Δίκη Χρυσής Αυγής: Το δικαστήριο αποφασίζει για ελαφρυντικά – Το σχέδιο για τις συλλήψεις

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 9 Οκτωβρίου 2020 by energinews (admin)

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να πέσει η αυλαία της ιστορικής δίκης με την επιβολή των ποινών προς τους καταδικασθέντες, μεταξύ άλλων, πρώην βουλευτές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Με τους συνηγόρους των χρυσαυγιτών να ζητούν ελαφρυντικά επιστρατεύοντας κάθε πιθανό και απίθανο επιχείρημα, το δικαστήριο διέκοψε το βράδυ της Πέμπτης χωρίς να λάβει απόφαση για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών και η συνέχεια θα δοθεί στη δικαστική αίθουσα στις 11 το πρωί της Παρασκευής προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.

Σήμερα, το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση επί των ελαφρυντικών και στη συνέχεια θα εισέλθει στον σκληρό πυρήνα της απόφασης με την ανακοίνωση των ποινών, αφού προηγουμένως προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως.

Η τελική απόφαση για τις ποινές και συνεπώς για το ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή αναμένεται να έχει εκδοθεί πιθανότατα μέχρι το βράδυ, ωστόσο λόγω της φύσης της δίκης και του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων δεν αποκλείεται να μετατεθεί για τη Δευτέρα.

Τόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας όσο και την Τετάρτη, οι πρώην βουλευτές και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής έριξαν στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τα τελευταία τους νομικά όπλα για να μειώσουν τις ποινές, με τους συνηγόρους τους να επικαλούνται εκτός του σύννομου βίου και άλλα επιχειρήματα, έωλα έως και εκτός πραγματικότητας.

Τι προβλέπουν οι ποινές

Η τελική απόφαση των δικαστών επί των ελαφρυντικών θα οριοθετήσει το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν.

Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές θα κυμανθούν από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

Σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξης. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τις συλλήψεις

Την ίδια ώρα, η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, παραμένει σε ετοιμότητα για το σχέδιο σύλληψης μόλις ανακοινωθούν οι ποινές και κριθεί ποιοι θα μεταφερθούν στις φυλακές. Τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής γνωρίζουν πλέον τα ωράρια τους, τις συνήθειες τους και τα δρομολόγια τους και περιμένουν να ανακοινωθεί η τελική απόφαση από το δικαστήριο.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Σταύρου Μπαλάσκα της ΠΟΑΣΥ. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς αν η αστυνομία είναι έτοιμη να εντοπίσει και να συλλάβει, εφόσον χρειαστεί τα μέλη και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Μπαλάσκας είπε «Η ΕΛ.ΑΣ. είναι στα 5 έως 6 μέτρα κοντά στους Χρυσαυγίτες. Με το πού θα δοθεί εντολή οι αστυνομικοί θα είναι στο διπλανό τοίχο».

Μάλιστα πρόσθεσε πως εφόσον καταδικαστούν, οι αστυνομικοί όταν τους εντοπίσουν, θα τους περάσουν χειροπέδες προκειμένου να τους οδηγήσουν στη φυλακή, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρόσθεσε όμως πως στην περίπτωση που τα μέλη της Χρυσής Αυγής αντισταθούν, τότε θα γίνει βίαιη προσαγωγή.

Σε ερώτηση σε ποιες φυλακές θα οδηγηθούν και αν θα δημιουργηθεί ειδική πτέρυγα, ο κ. Μπαλάσκας δεν απάντησε, καθώς τόνισε πως η δουλειά της αστυνομίας σταματάει από τη στιγμή που θα τους μεταφέρουν στο σωφρονιστικό κατάστημα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα 23 στελέχη που κατηγορούνται για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση σε συνεργασία με το τμήμα αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.