ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ : ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ, ΜΕΓΑΣ ΧΩΡΟΤΑΚΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ


0
(0)

Στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση φέρνει ένα ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» και ότι είναι υποκριτικό να μιλά ο κ. Χατζηδάκης για… μεγάλη μεταρρύθμιση, όταν συγκεντρώνει στο πρόσωπό του τις ιδιότητες του Μέγα Χωροτάκτη και Πολεοδόμου. Ενώ οι κομβικές αλλαγές στον ενεργειακό χώρο που επέρχονται με την εκπρόθεσμη Τροπολογία, φέρνουν lockdown στην ενεργειακή δημοκρατία.

Και είναι να απορεί κανείς γιατί ένας τόσο σημαντικός τομέας όπως είναι η ενέργεια, πάνω στον οποίο η Κυβέρνηση θέλει να στηρίξει το αφήγημα μιας «πράσινης» ανάπτυξης, έχει μια τόσο πρόχειρη προσέγγιση και αντιμετώπιση από τον κ. Χατζηδάκη, την στιγμή που συνολικά επί θητείας του έχει καταθέσει 9 τροπολογίες (10 με την σημερινή) όπου ρυθμίζονται πάντα τελευταία στιγμή κορυφαία ενεργειακά ζητήματα.

Το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε επί της αρχής το Νομοσχέδιο καθώς δεν επέρχεται κανένας εκσυγχρονισμός και δεν πρόκειται για καμία μεγάλη μεταρρύθμιση. Δεν προστατεύεται το περιβάλλον, ούτε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών, ούτε θα «τρέξει με 1000» καμία Βιώσιμη Ανάπτυξη, εξαιτίας των ρυθμίσεων του παρόντος Νομοσχεδίου.

Και δεν επέρχεται κανένας εκσυγχρονισμός γιατί:

ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός και μεγάλη Μεταρρύθμιση, το να τροποποιείς σημειακά απλώς 2-3 πρόσφατα ψηφισμένους νόμους. Εκτός και αν αποκαλείτε κ. Υπουργέ εκσυγχρονισμό, την ηθική, πολιτική και εθνική ευθύνη και υποχρέωση που έχετε, για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα αυτονόητα δηλαδή, στην σημερινή συγκυρία!
ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός, και ούτε βέβαια προωθείται η προστασία του περιβάλλοντος, όταν επιφυλάσσεται για την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, ρόλος «φτωχού συγγενή» με πενιχρά μέσα και στελέχωση. Εκτός και αν πιστεύετε ότι διατηρώντας την ως μια ακόμα Διεύθυνση του Υπουργείου, και στριμώχνοντας κάποιες νέες γραφειοκρατικές ευθύνες, στις λειψές διατάξεις των άρθρων 124/125, που βρίσκονται στις λοιπές διατάξεις, του κατά τα άλλα «Μεταρρυθμιστικού» σας Νομοσχεδίου, «εκσυγχρονίζετε» τον περιβαλλοντικό έλεγχο στην χώρα. Πού είναι η μεταρρύθμιση που προτείνει η «έκθεση Πισσαρίδη» για την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, σε Ανεξάρτητη Αρχή ; Οι άνθρωποι και τα στελέχη των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος δίνουν άνιση μάχη με το περιβαλλοντικό έγκλημα και εσείς τους υποβαθμίζετε σε μια γραφειοκρατική υπηρεσία. Για ποιον εκσυγχρονισμό και προστασία του περιβάλλοντος μιλάτε ;
ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός, ούτε προστατεύεται το περιβάλλον και ούτε προστατεύονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα με τις ρυθμίσεις που έρχονται για την εκτός σχεδίου δόμηση. Λέμε ξεκάθαρα, ότι η εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει να καταργηθεί, όπως είναι σήμερα. Αλλά όχι εις βάρος της μικροϊδιοκτησίας, όπως οι ταξικές ρυθμίσεις που φέρνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα έπρεπε να έρθει ένα αυτοτελές Νομοσχέδιο, μόνο για την εκτός σχεδίου δόμηση. Τουλάχιστον να θεσμοθετηθούν σε αυτές τις ρυθμίσεις μεταβατικές διατάξεις για 5 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια πρώτα, και μετά να ξέρουν όλοι από τώρα, ποιοι θα είναι οι κανόνες πολεοδόμησης.
ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός και δεν προστατεύονται τα ιδιοκτησιακά δικαιωμάτων ιδιοκτησίας όλων των πολιτών το ίδιο, όταν φέρνετε κατ’ εξαίρεση «δωράκια» για τις Τράπεζες και τα ψηλά κτήρια στο Ελληνικό. Γιατί δίνετε μόνο στις Τράπεζες το δικαίωμα να τακτοποιούν τις μεγάλες αυθαιρεσίες των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ έχει παρέλθει η σχετική προθεσμία ; Μήπως για να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί απρόσκοπτα και πιο γρήγορα ; Και γιατί δίνετε δωρεάν μέτρα στα πολύ ψηλά κτήρια, εμμέσως, αφαιρώντας διάφορες εγκαταστάσεις, από τον συντελεστή δόμησης ;
ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός και δεν προστατεύονται επί ίσοις όροις τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα όταν αυξάνονται τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση στο Κτηματολόγιο ή διατηρούνται αδικίες των νόμων της προηγούμενης Κυβέρνησης.
ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός και δεν προστατεύονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας όταν δεν διασφαλίζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ορεινής ή νησιωτικής περιοχής όπως ορίζει το Σύνταγμα στο αρ. 101.
ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός το να γίνεται ο Υπουργός Μέγας Χωροτάκτης και Πολεοδόμος, ο οποίος θα αποφασίζει για όλα και μετά από έναν χρόνο θα αποφασίζει και τι απαλλοτριώσεις θα κάνει το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ.
Θα όφειλε αυτό το Νομοσχέδιο να μην περιοριστεί απλά σε ένα «πράσινο» περιτύλιγμα ενός αφηγήματος για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Αλλά να μπει σε ένα πραγματικά «πράσινο» περιεχόμενο.

«Πράσινο» περιεχόμενο με όφελος για τον άνθρωπο, που έχουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας.

«Πράσινο» περιεχόμενο με όφελος για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Γιατί να πριμοδοτούνται οι ισχυροί και να περιορίζονται οι μικροί ;

Πόσο «πράσινο» είναι αυτό ;

Το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε ανάμεσα σε άλλα:

• Να υπάρξει σχετική δεσμευτική πρόνοια στη σύνταξη των ΤΠΣ για αύξηση του δείκτη πρασίνου ανά κάτοικο στις ελληνικές πόλεις, που να προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

• Να περιέλθουν τα αδήλωτα και αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα στους Δήμους της χώρας, και όχι στο Δημόσιο και να κινδυνεύουν έτσι να καταλήξουν στο Υπερταμείο. Με αυτόν τον τρόπο οι Δήμοι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα αστικά ακίνητα για δημιουργία «κοινωνικής κατοικίας» και τα αγροτικά, για αποκατάσταση ακτημόνων αγροτών.

• Προτείναμε επίσης να θεσμοθετηθεί καταβολή εισφοράς στον Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (ΕΛΚΑΓ) για τις συντάξεις των νέων γενεών, από τις παραχωρήσεις θαλασσιών περιοχών για ενεργειακά έργα ΑΠΕ. Κατά αντιστοιχία του ν.4162/2013, που είχαμε προτείνει ως ΠΑΣΟΚ και είχε υπερψηφιστεί τότε. Μια από τις ελάχιστες προτάσεις νόμου κόμματος που υπερψηφίστηκαν και έγιναν Νόμος κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Δήλωση Μιχάλη Κατρίνη, Υπεύθυνου Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων

της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής

ΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μόλις χθες οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν το ΄΄πράσινο φως’’ για να επεκτείνουν τις αναστολές πληρωμής των δόσεων δανείων και να εντάξουν νέα δάνεια, όπως είχαν ζητήσει από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή (ΕΒΑ).

Ελπίζουμε να μην το ανακοινώσει σήμερα ο κ. Σταϊκούρας ως δική του πρωτοβουλία, όπως έκανε τον Απρίλιο, ενώ ήταν (και τότε) αίτημα των τραπεζών για να βελτιώσουν τις προβλέψεις τους ενόψει του νέου κύματος ‘’κόκκινων’’ δανείων.

Ελπίζουμε να μην το ανακοινώσει ούτε ο κ. Μητσοτάκης ως δική του απόφαση, όπως έκανε στη ΔΕΘ για την αναστολή πλειστηριασμών σε ευάλωτους δανειολήπτες, ενώ είχε ήδη εξαγγελθεί την προηγούμενη ως πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Τα κρίσιμα ερωτήματα για τους δανειολήπτες παραμένουν αναπάντητα:

1) Θα φέρει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όπως υποσχέθηκε στις 13 Νοεμβρίου στη Βουλή κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών;

2) Θα παγώσει την εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα τουλάχιστον ως τις 30 Απριλίου, όπως ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής;

3) Θα επιτρέψει στους δανειολήπτες του Ν.3869/10 να δικαστούν χωρίς να χρειάζεται να τρέχουν εν μέσω lockdown για να συλλέξουν τα απαραίτητα έγγραφα για να σώσουν το σπίτι τους;

Θα περιμένουμε τις απαντήσεις και-κυρίως- θα επιμείνουμε να ρωτάμε.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 03.12.2020

Φώφη Γεννηματά στο Πολιτικό Συμβούλιο: Nα βάλουμε φρένο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση

Ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής σήμερα είναι να βάλει φρένο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση, τόνισε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική της ομιλία στη Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, όπου τόνισε:

Για την πανδημία: Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και εμείς δεν θα σταματήσουμε να τις αναδεικνύουμε. Το κλίμα εφησυχασμού και χαλαρότητας που η ίδια η Κυβέρνηση καλλιέργησε για μικροκομματικά οφέλη ήταν το πρώτο βασικό λάθος και άνοιξε το δρόμο σε όσα ακολούθησαν. Άνοιξαν τη χώρα χωρίς σχέδιο, με τα χερσαία σύνορα μας «ξέφραγο αμπέλι». Με συνωστισμό στα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση του ΕΣΥ, χωρίς αξιόπιστο και οργανωμένο δίκτυο μαζικών τεστ και αποτελεσματική ιχνηλάτηση. Άφησαν τους πολίτες στο έλεος της αισχροκέρδειας ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ, χωρίς πιστοποίηση. Επίσης, δεν υπάρχει πρόσβαση, της επιστημονικής κοινότητας, των κομμάτων, των πολιτών σε σημαντικά υγειονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Ο έλεγχος της πληροφορίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση εγείρει και ζήτημα δημοκρατίας. Και η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει σε βάθος το πώς και ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν οι ανταγωνισμοί των αρμόδιων για την διαχείριση των στοιχείων εις βάρος της δημόσιας υγείας.
Για την οικονομία: Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τον περασμένο Μάιο, είχε χαρακτηρίσει καταστροφικό το ενδεχόμενο νέου lockdown. Δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον πάνω σε ερείπια. Η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων. Τα μέτρα είναι αποσπασματικά, ανεπαρκή και καθυστερημένα. Και με το «άνοιγμα» οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα βρουν μπροστά τους υποχρεώσεις, την απειλή του νέου πτωχευτικού και τους πλειστηριασμούς της Α’ κατοικίας. Καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα, η κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα «μισός μισθός-μισή δουλειά». Οι αγρότες εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση, σε σχέση με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, επιλέγει μια μονοκομματική πρόταση που δεν αποτελεί ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα. Εμείς, αντίθετα από τη ΝΔ, μιλάμε για ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων που αφορούν το ΕΣΥ, το ψηφιακό κράτος, τις κοινωνικές υποδομές, το σύστημα πολιτικής προστασίας και ασφάλειας. Δεν θεωρούμε την αφαίρεση των εργασιακών δικαιωμάτων και την φθηνή και απαξιωμένη εργασία ως κύριο μέσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η ΝΔ έκανε την επιλογή της, προχωρά στον συντηρητικό δρόμο της. Στον αντίποδα είναι η δική μας πρόταση, της Νέας Αλλαγής.
Για την υγεία και το ασφαλές «άνοιγμα»: Παρουσιάσαμε το σχέδιο άμεσης εφαρμογής, για το «άνοιγμα με ασφάλεια». Καλούμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την στρατηγική μας για τεστ-ιχνηλάτηση-απομόνωση και να δώσει ανάσα στους πολίτες και στην οικονομία. Να ενισχύσει άμεσα το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις, με μονιμοποίηση των επικουρικών και έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των ανθρώπων του με ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και Δώρο Χριστουγέννων. Να προχωρήσει σε πιστοποίηση των ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ και να τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
Για τα εθνικά θέματα και την Τουρκία: Οι τακτικοί ελιγμοί του κ. Ερντογάν, παραμονές κάθε Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι μια ακόμα πρόκληση στη λογική και τη νοημοσύνη όλων. Το μήνυμα μας είναι σαφές: Τέλος στις ανέξοδες δηλώσεις – είναι ώρα για αυστηρές κυρώσεις. Ο διάλογος με την Τουρκία δεν γίνεται με το «πιστόλι στον κρόταφο» και δεν μπορεί να αφορά οτιδήποτε άλλο πέρα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Για την αντιπολιτευτική τακτική και μια προοδευτική διακυβέρνηση: Δεν καλύπτουμε μόνο το κενό αξιόπιστης αντιπολίτευσης που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προβάλλουμε πλέον προτάσεις αξιόπιστης διακυβέρνησης. Μόνο το Κίνημα Αλλαγής έχει το σχέδιο, τους ανθρώπους και τις δυνατότητες να κάνει πράξη τη Νέα Αλλαγή που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία για να βγει όρθια και ισχυρή από αυτήν τη δοκιμασία. Η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις που χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Το δήθεν φιλελεύθερο προσωπείο πέφτει και αναδεικνύεται το πραγματικό πρόσωπο της ελληνικής δεξιάς. Χρειάζεται φρένο στην συντηρητική οπισθοδρόμηση. Αυτός είναι ο ρόλος μας σήμερα. Η επιμονή μας στην αυτόνομη πορεία αποδίδει καρπούς. Όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη προοδευτική Αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό θα αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική κυβέρνηση. Κάνουμε αντιπολίτευση ουσίας και όχι βιτρίνας ή ευκαιρίας. Και η αμετανόητη παράταξη των Greek statistics και των διπλών στοιχείων δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από δήθεν κεντρώα προσωπεία, όπως δεν κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να υποδυθεί την σύγχρονη Κεντροαριστερά. Η δική μας υπόσχεση είναι ότι θα σταθούμε όρθιοι και απέναντι σε ό,τι κρατά τη χώρα καθηλωμένη, σε ό,τι εμποδίζει την κοινωνία να ανασάνει. Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ, με το ΠΑΣΟΚ βασικό πυλώνα και τις ανανεωτικές προοδευτικές δυνάμεις.

Δημοσιεύματα για προμήθεια rapid test: Να απαντήσει η κυβέρνηση για τους δύο διαγωνισμούς

Η διαχείριση της πανδημίας βάζει εκ των πραγμάτων περιορισμούς στη ζωή και τα δικαιώματά μας. Αναγκαία όμως αντίβαρα, για να λειτουργεί η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, είναι η διαφάνεια, η λογοδοσία και ο πλουραλισμός. Όμως αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα για την Κυβέρνηση των κλειστών συστημάτων και της προπαγάνδας. Μετά τις αποκαλύψεις για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, σήμερα διαβάζουμε για μεθοδεύσεις σε διαγωνισμούς για τα rapid test.

Από τις 24 Νοεμβρίου, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία ζητούσε στοιχεία για δύο διαδοχικούς διαγωνισμούς που έγιναν πρόσφατα για την προμήθεια rapid test. Κι έθεσε σοβαρά ερωτήματα για τη διαφάνεια, τη νομιμότητα  και την σκοπιμότητά τους.  Σήμερα δημοσιεύονται καταγγελίες του Συνδέσμου επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μεθοδεύσεις αυτές έγιναν για να ευνοηθεί συγκεκριμένος μεσάζον-προμηθευτής. Απαιτούμε συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση! Καταθέτουμε νέα ερώτηση στη Βουλή και καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει. Διότι το δημόσιο συμφέρον δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

Περισσότερα  ΕΔΩ

Ρευστότητα επιχειρήσεων: Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση του Παρατηρητηρίου Ρευστότητας μόλις χθες, με εκπρόθεσμη τροπολογία, κι ενώ ο κ. Γεωργιάδης το είχε εξαγγείλει από τις 20 Μαΐου. Το κάνει, όμως, ενώ έχει ήδη  ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των προγραμμάτων ρευστότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ-Ταμείο Εγγυοδοσίας) και έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις της δεύτερης φάσης. Επιπλέον, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η κυβέρνηση νομοθετεί απλώς το ρόλο της ως παρατηρητή στη ρευστότητα που δίνεται μέσω των τραπεζών με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Και λιγότερες από 20.000 επιχειρήσεις θα μοιραστούν πάνω από 7 δις ευρώ μέσω των “εργαλείων ρευστότητας”, την ίδια στιγμή που περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις συνωστίζονται για να λάβουν 2 δις από την επιστρεπτέα προκαταβολή του Νοεμβρίου…

Περισσότερα ΕΔΩ

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Ισότιμη πρόσβαση παντού!

Αποδείξαμε στην πράξη με το έργο και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ ότι είμαστε δίπλα στα Άτομα με Αναπηρία κάθε μέρα κι όχι μόνο σήμερα. Όπως επισημαίνει με δήλωσή της η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δηλώνουμε παρόντες στον καθημερινό αγώνα των Ατόμων με Αναπηρία για ζωή με υγεία, ισότητα και αξιοπρέπεια. Για μια ανοιχτή, αλληλέγγυα και δίκαιη κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν μόνο κανέναν πίσω. Ισότιμη πρόσβαση, στη μόρφωση, στην εργασία, στην κοινωνία, παντού. Αυτό είναι το δικαίωμα των Ατόμων με Αναπηρία που το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει 365 ημέρες το χρόνο.

Περισσότερα ΕΔΩ

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: “ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ, ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ, ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ”

Ομιλία Φώφης Γεννηματά Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής

στο Σ/Ν Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας

1. Για την Πανδημία και τις ευθύνες της κυβέρνησης

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Κάλεσα με επίκαιρη ερώτηση μου τον Πρωθυπουργό να απαντήσει στα κρίσιμα ζητήματα που έχουν σχέση με την εξέλιξη τα πανδημίας και τους Κυβερνητικούς χειρισμούς.

Το απέφυγε, χωρίς καν ουσιαστική δικαιολογία.

Δεν με εξέπληξε. Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται τον διάλογο και τις απαντήσεις στα «δύσκολα» .

Προτιμά την «ασφάλεια» των εξαγγελιών και των διαγγελμάτων.

Το δεύτερο και πιο απειλητικό κύμα της πανδημίας δυστυχώς καλά κρατεί και οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι δύσκολες.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και εμείς δεν θα σταματήσουμε να τις αναδεικνύουμε. Γιατί έτσι συμβάλουμε στον εντοπισμό προβλημάτων και λαθών που η διόρθωση τους είναι κρίσιμη για την ίδια τη ζωή των πολιτών.

Το κλίμα εφησυχασμού και χαλαρότητας, που η ίδια η Κυβέρνηση καλλιέργησε για μικροκομματικά οφέλη, ήταν το πρώτο βασικό λάθος και άνοιξε το δρόμο σε όσα ακολούθησαν.

Άνοιξαν τη χώρα χωρίς σχέδιο, με τα χερσαία σύνορα μας, «ξέφραγο αμπέλι». Με συνωστισμό στα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σπαταλήθηκε στη θερινή ραστώνη πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας και το νέο κύμα του ιού βρήκε τη χώρα αθωράκιστη.

Χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση του Ε.Σ.Υ, χωρίς αξιόπιστο και οργανωμένο δίκτυο μαζικών τεστ και αποτελεσματική ιχνηλάτηση. Άφησαν τους πολίτες στο έλεος της αισχροκέρδειας ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ, χωρίς πιστοποίηση.

Δεν υπάρχει πρόσβαση, της επιστημονικής κοινότητας , των κομμάτων, των πολιτών σε σημαντικά υγειονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Ο έλεγχος της πληροφορίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση εγείρει και ζήτημα δημοκρατίας.

Δεν κατάφεραν ούτε να καταγράψουν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε περιοχή, αφού δεν υπήρχε ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει σε βάθος το πως και ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν οι ανταγωνισμοί των αρμόδιων για την διαχείριση των στοιχείων εις βάρος της δημόσιας υγείας.

Η αναποτελεσματικότητα, η αδιαφάνεια, ο συγκεντρωτισμός καλλιεργούν την καχυποψία και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης. Που εντείνονται με νέα δημοσιεύματα για διπλά βιβλία των κρουσμάτων, δηλαδή αναξιόπιστο Μητρώο Ασθενών, για αδιαφανείς διαδικασίες προμήθειας τεστ και μάλιστα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Αυτά τα γνωρίζει, τα παρακολουθεί, και τα βιώνει ανήσυχος ο Ελληνικός λαός.

Όπως γνωρίζει και τις Προτάσεις μας για σωστές και αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα.

2. Για την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για το ασφαλές άνοιγμα

Στέκομαι ιδιαίτερα σήμερα στο άνοιγμα με ασφάλεια για το οποίο η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο.

Έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση: το κλειδί είναι τα μαζικά τεστ και η σωστή ιχνηλάτηση. Έτσι διατηρώντας τα γενικά μέτρα (μάσκα, περιορισμό κινήσεων, τηλεργασία) μπορούμε σταδιακά να απελευθερώσουμε περιοχές ή περιφέρειες που δεν είναι επιδημιολογικά φορτωμένες.

Μαζικά τεστ σε ένα νομό και επανάληψη τους μετά από 20 ημέρες. Ώστε το κράτος να αποκτά πλήρη υγειονομική εικόνα και να «στεγανοποιεί» κάθε περιοχή, επιτρέποντας το εσωτερικό της άνοιγμα.

Εφόσον και όμοροι νομοί βελτιώνονται, τότε το άνοιγμα μπορεί να επεκταθεί, πχ, σε όλη την Περιφέρεια ή σε συγκεκριμένες ζώνες.

Τα μαζικά τεστ γίνονται με μέριμνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με κινητά συνεργεία, ακόμη και στο σπίτι ή σε ειδικές δομές με ραντεβού, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για κάθε περιοχή και να απελευθερώνουμε σταδιακά κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Καλούμε την Κυβέρνηση:

Να υιοθετήσει την στρατηγική μας για τεστ-ιχνηλάτηση-απομόνωση και να δώσει ανάσα στους πολίτες και στην οικονομία. Στρατηγική που βρίσκει σύμφωνους όλο και περισσότερους ειδικούς επιστήμονες.

Να ενισχύσει άμεσα το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις , με μονιμοποίηση των επικουρικών και έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των ανθρώπων του με ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και δώρο Χριστουγέννων.

Να προχωρήσει σε πιστοποίηση των ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ και να τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Και επειδή κάθε σοβαρή συζήτηση για το «νέο ΕΣΥ» απαιτεί σαφές και γνωστό ολοκληρωμένο σχέδιο, καλούμε τον κ.Μητσοτάκη να παρουσιάσει το δικό του, εμείς το έχουμε δημοσιοποιήσει , το έχουμε καταθέσει και στα πρακτικά της βουλής.

Βέβαια να μεριμνήσει για τον σωστό, αποτελεσματικό και χωρίς ταλαιπωρία εμβολιασμό του πληθυσμού. Με δωρεάν εμβόλιο όπως όλοι έχουμε τονίσει. Και ειδική καμπάνια για τον εμβολιασμό.

Εμείς, τα μέλη του Κοινοβουλίου να δώσουμε το παράδειγμα.

3. Για το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο

Αναμφίβολα ο εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας, είναι αναγκαιότητα.

Χρειαζόμαστε απλούς και σταθερούς κανόνες και διευκόλυνση των πολιτών και των επενδύσεων με εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Για να έχει διαχρονικό χαρακτήρα, να μην αλλάζει κάθε φορά που αλλάζουν Υπουργοί και Κυβερνήσεις θα έπρεπε οι ρυθμίσεις αυτές να είναι προϊόν ευρύτερης συνεννόησης και διαλόγου.

Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Και εδώ αλαζονεία και αυταρχισμός. Συζητήσεις με fasttrack διαδικασίες «για να τελειώνουμε», νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή διαφορετικά από εκείνα που τέθηκαν σε διαβούλευση (30 άρθρα προστέθηκαν σε αυτό) και τροπολογίες- βροχή-10 ως τώρα-και μάλιστα για σοβαρά θέματα στο και πέντε!!

Αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση την αποκαλείτε «καλή νομοθέτηση»;

Αυτό το Νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, ούτε εκσυγχρονισμό.

Δεν προστατεύει το περιβάλλον, ούτε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών.

Ούτε συμβάλλει ουσιαστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στέκομαι ιδιαίτερα σε κάποια ζητήματα:

  • Ο Υπουργός αναγορεύεται σε «μέγα χωροτάκτη» Συγχαρητήρια.
  • Αντί να αναβαθμίσετε την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος σε Ανεξάρτητη ΑΡΧΗ,

τους υποβαθμίζετε σε μια γραφειοκρατική υπηρεσία.

  • Ναι πρέπει να μπει τάξη στα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Ναι πρέπει να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση όπως είναι σήμερα.

Αλλά με οργανωμένο τρόπο. Με λειτουργικές μεταβατικές διατάξεις και όχι ασφυκτικές προθεσμίες για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Με τις ρυθμίσεις που φέρνετε εσείς, τρίβουν τα χέρια τους οι «μεγάλοι».

Οι μικροϊδιοκτήτες θα βρεθούν με άχρηστα γεωτεμάχια, που θα πάρουν οι «μεγάλοι» για ένα κομμάτι ψωμί.

Είναι κραυγαλέα αντίφαση η σκληρότητα για τους μικροϊδιοκτήτες, αλλά την ίδια στιγμή η πριμοδότηση μεγάλων τουριστικών καταλυμάτων στην εκτός σχεδίου δόμηση.

  • Δεν είναι εκσυγχρονισμός τα κατ’ εξαίρεση «δωράκια» για τις Τράπεζες.
  • Και τέλος δεν είναι δυνατόν να μη διασφαλίζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ορεινής και νησιωτικής περιοχής όπως ορίζει το άρθρο 101 του Συντάγματος.

Η ρήτρα νησιωτικότητας δεν μπορεί να αφορά μόνο την Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Καταψηφίζουμε αυτό το Νομοσχέδιο που αποτυπώνει τον βαθιά συντηρητικό χαρακτήρα της Κυβερνητικής πολιτικής.

«Όλα για τους μεγάλους, στο περιθώριο οι μικροί, οι πολλοί».

Αυτό είναι το «μότο» σας. Και σίγουρα αυτό δεν αποτελεί μεταρρύθμιση.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Μέσα από τροπολογία της τελευταίας στιγμής (ως συνήθως) ο Υπουργός αλλάζει όλο το ενεργειακό περιβάλλον, χτυπώντας καίρια τις ενεργειακές κοινότητές, τους μικρούς παραγωγούς.

Με τα προτεινόμενα μέτρα αποκλείονται οι μικρομεσαίοι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τον Ενεργειακό χάρτη της χώρας.

Από 1η Ιανουαρίου 2021, όλες οι νέες αιτήσεις για «μικρά» φωτοβολταϊκά ισχύος κάτω των 500 kW, υποχρεώνονται να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία, απέναντι σε μεγαθήρια. Χωρίς ειδικές ευνοϊκές προβλέψεις γι’ αυτούς, άρα και προαποφασισμένο τον αποκλεισμό τους.

Η Κυβέρνηση με αυτές τις ρυθμίσεις αλλάζει το πλαίσιο που ο ίδιος Υπουργός διαμόρφωσε πριν από 5 μήνες με δική του υπουργική απόφαση (ΥΠΑ 26ης Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ 1045/Β/26-3-2020).

Τότε έδινε κατά τα λεγόμενα του «καθαρό ορίζοντα» διετίας στους μικρομεσαίους επενδυτές, καλώντας τους να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες επενδυτές (έχουν εμπλακεί σε διαδικασία αδειοδότησης περισσότερα από 7.000 έργα ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα) να εμπλακούν σε χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης ΦΒ Σταθμών.

Αυτοί οι άνθρωποι τώρα, με την αιφνίδια αλλαγή του πλαισίου, βρίσκονται εγκλωβισμένοι.

Εάν δεν εξεταστούν τα αιτήματά τους από τους Διαχειριστές και το ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυητής Προέλευσης) εντός του 2021 και μάλιστα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 για τις Ενεργειακές Κοινότητες, οδηγούνται σε άλλο δυσμενέστερο καθεστώς.

Τα 2 έτη έγιναν 1 και μόλις 6 μήνες για τις Ενεργειακές Κοινότητες.

Αυτά τα αρνητικά και απαράδεκτα όρια πρέπει να επανεξετασθούν.

  • Να παραταθεί τουλάχιστον για ένα 6μηνο η καταλυτική ημερομηνία 31/12/2020 για την πληρότητα των φακέλων.
  • Να καταργηθεί εντελώς η δεύτερη καταληκτική ημερομηνία (30/06/2021) για τις ενεργειακές κοινότητες. Όσοι φάκελοι υποβληθούν με πληρότητα πρέπει να εξεταστούν και απαντηθούν. Ο ρόλος του κράτους δεν είναι να τιμωρεί τους επενδυτές λόγω της αδυναμίας των υπηρεσιών του.

Το κερασάκι στην τούρτα, που δείχνει και το μένος του Υπουργού για τις ενεργειακές κοινότητες είναι πως απαγορεύει στους πολίτες να συμμετέχουν σε πάνω από 2. Και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Αδιαφορώντας αν χάνουν τα χρήματα που έβαλαν.

Η Στόχευση είναι προφανής. Να αποκλειστούν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί από τις επενδύσεις ΑΠΕ.

Η συγκεκριμένη τροπολογία δεν κατετέθη ποτέ στη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Και έρχεται τελευταία στιγμή στην Ολομέλεια.

Ως τώρα είχαμε μόνο διαρροές, και ένα Δελτίο Τύπου του Υπουργού.

Οι εξυπηρετήσεις και τα επιχειρηματικά deals, που κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, αναγκάζουν την ΝΔ να αποφεύγει με κάθε μέσο τον διάλογο και οποιοδήποτε έλεγχο.

Είμαστε απόλυτα απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις.

Είμαστε εδώ για να βάλουμε φρένο ως συντηρητική οπισθοδρόμηση.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Μέσα στην κρίση η Κυβέρνηση άφησε παντελώς ακάλυπτους τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επλήγησαν και αδυνατούν να εξοφλούν τις δόσεις των δανείων τους προς τις Τράπεζες.

Ευτυχώς για τους πολίτες, το κενό της προκλητικής Κυβερνητικής απουσίας κάλυψαν οι οργανώσεις των καταναλωτών, που άσκησαν πίεση στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών ώστε να παρθεί η σημερινή απόφαση αναστολής των δόσεων των δανείων για 9 μήνες.

Είναι σημαντικό ότι το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσω των στελεχών της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος που ίδρυσε η ΓΣΕΕ και του Προέδρου της Απόστολου Ραυτόπουλου (μέλους της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, και της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής), διεκδίκησε αποφασιστικά και συνέβαλε με τις προτάσεις του σε αυτή την εξέλιξη.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 04.12.2020

Φ. Γεννηματά για το χωροταξικό νομοσχέδιο: «Όλα για τους μεγάλους, οι μικροί και πολλοί στο περιθώριο»

Το δόγμα της κυβέρνησης είναι «όλα για τους μεγάλους, οι μικροί και πολλοί στο περιθώριο» τόνισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του χωροταξικού νομοσχεδίου, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αντίθεσης του Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε πως «είμαστε εδώ για να βάλουμε φρένο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση».

Αναλυτικά:

  • Για την πανδημία: “Κάλεσα με επίκαιρη ερώτηση μου τον πρωθυπουργό ν’ απαντήσει στα κρίσιμα ζητήματα που έχουν σχέση με την εξέλιξη τα πανδημίας και τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά το απέφυγε, χωρίς καν ουσιαστική δικαιολογία. Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται τον διάλογο και τις απαντήσεις στα δύσκολα. Προτιμά την ασφάλεια των εξαγγελιών και των διαγγελμάτων. Το δεύτερο και πιο απειλητικό κύμα της πανδημίας δυστυχώς καλά κρατεί και οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι δύσκολες. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και εμείς δεν θα σταματήσουμε να τις αναδεικνύουμε. Με κλίμα εφησυχασμού και χαλαρότητας που η ίδια η κυβέρνηση καλλιέργησε, με άνοιγμα της χώρας χωρίς σχέδιο και τα χερσαία σύνορα ξέφραγο αμπέλι. Δίχως την απαραίτητη ενίσχυση του ΕΣΥ και τους πολίτες στο έλεος της αισχροκέρδειας των ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ, χωρίς πιστοποίηση. Ενώ δεν υπάρχει πρόσβαση της επιστημονικής κοινότητας, των κομμάτων και των πολιτών σε σημαντικά υγειονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Ο έλεγχος της πληροφορίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση εγείρει και ζήτημα δημοκρατίας και η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει σε βάρος το πώς και ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν οι ανταγωνισμοί των αρμοδίων για τη διαχείριση των στοιχείων εις βάρος της δημόσιας υγείας.”
  • Για το ασφαλές άνοιγμα: “Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Εμείς, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση: το κλειδί είναι τα μαζικά τεστ και η σωστή ιχνηλάτηση. Έτσι, διατηρώντας τα γενικά μέτρα (μάσκα, περιορισμό κινήσεων, τηλεργασία), μπορούμε σταδιακά να απελευθερώσουμε περιοχές ή περιφέρειες που δεν είναι επιδημιολογικά φορτωμένες.  Καλούμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την στρατηγική μας για τεστ-ιχνηλάτηση-απομόνωση και να δώσει ανάσα στους πολίτες και στην οικονομία. Να ενισχύσει άμεσα το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις, με μονιμοποίηση των επικουρικών και έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των ανθρώπων του με ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και Δώρο Χριστουγέννων. Να προχωρήσει σε πιστοποίηση των ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ και να τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Και επειδή κάθε σοβαρή συζήτηση για το «νέο ΕΣΥ» απαιτεί σαφές και γνωστό ολοκληρωμένο σχέδιο, καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να παρουσιάσει το δικό του. Εμείς, το έχουμε δημοσιοποιήσει, το έχουμε καταθέσει και στα πρακτικά της Βουλής. Και βέβαια, να μεριμνήσει για τον σωστό, αποτελεσματικό και χωρίς ταλαιπωρία εμβολιασμό του πληθυσμού, με δωρεάν εμβόλιο και ειδική καμπάνια για τον εμβολιασμό. Εμείς, τα μέλη του Κοινοβουλίου, να δώσουμε το παράδειγμα.”
  • Για το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο: “Και εδώ αλαζονεία και αυταρχισμός. Συζητήσεις με fast track διαδικασίες «για να τελειώνουμε», νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή διαφορετικά από εκείνα που τέθηκαν σε διαβούλευση – 30 άρθρα προστέθηκαν σε αυτό – και τροπολογίες- βροχή – 10 ως τώρα – και μάλιστα για σοβαρά θέματα στο «και πέντε». Αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση ούτε εκσυγχρονισμό. Δεν προστατεύει το περιβάλλον ούτε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών. Ούτε συμβάλλει ουσιαστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο υπουργός αναγορεύεται σε «μέγα χωροτάκτη». Συγχαρητήρια!  Με τις ρυθμίσεις τρίβουν τα χέρια τους οι «μεγάλοι». Οι μικροϊδιοκτήτες θα βρεθούν με άχρηστα γεωτεμάχια που θα πάρουν οι «μεγάλοι» για ένα κομμάτι ψωμί. «Όλα για τους μεγάλους, στο περιθώριο οι μικροί, οι πολλοί»: αυτό είναι το μότο σας, κύριοι της κυβέρνησης. Και σίγουρα αυτό δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Επίσης, με την τροπολογία για τις ΑΠΕ η στόχευση είναι προφανής: να αποκλειστούν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί από τις επενδύσεις ΑΠΕ. Η συγκεκριμένη τροπολογία δεν κατετέθη ποτέ στη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κι έρχεται τελευταία στιγμή στην Ολομέλεια. Οι εξυπηρετήσεις και τα επιχειρηματικά deals που κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναγκάζουν την ΝΔ να αποφεύγει με κάθε μέσο τον διάλογο και οποιοδήποτε έλεγχο.”

Τράπεζες-δάνεια: Αναπάντητα από την κυβέρνηση τα ερωτήματα που «καίνε» τους δανειολήπτες

Οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν μόλις χθες το πράσινο φως για να επεκτείνουν τις αναστολές πληρωμής των δόσεων δανείων και να εντάξουν νέα δάνεια στο καθεστώς προστασίας, όπως είχαν ζητήσει από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή. Άραγε, θα σπεύσει και πάλι ο κ. Σταϊκούρας να το ανακοινώσει ως δική του πρωτοβουλία, όπως είχε κάνει τον Απρίλιο, ενώ ήταν και τότε αίτημα των τραπεζών για να φρενάρουν ένα πιθανό νέο κύμα «κόκκινων» δανείων;

Ή μήπως θα το ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης ως δική του απόφαση, όπως έκανε στη ΔΕΘ για την αναστολή πλειστηριασμών σε ευάλωτους δανειολήπτες, ενώ είχε ήδη εξαγγελθεί την προηγούμενη ως πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών;

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι κρίσιμα ερωτήματα για τους δανειολήπτες παραμένουν αναπάντητα. Όπως αν θα έλθει διάταξη στη Βουλή για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στις 13 Νοεμβρίου στη Βουλή. Ή αν θα «παγώσει» την εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα τουλάχιστον ως τις 30 Απριλίου, όπως ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής. Κι αν θα επιτρέψει στους δανειολήπτες του Ν.3869/10 να δικαστούν χωρίς να χρειάζεται να τρέχουν εν μέσω lockdown για να συλλέξουν τα απαραίτητα έγγραφα για να σώσουν το σπίτι τους.

Σημειώνουμε, εξάλλου, ότι το κενό της κυβέρνησης ως προς την προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν από την κρίση και δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους έσπευσαν και κάλυψαν μ’ επιτυχία οι ενώσεις των καταναλωτών, διεκδικώντας κι ασκώντας πίεση προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την απόφαση αναστολής των δόσεων των δανείων για εννέα μήνες. Και ειδικά η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος που ίδρυσε η ΓΣΕΕ, διά του προέδρου της, Απόστολου Ραυτόπουλου – μέλους της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

Περισσότερα ΕΔΩ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.