Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 17 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Τα σημερινά δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών και των Νέων, αναφορικά με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών για μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, δείχνουν πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξακολουθεί να είναι προσκολλημένη στις αποτυχημένες συνταγές του πρόσφατου παρελθόντος.Αντί να σταματήσει την επιδότηση της αναστολής συμβάσεων και των μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται τώρα να εφαρμόσει την ίδια καταστροφική πολιτική και στο Δημόσιο.

Πρόκειται για σχέδιο βγαλμένο απευθείας από τα νεοφιλελεύθερα εγχειρίδια του ΔΝΤ περί εσωτερικής υποτίμησης. Θα οδηγήσει στη μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης όλων των μισθωτών και, κατά συνέπεια, στην κατάρρευση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Όλα αυτά, προφανώς, θα έχουν συνέπεια την είσοδο της οικονομίας σε ένα νέο σπιράλ ύφεσης, το οποίο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα.

Οι σχεδιασμοί του κ. Μητσοτάκη απειλούν να καταστρέψουν όσα κατέκτησε η χώρα με την έξοδό της από τα μνημόνια επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τον προειδοποιούμε πως δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τις ζωές των πολιτών. Τα εφιαλτικά αυτά σχέδια πρέπει να μείνουν, και θα μείνουν, στα συρτάρια του.

Tweet του τομεάρχη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Ρεθύμνου, Ανδρέα Ξανθού, για τις δηλώσεις Τσιόδρα

Εξαιρετικός, κοινωνικά ευαίσθητος και επί της ουσίας προοδευτικός στο χθεσινό briefing ο Σωτήρης Τσιόδρας: μείωση κοινωνικών ανισοτήτων, αδιαπραγμάτευτο αγαθό για όλους τους λαούς τα εμβόλια για τον κοροναϊό, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εργάτες θύματα του ιού (και όχι υγειονομικές βόμβες).

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ τ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ, ΣΤΗΝ “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”

Έρχονται ισχυρές κοινωνικές συγκρούσεις και πολιτικές μετατοπίσεις”

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποτελέσει το αντίβαρο απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, για τις ανισότητες που μεγάλωσαν σε παγκόσμιο επίπεδο με αφορμή την πανδημία, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αφήσει κανένα περιθώριο εκλογικού αιφνιδιασμού στην κυβέρνηση. Τέλος επισημαίνει την ανάγκη για τεκμηριωμένη αποδόμηση των κυβερνητικών επιλογών, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να ακυρωθεί το νέο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που θέλει να πλήξει την προοπτική της συνεργασίας και της συγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού πόλου.

– Σε πρόσφατη συνέντευξή σας αναφερθήκατε στην ανάγκη «ριζοσπαστικοποίησης» που θα πρέπει να εμπνέει το πρόγραμμά σας και που θα αποτελεί αντίβαρο στα κυβερνητικά σχέδια για την επόμενη μέρα της πανδημίας, με επίκεντρο τα εργασιακά και την οικονομία. Πέρα από τη θεωρία, πως μπορεί να επιτευχθεί η «ριζοσπαστικοποίηση» στην πράξη;

«Η ατζέντα των διαφορετικών και αντίπαλων εναλλακτικών προτάσεων για την οικονομία με επίκεντρο την εργασία είναι υπό διαμόρφωση, πλην όμως, μορφοποιείται αδρά ένα τοπίο «πολεμικού» χαρακτήρα. Σε μεγάλο βαθμό οι προτάσεις και οι συσχετισμοί θα κριθούν στο μεγάλο, το διεθνές κάδρο της παγκοσμιοποίησης και των επίσης διαμορφούμενων συσχετισμών στην Ε.Ε. Όμως για τη χώρα μας το αντικειμενικό γεγονός της δεκάχρονης κρίσης που κληροδότησε μεγάλες πληγές και ισχυρές ανισότητες στην κοινωνία αλλά και ιδίως η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ προ κρίσεως και η ακολουθούμενη στο πρώτο και τώρα στο δεύτερο στάδιο της υγειονομικής κρίσης, οικονομική της πολιτική, συνηγορούν βάσιμα ότι ο «πόλεμος» εξελίσσεται και θα είναι σκληρός με επίκεντρο την εργασία, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου τομέα και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι έννοιες της αναγκαίας βραχυπρόθεσμης προοδευτικής εναλλακτικής πολιτικής ως ωρίμανση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» συσχετίζονται χρονικά και ποιοτικά με τις μεσοπρόθεσμες πολιτικές που θα είναι απάντηση στην κρίση από την πλευρά των δυνάμεων της εργασίας στη χώρα μας αλλά και στο «μεγάλο κάδρο». Στην έντονη συζήτηση και τους προβληματισμούς που εκτίθενται στη χώρα μας και διεθνώς συνυπάρχουν οι προτάσεις για επιλογές, στόχους, προτεραιότητες για τη σημερινή «επανεκκίνηση» της οικονομίας με τις ριζοσπαστικές προτάσεις για το άμεσο μέλλον ακριβώς γιατί η αποτροπή ενός εφιαλτικού τοπίου στην εργασία προϋποθέτει την άμεση γενναία στήριξη, επιλογή που υπήρξε στην καρδιά, ως εμπροσθοβαρής του προγράμματος που έγκαιρα διαμόρφωσε και δημοσιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον αντίποδα της πολιτικής που ακολούθησε και ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Η αντιπαράθεση και η σύγκρουση γίνονται τώρα, παρότι η αδρά χορηγούμενη και χειραγωγημένη πλειοψηφία των Μέσων αποκρύπτει, υπέρ του κυβερνητικού αφηγήματος το βάθος αυτής της αντιπαράθεσης».

– Περιγράφετε μια σύγκρουση σε εξέλιξη και θα ήθελα να μου αναλύσετε λίγο τα χαρακτηριστικά της…

Οι ανισότητες διεθνώς μέσα στην κρίση μεγαλώσανε και η νεοφιλελεύθερη πολιτική θέλει να αξιοποιήσει ως ευκαιρία την κρίση. Οριοθετούν και ενισχύουν την αυθαιρεσία, την υπονόμευση των εγγυήσεων, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων ενώ θεωρούν φυσική και αναπότρεπτη τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, αντί της αποφασιστικής στήριξης της εργασίας, της μόνιμης απασχόλησης και των δεσμευτικών εκτεταμένων κρατικών και δημόσιων εγγυήσεων για τη στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα με επίκεντρο αυτόν της υγείας, όλων των τομέων που συγκροτούν ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Εάν χαθούν αυτές οι μάχες θα γίνει πιο δύσκολη η διεκδίκηση, άλλωστε αυτός είναι ο στόχος τους, αναγκαίων και ώριμων αιτημάτων π.χ για ουσιαστική μείωση των ωρών εργασίας, για δημόσια και κοινωνική διαχείριση των καινοτομιών και των τεχνολογικών επιτευγμάτων, για ταχεία «ενεργειακή μετάβαση», ενόψει της κλιματικής κρίσης, για φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, για την ανασυγκρότηση του δημόσιου υγειονομικού συστήματος, εντέλει για ριζικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της εργασίας και του δημόσιου συμφέροντος.

Η σύγκρουση αυτή θα πάρει το χαρακτήρα μιας αντιπαράθεσης για την ηγεμονία και προοιωνίζεται ισχυρές κοινωνικές συγκρούσεις και πολιτικές μετατοπίσεις. Οι δύο πόλοι, προοδευτικός και συντηρητικός, θα νοηματοδοτηθούν εκ νέου πάνω στην ατζέντα αυτών των αντίπαλων επιλογών».

– Μιλώντας για «ριζοσπαστικοποίηση» θα ήθελα να μιλήσουμε και για μια άλλη πρόταση που έχετε κάνει τόσο εσείς, όσο και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Την ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ο όρος ακούγεται αρκετά γενικός. Επιγραμματικά τί θα πρέπει να περιλαμβάνει και πως θεωρείτε ότι μπορείτε να το περάσετε στον κόσμο;

«Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο αυτονόητα συμπεριλαμβάνει την ποιοτική στήριξη και την αλληλεγγύη στις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των κατ’ επάγγελμα αγροτών, των ανθρώπων του πολιτισμού και της επιστήμης. Είναι προφανής η προτεραιότητα που αφορά στα δικαιώματα της νέας γενιάς για να μην γίνει «χαμένη γενιά» μέσα από την ακολουθία των μακρόχρονων κρίσεων».

– Αν δούμε τις δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των πολιτών αποδίδει τα εύσημα στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τόσο την κρίση στον Έβρο όσο και την πρώτη φάση της πανδημίας. Απέναντι σε μια τόσο «θωρακισμένη» κυβέρνηση που μπορεί να ποντάρει η αξιωματική αντιπολίτευση στην παρούσα συγκυρία με στόχο να αλλάξει τα δημοσκοπικά δεδομένα;

«Αντίθετα με άλλες απόψεις και ερμηνείες εκτιμώ ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δια του Προέδρου του, των τομεαρχών, των βουλευτών και των στελεχών του κόμματος ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα σε αυτήν την πρωτοφανή φάση των διαδοχικών κρίσεων εθνικής κλίμακας και ότι έχει σωρευθεί ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο υπέρ των προοδευτικών δυνάμεων στη συνείδηση της κοινωνίας. Είναι ανοικτό το ζήτημα της διαμόρφωσης των πολιτικών συσχετισμών και θα εξαρτηθεί κατά τη γνώμη μου απολύτως από την επάρκεια, το πρόγραμμα, τη μαχητικότητα αλλά και την ενόραση στις διεθνείς εξελίξεις που θα επιδείξουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα οπότε και θα αποτυπώνονται συν τω χρόνω και οι πραγματικοί πολιτικοί συσχετισμοί. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν απολύτως και οι τάσεις των ποιοτικών στοιχείων που περιλαμβάνονται και στις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις».

– Θα επιμείνω στο κομμάτι των δημοσκοπήσεων και των συμπερασμάτων που εξάγονται απ’ αυτές. Η λογική λέει πως αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφύγει σύντομα στις κάλπες, θα έχει το προβάδισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για μια τέτοια μάχη κι αν όχι ποιες οφείλουν να είναι οι προτεραιότητές του απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο;

«Μέσα σε ένα γενικευμένο, κατά κοινή παραδοχή, περιβάλλον αβεβαιότητας ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι άλλες αυτοπροσδιοριζόμενες ως προοδευτικές δυνάμεις υποχρεούμαστε σε μία προγραμματική κυρίως ετοιμότητα και σε μία σοβαρή ενίσχυση της κοινωνικής γείωσης και της επικοινωνίας έτσι ώστε να μην υπάρξει περιθώριο αιφνιδιασμού και τακτικίστικων μεθοδεύσεων του κ. Μητσοτάκη. Είναι φανερό ότι υπάρχει ευρύ πεδίο συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων.

Επισημαίνω την ανάγκη για τεκμηριωμένη αποδόμηση των κυβερνητικών επιλογών και για την αντιμετώπιση μαζί με τις κοινωνικές δυνάμεις που αφυπνίζονται της καθεστωτικής και αυταρχικής νοοτροπίας που συνεχώς εντείνεται. Στα καθ’ ημάς, πρέπει να ακυρώσουμε το νέο αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το αντί-Αριστερό μέτωπο που θέλει να πλήξει την προοπτική της συνεργασίας και της συγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού πόλου».

– Η πραγματικότητα της πανδημίας διέκοψε τις διαδικασίες μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και ανέτρεψε τον προγραμματισμό σας. Κανονικά αυτές τις μέρες θα διεξαγόταν το συνέδριο του κόμματος και αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν προβλέψει σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα σε σχέση με εκείνο που γνωρίζαμε στο παρελθόν. Εσείς τί λέτε;

«Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μέσα στην κοινωνία ήταν και είναι στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας. Η διάσταση του ψηφιακού εμπλουτισμού και μετασχηματισμού του κόμματος ενισχύθηκε πέραν από κάθε πρόβλεψη μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες και έγινε αφορμή για επικοινωνία πάνω σε ουσιαστικά ζητήματα με πολλές δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας. Για την οργανωτική διάσταση του εγχειρήματος είναι προφανές ότι θα κινηθούμε στο πλαίσιο και το ρυθμό που η ίδια η κοινωνία θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της στο προσεχές μέλλον. Εργαζόμαστε για ένα ανοικτό μαζικό κόμμα πολύ πιο αποτελεσματικά γειωμένο στην κοινωνία».

– Έχετε κατηγορηθεί από διάφορα δημοσιεύματα που εκδηλώνουν ένα ενδιαφέρον για τα εσωκομματικά σας ότι μαζί με άλλους παλιούς συντρόφους κρατάτε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα καθεστώς ομηρίας, όντας εκπρόσωποι ενός παλαιομοδίτικου γραφειοκρατικού αριστερού μοντέλου. Με λίγα λόγια ότι είστε το «3%». Τελικά ισχύουν όλα αυτά; Αισθάνεστε θεματοφύλακας μιας αριστερής ιδεολογικής καθαρότητας;

«Θα σας απαντήσω έτσι όπως αισθάνομαι, δηλαδή θετικά κι όχι αντιπαραθετικά με απόψεις που τις θεωρώ ανιστόρητες και σε ένα βαθμό διχαστικές. Είμαι βέβαιος ότι όλες και όλοι στην ηγεσία του κόμματος, ιδιαίτερα μάλιστα και σε πρώτη ευθύνη ο Πρόεδρος του Α. Τσίπρας αισθανόμαστε ακέραιη και βαριά την ευθύνη για την αναδιαμόρφωση στις νέες συνθήκες της σύγχρονης αριστερής ταυτότητας του κόμματος στην καρδιά της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης της χώρας.

Η συνεχής αυτή προσπάθεια έχει βαθύ αξιακό και ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο στο έδαφος της ανάκτησης της ηγεμονίας των προοδευτικών απόψεων μέσα στην κοινωνία και σε αντιστοίχιση με ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη για τη σύγκλιση Αριστερών, Ριζοσπαστικών Οικολογικών και Σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων που εγκαταλείπουν την πρόσδεση σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Αυτή η προσπάθεια δεν επιγράφεται ούτε εξαντλείται σε μία αντιπολίτευση «εντίμων» εναντίον «ανεντίμων» πολιτικών αντιπάλων. Εμπεριέχει τη δημοκρατική θεσμική προσήλωση στην πάλη για ριζική αλλαγή θεσμών και καθεστωτικών νοοτροπιών και αγκυλώσεων. Δίνει σύγχρονο νόημα στην «αντιδεξιά» κουλτούρα και διαμορφώνει ένα ποιοτικά διαφορετικό ύφος για την εξουσία και τη διακυβέρνηση από αυτό που διαχρονικά η συντήρηση και βέβαια η παρούσα κυβέρνηση υπηρετεί.

Είναι αυτονόητη βέβαια η αντίθεση σε λαϊκίστικες εξάρσεις που περιθωριακά ενδημούν σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν ή που προσδοκούν όπως εμείς μία νέα διακυβέρνηση της χώρας».

Δήλωση του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, και του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας, Γιώργου Τσίπρα, για τα αποτελέσματα της επιστρεπτέας προκαταβολής

«Σχέδιο ασφυξίας της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με υπογραφή Μητσοτάκη»

Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής κρίνεται ήδη αποτυχημένο.

Στην πράξη, όχι στα λόγια.

Σημερινά δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν αυτό που προέβλεπε τόσο καιρό η αγορά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας οφείλουν να απαντήσουν:

1. Αν είναι ικανοποιημένα από το πρόγραμμα.

2. Τι έφταιξε για την αποτυχία του και αν προτίθενται να αλλάξουν κάτι σε αυτό.

3. Σε ποιους δόθηκε η ως τώρα ενίσχυση. Σε επιχειρήσεις που δεν τη χρειάζονται, όπως βοά η αγορά; Και με αυτές που τη χρειάζονται πραγματικά, τι έγινε;

4. Αν σκέπτονται να μετατρέψουν την επιστρεπτέα προκαταβολή σε άμεση ενίσχυση, ύψους τουλάχιστον τριών δισ. ευρώ, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο ασφυξίας της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας έχει την υπογραφή Μητσοτάκη.

Δήλωση του τομεάρχη Αθλητισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Λέσβου, Γιάννη Μπουρνού, για απαράδεκτες τακτικές του υφυπουργού Αθλητισμού

Μεσούσης της υγειονομικής κρίσης κι ενώ σύσσωμη η αθλητική κοινότητα (αθλητές, προπονητές, σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες) αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, εξαιτίας της υποχρεωτικής αναστολής κάθε αθλητικής δραστηριότητας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, ενεργώντας ως κομματάρχης άλλων εποχών, απέστειλε προς τους προέδρους των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, που θεωρεί «δικούς του», την επιστολή αυτή.
Η παρακάτω επιστολή είναι χαρακτηριστική του τρόπου, που ηγείται του Αθλητισμού ο κ. Αυγενάκης, διαχωρίζοντας τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών σε ημέτερους και μη. Παράλληλα, αποκαλύπτονται και στους πιο δύσπιστους τα κίνητρα κάθε ενέργειάς του, είτε αφορά τις αποφάσεις του είτε τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες.
Παρ’ όλο που κατανοούμε την αγωνία του για την πολιτική του επιβίωση, θυμίζουμε στον κ. Αυγενάκη την θεσμικότητα της θέσης του και ότι οι Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες και ο αθλητισμός, γενικότερα, δεν είναι φέουδο κανενός, όπως προφανώς θεωρεί ο ίδιος.

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην εφημερίδα “Αυγή της Κυριακής”

Η πανδημία έρχεται να προκαλέσει μια νέα οικονομική κρίση στην χώρα. Και ξέρουμε ότι ιστορικά οι κρίσεις ήταν ευκαιρία για τους ισχυρούς να λεηλατήσουν την εργασία και το κοινωνικό κράτος. Πώς εκτιμάει ο ΣΥΡΙΖΑ την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί και ποια θα είναι η δική του πρόταση προς την κοινωνία;

Τη δική μας πρόταση την έχουμε ήδη καταθέσει από την αρχή της κρίσης με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι». Φυσικά, αυτό το πρόγραμμα θα επικαιροποιείται συνεχώς, καθώς οι αδιανόητες καθυστερήσεις και η αδράνεια της κυβέρνησης φέρνουν νέα προβλήματα στην επιφάνεια και άρα θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα, με ένα ολοκληρωμένο πλάνο, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και της νεολαίας, που, όπως φαίνεται, έχουν αφεθεί στην τύχη τους από την κυβέρνηση. Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει την επιλογή της αδράνειας. Δεν λαμβάνει άμεσα μέτρα στήριξης που θα ανακόψουν τη μεγάλη βουτιά στο κενό. Αντίθετα, σφυρίζει αδιάφορα στα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων, κάποιες από τις οποίες αρνείται το οικονομικό επιτελείο ακόμα και να συναντήσει. Πρόκειται όμως για μια αδράνεια σκοπιμότητας. Που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και με κυνικό υπολογισμό στην καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε ένα καθεστώς φτηνής και ανασφάλιστης εργασίας. Διότι βλέπουμε πως το lockdown υποχωρεί και αυτό που μένει ως νέα κανονικότητα είναι η εκ περιτροπής εργασία, οι μειώσεις μισθών, οι αθρόες απολύσεις και τα λουκέτα. Ενεργεί – ή μάλλον δεν ενεργεί – επενδύοντας σε ένα οικονομικό νεοφιλελεύθερο δόγμα ανοσίας της αγέλης. Επιδιώκει μια δραματική αλλαγή στο εργασιακό και επιχειρηματικό σκηνικό.

Γι’ αυτό, το πρόγραμμα και οι προτάσεις μας δεν διατυπώνονται για τα ώτα μη ακουόντων του Μαξίμου. Θέλουμε και προσδοκούμε διαρκή διάλογο με τα κοινωνικά στρώματα που προορίζονται για θυσία από τον κ. Μητσοτάκη στο όνομα της κρίσης, ώστε να γίνουν σημαίες μάχης. Διαφορετικά, αν η κοινωνική πλειοψηφία αφεθεί στην «φιλανθρωπία» της κυβέρνησης, η κρίση θα εξελιχθεί σε οικονομική πανδημία, εις βάρος της.

Η Ευρώπη δείχνει αδύναμη να διαχειριστεί την κρίση. Οι χώρες του Νότου ζητάνε εργαλεία για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ενώ ο Βορράς παραμένει ανένδοτος. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει ουσιαστικά στην έκδοση ευρωομολόγου ή έστω σε έναν σχεδιασμό που θα ενσωματώνει τη στρατηγική της αμοιβαιοποίησης του ρίσκου και των βαρών μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης, δυναμώνοντας έτσι τον ρόλο και τη φωνή της. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το ευρωομόλογο λόγω της γερμανικής ξεροκεφαλιάς, τότε το Ταμείο Ανάκαμψης οφείλει να ενισχύσει με ένα πολύ γενναίο πακέτο ρευστότητας αναλογικά όλες τις χώρες της ΕΕ, χωρίς προφανώς αιρεσιμότητες και μνημόνια. Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε να κάνει η κυβέρνηση είναι να συμφωνεί μεν με το ευρωομόλογο, αλλά, την ίδια ώρα, αντί να βγαίνει μπροστά, να αποσιωπά τη σύμφωνη γνώμη που έχει δώσει. Εμείς πιστεύαμε πάντα ότι η Ελλάδα από παθητικό κράτος-μέλος της ΕΕ, θα έπρεπε να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο. Έτσι, είχαμε προτείνει τη θέσπιση της Συνόδου των Χωρών του Νότου, οι οποίες σε διαδοχικές συναντήσεις θα διαμόρφωναν κατά το δυνατόν μια ενιαία φωνή, τόσο στο Συμβούλιο των Αρχηγών όσο και στα άλλα θεσμικά όργανα. Η πρωτοβουλία είχε ξεκινήσει με την πρώτη Σύνοδο να πραγματοποιείται στην Αθήνα, και τολμώ να πω ότι είχε διαφανεί πως θα μπορούσε να αποδώσει. Δυστυχώς, η κυβέρνηση εγκατέλειψε την προσπάθεια τέτοιου είδους συναντήσεων. Είναι δυνατόν, μέσα σε αυτή την ευρωπαϊκή διελκυστίνδα που έχει φέρει η πανδημία, η κυβέρνηση να μην έχει ενεργοποιήσει όλες τις δυνατές συμμαχίες και προφανώς τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου; Και όμως, δυστυχώς είναι. Μένει στην ουρά των εξελίξεων, κομπάρσος, ή, ακόμα χειρότερα, θεατής στο έργο των ισχυρών, διακηρύσσοντας απλώς ότι με την υπακοή, θα κερδίσει κάποια εύνοια για θετικά μέτρα. Σε μια Ευρώπη διασταυρούμενων διεκδικήσεων και διαρκούς διαπραγμάτευσης, όμως, αυτή είναι συνταγή ήττας και καταστροφής.

Πώς κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβερνητική πολιτική; Είναι η ανεπάρκεια που τη χαρακτηρίζει, ή μια συνειδητή επιλογή να οδηγηθεί ξανά η χώρα σε συνθήκες μνημονίου και κοινωνικής κρίσης;

Προφανώς, το πολιτικό προσωπικό που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης, και ιδιαίτερα το οικονομικό του επιτελείο, δεν έχει ούτε το στρατηγικό βάθος ούτε την αξιοπιστία του αντίστοιχου επιτελείου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε κάθε περίπτωση είναι ανεπαρκές για να χαράξει και να ακολουθήσει μια πολιτική υπέρ των πολλών, πολύ απλά διότι είναι δομικά και ιδεολογικά αντίθετο με αυτές τις πολιτικές. Αλλά, την ίδια στιγμή, αποδεικνύεται εξαιρετικά επαρκές στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και σε «φιλικές εξυπηρετήσεις». Η πολιτική τους ενόραση δεν μπορεί να υπερβεί τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που τους διακατέχουν. Είναι προσκολλημένοι στον σκληρό νεοφιλελευθερισμό και στην ταξική ιδιοτέλεια, γεγονός που τους καθιστά αδύναμους ακόμη και να παρακολουθήσουν τις νέες εξελίξεις που έχει δημιουργήσει σε παγκόσμια κλίμακα η πανδημία. Βλέπουμε, για παράδειγμα, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία να υιοθετούνται μέτρα κρατικής ενίσχυσης ως αναγκαία, ώστε να μη βυθιστούν οι κοινωνίες, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις σε βαθιά οικονομική ύφεση. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Κινούνται σαν μία τέτοια καταστροφή να εξυπηρετεί τον σχεδιασμό τους, λες και ό,τι συντελείται δύο μήνες τώρα λειτουργεί προς εκπλήρωση του στόχου τους. Σαν να είναι μια ευκαιρία για να προχωρήσει ακόμη πιο βαθιά η αναδιάρθρωση της αγοράς υπέρ των ισχυρών αλλά και θεσμοθέτηση ακραίων όρων στην αγορά εργασίας εις βάρος των εργαζομένων. Ακόμη πιο βαθιά από όσο προχώρησαν, υπό τη πίεση της τρόικας, την περίοδο των μνημονίων. Επομένως, υπό αυτή την έννοια, ναι, αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη το βάθεμα των μνημονιακών επιλογών στην οικονομία, ανεξάρτητα από το αν τυπικά θα έχουμε μνημόνια.

Αυτή η επιλογή όμως δεν θα γεννήσει εκ νέου κοινωνική κρίση και κοινωνικές αντιστάσεις;

Αναμφίβολα, θα γεννήσει κοινωνική κρίση. Τεράστια μάλιστα. Φανταστείτε μόνο ότι οι μετριοπαθείς σχετικά προβλέψεις για την ύφεση φέτος μιλάνε για μεγαλύτερη από αυτήν της πιο σκληρής χρονιάς των μνημονίων, δηλαδή του 2013 που ήταν γύρω στο 9%. Αυτό δεν είναι απλά ένα μέγεθος στατιστικό, ένας αριθμός. Πίσω από τον αριθμό αυτό κρύβονται χιλιάδες άνθρωποι που θα δουν να διαλύεται εκ νέου η ζωή τους. Ανεργία που θα φτάσει ξανά στα επίπεδα των χειρότερων ημερών της κρίσης και χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις. Με δυο λόγια, ο κίνδυνος που έχουμε μπροστά μας είναι να χάσουμε σε πέντε μήνες όσα καταφέραμε τα 5 τελευταία χρόνια. Και αν λάβουμε υπόψη μας ότι η έκρηξη της ανεργίας ξεκίνησε στη χώρα μας από το 2010 και ότι, παρά τα δικά μας επιτεύγματα και τη μείωσή της κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, παραμένει εξαιρετικά υψηλή, τότε μάλλον δεν πρέπει να μιλάμε απλώς για μια χαμένη δεκαετία, αλλά για μια χαμένη γενιά. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή στη θέση του πρωθυπουργού για την οικονομική ελίτ της χώρας. Αντί για φρένο στη κατηφόρα, φαίνεται να πατάει γκάζι. Αντί για στήριξη της εργασίας επιλέγει τη νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της αναστολής της. Αντί για ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, επιλέγει την αποδόμηση και όσων καταφέραμε εμείς τα τελευταία χρόνια. Αντί για στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιλέγει τη στήριξη μόνο των μεγάλων και ισχυρών. Ίσως να νομίζει πως δεν θα το χρεωθεί όλο αυτό, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν φταίει αυτός αλλά ο κορωνοϊός. Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι μια πολύ κοντόφθαλμη προσέγγιση.

Η παράταξη που μας έριξε στη χρεοκοπία και υλοποίησε το πιο ακραίο σχέδιο αναδιάρθρωσης υπέρ των ισχυρών την περίοδο 2010-2014, στο όνομα της τρόικας, τώρα θέλει να συνεχίσει το ίδιο σχέδιο στο όνομα του κορωνοϊού. Αλλά το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού…

Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι αν υπάρχει εναλλακτική. Η απάντηση που δίνει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι τα λεφτόδεντρα μαράθηκαν το 2015.

Είναι αναμενόμενο, από την πλευρά του, να δίνει αυτή την απάντηση. Ωστόσο το επιχείρημά του είναι εξαιρετικά αδύναμο, κυρίως για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 παρέλαβε μια χώρα χρεοκοπημένη με μηδενική διεθνή αξιοπιστία που είχε αποτύχει σε δύο συνεχόμενα προγράμματα. Μια χώρα που είχε ήδη χάσει το 25% του ΑΕΠ της και δεν είχε καταφέρει να ορθοποδήσει, γιατί οι κυβερνήσεις της ήταν εξαιρετικά θετικές σε σκληρά μέτρα λιτότητας για τους εργαζόμενους και τα μεσαία στρώματα, αλλά επίμονα αρνητικές σε αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και, την ίδια ώρα, αρνούνταν ότι το χρέος της δεν ήταν βιώσιμο και δεν διεκδικούσαν αναδιάρθρωση του, για να μη δυσαρεστήσουν το Βερολίνο. Άρα δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια εις τον αιώνα τον άπαντα.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απεναντίας, όχι μόνο κατάφερε με το 1/10 των δημοσιονομικών μέτρων που είχαν εφαρμόσει οι προηγούμενες να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να ρυθμίσει το χρέος της, αλλά προχώρησε και σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αναδόμησης του κοινωνικού κράτους, με τη στήριξη των πιο αδύναμων με το ΚΕΑ, την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και την ένταξη των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, την πρωτοβάθμια φροντίδα, τις προσλήψεις σε προσωπικό σε σχολεία, νοσοκομεία και κοινωνικές δομές. Και τον τελευταίο χρόνο, μετά την έξοδο, προχώρησε και σε ένα γενναίο πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης με μειώσεις φόρων και νέα κοινωνικά επιδόματα.

Δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι η μόνη στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που όχι μόνο δεν παρέλαβε άδεια ταμεία, όχι μόνο δεν παρέλαβε καμένη γη, αλλά άφησε ένα μαξιλάρι ρευστότητας 37 δισ. στο δημόσιο ταμείο, διαθέσιμο για μια ώρα ανάγκης, όπως σήμερα. Άρα όταν μιλάει ο κ. Μητσοτάκης για λεφτόδεντρα, καλό είναι να ρίξει μια ματιά σε όσα του αφήσαμε στο δημόσιο ταμείο. Δεν είναι δέντρα που βγάζουν λεφτά αντί για καρπούς, αλλά είναι οι ίδιοι οι καρποί των θυσιών του ελληνικού λαού για να βγούμε από τη κρίση. Και δεν έχει κανένα δικαίωμα αυτούς τους καρπούς να τους σπαταλήσει για να στηρίξει τις ανάγκες των λίγων και των ισχυρών, παρά μονάχα για να στηρίξει τις ανάγκες του ελληνικού λαού.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε κάποια κριτική ότι η αντιπολίτευση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπερβολικά μετριοπαθής και συναινετική. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

Όταν η χώρα, κι ο πλανήτης όλος, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όταν επιχειρήσεις, σχολεία, χώροι θρησκευτικής λατρείας σφραγίζονται, όταν άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, όταν τα σύνορα κλείνουν και εκατομμύρια πτήσεις ακυρώνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου, όταν ο ελληνικός λαός μπαίνει σε καραντίνα σύσσωμος και παππούδες και γιαγιάδες δεν μπορούν να συναντήσουν τα εγγόνια τους έστω για λίγο, τότε ο ρόλος της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να μην μπει σε λογικές αντιπολίτευσης Μητσοτάκη. Αντιπολίτευση τύπου πυρκαγιάς στο Μάτι και Συμφωνίας των Πρεσπών. Να μην ζητάει εκλογές προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την πανδημία και την αγωνία χιλιάδων συγγενών που οι δικοί τους άνθρωποι βρίσκονταν στις εντατικές. Να μην εκδίδει καθημερινά δελτία νεκρών προς άγρα ψήφων. Ήταν θέμα αρχών και πολιτικής ηθικής για μας να μην καταφύγουμε σε τέτοιου είδους αθλιότητες.

Δηλαδή, ποια δεν θα ήταν «υπερβολικά μετριοπαθής και συναινετική» αντιπολίτευση; Να ζητάμε την παραίτηση του υπουργού Υγείας και όχι να μιλάμε μαζί του καθημερινά, όπως έκανα εγώ ή ο Ξανθός και ο Πολάκης; Ποια θα ήταν μαχητική αντιπολίτευση; Να αντιστεκόμαστε στο κλείσιμο των ναών, όπως θα έκανε η ΝΔ, και όχι να ενθαρρύνουμε τη λήψη αυτού του μέτρου προς προστασία των πιστών, και ιδίως των ηλικιωμένων;

Στην ιστορία αυτού του τόπου, δεν έχουν όρια οι τακτικές και τα μέσα της Δεξιάς προκειμένου να ανέβει ή να κρατηθεί στην εξουσία. Την κρίσιμη ώρα εμείς πήραμε μια απόφαση που νομίζω έχει ήδη δικαιωθεί: Να μη γίνουμε σαν κι αυτούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε προ ημερών ότι προχωράει στην επικαιροποίηση του προγράμματός του. Ποια είναι τα νέα προγραμματικά στοιχεία που θέλει να αναδείξει; Θα υπάρξει και αναθεώρηση κάποιων θέσεων από το ως τώρα πρόγραμμά του;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τα συλλογικά του όργανα δουλεύουν δη για την εμβάθυνση της προγραμματικής μας πρότασης σε δύο επίπεδα. Το βραχυπρόθεσμο και το μεσομακροπρόθεσμο. Το πρώτο αφορά την επικαιροποίηση του Προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, και το δεύτερο αφορά την επικαιροποίηση του Προγράμματος για το συνέδριό μας, που έχει ανασταλεί λόγω της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, θα κινείται πάνω-κάτω στους ίδιους άξονες της εμπροσθοβαρούς ενίσχυσης της εργασίας και των επιχειρήσεων, προκειμένου να αντέξουν στη κρίση, έστω και τώρα, παρά την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης. Με επιπρόσθετο ίσως στοιχείο ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, που είναι απαραίτητο για τις συνθήκες που δημιουργούνται. Γιατί η μέχρι στιγμής αδράνεια της κυβέρνησης, που δεν στήριξε ούτε την εργασία ούτε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τη περίοδο της καραντίνας, έχει ήδη δημιουργήσει μη αναστρέψιμες συνέπειες. Σε ό,τι αφορά το συνολικότερο πρόγραμμα, θα λάβει υπόψη τις εξελίξεις μετά τη πανδημία που φέρνουν ξανά στο επίκεντρο τον δημόσιο χώρο.

Θα παρουσιάσουμε λοιπόν τους βασικούς άξονες ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, που, στη βάση μιας νέας συμμαχίας μισθωτής εργασίας και υγιούς μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, θα έχει ως στόχο την αναδιάταξη του παραγωγικού προτύπου για μια οικονομία που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών. Για μια ανάπτυξη βιώσιμη, που θα σέβεται το περιβάλλον. Για ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας. Για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Θεωρείτε πιθανό να γίνουν πρόωρες εκλογές το ερχόμενο διάστημα; Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Από το στρατόπεδο της κυβέρνησης, τον φιλικό της Τύπο, αλλά και παράγοντες της Δεξιάς, διακινείται πράγματι τον τελευταίο καιρό αυτό το σενάριο. Και μόνο όμως που διακινείται, φανερώνει τον κυνισμό, την ανευθυνότητα και τον απίστευτο τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη.

Φανερώνει όμως και τον φόβο του, πως το σχέδιό του, όταν θα αρχίσει να αποκαλύπτεται και να γίνεται ορατό, θα βρει τεράστιες αντιδράσεις από τη κοινωνία.

Προσωπικά, δεν με ξαφνιάζει ούτε ο κυνισμός, ούτε ο τυχοδιωκτισμός, ούτε ο φόβος του κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο στους πολίτες θα πρέπει να δώσει μια εξήγηση. Και τότε θα είναι αυτοί που θα ξαφνιαστούν με ολέθριες συνέπειες για τον ίδιο.

Εμείς πάντως, αν το τολμήσει, θα είμαστε έτοιμοι. Όχι μόνο γιατί δεν θα αιφνιδιαστούμε, αλλά κυρίως γιατί έχουμε ήδη την εναλλακτική στρατηγική, την εναλλακτική πρόταση για την έξοδο και από αυτή τη κρίση με την κοινωνία όρθια.

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Είναι ώριμες οι συνθήκες για την διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στην Δεξιά; Σε ποιες δυνάμεις απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να προκαταλάβουμε κανέναν με βιαστικές εκτιμήσεις. Το βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις θα απαιτήσουν απαντήσεις από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Και το ακόμα πιο βέβαιο είναι ότι εμείς απευθυνόμαστε με πολύ καθαρές θέσεις και προθέσεις, όχι μόνο στις ηγεσίες των δημοκρατικών κομμάτων, αλλά και -κυρίως αυτό- στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που ήδη λαφυραγωγεί η Δεξιά. Τα διλήμματα λοιπόν δεν θα τα θέσουμε εμείς, αλλά αργά ή γρήγορα θα τα δώσει η ίδια η ζωή. Θα συγκροτήσουμε ένα δημοκρατικό μπλοκ αλλαγής και προόδου ή θα επιμείνουμε σε ιδιοτέλειες, καταστροφικούς εγωισμούς και ιστορικά σύνδρομα; Θα δώσουμε προοπτική στη χώρα ή θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελικό του κράτος να ολοκληρώσουν την καταστροφή που ήδη έχει αρχίσει; Κάποια στιγμή, όλοι θα κληθούμε να απαντήσουμε σε αυτά τα διλήμματα. Πολίτες, κόμματα, συλλογικότητες και κινήματα. Διότι, όποτε και αν έρθουν οι επόμενες κάλπες, μια εντολή θα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό, για όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της δημοκρατίας και της προόδου: να ορθώσουν την συμπόρευσή τους απέναντι στον οδοστρωτήρα της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ φαίνεται να επιλέγει τελευταία μια πιο καθαρά αντιπολιτευτική τακτική και να αποσπάται από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, στο οποίο για χρόνια είχε προσκολληθεί. Υπάρχει, κατά τη γνώμη σας, η προοπτική να ανταποκριθεί στην ανάγκη για σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων που περιγράφετε;

Επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται να προκαταλάβω κανέναν. Ωστόσο δεν μπορώ να πω ότι μας αφήνει αδιάφορους η νέα ρητορική της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ, για μια σοσιαλδημοκρατία απαλλαγμένη από τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές προσεγγίσεις. Μια τέτοια Σοσιαλδημοκρατία θα είναι πράγματι χρήσιμη και στην Ευρώπη αλλά προφανώς και στην Ελλάδα. Ώστε σε μια προγραμματική πορεία συγκλήσεων με τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας, να διαμορφωθούν οι όροι ενός εναλλακτικού δρόμου απέναντι στη συντήρηση και τον νεοφιλελευθερισμό. Στην Ευρώπη ήδη ανιχνεύουμε αυτούς τους όρους, συνεργαζόμενοι με δυνάμεις της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. Γιατί όχι και στην Ελλάδα, αν πραγματικά την εννοούν αυτή τη νέα ρητορική;

Τα συστημικά ΜΜΕ ήταν πάντα εναντίον σας και υπέρ των αντιπάλων σας, τώρα όμως αυτό έχει σχεδόν θεσμοποιηθεί. Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν φτάνει στον κόσμο. Τι θα κάνετε γι’ αυτό;

Πρώτα απ’ όλα, θέλω να σας θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχε στο πλευρό του τα Μέσα Ενημέρωσης. Από τη στιγμή που έγινε ορατή η προοπτική εξουσίας, πάντοτε δεχόταν πόλεμο. Αυτό καθόλου δεν μας πειράζει. Ωστόσο αυτή η πληγή εναντίον της διαφάνειας, του πλουραλισμού αλλά και κατά της ίδιας της Δημοκρατίας που συντελείται τον τελευταίο καιρό, με την κυβέρνηση να μοιράζει στα Μέσα, με πρόσχημα την πανδημία, 20 εκατ. ευρώ, χωρίς ίχνος λογοδοσίας, μετατρέποντας τη δήθεν καμπάνια ενημέρωσης σε όργανο εκβιασμού και χειραγώγησης των Μέσων, ούτε μπορεί ούτε θα γίνει ανεκτό. Όπως ανεκτό δεν θα γίνει ο Πρόεδρος του ΕΣΡ να παραδέχεται με θράσος ενώπιον της Βουλής, στην οποία αναγκάστηκε να έρθει μετά από πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν μπορεί να επιτελέσει το συνταγματικό του καθήκον. Αφού δεν μπορεί, γιατί παραμένει στη θέση του;

Σημαίνει όμως αυτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καθίσει μοιρολατρικά με σταυρωμένα τα χέρια; Όχι φυσικά, πρέπει να δυναμώσουμε τη φωνή μας, να είμαστε δίπλα και μέσα στην κοινωνία, στους αγώνες και τις αγωνίες της. Με τη ζωντανή και αμφίδρομη επαφή με τον πολίτη: πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτή ήταν πάντα η δύναμή μας. Να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία, εάν μου επιτρέπετε, τον καιρό της πανδημίας έχουν οδηγήσει στον διασυρμό τόσο της κυβέρνησης όσο και κάποιων Μέσων που κωφεύουν σε μείζονα ζητήματα. Το σκάνδαλο των ψευτοπρογραμμάτων κατάρτισης, για παράδειγμα, όσο και αν προσπάθησαν να το θάψουν, αποκαλύφθηκε και ανάγκασε τον κ. Μητσοτάκη να αυτογελοιοποιηθεί, αποσύροντας το πρόγραμμα αλλά κρατώντας στη θέση του τον υπουργό που -δήθεν μόνος του- το σκάρωσε.

Η πανδημία ανέκοψε τις διεργασίες για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό; Όταν μάλιστα, τελευταία, εμφανίζεται και η εικόνα μιας εσωτερικής «γκρίνιας»;

Κοιτάξτε, μπροστά μας, μπροστά στην κοινωνία, βρίσκεται μια δύσκολη και σύνθετη κατάσταση. Μαζί, με την υγειονομική κρίση, η οικονομική κρίση χτυπάει την πόρτα μας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Προοδευτική Συμμαχία, που αποτελεί στρατηγική επιλογή, είμαστε υποχρεωμένοι να συντονίσουμε τον βηματισμό, την ανασυγκρότηση, τις τακτικές μας, με τις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας. Το κόμμα δεν είναι ένας μηχανισμός αναπαραγωγής μικροσυμφερόντων. Όποιος το πιστεύει αυτό, δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά και τις κοινωνικές ανάγκες. Είναι ένα εργαλείο αγώνα, ένα επιτελείο μάχης για την κοινωνική πλειοψηφία. Και οφείλει κάθε φορά, σε κάθε στιγμή, να προσαρμόζεται για να είναι αποτελεσματικό.

Θα έλεγα ότι σε μια στιγμή όπως η σημερινή, όταν προβλέπεται τόσο μεγάλη ύφεση και η κοινωνία είναι προβληματισμένη και ανήσυχη, εμείς, η Αριστερά και η προοδευτική παράταξη, οφείλουμε να οργανώσουμε μία νέα αισιοδοξία σε πολιτικό κίνημα. Να μην επιτρέψουμε να γονατίσει η κοινωνία κάτω από το βάρος της μοιρολατρίας που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ. Να μην επιτρέψουμε να περάσει ο κ. Μητσοτάκης τις μνημονιακές επιλογές που ονειρεύεται από το παράθυρο της πανδημίας.

Ναι, αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει για μας, πρώτα-πρώτα, ότι δεν εγκαταλείπουμε, αντίθετα δυναμώνουμε τις προσπάθειες για τη διεύρυνση του κόμματος. Για να είναι και οργανωτικά, όπως και ιδεολογικά και πολιτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το μεγάλο κόμμα, ο κορμός, της δημοκρατικής πλειοψηφίας.

Σημαίνει επίσης ότι ξεπερνάμε το «σοκ» του lockdown και επιστρέφουμε με νέα δύναμη στην επαφή μας με τον κόσμο που αγωνιά, προβληματίζεται, δυσκολεύεται σε συνθήκες εντεινόμενης κρίσης.

Σημαίνει ότι βάζουμε φρένο -και σ’ αυτό θα είμαι κάθετος- στα λίγα μεν, αλλά ικανά να κάνουν μεγάλη ζημιά, με την πολλαπλασιαστική δύναμη των εχθρικών ΜΜΕ, προβλήματα συμπεριφοράς.

Σημαίνει ότι, διατηρώντας ο καθένας τις ιδιαίτερες απόψεις μας και παλεύοντας γι’ αυτές, ξέρουμε να τις εντάσσουμε στο μεγάλο ρεύμα της μάχης για την κοινωνική δικαιοσύνη, και όχι να τις μετατρέπουμε σε γκρίνια και αντιπαλότητα.

Σημαίνει ότι δεν αφήνουμε τις ρίζες της πολιτικής και προσωπικής σεμνότητας, που κράτησαν όρθια την Αριστερά σε δίσεκτα χρόνια, να ξεραθούν από ναρκισσισμούς, προσωπικές στρατηγικές, άγονες ομαδοποιήσεις.

Σημαίνει ότι στον δημόσιο λόγο μας δεν ξεχνάμε το ταξικό ήθος, ας μου επιτραπεί να το χαρακτηρίσω έτσι, που πάντα χαρακτήριζε τους αριστερούς, ακόμα και σε στρατοδικεία, φυλακές, και εξορίες.

Σημαίνει ότι φροντίζουμε, πάντα και με επιμονή, η εικόνα του καθενός από μας, είτε αφορά σε οικονομικά ζητήματα, είτε σε διαπροσωπικές σχέσεις, είτε βέβαια σε πολιτικές απόψεις, να είναι μια εικόνα καθαρότητας, διαφάνειας, και αφοσίωσης στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε με συντροφικότητα το δικαίωμα καθεμιάς και καθενός μας στην προσωπική άποψη, χωρίς να μοιράζουμε χαρακτηρισμούς, να καταφεύγουμε σε υποτιμητικές ταμπέλες, να ανακαλύπτουμε και να ξορκίζουμε ομαδοποιήσεις εκεί που δεν υπάρχουν, με τον τρόπο που τις περιγράφουμε.

Σημαίνει ότι σε ένα κόμμα με την πολυχρωμία του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας είναι απαράδεκτο, και θα έλεγα αυτοκαταστροφικό, η διαφορετικότητα να οδηγεί σε εχθρότητα. Η πολυχρωμία είναι η δύναμή μας. Αυτή μας δίνει ζωή και μας ενώνει και όχι κάποια επίπλαστη ομοφωνία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εκφραζόμαστε δημόσια χωρίς να παίρνουμε υπόψη τις συλλογικές αποφάσεις και υποχρεώσεις. Ούτε ότι ανακαλύπτουμε εχθρούς, νέα και παλιά μέλη, δεξιούς και αριστερούς, εξτρεμιστές και μετριοπαθείς, μέσα στο κόμμα μας.

Είμαστε όλοι εδώ, είμαστε όλοι πολύτιμοι, όχι με κάποιες ταμπέλες, αλλά με τον πλούτο της σκέψης και της δράσης μας.

Και πώς πιστεύετε ότι θα ξεπεραστούν όλα αυτά τα προβλήματα;

Ένας δρόμος υπάρχει για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και οι όποιες δυσκολίες, κατά την άποψή μου. Η επαφή με τον κόσμο που θέλουμε να εκπροσωπούμε. Αυτό είναι το οξυγόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και από την ώρα που το κόμμα ανοίγεται με κάθε τρόπο σ’ αυτό τον κόσμο, μπορούμε να είμαστε όχι μόνο αισιόδοξοι αλλά και σίγουροι.

Ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Θυσία στο βωμό της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης ακόμη και τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών 

Με μια υπουργική απόφαση μνημείο αυταρχισμού, γραφειοκρατικού φετιχισμού και αντιγραφή εγχειριδίου λειτουργίας τηλεοπτικού studio, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να μετατρέψει τις σχολικές τάξεις σε reality show. H υπουργός Νίκη Κεραμέως είναι αποφασισμένη να τορπιλίσει την εκπαιδευτική διαδικασία και να θέσει σε κίνδυνο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η ιδέα να μετατραπεί η σχολική τάξη σε ένα πρόχειρο, αντιπαιδαγωγικό live streaming, σοκάρει όταν προέρχεται από την πολιτική ηγεσία ενός υπεύθυνου -υποτίθεται- υπουργείου. Ο δάσκαλος καλείται μαζί με τα συνήθη καθήκοντά του και την πρόσθετη επιτήρηση των υγειονομικών μέτρων, να ασκεί και εκείνα του παραγωγού, σκηνοθέτη και ηχολήπτη, έχοντας μάλιστα και την ηθική ευθύνη να μην μεταδοθεί κάτι που θίγει την προσωπικότητα ενός παιδιού!

Αν και το υπουργείο Παιδείας θολώνει τα νερά κάνοντας λόγο για καινοτόμες πρακτικές και χρήση νέων τεχνολογιών, ο πυρήνας της εκπαιδευτικής διαδικασίας που προτείνει, στηρίζεται σε μοντέλα περασμένων δεκαετιών, όπου το μάθημα δομείται στην «εκφώνηση» της διδακτέας ύλης και όχι στην ομαδοσυνεργατική μέθοδο μάθησης και την αλληλεπίδραση διδάσκοντα και διδασκομένων. Αν τα πράγματα ήταν έτσι, θα αρκούσαν απλώς μερικές μεταδόσεις μαθημάτων από την τηλεόραση, μήπως και διασωθεί η εικόνα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, έστω με τη βοήθεια των φιλικών της ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν στην επιστροφή σε ένα καταδικασμένο, σκοτεινό παρελθόν και σε έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο, πράγματι η υπουργός Παιδείας δεν κάνει «ούτε ένα βήμα πίσω», αλλά πολλά. Είναι εκείνη που βουτά βαθιά στο παρελθόν της εκπαίδευσης με  την  επαναφορά  -από τη δεκαετία του 1950- της  αναγραφής της διαγωγής στα απολυτήρια και από τα βάθη του 20ου αιώνα, του εκπαιδευτικού μονόλογου από την έδρα.

Παράλληλα, τόσο η νομοθετική ρύθμιση όσο και η υπουργική απόφαση καταπατούν συνταγματικές επιταγές και τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο ειδικά:

 • γιατί απουσιάζει από την υπουργική απόφαση η έγγραφη γνώμη και το αποτέλεσμα της διαβούλευσης με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την οποία εγκρίνει την απαιτούμενη Εκτίμηση Αντικτύπου; Η Εκτίμηση τέθηκε σε διαβούλευση;
 • ποιος παράγοντας, με ποια προσόντα, σε πόσο χρόνο και με ποια μεθοδολογία εκπόνησε και παρέδωσε την Εκτίμηση Αντικτύπου την ίδια ημέρα με τη δημοσίευση της απόφασης;
 • γιατί δεν προβλέπεται η συναίνεση των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών;
 • υπάρχει συμφωνητικό αποδοχής δωρεάς και σύμβαση Επεξεργασίας Δεδομένων (DPA) μεταξύ υπουργείου Παιδείας και της εταιρίας Cisco για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων;
 • πως αποδεικνύεται πως η πλατφόρμα Webex της Cisco συμμορφώνεται με τον GDPR;
 • στην παράγραφο 5 προβλέπεται πως τα δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών «δύνανται» να κοινοποιούνται στην εταιρία Cisco. Δεν γνωρίζει η υπουργός που είναι και νομικός πως τα άρθρα 26 και 28 του GDPR ορίζουν την υλοποίηση επεξεργασίας δεδομένων, άρα η ενημέρωση και η συγκατάθεση των χρηστών είναι υποχρεωτική ΠΡΙΝ την επεξεργασία;
 • ποια είναι η γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και των αρμοδίων διευθύνσεων του υπουργείου για την live streaming εκπαίδευση; Από πότε οι ιδιωτικές εταιρίες υποκαθιστούν τους θεσμούς της Πολιτείας;

Όλα τα παραπάνω, που με αντιδημοκρατικό τρόπο και πρωτοφανή θρασύτητα διαπράττει η υπουργός Παιδείας, δεν θα είχαν προκύψει αν δεν είχε αποφασιστεί η αχρείαστη επαναλειτουργία των σχολείων, πλην της Γ’ Λυκείου. Θέση που υποστήριξε από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το σύνολο των εκπαιδευτικών φορέων, με παράλληλη συνέχιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης – παρά τις ανεπάρκειες και την ελάσσονα συνεισφορά του υπουργείου Παιδείας και την παντελή αδράνεια του ΙΕΠ.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της κυβερνητικής αλαζονείας είναι και η διαρκής άρνηση να απαντηθεί σε ποια άλλη χώρα εφαρμόζεται η live streaming εκπαίδευση, όταν μάλιστα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προειδοποιεί για την «υψηλή επικινδυνότητα» της ρύθμισης και ζητά τουλάχιστον ένα μήνα για να την μελετήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους γονείς και τους μαθητές σε πανεκπαιδευτικό μέτωπο και σε κινητοποιήσεις για την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδιασμών στην εκπαίδευση.

 • Καμία κάμερα στα σχολεία
 • Όχι στο νομοσχέδιο «Κεραμέως» που γυρνά την εκπαίδευση στην εποχή των μνημονίων
 • Καμία σκέψη για συλλογή και εμπορική χρήση των προσωπικών δεδομένων των ανήλικων μαθητών και των εκπαιδευτικών
 • Υπεράσπιση της δημόσιας, δωρεάν και ποιοτικής Παιδείας για όλες και για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις

Συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην “Κυριακάτικη Kontranews”

Συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην “Κυριακάτικη Kontranews”

Ο κ. Βρούτσης σκοπίμως αποσιωπά το δάσος και παινεύεται για το δέντρο”

 • Στο επίκεντρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Στο επίκεντρο της κριτικής μας βρίσκονται οι πολιτικές της κυβέρνησης για τα εργασιακά, επιλογές που συρρικνώνουν τους μισθούς, ενθαρρύνουν την αυθαιρεσία στην αγορά εργασίας, καταργούν κατακτημένα δικαιώματα και ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις. Τέτοιες επιλογές έκανε η ΝΔ από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης, αλλά ιδίως το τελευταίο διάστημα με το πρόσχημα του κορωνοϊού έγινε ακραία επιθετική. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι προσωπικό, αλλά στρατηγικής κατεύθυνσης. Συνολικά η κυβέρνηση αλλά και ειδικά ο κ. Βρούτσης, ως αρμόδιος υπουργός, έχουν την ευθύνη για αυτή τη στρατηγική.

Επιπλέον, βέβαια, πρόσφατα είχαμε την αποκάλυψη του σκανδάλου-φιάσκου με την αρπαχτή της δήθεν τηλεκατάρτισης και την υπογραφή του κ. Βρούτση. Η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ αν ο πρωθυπουργός γνώριζε τι έπραττε ο κ. Βρούτσης ή αν δρούσε εν αγνοία του οπότε έπρεπε να αποπεμφθεί. Ο κ. Βρούτσης έμεινε στη θέση του παρά το σκάνδαλο, το Μαξίμου δεν απάντησε ποτέ και τα συμπεράσματα πλέον ανήκουν στους πολίτες.

Βέβαια ο κ. Βρούτσης δεν συστήνεται σήμερα στην κοινωνία, φημίζεται για τις επιδόσεις του και την περίοδο 2012-2014, ενδεικτικά σας θυμίζω τις μεγάλες και οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, το ρεκόρ ανεργίας του 28%, το τεράστιο έλλειμμα στο ασφαλιστικό, τις 400.000 απλήρωτες συντάξεις και εφάπαξ.

 • Πάντως ανακοίνωσε την αύξηση των επικουρικών συντάξεων για 250.000 συνταξιούχους…

Ο κ. Βρούτσης σκοπίμως αποσιωπά το δάσος και παινεύεται για το δέντρο. Για να προχωρήσει σε μικρές αυξήσεις στις επικουρικές για 1 στους 10 συνταξιούχους που έχουν μάλιστα σύνταξη άνω των 1300 ευρώ, μειώνει το εισόδημα για τους 9 στους 10, πλήττοντας ιδίως τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επίσης καταργεί τη μόνιμη 13η σύνταξη -για δεύτερη φορά το κάνει ο ίδιος υπουργός- και αυξάνει κατά 20% τις εισφορές για τη συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων ενώ τις μειώνει πολλαπλάσια για τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Αποκρύπτει λοιπόν αυτά τα καταφανέστατα στοιχεία αδικίας που εισήγαγε στο ασφαλιστικό. Αποσιωπά, δε, εντελώς, ότι από τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, οι απλήρωτες συντάξεις στον ΕΦΚΑ έχουν υπερδιπλασιαστεί.

 • Ο υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είπε σε τηλεοπτική εκπομπή: «Καπιταλισμό έχουμε, δεν μπορώ να εγγυηθώ για τη δραστηριότητα κανενός ιδιώτη επιχειρηματία». Πώς αποκωδικοποιείτε αυτή τη φράση;

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε απλά και κυνικά ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει την αυθόρμητη κίνηση της οικονομίας που βυθίζεται στην ύφεση χωρίς να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση για να προστατεύσει τους εργαζόμενους. Με αυτή την τοποθέτηση επιβεβαίωσε ότι η ΝΔ επιδιώκει μία συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς τόσο στα εργασιακά, όσο και στις επιχειρήσεις. Στα εργασιακά αυτή η αναδιάρθρωση σημαίνει μειώσεις μισθών, δυσμενείς μετατροπές συμβάσεων σε μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας και απολύσεις. Στις επιχειρήσεις αυτό σημαίνει ότι οι μικρές επιχειρήσεις που θα αφεθούν στη δίνη της ύφεσης, χωρίς ουσιαστική στήριξη, χωρίς ρευστότητα και κεφάλαιο κίνησης, θα οδηγηθούν στα μαζικά λουκέτα. Θα επιβιώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και στο κρατικό χρήμα.

Το ότι έχουμε καπιταλισμό καθόλου δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν μπορεί και δεν οφείλει να παρέμβει για να υποστηρίξει τους εργαζόμενους και τους μισθούς τους, να θέσει κανόνες για να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας αλλά και να ενισχύσει οικονομικά τις μικρές επιχειρήσεις θέτοντας δικλείδες για διατήρηση των σχέσεων εργασίας. Ο υπ. Εσωτερικών, λοιπόν, προσπάθησε να αποδώσει τη στρατηγική επιλογή της αδράνειας της ΝΔ στο οικονομικό σύστημα. Το μόνο, όμως, που κατάφερε είναι να αποκαλύψει ακόμη πιο καθαρά τις προθέσεις της κυβέρνησης.

 • Πείτε μας τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν σήμερα κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ώστε να αντέξουν τις συνέπειες της κρίσης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε εγκαίρως ολοκληρωμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ακριβώς για να προλάβουμε τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία. Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» προέβλεπε την πλήρη κάλυψη από το κράτος των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που πλήττονται, τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης των θέσεων και των σχέσεων εργασίας και των μισθών και την οριζόντια κάλυψη των επισφαλώς εργαζομένων (εποχικών, εργαζόμενων στον πολιτισμό, εργαζόμενων με εργόσημα κ.λπ.), των μη επιδοτούμενων ανέργων, των ελεύθερων επαγγελματιών που είχαν δραστική μείωση εισοδημάτων.

Με αυτό το πακέτο μέτρων θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε τη δυνατότητα λειτουργίας των επιχειρήσεων καθώς και το εισόδημα των πολιτών άρα και την καταναλωτική τους δύναμη στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2020, ώστε να διατηρηθεί η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά και η οικονομία να ανακάμψει γρήγορα.

 • Ακούγοντας τις προτάσεις σας, από τη ΝΔ λένε πως «είναι εύκολο να αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζοντας χρήματα που δεν είναι δικά του…»

Η ΝΔ ουσιαστικά απέφυγε τη συζήτηση των προτάσεων και προσπάθησε να τις υποβαθμίσει επικοινωνιακά. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απολύτως κοστολογημένο, προέβλεπε δημοσιονομική δαπάνη 14 δισ. για στήριξη εργαζομένων, ανέργων και επιχειρήσεων και κατέγραφε αναλυτικά τις πολλαπλάσιου ύψους διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησής του, εθνικές και ευρωπαϊκές.

Τώρα τα χρονικά περιθώρια για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο κλείνουν, ωστόσο -έστω και τώρα- μπορούν και πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και όλων αυτών που παραμένουν αόρατοι για την κυβέρνηση της ΝΔ. Από την πλευρά μας εντός της εβδομάδας θα παρουσιάσουμε τις επικαιροποιημένες μας προτάσεις για την, έστω και καθυστερημένα, αναγκαία παρέμβαση του κράτους στην οικονομία.

Συνέντευξη του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»

Η Ν.Δ. δημιουργεί ιδιωτικά μονοπώλια σε όλες τις ενεργειακές υποδομές

Η Ν.Δ. προωθεί ιδιωτικοποιήσεις σε μονοπωλιακή κατεύθυνση, χωρίς ανταγωνισμό, στην ενέργεια. Αυτό καταδεικνύει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, υποστηρίζει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα «Παρασκήνιο» και τον δημοσιογράφο Φίλη Καταϊτζη.

«Παράλληλα, η κυβέρνηση «στοχεύει» υποκριτικά στην απολιγνιτοποίηση, και όχι στην απανθρακοποίηση, με αποτέλεσμα η απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, το 2023, να μας οδηγεί σε ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που θα μείνουν τουλάχιστον έως το 2050», τονίζει στη συνέχεια.

Σχολιάζει τον πρόσφατο αντι-περιβαλλοντικό νόμο του κυρίου Χατζηδάκη που θα επιφέρει μη αναστρέψιμο πλήγμα στο ελληνικό περιβάλλον και παράλληλα, βρίθει φωτογραφικών διατάξεων. Απαντάει ακόμη σε ερωτήσεις για την απολιγνιτοποίηση, το Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την κυκλική οικονομία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Το επείγον του κ Χατζηδάκη για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο με την αιτιολογία ότι επείγεται η Ελλάδα να είναι έτοιμη για τη μετα-κορονοϊό εποχή διότι υφίσταται ένα πλήγμα η οικονομία μας γιατί δεν σας πείθει;

Η υψηλή ποιότητα του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων συνδέονται με τον τουρισμό τον γεωργικό-κτηνοτροφικό τομέα και επηρεάζουν ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομίας. Η υποβάθμισή του και η αποδόμηση του κράτους δικαίου που θα επιφέρει αυτός ο νόμος π χ ακύρωση δασικών χαρτών ή περιβαλλοντική αδειοδότηση, με πολιτικές αποφάσεις και χωρίς διαφάνεια και στελέχωση των υπηρεσιών περιβάλλοντος, θα οδηγήσουν σε μπλοκάρισμα των επενδύσεων και σε μια οικονομική φούσκα πάντως όχι σε ανάπτυξη. Ο κ Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος στη Βουλή. Το περιβάλλον πάσχει από υπερρύθμιση και δημιουργεί εμπόδια στα σχέδιά του. Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ο κ Φάμελλος υπογραμμίζει: «Το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε σε εξέλιξη σχέδιο πώλησης του 66 % του ΑΔΜΗΕ και κατάφερε με σκληρή διαπραγμάτευση εν μέσω μνημονίων και χρεοκοπίας να διατηρήσει πλειοψηφικό ποσοστό για το Δημόσιο 51 % μαζί με την είσοδο της State Grid ως στρατηγικού επενδυτή. Η κυβέρνηση επαναφέρει μνημονιακές πολιτικές πουλώντας τον ΑΔΜΗΕ, μια ιδιαιτέρως κερδοφόρα εταιρεία με υψηλή τεχνογνωσία και προίκα ένα επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά τα 5 δισ ευρώ την επόμενη δεκαετία, δημιουργώντας ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Και παραχωρεί ένα κρίσιμο εργαλείο για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα π.χ η εγκατάσταση ΑΠΕ στα νησιά εξαρτάται από την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων στερώντας εργαλεία και σημαντική δημόσια περιουσία όταν η κρίση του κορονοϊού μάς καταδεικνύει το αντίθετο. Να διατηρήσουμε και ενδεχομένως να αυξήσουμε το δημόσιο έλεγχο σε κρίσιμες υποδομές».

Η χώρα ολοταχώς στο παρελθόν. Εκεί μας οδηγεί με την καύση απορριμμάτων η κυβέρνηση διευκρινίζει ο Σωκράτης Φάμελλος καθώς δεν υλοποιεί την εφαρμογή κίνητρων και αντικινήτρων και δεν αξιολογεί τα συστήματα ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εξοπλισμός ανακύκλωσης

στους δήμους και να χάνονται σημαντικοί πόροι. Αυτό αποτελεί πλήγμα για την κυκλική οικονομία. Η Ν.Δ. οπισθοχωρώντας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο ανοίγει θέμα καύσης απορριμμάτων. Σύμφωνα με την πολιτική της EE, η καύση σύμμεικτων απορριμμάτων είναι ασύμβατη με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέταξε ενέκρινε και κατέθεσε στην E.E. τη στρατηγική για την κυκλική οικονομία, αναθεώρησε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και όλα τα περιφερειακά ολοκλήρωσε τη μεταρρύθμιση με την υποχρεωτική διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων την εισαγωγή κινήτρων αντικινήτρων κ.λπ. Σε αυτό το σχέδιο δεν επιτρέπεται η καύση

σύμμεικτων απορριμμάτων ενώ η παραγωγή και η αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων αποτελούν τελευταία εναλλακτική μόνο για υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων με αυστηρές προδιαγραφές.

Στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για ανάγκη μείωσης της διάρκειας των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων να ισχύει ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη 150 μέρες αντί 6-8 χρόνια που διαρκούν εδώ Ποια είναι η θέση σας;

Αν ήταν πράγματι σκοπός η επιτάχυνση της αδειοδότησης θα στελέχωνε τις υπηρεσίες και θα ενεργοποιούσε ψηφιακά εργαλεία και γεωχωρικά δεδομένα Με επίφαση την επιτάχυνση, η κυβέρνηση υποβαθμίζει τη διαδικασία αδειοδότησης και τον περιβαλλοντικό έλεγχο, παραβιάζει ευρωπαϊκές οδηγίες, μειώνει την πληροφόρηση και τη γνωμοδότηση των τοπικών φορέων και των πολιτών, μεταφέροντας λειτουργίες του Δημοσίου σε ιδιώτες. Μπατε σκύλοι αλέστε. Όμως έκδοση αδειών χωρίς διαφάνεια και αξιολόγηση των μελετών θα πλήξει και την επιχειρηματικότητα εφόσον οι περισσότερες υποθέσεις θα καταλήγουν στα δικαστήρια.

Τι απαντάτε για τους δασικούς χάρτες ότι με το σύστημα σας υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις στις αιτήσεις αντιρρήσεων ιδιοκτητών ακινήτων;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε βαθιές τομές στην κατεύθυνση δημιουργίας ασφάλειας και κράτους δικαίου όταν καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε επιλέξει να σηκώσει το πολιτικό κόστος τέτοιων επιλογών. Από 0,8% το 2015, καταφέραμε το 2019 το 44% της ελληνικής επικράτειας να είναι κυρωμένο και να έχουν χρηματοδοτηθεί και ολοκληρωθεί οι μελέτες για το 100%. Με το νέο νόμο ακυρώνονται οι ήδη κυρωμένοι δασικοί χάρτες για τους οποίους δεν υπάρχουν αντιρρήσεις και εξαιρούνται με αυθαίρετα και ασαφή στοιχεία τεράστιες περιοχές ενώ, θα μπορούσε απλά να προχωρήσει στις 550 προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων που είχαν προγραμματιστεί από την κυβέρνησή μας για να στελεχώσει τις Επιτροπές Αντιρρήσεων και να επιταχύνει την διαδικασία. Το ΓΕΩΤΕΕ και οι πανελλήνιοι φορείς δασολόγων και δασοπόνων έχουν προειδοποιήσει για το αδιέξοδο και το βραχυκύκλωμα του νέου νόμου.

Οι διευθυντές του WWF-Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας και του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης παρέδωσαν στον υπουργό Περιβάλλοντος επιστολή με αίτημα 30.000 πολιτών για απόσυρση των προκλητικών διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορούν στις εξορύξεις πετρελαίου αερίου στη χώρα μας. Σας βρίσκει σύμφωνο αυτό το αίτημα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με το σύνολο του νομοσχεδίου που περιέχει πλήθος φωτογραφικών διατάξεων εξυπηρέτησης συμφερόντων και θα επιφέρει μη αναστρέψιμη ζημιά στο περιβάλλον. Επιλέξαμε να αποχωρήσουμε από τη Βουλή πριν από την ψηφοφορία, γιατί είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε το περιεχόμενο και τη διαδικασία νομοθέτησης εφόσον έχουμε εντοπίσει πληθώρα παραβιάσεων του Συντάγματος των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και των Αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Προφανώς είμαστε αντίθετοι, μεταξύ άλλων, με τη νομοθέτηση ασύμβατων χρήσεων γης στις ελληνικές προστατευόμενες περιοχές καπελώνοντας τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και την Οικολογική Αξιολόγηση που επιβάλλει το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ποιο πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι το καύσιμο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή; Συμφωνείτε με το χρονοδιάγραμμα του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων το 2023;

Η κλιματική κρίση επιβάλλει την τάχιστη υλοποίηση του ευρύτερου στόχου της απανθρακοποίησης δηλαδή της πλήρους απεξάρτησης από το λιγνίτη το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και την πλήρη μετάβαση σε ΑΠΕ. Η αποσπασματική και στείρα επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ. στοχεύει αποκλειστικά στην απολιγνιτοποίηση με αποτέλεσμα η απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων το 2023 να μας οδηγεί σε ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που η Ν.Δ. επιλέγει να μείνουν τουλάχιστον έως το 2050. Όλα αυτά εξαγγέλθηκαν και προχωρούν χωρίς κανένα σχέδιο ειδικά για τις λιγνιτικές περιοχές για τις οποίες μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Ν.Δ. δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ ακόμη και από τα 60 εκατ ευρώ που περιέχει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αγωνία των πολιτών και των δήμων στις λιγνιτικές περιοχές οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει και δεν εφαρμόζεται ένα σχέδιο για την αντικατάσταση των θέσεων εργασίας με Βιώσιμες επιχειρήσεις μηδενικών αποβλήτων και ρύπων.

Το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ εξυπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη;

Το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ αποτελεί βασικό εργαλείο για τη Βιώσιμη ανάπτυξη καθώς εξετάζει σωρευτικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έργων που πρόκειται να εγκατασταθούν και όχι μεμονωμένα. Δίνει την πραγματική εικόνα για τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής ώστε να μη δημιουργούνται συγκρούσεις με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες και τυχόν εντάσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Το ισχύον ΕΧΠ χρονολογείται από το 2008 και έκτοτε έχουν σημειωθεί σημαντικές μεταβολές τεχνολογικά δεδομένα προστασία της Βιοποικιλότητας και δεδομένα ως προς τη φέρουσα ικανότητα περιοχών Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019 τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του ΕΧΠ ΑΠΕ λαμβάνοντας ακόμη υπόψη την ανάγκη διπλασιασμού της ισχύος των ΑΠΕ έως το 2030. Η επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ χωρίς το απαραίτητο πλαίσιο που υλοποιεί ο κ Χατζηδάκης θα οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των κοινωνικών συγκρούσεων και σε καθυστέρηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Το ΥΠΕΝ λέει ότι οι περισσότερες αλλαγές για τις περιοχές Natura έγιναν βάσει της διαβούλευσης και ότι η συγκρότηση ενός εθνικού συντονιστή θα έχει αποτέλεσμα την ουσιαστική προστασία τους

Ισχύει ακριβώς το αντίθετο γιατί η διαβούλευση ήταν προσχηματική και με το μοντέλο Χατζηδάκη δεν συμφωνούν ούτε οι επιστήμονες ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Πρακτικά, καταργεί τους φορείς του Δικτύου Natura 2000 σε όλη την Ελλάδα και τους μεταφέρει σε έναν φορέα στην Αθήνα ένα 5μελές Δ.Σ. απολύτως ελεγχόμενο, με προϊστάμενους ιδιώτες. Και παρακάμπτει τη Διεύθυνση Βιοποικιλότητας του υπουργείου για την οποία δεν προβλέπει στελέχωση. Η Περιφέρεια της Ελλάδας χάνει ένα σημαντικό σήμα κατατεθέν, από τη Σαμαριά έως τη Δαδιά και το Δέλτα του ‘Εβρου και από τη Βάλια Κάλντα και τις Πρέσπες, μέχρι το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου και τους φορείς για την προστασία της ωοτοκίας της χελώνας σε Ζάκυνθο και Κυπαρισσιακό. Οι 36 φορείς κατεδαφίζονται και δημιουργούνται 24 μονάδες-γραφεία όπου π.χ η έδρα για πάρκο Αξιού και την Κερκίνη μεταφέρεται στον Λαγκαδά και η έδρα του φορέα της Κάρλας μεταφέρεται στην Αλόννησο. Οι νέες αυτές μονάδες της αθηναϊκής υπηρεσίας δε θα έχουν αρμοδιότητα φύλαξης των προστατευόμενων περιοχών (ενώ παγώνουν παράλληλα οι προσλήψεις των 400 στελεχών που είχαν δρομολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι επί 20ετίας συμβασιούχοι των φορέων «μένουν στον αέρα».

Σημεία από τη συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84»

Να αναζητηθούν οι όροι της προγραμματικής σύγκλισης για μια νέα, προοδευτική πλειοψηφία

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που εκπορεύεται από την κυβέρνηση, είναι αναντίστοιχο με τις ανάγκες του τόπου αυτή τη στιγμή, εκτός και εάν οι συνθήκες το επιβάλουν, λόγω διόγκωσης των αρνητικών επιπτώσεων στη δοκιμαζόμενη οικονομία, από την κυβερνητική πολιτική. Σε αυτό το νέο περιβάλλον προκλήσεων και με δεδομένη την απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές, πρέπει να αναζητήσουμε τους όρους μιας στέρεης προγραμματικής σύγκλισης που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα προοδευτική πλειοψηφία, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2020, στον «Αθήνα 9,84» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την γενικότερη ανάγκη για μια νέα προοδευτική πλειοψηφία

«Δεν θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση είναι επωφελής. Κι αυτό το λέω με βάση τα δεδομένα που αφορούν στην ίδια τη -μικρή- ζωή της κυβέρνησης και το μέγεθος της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας, αλλά κυρίως στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της χώρας. (…) Ωστόσο, εάν τα πράγματα εκτροχιαστούν και όχι μόνο από την ίδια τη δυσκολία των προβλημάτων -η οποία ομολογείται από παντού- αλλά και από τη διαχείριση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση, τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει, τότε οι εκλογές μπορεί να είναι κάτι λυτρωτικό ή φυσιολογικό. Έτσι συμβαίνει στις σύγχρονες δημοκρατίες». […] «Βρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέροντες τους προβληματισμούς που άκουσα πριν από λίγο, αλλά έχει καταθέσει και παλαιότερα, ο κ. Ρέππας. Παρακολουθούν έναν προβληματισμό ο οποίος έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στην Ευρώπη. Διότι η χώρα μας δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση και μη ξεχνάτε ότι έχουμε δύο ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή, την Πορτογαλία και την Ισπανία, που συγκυβερνούν οι δυνάμεις της Αριστεράς με εκείνες της σοσιαλδημοκρατίας. Θεωρώ, λοιπόν, και με δεδομένο ότι θα γίνουν εκλογές με απλή αναλογική, αλλά και στη βάση όλου αυτού του σκηνικού, τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν, ότι πρέπει να αναζητήσουμε τους όρους μιας στέρεης προγραμματικής σύγκλισης που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα προοδευτική πλειοψηφία».

Τυχόν εκλογές δεν θα περιστραφούν αποκλειστικά στα υγειονομικά ζητήματα, που κι εκεί ακόμα περιμένουμε τη θωράκιση του δημόσιου τομέα

«Το θέμα της υγείας είναι προτεραιότητα μεγάλη και ίσως εκεί ελπίζει η κυβέρνηση ότι θα μπορέσει να εγκλωβίσει τη συζήτηση, σε μια ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες. Αλλά, αυτό που θα κριθεί σε αυτή την περίπτωση είναι η κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει κυρίως τα άλλα ζητήματα. Με τα θέματα της υγείας θα πορευτούμε με τον άλφα ή βήτα τρόπο, θα περιμένουμε να βγουν τα αντιϊικά φάρμακα το συντομότερο δυνατό, τα εμβόλιο κάποια στιγμή. Βεβαίως οφείλουμε να υιοθετήσουμε ένα πρόγραμμα θωράκισης της δημόσιας υγείας. Μέχρι τώρα δεν το έχουμε ακούσει.

Η παρούσα κυβέρνηση ή αυτή που θα προκύψει από ενδεχόμενες, πρόωρες, εκλογές, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα θέματα της ανεργίας και της νέας παραγωγικής διάρθρωσης, η οποία εκ των πραγμάτων θα αναδειχθεί ως πρόβλημα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης ύφεσης. Είναι τεράστια ζητήματα αυτά και θεωρώ ότι ολοένα και περισσότερο, ο κόσμος αρχίζει και συζητά αυτά τα θέματα».

Επικαιροποιούμε το σχέδιό μας για τις άμεσες ανάγκες διαχείριση της κρίσης, το «Μένουμε Όρθιοι»

«Κατά το πρώτο χρονικό διάστημα της στενά υγειονομικής κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε απολύτως υπεύθυνα απέναντι στα μέτρα. Με την ίδια υπεύθυνη στάση διατύπωσε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, το “Μένουμε Όρθιοι” για το διάστημα μέχρι τέλος Μαΐου. Δεν ήταν ένα εναλλακτικό πρόγραμμα γενικώς. Σε αυτή τη βάση ετοιμάζουμε τώρα την επικαιροποίησή του με έμφαση στα ζητήματα της εστίασης και του τουρισμού γιατί αυτά, ιδιαίτερα αυτούς τους μήνες του καλοκαιριού, είναι που δίνουν “οξυγόνο” στην οικονομία και στη χώρα. Παράλληλα, πιστεύω ότι όλοι οφείλουμε να καταθέσουμε πια ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του τα νέα μεγάλα προβλήματα».

Έχει τεράστια σημασία, ακόμη κι αν επιτευχθεί ανάκαμψη το 2021, με ποιες αμοιβές, με ποιες σχέσεις, και για ποιες θέσεις εργασίας;

«Θα ξαναθυμηθούμε αυτό που έλεγαν οι παλιοί πολιτικοί -εάν και εφόσον υπάρξει ανάκαμψη το ’21- ότι οι αριθμοί ευημερούν, αλλά η κοινωνία πένεται, ο κόσμος δυσκολεύεται. Εάν έχουν χαθεί 10 μονάδες στον τομέα της απασχόλησης, αυτές που με δυσκολία κερδίσαμε στα πέντε χρόνια, θα είναι ολέθριο. Και τι είδους σχέσεις εργασίας θα είναι αυτές οι οποίες θα κυριαρχούν στο εργασιακό τοπίο; Θα είναι θέσεις εργασίας πλήρως ελαστικοποιημένες; Με χαμηλότερες αμοιβές; Ποια θα είναι η έννοια του ωραρίου; Αυτό που λέμε τηλεργασία τι θα αφήσει πίσω του; Μιλώντας με αρκετούς μισθωτούς σε μεγάλες επιχειρήσεις, κάνουν λόγο για ένα ελαστικό ωράριο αυτούς τους μήνες που ξεκινάει από τις 8 το πρωί και καταλήγει στις 10 το βράδυ. Με ένα διαρκές άγχος, έλεγχο. Μπαίνουν τεράστια καινούργια ζητήματα».

Υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση μισθών στο Δημόσιο

«Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση μισθών και στο “σκληρό” Δημόσιο τομέα, αλλά πολύ περισσότερο σε αυτό που ονομάζουμε πρώην ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και ιδιαίτερα στον τομέα των συμβασιούχων, σε αυτούς τους καταταλαιπωρημένους συμπολίτες μας οι οποίοι επί χρόνια ζουν σε συνθήκες ανασφάλειας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Όταν έχει επιλεχθεί από την κυβέρνηση, η αγορά από μόνη της να κάνει τις επιλογές της, αυτό μπορεί να είναι πολύ άγριο. Διότι η αγορά όταν μένει ανεξέλεγκτη αρχίζει και λειτουργεί σαν τη ζούγκλα».

Ο δανεισμός από τον ESM συνοδεύεται από νέες μνημονιακές δεσμεύσεις

«ESM σημαίνει αιρεσιμότητες. Με άλλα λόγια, προϋποθέσεις μνημονιακού τύπου. Και μπορεί να μην έχουμε τα σκληρά μνημόνια σαν αυτά που γνώρισαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης, μετά το ’08, το ‘09 και το ’10, αλλά σίγουρα θα έχουμε τέτοιου είδους προϋποθέσεις που θα οδηγούν σε κάποιας μορφής πολιτικές λιτότητας. (…) Το μεγάλο ζητούμενο για την Ευρώπη είναι να υιοθετήσει το ευρωομόλογο».

Διαρκής αντιπερισπασμός για να καλυφθεί το σκάνδαλο Novartis, η προανακριτική

«Ήταν φανερό εξαρχής ότι αυτή η υπόθεση – παρωδία της προανακριτικής που στήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης, στήθηκε για να έχει την κατάληξη που θέλουν αυτή τη στιγμή. Για να βάλουν ζητήματα ενδεχομένως διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, εμπλοκής κι άλλων πολιτικών προσώπων. Πρόκειται για έναν πολιτικό αντιπερισπασμό για να καλυφθεί το πραγματικό σκάνδαλο Novartis».

Περί της συζήτησης για πιο δυναμική αντιπολίτευση

«Δεν ξέρω πως το εννοεί αυτό ο καθένας. Το ακούμε και μάλιστα από ανθρώπους του στενού μας περιβάλλοντος, οι οποίοι είναι ταγμένοι στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά εμένα με ενδιαφέρει πολύ και το τι λένε οι λίγο πιο έξω από εμάς, διότι αυτοί είναι που κρίνουν τους συσχετισμούς και καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Τον όρο “αποδομητική αντιπολίτευση” τον υιοθετώ από τη στιγμή που θα είναι τεκμηριωμένη, με εναλλακτικές προτάσεις, που θα είναι υπεύθυνη και θα μπορεί να απαντάει στα πραγματικά προβλήματα. Αυτό που, προσωπικά, δεν μπορώ να υιοθετήσω είναι μια διαρκής γκρίνια η οποία χάνει και την αξία της όταν δεν είναι πειστική».

Για την πιθανότητα ενόχλησης κάποιων, προερχόμενων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, λόγω της αναφοράς στον «αυριανισμό»

«Δεν είμαι αυτός που ανακάλυψε τον όρο “αυριανισμός”, άλλωστε αφορούσε μία περίοδο κατά την οποία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, άφησε το αρνητικό του αποτύπωμα. Δεν ήταν κάτι το φυσικό στο πολιτικό σύστημα της χώρας και θα έλεγα ότι σήμερα, ψήγματα και στοιχεία αυτής της αντίληψης, αυτής της πρακτικής, τα συναντά κανείς οριζόντια σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Όταν έκανα τη συγκεκριμένη αναφορά -και δεν έχω να προσθέσω πολλά περισσότερα γύρω από αυτό- αυτή δεν αφορούσε, προφανώς, τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκα σε αντιλήψεις και πρακτικές οι οποίες “επικοινωνούν” με εκείνη την περίοδο. Επαναλαμβάνω ότι κάτι τέτοιο το συναντά κανείς οριζόντια στα κόμματα. Ήταν ένα φαινόμενο που συνέβαλε στην αρχή της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ».

Ζήτημα δημοκρατίας η εχθρική στάση πολλών ΜΜΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι σε νέες συνθήκες, αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι από το ’12 έως το ’15 τα πράγματα ήταν χειρότερα. Αλλά και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίσαμε παρόμοια κατάσταση. Η οποία δεν έχει προηγούμενο, δεν μπορεί να βρει κανείς παρόμοια στον ευρωπαϊκό, τουλάχιστον, χώρο. Η ιστορία των συστημικών σχέσεων διαπλοκής με οικονομικά συμφέροντα και πολιτικά κέντρα, δυστυχώς είναι πολύ βαθιά ριζωμένη στον τόπο μας και ουσιαστικά νοθεύει τη δημοκρατία. (…) Υιοθετούμε και πρεσβεύουμε την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και τη δυνατότητα των ΜΜΕ να ασκούν ελεύθερα την κριτική τους χωρίς να είναι δέσμια άλλων καταστάσεων. Αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα σήμερα, αυτό είναι το οποίο νοθεύει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η δική μας άμυνα είναι η δυνατότητα μέσα από το διαδίκτυο να επικοινωνήσουμε πράγματα. Και το κάναμε πράξη αυτό. Έγιναν και γίνονται δεκάδες τηλεδιασκέψεις αυτό το διάστημα, επικοινωνία με Επιμελητήρια και φορείς, που τις παρακολούθησαν και χιλιάδες πολίτες. Θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο».

17/5/2020

Μήνυμα του τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Α’ Αθήνας, Νίκου Φίλη, για την επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων

Τη Δευτέρα ξεκινά η ολιγοήμερη επαναλειτουργία των γυμνασίων και υπολοίπων τάξεων των λυκείων. Εξηγήσαμε αλλού γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αχρείαστη και ριψοκίνδυνη την απόφαση της κυβέρνησης, που λήφθηκε με πολιτικά και όχι παιδαγωγικά κριτήρια. Όπως επίσης, γιατί οδηγεί σε αντιπαιδαγωγικές ρυθμίσεις και αυταρχική συμπεριφορά. Ανεξαρτήτως αυτών όμως, η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στην τάξη είναι μια πραγματικότητα. Οι μαθητές θα ανταμώσουν ξανά τους δασκάλους τους, που το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν δίπλα τους με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Αυτές τις μέρες πήραμε όλοι ένα πολύτιμο μάθημα: πόσο εύκολα μπορεί να απειληθούν η ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον, να διαταραχθούν κοινωνικές σχέσεις, ακόμα και κραταιές οικονομίες. Πόσο σημαντική είναι η συλλογική προσπάθεια μέσα στην οποία ανθίζει η προσωπική ευθύνη, η συνειδητή πειθαρχία, η αλληλεγγύη, η φροντίδα για τους πιο ευάλωτους, η στήριξη με επιπλέον πόρους του δημόσιου συστήματος υγείας, των γιατρών και των νοσηλευτών μας, αλλά και του συνόλου του κοινωνικού κράτους και της Παιδείας.

Οι σχολικές υποδομές και οι πόροι είναι γνωστό ότι σε πολλές περιπτώσεις υστερούν. Γι’ αυτό ο καθένας θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Προτεραιότητα να μιλήσουμε με έμφαση, γονείς και δάσκαλοι, για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να τηρούν τα παιδιά στο σχολείο αλλά και επιστρέφοντας στο σπίτι. Να μην περάσει το μήνυμα ότι επειδή άνοιξαν τα σχολεία ή τα καταστήματα, ο κίνδυνος έχει παρέλθει. Να μην ανοίξει η πόρτα σε μια έξαρση κρουσμάτων που θα μας γυρίσει στο σημείο μηδέν.

Η περίοδος είναι δύσκολη. Το τέλος, άδηλο. Αλλά μένουμε αισιόδοξοι. Εύχομαι να πάνε όλα καλά. Μένουμε πλάι στο δάσκαλο και το μαθητή και τους στηρίζουμε με όποιο τρόπο περνάει από το χέρι μας.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.