Γεγονός τα πρώτα νόμιμα «κόκκινα φανάρια» του Ηρακλείου – Που θα βρίσκονται;

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

Πήρε άδεια και ετοιμάζεται να λειτουργήσει ο πρώτος νόμιμος οίκος ανοχής

Σε νέα εποχή και σε ένα πιο εξελιγμένο πλέον επιχειρηματικό πλαίσιο περνά ο αγοραίος έρωτας στο Ηράκλειο, καθώς χθες πήρε και με τη βούλα των υπογραφών, διά χειρός του αρμόδιου εντεταλμένου συμβούλου για την αδειοδότηση καταστημάτων Μαρίνου Παττακού, οριστική άδεια και ετοιμάζεται να ανοίξει ο πρώτος νόμιμος οίκος ανοχής!

Ο πρώτος νόμιμος – με τη σφραγίδα του Δήμου Ηρακλείου – οίκος ανοχής θα λειτουργεί εκτός πολεοδομικού ιστού και συγκεκριμένα σε κάθετο δρόμο επί της εθνικής οδού Ηρακλείου-Μοιρών, κοντά στο φανάρι προς ΠΑΓΝΗ.

Το κτίσμα, όπως είχαν την ευκαιρία να επιθεωρήσουν οι αρμόδιοι της Λότζιας, που οικοδομήθηκε για τον σκοπό αυτό, είναι έτοιμο να λειτουργήσει, και το βασικό είναι ότι δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση οικίες ώστε να προκαλείται τυχόν ενόχληση σε γείτονες.

Με την επικείμενη λειτουργία του πρώτου καθ’ όλα νόμιμου οίκου ανοχής ανοίγει μια νέα σελίδα στο μέτωπο των “κόκκινων φαναριών” στο Ηράκλειο… “Κόκκινα φανάρια” που η αλήθεια είναι ότι είναι συνυφασμένα ως δραστηριότητα με την πόλη, ιδίως με το εντός τειχών κομμάτι, δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα στην τοπική κοινωνία, αλλά λόγω αυστηριοποίησης του νόμου τέθηκαν τα τελευταία χρόνια εκτός νομιμότητας. Και μάλιστα, παρατηρείται και ένα ιδιότυπο “κρυφτούλι”… με τους τέσσερις εναπομείναντες από τους 17 που υπήρχαν παλιότερα οίκους ανοχής πότε να σφραγίζονται από τον Δήμο και πότε να ανοίγουν ξανά…

Νομιμότητα

Η αδειοδότηση του πρώτου νόμιμου οίκου ανοχής “χαιρετίστηκε” με ικανοποίηση από πλευράς δημοτικής Αρχής, με τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο Μαρίνο Παττακό να εύχεται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, της νομιμότητας και της εξασφάλισης αδειοδοτήσεων, και άλλοι οίκοι ανοχής. Ευχή προφανώς εύλογη, καθώς είναι κοινό μυστικό πως είναι προτιμότερο η κοινωνική ανάγκη για τον αγοραίο έρωτα να καλύπτεται σε ένα οργανωμένο πλαίσιο, σε οίκους ανοχής δηλαδή, όπου υπάρχει συστηματική επίβλεψη των υγειονομικών υπηρεσιών και συστηματική εξέταση των ιεροδούλων, και όχι ανοργάνωτα στον δρόμο, με τις γυναίκες να εκδίδονται ανεξέλεγκτα, χωρίς επίβλεψη…

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο εντεταλμένος σύμβουλος Αδειοδότησης Καταστημάτων του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός, «μετά την αυστηριοποίηση του νομικού πλαισίου, που θέτει αυστηρούς περιορισμούς σε σχέση με τη γειτνίαση με ένα σωρό εγκαταστάσεις και δραστηριότητες, ουσιαστικά όλοι οι οίκοι ανοχής στο Ηράκλειο πέρασαν σε ένα καθεστώς μη νόμιμης λειτουργίας. Με το νέο νομικό πλαίσιο που απαγορεύει τη λειτουργία οίκου ανοχής σε κοντινή απόσταση από ευαγή ιδρύματα, σχολεία, φροντιστήρια, ιατρικά κέντρα, φαρμακεία, και ένα σωρό ακόμα ανάλογες δραστηριότητες, πρακτικά κατέστη αδύνατο να διατηρήσουν τις άδειές τους οι οίκοι ανοχής που λειτουργούσαν στο κέντρο του Ηρακλείου.

Το 2014, όταν αναλάβαμε ως δημοτική Αρχή, λειτουργούσαν 17 οίκοι ανοχής. Όλοι κατέστησαν με το νέο νομικό καθεστώς παράνομοι, και ήμασταν αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε ελέγχους και σφράγισή τους. Μετά την κινητοποίηση του Δήμου, που ήταν υποχρεωτική βάσει τήρησης του νόμου, έμειναν να λειτουργούν 4 οίκοι ανοχής».

Όπως σημείωσε ο κ. Παττακός, «στόχος μας δεν ήταν να κλείσουν οι οίκοι ανοχής, δεν ήταν αυτή η πολιτική μας βούληση. Μάλιστα, ως δημοτική Αρχή αναλάβαμε πρωτοβουλία, πήραμε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και προτείναμε στο αρμόδιο υπουργείο τροποποιήσεις του νομικού πλαισίου ώστε να γίνει πιο ελαστικό και ρεαλιστικό. Στείλαμε τις προτάσεις αυτές αλλά δεν εισακουστήκαμε, δεν έγιναν αποδεκτές κεντρικά», σημείωσε ακόμη και τόνισε:

«Έτσι παρέμειναν τα πολύ αυστηρά νομικά δεδομένα, βάσει των οποίων δεν εξασφαλίζεται νόμιμη λειτουργία κανενός οίκου ανοχής στο Ηράκλειο. Αυτό άλλαξε όμως σήμερα. Εκδώσαμε – υπέγραψα μάλιστα το πρωί (σ.σ. χθες) – την πρώτη άδεια νόμιμης λειτουργίας για οίκο ανοχής που έχει φτιαχτεί εκτός πολεοδομικού ιστού και πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις».

Όπως τόνισε ο κ. Παττακός, «ο αιτών την άδεια, που αναγκαστικά βάσει νόμου έχει δηλωθεί ως εκδιδόμενος και ο ίδιος, κατέθεσε το αίτημα και κίνησε τις διαδικασίες πριν από τρεις περίπου μήνες. Στην πορεία του τριμήνου αυτού πήρε όλες τις απαραίτητες άδειες. Πέρασε από τον έλεγχο των αρμόδιων επιτροπών, και από τον Δήμο και από την Περιφέρεια. Το κτίσμα που θα λειτουργεί ο οίκος ανοχής είναι έτοιμο. Μάλιστα το ελέγξαμε και από κοντά. Έχει όλες τις απαιτούμενες άδειες και μπορεί προσεχώς να ξεκινήσει να λειτουργεί».

Σε ερημική θέση, μακριά από σπίτια

Ο πρώτος αυτός νόμιμος οίκος ανοχής, όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου που υπέγραψε χθες την οριστική άδεια, βρίσκεται σε κάθετο δρόμο επί της εθνικής οδού Ηρακλείου-Μοιρών, κοντά χοντρικά στη διασταύρωση προς ΠΑΓΝΗ. Τηρεί όλες τις προβλεπόμενες διά νόμου αποστάσεις από ευαγή ιδρύματα – άλλωστε βρίσκεται σε σχετικά ερημική θέση, μακριά από σπίτια.

Σύμφωνα με τον κ. Παττακό, μέχρι στιγμής δεν έχουν κατατεθεί άλλα αιτήματα για έκδοση νέων, νόμιμων αδειών για άλλους οίκους ανοχής στο Ηράκλειο.

Ο ίδιος εύχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της νομιμότητας και άλλοι οίκοι ανοχής, αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχει και το πρακτικό ζήτημα της εμπορικότητας, καθώς είναι λογικό οι δραστηριοποιούμενοι να φοβούνται να μεταφερθούν εκτός πόλης, ανησυχώντας μήπως χάσουν τη λεγόμενη “πιάτσα”.

Πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.