Δήλωση Ευκλ. Τσακαλώτου: Το να καλεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κάποιον άλλο να μην εκτίθεται αποδεικνύει ένα μικρό έλλειμμα αυτογνωσίας

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 22 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Δήλωση του τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλέίδη ΤσακαλώτουΤο να καλεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κάποιον άλλο να μην εκτίθεται αποδεικνύει ένα μικρό έλλειμμα αυτογνωσίας

Ας τα πιάσουμε ένα-ένα:

Το υπουργείο οικονομικών έβγαλε ανακοίνωση που έχει ταυτόχρονα τις εξής φράσεις:

  • «τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν ποσοτικοποιηθεί σε 19,667 δισ. Ευρώ».
    • «Συμπερασματικά, στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης περιλαμβάνονται μέτρα με κόστος 14,5 δισ. ευρώ,»
    • «Η Κυβέρνηση έχει υπολογίσει σύνολο μέτρων 24 δισ. Ευρώ για το 2020,»

Επειδή τα δις δεν είναι στραγάλια και το ποιος έχει χάσει προ πολλού σοβαρότητα και υπευθυνότητα είναι προς απόδειξη κάθε στιγμή είναι χρήσιμο να εξηγήσουμε κάποια πράγματα.

Αν ο Υπουργός και το επιτελείο του είχαν κοιτάξει τον πίνακα που επισύναψαν θα έβλεπαν ότι πουθενά δεν λέει ότι «τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν ποσοτικοποιήσεις σε 19,667 δισ. Ευρώ».

Αν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την λέξη «επίδραση» από την λέξη «μέτρα» μάλλον το πρόβλημα είναι πιο πέρα από την οικονομική θεωρία.

Τι είναι λοιπόν αυτά τα 19,667 δις ευρώ; Αν κοιτάξουν μια γραμμή παραπάνω θα δουν ότι τα 8 δις είναι «Αναμενόμενη επιπρόσθετη επίδραση.» Όχι μέτρα.

  • Άρα μένουν 11.6 δις (19.6-8=11.6).
  • Το γράφει άλλωστε 2 γραμμές παραπάνω. Από αυτά τα 11,6 δις τα 3,2 δις είναι οι αναστολές και οι εγγυήσεις της αναπτυξιακής τράπεζας και τα 2 δις η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Άρα τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες είναι 6.4 δις. (11,6-3,2-2=6.4 δις.)

Τι έγραφε η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ;

«τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, που έχει νομοθετήσει μέχρι και τα τέλη Μαΐου και δεν αφορούν δάνεια, δεν ξεπερνούν τα 6,4 δισ. Ευρώ»

Τι άλλο μας λέει ο κ. Σταικούρας;

«Στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται πολλά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και για τα οποία δεν είχε ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη στιγμή συγγραφής της έκθεσης»

Πράγματι. Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε:

«ενώ τα όσα εξήγγειλε χθες προσθέτουν στο αρχικό πακέτο μόλις 2,1 δισ. ευρώ.»

Το ποσό αυτό δεν το αμφισβήτησε ο κ. Σταικούρας. Άρα το συνολικό πακέτο μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, που δεν δημιουργεί νέα χρέη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι 8.5 δις. (6,4+2,1)

Τόσο απλά. Τόσο λίγα.

Όσο για την προσπάθεια του κ. Σταϊκούρα να μας πείσει ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν έχει μηδενικό κόστος και συγκαταλέγεται μεθοδολογικά στα δημοσιονομικά μέτρα θα τον παρακαλούσα να μην κουράζεται.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή και κόστος έχει, και δημοσιονομικό μέτρο μπορεί να θεωρηθεί καθώς μετράει στο αποτέλεσμα του έτους. Όμως η επιστρεπτέα προκαταβολή δημιουργεί χρέη στις επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου δεν είναι «δημοσιονομικό μέτρο που δεν δημιουργεί χρέη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις»

Ήλπιζα ότι ο διάλογος μου με τον κ. Σταϊκούρα θα ήταν πιο ουσιαστικός από το να χρειάζεται να του εξηγώ ταυτολογίες.

Τέλος για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνομαι την δυσκολία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους πίνακες. Την απέδειξε και η χτεσινή ανακοίνωση. Παρόλα αυτά ας κάνει μια προσπάθεια ο κ. Σταικούρας να διαβάσει τον πίνακα του προγράμματος “Μένουμε Όρθιοι”. Εκεί θα δει πως μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Αν δεν τα καταφέρει μπορώ εγώ ή οποιοσδήποτε από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ να τον βοηθήσω. Αρκεί να καταλαβαίνει ότι αν στηρίξεις πλήρως το εισόδημα των πολιτών το κόστος αναστολών φόρων είναι τάξεις μεγέθους μικρότερο. Αλλιώς κάνεις αυτό που στη λογιστική λέγεται double -counting.

ΥΓ Αν εξακολουθεί να έχει το ίδιο πρόβλημα και με την επικαιροποίηση του προγράμματος μας, η πρόταση μου δεν είναι σχήμα λόγου, θα έρθω να του το εξηγήσω. Ίσως έτσι ενσωματώσει τις προτάσεις μας και γλυτώσει η χώρα από μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Δήλωση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σ.Φάμελλου για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Δήλωση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σ.Φάμελλου για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

 22/05/2020

 Το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Μέρας Βιοποικιλότητας που είναι «Οι λύσεις μας είναι στη φύση» τονίζει την ελπίδα, την αλληλεγγύη και τη σημασία της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα για τη δημιουργία ενός μοντέλου ζωής για το μέλλον σε απόλυτη αρμονία με τη φύση.

Η αποκατάσταση και η προστασία των οικοσυστημάτων αναδεικνύεται πλέον, στην παγκόσμια συζήτηση, ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, και κυρίως αυτών που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, στην εξάλειψη της φτώχειας, στην επισιτιστική ασφάλεια, στην προστασία των υδάτων και της βιοποικιλότητας.

Το 2020, είναι η χρονιά που, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να σηματοδοτήσει την ισχυρή βούληση των κρατών για «την επιπεδοποίηση της καμπύλης» απώλειας της βιοποικιλότητας προς όφελος των ανθρώπων και όλης της ζωής στη Γη. Μια μάχη που συνδέεται άρρηκτα με τη μάχη κατά της πανδημίας και την πρόληψη αντίστοιχων υγειονομικών κρίσεων.

Η νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα για το 2030 περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και δράσεις. Τη διεύρυνση του δικτύου προστατευόμενων περιοχών σε όλη την ΕΕ, με αυστηρή προστασία για περιοχές με πολύ υψηλή βιοποικιλότητα και κλιματική αξία, τη διαμόρφωση Σχεδίου για την Αποκατάσταση της Φύσης, με συγκεκριμένους στόχους, μαζί με δράσεις για τον αγροτικό τομέα, τα δάση, το αστικό περιβάλλον, τα υδάτινα οικοσυστήματα, την αποκατάσταση ποταμών και ένα νέο, ενισχυμένο πλαίσιο διακυβέρνησης που θα διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή και παρακολούθηση της, με τη συμμετοχή οικονομικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, με αυξημένη χρηματοδότηση.

Στη χώρα μας, κατά τη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν πολύ θετικά βήματα, με την επικαιροποίηση του εθνικού καταλόγου Natura 2000, τη θέσπιση του Νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, την εκκίνηση του έργου των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης για το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, που οδήγησαν στο να έχουμε επιτέλους στην πατρίδα μας μία ολοκληρωμένη στρατηγική προστασίας της φύσης. Διεκδικήθηκε και ξεκίνησε επίσης και το μεγάλο Ολοκληρωμένο Έργο LIFE-IP 4 Natura, 8-ετούς διάρκειας και προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ, που θα δώσει πρόσθετα εργαλεία στον τομέα των σχεδίων δράσης, μέσω της συνεργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ακαδημαϊκούς φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και την αυτοδιοίκηση ενώ, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση και προγράμματα για όλους τους φορείς των περιοχών Natura 2000. Στηρίξαμε το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000– για το οποίο γιόρταζε χθες η Ευρώπη.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί το ακριβώς αντίθετο δρομολόγιο. Ασκεί μία πολιτική που είναι σε αντίθεση με τους στόχους της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα, καθώς καταργεί το αποκεντρωμένο και συμμετοχικό μοντέλο Διοίκησης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, στερώντας από τους Φορείς Διαχείρισης το γνωμοδοτικό τους χαρακτήρα, ακυρώνοντας τις δράσεις φύλαξης και αμφισβητώντας το «σήμα κατατεθέν» του κάθε τόπου, αφού οι νέες Διοικητικές μονάδες δε θα αντιστοιχούν με τις περιοχές προστασίας. Δυναμιτίζει επιπλέον, το πλαίσιο των χρήσεων γης στις προστατευόμενες περιοχές, καθυστερώντας παράλληλα το έργο των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Με το νέο νομοσχέδιο για τον Τουρισμό, επιφέρει ακόμα ένα πλήγμα στο περιβάλλον, στους αιγιαλούς και στα δασικά οικοσυστήματα. Προωθεί το έργο της εκτροπής του Αχελώου για άρδευση, καθυστερώντας τα τοπικά έργα της Θεσσαλίας, σε μία εποχή μάλιστα που δίνεται έμφαση στην αποκατάσταση της φυσικής ροής των ποταμών και ενώ διαμορφώνεται ένα καινούργιο πλαίσιο για την αγροτική πολιτική, με έμφαση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και στη θέσπιση αγρο-οικολογικών στόχων.

Η κυβέρνηση προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να μας πείσει για το «πράσινο» προφίλ της με μία κούφια επικοινωνιακή στρατηγική. Τα πεπραγμένα της όμως, μέχρι σήμερα, οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης της ελληνικής βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος, εμείς θα είμαστε απέναντι, όπως απέναντί της θα είναι όλοι οι φορείς του περιβάλλοντος, οι οργανώσεις, η κοινωνία και η νέα γενιά.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.