Γ. Γουλιδάκης: Έτοιμοι για έκτακτα καιρικά φαινόμενα, απροετοίμαστοι για την μετά Covid εποχή που μοιάζει αισιόδοξη

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 7 Οκτωβρίου 2021 by energinews (admin)

Με επίκεντρο τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα που έρχεται συνεδριάζει αύριο το κεντρικό συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, με τη συμμετοχή, όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών του νομού.

Ο αντιπεριφειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Γουλιδάκης, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι δίνοντας μια πρώτη εικόνα για το επίπεδο προετοιμασίας στο οποίο βρίσκεται ο νομός ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτα φαινόμενα, αλλά μιλώντας παράλληλα και για αρκετά άλλα θέματα, όπως η εξελίξεις στον πανεπιστημιακό χάρτη, τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους, τα έργα που ξεκινούν στην Παχειά Άμμου, αλλά και τα στοιχεία που δείχνουν πως το Λασίθι έχει πολλά να κερδίσει στην περίοδο μετά την πανδημία, η οποία φαίνεται πως έρχεται με αισιόδοξα μηνύματα.

Ο κ. Γουλιδάκης, σε σχέση με τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε πως βασικός στόχος της συνεδρίασης είναι η επικαιροποίηση και καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των αναγκών που υπάρχουν σε όλο το νομό, ώστε όλες οι υπηρεσίες να είναι έτοιμες για ό,τι προκύψει.

Φαινόμενα πλημμυρικά και κατολισθητικά, τα οποία συχνά συμβαίνουν στο νομό κάθε χειμώνα, θα είναι στο επίκεντρο, με τον κ. Γουλιδάκη να εκτιμά πως φέτος η κατάσταση είναι καλύτερη από ποτέ, τουλάχιστον στο κομμάτι των καθαρισμών ρεμάτων που συνήθως είναι η αφορμή για σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα.

Εκεί όπως λέει ο κ. Γουλιδάκης από το 2019 έχει ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε όλο το νομό, και όλα τα επικίνδυνα ρέματα έχουν καθαριστεί, ενώ κάποια έχουν καθαριστεί περισσότερες από μια φορές.

Οι καθαρισμοί, όπως λέει, γίνονται με βάση την επικινδυνότητα του κάθε ρέματος την οποία καθορίζει αρμόδια υπηρεσία της αντιπεριφέρειας, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν και ακαθάριστα ρέματα, τα οποία θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας, είναι όμως όλα καταγεγραμμένα και σε προγραμματισμό για να καθαριστούν.

Πριν λίγες μέρες όπως είπε, εγκρίθηκε η αγορά ενός ερπυστριοφόρου εκσκαφέα, μηχάνημα που δεν υπήρχε στο νομό, και αποδείχθηκε αναγκαίο για τον καθαρισμό δύσκολων σημείων που αποκαλύφθηκαν μετά από καθαρισμούς που έγιναν σε επικίνδυνα ρέματα. Το μηχάνημα αυτό ο κ. Γουλιδάκης ευελπιστεί να βρεθεί και να είναι προς χρήση μέχρι το Δεκέμβριο ώστε να βοηθήσει και σε έκτακτες καταστάσεις.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον πρόσφατο σεισμό και τα προβλήματα που και στο Λασίθι παρατηρήθηκαν, ιδιαίτερα στο Οροπέδιο, ο κ. Γουλιδάκης ανέφερε πως αν ακόμα και τώρα κάποιος πολίτης παρατηρήσει κάποιες ζημιές σε κτίρια που μπορεί να οφείλονται στο σεισμό, θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αντιπεριφέρεια ώστε να οργανωθεί η απαραίτητη αυτοψία από αρμόδιο μηχανικό.

Επίσης σήμερα όπως λέει φεύγει ένας πολύ μεγάλος όγκος ειδών πρώτης ανάγκης προς τους σεισμόπληκτους της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, τα οποία συγκεντρώθηκαν και με πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας αλλά και με τη συμμετοχή πολλών φορέων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες έκανε ο κ. Γουλιδάκης στους πολίτες του Καβουσίου που συγκέντρωσαν ένα τεράστιο όγκο ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ υπήρξαν και επιχειρήσεις που συνέβαλαν σημαντικά οι οποίες θα ανακοινωθούν με λεπτομέρειες σε επόμενη ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στα έργα αποκατάστασης του ταλαιπωρημένου οδικού δικτύου της Παχειάς Άμμου, τονίζοντας πως οι εργασίες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν, όμως λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης αποφασίστηκε να καθυστερήσουν και πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Βάσει προγραμματισμού, πρόκειται να κλείνει το ένα ρεύμα του δρόμου ώστε να επιδιορθώνεται το άλλο, όμως ο κ. Γουλιδάκης ανέφερε πως θα εισηγηθεί να κλείσει συνολικά όλος ο δρόμος από το Καλό Χωριό για 1-2 μέρες, ώστε να γίνουν κάποιες απαραίτητες εργασίες με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως θα διακοπεί πλήρως η κυκλοφορία και έτσι οι οδηγοί κυρίως της Σητείας, θα πρέπει να κινούνται μέσω Πρίνας και Ιεράπετρας. Κάτι τέτοιο θα διευκολύνει τα έργα, είναι όμως μια πρόταση που θα συζητηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους πριν παρθεί η τελική απόφαση.

Σε σχέση με την κατάσταση των Πανεπιστημιακών τμημάτων στο Λασίθι τα οποία φαίνεται πως δεν υπάρχει πρόθεση να λειτουργήσουν, ο κ. Γουλιδάκης ανέφερε οι εξελίξεις αυτές προκαλούν μια πλήρη απογοήτευση σε όλους, όμως οι προθέσεις της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι αμετακίνητες, και έτσι κάθε Δήμος και το ΕΛΜΕΠΑ ξεχωριστά θα πρέπει να επαναξιολογήσει την κατάσταση, να γίνουν νέες επαφές και να ξεκινήσει νέος κύκλος διεκδίκησης με την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές

Τέλος ο κ. Γουλιδάκης υπογράμμισε πως η φετινή χρονιά έδειξε ιδιαίτερα καλά οικονομικά στοιχεία, και φαίνεται πως το τέλος της πανδημίας θα βρει το Λασίθι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Μια περιοχή που στηρίζεται τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στον τουρισμό, κλάδοι που δείχνουν πολύ μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης, όμως δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που ανοίγονται.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα αγροτικά προϊόντα ο κ. Γουλιδάκης τόνισε πως η διεθνής κατάσταση με τις μεγάλες αυξήσεις σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά, δείχνει πως οι παραγωγοί της περιοχής θα πρέπει να δουν πολύ πιο σοβαρά τα προϊόντα που παράγουν και να φροντίσουν να διεκδικήσουν μερίδιο στις διεθνείς αγορές που ιδιαίτερα τώρα τα έχουν ανάγκη.

Απ’ την άλλη στον τουριστικό τομέα, έχει φανεί ξεκάθαρα πως υπάρχει μια τεράστια αύξηση της ζήτησης για αγορά γης σε όλο το νομό, με τις αξίες διαρκώς να ανεβαίνουν, και την πρόσφατη πρωτοβουλία για απαλλαγή φόρων για γονικές παροχές να ευνοεί την κατάσταση. Έτσι τόσο ο κάθε πολίτης ξεχωριστά όσο και συλλογικά ο νομός θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο πως οι ευκαιρίες αυτές θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο ώστε ο νομός συνολικά να βγει κερδισμένος.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.