Γ. Γουλιδάκης: Τι πρέπει να γνωρίζουν εργοδότες και αγρότες για τις υποχρεωτικές δηλώσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 27 Οκτωβρίου 2021 by energinews (admin)

Με την ιδιότητα, κυρίως, του φοροτεχνικού μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο αντιπεριφεριάρχης Λασιθίου, Γιάννης Γουλιδάκης, για ένα θέμα το οποίο απασχολεί άμεσα όλο τον ιδιωτικό τομέα και αφορά τις δηλώσεις που από χθες πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά κάθε εβδομάδα από τους εργοδότες για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους που απασχολούν, με τα πρόστιμα να είναι μεγάλα και να βεβαιώνονται αυτόματα.

Ένα μέτρο το οποίο, έχει ανακοινωθεί εδώ και μήνες, και νομοθετήθηκε στις 15 Οκτωβρίου, και ισχύει από την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, ημέρα που άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων για τα αποτελέσματα των rapid test που οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι έπρεπε να έχουν κάνει από τις 18 μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου.

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα αποτελέσματα της πρώτης εβδομάδας είναι η Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, ημέρα στην οποία πρακτικά λήγει και η προθεσμία υποβολής των τεστ και για την δεύτερη εβδομάδα, με τον κ. Γουλιδάκη να ξεκαθαρίζει πως οι εργοδότες πρέπει να κάνουν δύο διαφορετικές δηλώσεις, άσχετα με το αν η τελική ημερομηνία υποβολής είναι η ίδια.

Το μέτρο αυτό αφορά όλο τον ιδιωτικό τομέα και όλους τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, με εργαζόμενους κάποιων κλάδων να είναι υπόχρεοι για ένα εβδομαδιαίο εργαστηριακό τεστ και κάποιους άλλους για δύο τεστ.  Και στις δύο περιπτώσεις τα τεστ, rapid ή μοριακά, γίνονται είτε από μικροβιολογικά εργαστήρια, είτε από γιατρούς και όχι από τις μονάδες του ΕΟΔΥ, με τους αρμόδιους των τεστ να έχουν 24 ώρες για να τα δηλώσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΗΔΙΚΑ.

Οι κλάδοι των οποίων οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα είναι αυτοί της εστίασης, του τουρισμού, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, και των μεταφορών, με τον αντιπεριφερειάρχη να συνιστά σε όλους τους επαγγελματίες να ψάξουν καλά αν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες διότι η νομοθεσία περιέχει κάποιες ασάφειες, ειδικά στο κομμάτι του τουρισμού και των μεταφορών.

Ο κ. Γουλιδάκης τόνισε πως το μέτρο αυτό, σε ό,τι έχει να κάνει με τα εργαστηριακά τεστ, δεν αφορά τους εργοδότες για τους οποίους υπάρχει ένα νομικό κενό, και πρακτικά δεν είναι υποχρεωμένοι να ελέγχονται, είναι όμως υποχρεωμένοι κάθε εβδομάδα να «καταδίδουν», όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε, τους ανεμβολίαστους εργαζόμενούς τους.

Η υποβολή των εβδομαδιαίων δηλώσεων, όπως είπε είναι αρκετά απλή μέσα από το σύστημα της ΕΡΓΑΝΗ, και δεν αφορά τους εμβολιασμένους εργαζόμενους, αυτούς που διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης ή δικαιούνται απαλλαγή εμβολιασμού για ιατρικούς λόγους, αφού αυτοί θα φαίνονται αυτόματα μέσα στο σύστημα ως μη υπόχρεοι.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως τα πρόστιμα βεβαιώνονται αυτόματα στον εργοδότη ή και στους εργαζόμενους χωρίς να χρειαστεί επιτόπιος έλεγχος. Πρόστιμα των 2.000 εβδομαδιαίως για μη υποβολή δήλωσης από τον εργοδότη, 10.000 ευρώ για ψευδή δήλωση εργοδότη, και 300 ευρώ για εργαζόμενο που δεν έκανε τεστ ή 150 αν πρόκειται για εργαζόμενο που εργάζεται μη ημιαπασχόληση.

Ο κ. Γουλιδάκης ανέφερε επίσης πως οι εργαζόμενοι καλό θα είναι να μην περιμένουν την τελευταία μέρα προθεσμίας για να κάνουν τα τεστ, αφού υπάρχει περίπτωση ο γιατρός να καθυστερήσει να τα δηλώσει (η δική του προθεσμία είναι δήλωση εντός 24ωρου), και τελικά το τεστ να φανεί πως δεν έγινε για την εβδομάδα που έπρεπε αλλά για την επόμενη.

Στην περίπτωση των προστίμων στους εργαζόμενους υπάρχουν κάποια περιθώρια για ενστάσεις, εφόσον υπάρχουν δικαιολογημένοι λόγοι που δεν έγιναν τα τεστ, ενώ στην περίπτωση των εργοδοτών ο κ. Γουλιδάκης τόνισε πως δεν δίνεται κανένα περιθώριο ένστασης.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες οι πλειοψηφία φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από το μέτρο, αφού οι μόνοι αγρότες-εργοδότες που υποχρεούνται να κάνουν δηλώσεις είναι αυτοί που απασχολούν μετακλητούς εργάτες γης οι οποίοι φαίνονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, και όσοι απασχολούν υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ενώ όσοι πληρώνουν με εργόσημο δεν είναι υπόχρεοι.

 

Ακούστε αναλυτικά(εδώ) και δείτε παρακάτω αναλυτικές οδηγίες η κάντε λήψη pdf από εδώ :

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.