Γ. Γουλιδάκης: Έτοιμοι για τον «Ιανό» – Τώρα ξεκινούν καθαρισμοί ρεμάτων στην Ιεράπετρα – «Αγκάθι» το Στόμιο και η Επισκοπή


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 17 Σεπτεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Για μια κακοκαιρία που αυτή τη φορά ονομάστηκε «Ιανός» και έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή ανησυχία και κινητοποίηση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, προετοιμάζεται και η Κρήτη με τις μετεωρολογικές προβλέψεις για την ώρα να δείχνουν πως το νησί δεν θα δεχθεί το φαινόμενο στην πλήρη του έκταση.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι για την προετοιμασία που έχει γίνει τόσο σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, αλλά και για το κομμάτι του καθαρισμού των ρεμάτων σε όλο το νομό, ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όλη την περιοχή, με πολλά ρέματα να παραμένουν ακαθάριστα και άλλα να αντιμετωπίζουν γνωστά και χρόνια προβλήματα.

Ο κ. Γουλιδάκης τόνισε παρότι η εμπειρία και οι καιρικές προβλέψεις δείχνουν πως τα φαινόμενα δεν θα είναι τόσο έντονα στην Κρήτη, όλες οι υπηρεσίες αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση μέχρι και την Κυριακή, σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα.

Όπως είπε από πλευράς πολιτικής προστασίας υπάρχει πλήρης ετοιμότητα νααντιμετωπιστεί μια «φυσιολογική» έντονη κακοκαιρία, χωρίς προφανώς να μπορεί να αποκλείσει τα προβλήματα σε περίπτωση ακραίων και σπάνιων φαινομένων, όπως αυτά που έπληξαν την Κρήτη και ιδιαίτερα τη Σητεία τον περσινό Απρίλη.

Σε ό,τι αφορά τους καθαρισμούς ρεμάτων ο κ. Γουλιδάκης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή ο νομός βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο με εργασίες να γίνονται σε διάφορα σημεία με απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με την επικινδυνότητα των ρεμάτων και τις  υποδείξεις που γίνονται από τους Δήμους και τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Ιδιαίτερα στη Σητεία και τον ποταμό Παντέλη όπως είπε, οι εργασίες συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά απ’ τον περσινό Απρίλιο για να καθαριστεί το μεγάλο ρέμα που πλημμύρισε, και έτσι, μέχρι τώρα έχουν διατεθεί περισσότερα από 500.000 ευρώ για τις συγκεκριμένες εργασίες.

Για την περιοχή της Ιεράπετρας ανέφερε πως πολύ πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση με τον αρμόδιο εργολάβο και οι καθαρισμοί αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα με στόχο περίπου στις αρχές Νοεμβρίου να έχουν καθαριστεί τα ρέματα σε ένα ικανοποιητικό βαθμό, με τις εργασίες να γίνονται με προτεραιότητα από τα πιο επικίνδυνα σημεία.

Το ρέμα που περνά δίπλα από την Επισκοπή αλλά κυρίως ο ποταμός του Στομίου είναι δύο περιπτώσεις που παρουσιάζουν προβλήματα, με τον κ. Γουλιδάκη πως στην περίπτωση της Επισκοπής θα χρειαστεί βοήθεια και από το Δήμο Ιεράπετρας για να γίνει ένας σωστός καθαρισμός, αφού πρόκειται για ρέμα παραμελλημένο που έχουν συσσωρευτεί χρόνια προβλήματα με σκουπίδια. Για την περίπτωση του Στομίου, τόνισε πως αποτελεί ένα «αγκάθι» για την περιοχή, αφού πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο σημείο, το οποίο όμως ανήκει σε περιοχή Natura και έτσι οι υπηρεσίες τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου δεν μπορούν να προχωρήσουν τις εργασίες όπως θα ήθελαν αφού χρειάζονται εγκρίσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος οι οποίες μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν, παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν γίνει.

Ακούστε αναλυτικά:(εδώ)

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.