Γ. Ψυχογιός: Να αποσυρθεί άμεσα το αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο


0
(0)

Γ. Ψυχογιός: Να αποσυρθεί άμεσα το αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο

 Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, σε δήλωσή του καλεί τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να αποσύρει το κατατεθέν νομοσχέδιο και να αναθεωρήσει την σχεδιαζόμενη πολιτική.

ΔΗΛΩΣΗ

Το Υπουργείο επιλέγει για ακόμα μια φορά να εκπλήξει δυσάρεστα, αλλά όχι, πια, απρόσμενα.

Το νομοσχέδιο για τη “βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας” κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής. Όπως έγινε και με το “αντιπεριβαλλοντικό” νομοσχέδιο προσπαθεί να περάσει διατάξεις στα γρήγορα, εν μέσω πανδημίας, για να αποφύγει τη σφοδρή κριτική.

Την ίδια ώρα που έχει γίνει πασιφανής η επιλογή της Κυβέρνησης να δράσει κατασταλτικά και χωρίς σχέδιο στην προστασία του πληθυσμού των δομών σε όλη τη χώρα, που χρησιμοποιήθηκε η λογική της ανοσίας της αγέλης, χωρίς να γίνει η απαιτούμενη αποσυμφόρηση των δομών και η προστασία των πιο ευπαθών υγειονομικά ατόμων από τον κίνδυνο να νοσήσουν και την ίδια ώρα που σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων του πεδίου από Δευτέρα αρκετοί από όσους έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες θα “πεταχτούν έξω” από δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα με βάση την εφαρμογή του άρθρου 111 του νόμου 4674 του 2020, αντί να κάνουν ένα βήμα πίσω να εκμεταλλευτούν το επόμενο χρονικό διάστημα για να παρατηρήσουν και να αξιολογήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, επιλέγουν να φέρουν διατάξεις ακόμα πιο αυστηρές για τους αιτούντες άσυλο αλλά και διατάξεις για περισσότερους μετακλητούς σε καίριες θέσεις του Δημοσίου.

Θέλουν να θεσμοθετήσουν την δυνατότητα να παρακάμπτεται η δυνατότητα του αιτούντα να επιλέγει τη γλώσσα στην οποία θα διενεργηθεί η εξέταση του αιτήματος του για Άσυλο, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε με σαφήνεια ότι το γράμμα της οδηγίας 33/2013 είναι σαφές ότι μόνο ο αιτών μπορεί να επιλέξει τη γλώσσα διεξαγωγής της συνέντευξής του.

Θέλουν να επισπεύσουν λένε το χρόνο εξέτασης των αιτημάτων αλλά όχι ενισχύοντας το ανθρώπινο δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου, άλλωστε επέλεξαν να απολύσουν 17 από τους συμβασιούχους των οποίων οι συμβάσεις λήγουν, αλλά με την περαιτέρω  σύντμηση των χρόνων των αιτημάτων “κατ’ απόλυτη προτεραιότητα” από 20 σε 15 ημέρες.

Θέλουν να καταργήσουν το δικαίωμα του προέδρου της επιτροπής προσφυγών που εξετάζει μια υπόθεση να μπορεί να παραπέμπει τον αιτούντα που απορρίπτεται στη διαδικασία της άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά επειδή θα συντρέχουν οι λόγοι για την αναστολή της απόφασης απέλασης στην ουσία τους καταδικάζουν να παραμένουν στη χώρα αόρατοι, χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και χωρίς δικαιώματα.

Τέλος θέλουν να φτιάξουν μια ακόμα υπηρεσία μετακλητών στο Υπουργείο, τη “Νομική Υπηρεσία” της οποίας οι εργαζόμενοι ιδιώτες (πέραν του προϊστάμενου) θα μπορούν να ασκούν κανονικά το επάγγελμα τους ως δικηγόροι. Δεν πρόκειται απλά για μια αντιποίηση του Δημοσίου αλλά για ένα σοβαρό κίνδυνο να ξεκινήσει μια φάμπρικα εξυπηρέτησης συμφερόντων, ακριβώς όπως έγινε και με την “Τεχνική Υπηρεσία” και τις απευθείας αναθέσεις έργων χωρίς διαγωνιστική διαδικασία με υπογραφές μετακλητών υπαλλήλων.

Καλούμε το υπουργείο να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο και όλα τα σχετικά ζητήματα σαν μια ελάχιστη ένδειξη σεβασμού της δημοκρατικής λειτουργίας και όλων των φορέων του πεδίου που που τους αφορά και έχουν ήδη διατυπώσει τις αντιρρήσεις τους.

Έφη Αχτσιόγλου: “Εισερχόμαστε σε περίοδο βαθιάς ύφεσης με ευθύνη της κυβέρνησης”

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

1/05/2020Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ “Alpha 989”

 “Εισερχόμαστε σε περίοδο βαθιάς ύφεσης με ευθύνη της κυβέρνησης”

 «Οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για την εργασία είναι εξαιρετικά προβληματικές. Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και η νέα εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό είναι στην εντελώς λάθος κατεύθυνση», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον ρ/σ “Alpha 989”.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν διασφάλισε τις θέσεις εργασίας για την επόμενη μέρα του λοκ-ντάουν» και σημείωσε ότι «οι επιχειρήσεις δεν έχουν στηριχτεί οικονομικά και θα έχουν τεράστια αδυναμία λειτουργίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, «πρότεινε από την αρχή  το κράτος να αναλάβει την καταβολή των μισθών των εργαζομένων που πλήττονται, το κόστος για κάτι τέτοιο είναι περίπου 2 δισ. τον μήνα, αν προσθέσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες φτάνει στα 2,7 δισ. τον μήνα, τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα στα δημόσια ταμεία. Συγχρόνως, να δώσει ενίσχυση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, κυρίως στις μικρομεσαίες, ύψους 3 δισ. ευρώ. Με τον συνδυασμό αυτών των δύο ενεργειών μπορούσε εν συνεχεία να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «αν αρχίσουν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και ο κόσμος βγαίνει στην ανεργία, αν οι εργαζόμενοι με σχήματα εκ περιτροπής εργασίας έχουν μισό μισθό και μισή αγοραστική δυνατότητα, τότε μπαίνουμε σε ένα σπιράλ ύφεσης από το οποίο δεν θα μπορούμε να βγούμε γρήγορα. Γι’ αυτό επιμείναμε στην ανάγκη το πακέτο να είναι εμπροσθοβαρές. Έπρεπε ήδη αυτά τα μέτρα να έχουν ληφθεί, για να προλάβουμε τις αρνητικές εξελίξεις».

Για την Εργατική Πρωτομαγιά τόνισε ότι στις συνθήκες της πανδημίας «αποκτά και μία άλλη διάσταση, διότι σήμερα αξίζει να σκεφτούμε και να τιμήσουμε παραπάνω τους εργαζόμενους στην υγεία, στα σούπερ μάρκετ, στα ντελίβερι, τους ανθρώπους οι οποίοι αυτό το χρονικό διάστημα, που όλοι μέναμε στο σπίτι μας για να είμαστε ασφαλείς, έδιναν τη μάχη της πρώτης γραμμής για να υπηρετήσουν όλη την κοινωνία».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ δήλωσε ότι «από τις εικόνες φαίνεται πως μπόρεσε να κάνει μία κινητοποίηση η οποία να σέβεται τα μέτρα ασφαλείας», ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, «στήριξε συμβολικές παρεμβάσεις σήμερα για να είμαστε απολύτως προσεκτικοί».

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «τα μέτρα και οι κανόνες για την ασφάλεια των πολιτών και την παραμονή στο σπίτι, σύμφωνα με τις οδηγίες και των επιστημόνων, ήταν στη σωστή κατεύθυνση και όλοι οι πολίτες τα τήρησαν με ευθύνη».

Γ. Αμανατίδης: «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για τους Έλληνες της Διασποράς»

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

1/05/2020Γιάννης Αμανατίδης:  Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της ΝΔ για τους Έλληνες της Διασποράς — Απόσυρση των διατάξεων υποβάθμισης της  Γ.Γ.Α.Ε. 

 Δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης, αντιπροέδρου της Ειδικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων

 Στο προσχέδιο του  νέου οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών προβλέπεται η συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Προξενικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων, μία κίνηση σαφώς αντίθετη με την πολιτική που σχεδιάζεται, εφαρμόζεται και υλοποιείται από το 1983 μέχρι και σήμερα και ουσιαστικά σηματοδοτεί μια επιστροφή στο παρελθόν.

Από την ίδρυση της  η ΓΓΑΕ, με το στελεχιακό της δυναμικό, συνέβαλε στο να αποτελέσει την γέφυρα του ομογενειακού ελληνισμού με την πατρίδα, μέσα από τα ετήσια προγράμματα φιλοξενίας νέων και ηλικιωμένων, την μεσολάβηση για επίλυση πολύ σημαντικών θεμάτων που αφορούσαν τους ομογενείς (εκπαιδευτικά, στρατολογικά, φορολογικά, ασφαλιστικά, κλπ.) και ουσιαστικά να αποτελεί τον αναγκαίο και απαραίτητο σύνδεσμο, που δεν υπήρχε προηγουμένως.

Για τους λόγους αυτούς, στο υπό  συζήτηση  σχέδιο νόμου για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, ως κυβέρνηση , ρητά αναφέραμε ότι:

«Στο Υπουργείο Εξωτερικών λειτουργεί Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, της οποίας προΐσταται ο αρμόδιος για θέματα αποδήμου ελληνισμού Υφυπουργός Εξωτερικών, εφόσον έχει ορισθεί υφυπουργός με συναφείς αρμοδιότητες και στη θέση του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού τοποθετείται, με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών, μόνιμος υπάλληλος του Διπλωματικού Κλάδου που φέρει το βαθμό του Πρέσβη ή μετακλητός υπάλληλος. Επίσης η  Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού υποστηρίζει το έργο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού».

Είναι μάλιστα οξύμωρο το γεγονός πριν από λίγους μήνες να ψηφίζει η Βουλή με πολύ μεγάλη, για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, πλειοψηφία τον νόμο  4648/2018 για τη  «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας» και λίγους μήνες μετά να αποδυναμώνει και να εξαϋλώνει ουσιαστικά τον επιχειρησιακό βραχίονα σύνδεσης της ομογένειας με την ελληνική πολιτεία, δηλαδή την ΓΓΑΕ.

Η αναποτελεσματικότητα δε, όσον αφορά τα μέτρα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων, που βρίσκονται στο Εξωτερικό εν μέσω της πανδημίας, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι διπλωματικές Αρχές μας, είναι ενδεικτική του τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων των Ελλήνων της Διασποράς.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών να μην προχωρήσει σε αυτή την επικίνδυνη ατραπό αλλά μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο και μια ενδελεχή διαβούλευση με τις ομογενειακές οργανώσεις, τα πολιτικά κόμματα και το στελεχιακό δυναμικό της ΓΓΑΕ να προχωρήσει στην σύνταξη ενός νέου, σύγχρονου, αποτελεσματικού οργανισμού της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού μαζί με ένα πλάνο στελέχωσης της και ενίσχυσης του προϋπολογισμού της, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Ερώτηση Ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στην Κομισιόν για αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο

Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Κομισιόν για το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

 Η ανάκαμψη στην ΕΕ μετά την πανδημία πρέπει να συνδυαστεί με τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας, με επίκεντρο την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

  • Η Ελληνική Κυβέρνηση με διαδικασία φαστ τρακ και χωρίς να λειτουργεί η Βουλή σε πλήρη απαρτία, παρά την έντονη αντίθεση πολλών ΜΚΟ, αλλάζει την νομοθεσία που αφορά τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και τη διαχείριση αποβλήτων
  • Ερώτηση για τα ανωτέρω έθεσαν στην Κομισιόν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Πέτρου Κόκκαλη

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν από κοινού, έπειτα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά,  αναφορικά με το νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Οι Ευρωβουλευτές σημειώνουν πως η ανάκαμψη στην ΕΕ μετά την πανδημία  θα πρέπει να συνδυαστεί με τη μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση και την απώλεια της βιοποικιλότητας, με επίκεντρο την προσπάθεια για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Παρά ταύτα, η ελληνική κυβέρνηση με διαδικασία φαστ τρακ και χωρίς να λειτουργεί η Βουλή σε πλήρη απαρτία λόγω COVID19,  και με την έντονη αντίδραση ΜΚΟ και πολιτών, αλλάζει τη νομοθεσία σε ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ νομοθετεί ουσιαστικά την κατάργηση της διαβούλευσης, μέσω αύξησης της διάρκειας ισχύος των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, και σταδίων που δε μπορεί να γνωμοδοτήσει μια δημόσια αρχή ή το κοινό, με αποτέλεσμα να εκλείπει η δημόσια συμμετοχή από τις διαδικασίες της ΕΠΕ, ερχόμενη, έτσι σε αντίθεση με την Οδηγία 2011/92/ΕΚ (άρθρα 6, 11), με το άρθρο 191 της Συνθήκης ΕΕ και με τη Σύμβαση Αάρχους (άρθ. 6 παρ. 10). Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με την λογική της Οδηγίας 2011/92/ΕΕ αναφορικά με την εξαίρεση από την διαδικασία ΕΠΕ κατηγοριών έργων, τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα ρωτούν την Επιτροπή:

1)    Αν είναι ενήμερη για τις για τις προτεινόμενες μεταβολές στη νομοθεσία και αν αυτές συνάδουν με την εφαρμογή του Ενωσιακού δικαίου;

2)    Και συγκεκριμένα αν συμφωνούν οι παραπάνω ρυθμίσεις με τους στόχους και τις προβλέψεις των αντίστοιχων Οδηγιών;

 

Την ίδια στιγμή, οι ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζουν την αντίθεση η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά στην επικράτεια της στο  Δίκτυο Natura 2000 (περισσότερο από 30% στη χέρσο και 20% στη θάλασσα) να νομοθετεί τον, εκ των προτέρων, καθορισμό χρήσεων γης και δραστηριοτήτων στις περιοχές Natura 2000,  χωρίς  επιστημονικές μελέτες και τεκμηρίωση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εφαρμοστούν ικανοποιητικά οι Οδηγίες των οικοτόπων και της ορνιθοπανίδας (92/43/ΕΟΚ, 2009/147/ΕΕ) και να καταλήγουμε στην επιλογή να επιτρέπεται κατοικία, οδοί, κατασκευές δικτύων υποδομής, σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές ενώ συγχέονται οι χρήσεις γης με τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ουσιαστικά ακυρώνοντας το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη με χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ για την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και προτάσεων για Σχέδια Διαχείρισης των περιοχών.

Ερωτάται επομένως εκ νέου  η Επιτροπή:

1)    Συμφωνούν οι παραπάνω ρυθμίσεις με τους στόχους και τις προβλέψεις των αντίστοιχων Οδηγιών;

2)    Εγείρονται θέματα λόγω προηγούμενων και υφιστάμενων χρηματοδοτήσεων, στο πρόγραμμα εκπόνησης των ΕΠΜ αλλά και στους ίδιους τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών;

Αλ.Χαρίτσης: Η κυβερνητική λογική «βλέποντας και κάνοντας» οδηγεί σε πρωτοφανή ύφεση την ελληνική οικονομία –Μόνο ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει την επερχόμενη καταστροφή

Συνέντευξη του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 (Νίκος Ρογκάκος, Παναγιώτης Στάθης)

 «Η κυβερνητική λογική «βλέποντας και κάνοντας» οδηγεί σε πρωτοφανή ύφεση την ελληνική οικονομία – Μόνο ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει την επερχόμενη καταστροφή»

 «Έχουμε μπροστά μας μία πρωτοφανή ύφεση, χειρότερη από αυτή που αντιμετωπίσαμε το 2010» διαμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», επισημαίνοντας παράλληλα πως «σύμφωνα με τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές, η κρίση θα είναι βαθιά και η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί πολύ περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες» όχι μόνο λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της αλλά και επειδή «ακόμη και πριν τον κορωνοϊό είχαμε επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας. Ενώ επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία έτρεχε με ρυθμό 2,8%, έφτασε στο 1% στο τέλος του χρόνου».

Ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε τα αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης, αναφέροντας ότι «από την αρχή η κυβέρνηση έπρεπε να εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και νοικοκυριώνγια μην μπούμε στο σπιράλ της ύφεσης. Δεν αρκεί η αναστολή των υποχρεώσεων, καθώς μιλάμε για ολόκληρους κλάδους που κινούνται με μηδενικούς τζίρους» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «αντίστοιχα πρέπει να στηριχθεί και το εισόδημα των εργαζομένων, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί μεγάλο μέρος του ΑΕΠ»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί δεν παίρνει τώρα «ισχυρά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας» υπογραμμίζοντας ότι «αν σε λίγους μήνες βρεθούμε αντιμέτωποι με χιλιάδες λουκέτα και στρατιές ανέργων, θα είναι πολύ πιο δύσκολο αλλά και πιο ακριβό να στηριχθεί η πραγματική οικονομία».

«Θα περιμέναμε από την κυβέρνηση να κάνει ό,τι έχει κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση: να καταγράψει και να δημοσιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις για τη χώρα μας και πώς ακριβώς σκοπεύει να τις αξιοποιήσει» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, εξηγώντας ότι «στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» έχουμε καταγράψει όλες τις δημοσιονομικές πηγές και υποστηρίζουμε ότι τώρα πρέπει να αξιοποιηθεί το 50% αυτών, δηλαδή 26 δισ. ευρώ, τόσο σε απευθείας ρευστότητα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις,  όσο και σε εγγυοδοτήσεις για τις επιχειρήσεις».

«Όσο καθυστερεί η ουσιαστική στήριξη της οικονομίας, τα έσοδα του κράτους δεν μπορούν να ανακάμψουν. Θα βρεθούμε σε ένα φαύλο κύκλο που και η οικονομία θα είναι στάσιμη και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα επώδυνα για την ελληνικά οικονομία».

«Έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις στην ενίσχυση της οικονομίας, εξυπηρετώντας παράλληλα το χρέος, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που πρέπει να δανειστούν» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, «και αυτό λόγω της ύπαρξης του μαξιλαριού ασφαλείας που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», υπενθυμίζοντας ότι  «κάποιοι τότε λοιδορούσαν τη δημιουργία του μαξιλαριού και ο σημερινός υφυπουργός Οικονομικών το αποκαλούσε τη μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της οικονομικής επιστήμηςΑποδεικνύεται ότι αυτή η υποτιθέμενη γκάφα ήταν σωτήρια για την ελληνική οικονομία».

Αναφερόμενος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε την κυβέρνηση που «προχωρά η ίδια σε διαρροές για πρόωρες εκλογές και μετά διαψεύδει τις πηγές της». «Η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτό έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και όχι πολιτικά παιχνίδια» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αν οδηγηθούμε σε μία μη διαχειρίσιμη κατάσταση στη οικονομία, ενδέχεται οι πρόωρες εκλογές να καταστούν αναπόφευκτες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ξανά ευθύνες σε πολύ δύσκολες συνθήκες» κατέληξε.

Δείτε εδώ το βίντεο: https://bit.ly/3c02hVC

Δήλωση εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δήλωση εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση

Την ώρα που ο κ. Χατζηδάκης διπλασιάζει τις αμοιβές των στελεχών της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (από τα 4.600 στα 8.314 ευρώ), όπως αποκαλύπτει σήμερα η Αυγή, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης ακυρώνουν την εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2020 και παρατείνουν το καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων. Κι όλα αυτά με τροπολογίες εν κρυπτώ σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει με τον πιο προκλητικό τρόπο τις πραγματικές τις προτεραιότητες για  την κοινωνία και την οικονομία, εν μέσω πανδημίας: πολλά για τους λίγους, λίγα –ή μάλλον τίποτα- για τους πολλούς. Δεν πρόκειται για αστοχία προφανώς, αλλά για μια ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή, τις συνέπειες της οποίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ σύντομα ο κ. Μητσοτάκης.

Δήλωση του Ευκλ. Τσακαλώτου, τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για το Κείμενο που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

2/05/2020Δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για το Κείμενο που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2020 που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα ενδιαφέρον κείμενο. Προκύπτουν δε εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τόσο για τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την οικονομία, όσο και για τις δεκάδες ανακρίβειες που η ΝΔ παραδέχεται ότι έχει πει.

Τα βασικότερα είναι η παραδοχή της ότι έχει λάβει μέτρα που δεν ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ αλλά και η παραδοχή ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ βελτίωσαν την οικονομία της χώρας αλλά και την ποιότητα ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

Ακόμη εντυπωσιακό είναι ότι σε ένα κείμενο που στον πυρήνα του έχει τις προβλέψεις για την οικονομία η τεκμηρίωση των προβλέψεων αυτών είναι κάπως ελλειμματική. Οι -ανεδαφικές- όμως προβλέψεις της κυβέρνησης είναι η βάση στην οποία θα κριθεί.

Θα αναφερθώ σε επτά σημεία, κατά την αγαπημένη συνήθεια του κ. Σταϊκούρα:

Σημείο 1ο

Στο κείμενο αυτό υπάρχει μία πανηγυρική κατάρρευση των όσων έλεγε η ΝΔ για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο καλή παρουσίαση των επιτευγμάτων μας παραδέχομαι ότι εμείς δεν είχαμε κάνει.

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση της ανεργίας αλλά και η μείωση της μερικής απασχόλησης έναντι της πλήρους επί ΣΥΡΙΖΑ. (Συνημμένο 1)

• Φαίνεται ξεκάθαρα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία των νέων μειώθηκε σημαντικά, όπως και το ποσοστό των νέων εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης, ή κατάρτισης (Συνημμένο 2)

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των μακροχρόνια Ανέργων επί ΣΥΡΙΖΑ. (Συνημμένο 3)

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των ατόμων σε κίνδυνο φτώχιας η κοινωνικού αποκλεισμού επί ΣΥΡΙΖΑ. Μείωση κατά 500.000 άτομα. (Συνημμένο 4)

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση όσων αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχιας κατά 600.000 άτομα (Συνημμένο 5)

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση της παιδικής φτώχιας επί ΣΥΡΙΖΑ την ίδια μάλιστα στιγμή που το κατώφλι φτώχειας (με κάτω από πόσα χρήματα κάποιο άτομο θεωρείται φτωχό) αυξήθηκε. (Συνημμένο 6)

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των παιδιών που αντιμετωπίζουν υλικές στερήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ. (Συνημμένο 7)

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των ανισοτήτων επί ΣΥΡΙΖΑ. (Συνημμένο 8)

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση του ποσοστού των ατόμων στις ηλικίες 18-24 που εγκαταλείπουν την εκπαίδευση επί ΣΥΡΙΖΑ. (Συνημμένο 9)

• Φαίνεται ξεκάθαρα η αύξηση των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επί ΣΥΡΙΖΑ. (Συνημμένο 10)

• Φαίνεται ξεκάθαρα η αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ. (Συνημμένο 11)

• Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι η κυβέρνηση ανακάλυψε τώρα την σημασία του Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου. Για ακόμα μια φορά η ΝΔ αναδεικνύει το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να το παρουσιάσει ως δικό της.

Σημείο 2ο

Οι προβλέψεις της κυβέρνησης για ύφεση 4.7% το 2020 και για ανάκαμψη 5.1% το 2021 είναι ανεδαφικές. Για παράδειγμα, δεν παρουσιάζουν καν ένα δυσμενές σενάριο ούτε βέβαια κάποια νύξη για την ύπαρξη σχεδίου αντιμετώπισής του. Θεωρώ ότι δεν έχουν πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για να περιορίσουν την ύφεση -πόσο μάλλον αν υπάρξει ένα δυσμενές σενάριο. Ο δε σχεδιασμός για την ανάκαμψη δεν είναι καθόλου σαφής.

Αν μάλιστα παρουσίαζαν το 2019 σε εξάμηνα θα πρόκυπτε ότι η καθοδική πορεία της οικονομίας άρχισε τον Ιούλιο του 2019 πολύ πριν τον ιό.

Το μέλλον θα δείξει όχι μόνο πόσο έξω θα πέσουν αυτές οι προβλέψεις αλλά και γιατί οι πολιτικές που βασίζονται σε αυτές είναι ανεπαρκείς. (συνημμένο 12)

Σημείο 3ο

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι “Το συνολικό δημοσιονομικό́ κόστος των μέτρων για το 2020 ανέρχεται σε 9,5 δισ. ευρώ́, από́ τα οποία 1,56 δις ευρώ́ αντιστοιχεί́ σε αναβαλλόμενα έσοδα.” (Σελ 9)

Που είναι τα 12 και 14 δις που έλεγαν; Στην καλύτερη περίπτωση τα μέτρα είναι κάτω από 8 δις (9,5-1,5=8) (δηλαδή 4% του ΑΕΠ). Όμως με μια προσεκτική ματιά βλέπει κανείς ότι στα 8 δις έχουν συνυπολογίσει και την επιστρεπτέα προκαταβολή των 2 δις. Που είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη. Επιστρεπτέα.

Με απλά λόγια, τα ουσιαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί και που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την παραδοχή της κυβέρνησης είναι κάτω από 6 δις (3% του ΑΕΠ).

ΝΔ εσωτερικού 14 δις
ΝΔ εξωτερικού 9,5 δις
ΝΔ πραγματικού 6 δις
(συνημμένο 13)

Σημείο 4ο 

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η αναφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Είναι δε τόσο αφαιρετική, που δεν προκύπτει κανένα συμπέρασμα. Αλήθεια, πως πάει η μείωση αυτών; Υπάρχει; Ή τώρα που κυβέρνηση είναι η ΝΔ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν είναι τροχοπέδη για την οικονομία;

Σημείο 5ο

Ακόμη και σε αυτά τα πενιχρά μέτρα, είναι χαρακτηριστικό το πως έχει επιλέξει η κυβέρνηση να διαθέσει τα χρήματα. Για παράδειγμα, τα χρήματα που υπολογίζονται για τους ανθρώπους του πολιτισμού είναι μόλις 10 εκ. και το συνολικό κόστος της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους είναι μόλις 15 εκ.

Σημείο 6ο

Το κείμενο παρουσιάζει ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λεκτικές ακροβασίες. Παρουσιάζει δε και την πολιτική της ΝΔ για την επόμενη μέρα όσο και αν προσπαθεί να την κρύψει. Η επί της ουσίας κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που η ΝΔ νομοθέτησε αναφέρεται ως «εμπλουτισμός του περιεχομένου τους» ενώ γίνεται αναφορά σε ένα « αποδεκτό χαμηλό επίπεδο υγειονομικού ρίσκου» που θέλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση χωρίς όμως να διευκρινίζεται τι σημαίνει αυτό.

Σημείο 7ο

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι θα αναβάλει την αύξηση του κατώτατου μισθού αρνούμενη να καταλάβει την αναπτυξιακή σημασία των μισθών. Κάτι που φαίνεται ότι είναι μέγιστη προτεραιότητα της αφού έσπευσε να φέρει ήδη ΠΝΠ. Τουλάχιστον για τους χαμηλούς και μεσαίους μισθούς, γιατί στους εξαιρετικά υψηλούς μισθούς στελεχών δε φείδεται χρημάτων.

 

Συμπερασματικά:
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Η κυβέρνηση με αυτό το κείμενο έκανε ένα πρώτο βήμα παραδεχόμενη ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 βελτίωσαν την οικονομία και τις ζωές των πολιτών. Ας κάνει και το επόμενο. Ας ακούσει τις προτάσεις μας για την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων αλλά και της οικονομίας σήμερα.

Το πλήρες κείμενο βρίσκεται εδώ:

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/2020-european-semester-national-reform-programme-greece_el.pdf

Έφη Αχτσιιόγλου: “Κάθε μέρα και ένα νέο μέτρο σε βάρος των εργαζομένων”

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

2/05/2020 Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ 

“Κάθε μέρα και ένα νέο μέτρο σε βάρος των εργαζομένων”

Φαίνεται ότι ο κ. Βρούτσης δεν κατάλαβε καθόλου το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Όχι ότι είχαμε και μεγάλες προσδοκίες…

Ο κ. Βρούτσης, χωρίς να έχει πει τίποτα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, με άρθρο της νέας ΠΝΠ ακύρωσε την εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2020 και τον παγώνει τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. Δηλαδή, για δύο χρόνια μετά την αύξηση που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2019, η ΝΔ καθηλώνει τον κατώτατο μισθό, μειώνοντας ουσιαστικά το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων, χωρίς να είναι βέβαιο ότι και μετά τον Ιανουάριο του 2021 θα προχωρήσει σε αύξησή του.

Την ίδια στιγμή:

– Παρατείνεται το καθεστώς της αναστολής συμβάσεων εργασίας συνοδευόμενο με ανεξέλεγκτες απολύσεις μετά το τέλος του.

– Παγιώνεται και επεκτείνεται το νέο καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας με μειώσεις μισθών στο 50%.

– Μονιμοποιείται η ελαστικοποίηση των ωραρίων, η απουσία ελέγχου τους και η μη δήλωση των υπερωριών

Αν όλα αυτά δεν συνιστούν συνειδητή επιλογή της ΝΔ να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, όπως και την περίοδο 2012-2014, τότε μάλλον χρειάζεται άλλη μία από τις πολλές «διαφωτιστικές» συνεντεύξεις Τύπου των γνωστών υπουργών για να μας πουν τι ακριβώς συμβαίνει. Ίσως και ένα ακόμη πρωθυπουργικό διάγγελμα

Δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη

Δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη

Η ευκολία με την οποία αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες ένα ανυπόστατο και ανυπόγραφο σχόλιο που αναρτήθηκε στο site «ΑΠ» του γνωστού κ. Λακόπουλου, με υποχρεώνει να διευκρινίσω τα εξής:

Προφανώς και ουδέποτε ζήτησα από το προεδρείο της Κ.Ο. στο οποίο συμμετέχω με βάση τη θεσμική μου ιδιότητα, να αποσύρει την Ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του συντρόφου Χρήστου Γιαννούλη. Απλώς θεώρησα πολιτικά άστοχο να εστιάζουμε αποκλειστικά στην εφημερίδα Documento, τη στιγμή που το θέμα της αδιαφανούς, σκανδαλώδους και μεροληπτικής διάθεσης των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ, εκ μέρους της κυβέρνησης, συνιστά ένα κατεξοχήν ζήτημα δημοκρατίας και δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο έντυπο. Ζήτησα η Ερώτηση, η οποία δεν είχε κατατεθεί μέχρι τότε, να αναπροσαρμοσθεί και να συμπεριληφθούν  σε αυτή και άλλα site και έντυπα που δεν έτυχαν της παραμικρής ενίσχυσης από την κυβέρνηση επειδή δεν της είναι αρεστά, καθώς και να ζητηθούν αναλυτικά στοιχεία που πήγαν τα είκοσι εκατομμύρια. Ανέφερα δε ενδεικτικά την ΑΥΓΗ και άλλα έντυπα και site. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση της ΝΔ χτίζει τις νέες σχέσεις διαπλοκής με τους φίλους της, καναλάρχες και λοιπούς κατόχους Μέσων ενημέρωσης, στην περίοδο του κορωνοϊού.

Η πρότασή μου έγινε αποδεκτή από το προεδρείο της Κ.Ο.  ωστόσο στο τελικό κείμενο της Ερώτησης δεν συμπεριελήφθη κανένα άλλο Μέσο. Αυτός ήταν και ο λόγος που τελικώς, παρόλο ότι επέμενα μέχρι τελευταία στιγμή, εγώ και άλλοι σύντροφοι δεν βάλαμε την υπογραφή μας

Δεν μου προξενεί εντύπωση ούτε το σχόλιο, ούτε η αξιοποίησή του από εχθρούς και «φίλους». Μας έχουν συνηθίσει σε επιθέσεις αλλά και σε χολερικά σχόλια, «φιλικές συμβουλές» που έναν και μόνο σκοπό έχουν, να διχάσουν, να δηλητηριάσουν, να απαξιώσουν και τελικώς να χειραγωγήσουν τον χώρο μας.

Πάντα πίστευα στην ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση στη βάση αρχών. Είμαι φανατικός των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών και σιχαίνομαι το παρασκήνιο. Αυτό έκανα πάντα αυτό θα εξακολουθήσω να υπηρετώ.

Αυτά τα λίγα ως οφειλόμενες εξηγήσεις.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.