ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΤΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ “ΦΙΕΣΤΑ” ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 30 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin

Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για πρόκληση του Προέδρου Ερντογάν. Η χθεσινή τουρκική παράσταση στην Αγία Σοφία ανήμερα της τραγικής επετείου για την άλωση της Πόλης είναι καθαρή βαρβαρότητα μέσα στον εμβληματικό ναό του Χριστιανισμού.

Αδιανόητο σόου από τον Τούρκο Πρόεδρο που νιώθει τον θρόνο του να κλονίζεται και ξεσπά ανερυθρίαστα στην Ιστορία και τον Πολιτισμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ Δ. ΜΠΙΑΓΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΑΙΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΩΝ ΥΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Η βίαιη κατάληψη των δύο δεξαμενοπλοίων υπό ελληνική σημαία, “PRUDENT WARRIOR” και “DELTAPOSEIDON”, από ένοπλες δυνάμεις του ΙΡΑΝ, έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία, όχι μόνον στους Έλληνες, αλλά και σε όλη τη διεθνή κοινότητα. Όπως είναι φυσικό η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά στη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των πληρωμάτων των πλοίων.
Οι περιορισμένες πληροφορίες που έχουμε ως τώρα προέρχονται κυρίως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ από πλευράς της κυβέρνησης η μόνη μέχρι σήμερα ενημέρωσή μας αφορά στο κείμενο του διαβήματος του Υπουργείου Εξωτερικών που (ορθώς) επιδόθηκε προς την κυβέρνηση του ΙΡΑΝ.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, φαίνεται ότι πρόκειται για μία πρωτοφανή, απρόκλητη, αδικαιολόγητη και απολύτως παράνομη επιχείρηση που μάλλον συνάδει με πειρατική ενέργεια και η οποία πραγματοποιήθηκε σε διεθνή ύδατα από δυνάμεις ασφαλείας τρίτου κράτους επί πλοίων τα οποία φέρουν την ελληνική σημαία και ως εκ τούτου εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της χώρας μας.

Έχει τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής
στη θάλασσα και η ακεραιότητα των πλοίων και των φορτίων τους, ενώ παράλληλα έχει παραβιαστεί το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας καθώς και βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η επιλογή κατάληψης των δύο παραπάνω πλοίων είναι μεθοδευμένη ώστε να πληγεί η ισχυρή και ακμάζουσα (ιδιαίτερα στον κλάδο των πετρελαιοφόρων δεξαμενοπλοίων) ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία ή και ευρύτερα η χώρα μας, στο πλαίσιο ακατανόητων γεωστρατηγικών σχεδιασμών.

Σίγουρα όμως έχει ήδη πληγεί το διεθνές εμπόριο και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή πέριξ των ακτών του ΙΡΑΝ, θέτοντας εις το εξής δυνητικά σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια και άλλων διερχόμενων πλοίων, ειδικά υπό ελληνική σημαία ή πλοιοκτησία.

Δεδομένου ότι, με τη βίαιη και συνεχιζόμενη κατάληψη των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων τίθεται διαρκώς σε άμεσο κίνδυνο η υγεία και ασφάλεια των πληρωμάτων, και παραβιάζονται βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των διεθνών κανονισμών για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας,

 

Δεδομένου ότι, η ως άνω έκνομη και αδικαιολόγητη ενέργεια και το συνεπαγόμενο καθεστώς ανασφάλειας
που απειλεί όλα τα διαπλέοντα την ίδια θαλάσσια περιοχή πλοία, θίγει τα συμφέροντα όχι μόνον της
ελληνικής ναυτιλίας αλλά και εν γένει της χώρας μας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου σας η άμεση και ενδελεχής ενημέρωση για τα πραγματικά
γεγονότα που αφορούν στην κατάληψη των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων από τις δυνάμεις
ασφαλείας του ΙΡΑΝ; Αν ναι, υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραπάνω ενέργεια είναι μεθοδευμένη ώστε να υπονομεύσει τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και της χώρας μας και για ποιους λόγους;
2. Ποιες ενέργειες έχουν ήδη ληφθεί από το Υπουργείο σας προκειμένου να διασφαλιστεί πρωτίστως η υγεία, η ασφάλεια και η απελευθέρωση των υπό κράτηση πληρωμάτων καθώς και η ακεραιότητα των πλοίων και των φορτίων τους;

3. Ποιες ενέργειες έχουν ήδη ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν από το Υπουργείο σας σε διμερές (Ελλάδα-ΙΡΑΝ), ευρωπαϊκό (Ευρωπαϊκή Ένωση) και διεθνές (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός) επίπεδο, στο πλαίσιο διαχείρισης της εν λόγω κρίσης, ώστε πέραν του τερματισμού της υφιστάμενης κατάληψης, να αποφευχθούν και νέα αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Μπιάγκης
Βουλευτής Κέρκυρας
ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΔ

Αντί να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, η Κυβέρνηση επιλέγει να αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με επικοινωνιακούς όρους.

Όταν προτείναμε τη φορολόγηση των υπερκερδών, μας έλεγαν «λαϊκιστές», αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκαν -υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας- να αλλάξουν άποψη. Ο τρόπος φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ήρθε στη Βουλή με την επίμαχη τροπολογία, αποσκοπούσε στο «ψαλίδισμα» του ποσού που θα φορολογηθεί, κάτι που προφανώς δεν θα στηρίζαμε με την ψήφο μας. Μάλιστα, στο ίδιο πνεύμα μικροκομματικής διαχείρισης, η Κυβέρνηση επέλεξε να συνδέσει, στην ίδια τροπολογία, τη φορολόγηση των υπερκερδών με το οικονομικό βοήθημα των 600 ευρώ.

Σε πείσμα όσων λένε, η αντιπολίτευση που εμείς ασκούμε θα παραμείνει αυστηρή και τεκμηριωμένη, με προτάσεις εφαρμόσιμες, σε κάθε μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Θα πρέπει να το συνηθίσουν.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΜΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΤΕ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Η σημερινή έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση είναι αποκαλυπτική:

Παρά τη… διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, λόγω της ανεξέλεγκτης ακρίβειας οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν χάσει το 9,9% της αγοραστικής τους δύναμης. Ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης -καθεστώς με το οποίο εργάζονται σχεδόν 700.000, κυρίως νέοι- καταγράφει απώλεια 28%.

Απαιτείται άμεσα η επιβολή πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη, ώστε να στηριχθεί η μέση ελληνική οικογένεια.

Ως προς τις αμοιβές, ο κατώτατος μισθός πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ και η εξέλιξή του να είναι ευθύνη των κοινωνικών εταίρων, μέσα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΟΙ ΟΛΙΣΤΙΚΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Οι ολιστικές φιλοσοφικές αναζητήσεις του κ. Μητσοτάκη δε μπορούν να κρύψουν την αλήθεια.

Στο εμπορικό κέντρο του Περιστερίου περιόδευσε νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συνοδευόμενος από βουλευτές και στελέχη του Κινήματος.

Συνομίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες και έγινε δέκτης των αγωνιών τους για το αυξημένο κόστος διαβίωσης και το κύμα ακρίβειας, που απομειώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

«Οι ολιστικές φιλοσοφικές αναζητήσεις του κ. Μητσοτάκη δε μπορούν να κρύψουν την αλήθεια. Το κόστος ζωής για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες είναι πια ανυπόφορο» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνοντας ότι «καταγράφεται ράλι αυξήσεωνστις τιμές ενέργειας. Είμαστε πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο ανατιμήσεων και πληθωρισμού. Το κόστος ζωής αυξάνει ραγδαία λόγω των υψηλών ενοικίων και των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε τις προτάσεις του Κινήματος για επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ώστε να αποκτήσουμε μία οικονομία ανθεκτική και μία κοινωνία που μπορεί να αντέξει.

«Οι προτεραιότητες όμως της ΝΔ είναι εντελώς διαφορετικές. Επί της ουσίας κερδοσκοπούν οι λίγοι εις βάρος εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών. Αυτή η πολιτική του Πόντιου Πιλάτου από την πλευρά του κ.Μητσοτάκη είναι καταστροφική και στις επόμενες εκλογές ο ελληνικός λαός θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στηρίζοντας μία προοδευτική σοσιαλδημοκρατική δύναμη, που έχει πρόγραμμα αντιμετώπισης όλων των μεγάλων ζητημάτων της χώρας και βέβαια της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων. Είναι προτεραιότητά μας με λόγο ουσιαστικό, προοδευτικό και ρεαλιστικό να απαντήσουμε σε όλες αυτές τις σύγχρονες προκλήσεις και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.