Γέλιο: Η μεγαλύτερη πηγή ζωής – Ποια τα οφέλη του

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 22 Φεβρουαρίου 2020 by energinews (admin)

Βάλτε το γέλιο στη ζωή σας… κάνει καλό!

Το γέλιο είναι υγεία! Σε αυτό συμφωνούν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, σύμφωνα με μελέτες. Το γέλιο και οι βιολογικές του επιδράσεις μάς χαρίζουν χρόνια ζωής και δεν είναι καθόλου τυχαίο που ενστικτωδώς τα παιδάκια σκάνε στο γέλιο γύρω στις 2,353 φορές την ημέρα, περισσότερες από εμάς τους σοβαρούς ενήλικες.

Το γέλιο διώχνει το συσσωρευμένο στρες, μας χαλαρώνει, μειώνει το αίσθημα της κούρασης και δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας.  Μελέτες έχουν δείξει ότι 20 δευτερόλεπτα γέλιου αντιστοιχούν για την καρδιά σαν τρία λεπτά γρήγορου βάδην. Το γέλιο εκτός αυτού ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Βοηθά να προλαμβάνουμε και να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις λοιμώξεις. Ύστερα από ένα ξέσπασμα γέλιου, το σώμα απελευθερώνει μεγαλύτερη ποσότητα φυσικών αντισωμάτων στη μύτη και στο αναπνευστικό σύστημα, τα οποία το προφυλάσσουν από τις επιθέσεις ιών και μικροβίων.

Και μην σκεφτείτε ότι θα κάνετε ρυτίδες αν γελάσετε, γιατί ακόμα και αυτό να συμβεί, είναι προτιμότερο από ένα ζαρωμένο μέτωπο.
Είναι στο χέρι μας αντί να παραπονιόμαστε, να αντιμετωπίζουμε με χιούμορ κάποιες δύσκολες ή πιεστικές καταστάσεις της ζωής μας, στο μέτρο του δυνατού, βλέποντας με μια άλλη οπτική γωνία τα γεγονότα, περισσότερο σαν μια πρόκληση παρά σαν μια απειλή.

Το γέλιο κάνει τόσο καλό, που πολλοί ιατροί στον κόσμο το χρησιμοποιούν σαν μέθοδο θεραπείας, διότι χαμηλώνει την πίεση, μειώνει το άγχος και μας ανακουφίζει. Δημιουργεί ευκαμψία μυών, μας κάνει πιο ανθεκτικούς στον πόνο και μειώνει το χρόνο ανάρρωσης.  Σε πολλά νοσοκομεία στον κόσμο, άρχισαν να διατίθενται «αίθουσες γέλιου» ώστε να βοηθήσουν ασθενείς να αναρρώσουν πιο γρήγορα.

Τα παιδιά ζουν μια χαρούμενη και πιο υγιή ζωή σε σχέση με τους γονείς τους, όταν τους χαρίζεται η ευχέρεια να γελάσουν με τη ψυχή τους. Όπως ενώνεται η ψυχή και το σώμα την ώρα του γέλιου, έτσι και οι κοινωνικοί, οικογενειακοί και ερωτικοί δεσμοί μας, αφού είναι γνωστό, ότι το χασμουρητό και το χαμόγελο είναι μεταδοτικά. Έτσι και το γέλιο! Μεταδίδεται γύρω από τους ανθρώπους και ο χρόνος γίνεται πιο ποιοτικός και πιο ευχάριστος. Και είναι δωρεάν!

Ακόμη και το συνειδητά προσποιητό γέλιο, έχει θετικές παρενέργειες στον οργανισμό. Είναι φυσικά καλύτερα, να γελάς με τη ψυχή σου αλλά και να μάθεις να ξεχωρίζεις το αυθεντικό χαμόγελο και γέλιο στους ανθρώπους. Διότι, πολλές φορές δυστυχώς, για αναγνώριση και αποδοχή από τους άλλους, κάποιος μεταμορφώνεται στον «καραγκιόζη» της παρέας, κι αυτό ίσως να έχει καταστροφική επίδραση στην προσπάθειά του να είναι αστείος… το μόνο που θα καταφέρει είναι να είναι ενοχλητικός!

Γι΄αυτό, «αν περνάμε κάποια περίοδο έντονου στρες και στεναχώριας, επιβάλλεται να δημιουργήσουμε για τον εαυτό μας τεχνητό γέλιο». Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά.  Πράγματι, σε πολλές εταιρείες στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Κίνα, εφαρμόζουν πρωινή τάξη με γέλιο, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να είναι πιο ανθεκτικοί στη ζωή αλλά και πιο παραγωγική στη δουλειά τους.

Δεν είναι φυσικά μόνο ψυχολογικό το θέμα! Είναι και κοινωνικό! Χαλαρώνεις ευχάριστα και δημιουργείς όμορφες αναμνήσεις με τα αγαπημένα σου άτομα για μια ολόκληρη ζωή! Οι άνθρωποι που μοιράζονται στιγμές γέλιου και χαράς φαίνεται να είναι πιο πρόθυμοι να αποκαλύψουν και πιο προσωπικές πληροφορίες στους άλλους, χωρίς μάλιστα να το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, όταν το πράττουν.

Μήπως ήρθε η ώρα να αφεθούμε στο γέλιο πιο συχνά;

Συντάκτης: Χριστίνα Σορόκου, Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Πηγή: mylife.com.cy

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.