“Δεσμεύσεις Υπουργείου Περιβάλλοντος για τους σεισμοπαθείς στον Βασίλη Κεγκέρογλου.”.


Reading time: 7 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 17 Νοεμβρίου 2021 by manos (ceo)-admin

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο κ.Κεγκέρογλου με την επίκαιρη ερώτηση του ζήτησε συνολικό και οργανωμένο σχέδιο για τις σεισμόπληκτες περιοχές και συγκεκριμένα την ένταξη των σεισμόπληκτων περιοχών σε πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά την Μινώα Ενεργειακή κοινότητα, η οποία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή καθώς και την  ενεργειακή αποκατάσταση και αναβάθμιση των κτιρίων που θα ανακατασκευαστούν, προτείνοντας την ένταξη των πληγέντων, επισκευάσιμων κτηρίων στο εξοικονομώ κατ’ οίκον κατά προτεραιότητα.

«Περίπου 6.000 κτήρια έχουν πληγεί και χρειάζονται ανακατασκευές μικρότερου ή μεγαλύτερου εύρους. Είναι προφανές ότι αυτά τα κτήρια όλα τα κτήρια που θα ανακατασκευαστούν πρέπει να έχουν σύγχρονες προδιαγραφές εξοικονόμησης ενέργειας και πρέπει να χρηματοδοτηθεί ειδικό πρόγραμμα ‘’εξοικονομώ” για τα σεισμόπληκτα. Δεν επιτρέπεται να ανοικοδομηθούν κτήρια και να μην έχουν βιοκλιματικές προδιαγραφές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Σχετικά με τους λογαριασμούς ρεύματος και την διασφάλιση της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, ο Βουλευτής επέμεινε στην αναγκαιότητά ειδικής ρύθμισης  που θα αναστέλλει τουλάχιστον για 6 μήνες την αποστολή λογαριασμών ρεύματος στους σεισμόπληκτους και θα παρέχει την  δυνατότητα ευνοϊκών ρυθμίσεων σε όλους τους σεισμοπαθείς, ανεξαιρέτως και από όλους τους παρόχους,  δεδομένων των αναγκών που έχουν προκύψει και το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην οικονομική ζωή των περιοχών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων.

Ο Υφυπουργός με την απάντηση του, αφού αναφέρθηκε στα ισχύοντα, εξήγγειλε ότι σε συνεργασία με την ΔΕΗ επίκειται ειδική ρύθμιση για τους σεισμοπαθείς των περιοχών αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος, τόσο για ευνοϊκό διακανονισμό όσο κι για την μη αποστολή των λογαριασμών.

Για την πρόταση του ενεργειακού συμψηφισμού και την ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο Υφυπουργός αποδέχθηκε τις προτάσεις του Βουλευτή και ήταν θετικός στην εξέταση τους.

Σε ότι αφορά την κατά προτεραιότητα ένταξη των σεισμόπληκτων περιοχών στο εξοικονομώ- αυτονομώ ο Υφυπουργός ήταν αρνητικός, προφασιζόμενος την χαμηλή χρηματοδότηση του προγράμματος, δεσμεύτηκε ωστόσο ότι αναζητεί χρηματοδοτικό εργαλείο  για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων που θα ανακατασκευαστούν.

 

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://youtu.be/bZ77I2OVsjY

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει να λάβει υπόψη της τις θέσεις των Τ.Ε.Φ.Α.Α, του ΠΣΕΑΑ και των Συλλόγων Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων

O Γραμματέας της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά το ψήφισμα των Σχολών (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) και Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για τον Αθλητικό Εθελοντισμό και τον Αθλητισμό Αναψυχής, καθώς και τις θέσεις  του Πανελληνίου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης (ΠΣΕΑΑ) και την επιστολή των Συλλόγων  Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων  Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων για το ίδιο θέμα.

Ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου αιτήθηκε από την  Υπουργό Πολιτισμού και  Αθλητισμού  συμπερίληψη των θετικών απόψεων και θέσεων των παραπάνω φορέων στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο : « Αθλητικός Εθελοντισμός, Αθλητισμός Αναψυχής και Άθληση για ‘Όλους, Πνευματικός Αθλητισμός, Ηλεκτρονικός Αθλητισμός (e-sports), Εργασιακός Αθλητισμός και λοιπές τροποποιήσεις νομοθεσίας»

Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις της Κρήτης που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2020

O Γραμματέας  της  Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων  σχετικά με την καθυστέρηση, εδώ και 1 χρόνο, της καταβολής των αποζημιώσεων των επιχειρήσεων της Κρήτης που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου του 2020.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

«Όπως είναι γνωστό, η σφοδρή  κακοκαιρία του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου του 2020 προκάλεσε πολύ  σοβαρά προβλήματα και μεγάλες  ζημιές σε υποδομές (δημόσια κτίρια, κατοικίες, δρόμοι, αεροδρόμιο κλπ) αλλά και στον παραγωγικό ιστό του νησιού (επιχειρήσεις, καταστήματα, πρώτες ύλες, προϊόντα,  μηχανήματα κλπ ).

Το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε με ικανοποιητικό ρυθμό στην καταβολή  των  αποζημιώσεων για τις οικοσκευές. Δυστυχώς όμως τα Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ.

Ιδιαίτερα, οι επιχειρήσεις που επλήγησαν δυσκολεύονται να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αν δεν καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που χρονίζουν εδώ και ένα χρόνο. Οι επιχειρήσεις της Κρήτης, λόγω των πλημμυρών, έχουν απωλέσει προϊόντα, μηχανήματα και γενικότερα υποδομές που ήταν και είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους.

Επειδή οι επιχειρήσεις αλλά και η κοινωνία της Κρήτης έχουν υποστεί και επιπλέον πλήγματα  με το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Επειδή η επιχειρηματική δράση στην Κρήτη θα πρέπει να συνεχιστεί, να στηριχτεί και να ενισχυθεί με την αναπλήρωση των απωλειών και την άμεση αποζημίωση των επιχειρήσεων που επλήγησαν εδώ και ένα χρόνο.

Επειδή, φέτος, σε ερώτησή μας που συζητήθηκε στις 6 Σεπτέμβρη για το ίδιο θέμα, δεν υπήρξε σαφής απάντηση αλλά δικαιολογίες περί καθυστερήσεων  της Αυτοδιοίκησης

Επειδή η Περιφέρεια Κρήτης Π.Ε Ηρακλείου έχει υποβάλει ήδη πλήρη φάκελο με τις επιχειρήσεις που επλήγησαν

Ερωτάσθε κ. κ Υπουργοί:

-Ποιοι οι λόγοι που καθυστερεί η καταβολή των αποζημιώσεων 1 χρόνο τώρα; Γιατί δεν υπήρξε καμία επιτάχυνση  των διαδικασιών παρά την ερώτησή μας  στις 6 Σεπτέμβρη;

-Πότε συγκεκριμένα θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις και στις παραγωγικές δραστηριότητες που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2020; »

«Αντιμετώπιση γραφειοκρατικών προβλημάτων κατά την εφαρμογή του προγράμματος στεγαστικής συνδρομής των σεισμοπλήκτων του ν. Ηρακλείου».

O Γραμματέας της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τα γραφειοκρατικά προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του προγράμματος στεγαστικής συνδρομής των σεισμοπλήκτων του ν. Ηρακλείου.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

 

«Δύο σχεδόν μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό στον Νομό Ηρακλείου, η  στεγαστική συνδρομή και αποκατάσταση προχωρεί μετ’ εμποδίων, όπως και η ενίσχυση για την αποκατάσταση ή ανοικοδόμηση επαγγελματικών κτηρίων, αφού οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα.

Τρανό παράδειγμα οι ιδιοκτήτες που απέκτησαν οικία από κληρονομιά ή την αγόρασαν μέχρι 26/9/2021, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν την κρατική συνδρομή γιατί το ηλεκτρονικό σύστημα δεν τους αναγνωρίζει.

Άλλο παράδειγμα αποτελεί η αδυναμία εισόδου στο arogi.gr των περιπτώσεων με λάθη στο Ε9. Ειδικότερα, μπορεί να αναφερθεί το πραγματικό πρόβλημα ιδιοκτήτριας κατά 1/3 σε αδιανέμητο πληγέν ακίνητο, του οποίου τα υπόλοιπα 2/3 ανήκουν κατά 1/3 στους 2 άλλους αδελφούς της. Τα 2 αδέλφια το έχουν δηλώσει στο Ε9 ως κατοικία και μπαίνουν κανονικά στο arogi.gr, ενώ η πρώτη συνιδιοκτήτρια , δεδομένου ότι το είχε πριν πολλά χρόνια δηλώσει ως επαγγελματική στέγη ( διότι παλιά ήταν καφενείο) και δεν έχει γίνει διόρθωση στο Ε9, αδυνατεί να εισέλθει στο σύστημα arogi.gr και να αιτηθεί την κρατική ενίσχυση προς ανακατασκευή του πληγέντος ακινήτου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ιδιοκτητών που κληρονόμησαν οικίες ή τις αγόρασαν μέχρι 26/9/2021 για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δήλωσης και δεν τους δίνεται η δυνατότητα εισόδου στο arogi.gr , προκειμένου να αιτηθούν και να λάβουν την κρατική ενίσχυση προς ανακατασκευή του πληγέντος ακινήτου τους;
  2. Πώς θα αντιμετωπίστε το πραγματικό πρόβλημα που περιγράφεται ανωτέρω και αποκλείει από την κρατική ενίσχυση την μία εκ των τριών συνιδιοκτητών του ίδιου πληγέντος ακινήτου επειδή αναφέρεται διαφορετική χρήση, ενώ την ίδια στιγμή παρέχεται η στεγαστική συνδρομή στους άλλους δύο συνιδιοκτήτες;
  3. Θα παρατείνετε την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στεγαστικής συνδρομής, που έληξε την 15.11.2021; »

Δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Πέρασαν 48 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών ενάντια στην ξενοκίνητη δικτατορία που για 7 ολόκληρα χρόνια καταδυνάστευσε το λαό μας και αιματοκύλησε την Κύπρο.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει πάντα το ύψιστο σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα της νεολαίας και του λαού μας.

Η νεολαία της πατρίδας μας με την στήριξη του λαού  και με  όπλα, τη φωνή της, τα συνθήματά της, τις γροθιές της και το πάθος της για Ελευθερία και Δημοκρατία, προέταξε  τα στήθη της  στα τανκς της χούντας.

Διαχρονικά, «το Πολυτεχνείο» συκοφαντήθηκε και συχνά έτυχε εκμετάλλευσης από διάφορους  κύκλους και για διαφορετικούς  λόγους και σκοπιμότητες.

Αντιδραστικοί κύκλοι για χρόνια «δεν έβλεπαν» τους νεκρούς του ενώ εξτρεμιστικές οργανώσεις και ομάδες το χρησιμοποίησαν για να νομιμοποιήσουν τις έκνομες ενέργειές τους, πλήττοντας το ουσιαστικό νόημά της εξέγερσης αλλά και τη σπουδαία δημοκρατική κατάκτηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

Παρ’ όλα αυτά το Πολυτεχνείο ανήκει στη νεολαία και στον λαό της Πατρίδας μας και θα συμβολίζει παντοτινά το πάθος για τη Δημοκρατία και την αποφασιστικότητα του λαού μας να παλέψει γι’ αυτήν.

Οι σημερινές συνθήκες είναι δύσκολες, «οι καιροί οὐ μενετοί». Τα προτάγματα εκείνης της εποχής για «Ψωμί –Παιδεία- Ελευθερία» είναι πάντα επίκαιρα  διότι η κοινωνική δικαιοσύνη  και η βελτίωση της Παιδείας είναι διαρκή  ζητούμενα ενώ η Δημοκρατία, σήμερα, αντιμετωπίζει διαφορετικούς κινδύνους.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτα δε χαρίζεται. Σήμερα, πρέπει να αγωνιστούμε για τη διεύρυνση της Δημοκρατίας, το πλάτεμα της συμμετοχής των πολιτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, την προστασία του περιβάλλοντος, την βελτίωση των δομών Παιδείας και Υγείας και για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρωποκεντρικό πρόσημο.

Η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτούν εγρήγορση, ενότητα του λαού  και προσήλωση στο ουσιαστικό νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.