ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 26 Αυγούστου 2020 by energinews (admin)

Η Κυβέρνηση από την μια κατηγορεί τους νέους ότι έχουν ευθύνη που δεν τηρούν τις αποστάσεις και από την άλλη στοιβάζει σε σχολικές αίθουσες παιδιά και εφήβους χωρίς καμία απόσταση ασφαλείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα έχει ξεφύγει. Απειλεί 10χρονους με τιμωρίες αν βγάλουν την μάσκα. Εκεί που χρειάζεται ενημέρωση, εκπαίδευση, πειθώ, η Κυβέρνηση καταφεύγει στον τσαμπουκά. Δείγμα ανικανότητας και αδυναμίας.

Για το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται όμως σχέδιο, προετοιμασία, αξιοπιστία και όχι αυταρχισμός. Αυτά που η Κυβέρνηση όπως απέδειξε, δεν διαθέτει.

ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΑ Ν/Σ ΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου

Εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής

στα ν/σ κύρωσης των Συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προσερχόμαστε σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων, για την συζήτηση και Κύρωση ή μη δύο συμφωνιών της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, που αφορούν την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών, σε μια περίοδο με έντονη αβεβαιότητα και ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Προσερχόμαστε με το ιστορικό βάρος της Παράταξης που ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και τους πολίτες και έδωσε στην Ελλάδα την χαμένη αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να πορευτεί με Εθνική Αξιοπρέπεια και Ανεξαρτησία, ως σύμμαχος και όχι ως δορυφόρος και με πολιτική που εγγυάται τα εθνικά δίκαια και ταυτόχρονα συμβάλλει στην ειρήνη.

Η υπεύθυνη στάση μας με τις προτάσεις που καταθέτουμε για να συμπεριληφθούν στην Κύρωση, εκπορεύονται από τον πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξής μας και την σταθερή επιδίωξή μας για τη διασφάλιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Στο πλαίσιο αυτό ασκούμε και την σκληρή αλλά αναγκαία κριτική για κυβερνητικούς χειρισμούς ή ανεπίτρεπτες αδράνειες.

Η Τουρκία εδώ και καιρό έχει περάσει από το στάδιο της παραβατικότητας, στην επιθετικότητα, με ένα κρεσέντο κλιμακούμενων προκλήσεων και ενεργειών, τις οποίες εντάσσει στην γενικότερη στρατηγική της να διευρύνει το πεδίο επιρροής της στην Μεσόγειο, δίκην υπερδύναμης.

Η κλιμακούμενη αυτή Τουρκική επιθετικότητα που συνεχίζει να προκαλεί ευθέως την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με δηλώσεις και λόγια, είτε σωφροσύνης, είτε λεονταρισμών.

Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο από την Ελλάδα και από την Ευρώπη που να συμπεριλαμβάνει ισχυρές και αποτελεσματικές κυρώσεις.

Κι αν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ ήταν αδύναμες, στην περίπτωση της τουρκικής επιθετικότητας ενάντια στην Ελλάδα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα ήταν ανύπαρκτες.

Επιπλέον η επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ δεν τίμησε τον τίτλο της και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τέθηκε προ των ευθυνών της να προειδοποιήσει την Τουρκία για το πάγωμα της Τελωνειακής Ένωσης στην περίπτωση που δεν σταματούσε τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες.

Αποτέλεσμα; Αποθράσυνση και κλιμάκωση των προκλήσεων, παράνομες NAVTEX και παράνομη δραστηριότητα του ερευνητικού σκάφους και της νηοπομπής.

Οι μονομερείς δηλώσεις και ενέργειες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο ευπρόσδεκτες κι αν είναι, δεν συγκροτούν ευρωπαϊκή αντίδραση και πολύ περισσότερο ευρωπαϊκή στρατηγική.

Το ΝΑΤΟ που υποτίθεται προστατεύει τις χώρες- μέλη του από επιθετικές ενέργειες μη μελών του, τι έπραξε για την επιθετική ενέργεια της Λιβύης να υπογράψει το παράνομο Τουρκολιβυκό σύμφωνο που δεν έχει κυρωθεί μεν από τη Βουλή της Λιβύης αλλά συνδυάστηκε με στρατιωτικές προετοιμασίες και εξοπλισμούς.

Για όλα αυτά φέρει την ευθύνη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού υστέρησε, χωρίς σχέδιο και χωρίς αποτελεσματικές πρωτοβουλίες και δεν πέτυχε να αξιοποιήσει επαρκώς τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη και στο ΝΑΤΟ για να προκαλέσει τις ανάλογες αποφάσεις κι ενέργειες των συμμάχων μας.

Κι επειδή η δραστηριότητα των τουρκικών πλοίων συνεχίζεται σε χώρο κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η ευθύνη σας, αφορά και τον παρόντα χρόνο και αυτό την καθιστά ακόμη μεγαλύτερη ενόψει των αυριανών δηλώσεων Μπορέλ που θα δείξουν αν χαθεί και η αργοπορημένη ευκαιρία του Σεπτεμβρίου.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ που στηρίζει κάθε εθνική πρωτοβουλία έχει τονίσει την έλλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική και κατακρίνει την κυβερνητική άρνηση στο αίτημα Εθνικής Συνεννόησης για τη διαμόρφωση ισχυρής Εθνικής Γραμμής, η οποία μάλιστα λαμβάνει χαρακτηριστικά αδιαλλαξίας, βαδίζοντας στην πεπατημένη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η στάση αυτή του κ. Μητσοτάκη και πρωτύτερα του κ. Τσίπρα δεν προσφέρει, όπως έχει αποδειχθεί, στην Εθνική υπόθεση και εμείς δεν φειδόμεθα χρόνου και κόπου να επαναλαμβάνουμε και να επιμένουμε:

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν είναι η φωτογραφία και οι δηλώσεις μετά απ’ αυτήν.

Είναι η πολιτική βούληση, η προεργασία, η ενημέρωση, η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και η διαμόρφωση ισχυρής Εθνικής Γραμμής που προηγούνται και επικυρώνονται στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Από τώρα και στο εξής πολύ περισσότερο, η Εθνική Συνεννόηση και Στρατηγική αποτελεί αδήριτη ανάγκη για να προχωρήσει με επιτυχία η ολοκλήρωση της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με βάση τα στοιχεία που θα παρατεθούν στη συνέχεια.

Η Ελλάδα, σέβεται και κινείται βάσει του Διεθνούς Δικαίου για τη θάλασσα του 1982 το οποίο και έχει κυρώσει, προκρίνει τη μέση γραμμή και τη θέση ότι τα νησιά έχουν εκατό τοις εκατό επήρεια για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Η Ελλάδα και η Ιταλία ήλθαν σε συμφωνία για την ΑΟΖ με βάση τη συμφωνία του 1977 για την υφαλοκρηπίδα η οποία δεν είχε κυρωθεί.

Έχουμε ήδη εκφράσει την άποψη μας για τη συμφωνία σχετικά με την αλιεία και τα δικαιώματα, υπό προϋποθέσεις, των Ιταλών αλιέων και τις ευθύνες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως αρμόδια για την αλιεία.

Ταυτόχρονα όμως τονίσαμε στην Επιτροπή ότι υπάρχουν αποκλίσεις στην συμφωνία για την ΑΟΖ σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και τις διατυπωμένες θέσεις της χώρας μας και οφείλονται στο γεγονός ότι αυτή βασίστηκε στη συμφωνία του 1977 για την υφαλοκρηπίδα που προϋπήρξε της συμφωνίας του Μοντέγκο Μπέι η ισχύς της οποία ξεκίνησε το 1994 και εξ’ αυτού του λόγου γίνονται σεβαστές.

Ζητούμε και σήμερα να συμπεριλαμβάνεται ως δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, στην Κύρωση και μετά από αυτές τις σημειώσεις, κοντολογίς:

Την συμφωνία με την Ιταλία και την θεωρούμε επαρκή και την υπερψηφίζουμε.

Έρχομαι τώρα στη συμφωνία με την Αίγυπτο και εξ’ αρχής τοποθετούμαι ότι την θεωρούμε:

Μια συμφωνία ελλιπή με πολλά προβλήματα αλλά την ψηφίζουμε ως αναγκαία αφού διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και μπορεί σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες να συμβάλλει στην ακύρωσή του.

Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουμε ότι θεωρούμε μερικώς ενδιάμεση μιας συνολικής που οφείλουμε να επιδιώξουμε άμεσα και μπορούμε να την πετύχουμε αλλά μόνο με ισχυρή Εθνική Στρατηγική για τις περαιτέρω ενέργειες ολοκλήρωσής της.

Η συμφωνία αυτή, επομένως, εκτός των όσων (καλώς) ρυθμίζει δεν διασφαλίζει από μόνη της θετικές εξελίξεις αλλά αντίθετα, αφήνει πολλά περιθώρια και μπορεί να υπάρξουν και αρνητικές.

Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι το συστατικό στοιχείο της στρατηγικής μας πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί η θέση για 100% επήρεια των νήσων και η θεώρηση της συμφωνίας αυτής με την Αίγυπτο ως τμήμα της συνολικής, την οποία άλλωστε συμφώνησαν τα δύο μέρη ότι θα επιδιώξουν.

Καταθέτουμε αυτή τη θέση μας και την ανάγκη δήλωσης του Υπουργού Εξωτερικών, όπως προτείναμε και για την συμφωνία με την Ιταλία, με την οποία να εκφράζει τη θέση της Ελλάδας:

1ον ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι τμηματική και όπως προβλέπει η σύμβαση θα υπάρξει συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της μεταξύ τους οριοθέτησης τόσο από το σημείο Ε δυτικώς μέχρι τα όρια της Λιβυκής ΑΟΖ, όσο και από το σημείο Α ανατολικώς μέχρι τα σύνορα της γειτονικής ΑΟΖ και

2ον η πλήρης επήρεια της Κρήτης, των παρακείμενων σ’ αυτήν νησίδων και της Ρόδου που δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύνολό τους στο οριοθετούμενο τμήμα της ΑΟΖ μεταξύ του 26ου και 28ου μεσημβρινού θα τεθεί προς υπολογισμό στην μελλοντική οριοθέτηση δυτικά του 26ου μεσημβρινού και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού μαζί με την πλήρη επήρεια όλων των νήσων του συμπλέγματος Καστελόριζου στην περιοχή αυτή.

Με όλα τα παραπάνω κλείνω την εισήγησή μου για θετική ψήφο στα νομοσχέδια κύρωσης των Συμφωνιών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, όλος ο πολιτικός κόσμος, κυρίως και πρωτίστως όμως η Κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έχει μία μόνο δυνατότητα:

Να πετύχει.

Κι αυτό προϋποθέτει Στρατηγική και Εθνική Συνεννόηση για μια πατριωτική πολιτική, μακριά από επικίνδυνους εθνικισμούς και ανώφελους διεθνισμούς, για να διασφαλιστούν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά μας, με ειρήνη και ασφαλή πορεία στο μέλλον.

Π.ΒΛΑΧΟΣ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΟΧΙ ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΣΤΟΝ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Π.Βλάχος: Ναι στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία,

οχι λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη

Στην εκπομπή “Κοινωνία ώρα Mega” μίλησε σήμερα Τετάρτη, 26.08.2020 ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος. Μεταξύ άλλων τόνισε:

Για την προκλητικότητα της Τουρκίας

Όσο η Ελλάδα, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ κινούνται διπλωματικά και ετοιμάζουν κυρώσεις ή καταδικάζουν την συμπεριφορά της Τουρκίας, αυτή θα αντιδρά με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή επιθετικά. Το σημαντικό όμως για εμάς, αυτές τις δύσκολες στιγμές, είναι να μην παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας, πέρα από την προστασία της κυριαρχίας της και την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, είναι να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου την Τουρκία. Αυτή είναι η μακρόπνοη και σωστή στρατηγική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και καταθέτει το Κίνημα Αλλαγής, που πρέπει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τα κόμματα. Άρα η Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου για να καταστεί το Αιγαίο και η ΝΑ Μεσόγειος μια κοινότητα ειρήνης και ασφάλειας.

Για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία

Είναι μια μερική οριοθέτηση. Την ψηφίζουμε στο βαθμό που ακυρώνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραβλέπουμε τα προβλήματα που έχει ή τις αντιφάσεις στην εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Δεν γίνεται μόλις λίγες ημέρες πριν να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της η Κυβέρνηση για τουρκικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα και λίγες ημέρες μετά η συμφωνία να αγνοεί την επήρεια του Καστελλόριζου.

Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Το προσφυγικό είναι μέρος της τουρκικής επιθετικότητας. Με την Κοινή Δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας το 2016, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τα κλειδιά του προσφυγικού στον Ερντογάν. Θα έπρεπε λοιπόν στη Βουλή οι πολιτικές δυνάμεις να ομονοήσουν, να καταδικάσουν το τουρκολιβυκό σύμφωνο και να μην στρουθοκαμηλίζει ο κ. Τσίπρας, γιατί έχει ευθύνες για την απουσία εθνικής στρατηγικής τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στην Τουρκία.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΗΓΕΙΣΤΕ, ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ

Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για κρίσιμα εθνικά θέματα και μόνο αυτά.

Όμως επειδή υπάρχουν και άλλα σοβαρά θέματα που αφορούν τους πολίτες ζητώ από τον κ. Μητσοτάκη, με βάση τον κανονισμό της Βουλής να αποδεχθεί συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων, τόσο για το θέμα της προστασίας της Δημόσιας υγείας, όσο και για το άνοιγμα των σχολείων που δυστυχώς με τις επιπολαιότητες και τις παλινωδίες της Κυβέρνησης, μας ανησυχούν ιδιαίτερα.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Εμείς δεν ψηφίζουμε ούτε ΠΑΡΩΝ ούτε ΑΠΩΝ σε ένα καίριο εθνικό ζήτημα.

Δεν βάζουμε το κεφάλι στην άμμο, βάζουμε πλάτη για τη χώρα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που επιβάλλεται από όλους μας υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Ο πατριωτισμός είναι σήμα κατατεθέν του χώρου μας.

Για μας σημαίνει :

Να βάζεις πρώτα την πατρίδα.

Να μην υποχωρείς στα κυριαρχικά σου δικαιώματα.

Χωρίς να περιφρονείς το διεθνές δίκαιο.

Να αξιοποιείς τις διεθνείς σου συμμαχίες.

Είναι η σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, που καθόρισε τον ρόλο και την ισχύ της χώρας μας στην Μεταπολίτευση.

Δεν βλέπαμε ποτέ την Ελλάδα, ούτε τότε, ούτε τώρα, ως μια μικρή περιφερειακή χώρα που περίμενε στωικά τις αποφάσεις των άλλων, αλλά ως έναν σημαντικό παίχτη ενταγμένο στην Ευρώπη και σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και δώσαμε μάχη για να την κρατήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι σημαίνει εθνική πολιτική που αφήνει στίγμα και ταυτότητα. Σημαίνει ένταξη στην ΟΝΕ, σημαίνει ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χώρα μας σήμερα πληρώνει το τίμημα της απουσίας εθνικής στρατηγικής την τελευταία σχεδόν δεκαετία.

Πληρώνει τις κομματικές ατζέντες, τις εμμονές και τις αμφιταλαντεύσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που πιάστηκαν στον ύπνο αρκετές φορές με τις προκλήσεις και τις γεωπολιτικές βλέψεις της Τουρκίας.

Το μεγάλο θέμα σήμερα είναι που το πάει η Τουρκία με τις επιθετικές ενέργειες της. Ποια είναι η Εθνική Στρατηγική για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Κύριε Πρωθυπουργέ σας λέω ευθέως ότι και στα εθνικά θέματα προχωράτε με την τακτική του βλέποντας και κάνοντας.

Χαράσσετε την εξωτερική πολιτική στο πόδι.

Δεν πηγάζουν οι κινήσεις σας από μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και αυτό σήμερα με την αποχαλίνωση της Τουρκίας είναι επικίνδυνο για τα συμφέροντα της χώρας.

Ακολουθείτε, δεν προηγείσθε. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Δεν ηγείσθε. Αυτό το έλλειμμα δεν υπήρξε ποτέ με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με τις κυβερνήσεις της Δημοκρατικής παράταξης.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Είναι απόλυτα σαφές ότι η Τουρκία έχει επιλέξει πια μια διαφορετική στρατηγική, από τον «ευρωπαϊκό δρόμο».

Τώρα η Τουρκία αναπτύσσει μια νέο-Οθωμανική στρατηγική, επιχειρεί την αναθεώρηση των συνθηκών και αυτοπροβάλλεται ως ισχυρή Περιφερειακή δύναμη προστάτης των Μουσουλμάνων στην ευρύτερη περιοχή.

Δύναμη που επιδιώκει να μιλά με όλες τις ισχυρές χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς με τους δικούς της όρους.

Σήμερα πρέπει να συνειδητοποιήσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

ότι οι κινήσεις της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας αλλά αποτελούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Είναι ευθύνη σας κύριε Πρωθυπουργέ να το πράξετε.

Όταν μιλούν για αποκλιμάκωση οφείλουν να αναφέρονται ρητά στην Τουρκία που συνεχώς ανεβάζει την ένταση.

Δική σας ευθύνη είναι κ. Μητσοτάκη γιατί η ξεκάθαρη και σταθερή Ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ και την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί.

Το έχω ξαναπεί, η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από δηλώσεις, μόνο από κυρώσεις.

Το έδειξε και με τον τρόπο που απάντησε στη Γερμανική πρωτοβουλία, απαιτώντας διάλογο χωρίς προϋποθέσεις.

Όσο αφορά το ΝΑΤΟ να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ένα κράτος μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας.

Δεν μπορεί να συνεχίσουν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τις ενέργειες της Τουρκίας στην Συρία, στην Κύπρο, στη Λιβύη-παρά το εμπάργκο της Ε.Ε.- την μετατροπή της Αγ. Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί, την προσπάθεια παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων στον Έβρο, τους εκβιασμούς με το Μεταναστευτικό.

Και βέβαια θεωρώ αδιανόητο το γεγονός ότι το Oruc Reis να συνεχίζει να κόβει βόλτες στο Αιγαίο και να παραβιάζει ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, επιχειρώντας να «οριοθετήσει» εμμέσως αυθαίρετα και παράνομα θαλάσσιες ζώνες.

Αυτό αλήθεια κ. Μητσοτάκη εννοούσατε όταν μας λέγατε ότι καμιά πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη;

Η Τουρκία επιμένει με την παράταση της παράνομης NAVTEX.

Ο «διάλογος» με την Ελλάδα για τον οποίο πιέζουν μεγάλες χώρες και έχει αναλάβει ως φαίνεται, μεσολαβητικό ρόλο η Γερμανία, η Τουρκία επιθυμεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμών, μετά από δημιουργία «τετελεσμένων» και μετά από ενέργειες που κατά την γνώμη της θα την φέρουν σε θέση ισχύος.

Είναι σαφές τι θέλουν οι Τούρκοι, το ζήτημα είναι πως απαντάμε εμείς;

Η ψυχραιμία δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αδυναμία.

Για μας οι διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να γίνουν με το Oruc Reis να παραβιάζει ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Και ο διάλογος πρέπει να αφορά μόνο την πραγματική μας διαφορά: Την οριοθέτηση μεταξύ μας θαλάσσιων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αυτό να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση.

Εμείς συζητάμε μόνο γι’ αυτό και αν ο διάλογος δεν καταλήξει, η θέση μας είναι υπογραφή συνυποσχετικού μόνο γι’ αυτό το θέμα και προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι ξεκάθαρη θέση μας και την έχουμε πει από αυτό εδώ το βήμα από το Δεκέμβριο του 2019.

Η Ελλάδα δεν έχει ποτέ αρνηθεί τον διάλογο με την Τουρκία και τις γειτονικές χώρες. Αλλά κ. Μητσοτάκη ο διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνεται με το πιστόλι στο τραπέζι. Δεν πρόκειται για διάλογο. Πρόκειται για ωμό εκβιασμό και αυτό η Ελλάδα δεν πρέπει ποτέ να το δεχθεί. Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται πατέ να το δεχτούμε. Έχετε την ευθύνη γι’ αυτό.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ο Ελληνικός λαός απαιτεί από όλους εμάς ενότητα, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα.

Απαιτεί αρραγές Εθνικό μέτωπο.

Που με ευθύνη σας κύριοι της Κυβέρνησης δεν έχει διαμορφωθεί.

Η Κυβέρνησή σας πορεύεται χωρίς εθνική γραμμή. Επιλογές σας αναιρούν η μια την άλλη, η πολιτική σας διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις.

Υπάρχουν όμως «κόκκινες γραμμές» που κανείς δεν έχει δικαίωμα να αγνοεί και να αφήνει να παραβιάζονται.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
τις τελευταίες δύο εβδομάδες βλέπουμε ένα «πινγκ-πονγκ» με την έκδοση NAVTEX μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Το Oruc Reis κόβει βόλτες στις παρυφές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σχεδόν ανενόχλητο, με την ελληνική κοινή γνώμη να μην γνωρίζει την ακριβή εικόνα.
Πληροφορηθήκαμε από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Διακόπουλο ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο άπλωσε κανονικά τα καλώδιά του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Είναι φανερό ότι έχετε επιλέξει τη μυστική διπλωματία.
Στο πρόσφατο παρελθόν αυτά οδήγησαν σε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.
Με την άρνησή σας στη διαμόρφωση εθνικής γραμμής έχετε αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τις εξελίξεις στα Εθνικά μας θέματα.
Και αντί να ενημερωθούμε για το τι πραγματικά έγινε, μαθαίνουμε ότι τελικά τον παραιτήσατε.

Αρνείστε πεισματικά να ζητήσετε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Γιατί; Γιατί θέλετε να τα χειρίζεστε όλα μόνος σας, χωρίς δεσμεύσεις. Κανείς όμως δεν σας έχει δώσει λευκή επιταγή.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η απουσία εθνικής γραμμής οδηγεί και σε ένα ακόμη φαινόμενο: Τον ανεγκέφαλο εθνικισμό. Όμως η Χώρα μας αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει ανάγκη από γνήσιο πατριωτισμό και όσο μας αφορά δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλεία.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Όσον αφορά τις δυο συμφωνίες :

Η συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία καθυστέρησε σημαντικά.
Αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να μας εξηγήσει βέβαια ποια ακριβώς επήρεια έχει αναγνωρίσει για τα νησιά του Ιονίου Πελάγους, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του και αν αυτό μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την συμφωνία οριοθέτησης με την Αλβανία.

Και ποια αλιευτικά δικαιώματα αναγνώρισε στην Ιταλία μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να φθάσουμε στην συμφωνία;

Θα ψηφίσουμε την συμφωνία αυτή, γιατί επιλύει μια μακροχρόνια εκκρεμότητα σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, και ενισχύει την θέση της χώρας.

Σε ότι αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Αυτά είχαμε ακούσει από τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Κοτζιά, βέβαια δεν το έκαναν ποτέ, δεν το ολοκλήρωσαν. Χρειάζεται μία προσοχή. Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται με όρους επικοινωνίας και χρειάζεται διπλά προσοχή σε αυτή τη συγκυρία και με το έλλειμμα που υπάρχει συνολικής στρατηγικής. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να πει κάποιος ότι εσείς με τις πρωτοβουλίες σας και τις επιλογές σας μαρκάρετε περιοχές κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και οδηγείτε το Αιγαίο σε ένα ειδικό καθεστώς. Προσέξτε κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό, εντός η εκτός Ελλάδας, εμείς τουλάχιστον από τη μεριά μας θέλουμε κάτι τέτοιο οπωσδήποτε να αποτραπεί. Πρέπει, λοιπόν, να είναι πολύ ξεκάθαρη η θέση σας ότι μία τέτοια επιλογή είναι μονάχα η αρχή.

Όσον αφορά την 2η συμφωνία με την Αίγυπτο.

Με την χώρα αυτή διαπραγματευόμαστε εδώ και 15 χρόνια.

Όλα αυτά τα χρόνια επιδιώξαμε την πλήρη οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλάσσιων ζωνών.

Ολική και όχι μερική συμφωνία.

Μην πανηγυρίζετε λοιπόν για την συμφωνία.
Είναι μια αναγκαστική επιλογή.

Και όσο μας αφορά δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτούμε τη μερική οριοθέτηση αν δεν είχε προηγηθεί το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσετε και να δεσμευτείτε γι αυτό κ.Μητσοτάκη είναι ότι η μερική συμφωνία δεν σημαίνει υποχώρηση από τις πάγιες θέσεις της χώρας μας και δεν εκχωρούμε τίποτα.

Για να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε υπόνοια δημιουργίας τετελεσμένου πέρα του 28ου Μεσημβρινού από την πλευρά της Τουρκίας.

Περιμένουμε ξεκάθαρη δήλωσή σας, σήμερα.

Το Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει ΝΑΙ στη Συμφωνία, γιατί θεωρούμε ότι διεμβολίζει το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.

Δεν το «ακυρώνει», όπως δηλώνουν υπουργοί και βουλευτές σας.

Όμως κύριε Πρωθυπουργέ επιτρέψτε μου να σας πω ότι το μόνο που γνωρίζουμε για την Συμφωνία Οριοθέτησης με την Αίγυπτο είναι αυτό. Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχει ένα πλήθος από εικασίες και εκτιμήσεις, πράγμα επικίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα και εξηγούμαι:

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Λέτε ότι θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση για τη σύναψη ολικής συμφωνίας. Πότε προβλέπετε ότι θα γίνει αυτό; Δώστε μας ένα χρονοδιάγραμμα.

Δημιουργούνται θέματα, όσον αφορά την επήρεια που αναγνωρίσατε στα νησιά. Από την Ρόδο και την Κάρπαθο, μέχρι την Κρήτη.

Αναγνωρίσατε μειωμένη επήρεια και πόση ακριβώς στα εν λόγω νησιά;

Ποιες είναι οι γραμμές βάσης για την εκτίμηση της οριοθέτησης;
Ζητάμε σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις από την Κυβέρνηση.

Οφείλουμε όμως να σκεφθούμε, ότι σε αυτές τις κρίσιμες ώρες η εσωτερική αναμέτρηση σε ένα τέτοιο θέμα και οι διχαστικές συγκρούσεις ,μόνο την Τουρκική πλευρά ευνοούν και της προσφέρουν πρόσθετα επιχειρήματα.

Άλλωστε και με τα προβλήματα της, η Συμφωνία αυτή προσφέρει επιχειρήματα στη χώρα μας, ενισχύοντας την μάχη κατά του Τουρκολιβυκού Συμφώνου.

Για τους λόγους αυτούς ψηφίζουμε τη συμφωνία,

ΩΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ.

Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην αβεβαιότητα.

Απαιτούμε εθνική γραμμή.

Διεκδικούμε έναν γόνιμο ελληνοτουρκικό διάλογο που δεν θα κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές γκρίζα σημεία, αλλά μια πραγματική κοινότητα ειρήνης και ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο.

Αυτό είναι χρέος και ευθύνη μας απέναντι στις επόμενες γενιές των Ελλήνων.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης δεν είναι μόνον η έλλειψη σταθερής γραμμής και η διαρκής προσφυγή στην τακτική του “βλέποντας και κάνοντας”.

Κύρια ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι δεν έχει καν σκεφθεί την ανάγκη να σχεδιάσει τις βάσεις μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής προάσπισης και κατοχύρωσης των εθνικών μας συμφερόντων.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν αφορά μόνον την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο στις θαλάσσιες ζώνες.

Επεκτείνεται σε αμφισβήτηση κυριαρχίας Ελληνικών νησιών, απειλεί με ζητήματα μειονότητας στην Θράκη, επιχειρεί να επεκτείνει την επιρροή της δυτικά εις βάρος της Ελλάδας.

Αυτά επιβάλλουν μια συνεκτική και συνολική στρατηγική ανασύνταξη της Ελλάδας. Ανασύνταξη με ριζικό εκσυγχρονισμό του κράτους , σε όλους τους τομείς.

Η Ελλάδα, αξιοποιώντας όλο το δυναμικό του λαού μας και την δυναμική συμβολή των Ελλήνων της Διασποράς, να προβάλλει ως η αξιόπιστη δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Να είναι η Ελλάδα το σημείο αναφοράς της Ενωμένης Ευρώπης σε ένα ρευστό περιβάλλον στα Βαλκάνια και με μια αναθεωρητική δύναμη, που είναι η Τουρκία, που όλο και πιο σταθερά αποκόπτεται από την Δύση.

Να ενισχύσουμε αποφασιστικά την Άμυνα και να αναπτύξουμε την εθνική αμυντική βιομηχανία.

Έχουμε όλες τις δυνατότητες και το πιο κατάλληλο ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό γι’ αυτό.

Πρέπει όμως να το αποφασίσουμε και να το δρομολογήσουμε άμεσα.

Κυρίως όμως χρειάζεται μια ηθική ανασυγκρότηση της χώρας, αρχίζοντας από το ίδιο το πολιτικό σύστημα και την συμπεριφορά των ηγεσιών και των κομμάτων.

Το “φύγε εσύ, έλα εσύ”, το ζούμε πάλι με τραγικό τρόπο.

Ό,τι κατήγγειλε ο ένας το κάνει τώρα ο άλλος, για να ξανακάνει τα ίδια, ο άλλος, αν του δοθεί η ευκαιρία.

Δεν πάει έτσι πουθενά η χώρα κ. Μητσοτάκη και κύριε Τσίπρα.

Δεν είμαστε εδώ μέσα, στην Βουλή, για τα κόμματα μας αλλά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που απαιτεί άλλες συμπεριφορές και άλλες επιλογές από τις πολιτικές ηγεσίες.

Δεν είναι δυνατόν ο ένας να στέλνει Υφυπουργούς σε γιορτές μίσους και ο άλλος να βάζει τη νεολαία του να αναβιώνει το διχασμό.

Δεν θα ξαναγυρίσουμε στον εμφύλιο. Αυτή η περίοδος έκλεισε οριστικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε επεξεργαστεί και καταθέσει ένα πλήρες σχέδιο για την εθνική ανασύνταξη.

Σας καλώ σε έναν διάλογο γι’ αυτά τα ζητήματα και όχι για ανούσιες και ανιστόρητες κοκορομαχίες, όταν απειλείται η ίδια η εθνική μας υπόσταση.

Το Κίνημα Αλλαγής γι’ αυτό υπάρχει.

Αυτό είναι το χρέος μας και η ιστορική μας δέσμευση.

Και σας καλώ σε αυτές τις προτεραιότητες να οικοδομηθεί η εθνική μας ενότητα και ισχύς της Χώρας. Από αυτό θα κριθούμε όλοι μας.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Στο Ρ/Σ, fm parapolitika, στην εκπομπή «Επί παντός επιστητού»

με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Πλατή

*Συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο:

➢Σε σοβαρά θέματα και ειδικά σε θέματα με εθνική διάσταση, δεν υπάρχουν παρόντες και απόντες.

➢Η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής συνεδρίασε και αποφάσισε να υπερψηφίσει τις δύο συμφωνίες, συμβάλλοντας στην ανάγκη το πολιτικό σύστημα να εκφραστεί ενιαία σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Στέλνοντας και ένα μήνυμα ότι η εξωτερική μας πολιτική στα δύσκολα θέματα πρέπει να είναι συντεταγμένη και ενωτική.

➢Φυσικά και υπάρχουν ενστάσεις. Επιγραμματικά αναφέρω, ότι στη συμφωνία με την Ιταλία υπάρχει θέμα με την επήρεια των νησιών μας και ειδικά των βορειότερων και πώς αυτό επηρεάζει σε επόμενο στάδιο την οριοθέτηση με την Αλβανία, αλλά και με τα αλιευτικά δικαιώματα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

➢Και στη συμφωνία με την Αίγυπτο, πρέπει να καταστεί σαφές πως ο «μερικός» χαρακτήρας της δε σημαίνει υποχώρηση από τις πάγιες θέσεις της χώρας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνει υπόνοιες προς την Τουρκία ότι μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα πέραν του 28ου Μεσημβρινού. Καθώς και ζητήματα που αφορούν σε πιθανή μειωμένη επήρεια σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κρήτη κλπ.

➢Το κεντρικό μήνυμα του Κινήματος Αλλαγής, ως πολιτική επιλογή, είναι ότι στην κρίσιμη αυτή συγκύρια η χώρα πρέπει να έχει ενιαία πολιτική στάση για να μην αλλοιώνονται τα μηνύματα που στέλνουμε προς τα έξω και ειδικά προς ένα γείτονα που έχει συντεταγμένη στρατηγική σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΣ Κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ

Το πρώτο πράγματα που θέλω να επισημάνω είναι ότι την ευθύνη για το τέλος του εθνικού διχασμού την έχει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη. Έκλεισαν τις πληγές του παρελθόντος, αυτές που με τόση αγωνία, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα, παλεύετε η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ να ξανανοίξετε. Επιτέλους ως εδώ, φτάνει πια, είναι ώρα ενωμένοι οι Έλληνες να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Μονάχα ενωμένοι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Θα το κατανοήστε επιτέλους; Έχετε ευθύνη ενώπιων του ελληνικού λαού.

Κύριε Πρωθυπουργέ δεν μου απαντήσατε σε κανένα από τα ερωτήματα, τα οποία σας έθεσα. Αποφύγατε να απαντήσετε και να δεσμευτείτε ακόμα και για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χρονοδιάγραμμα, να πείτε ρητά ότι η μερική αυτή συμφωνία δεν σημαίνει υποχωρήσεις, δεν σημαίνει ότι εκχωρούμε, αλλά συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ολική συμφωνία με την Αίγυπτο. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις πάγιες αρχές μας για τα νησιά μας. Δεν μου είπατε τίποτα για την επήρεια των νησιών μας, ούτε για την Κρήτη, ούτε για την Κάρπαθο, ούτε για τη Ρόδο, ούτε για κανένα νησί, ούτε για το Ιόνιο. Δεν δώσατε καμία απάντηση για το τι συμβαίνει με το Oruc Reis. Δεν διαψεύσατε καν τον άνθρωπο που εσείς παραιτήσατε, το σύμβουλο σας για την ασφάλεια. Δεν πήραμε καμία απάντηση και δεν ακούσαμε καμία δεσμευτική δήλωσή σας για πολύ σημαντικά θέματα για τα οποία πρέπει να πάρει απάντηση ο ελληνικός λαός.

Μας είπατε ότι οι διαφορές μας είναι μόνο για αντιπολιτευτικό σόου και ότι συμφωνούμε σχεδόν σε όλα και πως υπάρχει Εθνική Γραμμή. Αν θεωρείτε ότι υπάρχει Εθνική Γραμμή και Εθνική Στρατηγική και όλα αυτά τα λέμε μονάχα για αντιπολίτευση, γιατί η μυστική διπλωματία; Γιατί αρνείστε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών; Είναι πολύ εύκολο κάθε φορά ο Πρωθυπουργός να ρίχνει τις ευθύνες στους προηγούμενους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για πολλά χρόνια αν δεν καθίσουμε, επιτέλους, σε ένα τραπέζι και δεν χαράξουμε μία Εθνική Στρατηγική για την εξωτερική μας πολιτική και τα εθνικά ζητήματα που θα ξεπερνά τη θητεία μίας Κυβέρνησης, που θα έχει βάθος χρόνου και θα αφορά τον ελληνικό λαό και όχι τα συμφέροντα του εκάστοτε Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής του.

Άκουσα να λέει ο κ. Τσίπρας ότι η στάση του και η στάση του κόμματός του είναι υπέρ σας, ότι σας στηρίζει. Δεν χρειαζόταν βέβαια να μας το πει, αλλά είναι η πρώτη φορά που το επιβεβαιώνει ο ίδιος. Το έχουμε πει πολλές φορές, αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον ανακαλύψετε. Έχω πει πάρα πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα πως όταν υπήρξε ανάγκη, το 2015 συμμετείχαμε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και βάλαμε πλάτη για τον τόπο και κάποτε πρέπει να το αναγνωρίσετε αυτό και να σταματήσετε να λέτε για το τι αντιπολίτευση είχατε απέναντί σας. Ξεκινήσατε με τις καλύτερες προϋποθέσεις με την στήριξη όλων σχεδόν των κομμάτων για να μείνει η Ελλάδα εντός Ευρωζώνης, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα αποδεικνύεται πόσο αξία είχε και πόσο σημαντική ήταν η στάση της τότε αντιπολίτευσης το 2015.

Αλλά εμείς, το Κίνημα Αλλαγής κάνουμε πολιτική για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, για να υπερασπιστούμε και να στηρίξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και γι’ αυτό περιμένουμε από εσάς συγκεκριμένες απαντήσεις, αλλά και δέσμευση. Σας προκαλώ για ακόμα μία φορά για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών γιατί εκεί θα φανεί αν υπάρχει πράγματι Εθνική Γραμμή ή όχι. Έχει μεγάλη σημασία να ακούσουμε τις «Κόκκινες Γραμμές» της Κυβέρνησης σας και να κλείσετε επιτέλους αυτό το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για να δούμε αν υπάρχει Εθνική Γραμμή και τι λέει ο καθένας από εμάς στη συγκεκριμένη συγκυρία, που η Τουρκία έχει αλλάξει γραμμή.

Γιατί έχει σημασία να εκτιμάμε την εξωτερική πολιτική μας με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Δεν είναι ίδια σήμερα τα δεδομένα με την Τουρκία με αυτά που ήταν πριν από μία δεκαετία. Αλίμονο για τον τόπο αν δεν το κατανοούν αυτό οι αρχηγοί των πολιτικών δυνάμεων.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.