«Δεν μειώνονται οι συντάξεις» – Επιμένει η κυβέρνηση


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 19 Οκτωβρίου 2018 by energinews (admin)

Ένα σενάριο η μη περικοπή των συντάξεων

Επιμένει η κυβέρνηση στην πρόβλεψη ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2019 στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφισημία τι προτείνει η κυβέρνηση να κάνει και τι θα κάνει. Δε μειώνονται οι συντάξεις και παίρνουμε ένα κομμάτι από τα αντίμετρα παραπάνω δαπάνες της τάξης των 800 εκατ. ευρώ».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, στην πραγματικότητα είναι πιο επεκτατικός αυτός ο προϋπολογισμός, διότι ήδη έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των αντιμέτρων.

«Το ότι είμαστε σοβαρή κυβέρνηση αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είχαμε και δημοσιονομικό χώρο το 2018 και ξεκίνησαν νωρίτερα να υλοποιούνται θετικά μέτρα (επιδότηση παιδιών κ.λπ.)», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης διέψευσε ότι υπάρχουν δύο σενάρια για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

«Δε μιλάμε και δεν υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια για να αποφασίσει η κυβέρνηση σε ποιο θα καταλήξει και θα υιοθετήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αντικρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή: «Το σενάριο είναι ένα», δηλαδή «το σενάριο βάσης, συν τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση». Το αποτέλεσμα είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Εξήγησε, μάλιστα, ότι από αυτή τη χρονιά και στο εξής η μορφή του προσχεδίου των προϋπολογισμών όλων των κρατών θα περιλαμβάνει τα κύρια δημοσιονομικά μεγέθη, όπως θα διαμορφώνονταν εάν δεν υπήρχε καμία δημοσιονομική παρέμβαση.

Από την πλευρά του, όμως, ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας αντέτεινε ότι και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης μίλησε για δύο σενάρια, στη γνώμη που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο. «Κάνει λάθος», απάντησε ο κ. Χουλιαράκης, για να σχολιάσει ο κ. Σταϊκούρας: «Βρείτε τα μεταξύ σας».

Εντωμεταξύ, απάντηση στην επισήμανση κυβερνητικών στελεχών, ότι δεν υπάρχουν δύο σενάρια στον προϋπολογισμό για τις συντάξεις, δίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι έχει τη θεσμική υποχρέωση να εκφράζει ανεξάρτητη γνώμη για τη δημοσιονομική πολιτική και τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Με τη γνώμη αυτή μπορεί ελεύθερα να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει κανείς. Όμως ο ισχυρισμός ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή “κάνει λάθος” προϋποθέτει σοβαρή τεκμηρίωση που δεν ακούστηκε στη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) συζήτηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το Γραφείο θυμίζει ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 αναφέρει ρητά: 1. Στον τίτλο του πίνακα 2.1 (σελ. 18) το “Σενάριο βάσης” και 2. Στον τίτλο του πίνακα 2.8 (σελ. 37) το “Σενάριο με ενσωματωμένες τις προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις”. Πρόκειται δηλαδή, όπως εξηγεί, για δύο σενάρια που παράγουν διαφορετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Αυτή είναι άλλωστε, σημειώνει, «η δομή παρουσίασης τόσο των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Στρατηγικής όσο και των προσχεδίων προϋπολογισμών που καταθέτουν τα κράτη-μέλη στα πλαίσια του ευρωπαϊκού εξαμήνου, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.