ΓΓ Εμπορίου και Καταναλωτή: Οι παραγωγοί της Ιεράπετρας να φύγουν από τις λαϊκές της Αττικής – Αποζημιώσεις με άλλο τρόπο


0
(0)

Απαντήσεις σε ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιάιτερα όλη την τοπική αγροτική οικονομία έδωσε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μια μέρα μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και των Υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, από όπου δεν προέκυψε κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών που δραστηριοποιούνται στις 40 περίπου λαϊκές αγορές της Αθήνας και του Πειραιά.

Ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε πως από πλευράς Υπουργείο Ανάπτυξης είναι ξεκάθαρο πως οι λαϊκές αγορές θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές, και για λόγους δημόσιας υγείας, αφού το ανοιχτό περιβάλλον είναι ασφαλέστερο, όμως η απαγόρευση μετακίνησης παραγωγών από Περιφέρεια σε Περιφέρεια ήταν ένα μέτρο υποχρεωτικό για όλη τη χώρα για να μειωθεί η πιθανότητα διασποράς του ιού και δεν υπάρχει καμιά πρόθεση στοχοποίησης κάποιας συγκεκριμένης ομάδας παραγωγών.

Σε ό, τι αφορά τους παραγωγούς από την Κρήτη που έχουν μένουν και έχουν άδειες στην Αττική, αναγνώρισε πως υπάρχει πρόβλημα, όμως παράλληλα ανέφερε πως η κατάσταση αυτή έχει αναδείξει και παθογένειες του συστήματος, τονίζοντας πως κανονικά δεν θα έπρεπε καν να είχαν άδειες, εφόσον έχουν διαφορετικό τόπο διαμονής και παραγωγής προϊόντων.

Με το ίδιο σκεπτικό εφαρμόζεται και η απαγόρευση μετακίνησης αφού η άδεια συμμετοχής σε λαϊκή αγορά αφορά κάποιο φυσικό πρόσωπο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγής των προϊόντων.

Απαγόρευση που όπως είπε θα συνεχίσει να ισχύει και έτσι οι παραγωγοί της Κρήτης δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις λαϊκές αγορές της Αττικής, όμως το Υπουργείο έχει αρχίσει να ψάχνει τρόπους να υπάρξουν αποζημιώσεις σε αυτούς τους ανθρώπους αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Ήδη όπως λέει έχει παρθεί η απόφαση να ενταχθούν στο δεύτερο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες, ενώ τις επόμενες μέρες θα υπάρξει εξειδίκευση του πακέτου 150εκατ. για τον αγροτικό κλάδο και θα υπάρξει πρόβλεψη και για αυτές τις ομάδες, όπως και όσων πλήττονται από τη μειωμένη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων που έχει οδηγήσει σε τόνους απούλητων προϊόντων και κατάρρευση των τιμών.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της αισχροκέρδειας για το οποίο υπάρχουν πολλές καταγγελίες και από την περιοχή της Ιεράπετρας, ο κ, Σταμπουλίδης ανέφερε πως επίσης είναι ένας τομέας στον οποίο γίνονται έλεγχοι που θα συνεχιστούν, αλλά αυτή τη στιγμή το βάρος των ελεγκτικών μηχανισμών έχει πέσει στον υγειονομικό κλάδο. Τα πρόστιμα όπως είπε θα είναι μεγάλα σε περιπτώσεις που αποδειχθεί πως επιχειρήσεις αυξάνουν το μικτό τους κέρδος σε σχέση με την περιόδο προ κορονοϊού, και συγκεκριμένα πριν τις 2 Φεβρουαρίου.

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.