ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕΤΑΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΠΡΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 14 Απριλίου 2022 by manos (seo)-admin

Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, βουλευτή Βοιωτίας και Τομεάρχη Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την συζήτηση νομοσχεδίου Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για «Δουλειές Ξανά»

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μεταθέτει τις ευθύνες της απραξίας της στους ανέργους και τους ασφαλισμένους»

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ως Ειδικός Αγορητής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τον ΟΑΕΔ.

Επισήμανε εξ’ αρχής ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν προβλέπει τίποτα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, αλλά δεν μεριμνά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προσφυγή των επιχειρήσεων στον φορέα ή για τον «εφοδιασμό» του οργανισμού με κατάλληλες υπηρεσίες, και προσωπικό.

Στον ίδιο νομοσχέδιο, μετά από 7 αποτυχημένες παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση θεσμοθετεί μια επιπλέον ψευδο-μεταρρύθμιση για τα αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει οι συνταξιούχοι χωρίς σύνταξη. Μια ακόμη προσωρινή σύνταξη, η οποία ονομάζεται παραπλανητικά από την Κυβέρνηση fast track σύνταξη!!!!

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι:

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού οδήγησε σε κατάρρευση τον ΕΦΚΑ, έρχεται να μεταμορφώσει τον ΟΑΕΔ σε «σούπερ-υπηρεσία Απασχόλησης», ενώ στην ουσία προχωρά σε μια αχρείαστη αλλαγή του ονόματος ενός ιστορικού οργανισμού σε Δ.ΥΠ.Α., παρόλο που έχουν διατεθεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τη διαφήμιση του ΟΑΕΔ.

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη:
Συνιστά οπισθοδρόμηση στο πεδίο του κοινωνικού διαλόγου, της συνδιαμόρφωσης με τους κοινωνικούς εταίρους πολιτικών σε κρίσιμα πεδία κοινωνικής πολιτικής.

Ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται από Οργανισμό τριμερούς χρηματοδότησης και αντίστοιχης τριμερούς εκπροσώπησης στη Διοίκησ σε φορέα κρατικής διοικητικής παρέμβασης.

Οι κοινωνικοί εταίροι, από πλειοψηφία στο ΔΣ μετατρέπονται σε μειοψηφία και ο Διοικητής του ΟΑΕΔ (πλαισιωμένος πλέον από 3 Υποδιοικητές) αποκτά υπερεξουσίες.

Καταργεί την αυτοτέλεια των λογαριασμών Κοινωνικής Πολιτικής του ΟΑΕΔ, αυτοτέλεια που διασφάλιζε ότι οι οικονομικοί πόροι κάθε επιμέρους Λογαριασμού θα αξιοποιούταν για την εξυπηρέτηση των σκοπών κάθε Λογαριασμού.

Θεσπίζει εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη συγκεκριμένων παροχών, ποινές στους ανέργους, δηλαδή στέρηση παροχών και διαγραφή από το Μητρώο Ανέργων.

Επιχειρεί, με την χρήση ποινολογίου, να μειώσει με τεχνητό τρόπο τον αριθμό των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, που έχουν ξεπεράσει το 1,1 εκ. (εκ των οποίων μόνο οι 200.000 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας). Αριθμός που αναιρεί το αφήγημά της για την -δήθεν- αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Με επικοινωνιακό καταιγισμό, η Κυβέρνηση καθιερώνει επίδομα εργασίας αλλά την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά, μέρες κανονικής εργασίας δεν θα προσμετρώνται στον υπολογισμό των προϋποθέσεων μελλοντικής επιδότησης ανεργίας.

Διατυμπανίζει ότι η ΔΥΠΑ καθίσταται ο μόνος φορέας προώθησης στην απασχόληση με καινοτόμες διαδικασίες και ανθρώπινο δυναμικό με πλήρη τεχνογνωσία (….!!!), αλλά υποχρεώνει τελικά τους παρόχους να παίξουν αυτόν τον ρόλο και μάλιστα επί ποινή αποκλεισμού από τα προγράμματα σε περίπτωση που δεν τοποθετήσουν σε θέση απασχόλησης το 50% των καταρτιζομένων κάθε προγράμματος.

Μετά από 32 μήνες διακυβέρνησης ΝΔ και πλήρους αδράνειας στο ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής, η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι:
Δρομολογεί την αναβίωση της, ενώ στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Κυβέρνηση τη μόνη πρόταση που συμπεριέλαβε ως πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής είναι η ολοκλήρωση προγράμματος ανακαίνισης 100 διαμερισμάτων (70 στον Δήμο Αθηνών και 30 στον Δήμο Θεσσαλονίκης) για 250 δικαιούχους.

Υπόσχεται στεγαστική συνδρομή στους νέους, ενώ σε καμία διάταξη του νομοσχεδίου δεν προβλέπεται ρητώς ότι τα αποθεματικά του πρώην ΟΕΚ, ύψος 1,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι σε μια χώρα υπό δημογραφική κατάρρευση, η κοινωνική στέγαση χρειάζεται να αποτελεί αιχμή του δόρατος της δημογραφικής και κοινωνικής πολιτικής, όπως συμβαίνει στα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ :Η ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΜΒΛΥΝΕΙ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ. Η ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΙΣ ΟΞΥΝΕΙ

Η σοσιαλδημοκρατία αμβλύνει τις κρίσεις. Η δεξιά και η αριστερά τις οξύνει
Η κυβέρνηση να έχει το θάρρος να παραδέχεται ποιος προτείνει πρώτα τις λύσεις

Βασικά σημεία ομιλίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά»:

Για την εξόρυξη υδρογονανθράκων: θέλω να θυμίσω ότι αυτή η σημαντική διαδικασία για τη χώρα έχει ξεκινήσει με το Ν. 4001/2011 του ΠΑΣΟΚ, οπότε και ξεκίνησε η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ και υπεγράφησαν οι πρώτες συμβάσεις. Επίσης, με πρόταση του Υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτη και το Ν.4162/2013 ιδρύθηκε ο Ειδικός Λογαριασμός κοινωνικής αλληλεγγύης γενεών, από τα έσοδα του οποίου το 70% θα αξιοποιούνταν για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Ταμείου, δηλαδή στις νέες γενιές, το 25% στο Πράσινο Ταμείο και το 5% των εσόδων θα χρηματοδοτούσε μεταπτυχιακά. Πέρασαν χρόνια από τότε, κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ (με τους ΑΝΕΛ), ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία και φτάσαμε στο σήμερα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εισβολή του Βλ. Πούτιν για να θυμηθούμε τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Τι κάναμε 8 χρόνια;

Εξαρτηθήκαμε από το φυσικό αέριο, αντί να αξιοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσαν να μας ενώσουν όλους. Δυστυχώς, υπήρξε απραξία.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Η κυβέρνηση έχει φέρει πολλά νομοσχέδια του Υπουργείου Εργασίας, αλλά ένα για να καταργήσει το Νόμο Κατρούγκαλου που είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει, δεν έχει φέρει. Όπως δεν έχετε κάνει και άλλα τα οποία είχατε υποσχεθεί πριν γίνετε κυβέρνηση∙ δεν κάνατε εξεταστική για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως δεν έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ εξεταστική για την περίοδο Καραμανλή, νωρίτερα. Και οι δύο αποφεύγετε τις υποσχέσεις σας και οι δύο δηλώνετε προοδευτικοί. Ίσως, να σκεφτείτε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μουλκιώτης, ενώ υποσχεθήκατε και νομοθετήσατε την ψηφιακή σύνταξη σε μια μέρα, δεν κάνατε τίποτα. Νομοθετήσατε επίσης προκαταβολική σύνταξη, αλλά ούτε και αυτό πήγε καλά. Σήμερα ένας συνταξιούχος πρέπει να περιμένει τρία ή τέσσερα χρόνια για να πάρει το συνολικό ποσό της σύνταξής του. Εμπλέξατε ιδιώτες στην έκδοση των συντάξεων και δώσατε μπόνους στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, κάνατε προσλήψεις υψηλόμισθων από τον ιδιωτικό τομέα, ούτε κι αυτά πήγαν καλά. Καταλήγετε για ακόμα μια φορά στην πολιτική της ατομικής ευθύνης την οποία επικαλεστήκατε και κατά την πανδημία, φτάσετε στο σημείο να αναλάβει ο πολίτης την ατομική ευθύνη για να λάβει τη σύνταξή του. Τότε γιατί τα κάναμε όλα αυτά; Τρία χρόνια και τόσα λεφτά, δεν κάνατε τίποτα. Θέλουμε να πάρουν σύνταξη οι πολίτες, αλλά εσείς κωλυσιεργείτε τρία χρόνια.

Αναφορικά με την κοινωνική κατοικία: Σας θυμίζω ότι έχετε προβλέψει την ένταξη μόνο 100 κατοικιών στο ταμείο ανάκαμψης για τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών, τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες αξιοποιούν τους πόρους για χιλιάδες κατοικίες. Η Πορτογαλία έχει 30.000 κοινωνικές κατοικίες τις οποίες δίνει με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και ένα συμβολικό αντίτιμο σε νέα ζευγάρια που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια. Η κυβέρνηση τώρα άρχισε να μιλάει για την κοινωνική κατοικία. Σας καταλαβαίνουμε, αλλά να έχετε το θάρρος να παραδέχεστε ποιος το πρότεινε, η σοσιαλδημοκρατία είναι εδώ για να δίνει λύσεις.

Χ. ΔΟΥΚΑΣ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΡΑ»

«Η κυβέρνηση να σταματήσει να πετάει την μπάλα στην εξέδρα και να πάρει μέτρα»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μήνες τώρα έχει προτείνει προς τα κράτη-μέλη συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, πολλά από τα οποία ήδη τα εφαρμόζουν. Μάλιστα η αρμόδια επίτροπος ενέργειας στην τελευταία της επίσκεψη στην Ελλάδα παρότρυνε τον Πρωθυπουργό να εφαρμόσει μέτρα από την προτεινόμενη εργαλειοθήκη σε εθνικό επίπεδο.

Ας μην πετάει άλλο την μπάλα στην εξέδρα η κυβέρνηση. Άμεσα ας προχωρήσει σε πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική τιμή, φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.

Γ. ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Κατώτερες των αναγκών και των περιστάσεων οι δηλώσεις Μητσοτάκη για την αύξηση κατώτατου μισθού

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί σημαντικής αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2022 είναι κατώτερες των αναγκών και των περιστάσεων.

Δεν έχουν καμία σχέση με την προεκλογική δέσμευση του ιδίου για αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ. Ούτε υπολογίζουν το πληθωριστικό σοκ του τελευταίου διαστήματος, το οποίο μειώνει δραματικά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, ειδικότερα των χαμηλόμισθων.

Εμμένουμε στην πρότασή μας για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και καθορισμό του από την ελεύθερη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων, με εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Ώστε να εξασφαλίζεται διαχρονικά ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Στο πλαίσιο της αυτο-οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής προγραμματίζονται για αύριο Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 οι παρακάτω δράσεις:

 

1. ΛΕΣΒΟΣ – ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/4 – ΩΡΑ 18.30 ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΓ.ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ. ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ ΜΕΛΟΣ ΚΠΕ

2. ΚΕΡΚΥΡΑ – ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/4 – ΩΡΑ 19.30 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (Σαμαρά 6). ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

3. ΣΑΜΟΣ – ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/4 – ΩΡΑ 19.00 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΙΟΛΙΣ ( Θεμιστοκλή Σοφούλη 33) ΒΑΘΥ. ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΛΑΒΙΝΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΗΦΟΡΗ

Με θλίψη αποχαιρετούμε τον αγωνιστή της δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, τον διανοούμενο και πανεπιστημιακό Γιώργο Κατηφόρη και απευθύνουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

Διετέλεσε επί σειρά ετών οικονομικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1987-1989 και 1993-1994, ενώ ως ευρωβουλευτής επί μια δεκαετία προάσπισε τις ελληνικές θέσεις και τα ελληνικά συμφέροντα με απαράμιλλο αίσθημα πατριωτικής ευθύνης.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ 3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής χαιρετίζω την έναρξη του συνεδρίου σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του.

Κάθε κομματικό Συνέδριο αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία τόσο για την εσωκομματική δημοκρατία όσο και για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Ενισχύει την κοινοβουλευτική δημοκρατία και αποσαφηνίζει τις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων για όλες τις σύγχρονες προκλήσεις.

Το Συνέδριό σας λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία. Με τις συνέπειες της πανδημίας να συνεχίζονται. Με την εμβάθυνση της ενεργειακής κρίσης. Και ιδίως με την παράνομη και βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει μια τεράστια ανθρωπιστική, οικονομική και γεωπολιτική κρίση.

Κρίσεις πολυεπίπεδες και σύνθετες, που κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για τολμηρό πολιτικό σχεδιασμό, για ξεκάθαρες θέσεις και αποτελεσματικές λύσεις, στα μεγάλα ζητήματα των πολιτών.

Τα κόμματα οφείλουν να απαντούν με γενναιότητα και καθαρότητα στα διλήμματα, που δοκιμάζουν θεμελιώδεις αρχές και αξίες της πολιτικής και κοινωνικής τους υπόστασης.

Σε ζητήματα όπως ο εμβολιασμός, ως το κύριο αξιόπιστο εργαλείο της επιστήμης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, οφείλει κάθε πολιτική δύναμη του δημοκρατικού τόξου να είναι απόλυτη και ξεκάθαρη.

Όπως επίσης και στην απερίφραστη καταδίκη μιας απάνθρωπης και φονικής εισβολής μιας χώρας σε άλλη κυρίαρχη κι ελεύθερη χώρα. Επιλογή που θα έπρεπε να είναι μονόδρομος για κάθε πολιτική δύναμη που εκφράζει έναν λαό με νωπά ακόμη τα βιώματα από την τραγωδία της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο και από την ανοχή που έδειξαν τότε οι ισχυροί της γης.

Όταν, λοιπόν, ζητάς αλληλεγγύη, οφείλεις να είσαι πρόθυμος και να την προσφέρεις.

Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, σταθήκαμε από την αρχή στο πλευρό του ουκρανικού λαού, απέναντι στη βάρβαρη εισβολή και στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αξιακά, με βάση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και χωρίς γεωγραφικούς όρους κι αστερίσκους.

Η στάση κάθε κόμματος σε αυτά τα ζητήματα ακουμπά σε στοιχειώδεις πολιτικές αρχές. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ελευθερία είναι ιδέες και αξίες, που υπερβαίνουν κάθε έννοια πολιτικής αντιπαράθεσης.

Να μην επιτραπεί, λοιπόν, η κοντόφθαλμη προσπάθεια αλίευσης ψήφου διαμαρτυρίας. Και τα νέα φυτώρια λαϊκισμού και εξτρεμισμού, όπως αυτά που πληρώσαμε πολύ ακριβά ως χώρα κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Η αντιπαράθεση πάνω σε θέσεις και επιχειρήματα είναι πάντα γόνιμη. Χωρίς μανιχαϊσμό. Χωρίς «τεχνητούς διχασμούς». Ώστε να γίνει ξανά η Πολιτική «εργαλείο» για να ενισχυθεί η χώρα και ο λαός μας. Να αποκτήσουν ξανά φωνή οι πολίτες.

Είναι, άλλωστε, η εποχή της συμπερίληψης. Τα «αρχηγικά» κόμματα και οι κλειστοί πυρήνες στελεχών γύρω από τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς ανήκουν στο παρελθόν. Ήρθε η ώρα της συμμετοχής.

Ιδίως σήμερα.

Με τα αποτελέσματα της νέο-συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ να γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο αισθητά στους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Η ακρίβεια και η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών είναι πλέον το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα. Ο πληθωρισμός του Μαρτίου είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με τη Eurostat. Έξι στους δέκα εργαζομένους έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής, ενώ επτά στους δέκα περιόρισαν τις δαπάνες για θέρμανση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από την τέταρτη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση παγκοσμίως, έχει μείνει από «καύσιμα». Το ζήτημα δεν είναι ότι δόθηκαν λίγα χρήματα, αλλά πάρα πολλά χωρίς στόχευση.

Παράλληλα, ακολουθήθηκε μια εντελώς εσφαλμένη ενεργειακή πολιτική, που αύξησε την εξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο και την άφησε έρμαιο στις διεθνείς εξελίξεις.

Ενώ ακόμη και σήμερα, ο κ. Πρωθυπουργός καθυστερεί εμμονικά να λάβει δραστικά μέτρα, ενώ μπορεί, εδώ και τώρα, να επιβάλει πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και να φορολογήσει τα υπερκέρδη των παραγωγών, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες. Η Κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με συμφέροντα που κερδοσκοπούν.

Αλλά και στο μέτωπο της πανδημίας, πληρώνουμε τον εφησυχασμό της κυβέρνησης. Το «τελευταίο μίλι» του κ. Μητσοτάκη έχει εξελιχθεί σε μια αφάνταστη περιπέτεια για τον λαό μας. Το ΕΣΥ, μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ που άλλαξαν την Ελλάδα, στήριξε την ελληνική κοινωνία. Όμως, η ΝΔ δεν έχει πράξει τίποτα για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας. Δεν πιστεύει πραγματικά στο κοινωνικό κράτος.

Αντίθετα, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία παρέχει τις ιδέες και τις προτάσεις για ένα σχέδιο κοινωνικής ευημερίας και ανθεκτικότητας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες κάθε μελλοντικής κρίσης.

Με προοπτική για τους ευρωπαϊκούς λαούς, με κοινά εργαλεία αλληλεγγύης, χωρίς τις ιδεοληψίες που κρατούν την Ευρώπη καθηλωμένη σε μια ενιαία αγορά με ανύπαρκτους μηχανισμούς αντιμετώπισης των κρίσεων.

Για τον σκοπό αυτό, έχουμε τονίσει εξαρχής την ανάγκη αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικά το αυξανόμενο κόστος στέγασης για τη νέα γενιά είναι ένα οξύτατο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσω των ευρωπαϊκών πόρων. Η Κυβέρνηση αγνόησε προκλητικά το πρόβλημα, εντάσσοντας στο σχέδιό της την ανακαίνιση μόλις 100 κατοικιών. Την ώρα που η Πορτογαλία, για παράδειγμα, προχωρά στην κατασκευή 26.000 κατοικιών προς ενοικίαση για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και 7.000 επιπλέον κατοικιών στις μεγάλες πόλεις για ενοικίαση σε προσιτές τιμές.

Βεβαίως, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε και από κοντά, η Πορτογαλία είναι ένα πετυχημένο μοντέλο σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης.

Οι Πορτογάλοι μπήκαν αργότερα από εμάς στο Μνημόνιο και φτωχότεροι, βγήκαν όμως νωρίτερα και πιο πλούσιοι.

Για ποιον λόγο; Γιατί εκεί υπήρχε κουλτούρα διαλόγου των πολιτικών κομμάτων γύρω από ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο. Αντίθετα στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ολομόναχο να αντιμετωπίσει τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό που κληρονομήσαμε από την κυβέρνηση Καραμανλή και ΝΔ.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Χρέος των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων είναι να αναδείξουν τις επώδυνες πολιτικές της Κυβέρνησης και να αντιπαραβάλλουν λύσεις και εναλλακτικές με τρόπο τεκμηριωμένο και κοστολογημένο. Μετά τη διακομματική εμπειρία διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και των προγραμμάτων διάσωσης, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γνωρίζουν ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Απαιτούν πολιτικές επεξεργασμένες που να απαντούν στις πραγματικές ανάγκες και κι όχι απλά να ετεροκαθορίζονται από τις κυβερνητικές αστοχίες.

Είναι εμφανείς οι διαφοροποιήσεις μας, τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε προγραμματικό επίπεδο. Χάρηκα όμως πραγματικά όταν παρατήρησα το μήνυμα «Αλλαγή» στα συνθήματα του Συνεδρίου, που για την δική μας παράταξη δεν είναι μια απλή λέξη, αλλά γενετικό στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας.

Θα ήθελα λοιπόν, αν μου επιτρέπετε, ως «παιδί της αλλαγής», να την διαχωρίσω από την παγίδα της «εναλλαγής». Της απλής εναλλαγής στους ρόλους της εξουσίας, της τακτικής του «άσπρου-μαύρου» και του «ώριμου φρούτου».

Να σταθώ στη διαφορά της Εναλλαγής από την πραγματική Αλλαγή, όπως εκείνη που βίωσε ο τόπος κατά τα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και αναπολούν σήμερα εκατομμύρια προοδευτικοί συμπολίτες μας.

Η πραγματική Αλλαγή είναι η τόλμη για τομές και μεταρρυθμίσεις, όπως το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ, οι Ανεξάρτητες Αρχές, τα δημόσια ανοικτά κι εξωστρεφή Πανεπιστήμια, η θωράκιση των κρατικών και πολιτειακών θεσμών, η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το Open Gov. Η πραγματική Αλλαγή είναι ο διαρκής αγώνας για ισότητα, για εξάλειψη των διακρίσεων και των ανισοτήτων, για πραγματική Κοινωνική Δικαιοσύνη. Για εμβάθυνση της Δημοκρατίας μας.

Έτσι βιώνεται από τους πολίτες η Αλλαγή. Όχι μέσα από ρητορικές πλειοδοσίες και αναχρονιστικά συνθήματα.

Όποιος επενδύει στην πόλωση και το διχασμό δυναμιτίζει την προοπτική της χώρας.

Προοδευτική, λοιπόν, πολιτική, σε δύσκολους καιρούς, σημαίνει -όχι λόγια- αλλά πράξεις. Σημαίνει σύγκρουση με συμφέροντα και πρακτικές που μας κρατούν καθηλωμένους στο χθες.

Σημαίνει αντιπολίτευση με προγραμματικό λόγο και αξιοπιστία, δίχως λαϊκισμό και τεχνητές εντάσεις.

Με μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική πρόταση.

Επιμένουμε, λοιπόν, στην Πολιτική.

Για να επιστρέψει η Αξιοπρέπεια στη ζωή των πολιτών.

Εύχομαι ειλικρινά οι εργασίες του Συνεδρίου σας να αποδώσουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Είμαστε εδώ να μελετήσουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματά σας.

Σας ευχαριστώ.

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.