Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα μετά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Λεβαδέων

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 26 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέπτεται σήμερα τη Λιβαδειά, όπου νωρίτερα συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λεβαδέων Ιωάννη Ταγκαλέγκα.

Μετά το τέλος της συνάντησης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Στο πλαίσιο της επίσκεψης μας στη Λιβαδειά, είχαμε συνάντηση πρώτα με τον Δήμαρχο, τον κύριο Ταγκαλέγκα. Κάναμε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην πόλη και τον Δήμο, αλλά και για τις γενικότερες εξελίξεις, πώς τις βλέπει το ΚΚΕ. Το βασικό πρόβλημα που έθεσα ήταν ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση δίνονται πολλές αρμοδιότητες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά για να υλοποιηθούν αυτές οι αρμοδιότητες σε όφελος του λαού χρειάζεται χρηματοδότηση, για να μπορούν να αντιμετωπιστούν μια σειρά ελλείψεις, προβλήματα και να μπορεί να ανταπεξέλθει ο Δήμος. Και βεβαίως, χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, για να μπορέσει να ασκεί αυτές τις αρμοδιότητες και να αποβούν σε όφελος των πολιτών, χωρίς δημοτικά τέλη, χωρίς να βάζει το χέρι στην τσέπη συνεχώς ο εργαζόμενος.

Θίξαμε διάφορα ζητήματα, όπως την κατάσταση της δημόσιας υγείας. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση ως Κόμμα, θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, το νοσοκομείο, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα κέντρα υγείας, με προσλήψεις ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού, με στήριξη υποδομών. Αντίστοιχα στην εκπαίδευση και τα σχολεία.

Να αποδοθούν τα ακίνητα της Κρύας -που είναι το brand name ουσιαστικά της Λιβαδειάς- στο Δήμο, να αποδοθούν στο λαό της πόλης. Είναι ευθύνη της κεντρικής εξουσίας κυρίως κι απέναντι σ’ αυτή την κεντρική εξουσία το ΚΚΕ, όπως ξέρετε, είναι αντιπολίτευση, σταθερά, όχι μόνο μέσα στη Βουλή, αλλά και στους Δήμους και τις περιφέρειες, στους καθημερινούς αγώνες του λαού μας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αυτή την ώρα, συναντιέται με το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του θα συνεχιστεί ως εξής:

-Στις 18:30 μμ θα συναντηθεί με τα ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς και του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λιβαδειάς, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

-Στις 19:15 μμ θα συναντηθεί με το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

-Στις 20:30 μμ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

 

ΑΘΗΝΑ 26/05/2022                                                   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λιβαδειά, συναντήθηκε με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Ο πρόεδρος, Κώστας Κολιούσης ζήτησε την στήριξη του ΚΚΕ για τη συντήρηση του κτιρίου που στεγάζεται το Εργατικό Κέντρο και ανήκει στον ΟΑΕΔ, ώστε να αποδοθεί και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων της περιοχής. Επίσης ζήτησε την στήριξη στην πρωτοβουλία που έχει πάρει το Εργατικό Κέντρο μαζί με 48 ακόμη συλλόγους και φορείς της περιοχής, για την παραχώρηση στο Δήμο των ακινήτων της Κρύας και την δωρεάν χρήση τους από το λαό. Παράλληλα έθεσε το ζήτημα των σχολικών καθαριστριών, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στις δημοτικές αρχές για την ένταξη τους στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων των ΟΤΑ, ενώ τέθηκε και ο κίνδυνος απόλυσης εργαζομένων (εισπρακτόρων) στο ΚΤΕΛ Λιβαδειάς.

Επίσης, τέθηκε το ζήτημα του νόμου Χατζηδάκη και των συνεπειών που έχει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και η ανάγκη συνέχισης της πάλης για την κατάργησή του.

Απ’ την πλευρά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει συνολικά ο λαός ο οποίος, μετά την καπιταλιστική κρίση και την πανδημία έρχεται τώρα αντιμέτωπος και με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο αλλά και την ενεργειακή ακρίβεια, που αυξάνει τις τιμές σε όλα τα βασικά για τη ζωή του λαού προϊόντα, με τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις να φορτώνουν διαρκώς βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά, όπως με την επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, που στην ουσία θα την πληρώσει και πάλι ο λαός μέσω της φορολογίας.

Για τα συγκεκριμένα ζητήματα που του έθεσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου, όπου αυτό στεγάζεται προκειμένου να αποτελέσει σπίτι των εργαζομένων της πόλης και εστία προσέλκυσής τους για την άσκηση των συνδικαλιστικών τους καθηκόντων, αλλά και για πολιτιστικές εκδηλώσεις, για τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα κάνει όποια παρέμβαση είναι δυνατή για την προώθηση αυτού του αιτήματος.

Το ίδιο και για τα ακίνητα της Κρύας που όπως σημείωσε βρίσκονται σε ένα πανέμορφο σημείο και πρέπει να αποδοθoύν στην πόλη και στους κατοίκους της, στον Δήμο, που σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς θα είναι δυνατόν η αξιοποίηση τους.

Δήλωσε ενήμερος για το πρόβλημα με τις σχολικές καθαρίστριες, αλλά και για τους εισπράκτορες των ΚΤΕΛ, για τα οποία και το ΚΚΕ έχει κάνει και συνεχίζει τις παρεμβάσεις στην κατεύθυνση άσκησης πίεσης για την επίλυση τους.

 

ΑΘΗΝΑ 26/5/2022                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην Κρήτη

 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφτεί την Κρήτη, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μάη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του θα είναι το εξής:

 

Σάββατο 28 Μάη στο Ηράκλειο

– Στις 11:30πμ, θα περιοδεύσει και θα μιλήσει σε σύσκεψη εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στον Τουρισμό, στο ξενοδοχείο “Candia Maris” στην Αμουδάρα Ηρακλείου.

– Στις 20:00 θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου, στο Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης.

 

Κυριακή 29 Μάη στα Χανιά

– Στις 20:00 θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση της ΤΕ Χανίων, στο κέντρο “Ευτυχία Παλλάς” στο Κολυμπάρι.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Για τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας για τον νέο νόμο – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια

 

Ο νέος νόμος – πλαίσιο που παρουσίασε η κ. Κεραμέως επιστρέφεται ως απαράδεκτος και αντιδραστικός.

 • Γιατί βάζει στο στόχαστρο ακόμη περισσότερο τα πτυχία, μετατρέποντάς τα σε ένα ακόμα προσόν στη μεγάλη αγορά των πιστοποιήσεων που έχει δημιουργηθεί από όλες τις κυβερνήσεις. Τα “πτυχία-σούπα” των σκόρπιων και ασύνδετων γνώσεων και χωρίς επαγγελματική αναγνώριση είναι “βούτυρο στο ψωμί” της αγοράς εργασίας των πετσοκομμένων μισθών και δικαιωμάτων.
 • Γιατί προωθεί ένα μοντέλο διοίκησης με νέους «μπαμπούλες» επιτήρησης της επιχειρηματικής λειτουργίας, ακόμα πιο ξένο στις ανάγκες των φοιτητών αλλά απολύτως φιλικό στην επιχειρηματική δράση, που σημαίνει άνοδος του κόστους σπουδών και ένταση νέων αντιδραστικών προτεραιοτήτων για την κατεύθυνση της χρηματοδότησης.
 • Γιατί υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους και το ρόλο τους στα Ιδρύματα, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων κι επιχειρώντας άλλη μια κρατική παρέμβαση κι επίθεση στο φοιτητικό κίνημα. Επιχειρεί με τα ενιαία ψηφοδέλτια να δημιουργήσει συμβούλια – παραμάγαζα για τη στήριξη του Πανεπιστημίου Α.Ε και τη δημιουργία νέων πελατειακών σχέσεων, γνωστών από παλιά στην κυβερνητική παράταξη που υπέστη συντριπτική ήττα στις φοιτητικές εκλογές.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές σε όλη τη χώρα, με την ψήφο τους στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές και τη δράση τους όλη αυτή την περίοδο, έχουν απορρίψει τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για ένα πανεπιστήμιο κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις της καπιταλιστικής κερδοφορίας αλλά ξένο στις ανάγκες των νέων για σπουδές με δικαιώματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι γελασμένη αν νομίζει ότι θα ξεμπερδέψει με τους φοιτητές και τις διεκδικήσεις τους!

Το ΚΚΕ καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους, το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, να ορθώσουμε μαζί ένα μεγάλο τείχος στην επέλαση των κριτηρίων της αγοράς στις πανεπιστημιακές σπουδές.

Οι εξαγγελίες της κ.Κεραμέως θα μείνουν στα χαρτιά! Η κυβέρνηση μετράει ήδη πολλές ήττες στα πανεπιστήμια. Θα μετρήσει άλλη μια.

 

ΑΘΗΝΑ 26/5/2022                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μεγάλη συναυλία προς τιμήν του Δημήτη Μητροπάνου από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και την οικογένειά του στις 30 Μάη

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον χαμό του αξέχαστου ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνου, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, μαζί με την οικογένειά του, θα πραγματοποιήσουν μεγάλη συναυλία προς τιμήν του, τη Δευτέρα 30 Μάη, στις 8.30 μ.μ, στο γήπεδο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη. Το αφιέρωμα τιτλοφορείται «Της ψυχής το παρακάτω».

Σπουδαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού θα ανέβουν στη σκηνή και θα ερμηνεύσουν τραγούδια πολλών σημαντικών Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, που έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένα στις καρδιές των ανθρώπων του λαού, χάρη στη μοναδική δωρική φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, που τα σφράγισε περνώντας τα στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Τραγουδούν (με αλφαβητική σειρά): Πέγκυ Ζήνα, Παντελής Θαλασσινός, Βαγγέλης Κορακάκης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Σαμπάνης, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Παρουσίαση, σκηνοθεσία, επιμέλεια: Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

Ηχοληψία: Δημήτρης Ευαγγελάτος.

            Συμμετέχει η Ορχήστρα του Δημήτρη Μητροπάνου. Γιώργος Κατσίκας (ντραμς), Γιάννης Κυφωνίδης (πλήκτρα), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα), Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο), Μάκης Πελέκας (μπουζούκι), Χρήστος Περτσινίδης (ηλεκτρική κιθάρα), Γιάννης Σινάνης (μπουζούκι), Ανδρέας Τράπαλης (βιολί), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν).

 

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε, την Παρασκευή 14/4, με την οικογένεια του Δημήτρη Μητροπάνου και παρέδωσε στη γυναίκα του Βένια και την κόρη του Αναστασία υλικά από το Αρχείο του Κόμματος, τα οποία αναφέρονται στον πατέρα του αξέχαστου ερμηνευτή, Γιώργο. Συγκεκριμένα, παρέδωσε τη βιογραφική έκθεση του Γιώργου Μητροπάνου στο Κόμμα, καθώς και το φύλλο της Εφημερίδας της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης του ΔΣΕ (25/10/1948), που ανακοινώνει την προαγωγή του Γιώργου Μητροπάνου σε λοχαγό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Υλικά και ντοκουμέντα που φανερώνουν μια οικογένεια δοσμένη στους αγώνες και το κίνημα.

Αυτή την αγωνιστική παράδοση τίμησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Δημήτρης Μητροπάνος. Πορεύτηκε στο πλευρό του ΚΚΕ. Τίμησε με την παρουσία του εκδηλώσεις του Κόμματος και τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Aπό τα παιδικά του χρόνια στα Τρίκαλα μεγάλωσε σε μια οικογένεια δεμένη με την Αντίσταση, τον ΔΣΕ, που γνώρισε φυλακίσεις, εξορίες… Ως παιδί αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ βίωσε το κυνηγητό και τις διώξεις, με τα οποία αντιμετώπισε το αστικό κράτος τις οικογένειες των αγωνιστών.

 

Επισυνάπτονται: Spot, αφίσα και banner του ΚΚΕ για την εκδήλωση.

 

(Τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στην ticketservices.gr. Προσκλήσεις διατίθεται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ).

ΕΜΠΑΡΓΚΟ 20.30 – ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Φίλοι και φίλες

Συντρόφισσες και σύντροφοι

 

Εδώ στη Λιβαδειά, σ’ αυτή την όμορφη πόλη της Στερεάς το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης του ΚΚΕ, φτάνει σήμερα και με αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση, σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε άνεργο, κάθε αγρότη κι επαγγελματία, κάθε νέο παιδί και γυναίκα των λαϊκών οικογενειών.

Σας λέμε καθαρά, ειλικρινά: Ανεξάρτητα τι επιλογές κάνατε μέχρι χτες, ποιους εμπιστευτήκατε, ανεξάρτητα αν συμφωνείτε σε όλα μαζί μας, τώρα ήρθε η ώρα να κάνετε την επιλογή που δεν είχατε ίσως καν σκεφτεί ή δεν είχατε αποφασίσει ακόμα: Να πάρετε τη θέση σας δίπλα στο ΚΚΕ στους αγώνες, στο κίνημα, στις εκλογές στις δημοτικές και περιφερειακές, στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Να βάλετε μπροστά τις δικές σας ανάγκες.

Σήμερα η ίδια η ζωή επιβάλλει να κάνουμε επιλογές που μέχρι σήμερα δεν είχαμε σκεφτεί: Μπορούμε να βρεθούμε μαζί με τους κομμουνιστές στο σωματείο, στο σύλλογο, στο μαζικό φορέα της συνοικίας, της πόλης και του χωριού. Εκεί όπου οι λίγοι, μπορούν να γίνουν πολλοί και με τις διεκδικήσεις, την πάλη τους, να καταφέρουν κάτι να φρενάρουν, ακόμα και να κερδίσουν μια ανάσα ανακούφισης.

Ακριβώς γιατί κοιτάνε μόνο μπροστά, ούτε πάνω, ψάχνοντας για παλιούς και νέους “σωτήρες”, ούτε κάτω και πίσω, βουλιάζοντας στη μιζέρια και την ηττοπάθεια του “τίποτα δε γίνεται”, “τίποτα δεν αλλάζει”.

Γιατί, αν κάτι μπορεί να κινηθεί, αν κάτι μπορεί να αλλάξει, αυτό θα γίνει, αν κοιτάμε μόνο μπροστά. Με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στη δύναμη της ταξικής πάλης, του λαϊκού αγώνα, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, αυτό το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που το υπηρετούν, άσχετα τι λένε, με τι προσωπείο, με τι συνθήματα εμφανίζονται στο λαό.

Ναι, σήμερα η ζωή επιβάλλει να αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας στα κόμματα του κεφαλαίου: τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, όλους τους τσιλιαδόρους του συστήματος.

Η πείρα της τελευταίας δεκαετίας δείχνει, πως ο ένας φεύγει, ο άλλος έρχεται, για να συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο που δεν μπόρεσε ή δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ο προηγούμενος.  Μόνος του, ή και με παρέα… Με νόμους πάνω στους νόμους, με μέτρα πάνω στα μέτρα… Με μόνιμο αποδέκτη αυτού του αντιλαϊκού έργου την εργατική τάξη, τα λαϊκά μεσαία στρώματα, το λαό μας.

Για το χατίρι των κερδών των λίγων, των καπιταλιστών, χτίζουν και ενισχύουν ένα αντιδραστικό αντεργατικό, αντιλαϊκό οικοδόμημα που έχει την υπογραφή όλων όσων κυβέρνησαν μέχρι σήμερα. Και της ΝΔ, και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα.

Αυτή είναι η προίκα του Μητσοτάκη, του Τσίπρα και του Ανδρουλάκη: Τα αντιλαϊκά πεπραγμένα τους, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Κι αυτή την προίκα περιφέρουν, από επιτελείο σε επιτελείο, μέσα και έξω από τη χώρα, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους. Και με αυτή διαπραγματεύονται στα παζάρια του αστικού πολιτικού συστήματος που έχουν ξεκινήσει, για την επόμενη μέρα.

Δίνουν και παίρνουν τα προξενιά, για το ποιος με ποιον θα αναλάβει το κυβερνητικό τιμόνι, για να κατσικωθεί πάλι στο σβέρκο του λαού.

Και επειδή, όπως όλα δείχνουν, η όποια επόμενη κυβέρνηση θα έχει πρόσθετες μεγάλες δυσκολίες, δεν φτάνει ένα, χρειάζεται και δεύτερο αστικό κόμμα, για να μοιραστούν μαζί την ευθύνη αυτής της αντιλαϊκής διαδρομής.  Δυσκολίες βέβαια που θα μεγαλώσουν λόγω και των εξελίξεων στην οικονομία, η οποία βυθίζεται σε όλη την Ευρωζώνη σε κρίση. Εξελίξεις δηλαδή δυσοίωνες, όχι μόνο για το λαό μας, αλλά για όλους τους λαούς.

Όσο για το κλίμα ευφορίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ στον λαό, ο οποίος ήδη βλέπει πως αυτός πληρώνει, αλλά ο λογαριασμός δε βγαίνει, αυτό το κλίμα λοιπόν, είναι στραβό και θα το φάει όχι κανένας γάιδαρος, αλλά η νέα καπιταλιστική κρίση που έρχεται.

Κι αυτά δεν τα λέμε για να κινδυνολογήσουμε, τα λέμε γιατί πρέπει σαν λαός, σαν χώρα να προετοιμαστούμε. Και προετοιμασία σημαίνει πρώτα απ’ όλα εγρήγορση και ετοιμότητα για να μην πληρώσει ξανά ο λαός τα βάρη.

Γιατί το κοντέρ των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει μηδενίσει, συνεχίζει να γράφει συνεχώς την τελευταία δεκαετία που το σύστημα βολοδέρνει από κρίση σε κρίση, από πανδημία σε πανδημία και από πόλεμο σε πόλεμο.

Και όλα αυτά τα χρέη -και του πολέμου και της κρίσης και της πανδημίας- τα πληρώνει μόνον ο λαός.

 

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

 

Οι οικονομικές εξελίξεις δείχνουν πως ήδη, η ΕΕ και η Ευρωζώνη, βρίσκονται μπροστά σε νέα οικονομική κρίση, ενώ αυξάνει η πιθανότητα σοβαρής επιβράδυνσης συνολικά της διεθνούς  οικονομίας.

Στην πορεία της οικονομίας επιδρούν οι εκατέρωθεν κυρώσεις και η όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη.

Αυτές οι δυνάμεις είναι που συγκρούονται στο έδαφος της Ουκρανίας, όχι φυσικά για το πόση δημοκρατία θα απολαμβάνει ο λαός της, αλλά για το ποια μονοπώλια, ποιου κράτους, θα έχουν το πάνω χέρι στον έλεγχο των πηγών και των δρόμων της ενέργειας.

Στην πορεία της οικονομίας, λοιπόν επιδρά και η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία που κανείς δεν ξέρει πότε και πώς θα τελειώσει. Επιδρούν όμως και οι προβλέψεις για πιθανή επέκταση της στρατιωτικής αναμέτρησης σε άλλες εστίες. Εστίες, που δεν είναι δύσκολο να αναζωπυρωθούν αν δει κανείς πώς απλώνουν το μπαρούτι του πολέμου οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στον Περσικό Κόλπο.

Παράλληλα, ενισχύεται η τάση οικονομικού διαχωρισμού δύο μεγάλων σφαιρών επιρροής. Από τη μια πλευρά  είναι η ευρωατλαντική σφαίρα επιρροής, με ηγετική δύναμη (οικονομική και στρατιωτική) τις ΗΠΑ. Και από την άλλη είναι η -υπό διαμόρφωση- ευρωασιατική, όπου εκεί δεσπόζει οικονομικά η Κίνα και στρατιωτικά η Ρωσία.

Ταυτόχρονα, η Γερμανία κυρίως, αλλά και γενικότερα οι χώρες της ΕΕ, βλέπουν να επιδεινώνεται η θέση τους, στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Γι αυτό και οξύνονται όλες οι αντιθέσεις τους.

Επιβεβαιώνεται αυτό που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας: Πως η εκδήλωση της κρίσης συνοδεύεται από σημαντική άνοδο του πληθωρισμού και της ακρίβειας και όχι από πτώση των τιμών, πού ήδη πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Παρά την εικόνα ενότητας που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα επιτελεία της Κομισιόν, αντικειμενικά, οξύνονται οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης, σχετικά με το ποιες επιλογές πρέπει να ακολουθήσουν στην ενεργειακή, τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική.

Από τη Γερμανία, αλλά και άλλα κράτη, όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, αυξάνουν οι πιέσεις για να διαμορφωθεί ένας προσωρινός συμβιβασμός, στους όρους πληρωμής και του φυσικού αερίου με τη Ρωσία και να υιοθετηθεί ένας πιο αργός ρυθμός απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι αντιθέσεις τους αφορούν επίσης, τις ιεραρχήσεις και τον αναπροσανατολισμό των πόρων των κοινοτικών ταμείων. Αφορούν, για παράδειγμα, τις επενδύσεις για LNG, το αμερικάνικο υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα αντικαταστήσει το ρώσικο φυσικό αέριο. Αφορούν επίσης και την διαπάλη που διεξάγεται για κάποια ανακούφιση των επιχειρήσεων και των λαϊκών νοικοκυριών, καθώς και τους όρους αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ωστόσο, πρέπει να ξέρουμε ότι, αντικειμενικά, έχουν περιοριστεί σημαντικά τα περιθώρια, για νέα πακέτα προσωρινής στήριξης. Δηλαδή, έχει περιοριστεί κατά πολύ η δυνατότητα άσκησης της ονομαζόμενης επεκτατικής πολιτικής, ιδιαίτερα για τα υπερχρεωμένα κράτη, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.

Από όλα αυτά, ο καθένας καταλαβαίνει, ότι όσα προβάλλει η  ελληνική κυβέρνηση, καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες, για έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας μέσα το 2022, αλλά και για τους ρυθμούς ανάπτυξης, δεν έχουν καμιά βάση.   Είναι όλα ψέματα.

Από όλα αυτά προκύπτει, πως οι δυσκολίες για το αστικό πολιτικό σύστημα να διαχειριστεί την κατάσταση, τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα μεγαλώνουν. Και θα μεγαλώνουν, ακόμα κι αν δεν έχουμε σημαντική επιδείνωση ή ακόμα και στρατιωτική εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ξέρουμε πως ο λαός ανησυχεί και καλά κάνει και ανησυχεί! Δεν τον εφησυχάζουν τα παραμύθια της κυβέρνησης, για τη δήθεν ασφάλειά του από την επιθετικότητα της Τουρκίας που τού παρέχει δήθεν η συμφωνία με τις ΗΠΑ…

Αυτή τη συμφωνία, την πήρε μαζί του, μόνο ως εισιτήριο εισόδου στον Λευκό Οίκο ο Μητσοτάκης!

Πού, αλήθεια, είναι όλα αυτά που μας έλεγαν για την ελληνοαμερικάνικη συμφωνία;

Μήπως θυμόσαστε τι έλεγαν στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών και οι άλλοι, για τη νέα αμερικάνικη βάση της Αλεξανδρούπολης;

«Ότι αν ήθελαν μία πόλη να ενταχθεί στη συμφωνία για τις νέες βάσεις, αυτή ήταν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λόγω της θέσης του», έλεγαν! Και ότι «αυτό από μόνο του διασφαλίζει ολόκληρη την περιοχή από την επιθετικότητα της Τουρκίας»!

Όμως, η πραγματικότητα έδειξε ότι καμιά Ελληνοαμερικάνικη συμφωνία δεν εμπόδισε τα τούρκικα μαχητικά να πετάξουν σε απόσταση αναπνοής, μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων, από την Αλεξανδρούπολη την προηγούμενη εβδομάδα… Κι αυτό, μόλις μόνο μια μέρα μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα όσα πανηγύρια ακολούθησαν με την επιστροφή του στην Ελλάδα. Ούτε μια μέρα δεν άντεξαν τελικά τα παραμύθια και οι πανηγυρισμοί τους!

Αυτό που τελικά επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά, είναι αυτό που εδώ και χρόνια φωνάζει το ΚΚΕ: Ότι οι αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές, οι βάσεις, όχι μόνο δεν αποτελούν «ασπίδα προστασίας» για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά αντίθετα αποτελούν μαγνήτη νέων πολύ μεγάλων κινδύνων.

Ακόμα και όταν γίνονται στόχος από αυτούς που φέρουν την ταμπέλα της ίδιας συμμαχίας, όπως είναι το ΝΑΤΟ, για την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ταμπέλα που κρατάνε ψηλά όχι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν με χέρια και με πόδια την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, παρουσιάζοντάς τους την ίδια ώρα ως δήθεν «εγγυητές» των… κυριαρχικών δικαιωμάτων!

Μόνο που αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα, δεν μπορεί να τα εγγυηθεί καμιά ιμπεριαλιστική συμμαχία, η οποία δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα κράτη – μέλη της, όπως κάνει το ΝΑΤΟ και σπρώχνει σε επικίνδυνους τυχοδιωκτικούς συμβιβασμούς για να εξασφαλίσει τη συνοχή της!

 

Φίλες και φίλοι

συντρόφισσες και σύντροφοι

 

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Πως η επόμενη αστική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, με έναν δύο κυβερνητικούς εταίρους, εξαρτάται από το πού θα καταλήξει το παζάρι ανάμεσα στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Και θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολλούς σκοπέλους που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, κυβερνώντας εναλλάξ όλοι τους, μαζί με τους περίφημους συμμάχους και συνενόχους τους.  Τέτοιοι σκόπελοι, εκτός των άλλων, είναι:

– Η αντιμετώπιση της εκτίναξης του πληθωρισμού, που ήδη πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες με την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης που έχουν πάρει την ανηφόρα…

– Η διόγκωση του κρατικού χρέους, που δε δημιούργησε ο λαός αλλά η πολύπλευρη στήριξη του κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρήσεων που συνεχίζουν να επιδοτούνται με ζεστό χρήμα για τις επενδύσεις τους, να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια, αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα που πληρώνουμε για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

– Σκόπελος είναι η διαπάλη για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, οι οποίοι κατευθύνονται, όχι βέβαια στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά στις ανάγκες στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας των λίγων.

– Αλλά και η επιβολή παραπέρα επώδυνων αντιλαϊκών μέτρων με νόμους που έρχονται να προστεθούν στους ήδη προηγούμενους.

Και μαζί με όλα αυτά, η επόμενη από χέρι αντιλαϊκή κυβέρνηση, ότι πρόσημο ότι όνομα κι αν έχει, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες από την παραπέρα συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Μια εμπλοκή που έχει αναβαθμιστεί και συνεχίζεται με χίλιους δυο τρόπους.

Μάλιστα η κυβέρνηση στέλνει κι άλλο πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, απόδειξη πως μπροστά στις υποχρεώσεις της απέναντι στους συμμάχους της ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ δε διστάζει να στερήσει από τη χώρα κρίσιμα μέσα για την άμυνά της και την ίδια στιγμή προκαλεί την οργή της Ρωσίας.

Τι σημαίνουν με απλά λόγια όλα αυτά για τη ζωή του λαού; Μια βαρβαρότητα χωρίς τέλος.             Άρα λοιπόν το ερώτημα για τον κάθε εργαζόμενο και άνεργο, τον κάθε βιοπαλαιστή αγρότη και μικροεπαγγελματία, είναι τι θα κάνει;

Θα στηρίξει, θα βάλει πλάτη σε αυτή τη βαρβαρότητα που θα του επιβάλουν τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει και τους έχουμε όλους δει, ή θα πάρει τη θέση του δίπλα στο ΚΚΕ, για τους αντιμετωπίσουμε, να τους εμποδίσουμε, να σώσουμε ότι σώζεται και να κερδίσουμε ανάσες ανακούφισης, ανοίγοντας έναν πιο ελπιδοφόρο δρόμο;

Ξέρουμε πως πολλοί εργάτες και εργάτριες και εδώ στη Λιβαδειά, έκαναν το βήμα και συμπορεύτηκαν με το ΚΚΕ, με το ΠΑΜΕ, στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς και  ανέδειξαν ταξική αγωνιστική Διοίκηση στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, όπως και σε άλλα Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες της χώρας.

Ναι, οι εργάτες και οι εργάτριες, τα νέα παιδιά που τώρα μαθαίνουν τι θα πει εργασιακή ζούγκλα και με τη βούλα των νόμων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τώρα μπορούν να μάθουν, ότι έχουν και δικαιώματα, μπορούν να τα διεκδικήσουν γιατί θα έχουν δίπλα τους ένα στήριγμα, το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία.

Και η αλήθεια είναι, πως οι εργαζόμενοι και δω στη Λιβαδειά, σε ολόκληρη τη χώρα, χρειάζονται ένα τέτοιο στήριγμα για να μπορούν να διεκδικούν αξιοπρεπή μισθό, ασφάλιση, να διεκδικούν συλλογική σύμβαση.

Ένα τέτοιο στήριγμα έχουν στον αγώνα τους οι καθαρίστριες των σχολικών κτηρίων που εργάζονται με τις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού που διεκδικούν μέτρα προστασίας. Οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ που βιώνουν την απληρωσιά και βρίσκονται αντιμέτωποι με απολύσεις, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι της Λιβαδειάς, της Βοιωτίας, που θέλουν να απολαμβάνουν τις ομορφιές του τόπου τους.

Και μια τέτοια ομορφιά είναι και ο Νερόμυλος, τα ακίνητα της Κρύας, τα οποία πρέπει να απολαμβάνει χωρίς κανένα αντίτιμο ο λαός της πόλης, ολόκληρης της περιοχής.

Και η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της Λιβαδειάς που συσπείρωσε 48 φορείς και συλλόγους της πόλης για τη διεκδίκησή τους από την Ανώνυμη Εταιρεία που ανήκουν και τη δωρεάν παραχώρησή τους στον Δήμο της πόλης στον οποίο και δικαιωματικά ανήκουν, για πολιτιστική χρήση, είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται να στηριχτεί από όλους και όλες.

Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες που συσπειρώνονται γύρω από τους αγροτικούς συλλόγους, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που έδωσε και φέτος μια παλικαρίσια μάχη στα μπλόκα που στήθηκαν σε όλη τη χώρα και εδώ, για να μπορούν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι να επιβιώσουν στα χωράφια τους, να καλλιεργήσουν, να έχουν ένα εισόδημα.

Είμαστε στο πλευρό τους, στηρίζουμε τα αιτήματά τους για κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την περιοχή μας, στηρίζουμε τα ειδικά ζητήματα που προβάλουν εδώ, που είναι επείγοντα και αναγκαία. Όπως είναι:

– η έλλειψη κλειστού αρδευτικού συστήματος στην Κωπαΐδα, το οποίο ανεβάζει κατά πολύ το ήδη ανεβασμένο κόστος παραγωγής,

– η έλλειψη συντήρησης των αγροτικών δρόμων και καναλιών,

– ο αργός ρυθμός αναδασμού στο Ανθοχώρι και σε άλλες περιοχές.

Είμαστε στο πλευρό των μελισσοκόμων που μέσα από τον σύλλογό τους εδώ στη Λιβαδειά, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν λόγω των περσινών πυρκαγιών, αλλά και των επιδοτήσεων που στερούνται πολλοί, λόγω των περιορισμών που βάζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο.

Είμαστε στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και εμπόρων που παλεύουν με την αναδουλειά και τα χρέη, παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Η άμεση εφαρμογή μέτρων, όπως:

– η διαγραφή χρεών, παλιών και νέων, σε εφορία και τράπεζες,

– η μείωση της φορολογίας και η επανένταξη στο αφορολόγητο,

– η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,

Καθώς και άλλα άμεσα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή. Μέτρα, τα οποία, και η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πλάτες των άλλων κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αρνείται να υλοποιήσει…

Όμως αυτά πλέον αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα. Είναι ένας ακόμα λόγος που χρειάζεται για αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

 

Φίλες και φίλοι

συντρόφισσες και σύντροφοι

 

Και δω στη Λιβαδειά σε ολόκληρη τη Βοιωτία, όλοι και όλες, από το μετερίζι του ο καθένας και η καθεμιά, μπορούμε να ενισχύουμε τον αγώνα για μέτρα υπεράσπισης του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια στην ενέργεια και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.  Όλοι και όλες πρέπει να βάλουμε πλάτη στον αγώνα για την επιβίωση των λαϊκών νοικοκυριών για να μην ξαναζήσουμε ότι ζήσαμε στην προηγούμενη κρίση και ακόμα χειρότερα.

Για να απαιτήσουμε:

 • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
 • Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Και μαζί με αυτά:

 • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως είναι τα είδη διατροφής.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
 • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά που παρά τη μείωση που υπόσχονταν σε πολλούς ήρθε φουσκωμένος.

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε:

Μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ αποτελούν πραγματική ανακούφιση του λαού, ακριβώς γιατί βρίσκονται σε σύγκρουση με την πολιτική του Διευθυντηρίου της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», την οποία, με συνέπεια προωθούν και στηρίζουν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπές δυνάμεις.

Αυτή η περιβόητη “πράσινη μετάβαση” σε απλά ελληνικά, σημαίνει επιπλέον, παραπέρα εμπορευματοποίηση των δασών, των ορεινών όγκων, των θαλασσών μας, δηλαδή όλου του φυσικού πλούτου της χώρας.

Το ότι οι θιασώτες της “πράσινης μετάβασης” σηκώνουν ψηλά τη σημαία της προστασίας του περιβάλλοντος, είναι μόνο για να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Η μόνη σημαία που κρατάνε γερά δεν είναι αυτή της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά εκείνη των μεγάλων κερδών των “πράσινων” επιχειρηματιών.

Κι εδώ στην περιοχή μας, αυτή η “πράσινη μετάβαση”, είναι η εικόνα του ορεινού όγκου του Ελικώνα που, μέχρι και τις ψηλότερες βουνοκορφές του, έχει γεμίσει ανεμογεννήτριες, ενώ στον κάμπο και στην περιοχή από τους Τσουκαλάδες μέχρι τη Χαιρώνεια, ήδη υπάρχουν τεράστια πάρκα με φωτοβολταϊκά.

Κι αν τα επισημαίνουμε όλα αυτά είναι γιατί πλήττεται η πρωτογενής αγροτική παραγωγή, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, ενώ ακόμα και αρχαιολογικοί θησαυροί υποβαθμίζονται και είναι σε εγκατάλειψη από αυτή την εξέλιξη.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ενέργεια, βρίσκονται σε σύγκρουση με τη στρατηγική αυτή και θέτουν στο επίκεντρο:

 • Την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων,
 • Την κατάργηση του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα», που τεχνητά απαξιώνει τη λιγνιτική παραγωγή,
 • Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του χρηματιστηρίου ενέργειας.
 • Την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου.
 • Για να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας και να πάψει επιτέλους η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι όσο επείγον είναι ο αγώνας για την οικονομική επιβίωση των λαϊκών νοικοκυριών, άλλο τόσο επείγον είναι ο αγώνας για την υγεία τους.

Και δω στη Λιβαδειά, αλλά και σε όλη τη χώρα, στα χρόνια της πανδημίας, φάνηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο, τα αποτελέσματα της απαξίωσης της δημόσιας υγείας που, η μία μετά την άλλη όλες οι κυβερνήσεις προωθούσαν, στο όνομα δήθεν της αρμονικής συνύπαρξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Κι ενώ, από παντού αναδεικνύεται η ανάγκη ενίσχυσης, η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, σε όλες τις δομές υγείας, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει στην επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων. Και στα νοσοκομεία της Λιβαδειάς και της Θήβας.

Ενδεικτικό είναι, ότι το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να διαμορφώσει στη λειτουργία των νοσοκομείων, για παράδειγμα το πρόγραμμα εφημεριών, με κριτήριο την «εξοικονόμηση πόρων» και όχι όπως είναι το σωστό, τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και των υγειονομικών!

Τι επιδιώκουν; Να μετακινούνται οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό από πόλη σε πόλη, με τους υγειονομικούς να τρέχουν εξουθενωμένοι και τους ασθενείς να αναγκάζονται να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τους παρασχεθεί ακόμα και η στοιχειώδης περίθαλψη.

Κανείς δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο απ’ το να στελεχωθούν τα νοσοκομεία της περιοχής με όλες τις ειδικότητες που λείπουν, ειδικότητες κρίσιμες για την υγεία του λαού περιοχής, όπως  αυτές που λείπουν και από τα δύο Νοσοκομεία του νομού.

Να αντιπαλέψει τα κυβερνητικά σχέδια για το νέο “ΕΣΥ” που εμπορευματοποιεί ακόμα παραπέρα τη δημόσια υγεία.

 

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

 

Όσο λοιπόν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν βγει στη γύρα και επιδεικνύουν την αντιλαϊκή προίκα τους, αυτή που απέκτησαν, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, υπηρετώντας το κεφάλαιο, την ΕΕ, τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για να διαπραγματευτούν μαζί τους μια θέση στην επόμενη αντιλαϊκή διακυβέρνηση.

Εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να τους αντιμετωπίσουμε. Παίρνουμε τη θέση μας, λοιπόν στους αγώνες, στο κίνημα, στις εκλογές, με το ΚΚΕ.

Όλοι μας και μόνοι τους! Για να δανειστώ και το σύνθημα της Πανσπουδαστικής, που οι φοιτητές και οι φοιτήτριες την έφεραν ξανά στην πρώτη θέση μετά τρεις δεκαετίες σκορπίζοντας χαμόγελα στους νέους, αλλά και στους μεγαλύτερους.

Και από δω, από τη Λιβαδειά, χαιρετίζουμε τα νιάτα της ΚΝΕ, της ΠΚΣ, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που έδειξαν ότι ξέρουν να εμπιστεύονται τις δυνάμεις αυτές που υπάρχουν, αγωνίζονται, μόνο για να υπηρετούν το λαό μας, τη νεολαία και όχι τα άπληστα και άνομα συμφέροντα των λίγων.

Όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου που λέμε δεν πάει  άλλο, «κάτι πρέπει να γίνει».

Όλοι εμείς, που θέλουμε η χώρα μας να απεμπλακεί από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που δεν υποκύπτουμε στα ΝΑΤΟϊκά πολεμικά ανακοινωθέντα και δεν θέλουμε τη χώρα μας στρατόπεδο των ΗΠΑ.

Όλοι εμείς που πρωτοστατούμε για να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη για να ακουστεί ξανά: “κανείς μόνος στην κρίση”!

Όλοι εμείς, που όταν μιλάμε για πρόοδο και ευημερία εννοούμε πως πάει μπροστά, πως προοδεύει η δική μας ζωή, οι δικές μας ανάγκες, και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών, των εκμεταλλευτών του κόπου του ελληνικού λαού.

Και όλοι εμείς, μαζί, έχουμε τη δύναμη να τους πάρουμε αμπάριζα.

Με το ΚΚΕ μπορούμε να τα καταφέρουμε. Γιατί το ΚΚΕ είναι εδώ παρόν, δεν έλλειψε ποτέ και από πουθενά από κανένα αγώνα, από καμιά διεκδίκηση. Τα έβαλε και τα βάζει με «θεούς και δαίμονες» και τα κατάφερε να σταθεί όρθιος ο λαός μας! Να μη σιωπήσει! Ούτε μέσα στην κρίση, ούτε μέσα στην πανδημία, ούτε τώρα στον πόλεμο!.

Γιατί το ΚΚΕ έχει το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο, θέσεις και προτάσεις για το σήμερα που όμως ταυτόχρονα δείχνουν και που πρέπει να πάει ο αγώνας μας, για να έχουμε όλοι και όλες μια καλύτερη ζωή.

Σκεφτείτε πως, αν για κάτι έχουμε ψηλώσει τα τελευταία χρόνια, είναι γιατί μας έδωσε μπόι το ΚΚΕ με την αταλάντευτη στάση του, την ανυποχώρητη θέση του εκεί δίπλα και μαζί με την εργατιά, την αγροτιά, τη φτωχολογιά.

Σκεφτείτε πως αν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, αυτό θα γίνει, γιατί μόνο το ΚΚΕ φωτίζει το δρόμο για το λαό, κι αυτός είναι η νέα κοινωνία που παλεύουμε και οραματιζόμαστε, ο νέος κόσμος της δημιουργίας, ο σοσιαλισμός.

Αυτό τον δρόμο φιλοδοξούμε να ανοίξουμε με την αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, με την ενεργητική συμβολή και συμμετοχή στους καθημερινούς αγώνες…

Με μια κοινωνική συμμαχία που δε θα κάνει απλά έναν αγώνα οπισθοφυλακής, έναν αγώνα αμυντικό απέναντι στη σημερινή επίθεση, όσο κι αν αυτή σήμερα είναι σημαντική, αλλά θα περνά στην αντεπίθεση, θα αλλάζει συσχετισμούς παντού, θα συγκεντρώνει δυνάμεις ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο.

Θα αξιοποιεί κάθε δυσκολία, «ρωγμή» κι αστάθεια στο αστικό πολιτικό σύστημα, με σκοπό να περνάει ο λαός και το κίνημά του σε καλύτερες θέσεις μέχρι τη ριζική ανατροπή, τη ριζική αλλαγή.

            Σε αυτό το δρόμο σας προσκαλούμε να περπατήσουμε μαζί. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό! Γιατί υπάρχει ελπίδα λαϊκής ευημερίας και ανάτασης!

ΑΘΗΝΑ 26/05/2022                                                   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΥΝΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

 

Οι συναντήσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Λιβαδειά συνεχίστηκαν το απόγευμα με αντιπροσωπείες του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς, του Συλλόγου Μελισσοκόμων Λιβαδειάς, του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς του της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Λιβαδειάς. Συμμετείχαν επίσης ο Κώστας Παρασκευάς μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Μπάτσικας μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας και η Λιάνα Καραβασίλη, γραμματέας της ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ.

Τα μέλη της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς στη συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα τόνισαν την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών σε αγροτικά εφόδια, στο πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και την έλλειψη έργων, όπως αρδευτικά δίκτυα, έργα αναδασμού και αγροτικής οδοποιίας.

Όπως τόνισε ο Σάββας Κεφάλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη των αγροτών και τη μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ ο Λουκάς Αλεξίου γραμματέας του συλλόγου, αναφέρθηκε στην έλλειψη και την καθυστέρηση υλοποίησης έργων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο αναδασμός στο Ανθοχώρι έχει ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια και δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Στην κατάσταση που επικρατεί στον κάμπο της Κωπαΐδας αναφέρθηκε ο Γιάννης Βάγγος, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού συλλόγου, τονίζοντας ότι σιγά-σιγά η αγροτική γη αλλά και περιουσίες των συνεταιρισμών συγκεντρώνονται στα χέρια λίγων. Σημείωσε επίσης ότι αποθήκες που στο παρελθόν ανήκαν στους συνεταιρισμούς πλέον περνούν στα χέρια ιδιωτών με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αποθήκευση προϊόντων, όπως το σιτάρι, με τους αγρότες να αναγκάζονται να το πουλούν στους εμπόρους με χαμηλή τιμή. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση του κόστους παραγωγής σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί κατά 140% σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε γη υψηλής παραγωγικότητας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ αφορούν 5.000 στρέμματα στον κάμπο της Κωπαΐδας. Μάλιστα τονίστηκε ότι, την ίδια στιγμή που εξαιτίας του πολέμου, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην προμήθεια βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως το σκληρό σιτάρι που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ψωμιού και προκύπτει κίνδυνος διατροφικής κρίσης,  χιλιάδες στρέμματα στην Κωπαΐδα και την υπόλοιπη Βοιωτία εγκαταλείπονται ή μετατρέπονται σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

Το ζήτημα της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής έθεσε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Λιβαδειάς και μέλος της Ομοσπονδίας, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στις παράνομες εξαγωγές μελιού, την χαμηλή τιμή αγοράς του προϊόντος από τους εμπόρους αλλά και την απαγόρευση της εισόδου στα δάση που την περσινή χρονιά είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν μελισσοσμήνη.

“Ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, Δημήτρης Γέρος, περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι. Προσδιόρισε ότι στην οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων ήρθε να προστεθεί η πανδημία του κορονοϊού και ο πόλεμος, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωση, ενώ επισήμανε ότι δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη του κλάδου.

Τόνισε ότι η αύξηση του ρεύματος και συνολικότερα η εκτίναξη της ακρίβειας είναι βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και έθεσε ως βασικά αιτήματα τη μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, τη ρύθμιση χρεών σε πολλές δόσεις, την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων που εξυπηρετούν μόνο τις πολυεθνικές, καθώς και την χορήγηση επιδομάτων ειδικού σκοπού, πρόσβαση σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Την ανάγκη να βγουν συμπεράσματα από την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και έμποροι τόνισε ο Ταξιάρχης Μπούκιος, μέρος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου. Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει σύγκρουση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρεί διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους και τόνισε ότι η λύση είναι η αγωνιστική συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τους αγρότες.

Το κόστος προμήθειας των πρώτων υλών και συνολικότερα το κόστος παραγωγής έθεσε από την πλευρά του, ο Δημήτρης Γέρος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Λιβαδειάς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το κόστος δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην επιβίωση των επαγγελματιών και βιοτεχνών και παράλληλα μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των συλλόγων για τις συναντήσεις, ανέδειξε τις αιτίες των προβλημάτων που τέθηκαν. “Μετά από μια δεκαετή, βαθιά, οικονομική καπιταλιστική κρίση με ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης, ξανακυλήσαμε σε νέα κρίση, με αφορμή την πανδημία και χωρίς να έχει τελειώσει η πανδημία, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πόλεμο στον οποίο συμμετέχει η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μετά την απαράδεκτη επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ανησυχία μας είναι ότι θα γενικευτεί και θα έχει επιπτώσεις γενικότερα στους λαούς. Και φυσικά αυτό έφερε πιο γρήγορα μια νέα κρίση που ξεκίνησε στον τομέα της ενέργειας με μεγάλη ακρίβεια, με ανατιμήσεις που επιδρά πρώτα από όλα στην αγροτική παραγωγή, αλλά αφορά και όλο τον ελληνικό λαό, με τις ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και με τον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης”.

Αναφέρθηκε στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων στον αγροτικό τομέα, που “απαξίωσαν διάφορα προϊόντα, ξερίζωσαν τον αγρότη από τη γη του, δεν έδιναν αυτά που έπρεπε και σήμερα πάνε να λύσουν τα προβλήματα της ενέργειας με φωτοβολταϊκά πάρκα, που πάλι ξεριζώνουν την αγροτική παραγωγή που έχει απομείνει. Δεν είμαστε ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν συμπληρωματικά, όμως χρειάζεται ένα κεντρικό σχέδιο κεντρικό, χωρίς να καταστρέφονται δάση ή αγροτικές εκτάσεις, καλλιεργήσιμες και παραγωγικές που θα μπορούσαν να “φέρουν φαγητό στο πιάτο”, φθηνό και ποιοτικό, στον εργαζόμενο, τον επαγγελματία, τον αγρότη κλπ. Άρα είναι ένα πλέγμα προβλημάτων, για τα οποία είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ, όπως για παράδειγμα λέγαμε για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, πριν 30 χρόνια, με τις περίφημες ελευθερίες κίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίων, ανθρώπινου δυναμικού, που οδηγούν στο να μην υπάρχει καμία προστασία για προϊόντα που είναι χρήσιμα για την ελληνική οικονομία, για τους εργαζόμενους”.

“Είναι ζητήματα που πρέπει συνολικά να τα σκεφτεί ο ελληνικός λαός, αλλά και εσείς ως σύλλογοι, ως φορείς του κινήματος, που αγωνίζεστε και παρακολουθούμε πραγματικά με περηφάνια τον σκληρό αγώνα που δίνετε και στους δρόμους, στα μπλόκα αλλά και μέσα στην ίδια την παραγωγή για να επιβιώσετε σαν αγρότες. Πρέπει αυτά τα ζητήματα να τα σκεφτούμε συνολικά σαν κοινωνία. Δεν είναι αλλού το ένα πρόβλημα και αλλού το άλλο”.

Ειδικότερα για τα θέματα που αφορούν την περιοχή, τόνισε ότι πρέπει να φτιαχτεί, όσο γίνεται πιο γρήγορα, το κλειστό αρδευτικό σύστημα στην Κωπαΐδα, γιατί είναι ένα από τα στοιχεία που μειώνουν το κόστος παραγωγής και βοηθά τον αγρότη, όπως επίσης για να βοηθηθεί η καλλιέργεια και ο ίδιος ο αγρότης στην παραγωγή του, χρειάζονται οι αγροτικοί δρόμο ή για παράδειγμα οι αναδασμοί, που καθυστερούν.

“Και βεβαίως για την μελισσοκομία -επειδή ήμουν πρόσφατα και στην βόρεια Εύβοια -πραγματικά το κόστος είναι τεράστιο και οι κυβερνώντες κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι για παράδειγμα ο μελισσοκόμος μετακινείται, πάει τα μελίσσια από εδώ αλλού και έχει τεράστιο κόστος στα καύσιμα και με την αύξηση των τιμών κλπ. Χρειάζονται αποζημιώσεις για τις καταστροφές που γίνονται από τις πυρκαγιές για να μπορέσουν να επιζήσουν ή για το κόστος της μελισσοτροφής, όπως η ζάχαρη, που σωστά ειπώθηκε ότι έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι. Και από αυτή την άποψη και η ανάγκη να δοθούν επιδοτήσεις σε όλους, είναι ζητήματα που τα στηρίζουμε.”

            Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετέφερε τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων, στα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων και των αγροτικών συλλόγων που αγωνίζονται, όπως είναι τα μέτρα μείωσης της παραγωγής, των τιμών, του κόστους παραγωγής, τις κατώτερες εγγυημένες τιμές. Αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις και τις προτάσεις νόμων του ΚΚΕ για το αφορολόγητο όριο και τη διαγραφή χρεών, στις οποίες περιλαμβάνονται και πολλά από τα αιτήματα που του έθεσαν οι έμποροι της Λιβαδειάς.

“Εμείς θέλουμε να σας πούμε ότι δεν λέμε ψέματα απλώς για να χαϊδέψουμε αυτιά και να πούμε ότι συμπονάμε με αυτά που ζητάτε. Θα τα παλέψουμε και στους δρόμους του αγώνα. Και εσείς πρέπει να δείτε όπως και το υπόλοιπο κίνημα, το εργατικό κίνημα, κοινές δράσεις με το εργατικό κέντρο, με τα εργατικά σωματεία, με συλλόγους, γιατί το πρόβλημα της αγροτικής παραγωγής δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα του αγρότη αφορά όλη την κοινωνία, και τους επαγγελματίες και τους εργάτες και όλους, άρα κοινά πρέπει να παλευτούν αυτά τα ζητήματα. Αντίστοιχα, αν ο εργάτης δεν έχει μισθό, αν ο αγρότης δεν έχει τιμές για τα προϊόντα του τότε ούτε το μαγαζί πρόκειται να δουλέψει. Την μικρή επιχείρηση, το εμπορικό κατάστημα, τον επαγγελματία αυτοαπασχολούμενο τον υπονομεύει η μεγάλη επιχείρηση και οι πολιτικές επιλογές του πολιτικού της προσωπικού που εξασφαλίζουν τα προνόμια της.

“Στο δρόμο του αγώνα, εκεί είναι που πρέπει να συναντηθούμε, γιατί αυτό θα καθορίσει τις εξελίξεις και τον αγώνα, η κοινωνική συμμαχία, η κοινή δράση, να πιέσει και τους κυβερνώντες, αλλά και να αλλάξει συσχετισμούς παντού, και στους συλλόγους και στις ομοσπονδίες και στις κυβερνήσει, μέσα στη Βουλή, σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο”.

 

ΑΘΗΝΑ 26/5/2022                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.