Δίχως τέλος η κρίση στην αγορά εργασίας
Τελευταία ενημέρωση 5 έτη by energinews (admin)
Συνεχίζεται η κατηφόρα σε βασικούς τομείς της οικονομίας παρά την “έξοδο” από τα μνημόνια
Παρά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τον απεγκλωβισμό της χώρας από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων τον προηγούμενο Αύγουστο και τις άριστες πλέον σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε., η κρίση συνεχίζει να υφίσταται. Αυτό αποκάλυψε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., καθώς οι απώλειες σε θέσεις εργασίας αλλά και σε αμοιβές τα χρόνια των μνημονίων ήταν αρκετά μεγάλες, ενώ το πλήγμα, αντί να σταματήσει, συνεχίζει να υπάρχει σε πάρα πολλούς παραγωγικούς κλάδους.
Οι μισθοί και τα μεροκάματα σε κλάδους της οικονομίας, όπως η Ενέργεια και οι Κατασκευές, υπέστησαν ένα μεγάλο σοκ, ενώ ο τουρισμός αυτοπαρουσιάζεται ως το αντίδοτο της κακής οικονομικής και εργασιακής κατάστασης. Όσο για το “αναπτυξιακό” έτος 2018, δεν έφερε άνοδο στους μισθούς όλων των εργαζομένων. Σε πολλούς κλάδους οι πιέσεις συνεχίστηκαν, ενώ οι συνολικές απώλειες από την αρχή της κρίσης φτάνουν έως το 60%. Αλλά και σε όρους απασχόλησης, με πολύ λίγες εξαιρέσεις (τον τουρισμό αλλά και τις υπηρεσίες παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων και τις μεταφορές), η απώλεια θέσεων ήταν τεράστια τα χρόνια που προηγήθηκαν. Έφτασαν ακόμη και το 42%, με την ανάκαμψη του 2018 να μην τους αγγίζει όλους.
Για παράδειγμα, στη μεταποίηση, που αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς κλάδους, η απασχόληση από το 2010 έως το 2018 μειώθηκε κατά 16,9% και φέτος η πτώση συνεχίστηκε (κατά 0,2% με βάση στοιχεία 3ου τριμήνου σε ετήσια βάση). Οι ώρες εργασίας περιορίστηκαν περισσότερο λόγω της μείωσης της παραγωγής (κατά 15,8% την 8ετία με μηδενική άνοδο πέρυσι), ενώ η πτώση στις αμοιβές ήταν πολύ μεγαλύτερη: οι αποδοχές περιορίστηκαν κατά 24,1% από το 2010, ενώ αναστροφή της τάξης του 3% καταγράφηκε πέρυσι.
Τη μεγάλη πτώση που παρουσίασε η μεταποίηση σχολίασε στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Στέλιος Βοργιάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Ο κ. Βοργιάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι λογικό. Εάν υπήρξε μια υπερφορολόγηση, υπήρξε στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που πραγματικά αυτή παράγει στη χώρα και ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα. Είναι δύο κλάδοι που συνιστούν τη φύση της οικονομίας και εάν λάβουμε υπόψη πως το 95% των επιχειρήσεων της χώρας είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιλαμβανόμαστε εύλογα ότι ο δευτερογενής τομέας και ο πρωτογενής είναι λογικό να υφίστανται πτώση της παραγωγικότητας. Είναι λογικό, από τη στιγμή που υπήρχαν τόσα λουκέτα, το σύνολο ωρών παραγωγής να μειώθηκε και εννοείται πως είχαμε μειώσεις εργασιακού προσωπικού και ελαστικές μορφές απασχόλησης και μια σειρά μέτρων που πραγματικά ισοπέδωσαν και τον εργαζόμενο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή αυτούς που δεν ευθύνονται για την οικονομική κρίση».
Η εξαίρεση
Παρά τα αρνητικά στοιχεία όπως αποτυπώνονται στη μεταποίηση, στον τουρισμό καταγράφεται η μόνη “εξαίρεση”. Στις δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης καταγράφεται άνοδος της απασχόλησης κατά 87,6% τα χρόνια της κρίσης και κατά 3,4% το 2018, ενώ οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν πολύ περισσότερο: κατά 171,1% από το 2010 και κατά 5% πέρυσι. Όσο για τις αμοιβές, υπάρχει άνοδος 106% τα χρόνια της κρίσης και κατά 5,5% το 2018.
Να σημειωθεί βεβαίως ότι ως αποδοχές υπολογίζονται οι μικτές, δηλαδή και το εργασιακό κόστος, που έχει αυξηθεί λόγω των νέων εισφορών.
Ο κ. Βοργιάς σχολίασε τα στοιχεία του τουρισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο τουρισμός είναι συγκυρίες. Δυστυχώς όμως και ο τουρισμός δε στηρίζεται σε μια εθνική στρατηγική αλλά από συγκυρίες. Σίγουρα υπήρξε αύξηση της απασχόλησης, δηλαδή ήταν ένα υγιές κομμάτι της οικονομίας που κράτησε. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να πούμε πως ο τουρισμός συνδέθηκε με τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα, οι οποίοι ουσιαστικά είναι οι δύο τομείς που παράγουν σε αυτή τη χώρα. Ο τουρισμός είναι τριτογενής τομέας παραγωγής. Είναι μια εύθραυστη οικονομία, ενώ η παραγωγή είναι η βάση μιας εθνικής οικονομίας. Ακόμη και σε υγιή κομμάτια της οικονομίας, όπως η ενέργεια, πέρασαν αναξιοποίητα και θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε καλύτερα. Δεν υπήρξαν πολιτικές διασύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα. Είναι αποθαρρυντικά τα στοιχεία για την εθνική οικονομία και κάποιες πολιτικές πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να ενισχυθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η υπερφορολόγηση είναι επιζήμια και πρέπει να υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και έτσι θα δοθούν και σημαντικές λύσεις στην απασχόληση.
Μπορεί να είχαμε μείωση σε επίπεδο ανεργίας, αλλά αυτή η ανεργία έγινε εις βάρος της απασχόλησης. Με το να χάνεται μια θέση μόνιμης απασχόλησης και να δημιουργούνται δύο θέσεις μερικής απασχόλησης, δε μειώνεις την ανεργία. Απεναντίας, δημιουργείς εργαζόμενους οι οποίοι είναι κάτω από το όριο της φτώχιας και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Αυξήθηκε η απασχόληση, αλλά όχι οι μισθοί»
Ωστόσο, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” αναζήτησε και έναν ειδικό στον τουρισμό, τον κ. Νίκο Κοκολάκη, πρόεδρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, ο οποίος μας έδωσε στοιχεία σχετικά με την απασχολησιμότητα αλλά και τον μισθό που λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι.
«Αυξήθηκε η απασχόληση στον τουρισμό, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο ποσοστό. Η απασχόληση αυξήθηκε αλλά αυξήθηκαν και οι ελαστικές μορφές εργασίας. Αυτό ήταν το πιο βασικό. Μπορεί να αυξήθηκε η απασχόληση, αλλά όχι το 8ωρο. Αυξήθηκαν τα 4ωρα και η ημιαπασχόληση. Υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι η σταθερή δουλειά και τα 8ωρα μειώθηκαν σε σημαντικό βαθμό. Η αύξηση της απασχόλησης συνδέεται με την αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης», τόνισε ο κ. Κοκολάκης.
Όσον αφορά στην αύξηση των μισθών όπως την παρουσιάζει η ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο κ. Κοκολάκης εξέφρασε τη σταθερή άρνησή του, λέγοντας: «Δεν είναι απόλυτο ότι αυξήθηκαν οι μισθοί. Διαφωνώ κάθετα. Στα χρόνια της κρίσης μειώθηκαν οι μισθοί κατά 20-30%, άσχετα εάν σταδιακά πάνε να επανέλθουν. Αυτό ήταν μέσα από τις συμβάσεις εργασίας που υπέγραψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιτισμού και Τουρισμού, αλλά και όπως υπέγραψε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, το οποίο άντεξε και γι’ αυτό δεν έπεσε ο κλάδος μας σε τόσο μεγάλη πτώση, όπως άλλους τομείς της οικονομίας μας. Κάναμε συμβάσεις και με την πάροδο του χρόνου έγιναν υποχρεωτικές».
πηγη:www.neakriti.gr