ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ


0
(0)

Συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Μουλκιώτη και Βασίλη Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με τις οποίες ζητούσαν την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου Τσακλόγλου για τη μείωση των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας.

Ο Γιώργος Μουλκιώτης τόνισε εξ’ αρχής ότι, παρά την αντίθετη ερμηνεία που είχε δοθεί με την εγκύκλιο του Υπουργείου το Δεκέμβριο του 2016, η ηγεσία του Υπουργείου μειώνει μέχρι και 268,8 ευρώ τη μηνιαία σύνταξη όσων λαμβάνουν μία σύνταξη από ίδιο δικαίωμα και μια σύνταξη λόγω θανάτου.

Επεσήμανε επίσης, ότι η εθνική σύνταξη δεν είναι μία προνοιακού τύπου προσθήκη στην απονεμόμενη σύνταξη, αλλά ένα βασικό και αναπόσπαστο μέρος της σύνταξης και συνδέεται άρρηκτα με αυτήν και όχι με τον δικαιούχο της σύνταξης.

Υπογράμμισε ότι στην πραγματικότητα, η Κυβέρνηση δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων, με μοναδικό κριτήριο, εαν έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν ή μετά την 1.1.2022 και ζήτησε απάντηση από τον αρμόδιο Υφυπουργό εάν προτίθεται το Υπουργείο να δεχτεί την πρότασή του Κινήματος Αλλαγής να αποσύρει στο σύνολό της την εγκύκλιο της 30-12-2021.

Τέλος, ρώτησε εάν η ηγεσία του Υπουργείου σχεδιάζει να τροποποιήσει επί το δυσμενέστερο τις διατάξεις που διέπουν την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου επισήμανε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, που προεκλογικά υποσχόταν την κατάργηση του σκληρού πυρήνα του νόμου 4387/2016, έρχεται σήμερα, με την εγκύκλιο Τσακλόγλου να τον εφαρμόσει επί τα χείρω για τους συνταξιούχους.

Ο βουλευτής Ηρακλείου τόνισε ότι η ΝΔ νομοθετεί δια των εγκυκλίων, αμφισβητώντας τον εαυτό της, αφού εδώ και 2,5 χρόνια εφαρμόζει κατά γράμμα την εγκύκλιο του 2016, καθώς παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του νόμου Κατρούγκαλου.

Ο Υφυπουργός κ. Π. Τσακλόγλου ισχυρίστηκε ότι η επίμαχη εγκύκλιος εφαρμόζει τον νόμο 4387/2016, ενώ επιμελώς, απέφυγε να απαντήσει εάν η Κυβέρνηση σχεδιάζει να τροποποιήσει προς το χειρότερο διατάξεις της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.

Από τη συζήτηση προκύπτει ξεκάθαρα αφενός η εμμονή της Κυβέρνησης στη μείωση των συντάξεων, αφετέρου ο σχεδιασμός για περαιτέρω αποψίλωση της κοινωνικής ασφάλισης με τροποποίηση επί το δυσμενέστερο των διατάξεων που διέπουν την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης.

ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

Η τραυματισμένη αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη δε διασώζεται με μεταμεσονύχτιες υποσχέσεις. Στο μέτωπο της πανδημίας, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η δημόσια υγεία παραμένει χαμηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, τα επαναλαμβανόμενα λάθη, η αδράνεια και οι καθυστερήσεις δεν αναχαιτίζουν το κύμα ακρίβειας και εξανεμίζουν το πραγματικό εισόδημα.

Αν λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να είναι χρήσιμος, ιδού μερικά «συγκεκριμένα» μέτρα:

Περισσότερα σημεία για δωρεάν τεστ για τους πολίτες ώστε να γίνεται γρήγορη ιχνηλάτηση και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία
Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με μόνιμο προσωπικό
Μείωση των φόρων σε βασικά είδη διατροφής και καύσιμα
Γενναία και άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει στο δρόμο της ευθύνης και της αξιοπιστίας, που οδηγεί σε μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

ΑΠ. ΠΑΝΑΣ: «ΕΛΛΙΠΗ ΤΑ ΗΜΙ-ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ»

Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας και των μεταλλάξεων στη χώρα μας, η κυβέρνηση επιλέγει με ημίμετρα, να καθοδηγεί συστηματικά τον κλάδο της εστίασης σε καθεστώς παρατεταμένου lockdown χωρίς ουσιαστικά υποστηρικτικά μέτρα. Οι εξαγγελίες των νέων μέτρων και η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως 25% των εργαζομένων τους, κάποιοι κλάδοι της εστίασης, δεν τονώνουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων και δυστυχώς δεν αποφορτίζουν οικονομικά της ήδη βεβαρυμμένες με υποχρεώσεις επιχειρήσεις.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης σημειώνει πλέον απώλεια τζίρου άνω του 50%, ενώ παράλληλα πολλαπλασιάζονται οι επιχειρήσεις με μηδενική ρευστότητα.

Το δε ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων με ποσοστό 8% επί του τζίρου του έτους 2019, που πλήττονται σημαντικά, αφορά σε πολύ μικρό κομμάτι των επιχειρήσεων των κλάδου της εστίασης.

Η ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους των οφειλών της πανδημίας, η συνέχιση της επιδότησης ενοικίου και η απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών για όσο διάστημα απαιτείται, είναι κάποια από τα πραγματικά αντισταθμιστικά μέτρα, που πρέπει άμεσα να ληφθούν για την διάσωση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, πριν να είναι πολύ αργά.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Το Πόρισμα υπογράφεται από τους δύο βουλευτές και μέλη της Επιτροπής, τον Γ. Καμίνη και τον Δημ. Μπιάγκη. Τα βασικά συμπεράσματα που συνάγει το Κίνημα Αλλαγής είναι τα εξής:

1. Μολονότι η Εξεταστική Επιτροπή συστάθηκε μετά από πρωτοβουλία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χάρη στην πρόσφατη αναθεώρηση (2019) του άρθρου 68 παρ. 2 του Συντάγματος, ο Κανονισμός της Βουλής δεν έχει προσαρμοστεί ανάλογα, ώστε να παρέχει τις αντίστοιχες αρμοδιότητες στη μειοψηφία της Επιτροπής. Συνέπεια αυτής της αδράνειας είναι ότι η πλειοψηφία της επιτροπής, δηλαδή η ΝΔ, κυριάρχησε απολύτως σε κρίσιμα διαδικαστικά ζητήματα, π.χ. εκλέγοντας μονοκομματικό προεδρείο και, αυτό που είναι και το σημαντικότερο, αποκλείοντας αποφασιστικής σημασίας μάρτυρες από την αποδεικτική διαδικασία, π.χ. τον πρώην υπουργό αρμόδιο για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης κ. Στ. Πέτσα, καθώς και τον Κ. Μιχάλη Διαμαντή, ιδιοκτήτη της Opinion Poll. Το επιχείρημα της ΝΔ ότι ο κύριος Πέτσας έχει επανειλημμένα υποστεί κοινοβουλευτικό έλεγχο επί του αντικειμένου δεν ευσταθεί, διότι η μαρτυρία του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής γίνεται βάσει δήλωσης που επέχει θέση όρκου και κατά τούτο αποτελεί το πλέον δραστικό μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου.

2. Η αποδεικτική διαδικασία δεν κατάφερε να διαλευκάνει το περιεχόμενο της διαρκούς επικοινωνίας μεταξύ του Υπουργείου και της Διαφημιστικής Εταιρείας (Initiative) που είχε αναλάβει να κατανείμει τα ποσά τη διαφημιστικής καμπάνιας στα ΜΜΕ. Η επαφή αυτή ήταν συνεχής και προπάντων άτυπη, με συνέπεια να μην είναι δυνατόν να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το Υπουργείο να παρενέβη στη διαδικασία υπέρ ή κατά συγκεκριμένων ΜΜΕ.

3. Από την άλλη πλευρά, τα ίδια κενά της αποδεικτικής διαδικασίας δεν επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι οι βαριές κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ επαληθεύονται από τη διαδικασία. Υπήρξε μεν αδιαφάνεια στην επικοινωνία μεταξύ Υπουργείου και Διαφημιστικής Εταιρείας, αυτό όμως δεν πιστοποιεί αυτομάτως ότι υπήρξε και “χειραγώγηση της κοινής γνώμης”, όπως υποστηρίζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

4. Το δεύτερο αντικείμενο της Εξεταστικής, δηλαδή το γεγονός ότι η εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll δημοσίευσε δημοσκόπηση ευνοϊκή προς την κυβέρνηση, διότι ο ιδιοκτήτης της κ. Μ. Διαμαντης είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης εταιρείας που έχει λάβει απευθείας αναθέσεις από το δημόσιο δεν αποδείχθηκε, καθώς και εδώ αποκλείστηκε από την αποδεικτική διαδικασία η αποφασιστικής σημασίας μαρτυρία του ιδιοκτήτη των δύο εταιρειών. Ούτως ή άλλως, πάντως, το γεγονός ότι δημοσιεύεται μια δημοσκόπηση ευνοϊκή προς το ένα ή το άλλο κόμμα δεν προδικάζει το εκλογικό αποτέλεσμα.

5. Αυτό που αναδεικνύεται κυρίως από την υπόθεση της Opinion Poll είναι ότι δεν λειτουργούν οι κυρωτικοί μηχανισμοί που προβλέπει ο νομοθέτης σε βάρος των εταιρειών δημοσκοπήσεων που έχουν λειτουργήσει κατά τρόπο αθέμιτο. Η κρίση αυτή αφορά κατά βάση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΧΙΟΥ

Σε ένα σύγχρονο συνταγματικό ευρωπαϊκό κράτος οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραλληλίζονται με αρρώστιες. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι «πανδημία». Η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη από ιστορίες μετανάστευσης και προσφυγιάς.

Ο αναλογικός επιμερισμός των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι η μοναδική βιώσιμη λύση για την ΕΕ, τους πρόσφυγες, την Ελλάδα και τις ακριτικές περιοχές της χώρας που σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογεί. Είναι η σταθερή θέση μας από το 2015. Το παραδέχονται πλέον όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Στα λόγια και η Νέα Δημοκρατία. Στην πράξη αντιμετωπίζει ένα ευρωπαϊκό ζήτημα ως τοπικό. Δεν λύνει προβλήματα. Επαναλαμβάνει λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης. Για να πετύχει τους στόχους της δεν διστάζει να διχάσει τους τοπικούς πληθυσμούς στα σύνορα.

Όμως η ανάρτηση του στελέχους της ΝΔ στη Χίο ξεπερνά κάθε όριο, υποκινεί ρατσιστικό μίσος, δηλητηριάζει την τοπική κοινωνία και θυμίζει πρόσφατες και παλιότερες εποχές που πλήγωσαν τη χώρα. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να τοποθετηθεί. Η ρητορική Όρμπαν, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν αρμόζουν στη χώρα και την ιστορία της.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.