ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: «ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΑΙ E-ΕΦΚΑ: ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ»


0
(0)

Δήλωση Γιώργου Μουλκιώτη, Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής

Δύο χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ και ο ΕΦΚΑ καταρρέει:

*Ποιος ευθύνεται που ο ΕΦΚΑ παραμένει αποδυναμωμένος, με τα τεράστια κενά των οργανικών θέσεων να αυξάνονται και να είναι εκτός υπουργικής ατζέντας;

*Ποιος ευθύνεται που δεν εφαρμόζεται το οργανόγραμμα του Οργανισμού;

*Ποιος ευθύνεται για τις ρουσφετολογικές μετακινήσεις/ μετατάξεις/αποσπάσεις των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ που αναπαράγουν το πελατειακό κράτος της Δεξιάς

*Ποιος ευθύνεται για τις αντικρουόμενες ερμηνευτικές εγκυκλίους;

*Ποιος ευθύνεται που χιλιάδες δικαιούχοι σύνταξης γήρατος ή λόγω θανάτου με παράλληλη ή διαδοχική ασφάλιση (κυρίως με ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ, στο ΝΑΤ και στο ΤΣΑΥ), ακόμα περιμένουν τη σύνταξή τους λόγω έλλειψης του κατάλληλου λογισμικού πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016;

*Ποιος ευθύνεται που η χορήγηση των συντάξεων χηρείας των ασφαλισμένων του τ. ΤΑΠ ΟΤΕ διακόπτεται, καθώς οι βεβαιώσεις-δικαιολογητικά δεν είχαν περαστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα;

Ο Υπουργός Κ. Χατζηδάκης, μετά το σοκ από την αρνητική στάση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης στον εργασιακό νόμο, ενεργοποιεί έντεχνα τον κοινωνικό αυτοματισμό, προκειμένου η κοινωνία να «θυμώσει» και η παραχώρηση της έκδοσης των συντάξεων, η παραχώρηση των εισφορών των επικουρικών συντάξεων και των αποθεματικών του ΑΚΑΓΕ στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, να γίνει «αναίμακτα».

Καμία αυτοκριτική, καμία αυτοαξιολόγηση της πολιτικής του Υπουργείου του.

Μόνο μετάθεση ευθυνών στους αδύναμους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, που παλεύουν ευσυνείδητα μέσα σε ένα ψηφιακό, διοικητικό και νομοθετικό χάος που άρχισε με την ίδρυση του ΕΦΚΑ και συνεχίζεται και επιτείνεται με την κυβέρνηση της ΝΔ.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ: ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ. ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, κατά την προσέλευσή της στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για να πει το ναι στη θετική ατζέντα για την Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη γειτονική χώρα στη λογική ενός νέου Ελσίνκι.

Όπως:

Την υποχρέωση της Τουρκίας να προσχωρήσει στη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας.

Την άρση του casus belli κατά της Ελλάδας.

Την πλήρη εγκατάλειψη κάθε προκλητικής ενέργειας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τη συνεργασία για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Καθαρές πολιτικές, καθαρές κουβέντες. Όχι άλλη υποχωρητικότητα στην Τουρκία.

Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά κατά τη σύνοδο:

1) Για τη σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας

Η Τουρκία εμφανίζει διάθεση επαναπροσέγγισης με την Ευρώπη.

Γιατί επιζητά στήριξη στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, μέσω της «θετικής ατζέντας» της Ε.Ε.

Είναι ευκαιρία να δεσμεύσουμε την Τουρκία, να αποδεχθεί και να εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές αξίες. Όπως πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καθαρές πολιτικές.

Στη λογική ενός «νέου Ελσίνκι».

Το δικό μας ΝΑΙ στην «θετική agenda», προϋποθέτει το ΝΑΙ της Τουρκίας:

Στην υποχρέωση της να προσχωρήσει στη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας (ως πλαίσιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών).

Στην πλήρη εγκατάλειψη των επιθετικών ενεργειών σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Στην άρση του casus belli κατά της Ελλάδας.

Στην συνεργασία για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

2) Οικονομική Ανάκαμψη

Η κρίση της πανδημίας δημιούργησε ύφεση και νέες κοινωνικές ανισότητες.

Χρειάζεται μια «δικαιότερη Ευρώπη» για να αποφύγουμε νέα κοινωνική κρίση. Χωρίς το «νεκρό» πια Σύμφωνο Σταθερότητας, την πολιτική της διαρκούς λιτότητας και της κοινωνικής ανέχειας. Να μειώσουμε τις ανισότητες.

Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, ως μέσο στήριξης και ανάπτυξης των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ευρώπη.

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

στην Athens voice

Στις 11 Μαΐου ανατριχιάσαμε όλοι όταν κάναμε εικόνα στο μυαλό μας, το μωρό να βρίσκεται στο κρεβάτι, δίπλα στη νεκρή μητέρα του, στα Γλυκά Νερά. Όταν την Πέμπτη 17 Ιουνίου ακούσαμε στα έκτακτα δελτία ειδήσεων, ότι ο δολοφόνος ήταν ο σύζυγος, η έκπληξή μας δεν ήταν τόσο μεγάλη. Και δεν αναφέρομαι στους επίδοξους Σέρλοκ Χολμς και στους Πουαρώ. Αναφέρομαι σε όλους εμάς που, στο πίσω μέρος της μνήμης μας, έχουν καταγράψει δημοσιογραφικά και ειδησεογραφικά σημαντικές περιπτώσεις δολοφονιών γυναικών που έγιναν τον τελευταίο χρόνο. 12 γυναίκες μέσα στους 15 μήνες της καραντίνας δολοφονήθηκαν από τον σύζυγό τους (νυν ή πρώην), τον σύντροφό της ή τον επίδοξο βιαστή τους. Γυναίκες με ονοματεπώνυμο, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις, φιλοξενούσαν τον θάνατο κάτω από τη στέγη τους.

Είναι πολλά τα περιστατικά, κι όσο κι αν δεν το θέλουμε, η απουσία έκπληξης από την ομολογία του δολοφόνου των Γλυκών Νερών, είναι αποτέλεσμα κι ενός κοινωνικού μιθριδατισμού. Έχουμε συνηθίσει (;) στην ενδοοικογενειακή βία, την απαντάμε συχνά ή υποψιαζόμαστε την ύπαρξή της πίσω από τις κλειστές πόρτες, κι η κορύφωσή της, που είναι ο φόνος, δεν είναι σπάνια, απ’ ότι δείχνουν τα δεδομένα.

Στην πραγματικότητα το πρόβλημα υποκρύπτεται πίσω από φοβισμένα και κλειστά στόματα, που μπορεί να είναι άτομα της διπλανής μας πόρτας. Γυναικείες ζωές και περιβάλλοντα οικογενειών που διανύουν σχεδόν το σύνολο του βίου τους μέσα σε συνθήκες βίας, καταπίεσης, κακοποίησης σωματικής και ψυχικής. Συνθήκες που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ακόμα κι αν δεν φτάνουν στην κορύφωση της βαριάς βλάβης ή της απώλειας ζωής.

Ένα από τα μαθήματα που εισπράξαμε όσοι βλέπουμε τη σειρά The Handmaid’s tale, είναι η ευκολία με την οποία ο τρόμος μπορεί να γίνει συνήθεια. Ακόμα κι αν στη δυστοπική Gilead έχουν συγκεντρωθεί όλα τα χαρακτηριστικά που βρίσκονται διάσπαρτα σήμερα σε πολλά ανελεύθερα – αλλά και υποτιθέμενα δημοκρατικά – καθεστώτα, γεγονός παραμένει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η γυναικεία χειραφέτηση, δεν είναι δεδομένα ακόμα κι αν έχουν κατακτηθεί,. Χρειάζονται διαρκή επαγρύπνηση, γιατί η διολίσθηση προς τα πίσω είναι συνήθως κατηφορική κι εύκολη. Από την μισογυνική ρητορική του Τραμπ και των οπαδών του, μέχρι την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία και την απαγόρευση «της προώθησης της ομοφυλοφιλίας» στην Ουγγαρία, η απόσταση από την ελευθερία και την χειραφέτηση μεγαλώνει επικίνδυνα. Κατανοώ τις καλοπροαίρετες φωνές που παροτρύνουν τις γυναίκες «να φύγουν» από μια κακοποιητική σχέση. Όμως ο μηχανισμός πρόσδεσης σε μια τέτοια σχέση, είναι πολύ πιο περίπλοκος και γι’ αυτό ισχυρός. Είναι ένας μηχανισμός που η κοινωνία μας έχει χτίσει. Δεν πάνε πολλά χρόνια που παιδιά στο Δημοτικό τραγουδούσαμε εν χορώ «…κι ο Μενούσης, μεθυσμένος πάει την έσφαξε. Το πρωί ξεμεθυσμένος πάει την έκλαψε». Οι, δε, αγαπημένες μας ελληνικές ταινίες εξακολουθούν αναπαράγουν τα στερεότυπα του «ξύλου που βγήκε από τον παράδεισο» και της «γυνής που πρέπει να φοβείται τον άντρα.»

Όλα αυτά είναι κομμάτια της παράδοσής μας, κι είναι χρήσιμες αφορμές για να ανοίξουμε κουβέντα με τους γύρω μας, για το πως ήταν κάποτε η κοινωνία μας, να μιλήσουμε για τα βήματα προόδου που έχουν γίνει – με το ΠΑΣΟΚ στην πρωτοπορία των αλλαγών του οικογενειακού Δικαίου την δεκαετία του 1980 – και να τους μεταφέρουμε την γνώση, ότι ευτυχία χωρίς χειραφέτηση δεν υπάρχει.

Αυτό, άλλωστε, το δόλωμα της ευτυχίας, είναι το ισχυρό χαρτί που παίζουν οι κακοποιητές σε μια σχέση.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει αναπτύξει μια σειρά εργαλείων και «παιχνιδιών» μέσα από τα οποία οι νέοι μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν και να καταπολεμούν την έμφυλη βία. Ένα από αυτά έχει τίτλο «Ο ιππότης με την ασημένια πανοπλία » και δείχνει, μέσα από το παιχνίδι, πως λειτουργούν οι ναρκισσιστικές, μακιαβελικές προσωπικότητες σε μια σχέση. Η γοητεία, η αίσθηση που οι άνθρωποι αυτοί σου δημιουργούν ότι είσαι μοναδικός, η απομάκρυνση από τους οικείους «που δεν καταλαβαίνουν το δεσμό που έχουμε εμείς» και μια προϊούσα αποστέρηση της στοργής, μια συναισθηματική πείνα, που οδηγεί το πιο ανίσχυρο μέλος της σχέσης σε αυξανόμενη δοτικότητα, με την προσδοκία να εισπράξει λίγη συναισθηματική θαλπωρή, δημιουργούν ένα περιβάλλον που μοιάζει με φυλακή χωρίς τα κάγκελα. Είναι πολύ δύσκολο να φύγεις.

Γι’ αυτό χρειάζεται ενεργή δημόσια πολιτική προώθησης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και ενδυνάμωσης των γυναικών. Και οργανωμένη ανάπτυξη της αντίληψης των ορίων και του σεβασμού που έχει κάθε άνθρωπος με τον διπλανό του, πόσο μάλλον όταν αποφασίζουν να ζήσουν μαζί. Κι όπως κάθε δημόσια πολιτική, έτσι κι η πολιτική ισότητας, για να είναι επιτυχημένη πρέπει όχι μόνο να υιοθετεί σωστά μέτρα και προτάσεις, αλλά να είναι και συμμετοχική, να διαμορφώνεται μαζί με τους πολίτες και – κυρίως – να αντικατοπτρίζεται στην γενικότερη στάση της κυβέρνησης. Στα λόγια, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι υπέρ της ισότητας. Όμως στο συμβολικό επίπεδο η κυβέρνηση ξεκίνησε ταυτίζοντας τον ρόλο της γυναίκας με την οικογένεια, αφού μετονόμασε τη γενική γραμματεία ισότητας σε «γενική γραμματεία δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων». Η οικογένεια είναι επιλογή – μια από τις επιλογές που πρέπει να έχει κάθε ζευγάρι, ανεξάρτητα από το φύλο των ατόμων που το αποτελούν. Το αυτονόητο δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση και την ισότητα υποσκάπτεται με την συμβολική σύνδεσή του με την προϋπόθεση της οικογένειας. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε έναν χρόνο, το 2020, η Ελλάδα κατρακύλησε 14 θέσεις στον παγκόσμιο δείκτη που μετράει το χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών, κατατάσσοντας τη χώρα στην τελευταία θέση μεταξύ των δυτικοευρωπαΪκών χωρών. Η πτώση αυτή, οφείλεται, σε έναν βαθμό, στην σχεδόν παντελή απουσία γυναικών από το υπουργικό συμβούλιο: Μόνο 2 ήταν γυναίκες από τους 22 υπουργούς της μετεκλογικής κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όταν, μάλιστα, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά από το BBC είπε ανερυθρίαστα ότι «δεν υπάρχουν τόσες γυναίκες που θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με την πολιτική στην Ελλάδα»!

Η προβληματική στάση της κυβέρνησης είναι διάχυτη και εμφανής σε πολλά σημεία. Από την εμμονή της να νομοθετήσει για την συνεπιμέλεια με έναν τρόπο που καθιστά τις μητέρες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, ομήρους του κακοποιητή τους, μέχρι την διάταξη που πέρασε εν μέσω θέρους τον Αύγουστο 2020, όταν άλλαξε το άρθρο 1513 του Αστικού Κώδικα και πλέον, σύμφωνα με αυτό «Μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς». Με άλλα λόγια, σου λέει ο νόμος της ΝΔ «θα κάτσεις και θα τον υποστείς για όλη σου τη ζωή (ή θα πρέπει να παλέψεις πολύ σκληρά δικαστικά για να απελευθερωθείς) από τον κακοποιητή σου αν έχεις παιδί μαζί του- δεν φτάνει ένα απλό διαζύγιο για να φύγεις.

Ο προβληματικός λόγος διαπερνά, επίσης, και τον κ. Μητσοτάκη, κάθε φορά που απευθύνεται στην κ. Γεννηματά, την μόνη γυναίκα αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος, από το βήμα της Βουλής. Κάθε φορά κουνά το δάχτυλο με συγκατάβαση, λέγοντας «να σας δώσω μια συμβουλή κ. Γεννηματά…». Πρόκειται για τον ορισμό του mansplaining, όταν ένας άντρας απευθύνεται συγκαταβατικά σε μια γυναίκα, για ένα θέμα που εκείνος θεωρεί ότι γνωρίζει καλύτερα, ενώ στην πραγματικότητα η γνώση του δεν είναι περισσότερη από εκείνη της γυναίκας στην οποία απευθύνεται.

Η πολιτεία οφείλει να επενδύσει με σαφές σχέδιο και συντονισμό φορέων για να δημιουργήσει ένα ξεκάθαρο πλέγμα προστασίας. Κοινωνικές δομές πληροφόρησης & υποστήριξης, φιλοξενίας, άμεσης παρέμβασης, επιστημονικές ομάδες με επαγγελματική επάρκεια και θεσμική ευελιξία να εξατομικεύουν κάθε περίπτωση και σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά. Δεν είναι τυχαίο πως σε αρκετές από τις περιπτώσεις που έφτασαν στην απώλεια ζωής είχε υπάρξει πρότερη αναζήτηση βοήθειας και σχετικές καταγγελίες. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει μόνη και αδύναμη. Δυστυχώς στον 21ο αιώνα το στοιχειώδες κοινωνικό δικαίωμα αυτοδιάθεσης του εαυτού και της σωματικής ακεραιότητας εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος δεν είναι εξασφαλισμένο για πολλές γυναίκες.

Χρειαζόμαστε μια στοχευμένη, γιγάντια, προσπάθεια εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα που θα αφορά όλους μας: Εκπαιδευτικό σύστημα, Κόμματα, κοινωνικές οργανώσεις, ΜΜΕ κλπ. ώστε να ξεριζωθεί κάθε απαρχαιωμένη αντίληψη για τον ρόλο των γυναικών, κάθε «ιδιοκτησιακή» νοοτροπία του συζύγου, κάθε αίσθηση επιβολής και εξουσίας του συζύγου/συντρόφου στο άλλο φύλο. Στην εποχή μας παρέχεται κάθε εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη, κάλυψη και θεραπεία, αρκεί όλοι οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα να το πληροφορηθούν και βεβαίως την οικονομική στήριξη και τις κατάλληλες δομές, όπου χρειάζεται, για να το αξιοποιήσουν.

Μετά από περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διάγουμε, η επιθυμία των ανθρώπων για «κανονικότητα» μπορεί να είναι τόσο βαθιά που εύκολα μετατρέπεται σε εφησυχασμό. Η «νέα κανονικότητα» σε ένα τέτοιο περιβάλλον, σημαίνει παραχώρηση βασικών δικαιωμάτων, ήσυχα, σιγά-σιγά με τον τρόπο που χτίζονται γύρω μας τα καβαφικά τείχη Νόμοι που ψηφίζονται από τους εκλεγμένους νομοθέτες στο κοινοβούλιο: Συνηθισμένα πράγματα, μια κανονικότητα θα μπορούσε να πει κανείς. Όμως είναι συχνά νόμοι που κρύβουν οπισθοδρόμηση στο θέμα της χειραφέτησης και της ενδυνάμωσης των γυναικών. Μέρος της πρόκλησης, για όλους τους πολίτες, είναι να αντιληφθούμε ότι συμβαίνει η διολίσθηση προς την απώλεια των δικαιωμάτων με έναν τρόπο «γραφειοκρατικό» και όχι εξωτερικά βίαιο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει το αδιανόητο μια κανονικότητα, για να γίνει το κακό «μπανάλ» για να θυμηθούμε τη Χάνα Άρεντ.

Μ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Στα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και απειλούν τη βιωσιμότητα τους, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.

«Πόσο ανταγωνιστική μπορεί να γίνει μια οικονομία όταν η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση αφορά μόλις 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ, ενώ και το κόστος χρηματοδότησης παραμένει δυσθεώρητα υψηλό σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά το ότι οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα με αρνητικά επιτόκια;» τόνισε ο κ. Κατρίνης, αναφέροντας ότι η αδυναμία πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα επιβεβαιώνεται τόσο από την τελευταία έκθεση του IMD όσο και η πρόσφατη έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΤτΕ.

Ο κ. Κατρίνης έκανε ειδική αναφορά στη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία το 55% των μικρών και το 72% των πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω του lockdown, γεγονός που επιβεβαιώνεται και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία για τις 210.217 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, ο κύκλος εργασιών τους το πρώτο τρίμηνο 2021, ανήλθε στα 2,8 δισεκ. € περίπου, σημειώνοντας μείωση 39,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2020, που είχε ανέλθει σε 4,6 δισεκ. € περίπου. Χάθηκαν δηλαδή 1,8 δισεκ. €, μόνο από αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων και μόνο για ένα τρίμηνο.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ο κ. Κατρίνης έθεσε το ζήτημα της συχνότητας των ελέγχων και του χρονικού προσδιορισμού του πρώτου ελέγχου των δικαιολογητικών.

Επισήμανε μάλιστα ότι το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, στο οποίο θα τηρούνται τα σχετικά δικαιολογητικά, δεν είναι ενεργοποιημένο και μέχρι να ενεργοποιηθεί θα πρέπει επαγγελματίες και επιχειρηματίες να καταθέσουν τη γνωστοποίηση της έναρξης επιχειρηματικής λειτουργίας, είτε απευθείας στην αρμόδια αρχή, είτε σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, πρακτική που σαφώς δεν συνιστά απλούστευση διαδικασιών ούτε διευκόλυνση.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Η Κυβέρνηση για τις Επικουρικές συντάξεις επιλέγει μια μέθοδο εκτός των ευρωπαϊκών δεδομένων και πρακτικών το οποίο διαιρεί τους ασφαλισμένους σε παλιούς και νέους υπονομεύοντας το μέλλον όλων.

Δημιουργούνται ουσιαστικά 2 συστήματα.

Στο σημερινό σύστημα που παραμένουν οι σημερινοί συνταξιούχοι, αλλά και οι εργαζόμενοι άνω των 35 ετών, θα δημιουργηθούν σταδιακά τεράστια ελλείμματα, μια και οι νέοι πόροι θα πηγαίνουν σε διαφορετικό «κουμπαρά».

Αυτό υπονομεύει ευθέως το μέλλον τους, ουσιαστικά δημιουργεί την αμφιβολία για το αν θα πάρουν καν επικουρική σύνταξη.

Όμως και για τους νέους δημιουργούνται πλαστές προσδοκίες γιατί οι αυξήσεις για τις οποίες μιλά η Κυβέρνηση, στηρίζονται σε θεωρητικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας.

Σημειώνουμε ότι η «εγγυημένη» επικουρική σύνταξη για τους νέους, που προβλέπεται, διαμορφώνεται χαμηλότερα από τις σημερινές ακόμη και κατά 30%.

Το σχέδιο αυτό δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, αλλά άλλη μια συντηρητική και ιδεοληπτική επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 24.6.2021

Φ. Γεννηματά σε Ευρωσοσιαλιστές: Όχι άλλη υποχωρητικότητα στην Τουρκία

«Καθαρές πολιτικές, καθαρές κουβέντες. Όχι άλλη υποχωρητικότητα στην Τουρκία» τόνισε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κατά την προσέλευσή της στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Η κ. Γεννηματά τοποθετήθηκε εκτενώς τόσο για τη σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, όσο και για την μετα-πανδημική οικονομική Ανάκαμψη, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για να πει το “ναι” στη θετική ατζέντα για την Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη γειτονική χώρα στη λογική ενός νέου Ελσίνκι. Όπως: Την υποχρέωση της Τουρκίας να προσχωρήσει στη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας. Την άρση του casus belli κατά της Ελλάδας. Την πλήρη εγκατάλειψη κάθε προκλητικής ενέργειας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη συνεργασία για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. […]. Η κρίση της πανδημίας δημιούργησε ύφεση και νέες κοινωνικές ανισότητες. Χρειάζεται μια “δικαιότερη Ευρώπη” για να αποφύγουμε νέα κοινωνική κρίση. Χωρίς το “νεκρό” πια Σύμφωνο Σταθερότητας, την πολιτική της διαρκούς λιτότητας και της κοινωνικής ανέχειας. Να μειώσουμε τις ανισότητες. Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, ως μέσο στήριξης και ανάπτυξης των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ευρώπη».

Περισσότερα ΕΔΩ.

Νέο ασφαλιστικό: συντηρητική συνταγή για τις επικουρικές συντάξεις

Και στο θέμα των επικουρικών συντάξεων η κυβέρνηση θα κινηθεί εκτός των ευρωπαϊκών δεδομένων και πρακτικών, εφαρμόζοντας άλλη μια συντηρητική και ιδεοληπτική επιλογή της, χωρίς μεταρρυθμιστικές βλέψεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη διαίρεση των ασφαλισμένων σε παλιούς και νέους, αφού θα δημιουργήσει δυο συστήματα:

  • Το σημερινό σύστημα που παραμένουν οι σημερινοί συνταξιούχοι, αλλά και οι εργαζόμενοι άνω των 35 ετών, όπου θα προκύψουν σταδιακά τεράστια ελλείμματα, μια και οι νέοι πόροι θα πηγαίνουν σε διαφορετικό «κουμπαρά». Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση υπονομεύει ευθέως το μέλλον όμων τους, καθώς δημιουργεί την αμφιβολία για το αν θα πάρουν καν επικουρική σύνταξη.
  • Όμως και για τους νέους δημιουργούνται πλαστές προσδοκίες γιατί οι αυξήσεις για τις οποίες μιλά η Κυβέρνηση, στηρίζονται σε θεωρητικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί επί αυτού, ότι η «εγγυημένη» επικουρική σύνταξη για τους νέους, διαμορφώνεται χαμηλότερα από τις σημερινές ακόμη και κατά 30%!

Οικονομία: Αποκλεισμός των επιχειρήσεων από τη ρευστότητα

Η κυβέρνηση κωφεύει προκλητικά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες αποκλείονται από τη ρευστότητα που θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητά τους σε αυτήν την κρίσιμη και ιδιαίτερη περίοδο. Χαρακτηριστικά, η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση αυτή τη στιγμή αφορά μόλις 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ, με το κόστος χρηματοδότησης να παραμένει δυσθεώρητα υψηλό σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρόλο που οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα με αρνητικά επιτόκια! Την τεράστια αυτή δυσκολία αποτυπώνει και η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία το 55% των μικρών και το 72% των πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω του lockdown. Με το νέο της νομοσχέδιο, η κυβέρνησης στην ουσία δεν απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα στο οποίο θα τηρούνται τα σχετικά δικαιολογητικά, δεν είναι ακόμη ενεργοποιημένο.

Περισσότερα ΕΔΩ.

Κατάρρευση ΕΦΚΑ έπειτα από δύο χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ

Εδώ και δύο χρόνια ο ΕΦΚΑ είναι αποδυναμωμένος, με τεράστια κενά, αλλά με ρουσφετολογικές μετακινήσεις, μετατάξεις κι αποσπάσεις υπαλλήλων. Με ευθύνη της ΝΔ, χιλιάδες δικαιούχοι σύνταξης γήρατος ή λόγω θανάτου ακόμα περιμένουν τη σύνταξή τους λόγω έλλειψης του κατάλληλου λογισμικού πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Παράλληλα, διακόπτει την χορήγηση των συντάξεων χηρείας των ασφαλισμένων του τ. ΤΑΠ ΟΤΕ καθώς οι βεβαιώσεις δεν είχαν περαστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα! Κάπως έτσι, αφού ο Κ. Χατζηδάκης ισοπέδωσε τα εργασιακά δικαιώματα, τώρα έβαλε στο στόχαστρό του το Ασφαλιστικό, με σκοπό να παραχωρήσει την έκδοση των συντάξεων, των εισφορών των επικουρικών συντάξεων και των αποθεματικών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Περισσότερα ΕΔΩ.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *