ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 19 Ιουλίου 2022 by manos (seo)-admin

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα ο υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας κ. Γιώργος Φραγγίδης, ως ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή».

Καταρχήν αναφέρθηκε στην πανδημία, επισημαίνοντας ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων covid και των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε απλές κλίνες, η κυβέρνηση δεν έχει διαθέσει επαρκή αριθμό κλινών, δημιουργώντας το αδιαχώρητο στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης οργάνωσης στη στελέχωση και λειτουργία του ΕΣΥ πριν το Σεπτέμβρη, καθώς και την προσοχή που πρέπει να δοθεί στο σύνδρομο longcovid που αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο, για τον περιγραφόμενο επιμέρους σκοπό του είπε ότι το θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Για το δημογραφικό χρειάζονται κοινωνικές πολιτικές, όπως το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας για νέα ζευγάριαπου προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, η ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, η εξασφάλιση πρόσβασης σε κρατικές κοινωνικές δομές και παροχές για τα παιδιά, κλπ.Εισάγονταιρυθμίσεις θετικές, που έρχονται να παρακολουθήσουν τις αλλαγές που έχουν προκύψει στην τεχνολογία, στην επιστήμηκαι στην κοινωνία, όπως είναι τα άρθρα που τροποποιούν το καθεστώς κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού, ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων.Επίσης, καλύπτονται ζητήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι τώρα, όπως είναι τα άρθρα που αφορούν στα ανήλικα ίντερσεξ άτομα (σχετικά με τις ιατρικές πράξεις και θεραπείες που μπορούν να κάνουν για μερική ή ολική αλλαγή χαρακτηριστικών φύλου) και στοχεύουν στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, την εξασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας, την ομαλή ανάπτυξη του φύλου τους, το δικαίωμά τους στον αυτοκαθορισμό, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την κοινωνική τους αποδοχή. Ομοίως, η πρόβλεψη για τη δημιουργία Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟ για τους οροθετικούς.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που γενικά κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, υπάρχουν θέματα που χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση, σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Στάθηκε ιδιαίτερα σε τρεις προβλέψεις, για τις οποίες τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει τεκμηρίωση και λήψη γνώμης από τους ειδικούς. Αυτές είναι οι ρυθμίσεις για την αύξηση της ηλικίας φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής στην περίπτωση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από το 50ό στο 54ο έτος, το μικτό σύστημα στην ανωνυμοποίηση ή γνωστοποίηση πληροφοριών του δότη και η δυνατότητα δωρεάς γενετικού υλικού από συγγενείς σε πλάγια γραμμή. Ειδικότερα, για την αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 50 στα 54, είπε ότι σκοπός δεν είναι η τεκνοποίηση με κάθε κόστος και ότι μια κύηση σε τέτοια ηλικία ενέχει αυξημένους κινδύνους για τη γυναίκα, της οποίας η ζωή και η υγεία πρέπει να προστατεύονται. Επίσης, χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψη τι

είναι επωφελές για το παιδί, καθώς το να μεγαλώνει με πολύ μεγάλους ηλικιακά γονείς, δεν αποτελεί ιδανική κατάσταση από πολλές απόψεις. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά ελάχιστες γυναίκες, ενώ εξυπηρετεί περισσότερο τις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) και την προσέλκυση ξένων πολιτών, που θα επωφεληθούν από την ευνοϊκή νομοθεσία της χώρας μας.

Σε σχέση με την επωνυμία ή ανωνυμία του δότη γεννητικού υλικού, είπε ότι παρά το δικαίωμα του παιδιού για πρόσβαση στην γενετική του ταυτότητα και προέλευση, αυτή η ρύθμιση ενέχει κινδύνους διατάραξης της ψυχικής ισορροπίας του παιδιού καθώς και των οικογενειακών σχέσεων, σε περίπτωση άρσης της ανωνυμίας του δότη από τον ίδιο, χωρίς την θέληση των γονιών. Στο άρθρο για την παρένθετη μητέρα, ο κ. Φραγγίδης επεσήμανε ότι η ασάφεια της διάταξης δεν διασφαλίζει την αποτροπή της εμπορευματοποίησης της διαδικασίας ανεύρεσης παρένθετης μητέρας.

Για την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, υπογράμμισε την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης, καθώς η υπολειτουργία της θα σήμαινε ελλειμματική αδειοδότηση και εποπτεία σε σοβαρές διαδικασίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αναφέρθηκε στη σημασία διατήρησης διαφάνειας μεταξύ δότη, λήπτη και ΜΙΥΑ σε κάθε επίπεδο, ώστε να αποκλείονται ενδεχόμενες ανάρμοστες και παράνομες συναλλαγές.

Επίσης, ανέδειξε την απουσία πρόβλεψης στο νομοσχέδιο για τους κλινικούς εμβρυολόγους, μια βασική ειδικότητα στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, για την ασφάλεια του χειρισμού εμβρύων και γαμετών, επισημαίνοντας την ανάγκη θεσμοθέτησης από το Υπουργείο Υγείας του πλαισίου εκπαίδευσης και εργασίας των επιστημόνων των εμβρυολογικών εργαστηρίων.

Τέλος, είπε ότι θα ήταν χρήσιμο να φροντίσει η Πολιτεία να υπάρχει συστηματική και πλήρης ενημέρωση, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους για θέματα αναπαραγωγής, ώστε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση και να γίνεται σωστός οικογενειακός προγραμματισμός.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

Το Δημογραφικό είναι το μείζον θέμα που έχουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε ως χώρα. Η μείωση του ελληνικού πληθυσμού κατά 3,5%, σε σχέση με μια δεκαετία πριν, είναι αποτέλεσμα της χρόνιας δημογραφικής παρακμής και της μεγάλης φυγής των νέων στο εξωτερικό.

Η δεκαετία των αλλεπάλληλων κρίσεων δημιούργησε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και μια νέα γένια παγιδευμένη σε αβέβαιο μέλλον.

Οι συνέπειες από το εθνικό αυτό πρόβλημα είναι πολύπλευρες. Επηρεάζουν την οικονομία, το ασφαλιστικό αλλά επίσης τη γεωπολιτική θέση της πατρίδας μας, τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού και τις μακροπρόθεσμες προτεραιότητες της κοινωνίας.

Η ουσιαστική αντιμετώπιση του Δημογραφικού, απαιτεί γενναίες πολιτικές αποφάσεις και ένα συνολικό πλαίσιο μακροχρόνιου σχεδιασμού:

Με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε οι νέες γενιές να αποκτήσουν επιτέλους πρόσβαση σε φτηνή και ποιοτική κατοικία.

Με τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό και μια σειρά από εργασιακές διευκολύνεις, ώστε η δημιουργία οικογένειας να μην αποτελεί αντικίνητρο απασχόλησης ή επαγγελματικής εξέλιξης.

Με εκσυγχρονισμό και διεύρυνση των δικαιούχων των επιδομάτων τέκνων, όπως επίσης και με την καθιέρωση Εθνικού Αποταμιευτικού Λογαριασμού για κάθε παιδί με συμμετοχή τόσο του γονέα όσο και της Πολιτείας.

Η αντιμετώπιση του Δημογραφικού δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά οφείλει να είναι εθνική επιδίωξη για μια πατρίδα ευημερίας, ασφάλειας και προόδου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «Ο ΣΑΚΗΣ ΠΕΠΟΝΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ, ΔΕΝ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΈΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ»

O επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την ονοματοδοσία της αίθουσας της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ σε «Αίθουσα Αναστάσιος Πεπονής», παρουσία του Προέδρου της Βουλής, του Υπουργού Εσωτερικών, καθώς και της οικογένειας και συνεργατών του αείμνηστου Υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε πως για το εγχώριο πολιτικό σύστημα μια τέτοια πρωτοβουλία είναι κομβική, καθώς σηματοδοτεί έστω και σε συμβολικό επίπεδο, όχι μόνο μία οφειλόμενη τιμή, αλλά και μια προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας του πολιτικού συστήματος, το οποίο – όχι άδικα – για δεκαετίες βάλλονταν από τους πολίτες, καθώς η αξιοπιστία του παρέμενε και σε μεγάλο βαθμό παραμένει ζητούμενο.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως ο ν. 2190/1994 – γνωστός και ως «νόμος Πεπονή» – για τη δημιουργία του ΑΣΕΠ αποτέλεσε μία τεράστιας σημασίας μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου.

Παράλληλα, υπενθύμισε με νόημα ότι παρότι ο «νόμος Πεπονή» διασφάλισε το αδιάβλητο των διαδικασιών πρόσληψης στο δημόσιο, χτυπώντας καίρια τα πελατειακά δίκτυα και τις ρουσφετολογικές λογικές που κυριαρχούσαν για δεκαετίες, ωστόσο από ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, όπως η ΝΔ, χαρακτηρίστηκε «πολιτικό κακούργημα».

«Πολλοί είναι αυτοί που στέκονται στο ότι ο Αναστάσιος Πεπονής πλήρωσε πολιτικά την επιμονή και την αποφασιστικότητα του για να περάσει και να ενεργοποιηθεί αυτός ο νόμος, με αποτέλεσμα να μην εκλεγεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές», τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης, για να καταλήξει ωστόσο: «Ποιος, αλήθεια, πιστεύει ότι το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος επηρεάζει την κρίση της Ιστορίας για τον μεγάλο αυτό πολιτικό άνδρα;».

«Η στενή οικογένεια του, είναι σίγουρα περήφανη για όλα όσα έκανε στη μακρά πολιτική του διαδρομή. Όπως περήφανοι είμαστε και εμείς, η ευρύτερη πολιτική οικογένεια του, το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε κλείνοντας τον χαιρετισμό του.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

 

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ακόμα και αν διαφωνούμε με αυτές ή και τις κρίνουμε όπως έχουμε δικαίωμα να κάνουμε

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η κα. Γιαννακοπούλου στο εισαγωγικό της σχόλιο αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την αποφυλάκιση του Λιγνάδη. Συγκεκριμένα η κα. Γιαννακοπούλου ανέφερε:

«Έχουν περάσει μέρες από την Απόφαση της Δικαιοσύνης για τον Λιγνάδη και η δημόσια συζήτηση συνεχίζεται. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα σοκ σε σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης. Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε σαφείς. Την ευθύνη της όποιας απόφασης την έχει η Δικαιοσύνη και μόνο. Τελεία και παύλα.

Έχουμε όλοι τις απόψεις μας, τις ενστάσεις μας και μπορούμε να τις εκφράζουμε για αποφάσεις της δικαιοσύνης; Ασφαλώς και έχουμε. Έχουμε λόγο να ανησυχούμε ως πολίτες για την ποινική μεταχείριση ενός καταδικασμένου για ειδεχθείς πράξεις, όπως ο βιασμός ανηλίκων; Ασφαλώς ναι. Εξ’ αλλού, και οι κρίνοντες κρίνονται. Κανένας δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο στην Δημοκρατία μας.

Και επειδή μιλάμε για Δημοκρατία, σ΄ αυτό το σύστημα αποφασίζουν για τα ποινικά τα δικαστήρια, σε κάθε βαθμό, με βάση -μην το ξεχνάμε αυτό- την ισχύουσα Νομοθεσία και όχι κόμματα ή λαϊκές συνελεύσεις. Είναι αδιανόητο να δημιουργείται κλίμα λαϊκών δικαστηρίων ή να πολιτικοποιείται το κάθε θέμα, να γίνεται αντικείμενο μιας αρρωστημένης εξαλλης κομματικής αντιπαράθεσης.

Αυτά μόνο ζημιά δημιουργούν στη Δημοκρατία και την Δικαιοσύνη.».

Στην συνέχεια η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επικεντρώθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, όπου επισήμανε την θέση του κόμματος για το θέμα.

« Είναι ένα νομοσχέδιο που αφορά σε ένα πολύ σοβαρό και ευαίσθητο θέμα: την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (ΙΥΑ) και εκσυγχρονίζει το νομικό πλαίσιο με βάση τις εξελίξεις στην επιστήμη αλλά και διευρύνει τα δικαιώματα των γυναικών, των intersex ατόμων και των HIV οροθετικών. Και βέβαια είμαστε θετικοί σε ότι έχει να κάνει με αυτή την διεύρυνση.»

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.