ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΚΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΑΝΕΞΟΔΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ


Reading time: 7 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 29 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Γιώργος Μουλκιώτης: Η Κυβέρνηση υπεκφεύγει και δίνει ανέξοδες υποσχέσεις στις πληγείσες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες 

Συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργου Μουλκιώτη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση σχετικά με την απόφαση της Κυβέρνησης να αποκλείσει κάποιες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες από τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ο κ. Γ. Μουλκιώτης, στην ομιλία του, υπογράμμισε τη δυσμενή μεταχείριση και ζήτησε να ενταχθούν άμεσα στα μέτρα στήριξης:

 1. Οι 300.000 άνεργοι διαφόρων κατηγοριών.
 2. Οι εργαζόμενοι που βρισκόταν πριν από την εφαρμογή των μέτρων σε επίσχεση εργασίας.
 3. Οι εργαζόμενοι μιας σειράς επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στους πληττόμενους, άλλα έχει μηδενιστεί το έργο τους.
 4. Οι 160.000 συνταξιούχοι για τους οποίους εκκρεμεί η έκδοση απόφασης συνταξιοδότησης (ακόμη και αυτούς που αναμένουν τη σύνταξή τους και δεν έχουν λάβει ούτε προσωρινή).
 5. Οι ανάπηροι που δεν ανανεώθηκε η καταβολή της αναπηρικής τους σύνταξης, αλλά και αυτοί που περιμένουν για να ξαναλειτουργήσει το ΚΕΠΑ ώστε να εξεταστούν και να λάβουν 1η φορά.
 6. Οι επαγγελματίες που έκλεισαν την δραστηριότητα τους με κυβερνητική απόφαση, αλλά υποχρεούνται στην καταβολή των δικών τους ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ-μη μισθωτών.
 7. Οι αγρότισσες και επαγγελματίες μητέρες ανήλικων παιδιών και παιδιών με αναπηρία που δεν εντάσσονται στα μέτρα ειδικού σκοπού.
 8. Οι επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και οι εργαζόμενους τους που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές και οι ΚΑΔ τους δεν έχουν ενταχθεί στους πληττόμενους, (π.χ Μίνι Μάρκετ κ.α).
 9. Οι αγρότες των πληττόμενων κλάδων.
 10. Οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων οι ΚΑΔ ενώ συμπεριλαμβάνονταν στην ΥΠ.ΟΙΚ. Α1061/20 (ΦΕΚ-1043 Β/26-3-20), αφαιρέθηκαν αδικαιολόγητα από την Κ.Υ.Α. 39162/ΕΞ2020/20 (ΦΕΚ-1457 Β/16-4-20) (π.χ. ΚΑΔ 70.22 Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης).
 11. Οι ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα (εγκ.Υπ. Εργασίας ΟΙΚ 12339/404/12-3-2020), που κινδυνεύουν να διακοπεί η μισθοδοσία τους μόλις συμπληρωθεί ένας μήνας από το ανυπαίτιο κώλυμα παροχής της εργασίας.

Επιπλέον, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να παραταθεί με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και των σχετικών διαιτητικών αποφάσεων, των οποίων έχει λήξει και η τρίμηνη παράταση εν μέσω των εξαιρετικών συνθήκων της πανδημίας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται απροστάτευτοι.

Επίσης, κατήγγειλε τις απολύσεις που διενεργήθηκαν εν μέσω πανδημίας από τα ΕΛΤΑ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που εκτελεί δημόσιες υπηρεσίες, και ζήτησε την παρέμβαση της Κυβέρνησης για ανάκλησή τους.

Ο Γιώργος Μουλκιώτης κάλεσε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει τις επεξεργασμένες, κοστολογημένες προτάσεις που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής στο πλαίσιο ενός ενδιάμεσου προγράμματος για την ενεργοποίηση των θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Μεταξύ αυτών, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει την κάλυψη, για 6 μήνες, του 40% των αμοιβών των εργαζομένων γενικότερα και ειδικότερα στον τουριστικό τομέα. Προτείνει επίσης την αναβάθμιση και ενοποίηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού με διεύρυνση των δικαιούχων και με επιδότηση των μετακινήσεων τους.

Να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία. 

Μόνο έτσι θα υπάρξει όρθια κοινωνία με ζωντανή οικονομία. 

Τέλος, ο βουλευτής τόνισε ότι η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά την τροπολογία που έχει καταθέσει πέντε φορές το Κίνημα Αλλαγής για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στις μονάδες υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, το ΕΚΑΒ, τις Μονάδες Πρόνοιας, τις κοινωνικές δομές, υπηρεσίες και κοινωνικά προγράμματα των Δήμων, το Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, στις υπηρεσίες καθαριότητας καθώς και τη στήριξη των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων της πρώτης γραμμής.

Το Υπουργείο, που εκπροσωπήθηκε από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, περιορίστηκε στην ανακοίνωση των όσων μέτρων έχουν ήδη ληφθεί από την Κυβέρνηση – υποσχόμενο για μελλοντικό εμπλουτισμό της λίστας των δικαιούχων – αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει σαφείς απαντήσεις στις συγκεκριμένες ερωτήσεις και προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τους αποκλεισμένους ανέργους, εργαζόμενους και συνταξιούχων.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΜΑΡΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ

Εχθές Τρίτη 28 Απριλίου, ακούσαμε τον κο. Πρωθυπουργό να ανακοινώνει το σχέδιο επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας, στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Ανακοίνωσε την αναστολή μέχρι νεοτέρας κάθε πολιτιστικού φεστιβάλ και δημόσιου θεάματος.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες, που είναι εδώ και καιρό σε δύσκολη θέση επιβίωσης από την αναστολή της δουλειάς τους, βρίσκονται από χθες σε κατάσταση σοκ. Κανένα μέτρο στήριξης δεν ανακοινώθηκε, ούτε εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού, ούτε και από άλλο φορέα.

Δεδομένου ότι κανείς δεν αμφισβητεί τους όρους προστασίας της δημόσιας υγείας, αντιλαμβανόμαστε ότι δεκάδες επαγγελματικοί κλάδοι υφίστανται οικονομική καθίζηση. Η επισκεψιμότητα και οι πολλαπλές ωφέλειες από τη διεξαγωγή των φεστιβάλ καταργούνται και χιλιάδες άνθρωποι μένουν όχι μόνο χωρίς δουλειά, αλλά και χωρίς εναλλακτική.

Ρωτάμε λοιπόν τον Πρωθυπουργό της χώρας, την Υπουργό Πολιτισμού και τους συναρμόδιους Υπουργούς:

 1. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης δεκάδες καλλιτεχνικοί και συναφείς κλάδοι;
 2. Ποια στρατηγική διαθέτετε ώστε να μην πληγεί ανεπανόρθωτα ο σύγχρονος Πολιτισμός;
 3. Πώς σχεδιάζετε να στηρίξετε τους δημιουργούς και τα δημόσια θεάματα, ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν όταν η επιδημία περάσει, χωρίς να έχουν ξεκληριστεί επαγγελματικά οι εργαζόμενοι σε αυτά;

Ο χρόνος πιέζει και οι καθημερινές ανάγκες γίνονται όλο και πιο επιτακτικές.

Η απελπισία στους καλλιτέχνες και τους όμορους κλάδους μεγαλώνει.

Να μην πέσει ο Πολιτισμός σε μαρασμό και ανυπαρξία.

Είναι θέμα μέγιστης κοινωνικής σημασίας. Είναι θέμα εθνικής ταυτότητας.

Σας καλούμε να χαράξετε τώρα τη στρατηγική στήριξης του Ελληνικού Πολιτισμού.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 29.04.2020

Θέματα: σχολεία, πρόωρες εκλογές, περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, παροχή μασκών, εξαρτημένοι χρήστες, πολίτες εκτός ρυθμίσεων, καλλιτέχνες

Επιστροφή στα θρανία, αλλά χωρίς τεστ;
Η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός Παιδείας παρουσίασαν σήμερα ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος “γέφυρα ασφαλείας”, το οποίο θα δοκιμαστεί στην πράξη. Από το πρόγραμμα λείπει όμως η πιο ουσιαστική και σημαντική προϋπόθεση για να δουλέψει η επόμενη μέρα: τα τεστ. Χωρίς πολιτική και σχέδιο για τα τεστ, κάθε “πείραμα” επιστροφής στην καθημερινότητα μοιάζει κενό γράμμα, που κρύβει κινδύνους για όλες τις κοινωνικές, ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες, αλλά κυρίως, για τον ευάλωτο πληθυσμό, όπως είχαμε εγκαίρως επισημάνει. Επαναφέρουμε συνεπώς εμφατικά την δημιουργία του Δικτύου Πρώτης Γραμμής για τεστ στο σπίτι και καλούμε την κυβέρνηση να ανακοινώσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για αυτό. Ταυτόχρονα, η δωρεάν παροχή μάσκας και αντισηπτικών σε νοσοκομεία, ιδρύματα, κοινωνικές δομές είναι αυτονόητη και απαραίτητη.

Σενάρια εκλογών: Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ μαζί στον τυχοδιωκτισμό

Τα πρόσφατα σχόλια του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για λουκέτα, ύφεση και αναπόφευκτες εκλογές μέσα στο έτος, έρχονται να προστεθούν στις διαρροές και τα σενάρια της Κυβέρνησης. Φαίνεται ότι Μέγαρο Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν χρόνο μέσα σε μια περίοδο δοκιμασίας να κάνουν εκλογικούς σχεδιασμούς και μικροκομματικούς υπολογισμούς. Μια τέτοια στάση δείχνει μόνο τυχοδιωκτισμό και περιφρόνηση στην αγωνία των πολιτών.

Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: μεγάλες εξαγγελίες, μικρές προσδοκίες

Η Νέα Δημοκρατία έχει δείξει διαχρονικά ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ενταγμένη στις προτεραιότητές της. Μεγάλες εξαγγελίες, μικρές προσδοκίες και στο βάθος άλλοι στόχοι. Έτσι και τώρα το δήθεν «Περιβαλλοντικό» νομοσχέδιο, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης. Δεν προστατεύει τη γη υψηλής παραγωγικότητας, καταστρατηγεί κάθε έννοια αποκέντρωσης, αφήνει χωρίς προστασία προστατευόμενες περιοχές, νομιμοποιεί οικιστικές πυκνώσεις στα δάση, ευνοεί εταιρείες εξορύξεων, βάζει σε κινδύνους τα υδάτινα συστήματα κλπ. Το Κίνημα Αλλαγής, ως κίνημα με ιστορική συνέπεια, και προοδευτικές ιδέες, δεν πρόκειται να επιτρέψει τη στρέβλωση που επιχειρείται με το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Διαβάστε εδώ

Μάσκες: διατίμηση αν χρειαστεί

Η ζήτηση για μάσκες μιας χρήσης αναμένεται να ενταθεί κατακόρυφα το αμέσως επόμενο διάστημα. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο ή στα φαρμακεία αρκεί για να καταδείξει πως η τιμή των μασκών μιας χρήσης έχει εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα. Με επίκαιρη ερώτηση ζητάμε από το Υπουργείο να περιγράψει τα μέτρα που προτίθεται να πάρει ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα αισχροκέρδειας και αν σε αυτά συμπεριλαμβάνεται, ως έσχατη λύση, το μέτρο της διατίμησης.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ερώτηση

SOS για τους εξαρτημένους χρήστες μέσα στην πανδημία

Οι εξαρτημένοι χρήστες ουσιών και ιδίως αυτοί που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, αποτελούν μια ευάλωτη και κομβική στις λοιμώξεις ομάδα – ένα πρόβλημα το οποίο διογκώνεται ιδιαιτέρως σε συνθήκες πανδημίας λόγω κορωνοϊού. Ολοι οι φορείς που σχεδιάζουν και υλοποιούν τις πολιτικές για τις εξαρτήσεις θα έπρεπε να εντείνουν τις προσπάθειές τους, κατανοώντας την δυναμική και αμφίδρομα επικίνδυνη σχέση εξάρτησης και πανδημίας. Η αξία των προληπτικών δράσεων είναι μη αμφισβητούμενη, καθώς το προηγούμενο διάστημα η έλλειψή τους σε άλλες ειδικές κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά, οι πρόσφυγες και οι κρατούμενοι, λίγο έλειψε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει ότι το δοκιμαζόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα παραμείνει ισότιμα με τον γενικό πληθυσμό, ανοικτό για όλους τους χρήστες και σε συνεργασία με τα θεραπευτικά προγράμματα.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις προτάσεις μας και τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν στην Βουλή

Εκτός ρυθμίσεων εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, άνεργοι και ευάλωτες ομάδες

Η Κυβέρνηση αποκλείει ή δείχνει δυσμενή μεταχείριση σε κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες από τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων: 300.000 άνεργοι διαφόρων κατηγοριών, εργαζόμενοι σε επίσχεση, εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έχει μηδενιστεί το έργο τους, συνταξιούχοι που εκκρεμεί η έκδοση απόφασης συνταξιοδότησης, ανάπηροι που δεν ανανεώθηκε η καταβολή της αναπηρικής τους σύνταξης, επαγγελματίες που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση, αλλά υποχρεούνται στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, αγρότισσες και επαγγελματίες μητέρες ανήλικων παιδιών και παιδιών με αναπηρία, επιχειρήσεις και οι εργαζόμενους τους στις τουριστικές περιοχές και δεν έχουν ενταχθεί στους πληττόμενους, αγρότες των πληττόμενων κλάδων, μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αφαιρέθηκαν αδικαιολόγητα από την Κ.Υ.Α., ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα που κινδυνεύουν να διακοπεί η μισθοδοσία τους μόλις συμπληρωθεί ένας μήνας από το ανυπαίτιο κώλυμα παροχής της εργασίας.

Περισσότερα εδώ

Οι καλλιτέχνες πλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης

Οι Έλληνες καλλιτέχνες, που είναι εδώ και καιρό σε δύσκολη θέση επιβίωσης από την αναστολή της δουλειάς τους, βρίσκονται από χθες σε κατάσταση σοκ. Κανένα μέτρο στήριξης δεν ανακοινώθηκε, ούτε εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού, ούτε και από άλλο φορέα. Δεδομένου ότι κανείς δεν αμφισβητεί τους όρους προστασίας της δημόσιας υγείας, αντιλαμβανόμαστε ότι δεκάδες επαγγελματικοί κλάδοι υφίστανται οικονομική καθίζηση. Η επισκεψιμότητα και οι πολλαπλές ωφέλειες από τη διεξαγωγή των φεστιβάλ καταργούνται και χιλιάδες άνθρωποι μένουν όχι μόνο χωρίς δουλειά, αλλά και χωρίς εναλλακτική. Ο χρόνος πιέζει και οι καθημερινές ανάγκες γίνονται όλο και πιο επιτακτικές. Η απελπισία στους καλλιτέχνες και τους όμορους κλάδους μεγαλώνει. Να μην πέσει ο Πολιτισμός σε μαρασμό και ανυπαρξία. Είναι θέμα μέγιστης κοινωνικής σημασίας. Είναι θέμα εθνικής ταυτότητας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ερώτηση

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.