Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΣΑΓΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΣΟΔΑ ΜΕ ΤΟ 2019. ΤΙ ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ;


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 27 Νοεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου σήμερα στη συζήτηση επί της αρχής για το νομοσχέδιο σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ξεκίνησε με το ερώτημα που θέτουν όλοι οι πολίτες σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων προϊόντων:

«Δε θέλουν ή δεν μπορούν οι Κυβερνήσεις;»

Επισήμανε ότι είναι μεν διακηρυγμένος στόχος κάθε Κυβέρνησης η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αλλά η πράξη αποδεικνύει ότι δεν επιτυγχάνεται.

Τόνισε ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση ώστε να μην εξαντλείται η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη νομοθέτηση ή στην επικαιροποίηση των κανόνων αλλά στη συνέχεια να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική εφαρμογή τους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε όλα τα στάδια των εφοδιαστικών αλυσίδων, δηλαδή την παραγωγή ή την εισαγωγή, την αποθήκευση και την εμπορία, τη μεταφορά και τη διανομή.

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι φέρνει ένα αποτελεσματικό νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Το νομοσχέδιο πράγματι περιέχει αναγκαίες διατάξεις. Την ίδια στιγμή όμως στον Προϋπολογισμό του Κράτους, που συζητείται στη Βουλή, προβλέπει ότι θα εισπράξει από την πάταξη του λαθρεμπορίου μόλις 15 εκ. ευρώ, δηλαδή όσα εισπράχθηκαν και το2019. Τι υποκρύπτει αυτή η αντίφαση. Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξήγηση. Δε θα εφαρμοστεί ο νομός τελικά;

Το ΠΑΣΟΚ θέσπισε το υφιστάμενο πλαίσιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου μέσα από τον ισχύοντα τελωνειακό κώδικα, το πλαίσιο οργάνωσης της αγοράς των πετρελαιοειδών και το σύστημα παρακολούθησης εισροών-εκροών καυσίμων που είναι που έχει εφαρμοστεί αποτελεσματικά μόνο στα πρατήρια. Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό τους.

Επιμένουμε όμως ότι η σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος του λαθρεμπορίου δεν έγκειται στην διεκπεραίωση απλών διοικητικών διαδικασιών ή σε απλές καταγραφές σε ψηφιακά μητρώα. Απαιτεί βαθιά κατανόηση της αγοράς και των μεθοδεύσεων των λαθρεμπόρων που φροντίζουν να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Πρότεινε να εισακουστούν οι ρεαλιστικές προτάσεις που διατυπώνονται και από τους φορείς της αγοράς για κλείσιμο των «κενών» που επιτρέπουν την καταστρατήγηση των κανόνων, αλλά και την παραδειγματική τιμωρία με σφράγιση των εγκαταστάσεων όσων νοθεύουν ποσότητες και ποιότητες τουλάχιστον για έξι μήνες και ανάρτηση μεγάλων διαστάσεων πινακίδας όπου αναφέρεται «κλειστό λόγω λαθρεμπορίου».

Επιπλέον με αφορμή τη ρύθμιση για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας φυσικών προσώπων στην Ελλάδα με ευνοϊκή φορολογία εισοδήματος, επισήμανε ότι ενώ η Κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει άλλα δύο ευνοϊκά φορολογικά πλαίσια για όσους προβαίνουν σε μεγάλες επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ και ευρωπαίους συνταξιούχους που μεταφέρουν την κατοικία τους στην Ελλάδα δεν έχει εξασφαλίσει ένα σύστημα λογοδοσίας για την εφαρμογή τους και για την αξιολόγηση της προστιθέμενη αξία τους για την ελληνική οικονομία.

Το Κίνημα Αλλαγής στην κατ’ άρθρο συζήτηση εκτός από τις παρατηρήσεις του θα καταθέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο της υπεύθυνης, δημιουργικής και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης που χρειάζεται ο τόπος.

ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΡΑΜΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αναδείξαμε από τις 19 Νοεμβρίου με την πανδημία να ξεπερνά κάθε όριο στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα και όλη τη Β. Ελλάδα, ότι τα εγκαταλελειμμένα από την Κυβέρνηση και τραγικά υποστελεχωμένα Νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Οι αρμόδιοι Υπουργοί όμως σφύριζαν αδιάφορα.

Δυστυχώς τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στη Δράμα, στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες περιοχές, είναι τραγικά. Και αναδεικνύουν τις ευθύνες της Κυβέρνησης, την έλλειψη κάθε προετοιμασίας, την αδιαφορία και την ανικανότητα των αρμοδίων.

Έστω και τώρα να υλοποιήσουν άμεσα τις μόνιμες προσλήψεις που καθυστερημένα προκήρυξαν, να μονιμοποιήσουν το επικουρικό προσωπικό, να ενεργοποιήσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα και να προμηθευτούν μηχανήματα για πολλά τεστ και έλεγχο της διασποράς.

Πράξεις τώρα. Τα κενά περιεχομένου λόγια του κ. Μητσοτάκη για το ΕΣΥ, τον εκθέτουν πια ανεπανόρθωτα. Τα λάθη και οι παραλείψεις τους, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών.

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: «Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΖΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΥΜΠΑΝ»

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για ελλείψεις σε tablets και τεχνολογικό εξοπλισμό τηλεκπαίδευσης

«Σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν φαίνεται ότι ζει η Υπουργός Παιδείας, όπου όλα λειτουργούν υποδειγματικά στην τηλεκπαίδευση, οι ‘προκλήσεις’ αντιμετωπίζονται με αμεσότητα και το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί υποδειγματικά! Αυτό επιβεβαίωσε η σημερινή συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε tablets και τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία.

Η κα Κεραμέως είχε σήμερα να απαντήσει σε τέσσερα απλά ερωτήματα:

-Πόσα tablets και πότε έχουν φτάσει σε κάθε σχολείο της χώρας;

-Πόσες είναι οι αιτήσεις των σχολείων/ μαθητών για τη χορήγηση εξοπλισμού και πόσες οι ελλείψεις;

-Γιατί δεν δημοσιοποιείται η σύμβαση με τη Cisco;

-Γιατί ενώ δήλωνε πλήρη ετοιμότητα το Υπουργείου τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε φτάσει 27 Νοεμβρίου και δρομολογούνται οι διαδικασίες για κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία

Η σχετική συζήτηση θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί σε 5’ λεπτά. Αν υπήρχαν απαντήσεις.

Αντί απαντήσεων η αρμόδια Υπουργός περιορίστηκε να αναρωτιέται με στόμφο και αίσθημα κατατρόπωσης της αντιπάλου με ποια στοιχεία τολμάμε να ισχυριζόμαστε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις ηλεκτρονικού εξοπλισμού στους μαθητές!!!

Μα με τα δικά της στοιχεία είναι η απάντηση! Πέρα από τα δεκάδες ρεπορτάζ από ολόκληρη τη χώρα στα ΜΜΕ, αν δεν υπήρχαν χιλιάδες ελλείψεις στις 27 Νοεμβρίου γιατί το Υπουργείο Παιδείας τρέχει και δεν φτάνει να μοιράσει 90.000 tablets; Για να έχει απόθεμα το Υπουργείο;

Καλές οι ωραιοποιήσεις, καλές οι καθυστερημένες προσπάθειες του Υπουργείου αλλά δεν αρκούν και δεν πείθουν.

Η ελληνική οικογένεια ζει κάθε μέρα, μέσα στο ίδιο της το σπίτι, τις σημαντικές ελλείψεις και τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα από τον Μάρτιο, κατά το 1ο κύμα της πανδημίας, με ευθύνη του Υπουργείου που σπατάλησε εννέα μήνες τους οποίους είχε στη διάθεσή του να προετοιμαστεί για μια σχολική χρονιά δύσκολη με βέβαιη την ανάγκη αντικατάστασης της δια ζώσης εκπαίδευσης με την τηλεκπαίδευση.

Ο κορωνοϊός θα περάσει αλλά η επόμενη ημέρα θα βρει τους μαθητές του δημόσιου σχολείου με δυσαναπλήρωτα κενά και ένα χάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων να τους χωρίζει από συνομηλίκους τους που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας που ψάχνει ακόμη να δει πως και σε ποιους θα μοιράσει tablets.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 27.11.2020

Άνοιγμα με ασφάλεια: οι ειδικοί άρχισαν να το επιβεβαιώνουν

Η τακτική “άνοιξε – κλείσε” δεν είναι αποτελεσματική για την κοινωνία και την οικονομία, ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο νέων κυμάτων πανδημίας. Γι’ αυτό και παρουσιάσαμε πριν από λίγες ημέρες ένα σχέδιο ανοίγματος με ασφάλεια, ώστε να επανέλθει σταδιακά η ζωή στις υγειονομικά ασφαλείς ζώνες/περιοχές της περιφέρειας. Την ίδια προσέγγιση επιβεβαίωσε σήμερα ο καθηγητής πολιτικών της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέροντας ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνει σταδιακά και σε διαφορετικές ζώνες.

Υπενθυμίζουμε τις προτάσεις μας:

Χρήση μάσκας παντού
Απαγόρευση κυκλοφορίας 24:00-05:00
Υποχρεωτική τηλεργασία στα σημερινά επίπεδα
Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο («κόκκινες» περιοχές), αυστηροποίηση των μέτρων και αποτελεσματική επιτήρηση εφαρμογής τους.
Περιορισμός των μετακινήσεων από και προς τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές.
Στις υπόλοιπες περιοχές, γίνονται στο σύνολο του πληθυσμού μαζικά τεστ βάσης (baseline testing) για να προκύψει αξιόπιστα το πραγματικό επιδημιολογικό φορτίο κάθε νομού.
Με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν και την αποτελεσματική ιχνηλάτηση, στις περιοχές που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, γίνεται σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα.
Συνεχή μαζικά τεστ στο προσωπικό όλων των υγειονομικών μονάδων, γηροκομείων, μεταναστευτικών δομών, εκπαιδευτικών, αστυνομικών και γενικά εργαζόμενων στην «πρώτη γραμμή» και σε ευπαθείς ομάδες.
Την ίδια στιγμή, επισημαίνουμε ότι αναδείξαμε από τις 19 Νοεμβρίου ότι τα εγκαταλελειμμένα από την κυβέρνηση και τραγικά υποστελεχωμένα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί σφύριζαν αδιάφορα. Δυστυχώς, τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στη Δράμα, στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες περιοχές είναι τραγικά. Και αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, την έλλειψη κάθε προετοιμασίας, την αδιαφορία και την ανικανότητα των αρμοδίων. Πρέπει έστω και τώρα να γίνουν άμεσα οι μόνιμες προσλήψεις που καθυστερημένα προκηρύχθηκαν, να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό, να ενεργοποιηθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να γίνουν προμήθειες μηχανημάτων για τεστ και έλεγχο της διασποράς του ιού.

Οικονομία: Υπάρχει η προοδευτική διέξοδος, η Νέα Αλλαγή

Προφανώς και το βασικό ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες σήμερα είναι η προστασία της υγείας τους από τον κορονοϊό, αλλά υπάρχει και το θέμα της οικονομίας. Και το μέλλον δεν μπορεί να χτιστεί σε ερείπια, όπως τόνισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια τηλεσυζήτησης για το θέμα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει υποχρέωση να συμβάλλει με τις προτάσεις του και ταυτόχρονα διαπιστώνει πως τα κυβερνητικά μέτρα είναι αποσπασματικά, ανεπαρκή και καθυστερημένα και αγνοούν τους μικρομεσαίους και τους αδύναμους. Επίσης, ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ανεφάρμοστος, ενώ η ευκαιρία που δίνεται με την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης ταυτίζεται από την κυβέρνηση με τις προτάσεις της έκθεσης Πισσαρίδη δίχως να προηγηθεί διάλογος.

Υπάρχει λοιπόν η πρόταση της Νέας Αλλαγής, η οποία περιλαμβάνει:

Α) Πρόσθετα μέτρα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. 

Β) Παρεμβάσεις και μέτρα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. 

• Ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, των μεσαίων στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων. 

• Ισχυρά κίνητρα που συνδέονται με επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας και όχι μόνο για τα μερίσματα και τα κέρδη. 

Γ) Δημόσιες Επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία. 

• Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη. 

• Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

• Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους για την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων. Με πλήρη διαφάνεια στις λειτουργίες του. 

• Την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή. 

Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τεχνολογικά σύγχρονες, οικονομικά βιώσιμες, ανθεκτικές στην ύφεση, με εξαγωγικό προσανατολισμό, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.  Με αιχμή την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές τουρισμού, την στήριξη και μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην Πρωτογενή Παραγωγή.

Περισσότερα ΕΔΩ

Χωροταξικό/Πολεοδομικό νομοσχέδιο: Απορρύθμιση αντί μεταρρύθμισης

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι φέρνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στα χωροταξικά και πολεοδομικά πράγματα της χώρας. Κι όμως, το αρμόδιο υπουργείο τη φέρνει προς ψήφιση σε μία μόλις εβδομάδα και μάλιστα εν μέσω καραντίνας. Έτσι, το νομοσχέδιο αυτό θα φέρει στο τέλος απορρύθμιση αν κάποια θέματα περάσουν χωρίς αλλαγές. Θετική συγκυρία αποτελούν, βέβαια, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι μπορούν να κατευθυνθούν στην ολοκλήρωση των Πολεοδομικών Σχεδίων της χώρας, αφού, όμως, αρθούν και άλλα εμπόδια. Ισχυρίζεται επίσης η Κυβέρνηση, ότι με το νομοσχέδιο αυτό προστατεύεται το περιβάλλον και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αλλά και ότι θα έχουμε ανάπτυξη και επενδύσεις. Όμως, και οι τρεις ισχυρισμοί είναι προβληματικοί για συγκεκριμένους λόγους.

Περισσότερα ΕΔΩ

Τρίτεκνοι: Καμία μέριμνα από την κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

Μία από τις κόκκινες γραμμές που έθεσε το Κίνημα Αλλαγής κατά τη συζήτηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για το νομοσχέδιο σχετικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο ήταν η προστασία των τριτέκνων. Όμως, σε τουλάχιστον τρία άρθρα του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου υπάρχει είτε μείωση είτε κατάργηση είτε καμία αναφορά στη μοριοδότηση των τριτέκνων οικογενειών για την πρόσληψη στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι προφανές το σκεπτικό της κυβέρνησης: δεν είναι καιρός εκλογών για να θυμηθεί την ελληνική πολυτεκνική οικογένεια.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.