μεγάλη πληρότητα- να κάνω ένα σχόλιο για αυτά που είπε στην αρχή και προσπάθησα να καταλάβω μετά πώς τα δικαιολόγησε.

Είπε ότι δεν ψηφίσαμε τίποτα, άρα δεν έχουμε πρόταση. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Τι σημαίνει δεν ψηφίσαμε τίποτα; Αν αυτοί οι νόμοι που φέρνετε είναι έξω από την πραγματικότητα και τις ανάγκες του θεσμού, προφανώς δεν τους ψηφίζουμε. Εάν έχουν ωριμάσει οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση εδώ και χρόνια πολλά και δεν έχουμε προχωρήσει στο επόμενο κύμα μεγάλων ριζικών αλλαγών, δεν βοηθάει την αυτοδιοίκηση η πολιτική σας. Μας είπατε πράγματα διαχειριστικά, 100 εκατομμύρια εδώ, 30 εκατομμύρια εκεί, 40 εκατομμύρια εκεί. Ανακατανομή πόρων συνολικά ανάμεσα στις βαθμίδες της ανάπτυξης έκανε αυτή η Κυβέρνηση ή βλέπετε τον Προϋπολογισμό και λέτε τόσα στο λάδι τόσα στο ξύδι τόσα στο λαδόξυδο; Περί αυτού πρόκειται. Αυξήσατε 40 εκατομμύρια. Σιγά τα αβγά. Χρειάζεται να αλλάξει η γενική κατανομή των πόρων.

Παραδείγματος χάριν, πόσο τοις εκατό του Ταμείου Ανάπτυξης χειρίζεται αποκλειστικά με δική της αρμοδιότητα η αυτοδιοίκηση του δεύτερου βαθμού, η περιφερειακή κυρίως για τα μεγάλα έργα και η τοπική του πρώτου βαθμού με δικές της αποφάσεις, με δικές της επιλογές με δικό της προγραμματισμό; Διαχειριστήκατε τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης με έναν τρόπο εντελώς επιφανειακό. Λύνετε όπως κάνετε σε όλους τους τομείς προβλήματα βλέποντας και κάνοντας, όπως ο Υπουργός Οικονομικών έτσι κι εσείς, «δώσαμε εδώ, λύσαμε αυτό το θέμα, λύσαμε το άλλο». Μα, δεν είναι αυτό το πρόβλημα της ανάπτυξης της χώρας. Το πρόβλημα της ανάπτυξης της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερο, έχει να κάνει με μεγάλες αλλαγές που δεν τολμάτε να κάνετε, γιατί δεν είστε μεταρρυθμιστική δύναμη.

Δεν μιλάμε, λοιπόν, την ίδια γλώσσα και από τη στιγμή που δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα, δεν μπορούμε να κάνουμε και μια αντιπαράθεση επί του συγκεκριμένου.

Εγώ, λοιπόν, δεν θα καταφύγω τώρα στα διάφορα μικροπράγματα. Θα πω τι ακριβώς πιστεύω ότι συμβαίνει σε όλη αυτή την πορεία του θεσμού και στην αντιπαράθεση της δικής μας πολιτικής με της δικής σας πολιτικής.

Εγώ νομίζω ότι η σημασία και η επικαιρότητα της σημερινής συζήτησης είναι πάρα πολύ μεγάλη, γιατί αφορά τον κατεξοχήν χώρο και θεσμό, όπου ανάγλυφα απεικονίζονται και αντιπαρατίθενται οι συντηρητικές με τις προοδευτικές στρατηγικές.

Πρόκειται για την αντιπαράθεση από τη μια μεριά ενός συγκεντρωτικού αυταρχικού συστήματος διακυβέρνησης κι από την άλλη μεριά της αποκεντρωμένης σύγχρονης και δημοκρατικής πολιτείας που είναι το παρόν και το μέλλον της δημοκρατίας και στην Ευρώπη και εδώ.

Τώρα, με την ευκαιρία των γαλλικών εκλογών γίνεται μεγάλη συζήτηση και σήμερα -το βλέπετε όλοι σας- στις διάφορες εφημερίδες προσπαθούν να ερμηνεύσουν πώς είναι δυνατόν όταν την τελευταία στιγμή σώθηκε η Γαλλία από την ακροδεξιά, τώρα να χάνει και την πλειοψηφία ο Μακρόν. Διότι πρέπει επιτέλους να ξαναγυρίσουν τα κόμματα τα προοδευτικά και τα σοβαρά σε μια συλλογική προσπάθεια που πρέπει να γίνει, μια προσπάθεια που στηρίζεται στον ενεργό πολίτη κι όχι στον μοναχικό ιδιώτη, γιατί η συντηρητική πολιτική οδηγεί τα πράγματα στο μοναχικό ιδιώτη.

Πώς γίνεται αυτήν τη στιγμή –θα το δείτε συγκεκριμένα- η σταδιακή μετάβαση από τα αντιπροσωπευτικά όργανα στα εκτελεστικά; Εγώ δεν λέω ότι δεν πρέπει να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των δήμων. Δώστε όλα τα μικρά απευθείας στην εξουσία του Δημάρχου, να μην έχει εκατό πενήντα θέματα το δημοτικό συμβούλιο κάθε φορά που συνεδριάζει χωρίς λόγο. Δώστε τα όλα στον Δήμαρχο. Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε όμως από το δημοτικό συμβούλιο και τον προγραμματισμό. Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου, δεν μπορείτε να αφαιρέσετε τις εξουσίες για το ποιος αποφασίζει για τα σοβαρά έργα στην περιοχή και να τα πάτε στην Οικονομική Επιτροπή ή να τα πάτε στην Επιτροπή Προγραμματισμού. Δεν είναι αυτή λειτουργία ενός δημοκρατικού θεσμού που μπορεί και ελέγχει, που ενισχύει τη συμμετοχή, που βοηθάει και από τα κάτω.

Εγώ θέλω να σας πω ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εμείς φτιάξαμε τα ΚΕΠ, τα πήραμε και τα δώσαμε απευθείας στην αυτοδιοίκηση. Τα χειρίστηκε η αυτοδιοίκηση σε πρώτη φάση. Όταν, λοιπόν, πήγαν χίλια διακόσια ΚΕΠ στην αυτοδιοίκηση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόλις ανέβηκε το 2004 αποφάσισε να απολύσει τους μισούς υπαλλήλους των ΚΕΠ που ήταν διορισμένοι με αξιοκρατικά κριτήρια από τους Δημάρχους, όχι από την Κυβέρνηση. Είναι η διαφορά της προοδευτικής από τη συντηρητική πολιτική.

Πάρτε τα θέματα που έχουν σχέση, πέρα από την αποδυνάμωση του δημοτικού συμβουλίου, με το δημαρχοκεντρικό σύστημα που δεν μπορεί να ενισχύσει. Άλλο η αποτελεσματικότητα και άλλο η δημοκρατία. Είναι ένας θεσμός, πρέπει να σταθεί στα πόδια του, να έχει τη δυνατότητα να προγραμματίζει να παίρνει αποφάσεις και να έχει την δυνατότητα την οικονομική και τη διοικητική να στηρίξει αυτές τις αποφάσεις.

Έρχομαι στο αναπτυξιακό πρόγραμμα, κεντρική διαχείριση των πόρων και των προγραμμάτων. Πού είναι η πυραμίδα του δημοκρατικού προγραμματισμού; Πώς συμμετέχουν τα διάφορα επίπεδα στη διαμόρφωση του προγράμματος; Ήρθε για παράδειγμα ο Πρωθυπουργός στην αρχή και είπε πολύ σωστά -εγώ τον χειροκρότησα- στις προγραμματικές του δηλώσεις: «Εμείς θα κάνουμε ένα πολύ μεγάλο έργο σε κάθε μία περιφέρεια». Φαντάζομαι θα εννοεί ένα μεγάλο παραγωγικό έργο, στο οποίο θα υπάρξει όλη η ανάπτυξη των τοπικών φορέων, των τοπικών επιχειρήσεων, της τοπικής κοινωνίας, θα υπάρξει ένα αναπτυξιακό μοντέλο να αποκτήσει η περιφέρεια ονοματεπώνυμο.

Υπάρχει καμία περιφερειακή διάσταση στην πολιτική σας; Ο κ. Σκυλακάκης διαχειρίζεται τα 33 δισεκατομμύρια λες και είναι προσωπική του υπόθεση. Υπάρχει καμία δυνατότητα συμμετοχής στον ευρύτερο προγραμματισμό; Έχουν πάρει αποφάσεις οι δήμοι να κάνουν έργα μεγάλα στην περιοχή τους ή -ακόμα καλύτερα- οι περιφέρειες; Υπάρχει η δυνατότητα η διοικητική, η τεχνική, η οικονομική να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική; Εγώ λέω όχι, δεν υπάρχει.

Σχετικά με το λειτουργικό κομμάτι. Ενσωματώθηκε η αυτοδιοίκηση στον γενικό θεσμό του κράτους; Υπάρχει εσωτερικό ΑΣΕΠ, αξιολόγηση ουσίας; Υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας με τον κοινοβουλευτικό τρόπο να ενισχυθεί ακόμα και η αντιπολίτευση; Εσείς αφαιρείτε τον λόγο από την αντιπολίτευση.

Πάμε συνέχεια και σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα. Γιατί; Γιατί αυτή είναι η ιδεολογία σας, αυτή είναι η συντηρητική ιδεολογία. Αυτή είναι η πρακτική μιας συντηρητικής κυβέρνησης σήμερα, να αποκλείει τον πολίτη ουσιαστικά από τη βάση μέχρι την κορυφή από τη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων. Αυτή είναι η μεγάλη μας αντιπαράθεση.

Αυτή είναι η μεγάλη μας αντιπαράθεση.

Επιστρατεύετε συνέχεια το θέμα της αποτελεσματικότητας. Μα, πώς θα υπάρξει αποτελεσματικότητα όταν δεν υπάρχει μια νέα δέσμη μεγάλων αλλαγών που είναι ώριμες πάρα πολλά χρόνια πριν από την εποχή του «Καλλικράτη» και μετά. Ακόμα και ο «Καλλικράτης» δεν είχε το κατάλληλο πρόγραμμα –σας το λέω εγώ- εφαρμογής, ενώ ο «Καποδίστριας» είχε το ΕΠΤΑ και μια σειρά από θέματα που είχαν οδηγήσει σε καλύτερη μοίρα την αυτοδιοίκηση.

Έπρεπε, όμως, μετά τον «Καλλικράτης» να γίνει η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων και λέμε και ξαναλέμε «τι προγραμματίζουμε, δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει». Πώς δεν είναι εύκολο; Και μελέτες έχουν γίνει και πολύ συγκεκριμένες προτάσεις υπάρχουν. Η βούληση λείπει. Μιας Κυβέρνησης που θέλει να αποκεντρώσει την εξουσία και δεν την αποκεντρώνει. Αυτή είναι η δική μας αντιπαράθεση.

Πώς να ψηφίσουμε, λοιπόν, σε μια εποχή που πρέπει να αλλάξει ριζικά ο θεσμός εμείς να ψηφίζουμε νόμους που απλά τον κάνουν πιο συγκεντρωτικό, δήθεν πιο αποτελεσματικό δεν του δίνουν καμιά δυνατότητα να αναπτυχθεί παραπέρα και η Ελλάδα μένει πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό χάρτη τοπικής αυτονομίας, την Ευρώπη των πόλεων και των περιφερειών.

Γιατί δεν παίρνετε ένα παράδειγμα από τις ευρωπαϊκές χώρες πώς λειτουργεί η αυτοδιοίκηση εκεί και τι δυνατότητες έχει να κάνει έργα; Πάρτε ένα παράδειγμα. Εμείς μένουμε στο «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξυδο».

Εγώ θέλω να σας πω για άλλη μια φορά καθαρά τη δική μας άποψη. Πρέπει αυτήν την εποχή, μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν στα θέματα της δημοκρατίας και της ανάπτυξης, να γίνει μια ριζική αλλαγή στη λειτουργία του θεσμού της αυτοδιοίκησης. Να γίνει ένα νέο άλμα μπροστά, όπως άλμα έγινε το 1981 μετά τον Δήμαρχο των σκουπιδιών και των ψηφισμάτων στον Δήμαρχο που είχε πια μια αρμοδιότητα πολύ ευρύτερη, όπως έγινε το 1985 με τις αναπτυξιακές οργανώσεις, όπως έγινε με την περιφερειακή διάρθρωση της χώρας, όπως έγινε με τον «Καποδίστρια», όπως έγινε με το ΑΣΕΠ, όπως έγινε με τον «Καλλικράτη». Όλες αυτές οι αλλαγές ήταν άλμα μπροστά. Και εγώ σας λέω ότι πολλές από αυτές τις αφήσαμε και μισοτελειωμένες ως Κυβέρνηση. Και ήσασταν τότε όλοι απέναντί μας όταν κάναμε αυτές τις αλλαγές. Και τώρα έρχεστε να μας δώσετε μαθήματα εάν εμείς έχουμε πρόταση για την αυτοδιοίκηση;

Εμείς λέμε, λοιπόν, κάτι πολύ απλό και είναι εύκολο να εφαρμοστεί. Πάρτε μια απόφαση ότι να λειτουργήσατε και βάση πέντε αρχές και φέρτε εδώ ένα νομοσχέδιο να το συζητήσουμε, όπως λέει ο χάρτης τοπικής αυτονομίας. Πάρτε για παράδειγμα την πρώτη αρχή δηλαδή την αρχή, την εγγύτητα στον πολίτη. Κάθε απόφαση που μπορεί να πάρει στο κατώτερο δυνατό σημείο, να παίρνετε από την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού.

Η δεύτερη αρχή, η επικουρικότητα των θεσμών. Δώστε τη δυνατότητα αναπτυξιακά τα έργα που μπορούν να γίνουν στην καθημερινότητα του πολίτη, η αντιμετώπιση των προβλημάτων να πάει στον πρώτο βαθμό και ό,τι αρχίζει να γίνεται πιο αναπτυξιακό να πάει στον δεύτερο και να υπάρχει αυτή η επικουρικότητα για να φτάνουν στο κράτος μόνο τα μεγάλα έργα.

Πηγαίνετε στην αναλογικότητα των ευθυνών, δηλαδή στην κατανομή των αρμοδιοτήτων και πείτε ότι εμείς δίνουμε όλες τις αρμοδιότητες εκτός από αυτές που είναι απαραίτητες για το κεντρικό κράτος, δηλαδή τα θέματα της ασφάλειας της εξωτερικής πολιτικής, τα θέματα που έχουν σχέση με τους θεσμούς διαφάνειας να μείνουν στο κεντρικό κράτος. Όλα τα άλλα να πάνε στην αυτοδιοίκηση.

Αν πάνε όλα τα άλλα στην αυτοδιοίκηση θα γίνει και μια ανακατανομή αναγκαστικά των πόρων σε συνολικό επίπεδο των διαθέσιμων στους βαθμούς της αυτοδιοίκησης. Άρα, θα είναι αυτή η επικουρικότητα των θεσμών και η αναλογικότητα των ευθυνών. Τι είναι αυτό; Πας και λες εσύ προεκλογικά ότι θα χαρίσεις τα τέλη καθαριότητας, για να κερδίσεις ψήφους, να πάει φυλακή ο Δήμαρχος. Άρα, αποκεντρώνεις μια κρατική αρμοδιότητα να είναι υποχρεωμένος ποινικά να την εφαρμόσει. Όλα τα άλλα, όμως, που έχουν με την ανάπτυξη είναι δικά του. Θα πάμε μετά στην οικονομική αυτοτέλεια, αυτοδυναμία.

Είπαμε εμείς και συμφωνήσατε και εσείς, προεκλογικά το είπε και ο κ. Μητσοτάκης, ότι όλοι οι πόροι που έχουν σχέση με τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας θα πάνε στην αυτοδιοίκηση. Πού είναι; Έχουν περάσει τρία χρόνια. Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δέκα χρόνια αυτή η διαδικασία. Δεν έγινε και έμεινε στάσιμη η δημοκρατία μας. Και έρχεται μετά να κουμπώσει η διοικητική αυτοτέλεια.

Ξέρετε πόσες φορές έχουν μελετηθεί αυτά τα θέματα; Δεκάδες φορές. Το Υπουργείο Εσωτερικών βρίθει από μελέτες και από νόμους. Αντί να ξαναψηφίζετε νόμους που αφορούν την αποδοτικότητα, τους δείκτες, αυτά που έχουν ξαναψηφιστεί από το 2002, καλά θα είναι να προχωρήσετε ακόμη πιο μπροστά να πάρετε πιο ριζοσπαστικές αποφάσεις, να αποκεντρώσετε τις διαδικασίες και να ασκήσετε μια πολιτική που θα ενισχύσει την εθνική συγκρότηση της δημοκρατίας και δεν θα οδηγήσει στον μοναχικό ιδιώτη αλλά στον ενεργό πολίτη.

Έχουμε, λοιπόν, μια σαφή διαφορά, μια μεγάλη διαφορά αναμεσά μας σε ό,τι αφορά την πολιτική στρατηγική σας για την αυτοδιοίκηση και αυτό φέραμε στην επερώτησή μας με την καθημερινή σας λειτουργία να σας αποδείξουμε ότι δεν λειτουργεί το σύστημα, όπως το έχετε σχεδιάσει και κάνετε απλά μερικές επιφανειακές αλλαγές στα πλαίσια του βλέποντας και κάνοντας.

Γι’ αυτή τη διαφορά δεν μπορείτε να λέτε ότι εμείς δεν έχουμε πρόθεση και εσείς έχετε. Δεν έχετε πρόθεση για τη αυτοδιοίκηση. Πρέπει να αποκτήσει η χώρα άλλη αναπτυξιακή και οικονομική δομή, για να υπάρξει και ανάπτυξη παραγωγικών δυνάμεων στον τόπο διαφορετικά δεν υπάρχει ανάπτυξη με το συγκεντρωτικό μοντέλο που εφαρμόζετε. Και αυτό δεν έχει μόνο οικονομικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις, έχει επιπτώσεις στην ίδια τη δημοκρατία και εμείς επειδή είμαστε προοδευτική δύναμη θέλουμε να στηρίξουμε τον πολίτη με ότι αλλαγές θέλουμε να κάνουμε. Εσείς δεν τον έχετε ανάγκη, τον έχετε στο περιθώριο της ιστορίας. Πιο καλά μοναχικός ιδιώτης. Εκεί παραιτημένος, να μην μετέχει πουθενά.

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.