Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα το βράδυ των εκλογών


Reading time: 5 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 23 Μαΐου 2023 by manos (ceo)-admin

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα το βράδυ των εκλογών

 

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζουμε πραγματικά τους χιλιάδες εργαζόμενους, τους χιλιάδες νέους και νέες, που έκαναν αυτό το βήμα σήμερα και ψήφισαν το ΚΚΕ, δίνοντάς του σημαντική άνοδο.

Θέλουμε να συγχαρούμε τα χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, συμβάλλοντας στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι καρπός της πείρας των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, που πήραν μέρος όλα τα προηγούμενα χρόνια σε αγώνες, σε σημαντικές δράσεις μαζί με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες.

Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους και όσες συμπορεύτηκαν μαζί μας σε αυτή την εκλογική μάχη, είτε ως υποψήφιοι είτε με την προσωπική τους πολύπλευρη συνεισφορά για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Οι νέες δυνάμεις στο πλάι των παλιών, που συσπειρώθηκαν γύρω από το Κόμμα μας, μπορούν σήμερα να τροφοδοτήσουν μια νέα δυναμική στο δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης, της μαζικής, ταξικής πάλης, της ανασύνταξης συνολικά του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της προώθησης της κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, το κεφάλαιο, τον καπιταλισμό.

Η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ, ιδιαίτερα σε σημαντικά αστικά κέντρα της χώρας, σε εργατικές γειτονιές των μεγάλων πόλεων, σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος του βιομηχανικού και γενικότερα του εργατικού δυναμικού, όπως για παράδειγμα στην Αττική, είναι ελπιδοφόρα μηνύματα, που ανοίγουν δρόμο στο αύριο.

Ο συσχετισμός που πρόκυψε από τις σημερινές εκλογές, μεταξύ των αστικών κομμάτων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ,  δείχνει όχι μόνο τις δυνατότητες σχηματισμού μιας κυβέρνησης που μπορεί να συνεχίσει στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση αλλά και μιας συναίνεσης ταυτόχρονα και στήριξης από δυνάμεις που θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των εργατών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των αγροτών, των συνταξιούχων, της νεολαίας μας.

Είναι ξεκάθαρο αυτό που επεσήμανε το ΚΚΕ όλο αυτό το διάστημα, ότι παρά τις επιμέρους διαφορές τους, τις αντιπαραθέσεις τους συγκλίνουν σε βασικές στρατηγικές πολιτικές, σε βασικές κατευθύνσεις. Κι όχι μόνο αυτό. Κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα ως κυβέρνηση και αυτή την τετραετία ως αντιπολίτευση, αποτέλεσε βασικό φορέα συντηρητικοποίησης ανθρώπων, τροφοδοτώντας τελικά την επικράτηση της ΝΔ. Έτσι από αύριο ο ελληνικός λαός και η νεολαία, θα βρίσκονται απέναντι σε νέο κύμα επίθεσης για την υλοποίηση των νέων μνημονιακών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, με νέο γύρο περικοπών και λιτότητας, με αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης, τις επικίνδυνες εξελίξεις από το μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία με μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας, αλλά και με τις αρνητικές διευθετήσεις  που φέρνει η ΝΑΤΟική ομπρέλα στα ελληνοτουρκικά. Αυτά θα υλοποιήσει η νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει. Καμιά στήριξη, καμιά ανοχή, κανένας συμβιβασμός σε όλες αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές!

Το ΚΚΕ θα ασκεί τη μόνη ελπιδοφόρα για το λαό μας αντιπολίτευση και μέσα στη βουλή και έξω από αυτή στο μετερίζι των ταξικών, λαϊκών αγώνων, για την προστασία της ζωής, για την προστασίας του εισοδήματος, όλων των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Οι σκέψεις και τα σενάρια για επανάληψη των εκλογών, για προσφυγή σε νέες κάλπες, γίνονται όχι γιατί δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση αλλά γιατί θέλουν να αλλοιώσουν την ψήφο του λαού με εκβιαστικά διλήμματα με την υφαρπαγή και των ψήφων και των βουλευτικών εδρών με βάση τον νέο εκλογικό νόμο. Συνεπώς σε αυτή την περίπτωση απαιτείται από τώρα να ετοιμαστούμε για μια ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ, αφού η αντιλαϊκή ατζέντα τους είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Γιατί το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει αυτή τη δύναμη που του έδωσε ο λαός στην κάλπη για να συμβάλει και μέσα στη Βουλή και στους δρόμους του αγώνα για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης, της αντεπίθεσης στον δρόμο της ανατροπής. Οι βουλευτές του ΚΚΕ θα είναι πραγματικά στηρίγματα των λαϊκών διεκδικήσεων, των διεκδικήσεων, περισσότερες φωνές υπεράσπισης και ανάδειξης των λαϊκών συμφερόντων και μέσα στη βουλή και παντού.

Συνεχίζουμε δυνατά, δυναμικά, έτσι όπως ξεκινήσαμε, και το επόμενο διάστημα.

 

 

ΑΘΗΝΑ 21/5/2023                    ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Παρεμβάσεις εκπροσώπων του ΚΚΕ στα ΜΜΕ

https://youtu.be/cpT4kfLMmso

Το βήμα που έγινε στις χθεσινές εκλογές πρέπει να δυναμώσει και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στο κανάλι «Open» το πρωί της Δευτέρας 22 Μάη.

Υπογράμμισε ότι το δίλημμα της επόμενης μέρας είναι ποιος θα σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ποιος θα εμπνεύσει τον λαό, ποια πολιτική δύναμη θα εμπνεύσει λαϊκούς αγώνες απέναντι στα δύσκολα που έρχονται όπως τα 350 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε αντίθεση με τη διάθεση του ελληνικού λαού κ.ά.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ την προσπάθεια που κάνει στο μαζικό κίνημα και βρίσκεται στους δρόμους διεκδικώντας τα δικαιώματα του λαού με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι τις αντοχές της οικονομίας.

Σημείωσε ότι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μπορούν να συγκυβερνήσουν γιατί έχουν προγραμματικές συγκλίσεις και υπενθύμισε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε κατά 50% τα νομοσχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, το ΚΚΕ ήταν αντιπολίτευση και βρισκόταν στους δρόμους του αγώνα. Στην 4ετία που πέρασε, αυτοί που ασκούσαν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη θέση του δεύτερου και τρίτου κόμματος, το έκαναν πάνω στην κοινή βάση συγκλίσεων σε βασικά ζητήματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, η πολιτική της ΕΕ, του ΝΑΤΟ κλπ.

Τα μηνύματα όλη την προεκλογική περίοδο από τον κόσμο ήταν η στήριξη του ΚΚΕ γιατί δεν δίνει ανοχή σε καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση και κατέληξε λέγοντας ότι το ποσοστό του ΚΚΕ των χθεσινών εκλογών έχει βάση ανόδου για την επόμενη εκλογική μάχη, για να βρεθεί σε ακόμα καλύτερη θέση ο λαός.

–Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ & βουλευτής του ΚΚΕ, στον ρ/σ Alpha: Να ενισχυθεί κι άλλο το ΚΚΕ για πραγματική και στρατηγική αντιπολίτευση στη ΝΔ

https://youtu.be/E0fmSr8-9MY

Είναι αναγκαίο να είναι ακόμα πιο ενισχυόμενο το ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές, τόνισε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο ραδιόφωνο του «Alpha».

Σημείωσε πως το ΚΚΕ είχε μια σημαντική άνοδο 2 μονάδων και 120.000 ψήφων, είναι 3ο κόμμα στην Αττική και αρκετά ενισχυμένο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Υπογράμμισε ότι πολύς περισσότερος κόσμος σκέφτηκε να ψηφίσει το ΚΚΕ αλλά δεν το έκανε και ότι στις επόμενες εκλογές μπορεί να απελευθερωθεί αυτός ο κόσμος παίρνοντας υπόψη του το πιο σημαντικό, ότι απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πραγματική και στρατηγική αντιπολίτευση μπορεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ και αυτό είναι σημαντικό διότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, κατέγραψε μεγάλες απώλειες που οφείλεται στο γεγονός ότι σε στρατηγικές επιλογές ταυτίστηκε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη κι αυτό λειτούργησε ως φορέας συντηρητικοποίησης, δυστυχώς, ενός κόσμου και τελικά τροφοδότησε τη ΝΔ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 21ης ΜΑΪΟΥ 2023

Download (DOC, 59KB)

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.