Β.Κεγκέρογλου: Συνολικό αποτελεσματικό σχέδιο και εντατικοποίηση των ελέγχων στις εισαγωγές βρώσιμων προϊόντων από τρίτες χώρες


0
(0)

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Κεγκέρογλου με ερώτηση που το Κίνημα Αλλαγής είχε καταθέσει από 28-01-2021, επανήλθε με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και επεσήμανε ότι τον τελευταίο καιρό, ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα για εισαγωγές αμφίβολης ποιότητας και κυρίως επιβλαβών για την υγεία των καταναλωτών προϊόντων  όπως οπωροκηπευτικά, ντομάτες, σουσάμι και οστρακοειδή κλπ από τρίτες χώρες (Τουρκία,Αλβανία κλπ).

«Την ίδια ώρα μάλιστα, οι Έλληνες παραγωγοί αγωνιούν και προσπαθούν μετά μεγάλων δυσκολιών να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους, αφού τα παρατεταμένα  lockdowns, το κλείσιμο της εστίασης, τα μέτρα για τις λαϊκές που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση αφήνουν αδιάθετους τόνους προϊόντων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 178/2002 της 28ης Ιανουαρίου 2002, θέτει το  γενικό πλαίσιο και έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες εισαγωγής σε σχέση με την υγιεινή των τροφίμων και των ζωοτροφών, την ασφάλεια των καταναλωτών και την κατάσταση της υγείας των ζώων, με σκοπό να διασφαλίσει ότι όλες οι εισαγωγές πληρούν τα ίδια υψηλά πρότυπα με τα προϊόντα από την ίδια την ΕΕ.

Επιπλέον, ο Κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 της 15ης Μαρτίου 2017) σχετικά με τους επίσημους ελέγχους θεσπίζει κοινούς κανόνες για τους επίσημους ελέγχους της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η νομοθεσία για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, της υγείας των ζώων, της ευημερίας των ζώων και της φυτικής υγείας εφαρμόζεται σωστά.

Αυτός ο κανονισμός καλύπτει τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών και το άρθρο 65 απαιτεί από τα κράτη μέλη να εντείνουν ή τους επίσημους ελέγχους τους σε αποστολές που εισέρχονται στην ΕΕ, όταν έχουν λόγους να υποπτεύονται απάτη ή σοβαρές ή επανειλημμένες παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για τη γεωργική τροφική αλυσίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κεγκέρογλου.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Βουλευτής απαίτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να καταθέσει στην Ολομέλεια της Βουλής τα αποτελέσματα των Ελέγχων που διενεργήθηκαν, αφού οι Ελληνικές Αρχές είναι αρμόδιες ενώ τόνισε ότι παρατηρείται κερδοσκοπία «επιτήδειων» εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών και παραγωγών, αφού προκειμένου να μειωθεί το κόστος,  είτε επιτρέπονται φυτοφάρμακα, είτε παράνομα χρησιμοποιούνται και ζήτησε:

α)συνολικό αποτελεσματικό σχέδιο από την Κυβέρνηση στις εισαγωγές βρώσιμων προϊόντων

β)εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου από τρίτες χώρες (προτείνοντας μάλιστα αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων, όπου δείχνουν περισσότερες προβληματικές εισαγωγές) προκειμένου να έχουμε ασφαλή προϊόντα για τους καταναλωτές.

γ) μέτρα στήριξης των Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους, καθώς πλήττονται βάναυσα από τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο κ.Κεγκέρογλου κατέθεσε στα πρακτικά της Ολομέλειας δημοσιεύματα έγκριτων εφημερίδων με τις καταγγελίες  καθώς και του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών.

Ο Υπουργός, ανέφερε ότι αποτελεί στοίχημα και παράλληλα προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η εντατικοποίηση των ελέγχων ενώ ανακοίνωσε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα ενόψει του ν/σ του Υπουργείου καθώς και του πρόσφατου νόμου 4691/20 θα προβεί σε αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος με αυστηροποίηση των ποινών.

Τα στοιχεία που κατέθεσε στον Βουλευτή είναι αποκαλυπτικά, καθώς από  τους επιτόπιους ελέγχους το 2021, το 30% των εισαγόμενων προϊόντων  ήταν προβληματικά. Για το 2020 σε 995 τακτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν, υπήρξαν 526 παραβάσεις ενώ πραγματοποιήθηκαν μόλις 2 έκτακτοι έλεγχοι.

Σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης των παραγωγών, ο Υπουργός περιορίστηκε στα ισχύοντα, τα οποία όμως όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί και το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν.

 

Video από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

 

Βουλή: «Κυβερνητική δέσμευση στον Β. Κεγκέρογλου για εξαίρεση του Ενετικού Λιμένα».

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Ηρακλείου, κ. Β. Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Οικονομικών για εξαίρεση του Ενετικού Λιμένα και την απόδοση της Χερσαίας ζώνης από τα Λινοπεράσματα έως την Αλικαρνασσό στους Δήμους Μαλεβιζίου και Ηρακλείου αντίστοιχα.

Κατά την ανάπτυξη της ερώτησής του, ο Βουλευτής υπενθύμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν ψήφισε ούτε τον νόμο 4664/20  της Ν.Δ., ούτε τον αντίστοιχο νόμο 4597/19 του ΣΥΡΙΖΑ, για την παραχώρηση των 10 Λιμένων της χώρας, ανάμεσα στα οποία είναι και το Λιμάνι του Ηρακλείου, κυρίως λόγω του τρόπου εισόδου του Ιδιωτικού τομέα και της έλλειψης εχέγγυων για το δημόσιο συμφέρον.

«Προφανώς και σε ορισμένες δραστηριότητες απαιτείται η σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα αλλά με κανόνες, διαφάνεια και δικλείδες ασφαλείας,προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κοινωνική και τοπική ωφέλεια, στο πλαίσιο του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος.

Επιπλέον, στο Λιμάνι Ηρακλείου, εκτός από το εμπορικό ή επιβατικό, περιλαμβάνονται το Ενετικό Λιμάνι, το φρούριο του Κούλε, τα Νεώρια και η αντίστοιχη χερσαία ζώνη τους και εκτός της εξαίρεσης των Νεωρίων και του φρουρίου Κούλε, που ήδη έχει πραγματοποιηθεί και ζητείται η  αναγκαία εξαίρεση, από κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης ή παραχώρησης, του Ενετικού Λιμένα και της αντίστοιχης χερσαίας ζώνης του, λόγω της ιστορικότητας και της χρήσης του που εξυπηρετεί, κυρίως δημότες, αθλητές, χωρίς εμπορικό και επιχειρηματικό χαρακτήρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Κεγκέρογλου, ζήτησε με την ερώτησή του δύο (2) θέματα  από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών:

  1. Την εξαίρεση του Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου και της χρήσης του από την επικείμενη παραχώρηση του λιμένος Ηρακλείου, λόγω της ιστορικότητας και της χρήσης του που εξυπηρετεί, κυρίως δημότες, αθλητές, χωρίς εμπορικό και επιχειρηματικό χαρακτήρα και
  2. Την απόδοση της Χερσαίας ζώνης από τα Λινοπεράσματα έως την Αλικαρνασσό στους αντίστοιχους Δήμους Μαλεβιζίου και Ηρακλείου προκειμένου να ενταχθούν στον τοπικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε υπάρχουν σχετικά αιτήματα.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλος με απάντησή του, όσον αφορά τον Ενετικό Λιμένα, δεσμεύτηκε ότι θα εξαιρεθεί  από την  επικείμενη παραχώρηση του λιμένος Ηρακλείου.

Σχετικά με το θέμα της απόδοσης της Χερσαίας ζώνης από τα Λινοπεράσματα έως την Αλικαρνασσό στους αντίστοιχους Δήμους Μαλεβιζίου και Ηρακλείου, ο Υφυπουργός αρνήθηκε με πρόφαση ότι η περιοχή έχει μεταβιβαστεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΑΙΠΕΔ και στο Υπερταμείο.  Στη συνέχεια ανέφερε ότι προτίθεται να προωθήσει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Διοίκησης του Λιμένα, των  Υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού καθώς και των Δήμων Μαλεβιζίου και Ηρακλείου για την αξιοποίηση της περιοχής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

 

Video από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.