Γ. Γουλιδάκης: Δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου για τη στήριξη των αγροτών, πρέπει άμεσα να παρθούν όλες οι αποφάσεις


0
(0)

Σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και η αντιπεριφέρεια Λασιθίου που έχει να διαχειριστεί τις συνέπειες της πανδημίας, και όπως όλες οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό λόγω αυξημένων ειδικών αδειών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γουλιδάκης μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι κυρίως για δύο θέματα για τα οποία υπάρχει μεγάλη κινητικότητα τις τελευταίες μέρες, και αφορούν τις διεκδικήσεις για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και την απόφαση διακοπής λειτουργίας του Γηροκομείου Ιεράπετρας.

Ο κ. Γουλιδάκης τόνισε αρχικά πως η εξέλιξη της πανδημίας δείχνει πως σε αυτή τη φάση η Κρήτη βρίσκεται σε καλό επίπεδο, είναι όμως σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται όλα τα μέτρα, ώστε με κάθε τρόπο να αποφύγει η Κρήτη ακόμα πιο σκληρά μέτρα, όπως εφαρμογή καραντίνας όπως συμβαίνει σε άλλους Δήμους και περιοχές της χώρας. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό ιδιαίτερα για ένα παραγωγικό νομό όπως το Λασίθι που συνεχίζει παρά τα προβλήματα να λειτουργεί, τόνισε χαρακτηριστικά.

Το τελευταίο δεκαήμερο όπως είπε, από την περασμένη Δευτέρα, ημέρα εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης μετακινήσεων αλλά και περιορισμών στις λαϊκές αγορές, έχει ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και από πλευράς αντιπεριφέρειας Λασιθίου αλλά και Περιφέρειας Κρήτης, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός και να γίνουν κινήσεις διεκδίκησης προς το κράτος ώστε να λάβει μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα.

Η κυβέρνηση όπως είπε άργησε να αντιληφθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, και να λάβει μέτρα όπως έκανε σε πολλούς άλλους κλάδους, όμως πλέον και με την θετική συσπείρωση δυνάμεων του αγροτικού κόσμου φαίνεται πως αυτό αλλάζει.

Ο κ. Γουλιδάκης τόνισε πως πλέον το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει να διαχειριστεί ένα ποσό των 150 εκατ. ευρώ και βασικός στόχος της Περιφέρειας είναι το ποσό αυτό να έρθει σε μεγάλο ποσόστό στην Κρήτη, αφού αυτή είναι η Περιφέρεια που πληττεται περισσότερο αυτή την εποχή. Παράλληλα ζητούμενο είναι και η ένταξη άλλων κλάδων του πρωτογενή τομέα στα υπόλοιπα ευεργετικά μέτρα, κάτι που έγινε ήδη για τους ανθοκόμους.

Από εκεί και πέρα ο κ. Γουλιδάκης τόνισε πως το αν θα πρέπει να καταγραφούν και να καταστραφούν προϊόντα, το αν θα υπάρξουν στρεμματικές αποζημιώσεις ανά είδος καλλιέργειας, και το τι πρέπει να γίνει ανάμεσα σε όσα ζητούνται από τον αγροτικό κόσμο και φορείς της περιοχής θα πρέπει να κριθεί με βάση το τι είναι συντομότερο να λειτουργήσει και να φέρει αποτέλεσμα. Περιθώριο χρόνου για γραφειοκρατικές καθυστερήσεις δεν υπάρχει καθόλου, και βασικό ζητούμενο είναι να υπάρξει άμεση ενίσχυση των αγροτών ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν νέες καλλιέργειες.

Διακοπή λειτουργίας του Γηροκομείου

Για το θέμα της διακοπής λειτουργίας του Γηροκομείου, απόφαση η οποία πάρθηκε τις περασμένες ημέρες ο κ. Γουλιδάκης τόνισε πως η απόφαση αυτή ήρθε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία από το 2007, με βασικό δεδομένο πως η δομή δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως είπε, από τη στιγμή που ανέλαβε έδειξε πως θέλει να αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο τις κοινωνικές δομές, και η πανδημία του κορονοϊού ήρθε απλά για να επισπεύσει διαδικασίες αυστηρότερων ελέγχων και τήρησης της νομοθεσίας.

Έτσι με εισηγήσεις από το Υπουργείο Υγείας και των αρμόδιων υπηρεσιών έγιναν έλεγχοι σε όλες τις κοινωνικές δομές του Λασιθίου, και αποτέλεσμα ήταν να παρθεί η απόφαση για τη διακοπή λειτουργίας του Γηροκομείου της Ιεράπετρας.

Ο κ. Γουλιδάκης τόνισε πως πλέον υπάρχει ένα περιθώριο 60 ημερών για μετακίνηση των ηλικιωμένων, με ευθύνη του Συλλόγου Φίλων Τρίτης Ηλικίας, είτε στις οικογένειές τους, είτε σε μια από τις 3 άλλες νόμιμες δομές που υπάρχουν στο Λασίθι, είτε σε δημόσιες και ιδωτικές δομές όλης της Κρήτης.

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.