Δέσμευση σε Β.Κεγκέρογλου: Τις επόμενες ημέρες 3.2 εκ. Ευρώ σε μελισσοκόμους από το ταμείο covid-19 του ΥΠΟΙΚ.


0
(0)

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Β.Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Οικονομικών  για την ενίσχυση των μελισσοκόμων της Κρήτης.

Ο κ.Κεγκέρογλου κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, επεσήμανε ότι ένας από τους κλάδους που επλήγη περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού και σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής είναι αυτός της μελισσοκομίας και ιδιαίτερα της Κρήτης. Οι μελισσοκόμοι του νησιού είναι σε απόγνωση, αφού βλέπουν την κατάσταση συνεχώς να επιδεινώνεται, με την παραγωγή τους να παραμένει αδιάθετη και  μια ολόκληρη μελισσοκομική χρονιά να χάνεται.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής τόνισε ότι:

-Τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλλε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνετέλεσαν στο να μη μετακινηθούν οι μέλισσες, με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας των μελισσοσμηνών και κατ’ επέκταση τη μείωση της αναμενόμενης παραγωγής κατά 40% περίπου.

-Η κρίση στο τουρισμό και τα επιβαλλόμενα μέτρα στον κλάδο της εστίασης είχαν σημαντικό αντίκτυπο (Η μείωση της διάθεσης αγγίζει το 70-80% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο), σε συνδυασμό βεβαίως και με την μειωμένη αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών ενώ οι ίδιοι οι παραγωγοί κάνουν λόγω για τη χειρότερη χρονιά της εικοσαετίας.

-Η κλιματική Αλλαγή, η ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία εντείνουν το πρόβλημα.

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης  στον τομέα της μελισσοκομίας με έκτακτη ενίσχυση των μελισσοκόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης καθώς και την συμπερίληψη του ΚΑΔ των μελισσοκόμων στους πληττόμενους.

Ο Υπουργός αφού ευχαρίστησε τον κ.Κεγκέρογλου για την ερώτηση του, παραδέχθηκε την καταστροφή των μελισσοκόμων της Κρήτης, αφού και τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, δείχνουν μείωση του κύκλου εργασίας τους και ανακοίνωσε από βήματος Βουλής ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η κοινή Υπουργική απόφαση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των μελισσοκόμων με ποσό ύψους 3.2 εκ Ευρώ και συγκεκριμένα 3,39 ευρώ ανά κυψέλη από το ταμείο covid-19 του ΥΠΟΙΚ. Για την ένταξη των μελισσοκόμων στους πληττόμενους, ο Υπουργός απέφυγε να απαντήσει, επικαλούμενος τις επιστρεπτέες προκαταβολές που μπορεί να έλαβε μεμονωμένα κάθε μελισσοκόμος.

Ο Βουλευτής δέχθηκε τη δέσμευση του Υπουργού που είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ζήτησε αύξηση του ποσού αποζημίωσης ανά κυψέλη, ιδιαίτερα για τα νησιά και την Κρήτη, όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα και η ρήτρα νησιωτικότητας ενώ υπενθύμισε στον Υπουργό ότι οι μελισσοκόμοι δεν παίρνουν επιδοτήσεις, λαμβάνουν ένα είδος ενίσχυσης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει την σημερινή καταστροφή και απαιτούνται άμεσα και επιπλέον μέτρα στήριξης τους.

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/CgjJSCJDjTg

“Υπουργείο Πολιτισμού: Απόσυρση της υποψηφιότητας ένταξης της Σπιναλόγκας από τον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και επανακατάθεση εκ νέου”.

Ο Γραμματέας της K.O του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, με ερώτηση που είχε καταθέσει από 19 Μαΐου, ζητούσε από το Υπουργείο Πολιτισμού  να αποσταλούν συμπληρωματικά στοιχεία  ή και άλλες συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε η Σπιναλόγκα να ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ύστερα και από την αρνητική γνωμοδότηση του ICOMOS που αποτελεί και εισηγητικό όργανο της.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού προτείνεται η  απόσυρση της υποψηφιότητας ένταξης της Σπιναλόγκας από τον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και η επανακατάθεση του εκ νέου το συντομότερο δυνατό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απάντηση:

«Λαμβάνοντας υπόψη 1) την αρνητική εισήγηση του ICOMOS, με την οποία το ΥΠΠΟΑ διαφωνεί, 2) το γεγονός ότι η φετινή σύνοδος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που αποτελείται από 21 κράτη μέλη, θα γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού διαδικτυακά λόγω της πανδημίας και 3) το γεγονός ότι η χώρα μας, καθώς δεν είναι μέλος της Επιτροπής, θα παρακολουθήσει τη σύνοδο με το θεσμικό ρόλο του παρατηρητή (observer), και ως εκ τούτου θα έχει ελάχιστη δυνατότητα παρέμβασης και υπεράσπισης της υποψηφιότητας, οι συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν εισηγηθεί από κοινού ότι, τη δεδομένη χρονική στιγμή και στη δεδομένη χρονική συγκυρία, είναι προτιμότερη η προσωρινή απόσυρση της υποψηφιότητας, προκειμένου να επανακατατεθεί το ταχύτερο δυνατόν και με τον επωφελέστερο για τη χώρα και το σημαντικό αυτό μνημείο τρόπο».

Επιπλέον,ο Βουλευτής  Βασίλης Κεγκέρογλου, μετά τις εξελίξεις αυτές κατέθεσε αναφορά στη Βουλή την επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ τμήμα Ανατολικής Κρήτης για την ένταξη της Σπιναλόγκας  στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

 

 

συν(2).

-Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού

-Η αναφορά με  την επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Download (PDF, 254KB)

Download (PDF, 458KB)

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *