Δήλωση του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη


0
(0)

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΛΩΝ!

ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ 8 ΔΙΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΝΔ, ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

Είναι αναγνωρισμένο, με δημόσιες δηλώσεις, αυτοδιοικητικών στελεχών όλου του πολιτικού φάσματος, και θεωρήθηκε σημαντικό κεκτημένο, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, στη περίοδο των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα, να χρηματοδοτούνται έργα και να στηρίζονται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και τις αναπτυξιακές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, χωρίς ποτέ να εξετάζεται η κομματική προέλευση του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη.

Δυστυχώς κανένα κεκτημένο της κοινωνίας, ούτε καν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που κυριάρχησε η ΝΔ δεν είναι αυτονόητο, με την σημερινή Κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, δια του Υπουργείου Ανάπτυξης, έρχεται σήμερα να ανατρέψει αυτόν τον προγραμματισμό, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, είχε σχεδιαστεί και υλοποιούνταν με απένταξη έργων 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν κυρίως τους Δήμους και θα κάλυπταν πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Με απόφαση και εξαιρετικά επείγουσα επιστολή (07/04/2020) του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Τσακίρη, προς τις Περιφέρειες της χώρας με αντικείμενο την δέσμευση και τον ολοκληρωτικό έλεγχο του προϋπολογισμού των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ (2014-2020), ενημερώνει ότι αναστέλλονται όλα τα προγραμματισμένα έργα, ύψους 8 Δισεκατομμύριων Ευρώ, που δεν είναι ήδη συμβασιοποιημένα.

Για την αιτιολόγηση αυτής της απαράδεκτης ανατροπής του σχεδιασμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επικαλείται την αναγκαιότητα κάλυψης των απαιτούμενων ιατρικών δαπανών, εξαιτίας της πανδημίας, ώστε να υπάρχει κεντρικός συντονισμός !!!!!!!

Είναι ένα ακόμη αυταρχικό βήμα του επιτελικού κράτους της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, με πρόσχημα την κρίση, για τον στραγγαλισμό της αυτονομίας των ΟΤΑ και του δημοκρατικού προγραμματισμού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έναν χρόνο πριν την λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (2013-2020) και  4 χρόνια πριν τη λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας (2023), με πρόσχημα τον κορωνοϊό, προγραμματίζει να απενταχθούν 8 δισεκατομμύρια έργα.

Η συνέχεια της πολιτικής της ΝΔ είναι γνωστή από το παρελθόν της:

 

 • είτε θα ενταχθούν τα ίδια μετά από μεγάλες καθυστερήσεις και κίνδυνο τελικά να χαθούν οι χρηματοδοτήσεις, εξυπηρετώντας την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης (επικοινωνιακό πρότυπο αλλαγής ονόματος προγράμματος Φιλόδημου σε Αντώνης Τρίτσης, με καθυστέρηση οκτώ μηνών)
 • είτε θα ενταχθούν νέα, αρεστών έργων, Περιφερειαρχών ή Δημάρχων, της Κυβέρνησης, που επίσης θα κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν μέχρι το 2023, αφού δεν έχουν ακόμη καν δημοπρατηθεί,
 • είτε θα κατευθυνθούν σε άλλες άγνωστες ως σήμερα πολιτικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης, χωρίς κανένα κριτήριο και κανόνα.

Αυτή η καταστροφική πολιτική της ΝΔ, μέσα στην κρίση, χτυπά άμεσα και ηχηρά τους πολίτες, τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Καλούμε τους Περιφερειάρχες της χώρας,, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία (12 από τους 13) είναι κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής της ΝΔ και συνυπεύθυνοι για την πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, τουλάχιστον για όσα συμβαίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ενημερώσουν τους πολίτες στις περιφέρειες τους, για τα έργα, που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, έργα που οικειοποιούνταν οι ίδιοι προεκλογικά και σήμερα απεντάσσονται από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Καλούμε τους Περιφερειάρχες της χώρας, να μην κρύβονται πίσω από την λιτή ανακοίνωση της ΕΝΠΕ, αλλά να ενημερώσουν οι ίδιοι τους πολίτες και τους Δήμους των Περιφερειών τους, για την μεθοδευόμενη καταστροφική πολιτική απένταξης έργων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Καλούμε τους Δημάρχους της χώρας και την ΚΕΔΕ, να παρέμβουν σύμφωνα με την ανακοίνωση τους και να ενημερώσουν τους πολίτες για τα έργα που η κυβέρνηση σκοπεύει να απεντάξει καθώς και τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ για τους καταστροφικούς, για τις ανάγκες των πολιτών, σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, σε πλήρη ασυμφωνία με το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου.

Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Πρωθυπουργό να σταματήσουν αυτή την πολιτική απένταξης έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διά του Υπουργείου Ανάπτυξης, γιατί η απώλεια πόρων και έργων για τη χώρα, 8 δις, ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο, είναι καταστροφική.

Καλούμε τους πολίτες να ενημερωθούν για όσα υλοποιήσαμε και προγραμματίσαμε για τις ανάγκες τους, για όσα τους παραπληροφόρησαν και για όσα αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά, σήμερα πραγματοποιεί η κυβέρνηση και τα στελέχη της ΝΔ.

Σωκράτης Φάμελλος: H κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

«Το αποτέλεσμα του Eurogroup είναι πολύ κατώτερο των περιστάσεων και αναντίστοιχο με τις ανάγκες της οικονομίας λόγω της υγειονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άλλαξε στρατόπεδο και δυστυχώς συντάχθηκε με τη λογική των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά και όχι του Νότου, μια λογική των αριθμών που δεν λαμβάνει υπόψη ότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Η χρηματοδότηση των οικονομιών των κρατών-μελών, με την απόφαση του Eurogroup, ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ και συνδέεται με νέα προγράμματα λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δηλαδή ζητάει από τις πληγωμένες οικονομίες των κρατών να επιστρέψουν τη χρηματοδότηση. Αυτό ενώ όλοι αναγνωρίζουμε ότι η οικονομία θα δεχτεί ένα πολύ σοβαρό πλήγμα εάν δεν διασφαλιστεί η ρευστότητα στην αγορά. Μόνο τα κράτη μπορούν να εγγυηθούν την ηρεμία, να καλλιεργήσουν θετικές προσδοκίες και να ανακάμψει γρήγορα η οικονομία. Ενώ χρειαζόμαστε ακόμη, επί της ουσίας, ένα ισχυρό ευρωπαϊκό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το Eurogroup έλαβε μία απόφαση σαν να μην έχει συμβεί κάτι ιδιαίτερο στην παγκόσμια κοινωνία, κάτι που είναι εντελώς παράλογο και απάνθρωπο. Αντί το κόστος της κρίσης να μοιραστεί, αποφασίστηκε το κάθε κράτος να το αναλάβει ξεχωριστά, μία κοντόφθαλμη πολιτική που θα οδηγήσει σε νέα προγράμματα λιτότητας, περιορισμό προσλήψεων, μείωση μισθών. Στην Ελλάδα, ευτυχώς, ξεκινάμε από μία καλύτερη αφετηρία, με το περιθώριο ρευστότητας που μάς παρέχει το «μαξιλάρι» που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνει το χρέος της χώρας μας», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό “Realfm”, το Σάββατο 11 Απριλίου.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μία συγκεκριμένη πρόταση, μία δέσμη μέτρων, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, που θα μπορούσε να στηρίξει την πραγματική οικονομία και την κοινωνία. Επισήμανε ακόμη ότι η παράταση πληρωμών ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, που διαφημίζουν οι Υπουργοί της κυβέρνησης, δεν μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ρευστότητα για να ανακάμψει γρήγορα η αγορά. Ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της οικονομίας που θα εξασφαλίζει την ηρεμία στην αγορά, θα δημιουργεί μία θετική προσμονή και άρα, θα παράσχει τη δυνατότητα διατήρησης της απασχόλησης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Αυτό καλούμε να κάνει η κυβέρνηση, η οποία, μέχρι τώρα, δε φαίνεται να έχει ένα συνεκτικό σχέδιο, ούτε την απαραίτητη σοβαρότητα, και κινείται βάσει μίας λογικής «βλέπουμε και κάνουμε», δηλαδή εκ των υστέρων επούλωσης των πληγών. Είναι κάτι που έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει, όπως για παράδειγμα με τις δηλώσεις του κυρίου Σταϊκούρα για το δώρο Πάσχα που τροποποιήθηκαν στη συνέχεια από τον κύριο Μητσοτάκη, μετά την αντίδραση από την κοινωνία. Πολλοί κλάδοι, ακόμη και σήμερα, σχεδόν ενάμισι μήνα μετά την αρχή της πανδημίας, παραμένουν ακάλυπτοι. Σύμφωνα με στοιχεία που μας μετέφερε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας σε τηλεδιάσκεψη που είχαμε, το 15% των επαγγελματιών παραμένει ακάλυπτο. Όπως ακόμη δεν έχουμε ακούσει καμία δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης για τη μη αποκοπή της παροχής νερού και ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο) σε κανέναν κατά τη διάρκεια την πανδημίας, όπως προσωπικά κατέθεσα ως πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στον κύριο Χατζηδάκη, μαθαίνουμε αντιθέτως ότι αποστέλλονται, αυτές τις μέρες, εντολές αποκοπών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Είπαμε να μείνουμε σπίτι, είπαμε όμως να μείνουμε όρθιοι», δήλωσε ο Σ. Φάμελλος κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Σχόλιο Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Οι εκ των υστέρων αυτονόητες παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν τη διγλωσσία της ΝΔ για την εκκλησία

Οι χθεσινές τραγικές εικόνες πολιτών να μεταλαμβάνουν σε εκκλησίες εν μέσω πανδημίας, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μένει υπομονετικά σπίτι της εδώ και σχεδόν ένα μήνα, δεν είναι μόνο θέμα ατομικής ευθύνης μίας μικρής μειοψηφίας.

Είναι και αποτέλεσμα της πρωτοφανούς διγλωσσίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα της πανδημίας σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα για την Εκκλησία. Μόλις την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρότρυνε τους πολίτες να παρακάμψουν τα μέτρα για να ασκήσουν ατομική λατρεία στις εκκλησίες της ενορίας τους τη Μεγάλη Εβδομάδα και χθες είδαμε τη γαλάζια Δήμαρχο Κέρκυρας να σπάει την καραντίνα.

Οι εκ των υστέρων αυτονόητες  παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν τα μικροπολιτικά παιχνίδια της ΝΔ σε βάρος των θυσιών των πολιτών.

Δείτε το video: https://bit.ly/2V1nbxI

Δήλωση του Τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου

Καταθέσαμε σήμερα στη βουλή δύο ερωτήσεις προς τον κ. Σταϊκούρα.

Η πρώτη είναι επίκαιρη ερώτηση μου και αφορά την άρνηση της ΝΔ να ενισχύσει την μεσαία τάξη. Ο κ. Σταϊκούρας καλείται να απαντήσει:

1. Είναι προϋπόθεση η ενίσχυση σήμερα των εισοδημάτων μισθωτών, ελεύθερών επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και η ενίσχυση των επιχειρήσεων για την ανάσχεση μιας μεγάλης οικονομικής ύφεσης και ενός 4ου μνημονίου που θα είναι καταστροφικό για την χώρα και για την κοινωνία;

2. Θεωρεί ότι τα 533 ευρώ τον μήνα είναι αρκετά για όλους τους μισθωτούς, το voucher κατάρτισης των 600 ευρώ είναι αυτό που αρμόζει στους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν επιστημονικό επάγγελμα, και ότι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν ανάγκη ενίσχυσης; Αν όχι γιατί δεν προχωράει στην καταβολή πλήρους μισθού στους μισθωτούς, στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος σε Ελεύθερους Επαγγελματίες ίσο με το 1/12 του περσυνού τους εισοδήματος και σε ενίσχυση ύψους 3 δις χωρίς υποχρέωση επιστροφής για τις επιχειρήσεις, όπως προτείνει με το κοστολογημένο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η δεύτερη ερώτηση που καταθέσαμε 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Μετά την ευθεία και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων που πρόσφατα είχαμε με τον Υπουργό, τον ρωτάμε:

• Ποιο θεωρεί ότι είναι το ορθό ύψος των ταμειακών διαθεσίμων που πρέπει να διατηρεί η χώρα; Το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων στις 25/01/2015 ήταν επαρκές; Το ύψος τους στις 7/7/2019;

• Τα ταμειακά διαθέσιμα που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του Covid-19 χωρίς το οποίο κινδυνεύαμε με νέα χρεοκοπία και 4ο μνημόνιο; Θεωρεί ότι οι αναφορές στελεχών της ΝΔ και της κυβέρνησης όπως του υφυπουργού του αλλά και του πρωθυπουργού σε σχέση με το μαξιλάρι ασφαλείας ήταν άστοχες;

Ταυτόχρονα του ζητείται να καταθέσει επίσημα:

1) Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και του συνόλου της γενικής κυβέρνησης όπως ήταν διαμορφωμένα στις 25/1/2015, στις 7/7/2019 και στις 20/03/2020. Την εκτίμηση για το ύψος αυτών την 30/06/2020.

2) Τις ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους για το έτος 2015 και τις ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους για το 2ο εξάμηνο του 2019 και το πρώτο εξάμηνο του 2020

Ελπίζουμε τουλάχιστον τώρα να εμπλακεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε μία σοβαρή συζήτηση για την οικονομία. Κάθε ώρα που περνάει χωρίς η κυβέρνηση να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα μας φέρνει πιο κοντά σε μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Θ.Φωτίου: Σπεύδει εκ των υστέρων η κυβέρνηση στους οικισμούς Ρομά, στα ιδρύματα με ηλικιωμένους και στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων με απρόβλεπτες συνέπειες

Στην εκπομπή του kontra channel «kontranews10» στις 12/4 και στην παρατήρηση του Κώστα Μαραβελίδη για μαζική έξοδο πολιτών την Κυριακή στο Φλοίσβο, η Θ. Φωτίου απάντησε:

Πρώτα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό για την ωριμότητα και την κοινωνική ευθύνη που επέδειξε και να του θυμίσουμε  ότι οι υπαίθριοι ιδιωτικοί χώροι, βεράντες ταράτσες, κήποι, πυλωτές, μας προσφέρουν τώρα περισσότερες ευκαιρίες να μιλήσουμε με τους γείτονες και να μην είμαστε μόνοι.

Για το θέμα των κρουσμάτων σε οικισμούς Ρομά η Θ. Φωτίου απάντησε ότι η πολιτική της κυβέρνησης να σπεύδει εκ των υστέρων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην εξέλιξη της πανδημίας. Σε πολλούς από τους 354 οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες. Οι 76 καταυλισμοί, από καλύβες και παραπήγματα στερούνται όλες τις βασικές υποδομές, τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και αποχέτευση. Καλούμε  την κυβέρνηση:

 • Να κάνει τώρα δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλους τους οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά με κινητές μονάδες υγειονομικής φροντίδας που θα περιοδεύουν προκειμένου να ενημερώνουν, να απολυμαίνουν τους χώρους, να κάνουν διαγνωστικά τεστ και να φροντίζουν για τη θεραπεία ή νοσηλεία των κρουσμάτων.
 • Να ενισχύσει με ειδικό επίδομα τους Ρομά όπου κλείνει τις λαϊκές αγορές και σταματά το λιανεμπόριο.

Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις αλλά δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντί του. Είναι σήμερα η στιγμή να καταπολεμήσουμε τις ρατσιστικές αντιλήψεις, τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις που βιώνουν οι Έλληνες Ρομά χρόνια τώρα και να προσπαθήσουμε με ενότητα και αλληλεγγύη να ξεπεράσουμε την πανδημία.

Με αφορμή τον εντοπισμό κρούσματος σε γηροκομείο στη Ν. Μάκρη, η Θ. Φωτίου είπε: Από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, καλούμε την κυβέρνηση να προνοήσει για τα ιδρύματα αντί να περιμένει να σπεύσει εκ των υστέρων όπως έκανε στο γηροκομείο της Ν. Μάκρης. Εδώ κι ένα μήνα επαναλαμβάνουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

 • να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στα δημόσια προνοιακά ιδρύματα, να γίνουν άλλες 500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να επαναπροσληφθούν οι πρόσφατα αποπεμφθέντες εργαζόμενοι των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και νέων επιστημόνων που έχουν εμπειρία στα συγκεκριμένα ιδρύματα και μπορούν να είναι άμεσα χρήσιμοι
 • να χορηγηθεί στους εργαζόμενους των ιδρυμάτων το ειδικό επίδομα 800 € που δίνεται στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία σε αναγνώριση της υπεράνθρωπης προσπάθειας που καταβάλλουν
 • να γίνουν διαγνωστικά τεστ σε όλους, εργαζόμενους και ωφελούμενους, όλων των ιδρυμάτων,  δημόσιων προνοιακών, και ιδιωτικών κοινωφελούς, αλλά και κερδοσκοπικού σκοπού.
 • Να γίνονται καθημερινά έλεγχοι της καλής λειτουργίας των ιδρυμάτων, δημόσιων και ιδιωτικών κάθε μορφής, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας.

Όσον αφορά τον μεγάλο κίνδυνο ραγδαίας φτωχοποίησης του ελληνικού λαού η Θ. Φωτίου είπε ότι: Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε ένα οριζόντιο επίδομα και όχι κάλυψη ποσοστού του μισθού από 75%-100% όπως έκαναν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Το επίδομα αυτό, ίδιο για όλους, δεν παίρνει υπόψη, ούτε τα άτομα του νοικοκυριού που ζουν από κάθε μισθό, ούτε και το ύψος του μισθού που υποτίθεται ότι αναπληρώνει. Αφήνει όμως ακάλυπτους  και όλους όσους «βρίσκονται κάτω από τα ραντάρ»: Μακροχρόνια άνεργους, πρόσφατους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις για επίδομα ανεργίας, εργαζόμενους με μπλοκάκι, με εργόσημο, με  ημερήσιες συμβάσεις, εποχικούς.  Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ «μένουμε όρθιοι», με κόστος πάνω από 2 δις, στοχεύουν ακριβώς σε αυτό το μεγάλο κομμάτι των «αόρατων» πολιτών  που εμείς εκτιμούμε ότι ανέρχεται σε τρεισήμισι εκατομμύρια. Πρέπει να εφαρμοστούν εμπροσθοβαρή μέτρα για να μην έχουμε ραγδαία φτωχοποίησή τους όπως είχε συμβεί στα χρόνια της κρίσης πριν το 2015, όταν ένας στους 5 από τη μεσαία τάξη είχε περάσει στη φτώχεια. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να αυξηθεί το χρέος ούτε κατά ένα ευρώ αν αξιοποιήσουμε το απόθεμα των 20 από τα 37 δις που εξασφαλίσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Προτείνουμε λοιπόν Ειδικό Επίδομα Αλληλεγγύης ύψους 1,5 δις για όλον αυτό τον πληθυσμό και επιπλέον μέτρα 600 εκ που αφορούν:

 • αύξηση κατά 50% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρ. ΚΕΑ) ώστε να παίρνει 300 ευρώ καθαρά το μεμονωμένο άτομο και αναλογικά στα νοικοκυριά με περισσότερα μέλη, και να ωφεληθούν 700.000 άτομα αντί των 450.000 σήμερα.
 • αύξηση κατά 50% στα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα
 • άμεση χορήγηση των επιδομάτων στους 15.000 ανάπηρους που έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους στον ΟΠΕΚΑ αλλά δεν μπορούν να κριθούν από τα ΚΕΠΑ γιατί δεν λειτουργούν.
 • αύξηση 50% στο επίδομα των ανασφάλιστων υπερήλικων

Τέλος, ζητούμε να υπάρξει οικονομική μέριμνα για τους ανασφάλιστους που νοσούν και για τις οικογένειες των θυμάτων του κορωνοϊού

Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=dMXa9RNWVy4&feature=youtu.be

Αλ. Χαρίτσης: «Η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι ζήσαμε – Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεσα μέτρα για την οικονομία πριν έχουμε χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων»

Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στον ρ/στ RealFM 97,8 (Νίκος Χατζηνικολάου)

«Η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι ζήσαμε – Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεσα μέτρα για την οικονομία πριν έχουμε χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων»

«Η κρίση του κορονοϊού θα έχει βαριές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, και ειδικά στην ελληνική, που είναι ακόμη εύθραυστη », τόνισε στον ρ/στ Real FM ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι «χρειάζονται τώρα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. Δεν μπορούμε να πορευτούμε με τη λογική του ‘βλέποντας και κάνοντας’ που ακολουθεί η κυβέρνηση. Τα δείγματα που έχουμε από την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ήδη ανησυχητικά  και αν περιμένουμε να δούμε χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων για να διορθώσουμε την κατάσταση, θα είναι καταστροφικό».

«Μετά από ευρεία διαβούλευση προχωρήσαμε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την στήριξη της οικονομίας, το ‘Μένουμε Όρθιοι’»,  επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Αναμφίβολα πρέπει να κρατηθούν εφεδρείες. Για αυτό και προτείνουμε, ξεκινώντας από τώρα, να δαπανηθούν 26 δισ. από τα 50 δισ. ευρώ που είναι  διαθέσιμα για την ελληνική οικονομία. Πόροι που προέρχονται από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια» ,υπενθύμισε.

Στο μεταξύ, ο Αλ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι «περιμένουμε και πιο γενναία μέτρα από την Ευρώπη. Δυστυχώς οι κυρίαρχες δυνάμεις στον πυρήνα της Ευρωζώνης, η Γερμανία και η Ολλανδία, λειτουργούν με  τη λογική ‘business as usual’, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κρίση, βαθύτερη από αυτή του 2009». Ενώ υπογράμμισε πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μιλά για απαιτήσεις 1,5 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και ανακοινώνονται μέτρα  ύψους 540 δισ. ευρώ -το 1/3 δηλαδή και μάλιστα με τη μορφή δανεισμού και όχι με απευθείας ενίσχυση των κρατών μελών». «Είναι ελάχιστα όσα δίνονται», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη είναι πίσω από τις εξελίξεις. Εκτός αν κάποιοι κύκλοι βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για να αποκτήσουν οικονομικό πάτημα στις χώρες του Νότου και τη δική μας χώρα. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό, πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία μας τώρα».

Ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ακόμη ότι «το κρισιμότερο ερώτημα που θα απασχολήσει όλες τις δυτικές κοινωνίες τα επόμενα χρόνια είναι αυτό της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων τους». «Πολλές νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν και να υπάρξουν γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι «σε ισχυρές οικονομίες, όπως αυτή των ΗΠΑ, υποχρηματοδοτήθηκε ή και ακόμη και εγκαταλείφθηκε  το δημόσιο σύστημά υγείας, και έμειναν άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε ιατρικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες».

«Πρέπει να δούμε πώς  στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, πώς ο κρατικός παρεμβατισμός και οι δημόσιες επενδύσεις θωρακίζουν την κοινωνία απέναντι σε φαινόμενα όπως η κρίση του κορονοϊου, που μπορεί να επαναληφθούν και  τι σημαίνει έρευνα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου», υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει πρωταγωνιστικά σε αυτή τη συζήτηση, που πρέπει να γίνει με ειλικρίνεια, ανοιχτά χαρτιά και  τη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας», κατέληξε.

Ακούστε εδώ το ηχητικό της συνέντευξης: https://bit.ly/2V3D1rx

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.