Δήλωση Βασίλη Κεγκερογλου για την αιθαίρετη και παράνομη περικοπή των ενισχύσεων των αγροτών»


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 21 Δεκεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου με αφορμή την αυθαίρετη και παράνομη περικοπή των αγροτικών ενισχύσεων έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η περικοπή κατά τουλάχιστον 10% των ενισχύσεων των αγροτών είναι αυθαίρετη και παράνομη,αφού δεν στηρίζεται σε ευρωπαϊκό κανονισμό ή νόμο και η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει τα αντίστοιχα ποσά στους παραγωγούς.
Επιπλέον,αποκαλύφθηκε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την αδιαφανή διαχείριση του εθνικού αποθέματος και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο υπουργός κύριος Βορίδης δεν δικαιούνται να επικαλούνται ως άλλοθι το γεγονός ότι έτσι είχε γίνει και επί ΣυΡιζΑ.
Το Κίνημα Αλλαγής απαιτεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:
1. Να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των ποσών των επιδοτήσεων που παρακρατήθηκαν παράνομα και χωρίς αποζημίωση από τους αγρότες και
2. Να καταθέσει τώρα στη Βουλή τα στοιχεία που του ζητήσαμε για την διαχείριση του εθνικού αποθέματος».

«Οι ανεπάρκειες του τρέχοντος προγράμματος επιβάλλουν ένα νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια επιλογής».

Ερώτηση για τις ανεπάρκειες του τρέχοντος προγράμματος που επιβάλλουν ένα νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια επιλογής, κατέθεσαν ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου μαζί με άλλους Βουλευτές προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Παρά τις επισημάνσεις πολλών ειδικών του χώρου, στο τρέχον Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» συνεχίζετε δυο βασικά λάθη του προηγούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ». Διατηρείτε ως μόνα κριτήρια υπαγωγής μιας αίτησης, την χρονική προτεραιότητα και το κλείσιμο του συστήματος μετά την εξάντληση των πόρων. Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο για προτεραιότητα των οικονομικά ασθενέστερων ή κριτήριο προτεραιότητας των χαμηλότερης ποιότητας κτηρίων. Με δυο λόγια δεν υπάρχει αυτό που αποκαλούμε ουσιαστική καταπολέμηση της «ενεργειακής φτώχειας».

Εδώ και ημέρες όλη η χώρα παρακολουθεί έναν παντελώς ανορθολογικό αγώνα ταχύτητας και ένα εξοντωτικό ράλι πληκτρολόγησης για τους Μηχανικούς, όπου στο τέλος κερδίζει αυτός που θα κάνει τα περισσότερα click στο ίδιο χρονικό διάστημα. Και αυτό γιατί τα κονδύλια εξαντλούνται μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, που δεν συμπληρώνουν… ούτε ώρα, στις Περιφέρειες, όπου έχουν ανοίξει προς ώρας! Με αυτόν τον τρόπο και την δομή του Προγράμματος γίνονται όλα λοταρία και καταλήγουμε σε ένα… click away «Εξοικονομώ»!

Και όλα αυτά, ενώ ως αρμόδιο Υπουργείο είχατε πολύ χρόνο για να προχωρήσετε σε έναν νέο ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που θα βασίζονταν στην αλλαγή της διαδικασίας ένταξης, στην ενσωμάτωση κριτηρίων που σχετίζονται με το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας, το εισόδημα των πολιτών, την ενεργειακή κατάταξη των ιδιοκτησιών, αλλά και γιατί όχι και την αξιολόγηση και αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων αιτήσεων που «λιμνάζουν», και οι οποίες δεν είχαν ολοκληρωθεί λόγω εξάντλησης κεφαλαίων κατά την υποβολή του προηγούμενου Προγράμματος. Δυστυχώς όμως με το νέο «Εξοικονομώ» της Κυβέρνησής σας, αντί να προάγονται οι κοινωνικά και οικονομικά αποδοτικότερες ενεργειακές δράσεις, επιβραβεύονται απλώς οι γρηγορότεροι και αρχειοθετούνται οι περισσότεροι. Το ζητούμενο ωστόσο δεν θα έπρεπε να είναι η ταχύτητα υποβολής της αίτησης, αλλά οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των κατοικιών για άμεση ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονόμηση.

Δεν θα πρέπει λοιπόν να επαναληφθούν τα ίδια λάθη, και θα ήταν νέο λάθος να λειτουργήσει ως έχει το επόμενο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που ανακοινώσατε για το πρώτο εξάμηνο του 2021, ύψους 1 δις €, καθώς θα πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία να ανακοινώνονται προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος, σε ευρώ και όχι σε δείκτες περιβαλλοντικών επιδόσεων. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις σας βέβαια, για τον επόμενο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με αναφορές μόνο στον προϋπολογισμό του Προγράμματος, έγιναν για να κατευνάσετε τους χιλιάδες οργισμένους πολίτες, οι οποίοι σας κατηγορούν για τον τρόπο που χειριστήκατε τον πρώτο κύκλο του προγράμματος.

Παράλληλα, θελήσατε να ρίξετε τις ευθύνες για την όποια ταλαιπωρία και τις απορρίψεις των αιτήσεων, στους πολίτες και τους μηχανικούς. Τους κατηγορήσατε ότι αυτοί ευθύνονται για την καθυστέρηση που παρουσιάζει το σύστημα building cert του Υπουργείου σας, επειδή σπεύδουν τελευταία στιγμή να βγάλουν το απαραίτητο πιστοποιητικό για το πρόγραμμα. Έχετε όμως αναλογιστεί τις δικές σας ευθύνες και καθυστερήσεις, όταν στις αρχές Ιουλίου του 2020 εξαγγέλλατε το νέο «Εξοικονομώ», αλλά χρειάστηκε να φθάσουμε στις 26.11.2020, μόλις δυο βδομάδες πριν την έναρξη του προγράμματος (11.12.2020) για να ανακοινώσετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/112232/1033 (ΦΕΚ Τεύχος B’ 5229/26.11.2020) ; Είναι αυτή υπεύθυνη αντιμετώπιση των πολιτών εκ μέρους της Πολιτείας, και μάλιστα εν μέσω lockdown ; Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι ευθύνονται οι πολίτες και οι Μηχανικοί για τις καθυστερήσεις, ή εσείς που δεν δώσατε επαρκή χρόνο για την προετοιμασία των αιτήσεων ;

Επειδή, το Κίνημα Αλλαγής εκτιμώντας σωστά την αξία των Προγραμμάτων «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένο να επανεξετάστε συνολικά την δομή και τα κριτήρια του επόμενου Προγράμματος και να επιφέρετε συγκεκριμένες αλλαγές,

Επειδή, ένα τόσο σημαντικό Πρόγραμμα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την προχειρότητα που επιδείξατε μέχρι σήμερα, καθώς η λογική του «first come, first served», η οποία έχει δυστυχώς προέλθει από άλλα Προγράμματα επιδοτήσεων επιχειρήσεων, δεν είναι η καταλληλότερη για την συγκεκριμένη περίπτωση και θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το μείζον δεν είναι οι fast track διαδικασίες αλλά η ανάγκη για διαφανείς διαδικασίες με ουσιαστικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και με αξιολόγηση για την ενεργειακή και περιβαλλοντική αποτελεσματικότητά τους,

Ερωτάσθε  κε. Υπουργέ:

  1. Θα εξακολουθήσετε να έχετε τα ίδια κριτήρια, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη και στους επόμενους κύκλους του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ή θα υιοθετήσετε τις προτάσεις μας θεσπίζοντας διαφανή κοινωνικά/περιβαλλοντικά κριτήρια και αξιολογώντας μετέπειτα την αποτελεσματικότητά τους ;
  2. Θα δημιουργήσετε μια πιο φιλική διαδικασία αιτήσεων για τους αιτούντες πολίτες αλλά και μηχανικούς ;
  3. Προτίθεστε να αξιολογήσετε τις χιλιάδες αιτήσεις που «λιμνάζουν» από προηγούμενο Πρόγραμμα αλλά και αυτές που δεν έγιναν δεκτές στο τρέχον Πρόγραμμα εξαιτίας… χρόνου ή εξάντληση των κονδυλίων ανά Περιφέρεια, ή θα εξαναγκάσετε όλους αυτούς τους πολίτες να επανυποβάλλουν αίτηση στο νέο Πρόγραμμα ;
  4. Ποιος ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν απορριφθεί και αυτών που έχουν εγκριθεί στο τρέχον Πρόγραμμα ανά Περιφέρεια, μέχρι σήμερα ;
  5. Εκτός από την δημοσιοποίηση όμως του αριθμού των δικαιούχων του Προγράμματος, ζητάμε να μας γνωστοποιήσετε τον αριθμό αλλά και το ποιοι είναι οι Σύμβουλοι του έργου.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλειος Κεγκέρογλου, Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Αρβανιτίδης, Χαράλαμπος Καστανίδης, Μιχαήλ Κατρίνης , Ανδρέας Πουλάς, , Ιλχάν Αχμέτ, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χρήστος Γκόκας, Γεώργιος Καμίνης, Χαρούλα (Χαρά) Κεφαλίδου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Ανδρέας Λοβέρδος, Γεώργιος Μουλκιώτης, ΜπουρχάνΜπαράν, Δημήτριος Μπιάγκης, Απόστολος Πάνας, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, Γεώργιος Φραγγίδης.

«Άμεση απόδοση ΑΜΚΑ στους μετακαλούμενους εργάτες γης-υπηκόους τρίτων χωρών».

Με πρωτοβουλία του γραμματέα της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε τροπολογία για άμεση απόδοση ΑΜΚΑ στους μετακαλούμενους εργάτες γης-υπηκόους τρίτων χωρών στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας.

Στην πράξη, όπως αναφέρουν οι Βουλευτές, αυτό που συμβαίνει είναι ότι περίπου 50.000 εργάτες γης έχουν έρθει στην Ελλάδα για να εργαστούν στην αγροτική παραγωγή (π.χ. συλλογή ελαιόκαρπου) και ενώ οι Εφορίες της χώρας τους έχουν αποδώσει ΑΦΜ, τα μεν ΚΕΠ δηλώνουν αναρμόδια ως προς την έκδοση ΑΜΚΑ, ο δε e-ΕΦΚΑ κωλυσιεργεί ζητώντας τους δικαιολογητικά που είναι αδύνατο να προμηθευτούν σε εύλογο χρόνο (δικαιολογητικά που δεν προβλέπονται από τη διάταξη νόμου για τη μετάκληση!).

Αποτέλεσμα αυτού είναι αφενός οι εργοδότες τους να μην μπορούν να εκδώσουν τα εργόσημα μέχρι 31.12.2020 και να απειλούνται με εξοντωτικά πρόστιμα ύψους 10.500 ευρώ για τον κάθε εργαζόμενο, αφετέρου οι εργαζόμενοι – μετακλητοί εργάτες γης  να μην έχουν κανένα εισόδημα και το Ελληνικό Κράτος να στερείται κρίσιμων εσόδων (φόρους και ασφαλιστικές εισφορές).

Για τη θεραπεία αυτής της απαράδεκτης στρέβλωσης, προτείνεται η παρακάτω τροπολογία με την οποία προβλέπεται η απόδοση ΑΜΚΑ χωρίς το προβλεπόμενο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο. Τέλος, προβλέπεται η έκδοση και εξαργύρωση εργοσήμων περιόδων απασχόλησης μέχρι και 31/12/2020 μέχρι και 28/2/2021 και η απαλλαγή των εργοδοτών από πρόστιμα και προσαυξήσεις.

 

Αναλυτικά η τροπολογία έχεις ως εξής:

«                                                                                            ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Άρθρο…

1.Στους πολίτες τρίτων χωρών που μετακαλούνται για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία βάσει των ειδικών διατάξεων του τεσσαρακοστού δεύτερου άρθρου του μέρους Θ΄ της από 1.5.2020 Π.Ν.Π (Α΄ 90), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4690/2020,  αποδίδεται από τα ΚΕΠ και τον e-ΕΦΚΑ Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) με μόνα δικαιολογητικά το ισχύον διαβατήριο, στο οποίο εμφαίνεται  η  σχετική σήμανση κατά τη στιγμή εισόδου τους στην Ελλάδα και η συμπερίληψή τους στην συγκεντρωτική κατάσταση των αρμοδίων υπηρεσιών Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.

  1. Για εργόσημα των ανωτέρω προσώπων που αφορούν περιόδους απασχόλησης μέχρι 31/12/2020 και δεν έχουν εκδοθεί ή εξαργυρωθεί, εφόσον εκδοθούν και εξαργυρωθούν μέχρι 28/2/2021, δεν επιβάλλονται πρόστιμα, πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις και κάθε είδους επιβαρύνσεις.

3.Με Κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που εκδίδεται μέχρι 31.12.2020 δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση δύναται να παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία της παραγράφου 2 του παρόντος».

 

Οι προτείνοντες Βουλευτές: Βασίλης  Κεγκέρογλου, Γιώργος Αρβανιτίδης, Ιλχάν Αχμέτ, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χρήστος Γκόκας, Γιώργος  Καμίνης, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Κατρίνης, Χαρά Κεφαλίδου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη , Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Μουλκιώτης, Μπουρχάν Μπαράν, Δημήτρης Μπιάγκης, Απόστολος Πάνας, Ανδρέας Πουλάς, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Φραγγίδης

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.