Γ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΦΕΡΝΕΙ ΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ.


0
(0)

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, μίλησε ως ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια για το Νομοσχέδιο της Απολιγνιτοποίησης.

Το ζήτημα της «Απολιγνιτοποίησης» είναι ένα πεδίο όπου καταγράφονται ξεκάθαρα οι πολιτικές επιλογές και προτεραιότητες όλων των κομμάτων και αποτυπώνεται η Πράσινη Μετάβαση και η Ενεργειακή Δημοκρατία.

Η πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα αυτό είναι Μπίζνες για λίγους και αόριστες υποσχέσεις για πολλούς.

Ο κ.Αρβανιτίδης επισήμανε στην ομιλία του το παράδοξο της Κυβέρνησης να αναθέσει αυτό το Νομοσχέδιο στο Υπουργείο Ανάπτυξης, αντλώντας πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης, την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας για να μετασχηματίσει την οικονομία της ώστε να γίνει πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική, και όχι όπως θα ήταν φυσικό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και έρχεται εδώ να προστεθεί το τεράστιο ενεργειακό κόστος, το οποίο διαμορφώνει συνθήκες ανάπτυξης και τελικά καταντάει δυσβάστακτο για τα Ελληνικά νοικοκυριά.

Σκοπός του Κινήματος Αλλαγής ήταν και είναι να σχεδιάσουμε μια μετάβαση βιώσιμη για όλους και πρώτα για τους ίδιους πολίτες. Η ενεργειακή δικαιοσύνη και η ενεργειακή δημοκρατία είναι οι αφετηρίες για όλες μας τις επιλογές. Ο άνθρωπος και το περιβάλλον είναι για εμάς στο επίκεντρο.

Ο μελλοντικός ενεργειακός χαρακτήρας των λιγνιτικών περιοχών θα πρέπει να δίνει έμφαση στην προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της αυτοπαραγωγής ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά. Να αποκτήσει δηλαδή ειδικά η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, δύο καρδιές. Μια ενεργειακή και μια ψηφιακή.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του με τις σημαντικές αβεβαιότητες που έχει το παρόν Νομοσχέδιο και δεν είναι άλλες από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, τον Κλιματικό Νόμο, τον «ξαφνικό θάνατο» όλων των μονάδων μέχρι το 2023 και η Πτολεμαΐδα 5.

Όλες αυτές οι αβεβαιότητες και οι προχειρότητες, οδήγησαν και οδηγούν σε αδιέξοδα τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες απορρίπτουν αυτά που σχεδιάζονται για αυτούς, χωρίς αυτούς και οδηγούνται σε βίαιη αλλαγή της ζωής τους ανταποδίδοντας τους ωραία λόγια, κακή εκτέλεση και μηδέν αποτέλεσμα.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις και έχει μιλήσει από πολύ νωρίς για το κόστος μιας σταδιακής και ισορροπημένης ενεργειακής μετάβασης. Έχει πρώτο μιλήσει για την Ρήτρα Βιώσιμης Μετάβασης, σχετικά με την απόσυρση των μονάδων κλπ. Ήταν το πρώτο, και το μόνο, που από το 2018 στο «Ενεργειακό Διαβατήριο για το Μέλλον», όπως είχε ονομάσει τότε το σχέδιο του, μίλησε με αριθμούς.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης στη συνέχεια της ομιλίας του ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις για τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των κατοίκων και των εργαζομένων στις περιοχές αυτές, την ασφάλεια του εφοδιασμού, την πλήρη εξάρτηση από το εισαγόμενο καύσιμο βάσης το φυσικό αέριο και την εκτίναξη του κόστους του, την τελική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Μακεδονίας για την κατάργηση των ισχυόντων Περιβαλλοντικών όρων, την κατάργηση των προβλεπόμενων χρήσεων γης, τη μεταβίβαση αποκατάστασης των εδαφών]ων από τη ΔΕΗ στο δημόσιο, την παραχώρηση δικαιωμάτων σε ανώνυμες εταιρίες (ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. και ΔΕΗ Α.Ε.) και την κατάργηση του δικαιώματος της ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ των Τοπικών Κοινωνιών

Δυστυχώς η Ν.Δ. αντιμετωπίζει τις λιγνιτοφόρες περιοχές περίπου ως παράπλευρες απώλειες, ΔΕΝ νοιάζεται για τους πολλούς, νοιάζεται για τους λίγους και εκλεκτούς.

Οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι:

-Ρήτρα Βιώσιμης Μετάβασης για ομαλή και σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων.

-ΡΗΤΡΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ θα πρέπει να έχει κάθε έργο, με μετρήσιμα αποτελέσματα για τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

-Η ΡΗΤΡΑ αυτή είναι απόλυτα συμβατή και με την Αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» στο περιβάλλον που επιβάλλει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

-Διατήρηση Ενεργειακού Brand Name των περιοχών με νέο περιεχόμενο.

-Διασφάλιση Τηλεθέρμανσης στις πόλεις.

-Πλήρης ανάπλαση εδαφών και περιβαλλοντική αποκατάσταση των τοπίων.

-Μετεκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

-Ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο και εξειδικευμένο σχέδιο προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή για Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο με συνδιαμόρφωση και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Μόνο έτσι οι περιοχές αυτές θα μπορέσουν να παραμείνουν κοινωνικά δυναμικές, οικονομικά ενεργές και πληθυσμιακά ανθηρές σε ένα καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον.

Tο πιο σημαντικό ίσως που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει ένα τέτοιο Νομοσχέδιο είναι μια ειδική αναφορά για τις Ενεργειακές Κοινότητες στις οποίες συμμετέχουν ΟΤΑ και φορείς δημόσιου ή άλλες συλλογικότητες με δέσμευση ηλεκτρικού χώρου τουλάχιστον 150 MW και έκτασης, εντός των ορυχείων, άμεσα αξιοποιήσιμης.

Και όσον αφορά τις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ), με δεδομένο ότι αυτές βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου και μέρος της έκτασης ανήκει στη ΔΕΗ, δημιουργούνται οι χωρικές προϋποθέσεις για τη ΔΕΗ να φταίξει μικρές πόλεις , εκεί όπου υπάρχουν σήμερα βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ορυχεία λιγνίτη.

Oι ΖΑΠ πρέπει να εξυγιανθούν περιβαλλοντικά και να μετασχηματισθούν σε Περιβαλλοντικά Πάρκα, Πάρκα Πρασίνου, Πάρκα Βιοποικιλότητας, χώροι περιπάτου, Αθλητικά Πάρκα

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι ΔΕΝ αρκεί να βάζουμε απλά πιο φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους. Οι φιλόδοξοι στόχοι πρέπει επίσης να συνοδεύονται από ριζικές ανακατευθύνσεις πόρων και να διέπονται από κοινωνική και γεωγραφική δικαιοσύνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΔΕΚΑΠ

Η ΕΔΕΚΑΠ εξετάζει ήδη από το βράδυ της Κυριακής της 5ης Δεκεμβρίου όλα τα ζητήματα που τέθηκαν υπ όψιν της και που αφορούν στην εκλογική διαδικασία και ειδικότερα τη μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η ΕΔΕΚΑΠ, ως αρμόδιο όργανο ενόψει της ψηφοφορίας της 12ης Δεκεμβρίου θα εκδώσει νέα εγκύκλιο για την πιστή τήρηση των κανόνων από όλους.

Ως αρμόδιο όργανο διεξαγωγής των εκλογών χαιρετίζει τη μαζική προσέλευση των 271.000 μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής και τους καλεί να προσέλθουν ξανά στις κάλπες την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

Για την ΕΔΕΚΑΠ

Ο Πρόεδρος

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ 12/12

Συντρόφισσες –οι,

Στις επαναληπτικές εκλογές της 12/12/21 για την ανάδειξη Προέδρου ψηφίζουν μόνο όσοι ψήφισαν στην Εκλογική Διαδικασία της 5/12/21 σε οποιοδήποτε τμήμα διευκολύνονται για την άσκηση του δικαιώματός τους.

Ο ψηφοφόρος όταν προσέρχεται στο Εκλογικό Τμήμα καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης), αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες της 5/12/21 και όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Στη συνέχεια, ο Γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής θα καταχωρεί όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση ψηφισάντων και θα υπογράφει. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραλαμβάνει το στοιχείο της ταυτοπροσωπίας και θα παραδίδει στον ψηφοφόρο το φάκελο και το ψηφοδέλτιο. Ο ψηφοφόρος θα πηγαίνει υποχρεωτικά στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του. Επιστρέφοντας ο ψηφοφόρος από το παραβάν, ο πρόεδρος θα σφραγίζει και θα μονογράφει το φάκελο και αφού τον ρίξει στην κάλπη, θα του παραδίδει το στοιχείο ταυτοπροσωπίας και θα αποχωρεί.

Οι ψηφοφόροι κατά την εκλογική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου δεν πληρώνουν κανένα ποσό.

Επισημαίνεται ότι η αναζήτηση των ψηφοφόρων που διαπιστεύτηκαν στις 5/12 με ΑΜΚΑ θα γίνεται υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ και στις 12/12. Εάν κάποιος ψηφοφόρος που δηλώνει ότι ψήφισε την πρώτη Κυριακή δεν εντοπίζεται για να διαπιστευθεί θα επικοινωνεί ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου ή κάποιος από τους εκπροσώπους των υποψηφίων με το call center του Κινήματος Αλλαγής στο τηλέφωνο 2103665040 για να αναζητηθεί τρόπος πιστοποίησης του ώστε να διευκολυνθεί στην άσκηση του δικαιώματός του.

Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει εάν δεν έχει διαπιστευτεί από τον χειριστή του tablet και δεν έχει εγγραφεί και στην κατάσταση ψηφισάντων.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο, είτε εξαιτίας διακοπής ρεύματος ή πτώσης του συστήματος τηλεπικοινωνιών είναι αδύνατη η διαπίστευση του, θα σταματάει η εκλογική διαδικασία για όσα λεπτά χρειαστεί μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία το σύστημα. Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορά μεταξύ διαπιστευμένων και ψηφισάντων το Εκλογικό Τμήμα θα ενημερώνει άμεσα πριν την Διαλογή των Ψηφοδελτίων την ΕΔΕΚΑΠ για να τους απαντήσει αν θα προχωρήσουν σε διαλογή των ψηφοδελτίων ή θα ακυρώνεται η ΚΑΛΠΗ.

Συνίσταται η προσοχή τόσο στα Μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και στους εκπροσώπους των υποψηφίων για την πιστή τήρηση των κανόνων ώστε ν’ αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ακύρωσης Αποτελεσμάτων Εκλογικού Τμήματος.

Τόσο οι πρόεδροι της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και οι χειριστές του tablet θα λειτουργήσουν με τους κωδικούς που χρησιμοποίησαν στις 5/12. Αυτοί οι κωδικοί θα τους προωθηθούν ξανά μαζί με οδηγίες με email από την Εταιρεία O.T.S. την Παρασκευή 10/12 καθώς και με sms υπενθύμισης το Σάββατο 11/12.

Εάν, για οποιοδήποτε λόγο μέχρι το Σάββατο 11/12 το Μεσημέρι δεν έχουν λάβει είτε email είτε sms να επικοινωνήσουν οπωσδήποτε το Σάββατο το Απόγευμα με την ΕΔΕΚΑΠ στα τηλέφωνα 210-3665510210-3665509 και 210-3665638 για να τους χορηγηθούν οι Κωδικοί Πρόσβασης στο σύστημα.

Για την ΕΔΕΚΑΠ

Ο Πρόεδρος

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΙΑΓΚΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

Οι ναυτικοί μας αποτελούν το θεμέλιο λίθο της επιτυχημένης και ισχυρής ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, συνεισφέροντας άμεσα και έμμεσα στην ενίσχυση της εθνικής μας οικονομίας. Η ευγνωμοσύνη και ο σεβασμός έναντι του ναυτικού επαγγέλματος, το οποίο ασκείται υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, είναι η ελάχιστη αναγνώριση που οφείλουμε όλοι. Για τη δημοκρατική παράταξη, η υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων των ναυτικών, η διασφάλιση ασφαλών και αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, η εξάλειψη κάθε διάκρισης (λόγω φύλου, εθνότητας κλπ.) και η διαρκής προσαρμογή των αμοιβών τους, ώστε να ανταποκρίνονται επαρκώς στο έργο που προσφέρουν και στις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίζουν, αποτελούν τον πυρήνα της ναυτιλιακής μας πολιτικής, ο οποίος αποτελεί τη βάση της κριτικής μας και των προτάσεών μας έναντι της ελλειμματικής και αντεργατικής στρατηγικής της κυβέρνησης της Ν.Δ. Συνεχίζουμε να συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες του ναυτεργατικού κινήματος για την κατοχύρωση των αυτονόητων δικαιωμάτων τους και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, θεωρώντας ότι η κατανόηση και η αλληλεγγύη όλων των πολιτών είναι δεδομένη.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.