ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ


Reading time: 21 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 2 Απριλίου 2021 by manos (ceo)-admin

Προσπαθούσα να εξηγήσω στην κυρία Γεννηματά η οποία έφυγε, δεν πρόλαβε να ακούσει ούτε καν την αρχή της ομιλίας, με το πρώτο θέμα, όταν ανέβηκα πάνω ήταν αυτό. Και αυτό το σηματάκι εδώ συμβολίζει την Παγκόσμια Μέρα για την Ευαισθητοποίηση των Ανθρώπων για τον Αυτισμό και για όσους δεν το ακούσανε την πρώτη φορά.

Κύριε Μητσοτάκη ναι, όσον αφορά το ΚΚΕ αρνούμαστε τον ρεαλισμό της πολιτικής της δικής σας που ταΐζει με πολλά κέρδη λίγους μονοπωλιακούς ομίλους, το μεγάλο κεφάλαιο, τους λίγους και βεβαίως αφήνει στην φτώχεια, αφήνει στην ανέχεια τον ελληνικό λαό.

Ακριβώς αυτός ο ένας χρόνος πανδημίας, που είναι άγνωστο για πόσο καιρό θα μας ταλαιπωρεί ακόμη, ήρθε να κλονίσει τις αξίες σας και τα δεδομένα σας. Ή καλύτερα, αυτά που εμφανίζονται τόσα χρόνια ως δεδομένα κι αδιαμφισβήτητα στο λαό.

Ήρθε να σκορπίσει στους τέσσερις ανέμους τα περί “αρμονικής συνύπαρξης δημόσιου κι ιδιωτικού συστήματος υγείας” που είναι η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, όποιο όνομα κι αν είχαν της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ και της πληθώρας των μικρών κομμάτων που τους στήριξαν και στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, για να τους δώσουν ανάσα ζωής και να εξαφανιστούν μετά αυτά, όπως οι διάττοντες αστέρες.

Ήρθε να αναδείξει αυτή η χρονιά, τον επιζήμιο και παρασιτικό χαρακτήρα του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της υγείας, που τελικά στηρίζεται, θησαυρίζει πάνω στις ελλείψεις του δημοσίου.

Ήρθε να αναδείξει την ανάγκη να υπάρχει αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας, κρατική κοινωνική πολιτική φαρμάκου που θα υπηρετεί μόνο τις λαϊκές ανάγκες, κόντρα στον παρασιτισμό της πατέντας και του φαρμάκου-εμπόρευμα.

Η πανδημία ήρθε να ξετινάξει για μια ακόμη φορά το μύθο της περίφημης “ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”. Μας λέγατε ότι θα έχουμε εμβόλια, επειδή είμαστε στην ΕΕ και τελικά δεν έχουμε επαρκή εμβόλια, επειδή είμαστε στην ΕΕ. Και εδώ δεν είναι θέμα αποτυχίας της ΕΕ, όπως έλεγε παλιότερα ο κ. Τσίπρας και το επανέλαβε και σήμερα και σήμερα το είπε και ο κ. Μητσοτάκης. Δυστυχώς ήταν και είναι πολιτική επιλογή της ΕΕ, γιατί το εμβόλιο, ως εμπόρευμα, έγινε, δυστυχώς, εργαλείο γεωπολιτικών ανταγωνισμών μεγάλων συμφερόντων.

Και δεν θα μπορούσε, όπως ξέρετε πολύ καλά -άσχετα τι λέτε εδώ μέσα και άσχετα κυρίως τι λέτε στον ελληνικό λαό– δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Όσοι ονειρεύονται ανθρωπινότερη την ΕΕ από αυτή που είναι θα ξυπνήσουν για μια ακόμα φορά απότομα και καταϊδρωμένοι.

Η πανδημία, σε τελική ανάλυση, ήρθε να αποκαθηλώσει τα “ιερά και όσια” του κόσμου σας, του καπιταλιστικού κόσμου που υπηρετείτε, ο οποίος έχει στο επίκεντρο, όχι την ικανοποίηση των λαϊκών, των κοινωνικών αναγκών, αλλά την πρόταξη, την θωράκιση των κερδών των λίγων. Αυτό θα είναι και στο επίκεντρο της πολιτικής όλων σας την επόμενη ημέρα, όταν η πανδημία θα έχει μεν αναχαιτιστεί, αλλά θα είναι εδώ η ΕΕ, θα είναι εδώ το μεγάλο κεφάλαιο, τα συμφέροντα και οι πολιτικές επιλογές εκείνων που θέλουν να φορτώσουν τα σπασμένα κι αυτής της κρίσης στις πλάτες των λαών.

Η ανάπτυξη για την οποία όλοι σας καλλιεργείτε ψεύτικες προσδοκίες στο λαό μας, είναι ανάπτυξη των κερδών των λίγων, και θα πατήσει όπως και πριν, πάνω στην άγρια εκμετάλλευση των πολλών, των εργαζομένων. Δεν θα είναι ανάκαμψη του εισοδήματος, των δικαιωμάτων, της ζωής τους.

Δυστυχώς πολλές φορές οι απαντήσεις σε κορυφαία ερωτήματα δίνονται μέσα από μεγάλες τραγωδίες.  Μαζί με τον καθημερινό αγώνα για την προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων, του εισοδήματος που πρέπει να συνεχιστεί, βγαίνει στον προσκήνιο και η ανάγκη συνολικά ριζικών ανατροπών με στόχο μια νέα κοινωνική οργάνωση που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών, με πρώτο φυσικά αυτό της υγείας, της ζωής των ανθρώπων.

Αόρατος εχθρός είναι ο ιός, όμως είναι πολύ ορατός, ορατότατος εχθρός ο ίδιος ο καπιταλισμός, το σύστημα. Και αυτός δεν γιατρεύεται όπως ο ιός, παρά μόνο ανατρέπεται. Αυτή είναι μεγάλη υπόθεση να συνειδητοποιηθεί από όλους κυρίως βέβαια από τον ελληνικό λαό.

Τέλος, κ. Μητσοτάκη, πριν περάσετε στην «Ελλάδα 2.0», δεν ασχολείστε καλύτερα με κάποιες εκκρεμότητες της Ελλάδας «1.0»;

– Το κράτος σας χρωστάει εφημερίες σε νοσοκομειακούς γιατρούς.

– Χρωστάει την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

– Χρωστάει αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς όπως αυτούς που επισκέφτηκα χτες σε χωριά του Έβρου, δίπλα στην Αλεξανδρούπολη. Χρωστάει σε σεισμοπαθείς, εκεί ήμουν την προηγούμενη βδομάδα, στη Θεσσαλία. Δεν μιλάμε βέβαια για συνολικά έργα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά κ.ά. που τα έχετε στα αζήτητα. Ούτε στην Ελλάδα της ανάπτυξης 5.0 προβλέπονται.

– Χρωστάτε ακόμα και σχολικά γεύματα σε χιλιάδες μαθητές που τα στερούνται και είναι δική σας ευθύνη να λυθεί το πρόβλημα. Για να μην πούμε πάλι ζητήματα που θέσαμε αναλυτικά στην πρωτολογία μας, για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επιχειρηματίες, ειδικά για την εστίαση, για όλες τις άλλες κατηγορίες και τους τομείς.

Ο κατάλογος με τα χρωστούμενα δεν έχει τέλος. Αυτά εσείς λέτε αρνητισμό, αλλά αυτά είναι συγκεκριμένες προτάσεις, ακόμα και προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει η ΚΟ του ΚΚΕ και τις πετάτε στα αζήτητα ή βρίσκονται στα συρτάρια σας ακόμη, είτε έρχονται εδώ κάποια και τα καταψηφίζετε.

Αλλά κάποια στιγμή, οι εργαζόμενοι, ο λαός θα αποφασίσουν να τα βάλουν κάτω και να κάνουν τον λογαριασμό. Και τότε, να είστε σίγουροι, θα πάρουν πίσω όχι μόνο τα χρωστούμενα, αλλά και θα κάνουν οι ίδιοι κουμάντο στους κόπους τους που τώρα τους κλέβει το σύστημά σας.

ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην πρωτολογία του σήμερα στη Βουλή αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Μέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Μάλιστα, φορούσε στο πέτο του το χαρακτηριστικό κορδελάκι που του είχαν δώσει οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων με τους οποίους είχε νωρίτερα συνάντηση.

Σας αποστέλλουμε το σχετικό σημείο από την ομιλία του:

“Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Μέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Πριν έρθω εδώ, είχα συνάντηση με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων. Μας δίνετε η ευκαιρία να επισημάνουμε κι από το βήμα της Βουλής, ότι σήμερα απαιτείται ένα πανελλαδικά ανεπτυγμένο δίκτυο δημόσιων δομών πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, στελεχωμένο με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, με σύγχρονο εξοπλισμό. Όπως απαιτείται και ανάπτυξη ενός συστήματος δημοσίων υπηρεσιών εκπαίδευσης κι αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρία, στην προοπτική της ισότιμης ένταξης των παιδιών στην κοινωνία και την παραγωγή.

Κύριοι της κυβέρνησης, κύριοι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης,

Ας ακουστεί, με αφορμή έστω αυτή τη μέρα, πιο πλατιά, πιο δυνατά η φωνή των οικογενειών που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του αυτισμού. Ξέρουν καλύτερα απ’ όλους μας τι πρέπει να γίνει.”

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Μέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

Πριν έρθω εδώ, είχα συνάντηση με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων. Μας δίνετε η ευκαιρία να επισημάνουμε κι από το βήμα της Βουλής, ότι σήμερα απαιτείται ένα πανελλαδικά ανεπτυγμένο δίκτυο δημόσιων δομών πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, στελεχωμένο με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, με σύγχρονο εξοπλισμό. Όπως απαιτείται και ανάπτυξη ενός συστήματος δημοσίων υπηρεσιών εκπαίδευσης κι αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρία, στην προοπτική της ισότιμης ένταξης των παιδιών στην κοινωνία και την παραγωγή.

 

Κύριοι της κυβέρνησης,

κύριοι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης,

Ας ακουστεί, με αφορμή έστω αυτή τη μέρα, πιο πλατιά, πιο δυνατά η φωνή των οικογενειών που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του αυτισμού. Ξέρουν καλύτερα απ’ όλους μας τι πρέπει να γίνει.

 

Κυρίες και κύριοι,

Πριν από ένα χρόνο περίπου, στις 7 Απρίλη του ‘20, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας οι Νοσοκομειακοί γιατροί – “ήρωες” τους λέγατε τότε και τους χειροκροτούσατε – με τις κινητοποιήσεις τους, έξω από τις πύλες των νοσοκομείων, έσπαγαν τη σιωπή που θέλατε να επιβάλλετε και διεκδικούσαν μέτρα προστασίας της υγείας του λαού!

Τι ζητούσαν; Τα αυτονόητα:

  • μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών,
  • πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ένα χρόνο μετά, τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην Αττική, έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία covid, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, δεκάδες διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Ειπώθηκαν ήδη οι αριθμοί. Με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη ζωή τους.

Εσείς βέβαια, μας αραδιάζετε για μια ακόμη φορά νούμερα και στοιχεία για να μας δείξετε ότι, τάχα, τα έχετε πάει καλύτερα απ’ τις άλλες χώρες της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου. Θα σας το ξαναπούμε κι εμείς για μια ακόμα φορά. Δεν μας αφορά αυτή η μακάβρια στατιστική κι αυτές οι ανούσιες συγκρίσεις!

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τα μοντέλα σας κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. Παντού αναδείχθηκε η θλιβερή κατάσταση των δημόσιων συστημάτων υγείας. Παντού, ως προτεραιότητα των κυβερνήσεων, τέθηκε η προστασία της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Παντού οι εργαζόμενοι αφέθηκαν απροστάτευτοι στο έλεος της αρρώστιας και της κρίσης. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Επομένως κόψτε αυτές τις συγκρίσεις. Δεν έχουν κανένα νόημα και καμία απολύτως σημασία. Το μόνο που προσφέρουν ίσως, είναι να συντηρούν μια ανούσια δικομματική αντιπαράθεση, ανάμεσα σε εσάς και τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, με ασθμαίνον το ΚΙΝΑΛ από κοντά.

Είναι όλοι αυτοί που προσπαθούν για μια ακόμη φορά να πουλήσουν το παραμύθι των “προοδευτικών κυβερνήσεων”. Κάνοντας πως δεν βλέπουν ότι και οι ονομαζόμενες «προοδευτικές» κυβερνήσεις, όπως στην Ισπανία, την Πορτογαλία, για να μην τα ξεχνάμε κι αυτά, διέπραξαν και διαπράττουν τα ίδια εγκλήματα σε βάρος των λαών τους.

Ένα χρόνο τώρα, οι επιλογές σας επιβεβαιώνουν, ότι κριτήριό σας δεν είναι η ανάγκη προστασίας της υγείας, συνολικά οι ανάγκες του λαού μας, αλλά οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, του σάπιου συστήματος που υπηρετείτε!

Κάτω από αυτή την οπτική, μπορεί να βρει κανείς τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τον βασανίζουν. Ερωτήματα αμείλικτα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνησή σας, η οποία δε διαφέρει και πολύ από τη διαχείριση των άλλων αστικών κυβερνήσεων. “Σόι πάει το βασίλειο”, λέει ο λαός μας.

Γιατί, για παράδειγμα, η κυβέρνησή σας οδηγείται σε αλλεπάλληλες παλινωδίες, οδηγείται ένα χρόνο τώρα, σ’ αυτό το “αλαλούμ”, στο “άνοιξε κλείσε”, με τα lockdown πάνω στα lockdown; Ρωτάει ο απλός κόσμος: Πως γίνεται με πάνω από 3.000 κρούσματα καθημερινά να ανοίγουν δραστηριότητες που έκλεισαν με πολύ λιγότερα;

Οι ανάγκες της οικονομίας σας επιβάλλουν το “σταδιακό” όπως λέτε άνοιγμα και όχι γιατί σας έπιασε ο πόνος για τον αν ο κόσμος έχει κουραστεί. Που όντως έχει κουραστεί. Όχι όμως τόσο από τα μέτρα, όσο από τις παλινωδίες, τις αντιφάσεις και την υποκρισία της πολιτικής σας.

Κλείσατε τον κόσμο 5 μήνες στα σπίτια του. Τα παιδιά κουτουλάνε πίσω από τις οθόνες. Σχολεία, πανεπιστήμια, ΙΕΚ, Επαγγελματικές σχολές όλα κλειστά.

Ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων συνέχισε να πηγαίνει κανονικά στη δουλειά του, ένα άλλο επίσης πίσω από μία οθόνη χωρίς αρχή, μέση και τέλος στη δουλειά και ένα ακόμα είναι σε αναστολή και στην ανεργία με ανεπαρκή στήριξη.

Κλείσατε την πλειοψηφία των φτωχών επαγγελματιών, των μικροεπιχειρηματιών, ενώ όλες οι βιομηχανικές ζώνες δουλεύουν στο φουλ.

Κλείσατε πάρκα, χώρους άθλησης, πολιτισμού, κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε με μέτρα ασφαλείας, να σπάσει λίγο τη δύσκολη κατάσταση που περνάμε όλοι μας.

Στέλνατε ακόμα και αστυνομικούς να ξυλοφορτώνουν άδικα συνανθρώπους μας στο όνομα δήθεν της πανδημίας!

Η εξάπλωση του κορωνοϊού ασφαλώς και δεν σταμάτησε. Είμαστε πλέον στο χείλος του γκρεμού. Ο κόσμος, που πειθαρχούσε στα μέτρα, παρότι έβλεπε ότι δεν ήταν και τόσο έξυπνα, βγαίνει από τα ρούχα του. Γιατί στους βασικούς χώρους διασποράς του ιού δεν πήρατε ουσιαστικά κανένα μέτρο.

  • Τα κρούσματα αυξάνονται, γιατί στους μεγάλους χώρους δουλειάς εφαρμόζεται η ανοσία της αγέλης με ευθύνη του κράτους και της μεγάλης εργοδοσίας.
  • Τα κρούσματα αυξάνονται, γιατί τα λεωφορεία έχουν γίνει κορωνολεωφορεία, το μετρό κορωνομετρό κλπ. Και στα ΜΜΜ δεν κάνατε τίποτα για πιο συχνά δρομολόγια, ώστε να αραιώσουν οι επιβάτες.
  • Τα κρούσματα αυξάνονται, γιατί δεν υπάρχει οργανωμένη αποτελεσματική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Τώρα προτείνετε την αυτοδιάγνωση που το αποτέλεσμά της κιόλας θα δηλώνεται εθελοντικά πάλι στα πλαίσια της “περιβόητης ατομικής ευθύνης”. Έλεος επιτέλους!

Τώρα, προετοιμάζετε και το άνοιγμα του Τουρισμού με τα γνωστά “πρωτόκολλα – λάστιχο”, πρωτόκολλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των αεροπορικών εταιρειών, των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων.

Και μη μας πείτε πάλι για το “πιστοποιητικό εμβολιασμού”, γιατί ξέρετε καλά πως ο εμβολιασμός προστατεύει βασικά τον εμβολιαζόμενο και όχι τους υπόλοιπους.

Γιατί όμως η κυβέρνησή σας καθυστερεί και δεν εξασφαλίζει την πρόσβαση σε όλα τα ασφαλή εμβόλια για τον πληθυσμό, όπως είπε το ΚΚΕ, για να προχωρήσει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς ο εμβολιασμός του πληθυσμού;

Φτάσαμε στον Απρίλη και μόλις 600.000 έχουν εμβολιαστεί κανονικά, δηλαδή και με τη δεύτερη δόση, ώστε να είναι πλήρως καλυμμένοι.  Δυστυχώς, η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού έχει σκοντάψει, με δική σας ευθύνη, στις δεσμεύσεις της ΕΕ, στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους και τα διάφορα καπιταλιστικά κράτη. Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας είναι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα και η λήψη μέτρων σε όλους τους χώρους υπερμετάδοσης.

Γιατί λοιπόν, η κυβέρνησή σας δεν προχώρησε σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας;

Ένα χρόνο πριν, το αίτημα για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, σε ορισμένους μπορεί να ακούγονταν υπερβολικό. Σήμερα, πολλοί είναι αυτοί που το θεωρούν επιβεβλημένο, γιατί τώρα το κρίσιμο είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. “Αστεία πράγματα τα όσα ακούγονται για επιτάξεις χωρίς αποζημίωση”, λέει ο υπουργός υγείας! Μόνο που εμείς όταν μιλάμε για την υγεία του λαού, για την ανάγκη να σωθούν ανθρώπινες ζωές, δεν αστειευόμαστε κύριοι.

Ούτε κι εσείς αστειεύεστε βέβαια, όταν πρόκειται για τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων της υγείας! Τελευταία μάλιστα, επειδή καταλαβαίνετε ότι τα περιθώρια στένεψαν και οι δικαιολογίες τελείωσαν, αρχίσατε να μιλάτε για ένα δήθεν “Εθνικό Σύστημα Υγείας” το οποίο όπως λέτε “περιλαμβάνει τα δημόσια Νοσοκομεία, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα στρατιωτικά”. Τα τσουβαλιάζετε όλα μαζί, κάτω από την ομπρέλα του “εθνικού”, για να βγάλετε λάδι τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ακόμα και τώρα που πεθαίνει κόσμος εκτός ΜΕΘ, κάνει “χρυσές δουλειές”!

Μας λέτε ότι το σύστημα υγείας είναι δημόσιο και “εθνικό”, όμως:

  • Τα περιστατικά με τα εγκεφαλικά που χρειάζονται θρομβόλυση και μέχρι τώρα πήγαιναν στον Ερυθρό, που πλέον δεν εφημερεύει, παραπέμπονται στην αντίστοιχη σύγχρονη μονάδα θρομβόλυσης του Μετροπόλιταν.
  • Τα καρδιολογικά περιστατικά που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης νοσοκομείου και φτάνουν στην εφημερία του “Ευαγγελισμού”, τώρα που έκλεισε η καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου κι έχει μετατραπεί σε κλινική covid, πού πηγαίνουν; Αναφερόμαστε σε μια κλινική με 70-80 χειρουργεία το μήνα, η οποία εξυπηρετεί και όλη τη Νότια Ελλάδα.
  • Το Ενδοκρινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου “Αλεξάνδρα” δέχονταν καθημερινά 30 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ τώρα δέχεται μόλις 6. Μπορείτε να μας πείτε σε πιο ιδιωτικό νοσοκομείο παραπέμπονται αυτοί οι ασθενείς, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες;
  • Μήπως θέλετε να μας πείτε σε ποιο ιδιωτικό νοσοκομείο, μιας και ο Ερυθρός μετατράπηκε σε Covid, θα κάνουν τη θεραπεία τους οι 150 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που σταμάτησαν τις θεραπείες τους στον “Ερυθρό Σταυρό”;

Αφήστε λοιπόν αυτά τα περί Εθνικού Συστήματος, για να κρύψετε πως τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γονατίσει, ενώ τα μεγαθήρια του ιδιωτικού τομέα σας νοικιάζουν κλίνες με το αζημίωτο. Αυτό το “αζημίωτο” μάλιστα, το διπλασιάσατε, μέσα στην πανδημία, με τροπολογία που ψηφίσατε.

Γιατί η κυβέρνησή σας δεν προχώρησε σε μαζικές προσλήψεις υγειονομικών; Γιατί άφησε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σ’ αυτά τα χάλια;

Μόνο να δει κανείς τα ανησυχητικά στοιχεία μείωσης των κοινών, απλών εμβολιασμών στα παιδιά, για τα οποία χτυπούν καμπανάκι οι Παιδίατροι, καταλαβαίνει την κατάντια της Πρωτοβάθμιας Υγείας!

Πού θα φτάσουμε λοιπόν; Να ξαναδούμε αρρώστιες που είχαν εξαλειφτεί, να φουντώνουν πάλι;  Γιατί αφήσατε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να  μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου;

Κάθε τρεις και λίγο ανακοινώνετε τη μετατροπή ενός μεγάλου νοσοκομείου αποκλειστικά σε νοσοκομείο COVID. Χτες, ήταν η σειρά του Θριασίου, ενός νοσοκομείου που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά με μεγάλες βιομηχανικές ζώνες.

Ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Η εξέλιξη μιας νέας παράλληλης επιδημίας που αφορά τον επί ένα χρόνο αποκλεισμό άλλων ασθενών με άλλες βαριές ασθένειες, από χειρουργεία, από θεραπείες και διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις. Ούτε απέξω από τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν πλέον να περάσουν, όλοι αυτοί οι ασθενείς κι εσείς επιμένετε ότι το δημόσιο σύστημα αντέχει!

Τις αντοχές των μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων, τις περιγράφει με ανοιχτή του επιστολή ένας ειδικευόμενος χειρουργός στο Τζάνειο νοσοκομείο  και ένας από τους δεκάδες εθελοντές στα τμήματα Covid, λίγο μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο. Αφού περιγράφει, τι σημαίνει για τους 500.000 κατοίκους του Πειραιά, το γεγονός ότι το Τζάνειο λειτουργεί με δυο μόνο αίθουσες χειρουργείου, ακόμα και στις μέρες γενικής εφημερίας, μιλάει για την κατάσταση στα Τμήματα Covid:

Σας διαβάζω την ανοιχτή του επιστολή:

«Νοσηλευτές διαλυμένοι από τη διπλοβάρδια πρωί – νύχτα, μεταφερμένοι χωρίς καμία εκπαίδευση από κάθε Τμήμα, προσπαθούν κυριολεκτικά να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Δίπλα τους, ειδικευόμενοι και επιμελητές Β’, κάθε λογής ειδικοτήτων (νευρολόγοι, χειρουργοί, γαστρεντερολόγοι κ.ο.κ.), μετρούν ατελείωτες ώρες εφημεριών για να καλύψουν τα κενά σε εξειδικευμένους συναδέλφους.

Το τραγικότερο των θεαμάτων, παραμένουν βέβαια οι διασωληνωμένοι στους κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες».

Θέαμα στο οποίο σας εύχεται, κύριοι της κυβέρνησης, να μη τύχει και δείτε δικό σας άνθρωπο. «Πράγματι, γράφει, η αδυναμία ρύθμισης του διασωληνωμένου με τα πενιχρά μέσα, και αυτός να είναι ουσιαστικά ξύπνιος και να του δένονται τα χέρια για να μην τραβάει τον τραχειοσωλήνα, είναι κατάσταση που εύχομαι να μη τη ζήσει κανένας».

Τέσσερις διασωληνωμένους σε κοινό θάλαμο μετρούσε το Τζάνειο την ώρα της επίσκεψης του υπουργού, προστιθέμενοι σε δεκάδες άλλους στην Αττική, μέσα σ’ αυτή τη λίστα της ντροπής. Οι προηγούμενοι στο Τζάνειο, στην πλειονότητά τους, άφησαν την τελευταία τους πνοή χωρίς να έχουν την ευκαιρία σε εντατική θεραπεία. Ένας από αυτούς ανέμενε κλίνη ΜΕΘ πάνω από 10 μέρες και ήταν 68 ετών.

Και καταλήγει:

«Στα 3 χιλιόμετρα από το Τζάνειο βρίσκεται το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα “Metropolitan”. Σε όλους γνωστό φαντάζομαι. Εκεί που πηγαίνουν επί πληρωμή οι άρρωστοι για τους οποίους στο Τζάνειο δεν προβλέπεται αίθουσα χειρουργείου. Εκεί που κάνει τα τεστ Covid, έναντι αδράς αμοιβής, ο κόσμος για τον οποίο στο Τζάνειο δεν προβλέπεται μαζικός έλεγχος.

Εκεί που κατοικοεδρεύουν καθηγητές – μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, μαζί με υποδομές και κλίνες ΜΕΘ κατάλληλες για τη νοσηλεία ασθενών Covid. Για τους ασθενείς αυτούς το Τζάνειο προβλέπει πάντως μία από τις 150 Covid κλίνες του, με παροχή οξυγόνου ανεπαρκή και ειδικευόμενο ενός έτους και αλλότριας ειδικότητας να τον περιθάλπει».

Η αγωνία του είναι χαρακτηριστική:

«Τι άλλο πρέπει να γίνει, για να επιταχθούν επιτέλους τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας; Χωρίς “ναι μεν αλλά”, χωρίς τη χρυσοπληρωμή που μόνο πλιάτσικο θυμίζει; Τι άλλο πρέπει να γίνει για να στελεχωθούν επιτέλους τα δημόσια νοσοκομεία με το προσωπικό που έχουν ανάγκη; Μόνιμο, εξειδικευμένο, με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβή»;

Δεν περιμένουμε βέβαια να απαντήσετε στην κραυγή αγωνίας αυτή, στα καίρια ερωτήματα του ειδικευόμενου γιατρού. Πυξίδα για όλες τις επιλογές σας, όπως και για τις επιλογές όλων των κυβερνήσεων πριν από εσάς, ήταν, είναι και θα είναι, η υπηρέτηση της  οικονομίας των λίγων, των επιχειρηματικών κολοσσών. Για αυτό ενοχοποιείτε τους αρρώστους, κυνηγάτε τους δήθεν  «ασυνείδητους» πολίτες, αποθεώσατε την ατομική ευθύνη, όπως κάνετε και τώρα με τα self test.

Αντί να στελεχώσετε Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία και κινητές μονάδες υγείας για να πραγματοποιούν τα τεστ, να καταγράφουν το αποτέλεσμα, αλλά και να δίνουν οδηγίες ανάλογα μ’ αυτό, πετάτε ξανά το μπαλάκι στο λαό και στην “ατομική του ευθύνη”. Η αντιμετώπιση, όμως, της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς κρατική επιδημιολογική καταγραφή και επίβλεψη.

Γι αυτό αξιοποιήσατε την πανδημία για να περάσετε αντεργατικά- αντιλαϊκά μέτρα, για να ενισχύσετε το οπλοστάσιο της καταστολής και του αυταρχισμού.

Τι περιμένατε; Ότι εσείς θα ψηφίζετε αντεργατικούς νόμους και οι εργαζόμενοι θα σιωπούν; Δεν θα αντιδρούν, δεν θα κινητοποιούνται;

Κι αυτή η καραμέλα με τις συγκεντρώσεις που δήθεν ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων, έλιωσε πια. Ανακαλύψατε τώρα τα αυξημένα κρούσματα στη Νέα Σμύρνη, για να ενοχοποιήσετε τους χιλιάδες που διαδήλωσαν ενάντια στην κλιμάκωση της κρατικής καταστολής. Για πείτε μας λοιπόν, άλλες περιοχές όπως η Δυτική Αττική ή ο Πειραιάς που βράζουν από κορονοϊό, ποιος φταίει; Γιατί από όσο ξέρουμε εκεί δεν έγιναν τίποτα μεγάλες συγκεντρώσεις!

Εκεί το κράτος σας δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια. Σας βολεύει να προσπερνάτε τις εγκληματικές ευθύνες σας στην ίδια τη διαχείριση της πανδημίας. Τις συνέπειες, όμως, της διαχείρισης της πανδημίας τις πληρώνουν και οι επαγγελματίες, για να μπορείτε μετά να εμφανίζεστε ως σωτήρες, ως αυτοί που τους στηρίζουν, με κάποια δάνεια και ορισμένες επιδοτήσεις, για να μην χρεοκοπήσουν. Φυσικά αυτή είναι η μισή αλήθεια, την άλλη μισή την κρύβετε.

Πώς έφτασαν οι επαγγελματίες στη σημερινή κατάσταση; Φταίει αποκλειστικά η εμφάνιση της πανδημίας ή μήπως και οι ίδιες οι πολιτικές που εφαρμόσατε;

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών ήταν η αποθέωση των εκτεταμένων μέτρων περιορισμού που πήρατε στο εμπόριο, στην εστίαση και αλλού, οδηγώντας χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους σε απόγνωση. Την ίδια ώρα βέβαια, αποδειχτήκατε εξαιρετικά “ευέλικτοι” στο ξεχείλωμα των πρωτοκόλλων λειτουργίας των μεγάλων επιχειρήσεων, στο άνοιγμα του τουρισμού, στις αερομεταφορές, στα σουπερμάρκετ, μετατρέποντάς τα στην πράξη σε υγειονομικές βόμβες.

Αλλά και σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα στήριξης που πήρατε, δεν μπορείτε να κρύψετε την περιορισμένη αποτελεσματικότητά τους. Γιατί, πρώτον, είναι μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, σχεδιασμένα κυρίως να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μεγαλύτερων ή πιο δυναμικών επιχειρήσεων, που μπορεί σήμερα να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, αύριο όμως, στις συνθήκες ομαλότητας, θα συνεχίσουν να επιτυγχάνουν αυξημένους κύκλους εργασιών.

Αντίθετα, οι πιο μικροί επαγγελματίες δεν αντιμετωπίζουν απλά πρόβλημα ρευστότητας, αλλά επιβίωσης. Τα μισοδανεικά που δίνονται μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, για όσους την παίρνουν, εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού στις υποχρεώσεις που τρέχουν. Ακόμα και το πρόγραμμα επιδότησης που εξαγγείλατε για την επανεκκίνηση της εστίασης κάτω από την πίεση των αντιδράσεων και των ασφυκτικών αναγκών ενός κλάδου που παραμένει για πάνω από 7 μήνες κλειστός, δε θα “σβήσει” ούτε τις ζημιές των προηγούμενων μηνών, ούτε τα συσσωρευμένα χρέη των επόμενων. Και εδώ κρίνεστε. Αρνείστε να δώσετε μηνιαίο επίδομα στους πληττόμενους με χαμηλότερα εισοδήματα, μέτρο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας, τουλάχιστον για να εξασφαλιστούν οι καθημερινές οικογενειακές ανάγκες.

Δεύτερον, τα ίδια τα μέτρα και το ξέρετε πολύ καλά, είναι μιας χρήσης. Μαζί με το τέλος των περιορισμών την επόμενη μέρα, αρχίζει ο Γολγοθάς. Φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχουν ανασταλεί θα μπουν σε καθεστώς ρύθμισης και θα προστεθούν στις προηγούμενες ρυθμίσεις. Και όλα αυτά σε συνθήκες χαμηλών πτήσεων της οικονομίας και οξυμμένου ανταγωνισμού.

Και εδώ αρνείστε να πάρετε ορισμένα πιο μόνιμα μέτρα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ευεργετικά, όπως το να επανεντάξετε τους αυτοαπασχολούμενους στο αφορολόγητο, να μειώσετε τη φορολογία τους και κυρίως, να διαγράψετε ένα σημαντικό τμήμα των χρεών, παλιών και νέων, που τους πνίγουν. Όλα αυτά τα μέτρα που θα μπορούσαν να προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση στις εκατοντάδες χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις για τις οποίες δηλώνετε ότι κόπτεστε, συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ την οποία αρνείστε να υλοποιήσετε στο όνομα αντοχών της οικονομίας.

Τίποτε βέβαια δεν σας εμποδίζει να πριμοδοτήσετε με δισεκατομμύρια ευρώ τα σχέδια μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, για να εξασφαλίσετε τη θωράκιση της κερδοφορίας τους. Γιατί οι λεγόμενες αντοχές της οικονομίας, καθορίζονται από τα συμφέροντα και τα υπερκέρδη των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και όχι από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων.

Τώρα μάλιστα ράβετε καινούριο κοστούμι στο λαό που ακούει στο όνομα “Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης”. Το ταμείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο “Ελλάδα 2.0” δεν είναι ούτε λεφτόδεντρο, ούτε παγκάρι φιλόπτωχο.  Και δεν δικαιούται κανείς να το παρουσιάζει έτσι. Ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε κανένας από τους υπερασπιστές του. Πρόκειται για Ταμείο Ανάκαμψης που θα είναι η νέα αλυσίδα για τους λαούς της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.

Εμείς δεν θα σας βολέψουμε με κριτικές, όπως αυτές που σας κάνουν τα άλλα κόμματα. Αν κάνατε διάλογο, πόσο πολύς είναι αυτός ο διάλογος,αν θέλετε να βολέψετε γνωστούς, που –εννοείται  ότι μαζί με το βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα!

Η ίδια η ανάκαμψη για την οποία όλοι μιλάτε, είναι εχθρική για τον λαό γιατί αφορά μόνο τους ομίλους. Το ταμείο έχει πληρωθεί ήδη από τους λαούς της Ευρώπης. Ενώ στους όρους για την κάθε φορά εκταμίευση των ποσών είναι να ξαναπληρώνει ο ελληνικός λαός με την υλοποίηση νέων μέτρων από αυτά που έχουν ήδη συναποφασίσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις.

Σας θυμίζει κάτι η διαδικασία κύριοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΜΕΡΑ; Γιατί στον λαό του θυμίζει: Μνημόνια. Γι’ αυτό καλύτερα να το πείτε “5.0”.

Οι συνέπειες για τον λαό ομολογούνται πίσω από τις λέξεις του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. Το “εξωστρεφές, ανταγωνιστικό μοντέλο” είναι το μοντέλο με τα “πήλινα πόδια” που έσπασαν, την περίοδο της πανδημίας.

Τι σημαίνει να διαμορφωθεί ένα “φορολογικό σύστημα το οποίο θα είναι φιλικό προς την ανάπτυξη”;

Σημαίνει νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και νέα φορολογικά βάρη σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους.

Λέτε πως το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης θα δημιουργήσει μόνιμες και ποιοτικές θέσεις απασχόλησης. Ποιον κοροϊδεύετε;

Η ανάπτυξη και η κερδοφορία του κεφαλαίου απαιτούν, κοινό μυστικό είναι, φθηνή εργατική δύναμη. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Οι προβλέψεις για 200.000 θέσεις εργασίας είναι τουλάχιστον επισφαλείς, ενώ οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν, δεν θα καλύψουν παρά πολύ μικρό κομμάτι της ανεργίας.

Ποιος θα πληρώσει την κρατική στήριξη για τις “πράσινες” επενδύσεις των ομίλων; Ποιος θα πληρώσει το πανάκριβο ηλεκτρικό “πράσινο ρεύμα” και τους “πράσινους” έμμεσους φόρους;

Ρητορικό το ερώτημα. Η κυβέρνηση ψάχνει για συναινέσεις. Ξέρει πού να τις βρει. Πρόθυμους για “μορατόριουμ” θα βρει στην αξιωματική αντιπολίτευση, το πρότεινε άλλωστε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα κόμματα που χαιρέτησαν το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο εργατικό λαϊκό κίνημα θα βρει “κλειστές πόρτες”. Γιατί τελικά η “ρήξη με τις κατεστημένες αντιλήψεις”, στις οποίες αναφέρεστε κ. Μητσοτάκη, αφορά στην κατάργηση του 8ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη συρρίκνωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για να μην βάζει κανείς εμπόδιο στις ορέξεις των αφεντικών, αφορά στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Σας ακούσαμε να λέτε και για επενδύσεις στην υγεία. Τρίβουν τα χέρια τους οι κλινικάρχες. Τώρα έχουν στήσει μεγάλο φαγοπότι θησαυρίζοντας μέσα στην πανδημία και τους ετοιμάζετε καινούρια γλέντια με τους κόπους του κόσμου. Ντροπή σας!

Ο λαός όντως έχει ανάγκη από ρήξη. Ρήξη με την στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου “ρήξη”, πρώτα και κύρια, με τη στρατηγική της ΕΕ, της άρχουσας τάξης και των κομμάτων που τους υπηρετούν.

Το συμφέρον του ελληνικού λαού είναι στην πάλη για έναν άλλο, διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με επίκεντρο τους δικούς του στόχους για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Το πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της εστίασης, κάτω από την πίεση και τις αντιδράσεις, δεν αντιμετωπίζει επί της ουσίας τα αδιέξοδα των επαγγελματιών και των εργαζόμενων, σε έναν  κλάδο που παραμένει για πάνω από 7 μήνες κλειστός, από την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Είναι προσανατολισμένο σε συγκεκριμένες κατηγορίες του κλάδου, ενώ χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις αποκλείονται. Επίσης, τίθεται ως κριτήριο μόνο ο τζίρος του 2020, ενώ τα καταστήματα αυτά παραμένουν κλειστά σχεδόν ένα 4μηνο και το 2021.

Για τους επαγγελματίες της εστίασης με χαμηλότερα εισοδήματα, ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά τους την επόμενη μέρα αναμένεται δύσβατος και γεμάτος ανασφάλεια, αφού θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ζημιές των προηγούμενων μηνών και τα συσσωρευμένα χρέη των επόμενων. Γι’ αυτό το λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη να διεκδικηθεί η ψήφιση των ουσιαστικών μέτρων στήριξης, που περιλαμβάνει η πρόταση νόμου που κατέθεσε στη βουλή το ΚΚΕ, άμεσου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως η διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, η μείωση φορολογίας και η επαναφορά αφορολόγητου ορίου κλπ.

ΑΘΗΝΑ 2/4/2021 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 2 Απρίλη, με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕΠΑΑ, Καπέλος Θωμάς και Στέφου Ελισάβετ, τόνισαν την ανάγκη ευαισθητοποίησης για το ζήτημα του αυτισμού και την ανάγκη στήριξης από το κράτος των εκπαιδευτικών, θεραπευτικών αναγκών των ατόμων με αυτισμό, την επαγγελματική τους αποκατάσταση και την προστασία τους, ιδιαίτερα την περίοδο της ζωής τους που δε θα μπορούν να έχουν τη στήριξη της οικογένειας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι η ανάπτυξη όλων των υποδομών που απαιτούνται και η στελέχωσή τους για τη στήριξη των ανθρώπων με αυτισμό και των οικογενειών τους, είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους και πρέπει να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες απολύτως δωρεάν.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί η πρώιμη διάγνωση των ατόμων του αυτιστικού φάσματος και η έγκαιρη εκπαιδευτική και θεραπευτική παρέμβαση, για να εξασφαλιστεί το μέγιστο αποτέλεσμα στην κοινωνική προσαρμογή και εξέλιξη αυτών των παιδιών.

Το ΚΚΕ σταθερά προβάλλει και διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματα των ανθρώπων με αυτισμό και των οικογενειών τους, με το κριτήριο ότι αυτά πρέπει να αποτελούν υποχρέωση του κράτους και όχι ζήτημα ατομικής ευθύνης, όπως σήμερα συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό.

ΑΘΗΝΑ 2/4/2021 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.