Για κίνδυνο απένταξης από το ΕΣΠΑ του αγωγού Μπραμιανών κάνουν λόγο με κοινοβουλευτική ερώτηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 11 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Ερώτηση προς τους κ. κ. Υπουργούς, Υποδομών & Μεταφορών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων με θέμα: «Κίνδυνος απένταξης από το ΕΣΠΑ του έργου Νέος αγωγός μεταφοράς νερού από υδροληψία Μύρτου για την ενίσχυση του ταμιευτήρα Μπραμιανού, ύψους 16.800.000 ευρώ», κατέθεσε ο βουλευτής Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Με το άρθρο 59 του Π.Δ. 123 – ΦΕΚ 151 Α’/12-10-2017 (Οργανισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών) συστάθηκε η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (Ε.Υ.Δ.Ε.) Κρήτης και Δωδεκανήσων με έδρα το Ηράκλειο. Παλαιότερα υπήρχε η ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ που ήταν επιφορτισμένη με την εκτέλεση Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με έργα Οδοποιίας στον ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ (Νότιος Οδικός Άξονα Κρήτης, με έργα Απομαρμά – Μοίρες, Παράκαμψη Βιάννου), η οποία συγχωνεύθηκε το 2013 στην ΟΑΚ Α.Ε.

Όταν μάλιστα, συστάθηκε η Ε.Υ.Δ.Ε. Κρήτης & Δωδεκανήσων το ΤΕΕ/ΤΕΑΚ είχε αποστείλει στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς επιστολή (24/05/2017), όπου αναφερόταν «το ΤΕΕ/ΤΕΑΚ με ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων στη Δ.Ε. (ΑΜΑΚ, ΑΠΡΟΣΥΜΗ, ΔΚΜ) στηρίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη σύσταση της ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων και θα συμμετέχει γόνιμα, όπως πάντοτε πράττει, σε κάθε γόνιμο διάλογο για την ουσιαστική αναβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών στην Κρήτη για ποιοτικές και ασφαλείς δημόσιες υποδομές που θα υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες».

Από τις πρώτες ημέρες ανάληψης καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Μόνιμων Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ απέστειλε επιστολή (6/08/2019) προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή, όπου αναφέρονταν τα εξής: «Συμμεριζόμενοι την δικαιολογημένη ανησυχία τους (των υπαλλήλων που είναι τοποθετημένοι στην ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων) συμφωνούμε και στηρίζουμε το αίτημα τους για την άμεση λειτουργία της. Ζητάμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλυθούν άμεσα τα θέματα που υπάρχουν. Πιστεύουμε ότι το Δημόσιο συμφέρον απαιτεί τα μεγάλα έργα στρατηγικής σημασίας, τα οποία ανήκουν χωρικά στην Περιφέρεια Κρήτης και στην Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου , την αρμοδιότητα κατασκευής να την έχει η ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων με προϊστάμενη αρχή το Υπουργείο».

Τέλος, στις 24/4/2020 υπογράφηκε η εργολαβική σύμβαση του έργου με τίτλο: «ΝΕΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑ ΜΥΡΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΜΠΡΑΜΙΑΝΟΥ», Π/Υ 16.800.000 ευρώ με Διευθύνουσα Υπηρεσία την ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων, ενταγμένο στο ΠΑΑ του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Εάν γίνει αλλαγή της Διευθύνουσας Υπηρεσίας θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου με κίνδυνο την απένταξή του από το ΕΣΠΑ.  Επίσης, το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ αφού λήφθηκε υπόψη η επάρκεια του δικαιούχου   που είναι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων  του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών. Αντίστοιχη τεχνική επάρκεια δεν υπάρχει στον ΒΟΑΚ ΑΕ, έτσι εάν γίνει αυτός δικαιούχος πάλι κινδυνεύει το έργο με απένταξη.

Επειδή η λειτουργία της ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων είναι η μόνη υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών στην Κρήτη που έχει έδρα το Ηράκλειο.

Επειδή η κατασκευή και η λειτουργία των μεγάλων δημοσίων έργων είναι θέμα που αφορά όλους τους πολίτες.

Επειδή οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι.

Επειδή οι υποδομές θα πρέπει να έχουν δημόσιο χαρακτήρα, να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται από ισχυρές αναβαθμισμένες δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες.

Επειδή η επάρκεια (ποσότητα) νερού του φράγματος των Μπραμιανών για την άρδευση 17.000 στρεμμάτων θερμοκηπιακών καλλιεργειών εξασφαλίζεται (εξαρτάται) σε μεγάλο βαθμό και από τα συνοδά  έργα, όπως αυτό του αγωγού του Μύρτους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:        

 

  • Τι σκοπεύετε να κάνετε με την ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων; Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για το μέλλον της ΕΥΔΕ  Κρήτης & Δωδεκανήσων;
  • Τι έχετε σκοπό να πράξετε προκειμένου να μην απενταχθεί από το ΕΣΠΑ το σημαντικό   έργο «Νέος αγωγός μεταφοράς νερού από υδροληψία Μύρτου για την ενίσχυση του ταμιευτήρα Μπραμιανού, ύψους 16.800.000 ευρώ»;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Βαρεμένος Γιώργος

Παππάς Νίκος

Βαρδάκης Σωκράτης

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Πηγη:radiolasithi.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.